Cestoviny s paradajkovým pestom
Suroviny na 4 porcie
- 400 g špagiet alebo iných cestovín
- 1 lyžica oleja
- 8 lyžíc paradajkového pesta
- 1 citrón
- 50 g strúhaného parmezánu (alebo iného tvrdého syra)
Na paradajkové pesto:
- 100 g sušených paradajok v oleji
- 1 hrsť nasekanej petržlenovej vňatky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 veľká hrsť vylúpaných vlašských orechov
- 5 lyžíc oleja z precedených paradajok
- 50 g strúhaného parmezánu
- soľ, čerstvo pomleté korenie
Z paradajok nechajte odkvapkať olej, nasypte ich do mixéra, pridajte nasekanú petržlenovú vňať, cesnak a orechy. Krátko premixujte a pritom prilievajte olej z paradajok. Pridajte parmezán a krátko premixujte. Podľa chuti osoľte a okoreňte.
V hrnci priveďte do varu osolenú vodu s troškou oleja, vložte cestoviny a uvarte ich. Hotové cestoviny zlejte a premiešajte s pestom. Dochuťte citrónovou šťavou a pomletým korením. Servírujte posypané strúhaným syrom.
Tip: S doma robenými čerstvými cestovinami vynikne vaše domáce pesto najlepšie. Petržlenovú vňať môžete nahradiť bazalkou alebo inými bylinkami podľa chuti.
Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk
![]() | ![]() | ![]() |
Ravioli s francúzskou feniklovou omáčkou | Cesto na pravé talianske ravioli | Sardinky s omáčkou salsa verde |