Kuracie inšpirácie

Pečené, varené, celé či porciované - vždy to isté kura a predsa vždy na iný spôsob. Vyskúšajte jeden z našich kuracích receptov!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pečené kura s petržlenovým pestom a novými zemiakmi
suroviny na 4 porcie

  • 1 celé kura
  • 1 kg nových zemiakov
  • 150 g anglickej slaniny
  • 300 ml bieleho vína
  • 2 cibule alebo 4 šalotky

Pesto:

  • 1 celý cesnak +5 samostatných strúčikov
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • citrón
  • 40 g masla
  • soľ, čerstvo pomleté čierne korenie

Do mixéra vložte 5 strúčikov cesnaku, pridajte petržlenovú vňať, šťavu z polovice citróna a veľkú štipku soli. Rozmixujte na hladkú kašu, pridajte maslo, ochuťte mletým korením a znovu premixujte, aby sa všetko spojilo. Rúru rozohrejte na 200 stupňov Celzia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kura dôkladne umyte a osušte. Prerežte kožu a ošklbte prípadné perie. Ostrým nožom odrežte prebytočnú kožu na krku. Prstami oboch rúk opatrne oddeľte smerom od krku kožu od mäsa (kožu uvoľňujte opatrne, aby ste ju nepretrhli) - po celej ploche pŕs až k stehnám tak vytvoríte veľký vak. Pod kožu, hlavne na prsia, ktoré bývajú po upečení suché, rozmiestnite petržlenové pesto. Zvyšnú pastu rozotrite po povrchu celého kurčaťa.

Zemiaky umyte a rozkrájajte na štvrtky. Zvyšný celý cesnak prekrojte na polovicu. Druhú polovicu dobre umytého citróna rozkrojte na štvrtinky a tie vložte do brušnej dutiny kurčaťa. Do pekáča nasypte štvrtky zemiakov, prihoďte na kocky nakrájanú slaninu, štvrtky ošúpanej cibule a polovičky cesnaku, premiešajte, navrch položte kura a zalejte vínom. Ľahko osoľte, okoreňte a vložte do rúry na 1,5 hodiny. V priebehu pečenia kura polievajte výpekom. Koža krásne zhnedne a mäso bude prepečené. Hotové kura vyberte a nechajte asi 10 minút stáť. Potom ho naporciujte a podávajte so zemiakmi, ktoré sa piekli spoločne s ním.


Kuracie mäso so zeleninou a ázijskými cestovinami
suroviny na 4 porcie

  • 250 g čínskych vaječných cestovín
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2 lyžice oleja
  • 4 ks kuracích pŕs bez kosti a kože
  • 200 g zelenej strukovej fazuľky (môže byť i mrazená)
  • sladká čili omáčka
  • zväzok jarnej cibuľky

Do veľkého hrnca dajte variť dostatočné množstvo vody. Potom v nej podľa návodu na obale namočte alebo uvarte cestoviny. Cesnak ošúpte, prelisujte alebo nadrobno nasekajte. Mrkvu očistite a nakrájajte na tenké, asi 5 cm dlhé pásiky.

Vo woku alebo v hlbokej panvici rozpáľte olej, pridajte nasekaný cesnak a približne minútu restujte. Potom vsypte kúsky mrkvy a za stáleho miešania smažte 3 minúty. Prisypte na tenké pásiky nakrájané kuracie mäso, ďalšie 2 minúty smažte, a potom pridajte na polovicu prekrojené fazuľky. Zalejte čili omáčkou, premiešajte a ešte asi 5 minút smažte.

Precedené cestoviny premiešajte s obsahom woku. Na tanieri pokrm posypte nakrájanou jarnou cibuľkou.


Kuracia polievka s bylinkovými knedličkami
suroviny na 4 porcie

  • lyžica masla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru alebo 3 stopky
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 bobkové listy
  • 10 guliek čierneho korenia
  • 2 kuracie stehná

kureci-polevka-s-noky.jpg

Knedličky:

  • 100 ml mlieka
  • lyžica masla
  • 1/2 lyžička mletého muškátového orieška
  • lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, pažítky a estragónu
  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • soľ, mleté čierne korenie

V hrnci so silným dnom rozpustite maslo. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak, očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler, na drobné kocky nakrájanú cibuľu a veľkú štipku soli. Smažte za stáleho miešania asi 5 minút. Zelenina bude voňať a zmäkne. Zalejte 1,2 l vody, pridajte na dochutenie bobkový list, korenie, citrónovú šťavu a priveďte k varu.

Do hrnca vložte dočistené kuracie stehná a varte všetko na veľmi miernom ohni pod pokrievkou aspoň 90 minút. Potom stehná vyberte a zavarte knedličky. Vychladnuté mäso oberte, nakrájajte na kúsky asi 2 x 2 cm a vráťte ich do polievky.

Knedličky: Pred koncom varenia polievky začnite pripravovať knedličky. Do menšieho kastrólika nalejte mlieko, pridajte muškátový oriešok a maslo, osoľte a okoreňte. Zahrejte, aby sa maslo rozpustilo. Dajte mimo ohňa a do tekutiny zašľahajte múku, vajce a bylinky - vznikne mäkké cesto. Podľa potreby môžete pridať ešte trochu múky alebo naopak mlieka.

Z cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske tenký valček a nožom ho nasekajte na malé halušky, asi 1,5 x 1,5 cm. Tie po jednom hádžte do vriacej polievky a asi 3 minúty povarte. Polievku servírujte ozdobenú zvyšnou nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

kuracie_paprika.jpg kuracie_spargla.jpg kuracie_stavel.jpg
Kuracie prsia s červenou paprikou Kuracie prsia so špargľou Kuracie stehná so šťavelovou omáčkou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  2. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  3. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  4. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  5. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  6. Najužitočnejšia appka
  7. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách
  8. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej
  9. V O2 to s dátami poriadne prehnali
  10. Zužitkovaním biologického odpadu šetríme prírodu aj náklady
  1. Polus Market – trh v srdci nákupného centra
  2. Ako dostať akné pod kontrolu? Odhaľte jeho príčiny!
  3. Ušetrite na vykurovaní s novým Teplom so zárukou od ZSE
  4. Vo VSD prepli na vyššiu rýchlosť, šetria nám čas a peniaze
  5. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať
  6. Bratislava dostane o rok nový mestský bulvár
  7. Dexis Slovakia má nového generálneho riaditeľa
  8. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať
  9. Stavebná fakulta hostila medzinárodnú konferenciu CSASC
  10. Cestárske kariérne dni 2018 na SvF
  1. Najužitočnejšia appka 16 332
  2. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 14 650
  3. Účet za liečbu chlapca? Šesť miliónov eur 13 714
  4. Do boja s plastovým odpadom na Slovensku vstúpil prvý reťazec 12 738
  5. V O2 to s dátami poriadne prehnali 10 901
  6. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 9 522
  7. Nasledujúci týždeň budeme cestovať za polovicu 7 190
  8. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 6 193
  9. Čerstvosť je o správnom skladovaní. Reportáž zo skladu Kauflandu 4 005
  10. Dobro, kľúč ku šťastnému osudu 2 413

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žitňanská: Stratila som dôvod zotrvávať v koalícii aj formálne

Žitňanská sa chce viac venovať učeniu.

Komentár Zuzany Kepplovej

Kto žiadal otvorenosť, nikdy v cirkvi nepochodil

Obvinený biskup vidí tradičných nepriateľov.

DOMOV

Žitňanská sa rozhodla odísť zo strany Most-Híd

Exministerka spravodlivosti opúšťa aj poslanecký klub.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na okrúhle koláče, ktoré vám rozvoňajú jeseň

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.

Slovensko nedostatočne chráni dojčenie, tvrdí správa WHO

Propagácia umelého mlieka môže byť mätúca.

O dvoch mužoch, ktorí chceli dieťa, a o žene, ktorá im ho vynosila

Čím si musí prejsť náhradná matka a budúci rodičia?

STĹPČEK OSMELENÉ

Len nevyspatý rodič je dobrý rodič

Deti prežijú len vďaka tomu, že ich rodičia nespia.