Kuracie inšpirácie

Pečené, varené, celé či porciované - vždy to isté kura a predsa vždy na iný spôsob. Vyskúšajte jeden z našich kuracích receptov!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pečené kura s petržlenovým pestom a novými zemiakmi
suroviny na 4 porcie

  • 1 celé kura
  • 1 kg nových zemiakov
  • 150 g anglickej slaniny
  • 300 ml bieleho vína
  • 2 cibule alebo 4 šalotky

Pesto:

  • 1 celý cesnak +5 samostatných strúčikov
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • citrón
  • 40 g masla
  • soľ, čerstvo pomleté čierne korenie

Do mixéra vložte 5 strúčikov cesnaku, pridajte petržlenovú vňať, šťavu z polovice citróna a veľkú štipku soli. Rozmixujte na hladkú kašu, pridajte maslo, ochuťte mletým korením a znovu premixujte, aby sa všetko spojilo. Rúru rozohrejte na 200 stupňov Celzia.

Kura dôkladne umyte a osušte. Prerežte kožu a ošklbte prípadné perie. Ostrým nožom odrežte prebytočnú kožu na krku. Prstami oboch rúk opatrne oddeľte smerom od krku kožu od mäsa (kožu uvoľňujte opatrne, aby ste ju nepretrhli) - po celej ploche pŕs až k stehnám tak vytvoríte veľký vak. Pod kožu, hlavne na prsia, ktoré bývajú po upečení suché, rozmiestnite petržlenové pesto. Zvyšnú pastu rozotrite po povrchu celého kurčaťa.

Zemiaky umyte a rozkrájajte na štvrtky. Zvyšný celý cesnak prekrojte na polovicu. Druhú polovicu dobre umytého citróna rozkrojte na štvrtinky a tie vložte do brušnej dutiny kurčaťa. Do pekáča nasypte štvrtky zemiakov, prihoďte na kocky nakrájanú slaninu, štvrtky ošúpanej cibule a polovičky cesnaku, premiešajte, navrch položte kura a zalejte vínom. Ľahko osoľte, okoreňte a vložte do rúry na 1,5 hodiny. V priebehu pečenia kura polievajte výpekom. Koža krásne zhnedne a mäso bude prepečené. Hotové kura vyberte a nechajte asi 10 minút stáť. Potom ho naporciujte a podávajte so zemiakmi, ktoré sa piekli spoločne s ním.


Kuracie mäso so zeleninou a ázijskými cestovinami
suroviny na 4 porcie

  • 250 g čínskych vaječných cestovín
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2 lyžice oleja
  • 4 ks kuracích pŕs bez kosti a kože
  • 200 g zelenej strukovej fazuľky (môže byť i mrazená)
  • sladká čili omáčka
  • zväzok jarnej cibuľky

Do veľkého hrnca dajte variť dostatočné množstvo vody. Potom v nej podľa návodu na obale namočte alebo uvarte cestoviny. Cesnak ošúpte, prelisujte alebo nadrobno nasekajte. Mrkvu očistite a nakrájajte na tenké, asi 5 cm dlhé pásiky.

Vo woku alebo v hlbokej panvici rozpáľte olej, pridajte nasekaný cesnak a približne minútu restujte. Potom vsypte kúsky mrkvy a za stáleho miešania smažte 3 minúty. Prisypte na tenké pásiky nakrájané kuracie mäso, ďalšie 2 minúty smažte, a potom pridajte na polovicu prekrojené fazuľky. Zalejte čili omáčkou, premiešajte a ešte asi 5 minút smažte.

Precedené cestoviny premiešajte s obsahom woku. Na tanieri pokrm posypte nakrájanou jarnou cibuľkou.


Kuracia polievka s bylinkovými knedličkami
suroviny na 4 porcie

  • lyžica masla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru alebo 3 stopky
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 bobkové listy
  • 10 guliek čierneho korenia
  • 2 kuracie stehná

kureci-polevka-s-noky.jpg

Knedličky:

  • 100 ml mlieka
  • lyžica masla
  • 1/2 lyžička mletého muškátového orieška
  • lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, pažítky a estragónu
  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • soľ, mleté čierne korenie

V hrnci so silným dnom rozpustite maslo. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak, očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler, na drobné kocky nakrájanú cibuľu a veľkú štipku soli. Smažte za stáleho miešania asi 5 minút. Zelenina bude voňať a zmäkne. Zalejte 1,2 l vody, pridajte na dochutenie bobkový list, korenie, citrónovú šťavu a priveďte k varu.

Do hrnca vložte dočistené kuracie stehná a varte všetko na veľmi miernom ohni pod pokrievkou aspoň 90 minút. Potom stehná vyberte a zavarte knedličky. Vychladnuté mäso oberte, nakrájajte na kúsky asi 2 x 2 cm a vráťte ich do polievky.

Knedličky: Pred koncom varenia polievky začnite pripravovať knedličky. Do menšieho kastrólika nalejte mlieko, pridajte muškátový oriešok a maslo, osoľte a okoreňte. Zahrejte, aby sa maslo rozpustilo. Dajte mimo ohňa a do tekutiny zašľahajte múku, vajce a bylinky - vznikne mäkké cesto. Podľa potreby môžete pridať ešte trochu múky alebo naopak mlieka.

Z cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske tenký valček a nožom ho nasekajte na malé halušky, asi 1,5 x 1,5 cm. Tie po jednom hádžte do vriacej polievky a asi 3 minúty povarte. Polievku servírujte ozdobenú zvyšnou nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

kuracie_paprika.jpg kuracie_spargla.jpg kuracie_stavel.jpg
Kuracie prsia s červenou paprikou Kuracie prsia so špargľou Kuracie stehná so šťavelovou omáčkou

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 5 992
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 323
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 403
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 3 187
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 084
  6. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 1 897
  7. Ako na refinancovanie hypotéky 1 068
  8. Splnený sen 1 049
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 975
  10. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 953

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

V bašte Smeru deti chorľavejú a starším sa cnie za socializmom

Baníci cítia krivdu, keď niekto kritizuje umelé dotovanie Hornonitrianskych baní vládou. Na ťažkú prácu nedajú dopustiť.

PRIMÁR

K pandémiám chrípky môže dochádzať s príchodom leta

Simulácia správne predpovedala pandémiu vírusu prasacej chrípky.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.