Kuracie inšpirácie

Pečené, varené, celé či porciované - vždy to isté kura a predsa vždy na iný spôsob. Vyskúšajte jeden z našich kuracích receptov!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pečené kura s petržlenovým pestom a novými zemiakmi
suroviny na 4 porcie

  • 1 celé kura
  • 1 kg nových zemiakov
  • 150 g anglickej slaniny
  • 300 ml bieleho vína
  • 2 cibule alebo 4 šalotky

Pesto:

  • 1 celý cesnak +5 samostatných strúčikov
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • citrón
  • 40 g masla
  • soľ, čerstvo pomleté čierne korenie

Do mixéra vložte 5 strúčikov cesnaku, pridajte petržlenovú vňať, šťavu z polovice citróna a veľkú štipku soli. Rozmixujte na hladkú kašu, pridajte maslo, ochuťte mletým korením a znovu premixujte, aby sa všetko spojilo. Rúru rozohrejte na 200 stupňov Celzia.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kura dôkladne umyte a osušte. Prerežte kožu a ošklbte prípadné perie. Ostrým nožom odrežte prebytočnú kožu na krku. Prstami oboch rúk opatrne oddeľte smerom od krku kožu od mäsa (kožu uvoľňujte opatrne, aby ste ju nepretrhli) - po celej ploche pŕs až k stehnám tak vytvoríte veľký vak. Pod kožu, hlavne na prsia, ktoré bývajú po upečení suché, rozmiestnite petržlenové pesto. Zvyšnú pastu rozotrite po povrchu celého kurčaťa.

Zemiaky umyte a rozkrájajte na štvrtky. Zvyšný celý cesnak prekrojte na polovicu. Druhú polovicu dobre umytého citróna rozkrojte na štvrtinky a tie vložte do brušnej dutiny kurčaťa. Do pekáča nasypte štvrtky zemiakov, prihoďte na kocky nakrájanú slaninu, štvrtky ošúpanej cibule a polovičky cesnaku, premiešajte, navrch položte kura a zalejte vínom. Ľahko osoľte, okoreňte a vložte do rúry na 1,5 hodiny. V priebehu pečenia kura polievajte výpekom. Koža krásne zhnedne a mäso bude prepečené. Hotové kura vyberte a nechajte asi 10 minút stáť. Potom ho naporciujte a podávajte so zemiakmi, ktoré sa piekli spoločne s ním.


Kuracie mäso so zeleninou a ázijskými cestovinami
suroviny na 4 porcie

  • 250 g čínskych vaječných cestovín
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2 lyžice oleja
  • 4 ks kuracích pŕs bez kosti a kože
  • 200 g zelenej strukovej fazuľky (môže byť i mrazená)
  • sladká čili omáčka
  • zväzok jarnej cibuľky

Do veľkého hrnca dajte variť dostatočné množstvo vody. Potom v nej podľa návodu na obale namočte alebo uvarte cestoviny. Cesnak ošúpte, prelisujte alebo nadrobno nasekajte. Mrkvu očistite a nakrájajte na tenké, asi 5 cm dlhé pásiky.

Vo woku alebo v hlbokej panvici rozpáľte olej, pridajte nasekaný cesnak a približne minútu restujte. Potom vsypte kúsky mrkvy a za stáleho miešania smažte 3 minúty. Prisypte na tenké pásiky nakrájané kuracie mäso, ďalšie 2 minúty smažte, a potom pridajte na polovicu prekrojené fazuľky. Zalejte čili omáčkou, premiešajte a ešte asi 5 minút smažte.

Precedené cestoviny premiešajte s obsahom woku. Na tanieri pokrm posypte nakrájanou jarnou cibuľkou.


Kuracia polievka s bylinkovými knedličkami
suroviny na 4 porcie

  • lyžica masla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru alebo 3 stopky
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 bobkové listy
  • 10 guliek čierneho korenia
  • 2 kuracie stehná

kureci-polevka-s-noky.jpg

Knedličky:

  • 100 ml mlieka
  • lyžica masla
  • 1/2 lyžička mletého muškátového orieška
  • lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, pažítky a estragónu
  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • soľ, mleté čierne korenie

V hrnci so silným dnom rozpustite maslo. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak, očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler, na drobné kocky nakrájanú cibuľu a veľkú štipku soli. Smažte za stáleho miešania asi 5 minút. Zelenina bude voňať a zmäkne. Zalejte 1,2 l vody, pridajte na dochutenie bobkový list, korenie, citrónovú šťavu a priveďte k varu.

Do hrnca vložte dočistené kuracie stehná a varte všetko na veľmi miernom ohni pod pokrievkou aspoň 90 minút. Potom stehná vyberte a zavarte knedličky. Vychladnuté mäso oberte, nakrájajte na kúsky asi 2 x 2 cm a vráťte ich do polievky.

Knedličky: Pred koncom varenia polievky začnite pripravovať knedličky. Do menšieho kastrólika nalejte mlieko, pridajte muškátový oriešok a maslo, osoľte a okoreňte. Zahrejte, aby sa maslo rozpustilo. Dajte mimo ohňa a do tekutiny zašľahajte múku, vajce a bylinky - vznikne mäkké cesto. Podľa potreby môžete pridať ešte trochu múky alebo naopak mlieka.

Z cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske tenký valček a nožom ho nasekajte na malé halušky, asi 1,5 x 1,5 cm. Tie po jednom hádžte do vriacej polievky a asi 3 minúty povarte. Polievku servírujte ozdobenú zvyšnou nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

kuracie_paprika.jpg kuracie_spargla.jpg kuracie_stavel.jpg
Kuracie prsia s červenou paprikou Kuracie prsia so špargľou Kuracie stehná so šťavelovou omáčkou

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 10 045
  2. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 9 551
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 8 035
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 499
  5. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 143
  6. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 4 705
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 458
  8. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 877
  9. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 3 442
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 3 206

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Štát plánuje otvoriť trh s online hazardom. Aktivisti za tým vidia lobing Penty

Nový zákon podľa stávkarov pomôže proti nelegálnemu hazardu.

DOBRE RÁNO

Dobré ráno: Súd mu vymeral 12 rokov, chce sa stať primátorom

Ako sa u nás robí komunálna politika.

STĹPČEK PETRA TKAČENKA

Hazard nie je piaty jazdec Apokalypsy

Hazard treba regulovať, nie zakazovať.

Neprehliadnite tiež

Judit Bárdos: My herci sme alibisti, za postavy sa skrývame

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.

Vzťahová poradňa: Vždy som tá iniciatívna. Mám si hľadať nových priateľov?

Klinická psychologička hovorí o snažení sa vo vzťahoch.

Ako ochrániť deti na slnku?

Detská pokožka je najcitlivejšia na jar.

Kladivárka: Hod kladivom je jeden z najnáročnejších športov atletiky

Martinu Hrašnovú čakajú majstrovstvá aj leto s dcérou.