Kuracie inšpirácie

Pečené, varené, celé či porciované - vždy to isté kura a predsa vždy na iný spôsob. Vyskúšajte jeden z našich kuracích receptov!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pečené kura s petržlenovým pestom a novými zemiakmi
suroviny na 4 porcie

  • 1 celé kura
  • 1 kg nových zemiakov
  • 150 g anglickej slaniny
  • 300 ml bieleho vína
  • 2 cibule alebo 4 šalotky

Pesto:

  • 1 celý cesnak +5 samostatných strúčikov
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • citrón
  • 40 g masla
  • soľ, čerstvo pomleté čierne korenie

Do mixéra vložte 5 strúčikov cesnaku, pridajte petržlenovú vňať, šťavu z polovice citróna a veľkú štipku soli. Rozmixujte na hladkú kašu, pridajte maslo, ochuťte mletým korením a znovu premixujte, aby sa všetko spojilo. Rúru rozohrejte na 200 stupňov Celzia.

Kura dôkladne umyte a osušte. Prerežte kožu a ošklbte prípadné perie. Ostrým nožom odrežte prebytočnú kožu na krku. Prstami oboch rúk opatrne oddeľte smerom od krku kožu od mäsa (kožu uvoľňujte opatrne, aby ste ju nepretrhli) - po celej ploche pŕs až k stehnám tak vytvoríte veľký vak. Pod kožu, hlavne na prsia, ktoré bývajú po upečení suché, rozmiestnite petržlenové pesto. Zvyšnú pastu rozotrite po povrchu celého kurčaťa.

Zemiaky umyte a rozkrájajte na štvrtky. Zvyšný celý cesnak prekrojte na polovicu. Druhú polovicu dobre umytého citróna rozkrojte na štvrtinky a tie vložte do brušnej dutiny kurčaťa. Do pekáča nasypte štvrtky zemiakov, prihoďte na kocky nakrájanú slaninu, štvrtky ošúpanej cibule a polovičky cesnaku, premiešajte, navrch položte kura a zalejte vínom. Ľahko osoľte, okoreňte a vložte do rúry na 1,5 hodiny. V priebehu pečenia kura polievajte výpekom. Koža krásne zhnedne a mäso bude prepečené. Hotové kura vyberte a nechajte asi 10 minút stáť. Potom ho naporciujte a podávajte so zemiakmi, ktoré sa piekli spoločne s ním.


Kuracie mäso so zeleninou a ázijskými cestovinami
suroviny na 4 porcie

  • 250 g čínskych vaječných cestovín
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stredne veľké mrkvy
  • 2 lyžice oleja
  • 4 ks kuracích pŕs bez kosti a kože
  • 200 g zelenej strukovej fazuľky (môže byť i mrazená)
  • sladká čili omáčka
  • zväzok jarnej cibuľky

Do veľkého hrnca dajte variť dostatočné množstvo vody. Potom v nej podľa návodu na obale namočte alebo uvarte cestoviny. Cesnak ošúpte, prelisujte alebo nadrobno nasekajte. Mrkvu očistite a nakrájajte na tenké, asi 5 cm dlhé pásiky.

Vo woku alebo v hlbokej panvici rozpáľte olej, pridajte nasekaný cesnak a približne minútu restujte. Potom vsypte kúsky mrkvy a za stáleho miešania smažte 3 minúty. Prisypte na tenké pásiky nakrájané kuracie mäso, ďalšie 2 minúty smažte, a potom pridajte na polovicu prekrojené fazuľky. Zalejte čili omáčkou, premiešajte a ešte asi 5 minút smažte.

Precedené cestoviny premiešajte s obsahom woku. Na tanieri pokrm posypte nakrájanou jarnou cibuľkou.


Kuracia polievka s bylinkovými knedličkami
suroviny na 4 porcie

  • lyžica masla
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1/4 zeleru alebo 3 stopky
  • 1 cibuľa
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • 2 bobkové listy
  • 10 guliek čierneho korenia
  • 2 kuracie stehná

kureci-polevka-s-noky.jpg

Knedličky:

  • 100 ml mlieka
  • lyžica masla
  • 1/2 lyžička mletého muškátového orieška
  • lyžica nasekanej čerstvej petržlenovej vňate, pažítky a estragónu
  • 200 g hladkej múky
  • 2 vajcia
  • soľ, mleté čierne korenie

V hrnci so silným dnom rozpustite maslo. Pridajte na plátky nakrájaný cesnak, očistenú a na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler, na drobné kocky nakrájanú cibuľu a veľkú štipku soli. Smažte za stáleho miešania asi 5 minút. Zelenina bude voňať a zmäkne. Zalejte 1,2 l vody, pridajte na dochutenie bobkový list, korenie, citrónovú šťavu a priveďte k varu.

Do hrnca vložte dočistené kuracie stehná a varte všetko na veľmi miernom ohni pod pokrievkou aspoň 90 minút. Potom stehná vyberte a zavarte knedličky. Vychladnuté mäso oberte, nakrájajte na kúsky asi 2 x 2 cm a vráťte ich do polievky.

Knedličky: Pred koncom varenia polievky začnite pripravovať knedličky. Do menšieho kastrólika nalejte mlieko, pridajte muškátový oriešok a maslo, osoľte a okoreňte. Zahrejte, aby sa maslo rozpustilo. Dajte mimo ohňa a do tekutiny zašľahajte múku, vajce a bylinky - vznikne mäkké cesto. Podľa potreby môžete pridať ešte trochu múky alebo naopak mlieka.

Z cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske tenký valček a nožom ho nasekajte na malé halušky, asi 1,5 x 1,5 cm. Tie po jednom hádžte do vriacej polievky a asi 3 minúty povarte. Polievku servírujte ozdobenú zvyšnou nasekanou čerstvou petržlenovou vňaťou.

kuracie_paprika.jpg kuracie_spargla.jpg kuracie_stavel.jpg
Kuracie prsia s červenou paprikou Kuracie prsia so špargľou Kuracie stehná so šťavelovou omáčkou

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  2. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  3. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  4. Zábavný aj sebavedomý
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  7. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  8. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu
  1. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  2. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  3. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  4. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  5. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  6. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  7. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  8. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  9. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  10. S Kulinariom chutí jar lepšie!
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 23 908
  2. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 5 714
  3. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 5 681
  4. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 4 656
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 3 599
  6. Zábavný aj sebavedomý 3 314
  7. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 198
  8. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 2 741
  9. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 2 686
  10. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare 2 678

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Rudolf Biermann: Komu vyhovovala Masarykova smrť? Táto záhada sa nedá obísť

Slovenský producent nakrútil najlepší český film.

ŠPORT

Sagan na E3 Harelbeke spadol, vyhral Van Avermaet

V záverečnom špurte sa rozhodovalo medzi triom Belgičanov.

KOMENTÁRE

Varšava chce zavrieť Tuska. A s ním poľskú demokraciu

Poľsko začalo s kriminalizáciou politických protivníkov.

ŽENA

Svetoznámy cvičiteľ psov: Neexistujú zlé psy, len problémoví majitelia

Čo so psom z útulku a kedy je pes šťastný?

Neprehliadnite tiež

Hormonálna antikoncepcia ochráni ženy pred rakovinou až na tridsať rokov

Vedci zbierali dáta od tisícok žien takmer 44 rokov. Výsledkom je najväčšia štúdia o tabletkovej antikoncepcii.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Humoristka a glosátorka Elena Vacvalová hovorí o tom, prečo sa nestala herečkou a čo pre ňu znamená zmysel pre humor.

Paul a Linda McCartneyovci: Pomohla mu nájsť stabilitu v čase slávy

Nadaný člen The Beatles patril medzi obletované sexsymboly, „ulovila“ ho platinová blondínka.

Syndróm vyhorenia: Vážny problém, ktorý prichádza potichu

Môže sa objaviť u kohokoľvek, ale dá sa mu zabrániť. Ako bojovať so syndrómom vyhorenia?


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop