SME
Nedeľa, 13. jún, 2021 | Meniny má AntonKrížovkyKrížovky

Parené plnené taštičky

Mnohí si pod názvom "parené" predstavia sladučké buchty alebo nadýchanú knedľu. Popustite uzdu svojej fantázii a pripravte v pare okrem fádnej ryby i plnené taštičky s výraznou chuťou a vôňou.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Taštičky wonton
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 2 celé vajcia + žĺtok na natretie okrajov cesta
  • vlažná voda
  • soľ

Náplň:

  • 1 balenie mrazených kreviet (môžeme ich nahradiť tyčinkami surimi s príchuťou kraba alebo rybím filé)
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čili paprička
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžica sójového oleja
  • štipka cukru
  • soľ

Príloha:

  • 200 g cukrového hrášku
  • sójová omáčka
  • sladká čili omáčka

Krevety alebo tyčinky surimi rozmrazte. Jarnú cibuľku a ošúpaný cesnak nasekajte najemno, čili papričku zbavte semienok a aj tú nasekajte, tak ako koriander či petržlenovú vňať.
Cesto: Múku preosejte, v strede urobte dierku a rozbite do nej 2 vajcia. Osoľte, pridajte niekoľko lyžíc vody, premiešajte s múkou a rukami vypracujte tuhšie, vláčne cesto. Mieste ho asi 10 minút a potom ho nechajte prikryté utierkou asi 30 minút odpočinúť.
Náplň: Medzitým nakrájajte krevety alebo tyčinky surimi na kúsky, dajte ich do misky a premiešajte s ostatnými surovinami na náplň. Všetko potom ešte rozmixujte. Z cesta vytvorte valček, nožom ho nakrájajte na rovnaké dieliky a tie rozvaľkajte na placky veľké asi ako dlaň. Alebo z cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske tenkú placku a nožom ju nakrájajte na štvorce. Do stredu každého rozdeľte náplň. Okraje cesta potrite žĺtkom, zložte ich a stlačte dohromady ako taštičky. Hotové ich rozložte na bambusový parák, pridajte hráškové struky (prípadne i do druhej vrstvy) a uzavrite viečkom. Do plytkého hrnca rovnakého priemeru ako parák nalejte vodu a priveďte do varu. Potom na hrniec položte parák a naparujte asi 7 minút.
Príloha: Do mištičiek nalejte sójovú a sladkú čili omáčku a podávajte s taštičkami.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Krevety môžete zameniť s tvarohom ochuteným paprikou a bylinkami. Takéto taštičky ocenia i vegetariáni.


Mäsové mešce
Suroviny 4 porcie

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g ryžovej múky
  • 2 vajíčka
  • vlažná voda
  • soľ

Plnka:

  • 500 g mletého teľacieho mäsa
  • 3 ČL karí korenia
  • soľ

Múku zmiešajte dokopy, v strede urobte dierku, do ktorej rozbite vajíčka. Osoľte, pridajte niekoľko lyžíc vody a vypracujte tuhšie, ale vláčne cesto, ktoré po premiesení nechajte chvíľu postáť prikryté utierkou. Mleté mäso rukami poriadne rozpracujte a vmiešajte doň podľa chuti karí korenie a soľ. Mäso by malo ostať žltkasté a voňavé. Cesto vyvaľkajte na tenký plát, z ktorého vykrajujte pohárom kolieska alebo ho rozkrájajte na štvorčeky. Každý naplňte mäsom a vrch uzatvorte zo všetkých strán do mešca. Parte 10 - 15 minút. Je úplne jedno, či siahnete po parnom hrnci, rúre, bambusovom alebo klasickom kovovom paráku. Hotové taštičky servírujte s možnosťou namáčania do čínskej sójovej omáčky.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Spolu s taštičkami môžete v pare pripraviť i kúsky zeleniny na doladenie farebného servírovania.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  4. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  5. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  7. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov
  8. Od zmesi plynov po sofistikovanú kvapalinu
  9. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát
  10. Tipy a triky na spracovanie letného ovocia
  1. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  3. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  4. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  5. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Prešovský McDonald’s podržal zamestnancov počas pandémie
  8. Hrajte futbal ako Valábik! Lopty rozdáva po celom Slovensku
  9. Medzi zateplením minerálnou vlnou a PUR penou sú veľké rozdiely
  10. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 10 198
  2. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 8 585
  3. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 580
  4. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 392
  5. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 7 958
  6. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 7 894
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 734
  8. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 7 490
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 6 981
  10. Osem výnimočných slovenských hotelov pre zaslúžený odpočinok 6 803
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu