SME

Parené plnené taštičky

Mnohí si pod názvom "parené" predstavia sladučké buchty alebo nadýchanú knedľu. Popustite uzdu svojej fantázii a pripravte v pare okrem fádnej ryby i plnené taštičky s výraznou chuťou a vôňou.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Taštičky wonton
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 2 celé vajcia + žĺtok na natretie okrajov cesta
  • vlažná voda
  • soľ

Náplň:

  • 1 balenie mrazených kreviet (môžeme ich nahradiť tyčinkami surimi s príchuťou kraba alebo rybím filé)
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čili paprička
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžica sójového oleja
  • štipka cukru
  • soľ

Príloha:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • 200 g cukrového hrášku
  • sójová omáčka
  • sladká čili omáčka

Krevety alebo tyčinky surimi rozmrazte. Jarnú cibuľku a ošúpaný cesnak nasekajte najemno, čili papričku zbavte semienok a aj tú nasekajte, tak ako koriander či petržlenovú vňať.
Cesto: Múku preosejte, v strede urobte dierku a rozbite do nej 2 vajcia. Osoľte, pridajte niekoľko lyžíc vody, premiešajte s múkou a rukami vypracujte tuhšie, vláčne cesto. Mieste ho asi 10 minút a potom ho nechajte prikryté utierkou asi 30 minút odpočinúť.
Náplň: Medzitým nakrájajte krevety alebo tyčinky surimi na kúsky, dajte ich do misky a premiešajte s ostatnými surovinami na náplň. Všetko potom ešte rozmixujte. Z cesta vytvorte valček, nožom ho nakrájajte na rovnaké dieliky a tie rozvaľkajte na placky veľké asi ako dlaň. Alebo z cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske tenkú placku a nožom ju nakrájajte na štvorce. Do stredu každého rozdeľte náplň. Okraje cesta potrite žĺtkom, zložte ich a stlačte dohromady ako taštičky. Hotové ich rozložte na bambusový parák, pridajte hráškové struky (prípadne i do druhej vrstvy) a uzavrite viečkom. Do plytkého hrnca rovnakého priemeru ako parák nalejte vodu a priveďte do varu. Potom na hrniec položte parák a naparujte asi 7 minút.
Príloha: Do mištičiek nalejte sójovú a sladkú čili omáčku a podávajte s taštičkami.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Krevety môžete zameniť s tvarohom ochuteným paprikou a bylinkami. Takéto taštičky ocenia i vegetariáni.


Mäsové mešce
Suroviny 4 porcie

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g ryžovej múky
  • 2 vajíčka
  • vlažná voda
  • soľ

Plnka:

  • 500 g mletého teľacieho mäsa
  • 3 ČL karí korenia
  • soľ

Múku zmiešajte dokopy, v strede urobte dierku, do ktorej rozbite vajíčka. Osoľte, pridajte niekoľko lyžíc vody a vypracujte tuhšie, ale vláčne cesto, ktoré po premiesení nechajte chvíľu postáť prikryté utierkou. Mleté mäso rukami poriadne rozpracujte a vmiešajte doň podľa chuti karí korenie a soľ. Mäso by malo ostať žltkasté a voňavé. Cesto vyvaľkajte na tenký plát, z ktorého vykrajujte pohárom kolieska alebo ho rozkrájajte na štvorčeky. Každý naplňte mäsom a vrch uzatvorte zo všetkých strán do mešca. Parte 10 - 15 minút. Je úplne jedno, či siahnete po parnom hrnci, rúre, bambusovom alebo klasickom kovovom paráku. Hotové taštičky servírujte s možnosťou namáčania do čínskej sójovej omáčky.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Spolu s taštičkami môžete v pare pripraviť i kúsky zeleniny na doladenie farebného servírovania.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 96 459
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 011
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 694
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 5 932
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 263
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 5 110
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 747
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Rado Surovka: Raši dostal padáka 80 854
  2. Radko Mačuha: Najprv si prišli po Šimečku. 79 634
  3. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 42 843
  4. Matej Galo: Záhady o pôvode slintačky a krívačky odhalené 20 787
  5. Miroslav Daniš: Pec nám spadla, pec nám spadla, ktože nám ju postaví 15 556
  6. Otilia Horrocks: Odporné, príšerné, drzé, nechutné 12 035
  7. Juraj Kumičák: ...radšej choďte kravy pásť... 10 972
  8. Viktor Pamula: S Ruskom na večné časy a nikdy inak 8 772
  1. Tupou Ceruzou: Trump vs. Čína
  2. Marcel Rebro: SMERácka kádrovačka
  3. Radko Mačuha: Fico vymenil Troškovú za Bombica.
  4. INESS: Ekonomika Ruska a tri vojnové roky
  5. Věra Tepličková: Býky za vlasť padajú, gule nám tu chýbajú
  6. Radko Mačuha: Slavín nieje Slovenská socha Slobody.
  7. Tupou Ceruzou: Businessman
  8. Marcel Rebro: Rusi bombardujú energetickú infraštruktúru, Slováci elektrifikujú ukrajinské zákopy
SkryťZatvoriť reklamu