Taštičky wonton
Suroviny na 4 porcie
Na cesto:
- 500 g polohrubej múky
- 2 celé vajcia + žĺtok na natretie okrajov cesta
- vlažná voda
- soľ
Náplň:
- 1 balenie mrazených kreviet (môžeme ich nahradiť tyčinkami surimi s príchuťou kraba alebo rybím filé)
- 1 zväzok jarnej cibuľky
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 čili paprička
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžica sójového oleja
- štipka cukru
- soľ
Príloha:
- 200 g cukrového hrášku
- sójová omáčka
- sladká čili omáčka
Krevety alebo tyčinky surimi rozmrazte. Jarnú cibuľku a ošúpaný cesnak nasekajte najemno, čili papričku zbavte semienok a aj tú nasekajte, tak ako koriander či petržlenovú vňať.
Cesto: Múku preosejte, v strede urobte dierku a rozbite do nej 2 vajcia. Osoľte, pridajte niekoľko lyžíc vody, premiešajte s múkou a rukami vypracujte tuhšie, vláčne cesto. Mieste ho asi 10 minút a potom ho nechajte prikryté utierkou asi 30 minút odpočinúť.
Náplň: Medzitým nakrájajte krevety alebo tyčinky surimi na kúsky, dajte ich do misky a premiešajte s ostatnými surovinami na náplň. Všetko potom ešte rozmixujte. Z cesta vytvorte valček, nožom ho nakrájajte na rovnaké dieliky a tie rozvaľkajte na placky veľké asi ako dlaň. Alebo z cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske tenkú placku a nožom ju nakrájajte na štvorce. Do stredu každého rozdeľte náplň. Okraje cesta potrite žĺtkom, zložte ich a stlačte dohromady ako taštičky. Hotové ich rozložte na bambusový parák, pridajte hráškové struky (prípadne i do druhej vrstvy) a uzavrite viečkom. Do plytkého hrnca rovnakého priemeru ako parák nalejte vodu a priveďte do varu. Potom na hrniec položte parák a naparujte asi 7 minút.
Príloha: Do mištičiek nalejte sójovú a sladkú čili omáčku a podávajte s taštičkami.
Tip: Krevety môžete zameniť s tvarohom ochuteným paprikou a bylinkami. Takéto taštičky ocenia i vegetariáni.
Mäsové mešce
Suroviny 4 porcie
Na cesto:
- 250 g hladkej múky
- 250 g ryžovej múky
- 2 vajíčka
- vlažná voda
- soľ
Plnka:
- 500 g mletého teľacieho mäsa
- 3 ČL karí korenia
- soľ
Múku zmiešajte dokopy, v strede urobte dierku, do ktorej rozbite vajíčka. Osoľte, pridajte niekoľko lyžíc vody a vypracujte tuhšie, ale vláčne cesto, ktoré po premiesení nechajte chvíľu postáť prikryté utierkou. Mleté mäso rukami poriadne rozpracujte a vmiešajte doň podľa chuti karí korenie a soľ. Mäso by malo ostať žltkasté a voňavé. Cesto vyvaľkajte na tenký plát, z ktorého vykrajujte pohárom kolieska alebo ho rozkrájajte na štvorčeky. Každý naplňte mäsom a vrch uzatvorte zo všetkých strán do mešca. Parte 10 - 15 minút. Je úplne jedno, či siahnete po parnom hrnci, rúre, bambusovom alebo klasickom kovovom paráku. Hotové taštičky servírujte s možnosťou namáčania do čínskej sójovej omáčky.
Tip: Spolu s taštičkami môžete v pare pripraviť i kúsky zeleniny na doladenie farebného servírovania.