Parené plnené taštičky

Mnohí si pod názvom "parené" predstavia sladučké buchty alebo nadýchanú knedľu. Popustite uzdu svojej fantázii a pripravte v pare okrem fádnej ryby i plnené taštičky s výraznou chuťou a vôňou.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Taštičky wonton
Suroviny na 4 porcie

Na cesto:

  • 500 g polohrubej múky
  • 2 celé vajcia + žĺtok na natretie okrajov cesta
  • vlažná voda
  • soľ

Náplň:

  • 1 balenie mrazených kreviet (môžeme ich nahradiť tyčinkami surimi s príchuťou kraba alebo rybím filé)
  • 1 zväzok jarnej cibuľky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 čili paprička
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžica sójového oleja
  • štipka cukru
  • soľ

Príloha:

  • 200 g cukrového hrášku
  • sójová omáčka
  • sladká čili omáčka

Krevety alebo tyčinky surimi rozmrazte. Jarnú cibuľku a ošúpaný cesnak nasekajte najemno, čili papričku zbavte semienok a aj tú nasekajte, tak ako koriander či petržlenovú vňať.
Cesto: Múku preosejte, v strede urobte dierku a rozbite do nej 2 vajcia. Osoľte, pridajte niekoľko lyžíc vody, premiešajte s múkou a rukami vypracujte tuhšie, vláčne cesto. Mieste ho asi 10 minút a potom ho nechajte prikryté utierkou asi 30 minút odpočinúť.
Náplň: Medzitým nakrájajte krevety alebo tyčinky surimi na kúsky, dajte ich do misky a premiešajte s ostatnými surovinami na náplň. Všetko potom ešte rozmixujte. Z cesta vytvorte valček, nožom ho nakrájajte na rovnaké dieliky a tie rozvaľkajte na placky veľké asi ako dlaň. Alebo z cesta vyvaľkajte na pomúčenej doske tenkú placku a nožom ju nakrájajte na štvorce. Do stredu každého rozdeľte náplň. Okraje cesta potrite žĺtkom, zložte ich a stlačte dohromady ako taštičky. Hotové ich rozložte na bambusový parák, pridajte hráškové struky (prípadne i do druhej vrstvy) a uzavrite viečkom. Do plytkého hrnca rovnakého priemeru ako parák nalejte vodu a priveďte do varu. Potom na hrniec položte parák a naparujte asi 7 minút.
Príloha: Do mištičiek nalejte sójovú a sladkú čili omáčku a podávajte s taštičkami.

Tip: Krevety môžete zameniť s tvarohom ochuteným paprikou a bylinkami. Takéto taštičky ocenia i vegetariáni.


Mäsové mešce
Suroviny 4 porcie

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 250 g ryžovej múky
  • 2 vajíčka
  • vlažná voda
  • soľ

Plnka:

  • 500 g mletého teľacieho mäsa
  • 3 ČL karí korenia
  • soľ

Múku zmiešajte dokopy, v strede urobte dierku, do ktorej rozbite vajíčka. Osoľte, pridajte niekoľko lyžíc vody a vypracujte tuhšie, ale vláčne cesto, ktoré po premiesení nechajte chvíľu postáť prikryté utierkou. Mleté mäso rukami poriadne rozpracujte a vmiešajte doň podľa chuti karí korenie a soľ. Mäso by malo ostať žltkasté a voňavé. Cesto vyvaľkajte na tenký plát, z ktorého vykrajujte pohárom kolieska alebo ho rozkrájajte na štvorčeky. Každý naplňte mäsom a vrch uzatvorte zo všetkých strán do mešca. Parte 10 - 15 minút. Je úplne jedno, či siahnete po parnom hrnci, rúre, bambusovom alebo klasickom kovovom paráku. Hotové taštičky servírujte s možnosťou namáčania do čínskej sójovej omáčky.

Tip: Spolu s taštičkami môžete v pare pripraviť i kúsky zeleniny na doladenie farebného servírovania.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  2. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  4. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  5. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  6. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  7. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  8. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  10. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 15 744
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 783
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 6 585
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 6 542
  5. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 6 524
  6. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 347
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 977
  8. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 5 210
  9. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 739
  10. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 055

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žena, ktorá prežila Mengeleho pokusy, koncentrák aj pochod smrti

Viola Fischerová zomrela vo štvrtok vo veku 94 rokov.

KOMENTÁRE

Harabin sa s Kotlebom bez pochyby vo všetkom zhodne

Žiaľ, dostali sme sa do situácie, keď za totalitné smerovanie idú kohosi karhať tí, čo kedysi sami inému totalitnému režimu aktívne prisluhovali.

TECH

Mesiac som žil v inteligentnej domácnosti. A takto to dopadlo

Inteligentná domácnosť je drahá. Slovenským príkazom zatiaľ nerozumie.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Na sobotu, 27. mája, sme pre vás pripravili rozhovor s Oľgou Feldekovou, jahodové recepty aj špeciálnu letnú súťaž.

Sex s robotom: Môžu robotické napodobeniny nahradiť vzťah so živým partnerom?

Vývoj sexuálnych pomôcok prekračuje hranice. Pýtali sme sa sexuológa, kam smeruje ľudská sexualita.

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

V hlavnej úlohe čokoláda: Desať dezertov, ktorým neodoláte

Z čokolády sa dá vyčarovať nespočetné množstvo koláčov, dezertov a zákuskov. Necháte sa zlákať?