Voňavé a chrumkavé domáce pečivo

Naše babičky si piekli chlieb doma. Skúste to aj vy! Možností na výborné pečivo je neúrekom...

(Zdroj: Isifa)

Ciabatta s olivami
Suroviny na 2 - 3 ciabatty

  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 ČL cukru
  • 215 ml vlažnej vody
  • 400 g hladkej múky T650
  • 2 ČL soli
  • 2 PL olivového oleja
  • hrsť nakrájaných olív
  • múka na podsypávanie

Droždie a cukor rozpustite vo vlažnej vode. Naváženú múky nasypte do väčšej misky, premiešajte ju so soľou a do stredu urobte jamku. Do jamky vlejte vlažnú vodu s cukrom a droždím. Nakoniec pridajte olivový olej a rukami vypracujte cesto. Keď sa cesto spojí, vyklopte ho na pomúčenú dosku a rukami ho poriadne mieste a búchajte o dosku. Hotové cesto vráťte do misky, prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť približne hodinu. Vykysnuté cesto rozdeľte podľa toho, či budete piecť na šírku, alebo výšku plechu na 2 alebo 3 bochníky. Každý bochník na pomúčenej doske rozvaľkajte na plát, ktorý preložte po dĺžke na polovicu a nechajte podkysnúť. Postup opakujte ešte 2x, pričom posledný raz naukladajte pred preložením na povrch placiek olivy. Po preložení, dotvarovaní a vykysnutí ciabatty pečte v rúre vyhriatej na 220 stupňov približne 20 minút.

Tip: Olivy môžete vymeniť za čerstvé, sušené či v oleji naložené cherry paradajky alebo píniové oriešky.


Jednoduché bagety
Suroviny na 4 bagety

  • 270 ml vlažnej vody
  • 2 ČL sušeného droždia
  • 1 ČL cukru
  • 500 g hladkej múky T650
  • 1 a 1/2 ČL soli
  • 1-2 ČL zmesi korenia (pizza, gril, bylinky...)
  • 3 PL olivového oleja
  • múka na podsypávanie
  • vajíčko na potieranie

Vo vlažnej vode rozmiešajte sušené droždie a cukor. Chvíľku počkajte, kým sa kvások napení. V miske zmiešajte múku, soľ, zmes ochuteného korenia, pridajte kvások a olej a vypracujte cesto. Nechajte ho prikryté kysnúť na teplom miesto minimálne 45 minút. Po vykysnutí ho rozdeľte na štyri bochníky a ktoré rukami vytvarujte na pomúčenej doske na bagety. Tie položte na plech na bagety a nechajte ešte hodinu kysnúť. Rúru predhrejte na 180 stupňov, bagety medzitým potrite rozšľahaným vajíčkom, narežte niekoľkými šikmými rezmi a dajte piecť. Pečte približne 20 minút, kým nechytia zlatistý nádych.

Tip: Jednoduchosť receptu spočíva v tom, že ak aj nevlastníte originálny plech na bagety, stačí ak ich naukladáte vedľa seba na obyčajný plech vystlaný papierom na pečenie, potretý olejom. Ak si chcete medzeru medzi bagetami lepšie poistiť, stačí, ak medzi ne vystrihnete pásy pečiaceho papiera alebo alobalu. Takto sa k sebe pri kysnutí a pečení určite neprilepia.


Domáci chlieb
Suroviny na 2 menšie okrúhle bochníky

  • 400 - 500 ml vlažnej vody
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 ČL cukru
  • 1 PL soli
  • 1 PL octu
  • 3 PL roztopeného masla
  • 1 PL chlebového korenie (semienka rasce, fenikla, koriandra, anízu...)
  • 1 kilo hladkej múky T650 (alebo chlebovej múky T1050)
  • múka na podsypávanie

Na glazúru:

  • 2 ČL soli
  • 150 ml vody

Vo veľkej miske rozmiešajte polovicu vlažnej vody, droždie, cukor, soľ, ocot, maslo, korenie a nakoniec pridajte múku. Cesto začnite miesiť a postupne pridávajte po troškách vodu, kým nemá cesto požadovanú hustotu. Dôkladne vymieste, kým sa samo neodliepa od rúk a misky. Cesto prikryte a nechajte vykysnúť minimálne 1 a pol hodiny. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku, rukami ho vytvarujte na bochník a opatrne preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Chlieb prikryte utierkou a nechajte ešte minimálne 30 minút podkysnúť. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Chlieb pred vložením do rúru popichajte vidličkou a potrite pripravenou glazúrou. Po pol hodine pečenie ho opäť potrite slanou vodou a po vrátení pečte ešte 1 hodinu. Hotový chlieb vyberte, prikryte utierkou a na mriežke nechajte vychladnúť.

Tip: Ak do cesta pridáte 2 - 3 varené zemiaky, chlebík bude vláčnejší a vydrží dlhšie čerstvý.


Je dobré vedieť...

  • Každé správne vypracované, vykysnuté a hlavne upečené pečivo či chlieb pri poklepkaní musí vydávať dutý zvuk.
  • Čerstvo upečený chlieb a všetky typy pečiva vyberajte z plechu alebo foriem za horúca a nechajte ich postupne vychladnúť na mriežke. Iba tak dosiahnete, aby si udržali jemnosť a chrumkavosť a neboli na spodnej strane zvlhnuté a mazľavé.
  • Aj keď sa vaším domovom nesie neodolateľná vôňa čerstvého pečiva, vydržte a nekrájajte ho za horúca. Unikajúca para by lepila striedku o nôž a krajce by neboli pekné.
  • I keď sa to zdá zdĺhavé, každé prekladanie a kysnutie má svoj význam. Na dobrý chlebík a pečivo si treba jednoducho počkať.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

kvaskov_chlieb.png rozky.png razny_kvasok.jpg
Celozrnný kváskový chlieb Zeppelini - kváskové rožky Ražný kvások

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 6 383
  2. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 4 403
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 277
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 882
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 2 641
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 058
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 734
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 567
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 103
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 652

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Spievajúci dom týral operou celú ulicu

Je to najabsurdnejší susedský spor, ktorý sa na Slovensku odohral. V Štúrove žena štrnásť rokov púšťala od rána do večera nahlas operné árie

KOMENTÁRE

Buďte vďační za Fica. My Česi máme iných komunistov

Komunistická strana Čiech a Moravy je ojedinelým reliktom.

TECH

Zjavil sa náhodou, pozrite si ako Phobos obieha Mars

Mesiac pomenovali po bohu strachu.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Na výlete v košickom regióne: Ktoré miesta by ste mali navštíviť?

Košický región ponúka množstvo turistických zaujímavostí.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.