SME
Štvrtok, 24. jún, 2021 | Meniny má JánKrížovkyKrížovky

Voňavé a chrumkavé domáce pečivo

Naše babičky si piekli chlieb doma. Skúste to aj vy! Možností na výborné pečivo je neúrekom...

(Zdroj: Isifa)

Ciabatta s olivami
Suroviny na 2 - 3 ciabatty

  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 ČL cukru
  • 215 ml vlažnej vody
  • 400 g hladkej múky T650
  • 2 ČL soli
  • 2 PL olivového oleja
  • hrsť nakrájaných olív
  • múka na podsypávanie

Droždie a cukor rozpustite vo vlažnej vode. Naváženú múky nasypte do väčšej misky, premiešajte ju so soľou a do stredu urobte jamku. Do jamky vlejte vlažnú vodu s cukrom a droždím. Nakoniec pridajte olivový olej a rukami vypracujte cesto. Keď sa cesto spojí, vyklopte ho na pomúčenú dosku a rukami ho poriadne mieste a búchajte o dosku. Hotové cesto vráťte do misky, prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť približne hodinu. Vykysnuté cesto rozdeľte podľa toho, či budete piecť na šírku, alebo výšku plechu na 2 alebo 3 bochníky. Každý bochník na pomúčenej doske rozvaľkajte na plát, ktorý preložte po dĺžke na polovicu a nechajte podkysnúť. Postup opakujte ešte 2x, pričom posledný raz naukladajte pred preložením na povrch placiek olivy. Po preložení, dotvarovaní a vykysnutí ciabatty pečte v rúre vyhriatej na 220 stupňov približne 20 minút.

Tip: Olivy môžete vymeniť za čerstvé, sušené či v oleji naložené cherry paradajky alebo píniové oriešky.


Jednoduché bagety
Suroviny na 4 bagety

  • 270 ml vlažnej vody
  • 2 ČL sušeného droždia
  • 1 ČL cukru
  • 500 g hladkej múky T650
  • 1 a 1/2 ČL soli
  • 1-2 ČL zmesi korenia (pizza, gril, bylinky...)
  • 3 PL olivového oleja
  • múka na podsypávanie
  • vajíčko na potieranie

Vo vlažnej vode rozmiešajte sušené droždie a cukor. Chvíľku počkajte, kým sa kvások napení. V miske zmiešajte múku, soľ, zmes ochuteného korenia, pridajte kvások a olej a vypracujte cesto. Nechajte ho prikryté kysnúť na teplom miesto minimálne 45 minút. Po vykysnutí ho rozdeľte na štyri bochníky a ktoré rukami vytvarujte na pomúčenej doske na bagety. Tie položte na plech na bagety a nechajte ešte hodinu kysnúť. Rúru predhrejte na 180 stupňov, bagety medzitým potrite rozšľahaným vajíčkom, narežte niekoľkými šikmými rezmi a dajte piecť. Pečte približne 20 minút, kým nechytia zlatistý nádych.

Tip: Jednoduchosť receptu spočíva v tom, že ak aj nevlastníte originálny plech na bagety, stačí ak ich naukladáte vedľa seba na obyčajný plech vystlaný papierom na pečenie, potretý olejom. Ak si chcete medzeru medzi bagetami lepšie poistiť, stačí, ak medzi ne vystrihnete pásy pečiaceho papiera alebo alobalu. Takto sa k sebe pri kysnutí a pečení určite neprilepia.


Domáci chlieb
Suroviny na 2 menšie okrúhle bochníky

  • 400 - 500 ml vlažnej vody
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 ČL cukru
  • 1 PL soli
  • 1 PL octu
  • 3 PL roztopeného masla
  • 1 PL chlebového korenie (semienka rasce, fenikla, koriandra, anízu...)
  • 1 kilo hladkej múky T650 (alebo chlebovej múky T1050)
  • múka na podsypávanie

Na glazúru:

  • 2 ČL soli
  • 150 ml vody

Vo veľkej miske rozmiešajte polovicu vlažnej vody, droždie, cukor, soľ, ocot, maslo, korenie a nakoniec pridajte múku. Cesto začnite miesiť a postupne pridávajte po troškách vodu, kým nemá cesto požadovanú hustotu. Dôkladne vymieste, kým sa samo neodliepa od rúk a misky. Cesto prikryte a nechajte vykysnúť minimálne 1 a pol hodiny. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku, rukami ho vytvarujte na bochník a opatrne preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Chlieb prikryte utierkou a nechajte ešte minimálne 30 minút podkysnúť. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Chlieb pred vložením do rúru popichajte vidličkou a potrite pripravenou glazúrou. Po pol hodine pečenie ho opäť potrite slanou vodou a po vrátení pečte ešte 1 hodinu. Hotový chlieb vyberte, prikryte utierkou a na mriežke nechajte vychladnúť.

Tip: Ak do cesta pridáte 2 - 3 varené zemiaky, chlebík bude vláčnejší a vydrží dlhšie čerstvý.


Je dobré vedieť...

  • Každé správne vypracované, vykysnuté a hlavne upečené pečivo či chlieb pri poklepkaní musí vydávať dutý zvuk.
  • Čerstvo upečený chlieb a všetky typy pečiva vyberajte z plechu alebo foriem za horúca a nechajte ich postupne vychladnúť na mriežke. Iba tak dosiahnete, aby si udržali jemnosť a chrumkavosť a neboli na spodnej strane zvlhnuté a mazľavé.
  • Aj keď sa vaším domovom nesie neodolateľná vôňa čerstvého pečiva, vydržte a nekrájajte ho za horúca. Unikajúca para by lepila striedku o nôž a krajce by neboli pekné.
  • I keď sa to zdá zdĺhavé, každé prekladanie a kysnutie má svoj význam. Na dobrý chlebík a pečivo si treba jednoducho počkať.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

kvaskov_chlieb.png rozky.png razny_kvasok.jpg
Celozrnný kváskový chlieb Zeppelini - kváskové rožky Ražný kvások

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Výber auta na lízing môže byť slobodnejší, ako ste si mysleli
  2. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  3. Holenie je umenie. A vy môžete byť jeho majstrom
  4. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou
  5. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  6. Vedci z BMC SAV vo vlakoch nový koronavírus nenašli
  7. Česi pod Tatrami šijú tričká, na ktorých nie je vidieť pot
  8. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania
  9. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  10. Vážení poslanci, to naozaj?
  1. Úspešná budúcnosť začína štúdiom na FMMR TUKE
  2. Vážení poslanci, to naozaj?
  3. V 95-tom sme netušili, že dnes budú naše prístroje zachraňovať
  4. Čučoriedky - dokážu ochrániť váš zrak?
  5. Pôžička s výraznou zľavou z úroku? Vieme, kde ju nájdete
  6. Vážení poslanci, to naozaj?
  7. Koniec čakania na kuriéra
  8. Čo by som urobil inak, keby som znovu staval dom?
  9. Prvé mesiace 2021 vzrástol počet susedských sporov
  10. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  1. Dovolenka v Chorvátsku: stavte na overenú a obľúbenú klasiku 8 663
  2. Stiahnite si stovky e-kníh 6 021
  3. Dream job pre programátorov: Silicon Valley na Slovensku 5 949
  4. Vážení poslanci, to naozaj? 4 504
  5. Je lepšie zobrať si rozkladateľný obal alebo vytriediť plastový? 4 493
  6. Kde sa dá elektromobil nabiť a za koľko? Veľký prehľad nabíjania 3 616
  7. Developer Slnečníc postaví bývanie pri lese. S bazénom aj fitkom 3 435
  8. Ako ochrániť svoje peniaze pred infláciou 3 398
  9. Nový Volkswagen Polo je najšikovnejšie malé auto 3 069
  10. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni? 2 992
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Veľké škody sú hlásené z obce Lužice.

Tornádo zrovnalo so zemou pol obce Hrušky.


a 2 ďalší 3 h
Kritický pohľad Michala Havrana.

Na isté veci sa verejnosti nepýtame.


23. jún
Obvinený Jozef Brhel po príchode na Prezídium policajného zboru v Bratislave.

Za Brhela ručil kňaz, hoci ho nepozná.


9 h

Neprehliadnite tiež

Soňa Jánošová

Znásilnenia sa dejú na dozvukoch aj v dlhoročných vzťahoch.


8 h
Klinická psychologička Patrícia Vesel Ganoczyová.

Deti potrebujú počuť, ako sa dá so strachom pracovať.


8 h
Anna Grusková

Anna Grusková o príprave a vzniku inscenácie Demokratka Erža.


23. jún
Alžbeta Göllnerová – Gwerková v pracovni

Život Gwerkovej manželky fascinuje vedcov aj divákov.


23. jún