Voňavé a chrumkavé domáce pečivo

Naše babičky si piekli chlieb doma. Skúste to aj vy! Možností na výborné pečivo je neúrekom...

(Zdroj: Isifa)

Ciabatta s olivami
Suroviny na 2 - 3 ciabatty

  • 20 g čerstvého droždia
  • 1 ČL cukru
  • 215 ml vlažnej vody
  • 400 g hladkej múky T650
  • 2 ČL soli
  • 2 PL olivového oleja
  • hrsť nakrájaných olív
  • múka na podsypávanie

Droždie a cukor rozpustite vo vlažnej vode. Naváženú múky nasypte do väčšej misky, premiešajte ju so soľou a do stredu urobte jamku. Do jamky vlejte vlažnú vodu s cukrom a droždím. Nakoniec pridajte olivový olej a rukami vypracujte cesto. Keď sa cesto spojí, vyklopte ho na pomúčenú dosku a rukami ho poriadne mieste a búchajte o dosku. Hotové cesto vráťte do misky, prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť približne hodinu. Vykysnuté cesto rozdeľte podľa toho, či budete piecť na šírku, alebo výšku plechu na 2 alebo 3 bochníky. Každý bochník na pomúčenej doske rozvaľkajte na plát, ktorý preložte po dĺžke na polovicu a nechajte podkysnúť. Postup opakujte ešte 2x, pričom posledný raz naukladajte pred preložením na povrch placiek olivy. Po preložení, dotvarovaní a vykysnutí ciabatty pečte v rúre vyhriatej na 220 stupňov približne 20 minút.

Tip: Olivy môžete vymeniť za čerstvé, sušené či v oleji naložené cherry paradajky alebo píniové oriešky.


Jednoduché bagety
Suroviny na 4 bagety

  • 270 ml vlažnej vody
  • 2 ČL sušeného droždia
  • 1 ČL cukru
  • 500 g hladkej múky T650
  • 1 a 1/2 ČL soli
  • 1-2 ČL zmesi korenia (pizza, gril, bylinky...)
  • 3 PL olivového oleja
  • múka na podsypávanie
  • vajíčko na potieranie

Vo vlažnej vode rozmiešajte sušené droždie a cukor. Chvíľku počkajte, kým sa kvások napení. V miske zmiešajte múku, soľ, zmes ochuteného korenia, pridajte kvások a olej a vypracujte cesto. Nechajte ho prikryté kysnúť na teplom miesto minimálne 45 minút. Po vykysnutí ho rozdeľte na štyri bochníky a ktoré rukami vytvarujte na pomúčenej doske na bagety. Tie položte na plech na bagety a nechajte ešte hodinu kysnúť. Rúru predhrejte na 180 stupňov, bagety medzitým potrite rozšľahaným vajíčkom, narežte niekoľkými šikmými rezmi a dajte piecť. Pečte približne 20 minút, kým nechytia zlatistý nádych.

Tip: Jednoduchosť receptu spočíva v tom, že ak aj nevlastníte originálny plech na bagety, stačí ak ich naukladáte vedľa seba na obyčajný plech vystlaný papierom na pečenie, potretý olejom. Ak si chcete medzeru medzi bagetami lepšie poistiť, stačí, ak medzi ne vystrihnete pásy pečiaceho papiera alebo alobalu. Takto sa k sebe pri kysnutí a pečení určite neprilepia.


Domáci chlieb
Suroviny na 2 menšie okrúhle bochníky

  • 400 - 500 ml vlažnej vody
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 ČL cukru
  • 1 PL soli
  • 1 PL octu
  • 3 PL roztopeného masla
  • 1 PL chlebového korenie (semienka rasce, fenikla, koriandra, anízu...)
  • 1 kilo hladkej múky T650 (alebo chlebovej múky T1050)
  • múka na podsypávanie

Na glazúru:

  • 2 ČL soli
  • 150 ml vody

Vo veľkej miske rozmiešajte polovicu vlažnej vody, droždie, cukor, soľ, ocot, maslo, korenie a nakoniec pridajte múku. Cesto začnite miesiť a postupne pridávajte po troškách vodu, kým nemá cesto požadovanú hustotu. Dôkladne vymieste, kým sa samo neodliepa od rúk a misky. Cesto prikryte a nechajte vykysnúť minimálne 1 a pol hodiny. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku, rukami ho vytvarujte na bochník a opatrne preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Chlieb prikryte utierkou a nechajte ešte minimálne 30 minút podkysnúť. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Chlieb pred vložením do rúru popichajte vidličkou a potrite pripravenou glazúrou. Po pol hodine pečenie ho opäť potrite slanou vodou a po vrátení pečte ešte 1 hodinu. Hotový chlieb vyberte, prikryte utierkou a na mriežke nechajte vychladnúť.

Tip: Ak do cesta pridáte 2 - 3 varené zemiaky, chlebík bude vláčnejší a vydrží dlhšie čerstvý.


Je dobré vedieť...

  • Každé správne vypracované, vykysnuté a hlavne upečené pečivo či chlieb pri poklepkaní musí vydávať dutý zvuk.
  • Čerstvo upečený chlieb a všetky typy pečiva vyberajte z plechu alebo foriem za horúca a nechajte ich postupne vychladnúť na mriežke. Iba tak dosiahnete, aby si udržali jemnosť a chrumkavosť a neboli na spodnej strane zvlhnuté a mazľavé.
  • Aj keď sa vaším domovom nesie neodolateľná vôňa čerstvého pečiva, vydržte a nekrájajte ho za horúca. Unikajúca para by lepila striedku o nôž a krajce by neboli pekné.
  • I keď sa to zdá zdĺhavé, každé prekladanie a kysnutie má svoj význam. Na dobrý chlebík a pečivo si treba jednoducho počkať.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

kvaskov_chlieb.png rozky.png razny_kvasok.jpg
Celozrnný kváskový chlieb Zeppelini - kváskové rožky Ražný kvások

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 369
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 13 026
  3. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 544
  4. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 8 701
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 6 023
  6. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 5 931
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 457
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 748
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 318
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 645

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Kuzminová zachránila slovenskú povesť. Akú známku si dala Vlhová?

Prinášame hodnotenie slovenských športovcov na olympiáde v Pjongčangu.

SVET

Holandsko sa mení na narkoštát. Polícia nezvláda boj s kartelmi

Veci, vďaka ktorým je Holandsko úspešné, uľahčujú život aj kartelom.

Neprehliadnite tiež

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských kolegov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.