Ciabatta s olivami
Suroviny na 2 - 3 ciabatty
- 20 g čerstvého droždia
- 1 ČL cukru
- 215 ml vlažnej vody
- 400 g hladkej múky T650
- 2 ČL soli
- 2 PL olivového oleja
- hrsť nakrájaných olív
- múka na podsypávanie
Droždie a cukor rozpustite vo vlažnej vode. Naváženú múky nasypte do väčšej misky, premiešajte ju so soľou a do stredu urobte jamku. Do jamky vlejte vlažnú vodu s cukrom a droždím. Nakoniec pridajte olivový olej a rukami vypracujte cesto. Keď sa cesto spojí, vyklopte ho na pomúčenú dosku a rukami ho poriadne mieste a búchajte o dosku. Hotové cesto vráťte do misky, prikryte a nechajte na teplom mieste kysnúť približne hodinu. Vykysnuté cesto rozdeľte podľa toho, či budete piecť na šírku, alebo výšku plechu na 2 alebo 3 bochníky. Každý bochník na pomúčenej doske rozvaľkajte na plát, ktorý preložte po dĺžke na polovicu a nechajte podkysnúť. Postup opakujte ešte 2x, pričom posledný raz naukladajte pred preložením na povrch placiek olivy. Po preložení, dotvarovaní a vykysnutí ciabatty pečte v rúre vyhriatej na 220 stupňov približne 20 minút.
Tip: Olivy môžete vymeniť za čerstvé, sušené či v oleji naložené cherry paradajky alebo píniové oriešky.
Jednoduché bagety
Suroviny na 4 bagety
- 270 ml vlažnej vody
- 2 ČL sušeného droždia
- 1 ČL cukru
- 500 g hladkej múky T650
- 1 a 1/2 ČL soli
- 1-2 ČL zmesi korenia (pizza, gril, bylinky...)
- 3 PL olivového oleja
- múka na podsypávanie
- vajíčko na potieranie
Vo vlažnej vode rozmiešajte sušené droždie a cukor. Chvíľku počkajte, kým sa kvások napení. V miske zmiešajte múku, soľ, zmes ochuteného korenia, pridajte kvások a olej a vypracujte cesto. Nechajte ho prikryté kysnúť na teplom miesto minimálne 45 minút. Po vykysnutí ho rozdeľte na štyri bochníky a ktoré rukami vytvarujte na pomúčenej doske na bagety. Tie položte na plech na bagety a nechajte ešte hodinu kysnúť. Rúru predhrejte na 180 stupňov, bagety medzitým potrite rozšľahaným vajíčkom, narežte niekoľkými šikmými rezmi a dajte piecť. Pečte približne 20 minút, kým nechytia zlatistý nádych.
Tip: Jednoduchosť receptu spočíva v tom, že ak aj nevlastníte originálny plech na bagety, stačí ak ich naukladáte vedľa seba na obyčajný plech vystlaný papierom na pečenie, potretý olejom. Ak si chcete medzeru medzi bagetami lepšie poistiť, stačí, ak medzi ne vystrihnete pásy pečiaceho papiera alebo alobalu. Takto sa k sebe pri kysnutí a pečení určite neprilepia.
Domáci chlieb
Suroviny na 2 menšie okrúhle bochníky
- 400 - 500 ml vlažnej vody
- 42 g čerstvého droždia
- 1 ČL cukru
- 1 PL soli
- 1 PL octu
- 3 PL roztopeného masla
- 1 PL chlebového korenie (semienka rasce, fenikla, koriandra, anízu...)
- 1 kilo hladkej múky T650 (alebo chlebovej múky T1050)
- múka na podsypávanie
Na glazúru:
- 2 ČL soli
- 150 ml vody
Vo veľkej miske rozmiešajte polovicu vlažnej vody, droždie, cukor, soľ, ocot, maslo, korenie a nakoniec pridajte múku. Cesto začnite miesiť a postupne pridávajte po troškách vodu, kým nemá cesto požadovanú hustotu. Dôkladne vymieste, kým sa samo neodliepa od rúk a misky. Cesto prikryte a nechajte vykysnúť minimálne 1 a pol hodiny. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku, rukami ho vytvarujte na bochník a opatrne preložte na plech vystlaný papierom na pečenie. Chlieb prikryte utierkou a nechajte ešte minimálne 30 minút podkysnúť. Rúru predhrejte na 170 stupňov. Chlieb pred vložením do rúru popichajte vidličkou a potrite pripravenou glazúrou. Po pol hodine pečenie ho opäť potrite slanou vodou a po vrátení pečte ešte 1 hodinu. Hotový chlieb vyberte, prikryte utierkou a na mriežke nechajte vychladnúť.
Tip: Ak do cesta pridáte 2 - 3 varené zemiaky, chlebík bude vláčnejší a vydrží dlhšie čerstvý.
Je dobré vedieť...
- Každé správne vypracované, vykysnuté a hlavne upečené pečivo či chlieb pri poklepkaní musí vydávať dutý zvuk.
- Čerstvo upečený chlieb a všetky typy pečiva vyberajte z plechu alebo foriem za horúca a nechajte ich postupne vychladnúť na mriežke. Iba tak dosiahnete, aby si udržali jemnosť a chrumkavosť a neboli na spodnej strane zvlhnuté a mazľavé.
- Aj keď sa vaším domovom nesie neodolateľná vôňa čerstvého pečiva, vydržte a nekrájajte ho za horúca. Unikajúca para by lepila striedku o nôž a krajce by neboli pekné.
- I keď sa to zdá zdĺhavé, každé prekladanie a kysnutie má svoj význam. Na dobrý chlebík a pečivo si treba jednoducho počkať.
Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk
Celozrnný kváskový chlieb | Zeppelini - kváskové rožky | Ražný kvások |
Autor: mag