Keď je šalát hlavným chodom

Postavte telo na nohy a doprajte si v tomto prechodnom období výdatné a hlavne pestré šaláty plné nápadov...

(Zdroj: Isifa)

Zapekané šampiňóny so slaninou a kozím syrom

Suroviny na 4 porcie

  • 300 g údenej prerastenej slaniny
  • 800 g stredne veľkých šampiňónov
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 150 g kozieho syra
  • čerstvý tymian
  • 200 g rukoly
  • 100 ml olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 50 g vlašských orechov

Slaninu pokrájajte na prúžky, opražte ju na panvici a dierovanou naberačkou ju vyberte z vytopenej masti. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Dočistené šampiňóny poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne ich pokvapkajte masťou zo slaniny, osoľte, okoreňte a rovnomerne zasypte namrveným alebo nastrúhaným kozím syrom a lístkami tymianu. Pečte približne 7 - 10 minút. Medzitým metličkou pripravte z olivového oleja, citrónovej šťavy a prelisovaného cesnaku zálievku. Šampiňóny servírujte posypané opraženou slaninou, nasekanými vlašskými orechmi dozdobené rukolou a pokvapkané zálievkou.

Tip: Ak sa rozhodnete šalát servírovať ako teplý sýtejší obed, smelo k nemu ponúknite i teplé hrianky. Kyslosť a arómu zálievky môžete meniť podľa chuti, ak namiesto citrónu siahnete po jemnom červenom vínnom octe.


Šalát z údeného lososa a quinoy
Suroviny na 4 porcie

  • šálka quinoy
  • 2 - 3 šálky kuracieho vývaru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 hlávky červenej čakanky
  • 600 g cherry paradajok
  • olivový olej
  • 200 g údeného lososa
  • lístky mäty

Na dresing:

    • 1 PL hnedého cukru
    • 1 - 2 sardelové očká
    • strúčik cesnaku
    • 150 ml cmaru

  • 3 PL majonézy
  • nasekaná petržlenová vňať
  • šťava z jedného citróna

Zrnká quinoi dajte do hrnca, zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a varte približne 15 - 20 minút. Hlávky čakanky rozdeľte na listy, prepláchnite ich a nechajte odkvapkať na čistej utierke. Rúru predhrejte na 180 stupňov, na menší plech položte najlepšie celý strapec paradajok, pokvapkajte ich olivovým olejom a pečte približne 5 minút. Všetky suroviny na dresing vložte do robota alebo mixéra a niekoľkými rýchlymi impulzmi ich zmiešajte. Lososa nasekajte na menšie plátky a jemne ich vmiešajte do quinoi. Servírujte dozdobené lístkami mäty, spolu s teplými paradajkami a červenou čakankou, pokvapkanou dresingom.

Dobrá rada: Quinoa – sú drobné guľaté zrnká. Keďže ide o pseudoobilninu, neobsahuje lepok, je preto vhodná i pre ľudí trpiacich celiakiou. V receptoch ju môžete nahradiť prosom alebo kuskusom. Chutí výborne tak na slano, ako i na sladko. Po zomletí podobne ako z pohánky či amarantu z nej možno získať múku, i keď botanicky nepatrí medzi obilniny.


Šalát z kuracieho mäsa, tekvice a cvikly
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • menšia maslová tekvica
  • 6 - 8 maličkých hláv cvikly
  • olivový olej
  • šťava z jedného citróna
  • 2 ČL sušeného oregana
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 4 kuracie prsia bez kože
  • 120 g žeruchy
  • 2 mozzarelly

Na dresing:

  • 50 g pražených nasekaných mandlí
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 60 g nasekaných byliniek
  • 200 ml olivového oleja
  • 25 g strúhaného parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie

Nasekané mandle krátko nasucho opražte na panvici. Primiešajte k nim ostatné suroviny a hotový dresing odložte do chladničky. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na plech vystlaný papierom na pečenie naukladajte očistené a na štvrtinky rozkrájané cvikly a tekvicu. Pokvapkajte ich olivovým olejom a vložte do rúry. Pečte približne 25 minút. Medzitým zmiešajte citrónovú šťavu, oregano, soľ, korenie a olivový olej a zmesou potrite umyté a osušené kuracie prsia. Keď sú tekvica a cvikla čiastočne mäkké, pridajte k nim kuracie prsia a pečte ďalších 15 minút. Rozdeľte na porcie rozkrájané kuracie kúsky, tekvicu, cviklu a pred servírovaním ich dozdobte žeruchou, plátkami mozzarelly a prelejte dresingom.


Cícerový šalát s klobásou, strukmi a špenátom
Suroviny na 4 porcie

  • plátok masla
  • 100 g paprikovej klobásy
  • 800 g sterilizovaného cíceru
  • 250 g blanšírovaných zelených fazuľových strukov
  • 150 g čerstvých špenátových listov
  • 5 šalotiek
  • nasekaná petržlenová vňať

Na dresing:

    • 2 strúčiky cesnaku
    • PL francúzskej horčice
    • PL cukru

  • 3 ČL bieleho vínneho octu
  • 4 PL olivového oleja

Najskôr pripravte dresing, zmiešaním všetkých surovín okrem oleja v mixéri. Po minúte mixovania začnite do kašovitej hmoty prilievať olivový olej. Na panvici rozpustite maslo a opražte na ňom na kolieska nakrájanú klobásu. Odstavte z plameňa, pridajte scedený cícer a premiešajte ho s výpekom tak, aby sa obalil tukovým filmom. Pridajte fazuľové struky, polovicu dressingu a 1 - 2 minúty prehrejte. Servírujte s listami špenátu, posypané najemno pokrájanou šalotkou, pokvapkané zvyšným dresingom.

Tip: Zelené struky sú do šalátov najlepšie blanšírované, keď surové plody krátko prejdú varom a potom sa schladia v ľadovej vode. Nič sa však nestane, ak siahnete aj po varených alebo sterilizovaných strukoch.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

cakankovy_salat.jpg melonovy.jpg tuniakovy_salat.jpg
Čakankový šalát so slaninou Melónový šalát so šunkou Tuniakový šalát s cestovinou

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Legendárna Transsibírska magistrála
  2. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  6. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  9. Top First moment dovolenky na leto 2018
  10. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  1. Používate make-up? Potom spozornite
  2. Legendárna Transsibírska magistrála
  3. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  4. Vianočný bázar chalaňov
  5. Vianočné mecheche 2017
  6. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  7. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  8. Majstrovstvá Stavebnej fakulty STU v Bratislave v plávaní 2017
  9. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať
  10. Beam Suntory zaznamenal silný rast predaja po zmene distribútora
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 34 142
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 5 645
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 114
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 370
  5. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 1 600
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 242
  7. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 196
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 117
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 968
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 891

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

V správnom čase na správnom balkóne

Tiahnuce žeriavy a husi, ale aj strieľajúci psychopat a výbuch plynu. Čo všetko sa dá odfotiť z bytu.

BRATISLAVA

Vyrobiť originálny bratislavský rožok je kumšt

Vo Viedni majú Sacher tortu, v Budapešti šomló halušky, v Bratislave rožky.

ŠPORT

Dravecký o vyhodení: Beriem všetko na seba

Dravecký si s veľkou pravdepodobnosťou nezahrá na olympiáde.

Neprehliadnite tiež

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prečítajte si rozhovor s Marianou Kováčovou, ktorá sa venuje problematike týrania detí.

Biblia módy oslavuje výročie. Časopis Vogue má 125 rokov

V decembri 1892 vyšlo prvé číslo magazínu, ktorý je vo svete módy ikonou.