Keď je šalát hlavným chodom

Postavte telo na nohy a doprajte si v tomto prechodnom období výdatné a hlavne pestré šaláty plné nápadov...

(Zdroj: Isifa)

Zapekané šampiňóny so slaninou a kozím syrom

Suroviny na 4 porcie

  • 300 g údenej prerastenej slaniny
  • 800 g stredne veľkých šampiňónov
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 150 g kozieho syra
  • čerstvý tymian
  • 200 g rukoly
  • 100 ml olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 50 g vlašských orechov

Slaninu pokrájajte na prúžky, opražte ju na panvici a dierovanou naberačkou ju vyberte z vytopenej masti. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Dočistené šampiňóny poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne ich pokvapkajte masťou zo slaniny, osoľte, okoreňte a rovnomerne zasypte namrveným alebo nastrúhaným kozím syrom a lístkami tymianu. Pečte približne 7 - 10 minút. Medzitým metličkou pripravte z olivového oleja, citrónovej šťavy a prelisovaného cesnaku zálievku. Šampiňóny servírujte posypané opraženou slaninou, nasekanými vlašskými orechmi dozdobené rukolou a pokvapkané zálievkou.

Tip: Ak sa rozhodnete šalát servírovať ako teplý sýtejší obed, smelo k nemu ponúknite i teplé hrianky. Kyslosť a arómu zálievky môžete meniť podľa chuti, ak namiesto citrónu siahnete po jemnom červenom vínnom octe.


Šalát z údeného lososa a quinoy
Suroviny na 4 porcie

  • šálka quinoy
  • 2 - 3 šálky kuracieho vývaru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 hlávky červenej čakanky
  • 600 g cherry paradajok
  • olivový olej
  • 200 g údeného lososa
  • lístky mäty

Na dresing:

    • 1 PL hnedého cukru
    • 1 - 2 sardelové očká
    • strúčik cesnaku
    • 150 ml cmaru

  • 3 PL majonézy
  • nasekaná petržlenová vňať
  • šťava z jedného citróna

Zrnká quinoi dajte do hrnca, zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a varte približne 15 - 20 minút. Hlávky čakanky rozdeľte na listy, prepláchnite ich a nechajte odkvapkať na čistej utierke. Rúru predhrejte na 180 stupňov, na menší plech položte najlepšie celý strapec paradajok, pokvapkajte ich olivovým olejom a pečte približne 5 minút. Všetky suroviny na dresing vložte do robota alebo mixéra a niekoľkými rýchlymi impulzmi ich zmiešajte. Lososa nasekajte na menšie plátky a jemne ich vmiešajte do quinoi. Servírujte dozdobené lístkami mäty, spolu s teplými paradajkami a červenou čakankou, pokvapkanou dresingom.

Dobrá rada: Quinoa – sú drobné guľaté zrnká. Keďže ide o pseudoobilninu, neobsahuje lepok, je preto vhodná i pre ľudí trpiacich celiakiou. V receptoch ju môžete nahradiť prosom alebo kuskusom. Chutí výborne tak na slano, ako i na sladko. Po zomletí podobne ako z pohánky či amarantu z nej možno získať múku, i keď botanicky nepatrí medzi obilniny.


Šalát z kuracieho mäsa, tekvice a cvikly
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • menšia maslová tekvica
  • 6 - 8 maličkých hláv cvikly
  • olivový olej
  • šťava z jedného citróna
  • 2 ČL sušeného oregana
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 4 kuracie prsia bez kože
  • 120 g žeruchy
  • 2 mozzarelly

Na dresing:

  • 50 g pražených nasekaných mandlí
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 60 g nasekaných byliniek
  • 200 ml olivového oleja
  • 25 g strúhaného parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie

Nasekané mandle krátko nasucho opražte na panvici. Primiešajte k nim ostatné suroviny a hotový dresing odložte do chladničky. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na plech vystlaný papierom na pečenie naukladajte očistené a na štvrtinky rozkrájané cvikly a tekvicu. Pokvapkajte ich olivovým olejom a vložte do rúry. Pečte približne 25 minút. Medzitým zmiešajte citrónovú šťavu, oregano, soľ, korenie a olivový olej a zmesou potrite umyté a osušené kuracie prsia. Keď sú tekvica a cvikla čiastočne mäkké, pridajte k nim kuracie prsia a pečte ďalších 15 minút. Rozdeľte na porcie rozkrájané kuracie kúsky, tekvicu, cviklu a pred servírovaním ich dozdobte žeruchou, plátkami mozzarelly a prelejte dresingom.


Cícerový šalát s klobásou, strukmi a špenátom
Suroviny na 4 porcie

  • plátok masla
  • 100 g paprikovej klobásy
  • 800 g sterilizovaného cíceru
  • 250 g blanšírovaných zelených fazuľových strukov
  • 150 g čerstvých špenátových listov
  • 5 šalotiek
  • nasekaná petržlenová vňať

Na dresing:

    • 2 strúčiky cesnaku
    • PL francúzskej horčice
    • PL cukru

  • 3 ČL bieleho vínneho octu
  • 4 PL olivového oleja

Najskôr pripravte dresing, zmiešaním všetkých surovín okrem oleja v mixéri. Po minúte mixovania začnite do kašovitej hmoty prilievať olivový olej. Na panvici rozpustite maslo a opražte na ňom na kolieska nakrájanú klobásu. Odstavte z plameňa, pridajte scedený cícer a premiešajte ho s výpekom tak, aby sa obalil tukovým filmom. Pridajte fazuľové struky, polovicu dressingu a 1 - 2 minúty prehrejte. Servírujte s listami špenátu, posypané najemno pokrájanou šalotkou, pokvapkané zvyšným dresingom.

Tip: Zelené struky sú do šalátov najlepšie blanšírované, keď surové plody krátko prejdú varom a potom sa schladia v ľadovej vode. Nič sa však nestane, ak siahnete aj po varených alebo sterilizovaných strukoch.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

cakankovy_salat.jpg melonovy.jpg tuniakovy_salat.jpg
Čakankový šalát so slaninou Melónový šalát so šunkou Tuniakový šalát s cestovinou

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 19 939
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 12 328
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 928
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 470
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 2 439
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 2 065
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 528
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 1 433
  9. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 346
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky 1 086

Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Astronautka z NASA: Pocit úžasu s vami ostane aj na Zemi

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

KOMENTÁRE

Trump je v Poľsku populárnejší než pápež

Prezident potešil Poliakov poukazujúc na úlohu Poľska pri budovaní Západu.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.