Keď je šalát hlavným chodom

Postavte telo na nohy a doprajte si v tomto prechodnom období výdatné a hlavne pestré šaláty plné nápadov...

(Zdroj: Isifa)

Zapekané šampiňóny so slaninou a kozím syrom

Suroviny na 4 porcie

  • 300 g údenej prerastenej slaniny
  • 800 g stredne veľkých šampiňónov
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 150 g kozieho syra
  • čerstvý tymian
  • 200 g rukoly
  • 100 ml olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 50 g vlašských orechov

Slaninu pokrájajte na prúžky, opražte ju na panvici a dierovanou naberačkou ju vyberte z vytopenej masti. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Dočistené šampiňóny poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne ich pokvapkajte masťou zo slaniny, osoľte, okoreňte a rovnomerne zasypte namrveným alebo nastrúhaným kozím syrom a lístkami tymianu. Pečte približne 7 - 10 minút. Medzitým metličkou pripravte z olivového oleja, citrónovej šťavy a prelisovaného cesnaku zálievku. Šampiňóny servírujte posypané opraženou slaninou, nasekanými vlašskými orechmi dozdobené rukolou a pokvapkané zálievkou.

Tip: Ak sa rozhodnete šalát servírovať ako teplý sýtejší obed, smelo k nemu ponúknite i teplé hrianky. Kyslosť a arómu zálievky môžete meniť podľa chuti, ak namiesto citrónu siahnete po jemnom červenom vínnom octe.


Šalát z údeného lososa a quinoy
Suroviny na 4 porcie

  • šálka quinoy
  • 2 - 3 šálky kuracieho vývaru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 hlávky červenej čakanky
  • 600 g cherry paradajok
  • olivový olej
  • 200 g údeného lososa
  • lístky mäty

Na dresing:

    • 1 PL hnedého cukru
    • 1 - 2 sardelové očká
    • strúčik cesnaku
    • 150 ml cmaru

  • 3 PL majonézy
  • nasekaná petržlenová vňať
  • šťava z jedného citróna

Zrnká quinoi dajte do hrnca, zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a varte približne 15 - 20 minút. Hlávky čakanky rozdeľte na listy, prepláchnite ich a nechajte odkvapkať na čistej utierke. Rúru predhrejte na 180 stupňov, na menší plech položte najlepšie celý strapec paradajok, pokvapkajte ich olivovým olejom a pečte približne 5 minút. Všetky suroviny na dresing vložte do robota alebo mixéra a niekoľkými rýchlymi impulzmi ich zmiešajte. Lososa nasekajte na menšie plátky a jemne ich vmiešajte do quinoi. Servírujte dozdobené lístkami mäty, spolu s teplými paradajkami a červenou čakankou, pokvapkanou dresingom.

Dobrá rada: Quinoa – sú drobné guľaté zrnká. Keďže ide o pseudoobilninu, neobsahuje lepok, je preto vhodná i pre ľudí trpiacich celiakiou. V receptoch ju môžete nahradiť prosom alebo kuskusom. Chutí výborne tak na slano, ako i na sladko. Po zomletí podobne ako z pohánky či amarantu z nej možno získať múku, i keď botanicky nepatrí medzi obilniny.


Šalát z kuracieho mäsa, tekvice a cvikly
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • menšia maslová tekvica
  • 6 - 8 maličkých hláv cvikly
  • olivový olej
  • šťava z jedného citróna
  • 2 ČL sušeného oregana
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 4 kuracie prsia bez kože
  • 120 g žeruchy
  • 2 mozzarelly

Na dresing:

  • 50 g pražených nasekaných mandlí
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 60 g nasekaných byliniek
  • 200 ml olivového oleja
  • 25 g strúhaného parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie

Nasekané mandle krátko nasucho opražte na panvici. Primiešajte k nim ostatné suroviny a hotový dresing odložte do chladničky. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na plech vystlaný papierom na pečenie naukladajte očistené a na štvrtinky rozkrájané cvikly a tekvicu. Pokvapkajte ich olivovým olejom a vložte do rúry. Pečte približne 25 minút. Medzitým zmiešajte citrónovú šťavu, oregano, soľ, korenie a olivový olej a zmesou potrite umyté a osušené kuracie prsia. Keď sú tekvica a cvikla čiastočne mäkké, pridajte k nim kuracie prsia a pečte ďalších 15 minút. Rozdeľte na porcie rozkrájané kuracie kúsky, tekvicu, cviklu a pred servírovaním ich dozdobte žeruchou, plátkami mozzarelly a prelejte dresingom.


Cícerový šalát s klobásou, strukmi a špenátom
Suroviny na 4 porcie

  • plátok masla
  • 100 g paprikovej klobásy
  • 800 g sterilizovaného cíceru
  • 250 g blanšírovaných zelených fazuľových strukov
  • 150 g čerstvých špenátových listov
  • 5 šalotiek
  • nasekaná petržlenová vňať

Na dresing:

    • 2 strúčiky cesnaku
    • PL francúzskej horčice
    • PL cukru

  • 3 ČL bieleho vínneho octu
  • 4 PL olivového oleja

Najskôr pripravte dresing, zmiešaním všetkých surovín okrem oleja v mixéri. Po minúte mixovania začnite do kašovitej hmoty prilievať olivový olej. Na panvici rozpustite maslo a opražte na ňom na kolieska nakrájanú klobásu. Odstavte z plameňa, pridajte scedený cícer a premiešajte ho s výpekom tak, aby sa obalil tukovým filmom. Pridajte fazuľové struky, polovicu dressingu a 1 - 2 minúty prehrejte. Servírujte s listami špenátu, posypané najemno pokrájanou šalotkou, pokvapkané zvyšným dresingom.

Tip: Zelené struky sú do šalátov najlepšie blanšírované, keď surové plody krátko prejdú varom a potom sa schladia v ľadovej vode. Nič sa však nestane, ak siahnete aj po varených alebo sterilizovaných strukoch.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

cakankovy_salat.jpg melonovy.jpg tuniakovy_salat.jpg
Čakankový šalát so slaninou Melónový šalát so šunkou Tuniakový šalát s cestovinou

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  5. Splnený sen
  6. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  7. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  8. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  9. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman
  10. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný
  1. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  4. Splnený sen
  5. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  6. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  7. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  8. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  9. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie
  10. Chceme sa dívať na svet zdravými očami detí
  1. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 10 201
  2. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 6 230
  3. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 2 546
  4. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 430
  5. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 407
  6. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 2 176
  7. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 860
  8. Koniec štátnym príspevkom pre mladých 1 643
  9. Splnený sen 1 247
  10. Na bratislavskom nábreží vznikla Zóna tolerancie 1 196

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Bývalá opatrovateľka: Bol to prázdny život, nedalo sa to vydržať

Agentúry zneužívajú vodičov aj opatrovateľky, tvrdí bývalá opatrovateľka v Rakúsku Angelika Horňáková.

KOMENTÁRE

Kurz si vyberá kurz

Kurz možno bude tvrdiť, že si vzal od radikálov len toľko, aby nevládli oni.

Neprehliadnite tiež

V dennom televíznom vysielaní Briti prvýkrát ukázali ženskú bradavku

V boji proti rakovine prsníka sa organizácii CoppaFeel! podarilo získať právo odvysielať svoju reklamu s nahým prsníkom.

Vzťahová poradňa: Moja priateľka sa po sexe cíti previnilo. Zmizne to po svadbe?

Ako sa zachovať vo vzťahu, v ktorom má žena problémy s vlastnou intimitou? A čo urobiť, keď sa dlhoročná spolubývajúca túži odsťahovať?

SÚŤAŽ: Hrajte o štedré balíčky pleťovej kozmetiky

Zapojte sa do súťaže a ochráňte pleť pred nástrahami mesta.

Keď pleť potrebuje pomoc, poproste o ňu prírodu

V starostlivosti o telo a jeho krásu má príroda svoje stabilné miesto.