Keď je šalát hlavným chodom

Postavte telo na nohy a doprajte si v tomto prechodnom období výdatné a hlavne pestré šaláty plné nápadov...

(Zdroj: Isifa)

Zapekané šampiňóny so slaninou a kozím syrom

Suroviny na 4 porcie

  • 300 g údenej prerastenej slaniny
  • 800 g stredne veľkých šampiňónov
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 150 g kozieho syra
  • čerstvý tymian
  • 200 g rukoly
  • 100 ml olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 50 g vlašských orechov

Slaninu pokrájajte na prúžky, opražte ju na panvici a dierovanou naberačkou ju vyberte z vytopenej masti. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Dočistené šampiňóny poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne ich pokvapkajte masťou zo slaniny, osoľte, okoreňte a rovnomerne zasypte namrveným alebo nastrúhaným kozím syrom a lístkami tymianu. Pečte približne 7 - 10 minút. Medzitým metličkou pripravte z olivového oleja, citrónovej šťavy a prelisovaného cesnaku zálievku. Šampiňóny servírujte posypané opraženou slaninou, nasekanými vlašskými orechmi dozdobené rukolou a pokvapkané zálievkou.

Tip: Ak sa rozhodnete šalát servírovať ako teplý sýtejší obed, smelo k nemu ponúknite i teplé hrianky. Kyslosť a arómu zálievky môžete meniť podľa chuti, ak namiesto citrónu siahnete po jemnom červenom vínnom octe.


Šalát z údeného lososa a quinoy
Suroviny na 4 porcie

  • šálka quinoy
  • 2 - 3 šálky kuracieho vývaru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 hlávky červenej čakanky
  • 600 g cherry paradajok
  • olivový olej
  • 200 g údeného lososa
  • lístky mäty

Na dresing:

    • 1 PL hnedého cukru
    • 1 - 2 sardelové očká
    • strúčik cesnaku
    • 150 ml cmaru

  • 3 PL majonézy
  • nasekaná petržlenová vňať
  • šťava z jedného citróna

Zrnká quinoi dajte do hrnca, zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a varte približne 15 - 20 minút. Hlávky čakanky rozdeľte na listy, prepláchnite ich a nechajte odkvapkať na čistej utierke. Rúru predhrejte na 180 stupňov, na menší plech položte najlepšie celý strapec paradajok, pokvapkajte ich olivovým olejom a pečte približne 5 minút. Všetky suroviny na dresing vložte do robota alebo mixéra a niekoľkými rýchlymi impulzmi ich zmiešajte. Lososa nasekajte na menšie plátky a jemne ich vmiešajte do quinoi. Servírujte dozdobené lístkami mäty, spolu s teplými paradajkami a červenou čakankou, pokvapkanou dresingom.

Dobrá rada: Quinoa – sú drobné guľaté zrnká. Keďže ide o pseudoobilninu, neobsahuje lepok, je preto vhodná i pre ľudí trpiacich celiakiou. V receptoch ju môžete nahradiť prosom alebo kuskusom. Chutí výborne tak na slano, ako i na sladko. Po zomletí podobne ako z pohánky či amarantu z nej možno získať múku, i keď botanicky nepatrí medzi obilniny.


Šalát z kuracieho mäsa, tekvice a cvikly
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • menšia maslová tekvica
  • 6 - 8 maličkých hláv cvikly
  • olivový olej
  • šťava z jedného citróna
  • 2 ČL sušeného oregana
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 4 kuracie prsia bez kože
  • 120 g žeruchy
  • 2 mozzarelly

Na dresing:

  • 50 g pražených nasekaných mandlí
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 60 g nasekaných byliniek
  • 200 ml olivového oleja
  • 25 g strúhaného parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie

Nasekané mandle krátko nasucho opražte na panvici. Primiešajte k nim ostatné suroviny a hotový dresing odložte do chladničky. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na plech vystlaný papierom na pečenie naukladajte očistené a na štvrtinky rozkrájané cvikly a tekvicu. Pokvapkajte ich olivovým olejom a vložte do rúry. Pečte približne 25 minút. Medzitým zmiešajte citrónovú šťavu, oregano, soľ, korenie a olivový olej a zmesou potrite umyté a osušené kuracie prsia. Keď sú tekvica a cvikla čiastočne mäkké, pridajte k nim kuracie prsia a pečte ďalších 15 minút. Rozdeľte na porcie rozkrájané kuracie kúsky, tekvicu, cviklu a pred servírovaním ich dozdobte žeruchou, plátkami mozzarelly a prelejte dresingom.


Cícerový šalát s klobásou, strukmi a špenátom
Suroviny na 4 porcie

  • plátok masla
  • 100 g paprikovej klobásy
  • 800 g sterilizovaného cíceru
  • 250 g blanšírovaných zelených fazuľových strukov
  • 150 g čerstvých špenátových listov
  • 5 šalotiek
  • nasekaná petržlenová vňať

Na dresing:

    • 2 strúčiky cesnaku
    • PL francúzskej horčice
    • PL cukru

  • 3 ČL bieleho vínneho octu
  • 4 PL olivového oleja

Najskôr pripravte dresing, zmiešaním všetkých surovín okrem oleja v mixéri. Po minúte mixovania začnite do kašovitej hmoty prilievať olivový olej. Na panvici rozpustite maslo a opražte na ňom na kolieska nakrájanú klobásu. Odstavte z plameňa, pridajte scedený cícer a premiešajte ho s výpekom tak, aby sa obalil tukovým filmom. Pridajte fazuľové struky, polovicu dressingu a 1 - 2 minúty prehrejte. Servírujte s listami špenátu, posypané najemno pokrájanou šalotkou, pokvapkané zvyšným dresingom.

Tip: Zelené struky sú do šalátov najlepšie blanšírované, keď surové plody krátko prejdú varom a potom sa schladia v ľadovej vode. Nič sa však nestane, ak siahnete aj po varených alebo sterilizovaných strukoch.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

cakankovy_salat.jpg melonovy.jpg tuniakovy_salat.jpg
Čakankový šalát so slaninou Melónový šalát so šunkou Tuniakový šalát s cestovinou

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Talent - vzdelanie - úspech
  3. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  4. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  5. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  6. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  7. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  8. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  9. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk
  10. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME
  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Príbeh tradičného družstva - príbeh Antonína Kvapila
  3. V Botanickej záhrade SPU otvorili jedinečnú výstavu orchideí
  4. Noc architektúry 2018
  5. V súťaži Záhrada, Park a Detail roka uspeli absolventi SPU
  6. Mieru spracovania odpadu zvyšujú automatizované linky
  7. Talent - vzdelanie - úspech
  8. Príbeh tradičného družstva - príbeh Iva Hlisnikovského
  9. Fasáda hotela Danube sa nekolauduje, investor predložil návrhy
  10. Európske univerzity a podnikatelia spoločne
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 27 109
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 19 058
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 14 079
  4. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 9 167
  5. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 6 120
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 032
  7. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 3 948
  8. Hľadá sa: Vzťah z rozumu. Darujte na Valentína predplatné SME.sk 3 847
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 3 158
  10. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 071

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Vymáhači dlhov: Ľudia sa spamätávajú, až keď ich dáme na súd

Základom je komunikovať, pretože ak si človek myslí, že po vynechanej splátke opäť zaplatí a nič sa nedeje, mýli sa.

Neprehliadnite tiež

Štyri trendy pre štýlovú obývačku v roku 2018

Farby v obľúbenej miestnosti v domácnosti ovládnu variácie zemitých tónov.

Nepríjemný zápach z úst má rôzne príčiny, no dá sa vyriešiť

Halitóza je najčastejsie sprievodným znakom ochorení v ústnej dutine.

Po rokoch bolestí si nechala odstrániť maternicu. Nie je to riešenie pre každú ženu

Herečka Lena Dunhamová trpí nevyliečiteľnou chorobou, má len 31 rokov.

Ženy protestujú nahé, aby spoločnosť vypočula ich hlasy. Je to nutné?

Odporcovia argumentujú, či ženy nič lepšie ako svoje telá nemajú.

BAFTA 2018: Herečky protestovali v čiernej, vojvodkyňa Kate v zelenej

V nedeľu sa odovzdávali ceny britskej akadémie filmových a televíznych umení.