SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Keď je šalát hlavným chodom

Postavte telo na nohy a doprajte si v tomto prechodnom období výdatné a hlavne pestré šaláty plné nápadov...

(Zdroj: Isifa)

Zapekané šampiňóny so slaninou a kozím syrom

Suroviny na 4 porcie

  • 300 g údenej prerastenej slaniny
  • 800 g stredne veľkých šampiňónov
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 150 g kozieho syra
  • čerstvý tymian
  • 200 g rukoly
  • 100 ml olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 50 g vlašských orechov

Slaninu pokrájajte na prúžky, opražte ju na panvici a dierovanou naberačkou ju vyberte z vytopenej masti. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Dočistené šampiňóny poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne ich pokvapkajte masťou zo slaniny, osoľte, okoreňte a rovnomerne zasypte namrveným alebo nastrúhaným kozím syrom a lístkami tymianu. Pečte približne 7 - 10 minút. Medzitým metličkou pripravte z olivového oleja, citrónovej šťavy a prelisovaného cesnaku zálievku. Šampiňóny servírujte posypané opraženou slaninou, nasekanými vlašskými orechmi dozdobené rukolou a pokvapkané zálievkou.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ak sa rozhodnete šalát servírovať ako teplý sýtejší obed, smelo k nemu ponúknite i teplé hrianky. Kyslosť a arómu zálievky môžete meniť podľa chuti, ak namiesto citrónu siahnete po jemnom červenom vínnom octe.


Šalát z údeného lososa a quinoy
Suroviny na 4 porcie

  • šálka quinoy
  • 2 - 3 šálky kuracieho vývaru
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 2 hlávky červenej čakanky
  • 600 g cherry paradajok
  • olivový olej
  • 200 g údeného lososa
  • lístky mäty

Na dresing:

    • 1 PL hnedého cukru
    • 1 - 2 sardelové očká
    • strúčik cesnaku
    • 150 ml cmaru

  • 3 PL majonézy
  • nasekaná petržlenová vňať
  • šťava z jedného citróna

Zrnká quinoi dajte do hrnca, zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a varte približne 15 - 20 minút. Hlávky čakanky rozdeľte na listy, prepláchnite ich a nechajte odkvapkať na čistej utierke. Rúru predhrejte na 180 stupňov, na menší plech položte najlepšie celý strapec paradajok, pokvapkajte ich olivovým olejom a pečte približne 5 minút. Všetky suroviny na dresing vložte do robota alebo mixéra a niekoľkými rýchlymi impulzmi ich zmiešajte. Lososa nasekajte na menšie plátky a jemne ich vmiešajte do quinoi. Servírujte dozdobené lístkami mäty, spolu s teplými paradajkami a červenou čakankou, pokvapkanou dresingom.

Skryť Vypnúť reklamu

Dobrá rada: Quinoa – sú drobné guľaté zrnká. Keďže ide o pseudoobilninu, neobsahuje lepok, je preto vhodná i pre ľudí trpiacich celiakiou. V receptoch ju môžete nahradiť prosom alebo kuskusom. Chutí výborne tak na slano, ako i na sladko. Po zomletí podobne ako z pohánky či amarantu z nej možno získať múku, i keď botanicky nepatrí medzi obilniny.


Šalát z kuracieho mäsa, tekvice a cvikly
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • menšia maslová tekvica
  • 6 - 8 maličkých hláv cvikly
  • olivový olej
  • šťava z jedného citróna
  • 2 ČL sušeného oregana
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 4 kuracie prsia bez kože
  • 120 g žeruchy
  • 2 mozzarelly

Na dresing:

  • 50 g pražených nasekaných mandlí
  • 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
  • 60 g nasekaných byliniek
  • 200 ml olivového oleja
  • 25 g strúhaného parmezánu
  • soľ, mleté čierne korenie

Nasekané mandle krátko nasucho opražte na panvici. Primiešajte k nim ostatné suroviny a hotový dresing odložte do chladničky. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na plech vystlaný papierom na pečenie naukladajte očistené a na štvrtinky rozkrájané cvikly a tekvicu. Pokvapkajte ich olivovým olejom a vložte do rúry. Pečte približne 25 minút. Medzitým zmiešajte citrónovú šťavu, oregano, soľ, korenie a olivový olej a zmesou potrite umyté a osušené kuracie prsia. Keď sú tekvica a cvikla čiastočne mäkké, pridajte k nim kuracie prsia a pečte ďalších 15 minút. Rozdeľte na porcie rozkrájané kuracie kúsky, tekvicu, cviklu a pred servírovaním ich dozdobte žeruchou, plátkami mozzarelly a prelejte dresingom.

Skryť Vypnúť reklamu

Cícerový šalát s klobásou, strukmi a špenátom
Suroviny na 4 porcie

  • plátok masla
  • 100 g paprikovej klobásy
  • 800 g sterilizovaného cíceru
  • 250 g blanšírovaných zelených fazuľových strukov
  • 150 g čerstvých špenátových listov
  • 5 šalotiek
  • nasekaná petržlenová vňať

Na dresing:

    • 2 strúčiky cesnaku
    • PL francúzskej horčice
    • PL cukru

  • 3 ČL bieleho vínneho octu
  • 4 PL olivového oleja

Najskôr pripravte dresing, zmiešaním všetkých surovín okrem oleja v mixéri. Po minúte mixovania začnite do kašovitej hmoty prilievať olivový olej. Na panvici rozpustite maslo a opražte na ňom na kolieska nakrájanú klobásu. Odstavte z plameňa, pridajte scedený cícer a premiešajte ho s výpekom tak, aby sa obalil tukovým filmom. Pridajte fazuľové struky, polovicu dressingu a 1 - 2 minúty prehrejte. Servírujte s listami špenátu, posypané najemno pokrájanou šalotkou, pokvapkané zvyšným dresingom.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Zelené struky sú do šalátov najlepšie blanšírované, keď surové plody krátko prejdú varom a potom sa schladia v ľadovej vode. Nič sa však nestane, ak siahnete aj po varených alebo sterilizovaných strukoch.

Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk

cakankovy_salat.jpg melonovy.jpg tuniakovy_salat.jpg
Čakankový šalát so slaninou Melónový šalát so šunkou Tuniakový šalát s cestovinou
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 308
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 391
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 287
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 159
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 170
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 484
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 788
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 917
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 767
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 739
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Záujem je ešte vyšší ako v piatok, celkovo otestovali už takmer 100-tisíc ľudí (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Odliatky kostry tyranosaura Stana boli od 90. rokov vystavené vo viacerých múzeách v Európe. Tentoraz však predali vzácnu originálnu kostru, ktorá významne prispela k poznaniu o tyranosauroch.