Zapekané šampiňóny so slaninou a kozím syrom
Suroviny na 4 porcie
- 300 g údenej prerastenej slaniny
- 800 g stredne veľkých šampiňónov
- soľ, mleté čierne korenie
- 150 g kozieho syra
- čerstvý tymian
- 200 g rukoly
- 100 ml olivového oleja
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL citrónovej šťavy
- 50 g vlašských orechov
Slaninu pokrájajte na prúžky, opražte ju na panvici a dierovanou naberačkou ju vyberte z vytopenej masti. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Dočistené šampiňóny poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, jemne ich pokvapkajte masťou zo slaniny, osoľte, okoreňte a rovnomerne zasypte namrveným alebo nastrúhaným kozím syrom a lístkami tymianu. Pečte približne 7 - 10 minút. Medzitým metličkou pripravte z olivového oleja, citrónovej šťavy a prelisovaného cesnaku zálievku. Šampiňóny servírujte posypané opraženou slaninou, nasekanými vlašskými orechmi dozdobené rukolou a pokvapkané zálievkou.
Tip: Ak sa rozhodnete šalát servírovať ako teplý sýtejší obed, smelo k nemu ponúknite i teplé hrianky. Kyslosť a arómu zálievky môžete meniť podľa chuti, ak namiesto citrónu siahnete po jemnom červenom vínnom octe.
Šalát z údeného lososa a quinoy
Suroviny na 4 porcie
- šálka quinoy
- 2 - 3 šálky kuracieho vývaru
- soľ, mleté čierne korenie
- 2 hlávky červenej čakanky
- 600 g cherry paradajok
- olivový olej
- 200 g údeného lososa
- lístky mäty
Na dresing:
- 1 PL hnedého cukru
- 1 - 2 sardelové očká
- strúčik cesnaku
- 150 ml cmaru
- 3 PL majonézy
- nasekaná petržlenová vňať
- šťava z jedného citróna
Zrnká quinoi dajte do hrnca, zalejte vývarom, osoľte, okoreňte a varte približne 15 - 20 minút. Hlávky čakanky rozdeľte na listy, prepláchnite ich a nechajte odkvapkať na čistej utierke. Rúru predhrejte na 180 stupňov, na menší plech položte najlepšie celý strapec paradajok, pokvapkajte ich olivovým olejom a pečte približne 5 minút. Všetky suroviny na dresing vložte do robota alebo mixéra a niekoľkými rýchlymi impulzmi ich zmiešajte. Lososa nasekajte na menšie plátky a jemne ich vmiešajte do quinoi. Servírujte dozdobené lístkami mäty, spolu s teplými paradajkami a červenou čakankou, pokvapkanou dresingom.
Dobrá rada: Quinoa – sú drobné guľaté zrnká. Keďže ide o pseudoobilninu, neobsahuje lepok, je preto vhodná i pre ľudí trpiacich celiakiou. V receptoch ju môžete nahradiť prosom alebo kuskusom. Chutí výborne tak na slano, ako i na sladko. Po zomletí podobne ako z pohánky či amarantu z nej možno získať múku, i keď botanicky nepatrí medzi obilniny.
Šalát z kuracieho mäsa, tekvice a cvikly
Suroviny na 4 - 6 porcií
- menšia maslová tekvica
- 6 - 8 maličkých hláv cvikly
- olivový olej
- šťava z jedného citróna
- 2 ČL sušeného oregana
- soľ, mleté čierne korenie
- 4 kuracie prsia bez kože
- 120 g žeruchy
- 2 mozzarelly
Na dresing:
- 50 g pražených nasekaných mandlí
- 2 strúčiky prelisovaného cesnaku
- 60 g nasekaných byliniek
- 200 ml olivového oleja
- 25 g strúhaného parmezánu
- soľ, mleté čierne korenie
Nasekané mandle krátko nasucho opražte na panvici. Primiešajte k nim ostatné suroviny a hotový dresing odložte do chladničky. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Na plech vystlaný papierom na pečenie naukladajte očistené a na štvrtinky rozkrájané cvikly a tekvicu. Pokvapkajte ich olivovým olejom a vložte do rúry. Pečte približne 25 minút. Medzitým zmiešajte citrónovú šťavu, oregano, soľ, korenie a olivový olej a zmesou potrite umyté a osušené kuracie prsia. Keď sú tekvica a cvikla čiastočne mäkké, pridajte k nim kuracie prsia a pečte ďalších 15 minút. Rozdeľte na porcie rozkrájané kuracie kúsky, tekvicu, cviklu a pred servírovaním ich dozdobte žeruchou, plátkami mozzarelly a prelejte dresingom.
Cícerový šalát s klobásou, strukmi a špenátom
Suroviny na 4 porcie
- plátok masla
- 100 g paprikovej klobásy
- 800 g sterilizovaného cíceru
- 250 g blanšírovaných zelených fazuľových strukov
- 150 g čerstvých špenátových listov
- 5 šalotiek
- nasekaná petržlenová vňať
Na dresing:
- 2 strúčiky cesnaku
- PL francúzskej horčice
- PL cukru
- 3 ČL bieleho vínneho octu
- 4 PL olivového oleja
Najskôr pripravte dresing, zmiešaním všetkých surovín okrem oleja v mixéri. Po minúte mixovania začnite do kašovitej hmoty prilievať olivový olej. Na panvici rozpustite maslo a opražte na ňom na kolieska nakrájanú klobásu. Odstavte z plameňa, pridajte scedený cícer a premiešajte ho s výpekom tak, aby sa obalil tukovým filmom. Pridajte fazuľové struky, polovicu dressingu a 1 - 2 minúty prehrejte. Servírujte s listami špenátu, posypané najemno pokrájanou šalotkou, pokvapkané zvyšným dresingom.
Tip: Zelené struky sú do šalátov najlepšie blanšírované, keď surové plody krátko prejdú varom a potom sa schladia v ľadovej vode. Nič sa však nestane, ak siahnete aj po varených alebo sterilizovaných strukoch.
Vyskúšajte osvedčené čitateľské recepty z Naničmama.sk
Autor: mag