Rozprúďte sa polievkou

Jedni ju považujú za zbytočnosť, iní bez nej nevydržia ani jeden deň. Každého však postaví na nohy. Vyskúšajte aj vy naše recepty na neobyčajné polievky...

(Zdroj: Isifa)

Jemná tekvicová polievka
Suroviny na 6 porcií

  • kilo tekvice hokkaidó
  • 200 g zemiakov
  • 1 malá cibuľa
  • 30 g masla
  • 2 ČL mletého zázvoru
  • liter zeleninového vývaru
  • 100 ml pomarančovej šťavy
  • 250 ml smotany na varenie
  • soľ, čierne mleté korenie

Tekvicu umyte, zbavte semienok a nakrájajte ju na kocky. Hokkaidó nemusíte čistiť, šupka sa rozvarí. Očistené zemiaky a cibuľu tiež nakrájajte na drobno. V hrnci zahrejte maslo a upražte na ňom cibuľu do sklovita. Pridajte tekvicu, zemiaky, poprášte ich zázvorom a za stáleho miešania opekajte aspoň 5 minút. Podlejte vývarom a pomarančovou šťavou a varte, kým tekvica nezmäkne. Potom polievku rozmixujte na hladké pyré. Nakoniec do nej primiešajte smotanu, dochuťte soľou a korením a odstavte. Hotovú polievku podľa chuti servírujte s opekanými tekvicovými semienkami, posypanú strúhaným syrom alebo s niekoľkými kvapkami tekvicového oleja.

Tip: Angličania do tejto polievku namiesto džúsu pridávajú kvalitné sherry, ktoré dodá polievke so zázvorom ten správny šmrnc. Vyskúšať môžete aj suché biele víno.


Kukuricová polievka s krevetami
Suroviny na 4 porcie

  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 420 g sterilizovanej kukurice
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 cibuľa
  • 4 tenké plátky mäsovej slaniny
  • 1 stonka zeleru
  • 800 ml zeleninového alebo rybacieho vývaru
  • 1 PL hladkej múky
  • 200 ml smotany na varenie
  • 300 g lúpaných kreviet
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka alebo pór na dozdobenie

Zemiaky ošúpte a pokrájajte na malé kocky. Kukuricu dajte do sitka odkvapkať. V hrnci zahrejte olej a osmažte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu. Po chvíľke pridávajte na pásiky pokrájanú slaninu, nasekaný stonkový zeler, polovicu kukurice a zemiaky. Zalejte vývarom a varte, kým nie sú zemiaky úplne mäkké, skoro rozvarené. Múku rozmiešajte v smotane a za stáleho miešania ju vlievajte do polievky. Nakoniec pridajte druhú polovicu kukurice a krevety. Povarte na malom plameni približne 5 minút. Hotovú polievku dochuťte soľou a korením a pred servírovaním ju dozdobte nasekanou pažítkou alebo mladým pórom.

Tip: Táto „indiánska“ polievka má mnoho obmien. Vďaka rozvareným zemiakom a kukurici je dosť hustá. Nie vždy je nutné do polievky zaradiť slaninu, polievku však osolí a prevonia. Ak chcete viac „morskú“ verziu, pridajte ku krevetám biele rybie mäso. Pikantnosť ktorá ladí so sladkosťou kukurice docielite pridaním čili papričky.


Hrachovo-šošovicová polievka
Suroviny na 4 -6 porcií

    • 250 g šošovice
    • 250 g suchého poleného hrachu
    • liter zeleninového vývaru
    • 1 veľká cibuľa
    • 2 plátky masla
    • 2 stonky zeleru
    • 2 bobkové listy
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 2 strúčiky cesnaku
    • majorán

Šošovicu a hrach preberte a premyte. Cibuľu pokrájajte na drobno a osmažte ju dozlatista na masle. Pridajte nasekané stonky zeleru, podľa chuti z nich môžete pridať i nasekanú vňať. Pridajte hrach a šošovicu, bobkové listy, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a zalejte vývarom. Varte, kým sa hrach úplne nerozvarí. Ak nechcete, aby sa rozvarila aj šošovica, pridajte ju neskôr. Podľa potreby dolievajte vodu na požadovanú hustotu. Na záver polievku dochuťte soľou, korením a majoránom.

Tip: Polievka je dosť hustá zo samotného hrachu. Ak máte radi zemiaky, môžete ich do nej pridať. Ak sa vám zdá príliš „vegetariánska“, pridajte si do nej kúsky údeného mäsa alebo klobásy.


Netradičná mäsovo-paradajková polievka s cestovinou
Suroviny na 4-6 porcií

  • 2 PL olivového oleja
  • 2 veľké cibule
  • 800 g mletého hovädzieho mäsa
  • 800 ml hovädzieho vývaru
  • konzerva lúpaných paradajok
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 2 strúčiky cesnaku
  • sušené oregano
  • soľ, mleté čierne korenie

  • hrsť cestovín
  • lístky čerstvej bazalky
  • nastrúhaný parmezán

V hrnci zahrejte olej a osmažte na ňom do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte k nej mäso a za stáleho miešania najmenej 10 minút opekajte. Podlejte ho vývarom a uduste domäkka. Nakoniec pridajte nasekané lúpané paradajky, petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak, sušené oregano, soľ, mleté čierne korenie a cestoviny podľa chuti. Varte na malom plameni približne 10 minút, pokiaľ nie sú cestoviny uvarené. Podľa potreby dorieďte alebo dochuťte. Servírujte dozdobené lístkami bazalky a nastrúhaným parmezánom.

Tip: Táto polievka je známa aj pod názvom „lasagnová“ a preto sa má na tento pokrm nápadne ako chuťou tak aj výzorom podobať. Je preto vhodné siahnuť po navlnených cestovinách ako lasagnette alebo fusilli. Nič nepokazíte ak namiesto mletého mäsa použijete mäso pokrájané na gulášové kocky.


Thajská kuracia karí polievka
Suroviny na 4-6 porcií

  • 300 g vykostených kuracích stehien
  • 1 cibuľa
  • 100 g strukov cukrového hrášku
  • 100 g sterilizovanej mladej kukurice
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 1 PL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL zelenej karí pasty
  • 2 cm koreňa zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml kuracieho vývaru

  • plechovka kokosového mlieka
  • soľ
  • 1-2 PL cukru
  • trošku kvalitnej sójovej omáčky
  • čerstvý koriander

Vykostené kuracie stehná pokrájajte na rezance, cibuľu na drobno, hráškové struky a malé kukurice prerežte na polovice. V hrnci rozohrejte olej, opečte na ňom mäso, aby sa zatiahlo a dierovanou naberačkou ho vyberte bokom. Na rozpálenom oleji ďalej opražte dozlatista cibuľu, postupne primiešavajte mleté papriku, karí korenie, karí pastu, nastrúhaný zázvor a prelisovaný cesnak. Zalejte vývarom a priveďte k varu. Po zovretí vráťte do hrnca i mäso a dovarte ho. Nakoniec pridajte kokosové mlieko, hráškové struky a kukuričky, krátko povarte a dochuťte podľa potreby soľou, cukrom a sójovou omáčkou. Pred servírovaním dozdobte čerstvo nastrihanými lístkami koriandru.

Tip: Ak nemáte po ruke čerstvý voňavý koriander, môžete na záver polievku dochutiť nastrúhanou citrónovou kôrou, ktorá koriander zastúpi. Menej typickú a sezónnu zeleninu ako cukrový hrášok a celé malé kukuričky môžete nahradiť zelenými strukmi a mrkvou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  2. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  4. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku
  5. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online
  6. Šanca pre mladé talenty z oblasti umenia, vedy či športu
  7. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime
  8. Stotisíc ľudí rozhodlo: Nadácia banky rozdelí štvrť milióna eur
  9. Slovensko má historicky najvyšší počet ľudí bankujúcich online
  10. ZSE ako jediné prináša Virtuálnu batériu pre fotovoltiku
  1. Ako založiť spoločnosť v Rakúsku
  2. Tatranská mliekareň prosperuje aj vďaka spolupráci s Tescom
  3. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť
  4. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť
  5. Noerr advised on WebSupport deal
  6. Čo sa stalo s mojimi úsporami v druhom pilieri?
  7. Podnikanie a významné ukazovatele v roku 2019
  8. Smartfóny Samsung Galaxy S priniesli množstvo inovácií
  9. eKasa prichádza na Slovensko
  10. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu
  1. Darček, s ktorým si na vás spomenie 365 dní v roku 14 426
  2. Na dôchodok si možno sporíte zle. Šesť zásad správneho šetrenia 13 904
  3. Zážitky z Pobaltia: Objavte Tallinn a Rigu 12 770
  4. Je lepšie menučko, alebo domáca strava? Týždeň sme varili doma 6 644
  5. Predpremiéra vynoveného VW Passat: Viac IQ, viac online 5 005
  6. Hotovosť je na ústupe. Karty akceptujú aj v kostole či na ulici 4 939
  7. First moment: Španielske pobrežie patrí medzi najpredávanejšie 4 335
  8. Top destinácie a hotely na exotickú dovolenku v zime 3 692
  9. Premýšľate o aute do 10 000 eur? Poradíme vám, ako nenaletieť 3 563
  10. Trápi vás chrípka alebo prechladnutie? Vieme, ako s nimi zatočiť 2 726

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár Zuzany Kepplovej

Čo sa pýtať Šefčoviča

Vo volebnom štábe sa zrejme spoľahli, že veľká časť Slovenska vôbec nepochopila, o čom boli kuciakovské protesty.

DOMOV

Lubyová prežila hlasovanie o dôvere, zostáva ministerkou

Za jej odvolanie hlasovalo iba 43 poslancov zo 105 prítomných.

Píše Marek Maďarič

Poslanci ukázali neúctu, inak sa to vysvetliť nedá (píše Marek Maďarič)

Je drzosť hovoriť, že toto je normálne.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Takto končí politika identity

Krach izraelského summitu V4 je príznačný.

Neprehliadnite tiež

Ako sa s partnerom rozprávať o psychických problémoch?

Svoj psychický stav by ste nemali tajiť.

Ilustračné foto.
Martha Gellhornová a Ernest Hemingway
Ilustračné foto.

Mejkap do práce: Ako ho zvládnuť rýchlo a jednoducho

Zjednodušte si život a každodennú rannú rutinu.

Oľga Beständigová: Som silná, aj keď som podľahla závislosti

Úspešná krasokorčuliarka rozpráva o tanci na ľade aj o bulímii.