SME

Rozprúďte sa polievkou

Jedni ju považujú za zbytočnosť, iní bez nej nevydržia ani jeden deň. Každého však postaví na nohy. Vyskúšajte aj vy naše recepty na neobyčajné polievky...

(Zdroj: Isifa)

Jemná tekvicová polievka

Suroviny na 6 porcií kilo tekvice hokkaidó 200 g zemiakov 1 malá cibuľa 30 g masla 2 ČL mletého zázvoru liter zeleninového vývaru 100 ml pomarančovej šťavy 250 ml smotany na varenie soľ, čierne mleté korenie

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Tekvicu umyte, zbavte semienok a nakrájajte ju na kocky. Hokkaidó nemusíte čistiť, šupka sa rozvarí. Očistené zemiaky a cibuľu tiež nakrájajte na drobno. V hrnci zahrejte maslo a upražte na ňom cibuľu do sklovita. Pridajte tekvicu, zemiaky, poprášte ich zázvorom a za stáleho miešania opekajte aspoň 5 minút. Podlejte vývarom a pomarančovou šťavou a varte, kým tekvica nezmäkne. Potom polievku rozmixujte na hladké pyré. Nakoniec do nej primiešajte smotanu, dochuťte soľou a korením a odstavte. Hotovú polievku podľa chuti servírujte s opekanými tekvicovými semienkami, posypanú strúhaným syrom alebo s niekoľkými kvapkami tekvicového oleja.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Angličania do tejto polievku namiesto džúsu pridávajú kvalitné sherry, ktoré dodá polievke so zázvorom ten správny šmrnc. Vyskúšať môžete aj suché biele víno.

Kukuricová polievka s krevetami

Suroviny na 4 porcie 2 stredne veľké zemiaky 420 g sterilizovanej kukurice 2 PL slnečnicového oleja 1 cibuľa 4 tenké plátky mäsovej slaniny 1 stonka zeleru 800 ml zeleninového alebo rybacieho vývaru 1 PL hladkej múky 200 ml smotany na varenie 300 g lúpaných kreviet soľ, mleté čierne korenie pažítka alebo pór na dozdobenie Zemiaky ošúpte a pokrájajte na malé kocky. Kukuricu dajte do sitka odkvapkať. V hrnci zahrejte olej a osmažte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu. Po chvíľke pridávajte na pásiky pokrájanú slaninu, nasekaný stonkový zeler, polovicu kukurice a zemiaky. Zalejte vývarom a varte, kým nie sú zemiaky úplne mäkké, skoro rozvarené. Múku rozmiešajte v smotane a za stáleho miešania ju vlievajte do polievky. Nakoniec pridajte druhú polovicu kukurice a krevety. Povarte na malom plameni približne 5 minút. Hotovú polievku dochuťte soľou a korením a pred servírovaním ju dozdobte nasekanou pažítkou alebo mladým pórom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Táto „indiánska“ polievka má mnoho obmien. Vďaka rozvareným zemiakom a kukurici je dosť hustá. Nie vždy je nutné do polievky zaradiť slaninu, polievku však osolí a prevonia. Ak chcete viac „morskú“ verziu, pridajte ku krevetám biele rybie mäso. Pikantnosť ktorá ladí so sladkosťou kukurice docielite pridaním čili papričky.

Hrachovo-šošovicová polievka

Suroviny na 4 -6 porcií 250 g šošovice 250 g suchého poleného hrachu liter zeleninového vývaru 1 veľká cibuľa 2 plátky masla 2 stonky zeleru 2 bobkové listy soľ, mleté čierne korenie 2 strúčiky cesnaku majorán

Šošovicu a hrach preberte a premyte. Cibuľu pokrájajte na drobno a osmažte ju dozlatista na masle. Pridajte nasekané stonky zeleru, podľa chuti z nich môžete pridať i nasekanú vňať. Pridajte hrach a šošovicu, bobkové listy, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a zalejte vývarom. Varte, kým sa hrach úplne nerozvarí. Ak nechcete, aby sa rozvarila aj šošovica, pridajte ju neskôr. Podľa potreby dolievajte vodu na požadovanú hustotu. Na záver polievku dochuťte soľou, korením a majoránom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Polievka je dosť hustá zo samotného hrachu. Ak máte radi zemiaky, môžete ich do nej pridať. Ak sa vám zdá príliš „vegetariánska“, pridajte si do nej kúsky údeného mäsa alebo klobásy.

Netradičná mäsovo-paradajková polievka s cestovinou

Suroviny na 4-6 porcií 2 PL olivového oleja 2 veľké cibule 800 g mletého hovädzieho mäsa 800 ml hovädzieho vývaru konzerva lúpaných paradajok čerstvá petržlenová vňať 2 strúčiky cesnaku sušené oregano soľ, mleté čierne korenie

hrsť cestovín lístky čerstvej bazalky nastrúhaný parmezán V hrnci zahrejte olej a osmažte na ňom do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte k nej mäso a za stáleho miešania najmenej 10 minút opekajte. Podlejte ho vývarom a uduste domäkka. Nakoniec pridajte nasekané lúpané paradajky, petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak, sušené oregano, soľ, mleté čierne korenie a cestoviny podľa chuti. Varte na malom plameni približne 10 minút, pokiaľ nie sú cestoviny uvarené. Podľa potreby dorieďte alebo dochuťte. Servírujte dozdobené lístkami bazalky a nastrúhaným parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Táto polievka je známa aj pod názvom „lasagnová“ a preto sa má na tento pokrm nápadne ako chuťou tak aj výzorom podobať. Je preto vhodné siahnuť po navlnených cestovinách ako lasagnette alebo fusilli. Nič nepokazíte ak namiesto mletého mäsa použijete mäso pokrájané na gulášové kocky.

Thajská kuracia karí polievka

Suroviny na 4-6 porcií 300 g vykostených kuracích stehien 1 cibuľa 100 g strukov cukrového hrášku 100 g sterilizovanej mladej kukurice 3 PL slnečnicového oleja 1 PL mletej sladkej papriky

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 98 625
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 127
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 10 833
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 462
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 076
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 268
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 845
  8. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 4 817
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu