Rozprúďte sa polievkou

Jedni ju považujú za zbytočnosť, iní bez nej nevydržia ani jeden deň. Každého však postaví na nohy. Vyskúšajte aj vy naše recepty na neobyčajné polievky...

(Zdroj: Isifa)

Jemná tekvicová polievka
Suroviny na 6 porcií

  • kilo tekvice hokkaidó
  • 200 g zemiakov
  • 1 malá cibuľa
  • 30 g masla
  • 2 ČL mletého zázvoru
  • liter zeleninového vývaru
  • 100 ml pomarančovej šťavy
  • 250 ml smotany na varenie
  • soľ, čierne mleté korenie

Tekvicu umyte, zbavte semienok a nakrájajte ju na kocky. Hokkaidó nemusíte čistiť, šupka sa rozvarí. Očistené zemiaky a cibuľu tiež nakrájajte na drobno. V hrnci zahrejte maslo a upražte na ňom cibuľu do sklovita. Pridajte tekvicu, zemiaky, poprášte ich zázvorom a za stáleho miešania opekajte aspoň 5 minút. Podlejte vývarom a pomarančovou šťavou a varte, kým tekvica nezmäkne. Potom polievku rozmixujte na hladké pyré. Nakoniec do nej primiešajte smotanu, dochuťte soľou a korením a odstavte. Hotovú polievku podľa chuti servírujte s opekanými tekvicovými semienkami, posypanú strúhaným syrom alebo s niekoľkými kvapkami tekvicového oleja.

Tip: Angličania do tejto polievku namiesto džúsu pridávajú kvalitné sherry, ktoré dodá polievke so zázvorom ten správny šmrnc. Vyskúšať môžete aj suché biele víno.


Kukuricová polievka s krevetami
Suroviny na 4 porcie

  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 420 g sterilizovanej kukurice
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 cibuľa
  • 4 tenké plátky mäsovej slaniny
  • 1 stonka zeleru
  • 800 ml zeleninového alebo rybacieho vývaru
  • 1 PL hladkej múky
  • 200 ml smotany na varenie
  • 300 g lúpaných kreviet
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka alebo pór na dozdobenie

Zemiaky ošúpte a pokrájajte na malé kocky. Kukuricu dajte do sitka odkvapkať. V hrnci zahrejte olej a osmažte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu. Po chvíľke pridávajte na pásiky pokrájanú slaninu, nasekaný stonkový zeler, polovicu kukurice a zemiaky. Zalejte vývarom a varte, kým nie sú zemiaky úplne mäkké, skoro rozvarené. Múku rozmiešajte v smotane a za stáleho miešania ju vlievajte do polievky. Nakoniec pridajte druhú polovicu kukurice a krevety. Povarte na malom plameni približne 5 minút. Hotovú polievku dochuťte soľou a korením a pred servírovaním ju dozdobte nasekanou pažítkou alebo mladým pórom.

Tip: Táto „indiánska“ polievka má mnoho obmien. Vďaka rozvareným zemiakom a kukurici je dosť hustá. Nie vždy je nutné do polievky zaradiť slaninu, polievku však osolí a prevonia. Ak chcete viac „morskú“ verziu, pridajte ku krevetám biele rybie mäso. Pikantnosť ktorá ladí so sladkosťou kukurice docielite pridaním čili papričky.


Hrachovo-šošovicová polievka
Suroviny na 4 -6 porcií

    • 250 g šošovice
    • 250 g suchého poleného hrachu
    • liter zeleninového vývaru
    • 1 veľká cibuľa
    • 2 plátky masla
    • 2 stonky zeleru
    • 2 bobkové listy
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 2 strúčiky cesnaku
    • majorán

Šošovicu a hrach preberte a premyte. Cibuľu pokrájajte na drobno a osmažte ju dozlatista na masle. Pridajte nasekané stonky zeleru, podľa chuti z nich môžete pridať i nasekanú vňať. Pridajte hrach a šošovicu, bobkové listy, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a zalejte vývarom. Varte, kým sa hrach úplne nerozvarí. Ak nechcete, aby sa rozvarila aj šošovica, pridajte ju neskôr. Podľa potreby dolievajte vodu na požadovanú hustotu. Na záver polievku dochuťte soľou, korením a majoránom.

Tip: Polievka je dosť hustá zo samotného hrachu. Ak máte radi zemiaky, môžete ich do nej pridať. Ak sa vám zdá príliš „vegetariánska“, pridajte si do nej kúsky údeného mäsa alebo klobásy.


Netradičná mäsovo-paradajková polievka s cestovinou
Suroviny na 4-6 porcií

  • 2 PL olivového oleja
  • 2 veľké cibule
  • 800 g mletého hovädzieho mäsa
  • 800 ml hovädzieho vývaru
  • konzerva lúpaných paradajok
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 2 strúčiky cesnaku
  • sušené oregano
  • soľ, mleté čierne korenie

  • hrsť cestovín
  • lístky čerstvej bazalky
  • nastrúhaný parmezán

V hrnci zahrejte olej a osmažte na ňom do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte k nej mäso a za stáleho miešania najmenej 10 minút opekajte. Podlejte ho vývarom a uduste domäkka. Nakoniec pridajte nasekané lúpané paradajky, petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak, sušené oregano, soľ, mleté čierne korenie a cestoviny podľa chuti. Varte na malom plameni približne 10 minút, pokiaľ nie sú cestoviny uvarené. Podľa potreby dorieďte alebo dochuťte. Servírujte dozdobené lístkami bazalky a nastrúhaným parmezánom.

Tip: Táto polievka je známa aj pod názvom „lasagnová“ a preto sa má na tento pokrm nápadne ako chuťou tak aj výzorom podobať. Je preto vhodné siahnuť po navlnených cestovinách ako lasagnette alebo fusilli. Nič nepokazíte ak namiesto mletého mäsa použijete mäso pokrájané na gulášové kocky.


Thajská kuracia karí polievka
Suroviny na 4-6 porcií

  • 300 g vykostených kuracích stehien
  • 1 cibuľa
  • 100 g strukov cukrového hrášku
  • 100 g sterilizovanej mladej kukurice
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 1 PL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL zelenej karí pasty
  • 2 cm koreňa zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml kuracieho vývaru

  • plechovka kokosového mlieka
  • soľ
  • 1-2 PL cukru
  • trošku kvalitnej sójovej omáčky
  • čerstvý koriander

Vykostené kuracie stehná pokrájajte na rezance, cibuľu na drobno, hráškové struky a malé kukurice prerežte na polovice. V hrnci rozohrejte olej, opečte na ňom mäso, aby sa zatiahlo a dierovanou naberačkou ho vyberte bokom. Na rozpálenom oleji ďalej opražte dozlatista cibuľu, postupne primiešavajte mleté papriku, karí korenie, karí pastu, nastrúhaný zázvor a prelisovaný cesnak. Zalejte vývarom a priveďte k varu. Po zovretí vráťte do hrnca i mäso a dovarte ho. Nakoniec pridajte kokosové mlieko, hráškové struky a kukuričky, krátko povarte a dochuťte podľa potreby soľou, cukrom a sójovou omáčkou. Pred servírovaním dozdobte čerstvo nastrihanými lístkami koriandru.

Tip: Ak nemáte po ruke čerstvý voňavý koriander, môžete na záver polievku dochutiť nastrúhanou citrónovou kôrou, ktorá koriander zastúpi. Menej typickú a sezónnu zeleninu ako cukrový hrášok a celé malé kukuričky môžete nahradiť zelenými strukmi a mrkvou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Jakub Mankovecký z SPU v Nitre bol opäť úspešný v reze viniča
  2. Hitparáda štiav
  3. 14. ročník AmCham „Job Fair“ v Košiciach
  4. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  5. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  6. Malé knedličky, veľké dojmy
  7. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  8. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  9. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  10. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 728
  2. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 7 809
  3. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 6 088
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 460
  5. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 5 394
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 393
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 486
  8. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 702
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 376
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 190

Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Británia sa rozhodla, hranice aj pre Slovákov chce zatvoriť už v marci

Theresa Mayová chystá obmedzenie voľného pohybu oznámiť v rovnaký deň, kedy oficiálne spustí rokovania o brexite.

DOMOV

Prieskum Polis: Voľby by vyhral Smer, SNS preferencie klesli

Do parlamentu by sa dostalo aj KDH.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop