Jemná tekvicová polievka
Suroviny na 6 porcií kilo tekvice hokkaidó 200 g zemiakov 1 malá cibuľa 30 g masla 2 ČL mletého zázvoru liter zeleninového vývaru 100 ml pomarančovej šťavy 250 ml smotany na varenie soľ, čierne mleté korenie
Tekvicu umyte, zbavte semienok a nakrájajte ju na kocky. Hokkaidó nemusíte čistiť, šupka sa rozvarí. Očistené zemiaky a cibuľu tiež nakrájajte na drobno. V hrnci zahrejte maslo a upražte na ňom cibuľu do sklovita. Pridajte tekvicu, zemiaky, poprášte ich zázvorom a za stáleho miešania opekajte aspoň 5 minút. Podlejte vývarom a pomarančovou šťavou a varte, kým tekvica nezmäkne. Potom polievku rozmixujte na hladké pyré. Nakoniec do nej primiešajte smotanu, dochuťte soľou a korením a odstavte. Hotovú polievku podľa chuti servírujte s opekanými tekvicovými semienkami, posypanú strúhaným syrom alebo s niekoľkými kvapkami tekvicového oleja.
Tip: Angličania do tejto polievku namiesto džúsu pridávajú kvalitné sherry, ktoré dodá polievke so zázvorom ten správny šmrnc. Vyskúšať môžete aj suché biele víno.
Kukuricová polievka s krevetami
Suroviny na 4 porcie 2 stredne veľké zemiaky 420 g sterilizovanej kukurice 2 PL slnečnicového oleja 1 cibuľa 4 tenké plátky mäsovej slaniny 1 stonka zeleru 800 ml zeleninového alebo rybacieho vývaru 1 PL hladkej múky 200 ml smotany na varenie 300 g lúpaných kreviet soľ, mleté čierne korenie pažítka alebo pór na dozdobenie Zemiaky ošúpte a pokrájajte na malé kocky. Kukuricu dajte do sitka odkvapkať. V hrnci zahrejte olej a osmažte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu. Po chvíľke pridávajte na pásiky pokrájanú slaninu, nasekaný stonkový zeler, polovicu kukurice a zemiaky. Zalejte vývarom a varte, kým nie sú zemiaky úplne mäkké, skoro rozvarené. Múku rozmiešajte v smotane a za stáleho miešania ju vlievajte do polievky. Nakoniec pridajte druhú polovicu kukurice a krevety. Povarte na malom plameni približne 5 minút. Hotovú polievku dochuťte soľou a korením a pred servírovaním ju dozdobte nasekanou pažítkou alebo mladým pórom.
Tip: Táto „indiánska“ polievka má mnoho obmien. Vďaka rozvareným zemiakom a kukurici je dosť hustá. Nie vždy je nutné do polievky zaradiť slaninu, polievku však osolí a prevonia. Ak chcete viac „morskú“ verziu, pridajte ku krevetám biele rybie mäso. Pikantnosť ktorá ladí so sladkosťou kukurice docielite pridaním čili papričky.
Hrachovo-šošovicová polievka
Suroviny na 4 -6 porcií 250 g šošovice 250 g suchého poleného hrachu liter zeleninového vývaru 1 veľká cibuľa 2 plátky masla 2 stonky zeleru 2 bobkové listy soľ, mleté čierne korenie 2 strúčiky cesnaku majorán
Šošovicu a hrach preberte a premyte. Cibuľu pokrájajte na drobno a osmažte ju dozlatista na masle. Pridajte nasekané stonky zeleru, podľa chuti z nich môžete pridať i nasekanú vňať. Pridajte hrach a šošovicu, bobkové listy, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a zalejte vývarom. Varte, kým sa hrach úplne nerozvarí. Ak nechcete, aby sa rozvarila aj šošovica, pridajte ju neskôr. Podľa potreby dolievajte vodu na požadovanú hustotu. Na záver polievku dochuťte soľou, korením a majoránom.
Tip: Polievka je dosť hustá zo samotného hrachu. Ak máte radi zemiaky, môžete ich do nej pridať. Ak sa vám zdá príliš „vegetariánska“, pridajte si do nej kúsky údeného mäsa alebo klobásy.
Netradičná mäsovo-paradajková polievka s cestovinou
Suroviny na 4-6 porcií 2 PL olivového oleja 2 veľké cibule 800 g mletého hovädzieho mäsa 800 ml hovädzieho vývaru konzerva lúpaných paradajok čerstvá petržlenová vňať 2 strúčiky cesnaku sušené oregano soľ, mleté čierne korenie
hrsť cestovín lístky čerstvej bazalky nastrúhaný parmezán V hrnci zahrejte olej a osmažte na ňom do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte k nej mäso a za stáleho miešania najmenej 10 minút opekajte. Podlejte ho vývarom a uduste domäkka. Nakoniec pridajte nasekané lúpané paradajky, petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak, sušené oregano, soľ, mleté čierne korenie a cestoviny podľa chuti. Varte na malom plameni približne 10 minút, pokiaľ nie sú cestoviny uvarené. Podľa potreby dorieďte alebo dochuťte. Servírujte dozdobené lístkami bazalky a nastrúhaným parmezánom.
Tip: Táto polievka je známa aj pod názvom „lasagnová“ a preto sa má na tento pokrm nápadne ako chuťou tak aj výzorom podobať. Je preto vhodné siahnuť po navlnených cestovinách ako lasagnette alebo fusilli. Nič nepokazíte ak namiesto mletého mäsa použijete mäso pokrájané na gulášové kocky.
Thajská kuracia karí polievka
Suroviny na 4-6 porcií 300 g vykostených kuracích stehien 1 cibuľa 100 g strukov cukrového hrášku 100 g sterilizovanej mladej kukurice 3 PL slnečnicového oleja 1 PL mletej sladkej papriky