Rozprúďte sa polievkou

Jedni ju považujú za zbytočnosť, iní bez nej nevydržia ani jeden deň. Každého však postaví na nohy. Vyskúšajte aj vy naše recepty na neobyčajné polievky...

(Zdroj: Isifa)

Jemná tekvicová polievka
Suroviny na 6 porcií

  • kilo tekvice hokkaidó
  • 200 g zemiakov
  • 1 malá cibuľa
  • 30 g masla
  • 2 ČL mletého zázvoru
  • liter zeleninového vývaru
  • 100 ml pomarančovej šťavy
  • 250 ml smotany na varenie
  • soľ, čierne mleté korenie

Tekvicu umyte, zbavte semienok a nakrájajte ju na kocky. Hokkaidó nemusíte čistiť, šupka sa rozvarí. Očistené zemiaky a cibuľu tiež nakrájajte na drobno. V hrnci zahrejte maslo a upražte na ňom cibuľu do sklovita. Pridajte tekvicu, zemiaky, poprášte ich zázvorom a za stáleho miešania opekajte aspoň 5 minút. Podlejte vývarom a pomarančovou šťavou a varte, kým tekvica nezmäkne. Potom polievku rozmixujte na hladké pyré. Nakoniec do nej primiešajte smotanu, dochuťte soľou a korením a odstavte. Hotovú polievku podľa chuti servírujte s opekanými tekvicovými semienkami, posypanú strúhaným syrom alebo s niekoľkými kvapkami tekvicového oleja.

Tip: Angličania do tejto polievku namiesto džúsu pridávajú kvalitné sherry, ktoré dodá polievke so zázvorom ten správny šmrnc. Vyskúšať môžete aj suché biele víno.


Kukuricová polievka s krevetami
Suroviny na 4 porcie

  • 2 stredne veľké zemiaky
  • 420 g sterilizovanej kukurice
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 cibuľa
  • 4 tenké plátky mäsovej slaniny
  • 1 stonka zeleru
  • 800 ml zeleninového alebo rybacieho vývaru
  • 1 PL hladkej múky
  • 200 ml smotany na varenie
  • 300 g lúpaných kreviet
  • soľ, mleté čierne korenie
  • pažítka alebo pór na dozdobenie

Zemiaky ošúpte a pokrájajte na malé kocky. Kukuricu dajte do sitka odkvapkať. V hrnci zahrejte olej a osmažte na ňom nadrobno pokrájanú cibuľu. Po chvíľke pridávajte na pásiky pokrájanú slaninu, nasekaný stonkový zeler, polovicu kukurice a zemiaky. Zalejte vývarom a varte, kým nie sú zemiaky úplne mäkké, skoro rozvarené. Múku rozmiešajte v smotane a za stáleho miešania ju vlievajte do polievky. Nakoniec pridajte druhú polovicu kukurice a krevety. Povarte na malom plameni približne 5 minút. Hotovú polievku dochuťte soľou a korením a pred servírovaním ju dozdobte nasekanou pažítkou alebo mladým pórom.

Tip: Táto „indiánska“ polievka má mnoho obmien. Vďaka rozvareným zemiakom a kukurici je dosť hustá. Nie vždy je nutné do polievky zaradiť slaninu, polievku však osolí a prevonia. Ak chcete viac „morskú“ verziu, pridajte ku krevetám biele rybie mäso. Pikantnosť ktorá ladí so sladkosťou kukurice docielite pridaním čili papričky.


Hrachovo-šošovicová polievka
Suroviny na 4 -6 porcií

    • 250 g šošovice
    • 250 g suchého poleného hrachu
    • liter zeleninového vývaru
    • 1 veľká cibuľa
    • 2 plátky masla
    • 2 stonky zeleru
    • 2 bobkové listy
    • soľ, mleté čierne korenie
    • 2 strúčiky cesnaku
    • majorán

Šošovicu a hrach preberte a premyte. Cibuľu pokrájajte na drobno a osmažte ju dozlatista na masle. Pridajte nasekané stonky zeleru, podľa chuti z nich môžete pridať i nasekanú vňať. Pridajte hrach a šošovicu, bobkové listy, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a zalejte vývarom. Varte, kým sa hrach úplne nerozvarí. Ak nechcete, aby sa rozvarila aj šošovica, pridajte ju neskôr. Podľa potreby dolievajte vodu na požadovanú hustotu. Na záver polievku dochuťte soľou, korením a majoránom.

Tip: Polievka je dosť hustá zo samotného hrachu. Ak máte radi zemiaky, môžete ich do nej pridať. Ak sa vám zdá príliš „vegetariánska“, pridajte si do nej kúsky údeného mäsa alebo klobásy.


Netradičná mäsovo-paradajková polievka s cestovinou
Suroviny na 4-6 porcií

  • 2 PL olivového oleja
  • 2 veľké cibule
  • 800 g mletého hovädzieho mäsa
  • 800 ml hovädzieho vývaru
  • konzerva lúpaných paradajok
  • čerstvá petržlenová vňať
  • 2 strúčiky cesnaku
  • sušené oregano
  • soľ, mleté čierne korenie

  • hrsť cestovín
  • lístky čerstvej bazalky
  • nastrúhaný parmezán

V hrnci zahrejte olej a osmažte na ňom do sklovita nadrobno pokrájanú cibuľu. Pridajte k nej mäso a za stáleho miešania najmenej 10 minút opekajte. Podlejte ho vývarom a uduste domäkka. Nakoniec pridajte nasekané lúpané paradajky, petržlenovú vňať, prelisovaný cesnak, sušené oregano, soľ, mleté čierne korenie a cestoviny podľa chuti. Varte na malom plameni približne 10 minút, pokiaľ nie sú cestoviny uvarené. Podľa potreby dorieďte alebo dochuťte. Servírujte dozdobené lístkami bazalky a nastrúhaným parmezánom.

Tip: Táto polievka je známa aj pod názvom „lasagnová“ a preto sa má na tento pokrm nápadne ako chuťou tak aj výzorom podobať. Je preto vhodné siahnuť po navlnených cestovinách ako lasagnette alebo fusilli. Nič nepokazíte ak namiesto mletého mäsa použijete mäso pokrájané na gulášové kocky.


Thajská kuracia karí polievka
Suroviny na 4-6 porcií

  • 300 g vykostených kuracích stehien
  • 1 cibuľa
  • 100 g strukov cukrového hrášku
  • 100 g sterilizovanej mladej kukurice
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 1 PL mletej sladkej papriky
  • 1 ČL zelenej karí pasty
  • 2 cm koreňa zázvoru
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 ml kuracieho vývaru

  • plechovka kokosového mlieka
  • soľ
  • 1-2 PL cukru
  • trošku kvalitnej sójovej omáčky
  • čerstvý koriander

Vykostené kuracie stehná pokrájajte na rezance, cibuľu na drobno, hráškové struky a malé kukurice prerežte na polovice. V hrnci rozohrejte olej, opečte na ňom mäso, aby sa zatiahlo a dierovanou naberačkou ho vyberte bokom. Na rozpálenom oleji ďalej opražte dozlatista cibuľu, postupne primiešavajte mleté papriku, karí korenie, karí pastu, nastrúhaný zázvor a prelisovaný cesnak. Zalejte vývarom a priveďte k varu. Po zovretí vráťte do hrnca i mäso a dovarte ho. Nakoniec pridajte kokosové mlieko, hráškové struky a kukuričky, krátko povarte a dochuťte podľa potreby soľou, cukrom a sójovou omáčkou. Pred servírovaním dozdobte čerstvo nastrihanými lístkami koriandru.

Tip: Ak nemáte po ruke čerstvý voňavý koriander, môžete na záver polievku dochutiť nastrúhanou citrónovou kôrou, ktorá koriander zastúpi. Menej typickú a sezónnu zeleninu ako cukrový hrášok a celé malé kukuričky môžete nahradiť zelenými strukmi a mrkvou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  2. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  3. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  4. Legendárna Transsibírska magistrála
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  10. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  1. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  2. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  3. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  4. Používate make-up? Potom spozornite
  5. Legendárna Transsibírska magistrála
  6. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  7. Vianočný bázar chalaňov
  8. Vianočné mecheche 2017
  9. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  10. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 37 334
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 5 196
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 003
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 138
  5. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 216
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 201
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 122
  8. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 1 093
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 962
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 859

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poórovi a jeho ľuďom sa za posledný rok v trnavskej nemocnici darilo

Firmy s väzbami na trnavského podnikateľa dodávajú nemocnici palivo, servisujú počítače a riadia tendre.

KOMENTÁRE

Fico to zabalil, s horúcou kávou si nebude páliť prsty

Aká neopätovaná je náklonnosť kaviarne k Smeru – tam ju predsa nik nemiluje!

Denník SME s knihou Róberta Bezáka

Denník SME pripravil pre vás v utorok 19. decembra špeciálne vydanie.

KULTÚRA

Najškaredšia modelka na svete sa dočkala vlastného filmu

Madame slúžka je netypická francúzska komédia.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Žena, s ktorou som podvádzal svoju priateľku, nás stále obťažuje

Ako sa správať, keď vás terorizuje bývalá milenka a čo si počať, keď manželka nevie vychádzať s peniazmi.

Najkrajšie šaty z červeného koberca v roku 2017

Akými róbami zaujali tento rok známe ženy?

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.