SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

Na huby v zime

Ak sa vyberiete na prechádzku k rieke, v lese sa poobzerajte po starých pňoch alebo stromoch. Možno sa vrátite s košíkom húb.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Nedajte sa pomýliť, na huby sa naozaj dá vybrať aj v týchto dňoch. Dokonca pre neskúsených hubárov je to ideálny čas, kedy začať. Dostatok vlhkosti a niekoľko slnečných dní, keď denné teploty neklesnú pod nulu, nám napovedia, že nastal ten správny čas.

Od novembra do marca možno nájsť v našich lesoch zaujímavé chuťové poklady. V zimnom období je menšie riziko zámeny za známe jedovaté huby, samozrejme, poriadne si skontrolovať svoj úlovok sa rozhodne vyplatí. Ak máte akékoľvek pochybností, nedeľného hubového obeda sa radšej vzdajte.

Aj v zime môžete nazbierať huby, ktoré sú nejedlé, ale ich horkosť vás určite od ich konzumácie odradí. Pozor si skôr treba dať na kondíciu nazbieraných húb, aj keď sú na chlad veľmi dobre prispôsobené, niekoľkonásobné nočné premrznutie a denné zahriatie im určite na kvalite nepridá. Dodržiavajte aj zásady správneho zberania, igelitové vrecko nechajte doma a na huby si určite vezmite košík, zíde sa vám aj nožík na odrezanie plodníc.

V zime sa tiež úspešne vyhnete húfom vytrvalých hubárov, o ktorých v sezóne nie je núdza a ak uprednostníte pokojné prechádzky po zasneženom lese, romantické hubárčenie sa môže stať vaším novým koníčkom. Nečakajte síce plné košíky, zima však poteší nevšednými chuťovými zážitkami.

Zimné hubárčenie má navyše ešte jednu výhodu – nebudete po lese pobiehať v predklone, zimné huby väčšinou rastú na pňoch alebo kmeňoch stromov. Žiarivo oranžové plodnice takej plamienky zimnej na vás zo zvyškov snehu budú priam kričať.

Na typické hubárske oblasti môžete v zime zabudnúť, v smrekovom lese toho teraz veľa nenájdeme. Oblasti okolo riek, údolia pri potokoch, listnaté (agátové, bukové, dubové či jelšové) lesy - to sú miesta, kam sa treba vybrať. Hľadajte na starých pňoch, na živých aj odumretých stromoch, niekedy sa dokonca oplatí pozrieť aj nad seba, do koruny stromu. Známa zimná huba uchovec bazový, ľudovo nazývaná aj Judášovo ucho, rastie výlučne na kmeňoch bazy.

Čo môžeme teraz nájsť

Najčastejšie je to plamienka zimná (zamatovohlúbiková), rastúca v typických, malých či väčších trsoch, na pňoch alebo aj živých kmeňoch listnatých stromov, najmä topoľov, vŕb alebo bukov. Plodnice, veľké 2 až 8 cm, majú jasnú, žltooranžovú farbu, sú lesklé, pri vyššej vlhkosti alebo po daždi slizké a mierne lepkavé. Typický je dutý, mierne sploštený, zamatovo chĺpkatý hlúbik, podľa ktorého dostala svoje meno. Je to veľmi chutná huba, pred samotným varením ju niekoľko minút povaríme v slanej vode, čím sa zbavíme jej slizovitého povlaku, potom môžeme pridávať do polievok, omáčok, alebo jednoducho do praženice.


Plamienka zimná

Uchovec bazový alebo Judášovo ucho vyzerá ako niečo medzi medúzou a ľudským uchom. Plodnice rastú na kmeňoch a vetvách bazy čiernej, sú 30 - 120 mm veľké, majú bledú, sivú, hnedú alebo fialkastú farbu, po daždi sú pružné a mäkko mäsité, v čase sucha chrupkovité a tvrdé. Táto huba nemá síce žiadnu výraznú chuť ani vôňu, ale kuchári si ju cenia pre jej nezameniteľnú konzistenciu. V Číne a Japonsku je mimoriadne cenená, predáva sa sušená a pred použitím sa nechá napučať v horúcej vode.

Uchovec bazový

Pôvabnica fialová rastie v húfoch na lesných lúkach a často aj v parkoch, nájdeme ju v listnatých aj ihličnatých lesoch. Lupene majú nezameniteľnú sýtofialovú, neskôr hnedastú farbu, klobúčik je bledofialový, so sivohnedým nádychom. Jedlá (a mimoriadne chutná) je až po dôkladnej tepelnej úprave, v surovom stave obsahuje hemolyzín, ktorý spôsobuje rozpúšťanie červeného farbiva v červených krvinkách. Varením sa však úspešne zničí a jedlá z tejto huby sú úplne neškodné.

Pôvabnica fialová

Hlivu ustricovitú dnes nájdeme v každom obchode, tá z lesa máva väčšinou tmavšiu farbu a výraznejšiu vôňu. Rastie vo veľkých trsoch, ak ju raz v lese nájdeme a opatrne zrežeme, môžeme sa na toto miesto po čase znovu vrátiť a obslúžiť sa rovnako dobre ako v spomínanom supermarkete. Jej použitie v kuchyni je známe, za zmienku však stoja aj liečivé účinky tejto huby, okrem iného priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu či zlepšuje imunitu. Skúste si z nej pripraviť napríklad tinktúru alebo čaj.

Tinktúra:
Rozmixujeme 50g húb a 2dcl silného čistého alkoholu, zmes necháme 2 týždne odstáť na teplom a tmavom mieste. Potom prefiltrujeme do tmavej fľaše, zvyšné huby zmiešame s vodou v pomere 1:5, túto zmes asi hodinu varíme na miernom ohni (aby sa odparilo asi 20 percent výluhu). Znovu prefiltrujeme a obe tinktúry, liehový extrakt aj vodný výluh zmiešame. Výsledkom by mala byť tinktúra s 20 až 25 percentami objemu alkoholu, ktorú užívame dvakrát denne, ráno a večer, pol až jednu kávovú lyžičku. Podporuje imunitu a pôsobí ako prevencia nádorových ochorení.


Hliva ustricovitá

Ďalšie huby, ktoré môžeme v zime nájsť


Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 619
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 35 367
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 860
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 497
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 980
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 363
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 029
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 640
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 561
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 6 306
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Víkend

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

10 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

8 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

8 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

15 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

22 h

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt