Na huby v zime

Ak sa vyberiete na prechádzku k rieke, v lese sa poobzerajte po starých pňoch alebo stromoch. Možno sa vrátite s košíkom húb.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Nedajte sa pomýliť, na huby sa naozaj dá vybrať aj v týchto dňoch. Dokonca pre neskúsených hubárov je to ideálny čas, kedy začať. Dostatok vlhkosti a niekoľko slnečných dní, keď denné teploty neklesnú pod nulu, nám napovedia, že nastal ten správny čas.

Od novembra do marca možno nájsť v našich lesoch zaujímavé chuťové poklady. V zimnom období je menšie riziko zámeny za známe jedovaté huby, samozrejme, poriadne si skontrolovať svoj úlovok sa rozhodne vyplatí. Ak máte akékoľvek pochybností, nedeľného hubového obeda sa radšej vzdajte.

Aj v zime môžete nazbierať huby, ktoré sú nejedlé, ale ich horkosť vás určite od ich konzumácie odradí. Pozor si skôr treba dať na kondíciu nazbieraných húb, aj keď sú na chlad veľmi dobre prispôsobené, niekoľkonásobné nočné premrznutie a denné zahriatie im určite na kvalite nepridá. Dodržiavajte aj zásady správneho zberania, igelitové vrecko nechajte doma a na huby si určite vezmite košík, zíde sa vám aj nožík na odrezanie plodníc.

V zime sa tiež úspešne vyhnete húfom vytrvalých hubárov, o ktorých v sezóne nie je núdza a ak uprednostníte pokojné prechádzky po zasneženom lese, romantické hubárčenie sa môže stať vaším novým koníčkom. Nečakajte síce plné košíky, zima však poteší nevšednými chuťovými zážitkami.

Zimné hubárčenie má navyše ešte jednu výhodu – nebudete po lese pobiehať v predklone, zimné huby väčšinou rastú na pňoch alebo kmeňoch stromov. Žiarivo oranžové plodnice takej plamienky zimnej na vás zo zvyškov snehu budú priam kričať.

Na typické hubárske oblasti môžete v zime zabudnúť, v smrekovom lese toho teraz veľa nenájdeme. Oblasti okolo riek, údolia pri potokoch, listnaté (agátové, bukové, dubové či jelšové) lesy - to sú miesta, kam sa treba vybrať. Hľadajte na starých pňoch, na živých aj odumretých stromoch, niekedy sa dokonca oplatí pozrieť aj nad seba, do koruny stromu. Známa zimná huba uchovec bazový, ľudovo nazývaná aj Judášovo ucho, rastie výlučne na kmeňoch bazy.

Čo môžeme teraz nájsť

Najčastejšie je to plamienka zimná (zamatovohlúbiková), rastúca v typických, malých či väčších trsoch, na pňoch alebo aj živých kmeňoch listnatých stromov, najmä topoľov, vŕb alebo bukov. Plodnice, veľké 2 až 8 cm, majú jasnú, žltooranžovú farbu, sú lesklé, pri vyššej vlhkosti alebo po daždi slizké a mierne lepkavé. Typický je dutý, mierne sploštený, zamatovo chĺpkatý hlúbik, podľa ktorého dostala svoje meno. Je to veľmi chutná huba, pred samotným varením ju niekoľko minút povaríme v slanej vode, čím sa zbavíme jej slizovitého povlaku, potom môžeme pridávať do polievok, omáčok, alebo jednoducho do praženice.


Plamienka zimná

Uchovec bazový alebo Judášovo ucho vyzerá ako niečo medzi medúzou a ľudským uchom. Plodnice rastú na kmeňoch a vetvách bazy čiernej, sú 30 - 120 mm veľké, majú bledú, sivú, hnedú alebo fialkastú farbu, po daždi sú pružné a mäkko mäsité, v čase sucha chrupkovité a tvrdé. Táto huba nemá síce žiadnu výraznú chuť ani vôňu, ale kuchári si ju cenia pre jej nezameniteľnú konzistenciu. V Číne a Japonsku je mimoriadne cenená, predáva sa sušená a pred použitím sa nechá napučať v horúcej vode.

Uchovec bazový

Pôvabnica fialová rastie v húfoch na lesných lúkach a často aj v parkoch, nájdeme ju v listnatých aj ihličnatých lesoch. Lupene majú nezameniteľnú sýtofialovú, neskôr hnedastú farbu, klobúčik je bledofialový, so sivohnedým nádychom. Jedlá (a mimoriadne chutná) je až po dôkladnej tepelnej úprave, v surovom stave obsahuje hemolyzín, ktorý spôsobuje rozpúšťanie červeného farbiva v červených krvinkách. Varením sa však úspešne zničí a jedlá z tejto huby sú úplne neškodné.

Pôvabnica fialová

Hlivu ustricovitú dnes nájdeme v každom obchode, tá z lesa máva väčšinou tmavšiu farbu a výraznejšiu vôňu. Rastie vo veľkých trsoch, ak ju raz v lese nájdeme a opatrne zrežeme, môžeme sa na toto miesto po čase znovu vrátiť a obslúžiť sa rovnako dobre ako v spomínanom supermarkete. Jej použitie v kuchyni je známe, za zmienku však stoja aj liečivé účinky tejto huby, okrem iného priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu či zlepšuje imunitu. Skúste si z nej pripraviť napríklad tinktúru alebo čaj.

Tinktúra:
Rozmixujeme 50g húb a 2dcl silného čistého alkoholu, zmes necháme 2 týždne odstáť na teplom a tmavom mieste. Potom prefiltrujeme do tmavej fľaše, zvyšné huby zmiešame s vodou v pomere 1:5, túto zmes asi hodinu varíme na miernom ohni (aby sa odparilo asi 20 percent výluhu). Znovu prefiltrujeme a obe tinktúry, liehový extrakt aj vodný výluh zmiešame. Výsledkom by mala byť tinktúra s 20 až 25 percentami objemu alkoholu, ktorú užívame dvakrát denne, ráno a večer, pol až jednu kávovú lyžičku. Podporuje imunitu a pôsobí ako prevencia nádorových ochorení.


Hliva ustricovitá

Ďalšie huby, ktoré môžeme v zime nájsť


Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  2. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  3. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  4. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  7. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  8. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  9. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  10. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 17 073
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 784
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 10 472
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 8 448
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 7 667
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 606
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 464
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 748
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 665
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 2 813

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Miliardy ľudí čoskoro zažijú nevídanú klímu

Klimatická zmena prebieha nad zemou rýchlejšie ako nad oceánmi. Takmer polovica dnes žijúcich ľudí zažije podnebie aké nepoznáme

KOMENTÁRE

Kto oslobodí Sýriu?

Bitka o iracký Mosul sa končí. Pozornosť sa opäť presúva na Sýriu.

Neprehliadnite tiež

Svadba pod holým nebom: Odborníčky radia, ako si ju nepokaziť

S príchodom prvých teplých dní sa svadobná hostina častejšie presúva do exteriérov. Na čo všetko myslieť?

Každý by mal byť feminista, radí herečka Helen Mirren o šťastnom živote

Oscarová umelkyňa tiež hovorí o tom, že sa netreba sobášiť príliš skoro.

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Na čo všetko treba myslieť, ak chcete dovolenkovať s domácim miláčikom

Vlastníte psa, mačku alebo iné domáce zvieratko? Pri plánovaní dovolenky musíte myslieť aj na ne.