Na huby v zime

Ak sa vyberiete na prechádzku k rieke, v lese sa poobzerajte po starých pňoch alebo stromoch. Možno sa vrátite s košíkom húb.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Nedajte sa pomýliť, na huby sa naozaj dá vybrať aj v týchto dňoch. Dokonca pre neskúsených hubárov je to ideálny čas, kedy začať. Dostatok vlhkosti a niekoľko slnečných dní, keď denné teploty neklesnú pod nulu, nám napovedia, že nastal ten správny čas.

Od novembra do marca možno nájsť v našich lesoch zaujímavé chuťové poklady. V zimnom období je menšie riziko zámeny za známe jedovaté huby, samozrejme, poriadne si skontrolovať svoj úlovok sa rozhodne vyplatí. Ak máte akékoľvek pochybností, nedeľného hubového obeda sa radšej vzdajte.

Aj v zime môžete nazbierať huby, ktoré sú nejedlé, ale ich horkosť vás určite od ich konzumácie odradí. Pozor si skôr treba dať na kondíciu nazbieraných húb, aj keď sú na chlad veľmi dobre prispôsobené, niekoľkonásobné nočné premrznutie a denné zahriatie im určite na kvalite nepridá. Dodržiavajte aj zásady správneho zberania, igelitové vrecko nechajte doma a na huby si určite vezmite košík, zíde sa vám aj nožík na odrezanie plodníc.

V zime sa tiež úspešne vyhnete húfom vytrvalých hubárov, o ktorých v sezóne nie je núdza a ak uprednostníte pokojné prechádzky po zasneženom lese, romantické hubárčenie sa môže stať vaším novým koníčkom. Nečakajte síce plné košíky, zima však poteší nevšednými chuťovými zážitkami.

Zimné hubárčenie má navyše ešte jednu výhodu – nebudete po lese pobiehať v predklone, zimné huby väčšinou rastú na pňoch alebo kmeňoch stromov. Žiarivo oranžové plodnice takej plamienky zimnej na vás zo zvyškov snehu budú priam kričať.

Na typické hubárske oblasti môžete v zime zabudnúť, v smrekovom lese toho teraz veľa nenájdeme. Oblasti okolo riek, údolia pri potokoch, listnaté (agátové, bukové, dubové či jelšové) lesy - to sú miesta, kam sa treba vybrať. Hľadajte na starých pňoch, na živých aj odumretých stromoch, niekedy sa dokonca oplatí pozrieť aj nad seba, do koruny stromu. Známa zimná huba uchovec bazový, ľudovo nazývaná aj Judášovo ucho, rastie výlučne na kmeňoch bazy.

Čo môžeme teraz nájsť

Najčastejšie je to plamienka zimná (zamatovohlúbiková), rastúca v typických, malých či väčších trsoch, na pňoch alebo aj živých kmeňoch listnatých stromov, najmä topoľov, vŕb alebo bukov. Plodnice, veľké 2 až 8 cm, majú jasnú, žltooranžovú farbu, sú lesklé, pri vyššej vlhkosti alebo po daždi slizké a mierne lepkavé. Typický je dutý, mierne sploštený, zamatovo chĺpkatý hlúbik, podľa ktorého dostala svoje meno. Je to veľmi chutná huba, pred samotným varením ju niekoľko minút povaríme v slanej vode, čím sa zbavíme jej slizovitého povlaku, potom môžeme pridávať do polievok, omáčok, alebo jednoducho do praženice.


Plamienka zimná

Uchovec bazový alebo Judášovo ucho vyzerá ako niečo medzi medúzou a ľudským uchom. Plodnice rastú na kmeňoch a vetvách bazy čiernej, sú 30 - 120 mm veľké, majú bledú, sivú, hnedú alebo fialkastú farbu, po daždi sú pružné a mäkko mäsité, v čase sucha chrupkovité a tvrdé. Táto huba nemá síce žiadnu výraznú chuť ani vôňu, ale kuchári si ju cenia pre jej nezameniteľnú konzistenciu. V Číne a Japonsku je mimoriadne cenená, predáva sa sušená a pred použitím sa nechá napučať v horúcej vode.

Uchovec bazový

Pôvabnica fialová rastie v húfoch na lesných lúkach a často aj v parkoch, nájdeme ju v listnatých aj ihličnatých lesoch. Lupene majú nezameniteľnú sýtofialovú, neskôr hnedastú farbu, klobúčik je bledofialový, so sivohnedým nádychom. Jedlá (a mimoriadne chutná) je až po dôkladnej tepelnej úprave, v surovom stave obsahuje hemolyzín, ktorý spôsobuje rozpúšťanie červeného farbiva v červených krvinkách. Varením sa však úspešne zničí a jedlá z tejto huby sú úplne neškodné.

Pôvabnica fialová

Hlivu ustricovitú dnes nájdeme v každom obchode, tá z lesa máva väčšinou tmavšiu farbu a výraznejšiu vôňu. Rastie vo veľkých trsoch, ak ju raz v lese nájdeme a opatrne zrežeme, môžeme sa na toto miesto po čase znovu vrátiť a obslúžiť sa rovnako dobre ako v spomínanom supermarkete. Jej použitie v kuchyni je známe, za zmienku však stoja aj liečivé účinky tejto huby, okrem iného priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu či zlepšuje imunitu. Skúste si z nej pripraviť napríklad tinktúru alebo čaj.

Tinktúra:
Rozmixujeme 50g húb a 2dcl silného čistého alkoholu, zmes necháme 2 týždne odstáť na teplom a tmavom mieste. Potom prefiltrujeme do tmavej fľaše, zvyšné huby zmiešame s vodou v pomere 1:5, túto zmes asi hodinu varíme na miernom ohni (aby sa odparilo asi 20 percent výluhu). Znovu prefiltrujeme a obe tinktúry, liehový extrakt aj vodný výluh zmiešame. Výsledkom by mala byť tinktúra s 20 až 25 percentami objemu alkoholu, ktorú užívame dvakrát denne, ráno a večer, pol až jednu kávovú lyžičku. Podporuje imunitu a pôsobí ako prevencia nádorových ochorení.


Hliva ustricovitá

Ďalšie huby, ktoré môžeme v zime nájsť


Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  3. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 863
  2. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 18 199
  3. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 17 855
  4. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 806
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 273
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 790
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 5 255
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 837
  9. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 3 644
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 3 170

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Útočí na novinárov, s jeho menom sa spája viac ako desať káuz. Kto je Kočner

Podnikateľa v stredu pre kauzu zmenky a daňové úniky zadržala polícia.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Ako som zariadil, že prestali predávať Zem a vek

Prečo by slušné firmy mali zaujať jasný postoj.

Stĺpček Jakuba Fila

Zadržali Kočnera. Hoci platí prezumpcia neviny, treba povedať konečne

K rozsudku je dlhá cesta.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Zomrel mi otec. A ešte predtým nás šarlatán obral o tisíce

Dokument Obchod so zdravím odráža iba zlomok reality.

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.