Na huby v zime

Ak sa vyberiete na prechádzku k rieke, v lese sa poobzerajte po starých pňoch alebo stromoch. Možno sa vrátite s košíkom húb.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Nedajte sa pomýliť, na huby sa naozaj dá vybrať aj v týchto dňoch. Dokonca pre neskúsených hubárov je to ideálny čas, kedy začať. Dostatok vlhkosti a niekoľko slnečných dní, keď denné teploty neklesnú pod nulu, nám napovedia, že nastal ten správny čas.

Od novembra do marca možno nájsť v našich lesoch zaujímavé chuťové poklady. V zimnom období je menšie riziko zámeny za známe jedovaté huby, samozrejme, poriadne si skontrolovať svoj úlovok sa rozhodne vyplatí. Ak máte akékoľvek pochybností, nedeľného hubového obeda sa radšej vzdajte.

Aj v zime môžete nazbierať huby, ktoré sú nejedlé, ale ich horkosť vás určite od ich konzumácie odradí. Pozor si skôr treba dať na kondíciu nazbieraných húb, aj keď sú na chlad veľmi dobre prispôsobené, niekoľkonásobné nočné premrznutie a denné zahriatie im určite na kvalite nepridá. Dodržiavajte aj zásady správneho zberania, igelitové vrecko nechajte doma a na huby si určite vezmite košík, zíde sa vám aj nožík na odrezanie plodníc.

V zime sa tiež úspešne vyhnete húfom vytrvalých hubárov, o ktorých v sezóne nie je núdza a ak uprednostníte pokojné prechádzky po zasneženom lese, romantické hubárčenie sa môže stať vaším novým koníčkom. Nečakajte síce plné košíky, zima však poteší nevšednými chuťovými zážitkami.

Zimné hubárčenie má navyše ešte jednu výhodu – nebudete po lese pobiehať v predklone, zimné huby väčšinou rastú na pňoch alebo kmeňoch stromov. Žiarivo oranžové plodnice takej plamienky zimnej na vás zo zvyškov snehu budú priam kričať.

Na typické hubárske oblasti môžete v zime zabudnúť, v smrekovom lese toho teraz veľa nenájdeme. Oblasti okolo riek, údolia pri potokoch, listnaté (agátové, bukové, dubové či jelšové) lesy - to sú miesta, kam sa treba vybrať. Hľadajte na starých pňoch, na živých aj odumretých stromoch, niekedy sa dokonca oplatí pozrieť aj nad seba, do koruny stromu. Známa zimná huba uchovec bazový, ľudovo nazývaná aj Judášovo ucho, rastie výlučne na kmeňoch bazy.

Čo môžeme teraz nájsť

Najčastejšie je to plamienka zimná (zamatovohlúbiková), rastúca v typických, malých či väčších trsoch, na pňoch alebo aj živých kmeňoch listnatých stromov, najmä topoľov, vŕb alebo bukov. Plodnice, veľké 2 až 8 cm, majú jasnú, žltooranžovú farbu, sú lesklé, pri vyššej vlhkosti alebo po daždi slizké a mierne lepkavé. Typický je dutý, mierne sploštený, zamatovo chĺpkatý hlúbik, podľa ktorého dostala svoje meno. Je to veľmi chutná huba, pred samotným varením ju niekoľko minút povaríme v slanej vode, čím sa zbavíme jej slizovitého povlaku, potom môžeme pridávať do polievok, omáčok, alebo jednoducho do praženice.


Plamienka zimná

Uchovec bazový alebo Judášovo ucho vyzerá ako niečo medzi medúzou a ľudským uchom. Plodnice rastú na kmeňoch a vetvách bazy čiernej, sú 30 - 120 mm veľké, majú bledú, sivú, hnedú alebo fialkastú farbu, po daždi sú pružné a mäkko mäsité, v čase sucha chrupkovité a tvrdé. Táto huba nemá síce žiadnu výraznú chuť ani vôňu, ale kuchári si ju cenia pre jej nezameniteľnú konzistenciu. V Číne a Japonsku je mimoriadne cenená, predáva sa sušená a pred použitím sa nechá napučať v horúcej vode.

Uchovec bazový

Pôvabnica fialová rastie v húfoch na lesných lúkach a často aj v parkoch, nájdeme ju v listnatých aj ihličnatých lesoch. Lupene majú nezameniteľnú sýtofialovú, neskôr hnedastú farbu, klobúčik je bledofialový, so sivohnedým nádychom. Jedlá (a mimoriadne chutná) je až po dôkladnej tepelnej úprave, v surovom stave obsahuje hemolyzín, ktorý spôsobuje rozpúšťanie červeného farbiva v červených krvinkách. Varením sa však úspešne zničí a jedlá z tejto huby sú úplne neškodné.

Pôvabnica fialová

Hlivu ustricovitú dnes nájdeme v každom obchode, tá z lesa máva väčšinou tmavšiu farbu a výraznejšiu vôňu. Rastie vo veľkých trsoch, ak ju raz v lese nájdeme a opatrne zrežeme, môžeme sa na toto miesto po čase znovu vrátiť a obslúžiť sa rovnako dobre ako v spomínanom supermarkete. Jej použitie v kuchyni je známe, za zmienku však stoja aj liečivé účinky tejto huby, okrem iného priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu či zlepšuje imunitu. Skúste si z nej pripraviť napríklad tinktúru alebo čaj.

Tinktúra:
Rozmixujeme 50g húb a 2dcl silného čistého alkoholu, zmes necháme 2 týždne odstáť na teplom a tmavom mieste. Potom prefiltrujeme do tmavej fľaše, zvyšné huby zmiešame s vodou v pomere 1:5, túto zmes asi hodinu varíme na miernom ohni (aby sa odparilo asi 20 percent výluhu). Znovu prefiltrujeme a obe tinktúry, liehový extrakt aj vodný výluh zmiešame. Výsledkom by mala byť tinktúra s 20 až 25 percentami objemu alkoholu, ktorú užívame dvakrát denne, ráno a večer, pol až jednu kávovú lyžičku. Podporuje imunitu a pôsobí ako prevencia nádorových ochorení.


Hliva ustricovitá

Ďalšie huby, ktoré môžeme v zime nájsť


Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  5. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 27 368
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 517
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 931
  4. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 634
  5. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 574
  6. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 1 486
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 378
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 303
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 263
  10. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 134

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Teroristi zaútočili v Barcelone, zahynulo najmenej 13 ľudí (minúta po minúte)

Dodávka vrazila do davu ľudí v centre mesta. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

KOMENTÁRE

Kam sa podelo Učiace sa Slovensko? Danka to netrápi

Kde je tá najväčšia reforma školstva z dielne Plavčana?

SVET

Ľudia utekali v panike. Ako vyzerala situácia v Barcelone (fotogaléria)

Polícia potvrdila, že išlo o teroristický útok.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.