Na huby v zime

Ak sa vyberiete na prechádzku k rieke, v lese sa poobzerajte po starých pňoch alebo stromoch. Možno sa vrátite s košíkom húb.

(Zdroj: Ilustračné - Stock.XCHNG)

Nedajte sa pomýliť, na huby sa naozaj dá vybrať aj v týchto dňoch. Dokonca pre neskúsených hubárov je to ideálny čas, kedy začať. Dostatok vlhkosti a niekoľko slnečných dní, keď denné teploty neklesnú pod nulu, nám napovedia, že nastal ten správny čas.

Od novembra do marca možno nájsť v našich lesoch zaujímavé chuťové poklady. V zimnom období je menšie riziko zámeny za známe jedovaté huby, samozrejme, poriadne si skontrolovať svoj úlovok sa rozhodne vyplatí. Ak máte akékoľvek pochybností, nedeľného hubového obeda sa radšej vzdajte.

Aj v zime môžete nazbierať huby, ktoré sú nejedlé, ale ich horkosť vás určite od ich konzumácie odradí. Pozor si skôr treba dať na kondíciu nazbieraných húb, aj keď sú na chlad veľmi dobre prispôsobené, niekoľkonásobné nočné premrznutie a denné zahriatie im určite na kvalite nepridá. Dodržiavajte aj zásady správneho zberania, igelitové vrecko nechajte doma a na huby si určite vezmite košík, zíde sa vám aj nožík na odrezanie plodníc.

V zime sa tiež úspešne vyhnete húfom vytrvalých hubárov, o ktorých v sezóne nie je núdza a ak uprednostníte pokojné prechádzky po zasneženom lese, romantické hubárčenie sa môže stať vaším novým koníčkom. Nečakajte síce plné košíky, zima však poteší nevšednými chuťovými zážitkami.

Zimné hubárčenie má navyše ešte jednu výhodu – nebudete po lese pobiehať v predklone, zimné huby väčšinou rastú na pňoch alebo kmeňoch stromov. Žiarivo oranžové plodnice takej plamienky zimnej na vás zo zvyškov snehu budú priam kričať.

Na typické hubárske oblasti môžete v zime zabudnúť, v smrekovom lese toho teraz veľa nenájdeme. Oblasti okolo riek, údolia pri potokoch, listnaté (agátové, bukové, dubové či jelšové) lesy - to sú miesta, kam sa treba vybrať. Hľadajte na starých pňoch, na živých aj odumretých stromoch, niekedy sa dokonca oplatí pozrieť aj nad seba, do koruny stromu. Známa zimná huba uchovec bazový, ľudovo nazývaná aj Judášovo ucho, rastie výlučne na kmeňoch bazy.

Čo môžeme teraz nájsť

Najčastejšie je to plamienka zimná (zamatovohlúbiková), rastúca v typických, malých či väčších trsoch, na pňoch alebo aj živých kmeňoch listnatých stromov, najmä topoľov, vŕb alebo bukov. Plodnice, veľké 2 až 8 cm, majú jasnú, žltooranžovú farbu, sú lesklé, pri vyššej vlhkosti alebo po daždi slizké a mierne lepkavé. Typický je dutý, mierne sploštený, zamatovo chĺpkatý hlúbik, podľa ktorého dostala svoje meno. Je to veľmi chutná huba, pred samotným varením ju niekoľko minút povaríme v slanej vode, čím sa zbavíme jej slizovitého povlaku, potom môžeme pridávať do polievok, omáčok, alebo jednoducho do praženice.


Plamienka zimná

Uchovec bazový alebo Judášovo ucho vyzerá ako niečo medzi medúzou a ľudským uchom. Plodnice rastú na kmeňoch a vetvách bazy čiernej, sú 30 - 120 mm veľké, majú bledú, sivú, hnedú alebo fialkastú farbu, po daždi sú pružné a mäkko mäsité, v čase sucha chrupkovité a tvrdé. Táto huba nemá síce žiadnu výraznú chuť ani vôňu, ale kuchári si ju cenia pre jej nezameniteľnú konzistenciu. V Číne a Japonsku je mimoriadne cenená, predáva sa sušená a pred použitím sa nechá napučať v horúcej vode.

Uchovec bazový

Pôvabnica fialová rastie v húfoch na lesných lúkach a často aj v parkoch, nájdeme ju v listnatých aj ihličnatých lesoch. Lupene majú nezameniteľnú sýtofialovú, neskôr hnedastú farbu, klobúčik je bledofialový, so sivohnedým nádychom. Jedlá (a mimoriadne chutná) je až po dôkladnej tepelnej úprave, v surovom stave obsahuje hemolyzín, ktorý spôsobuje rozpúšťanie červeného farbiva v červených krvinkách. Varením sa však úspešne zničí a jedlá z tejto huby sú úplne neškodné.

Pôvabnica fialová

Hlivu ustricovitú dnes nájdeme v každom obchode, tá z lesa máva väčšinou tmavšiu farbu a výraznejšiu vôňu. Rastie vo veľkých trsoch, ak ju raz v lese nájdeme a opatrne zrežeme, môžeme sa na toto miesto po čase znovu vrátiť a obslúžiť sa rovnako dobre ako v spomínanom supermarkete. Jej použitie v kuchyni je známe, za zmienku však stoja aj liečivé účinky tejto huby, okrem iného priaznivo ovplyvňuje hladinu cholesterolu či zlepšuje imunitu. Skúste si z nej pripraviť napríklad tinktúru alebo čaj.

Tinktúra:
Rozmixujeme 50g húb a 2dcl silného čistého alkoholu, zmes necháme 2 týždne odstáť na teplom a tmavom mieste. Potom prefiltrujeme do tmavej fľaše, zvyšné huby zmiešame s vodou v pomere 1:5, túto zmes asi hodinu varíme na miernom ohni (aby sa odparilo asi 20 percent výluhu). Znovu prefiltrujeme a obe tinktúry, liehový extrakt aj vodný výluh zmiešame. Výsledkom by mala byť tinktúra s 20 až 25 percentami objemu alkoholu, ktorú užívame dvakrát denne, ráno a večer, pol až jednu kávovú lyžičku. Podporuje imunitu a pôsobí ako prevencia nádorových ochorení.


Hliva ustricovitá

Ďalšie huby, ktoré môžeme v zime nájsť


Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  4. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  5. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  6. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  7. Podnikajte múdro, skúste služby profesionálneho call centra
  8. Mesto necháva Košičanov platiť za parkovanie aj ďalej
  9. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku
  10. Arabská exotika: Top hotely v Ománe
  1. Chcete investovať a zároveň sporiť s 3% úrokom?
  2. Luxus a starnúca populácia. Toto sú aktuálne biznisové trendy
  3. Pracujú vo svojich komunitách. Má Slovensko lokálnych lídrov?
  4. Zlatý mok čapujú najlepšie v Prešove. Šarišským Majstrom výčapu
  5. Rezidenčná štvrť bez betónových plotov
  6. Equal treatment is a must for successful companies of the future
  7. Aj v Poluse chránime vaše srdcia
  8. Dúbravské Čerešne dozreli: Začína sa kolaudovať!
  9. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov
  10. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska!
  1. Vianoce a Silvester v teple: Pätnásť tipov, kam sa vybrať 17 866
  2. Najužitočnejšia appka 17 768
  3. Arabská exotika: Top hotely v Ománe 13 112
  4. Nášmu telu stačí iba málo vitamínov 9 152
  5. Zistili sme, ako sa vyrába najčistejší slnečnicový olej 8 426
  6. IKEA je postavená na tých správnych hodnotách 5 595
  7. Javorina otvorila svoj tretí showroom na Slovensku 5 367
  8. Hlasujte za Cenu verejnosti v súťaži Učiteľ Slovenska! 4 669
  9. Alena Bašistová: Nikomu nejdem brať hlasy a ani s nimi kšeftovať 4 231
  10. Boj o vedenie radnice v známom kúpeľnom meste 3 821

Téma: Víkend


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ako sa z mafiánov stávajú ctihodní občania

Mafiánom pomáhajú kontakty s políciou.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Fico bojuje o všetko, vrátil sa do formy

Šéf Smeru je späť, skúša starú formu.

KOMENTÁR PETRA SCHUTZA

Súd podľa Fica

Fico svoj návrh nemyslí celkom vážne.

PRIEVIDZA

Médiá hovorili o šoku. Keď slovenský klub omráčil Barcelonu

Malý klub vtedy uhral senzačnú remízu.

Neprehliadnite tiež

Zo speváčky herečkou. Ako sa z Lady Gaga zrodila hviezda

Už viem, že za niečo stojím, tvrdí.

Máte veľa bratrancov? Prečo ste posledná veľká generácia

Veľkosť rodiny je slobodné rozhodnutie, ktoré diktuje ekonomika.

Ako zorganizovať nezabudnuteľnú rozlúčku so slobodou

Desať tipov, keď plánujete párty pre budúcu nevestu.

Vzťahová poradňa: Milujem snúbenicu môjho kamaráta. Mám mu to povedať?

Klinická psychologička odpovedá na vzťahové otázky.

Staré telefóny: Sú zásobárňou toxických látok, kam s nimi?

Čo robiť s mobilným zariadením, ktorého životnosť už skončila?