Skúste to s jogurtom

Nepozerajte sa na jogurt iba ako na rýchle raňajky či desiatu. Skúste ho zaradiť do varenia častejšie a možno sa ho časom naučíte „vyrobiť“ i doma...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Chrumkavý karfiol s jogurtom
Suroviny na 4 porcie

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 - 2 čili papričky
  • soľ
  • 1 PL tmavej sójovej omáčky
  • 1 PL balzamikového octu
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • 200 g hustého bieleho jogurtu
  • 100 ml olivového oleja

Očistený karfiol ponorte do osolenej vody a povarte ho nie viac ako 10 minút. Po čiastočnom vychladnutí ho rozdeľte na ružičky. Vo veľkej miske zmiešajte nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak, nasekané čili papričky, necelú lyžičku soli, sójovú omáčku, ocot, mleté korenie, kurkumu a jogurt. Do rozmiešanej marinády pridajte ružičky karfiolu a poriadne, ale pritom zľahka, ich premiešajte. Nechajte marinádu pôsobiť aspoň 30 minút. Vo veľkej panvici alebo woku rozohrejte olej a prudko na ňom opečte kúsky karfiolu. Po chvíľke znížte teplotu na najmenšiu a opekajte karfiol za občasného miešania do chrumkava. Servírujte horúce ako samostatné jedlo alebo so zemiakovou kašou. Pokrm môžete dozdobiť kôpkou jogurtu a nasekanými bylinkami.

Tip: Ak sa bojíte prílišného prihárania, pokojne vložte namarinovaný karfiol zapiecť do rúry. Pre ešte výraznejšiu pikantnosť môžete do marinády nastrúhať 2 cm kúsok zázvoru.


Kuracie rezne v jogurte
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g kuracích pŕs
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 400 g bieleho jogurtu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 3 PL zemiakového škrobu
  • strúhanka na obaľovanie
  • olej na vysmážanie

Dočistené a umyté kuracie prsia upravte na rezne, jemne naklepte, osoľte a okoreňte. Vo väčšej nádobe zmiešajte jogurt, prelisovaný cesnak, vajíčka, soľ, korenie a zemiakový škrob. Pre lepší výsledok ich z každej strany namočte do marinády, uložte do dózy, zalejte zvyšnou omáčkou a uzatvorené ich odložte do chladničky na 12 - 24 hodín. Na druhý deň jednotlivé kusy jemne obaľte v strúhanke tak, aby pod ňou ostala marináda a vysmažte z oboch strán dozlatista na rozpálenom oleji. Servírujte s varenými zemiakmi alebo so zeleninovým šalátom.

Tip: Chuť marinády môžete ľubovoľne meniť nielen nasekanými bylinkami, ale i výraznejším práškovým korením ako je kari, čili, grilovacie korenie a pod...


Jogurtovo-ovocná charlotta
Suroviny na viac porcií

Na roládu:

  • 5 vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ovocný džem

Na náplň:

  • 800 g ovocného jogurtu
  • 20 g potravinárskej želatíny
  • 6 PL práškového cukru
  • sterilizované maliny, čučoriedky, jahody...

Vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec vmiešajte sneh z bielkov. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 8 - 10 minút. Ešte za horúca plát po dĺžke zviňte aj s papierom do rolády. Polovychladnutú piškótu odviňte, potrite džemom podľa chuti a pri opätovnom skrúcaní odstráňte papier na pečenie. Roládu rozkrájajte na plátky a vyložte nimi veľkú misku vystlanú potravinárskou fóliou. V druhej miske zmiešajte jogurt, želatínu, cukor a za stáleho miešania zahrievajte nad parou alebo vo vodnom kúpeli, kým sa želatína nerozpustí. Plnka nesmie prevrieť. Nakoniec pridajte odkvapkané ovocie. Náplň vlejte do misy na pokrájané plátky rolády. Ak vám ešte nejaké ostali, môžete ich naukladať navrch plnky, po preklopení torty budú tvoriť dno. Tortu odložte do chladničky na niekoľko hodín. Po stuhnutí môžete servírovať.

Tip: Ak máte svoj osvedčený recept na roládu, pokojne ho využite. Ak bojujete s časom, tortu môžete pripraviť i z cukrárenských piškót do formy na srnčí chrbát. So želatínou pracujte vždy podľa návodu na obale. Ak je nutné predmáčanie, využite na to šťavu z kompótov.


Recept na prípravu domáceho jogurtu
Suroviny na viac porcií

  • liter mlieka
  • 3 PL bieleho jogurtu so živou kultúrou

  1. Je jedno, po akom mlieku siahnete. Výsledný jogurt sa bude líšiť len v hustote podľa toho, či ste použili nízkotučné mlieko, alebo husté mlieko z mliečneho automatu. Pre zaručený výsledok mlieko zahrejte na teplotu 80 stupňov a pri miešaní nepoužívajte drevené varešky. Potom ho nechajte vychladnúť na 45 stupňov. Naše babičky namiesto teplomera používali jednoducho prst. Ak sa nepopálili, vedeli, že je správny čas.
  2. Kúpený jogurt nechajte pred prípravou postáť pri izbovej teplote, aby sa živé mikroorganizmy rýchlejšie prebudili.
  3. Schladené mlieko na 45 stupňov zmiešajte s kúpeným jogurtom. Ak nechcete čistý biely jogurt, teraz je správny čas na pridanie cukru a dochutenie.
  4. Hrniec prikryte pokrievkou a odložte na teplé miesto alebo môžete jogurt naliať do čistých sterilných a vyhriatych zaváracích fliaš s viečkom.
  5. V primeranom teple 30 - 40 stupňov bude jogurt rásť v mlieku niekoľko hodín. Môžete si pomôcť radiátorom, dekami alebo nastavenou rúrou.
  6. Hotový jogurt uskladnite do chladničky. Servírujte s ovocím, džemom, kakaom alebo ho použite do varenia či na prípravu marinád a dresingov.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  4. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  5. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  6. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  7. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  8. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  9. Inteligencia vo všetkom
  10. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  1. Žijú, lebo sa nevzdali. Príbehy ľudí bojujúcich za svoje zdravie
  2. Voda, kotol, vymknutie: Čo stoja najčastejšie domáce katastrofy?
  3. BILLA a Jamie Oliver pozývajú deti do zázračnej záhradky!
  4. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  5. Odšťavovač s veľkým plniacim otvorom? Nenachytajte sa!
  6. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  7. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  8. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  9. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  10. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 23 420
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 8 563
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 856
  4. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 7 746
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 742
  6. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 866
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 945
  8. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne 1 811
  9. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 805
  10. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 617

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Laššáková jazdí zadarmo, Kiska za vlaky platí

Najvýhodnejšie podmienky cestovania majú sudcovia Ústavného súdu v Košiciach, nemusia platiť za vlaky ani autobusy.

KOMENTÁRE

Hnev, strach a frustrácia na zmenu nestačia

Nevyháňal migrantov, nestaval múry, nenadbiehal skroteným rasizmom,

DOMOV

Poisťovne otočili. Dopoludnia sa vakcína platila, popoludní nie

Dve z troch poisťovní tvrdia, že očkovanie proti osýpkam preplatia.

Neprehliadnite tiež

Petra Trnková: Vyriešenie korupčného prípadu bez svedectva je nepravdepodobné

Jej hlavnou náplňou práce je boj proti ľahostajnosti ľudí a ich zapájanie do boja proti korupcii.

Hygge: Dánsky štýl bývania, ktorý pristane každej domácnosti

Podľa dizajnérov robí ľudí šťastnejšími.

Jane Birkinová: preslávil ju erotický duet, ona preslávila kabelku

Ako Britka spravila kariéru vo Francúzsku, kde ju považovali za kuriozitu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop