Skúste to s jogurtom

Nepozerajte sa na jogurt iba ako na rýchle raňajky či desiatu. Skúste ho zaradiť do varenia častejšie a možno sa ho časom naučíte „vyrobiť“ i doma...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Chrumkavý karfiol s jogurtom
Suroviny na 4 porcie

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 - 2 čili papričky
  • soľ
  • 1 PL tmavej sójovej omáčky
  • 1 PL balzamikového octu
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • 200 g hustého bieleho jogurtu
  • 100 ml olivového oleja

Očistený karfiol ponorte do osolenej vody a povarte ho nie viac ako 10 minút. Po čiastočnom vychladnutí ho rozdeľte na ružičky. Vo veľkej miske zmiešajte nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak, nasekané čili papričky, necelú lyžičku soli, sójovú omáčku, ocot, mleté korenie, kurkumu a jogurt. Do rozmiešanej marinády pridajte ružičky karfiolu a poriadne, ale pritom zľahka, ich premiešajte. Nechajte marinádu pôsobiť aspoň 30 minút. Vo veľkej panvici alebo woku rozohrejte olej a prudko na ňom opečte kúsky karfiolu. Po chvíľke znížte teplotu na najmenšiu a opekajte karfiol za občasného miešania do chrumkava. Servírujte horúce ako samostatné jedlo alebo so zemiakovou kašou. Pokrm môžete dozdobiť kôpkou jogurtu a nasekanými bylinkami.

Tip: Ak sa bojíte prílišného prihárania, pokojne vložte namarinovaný karfiol zapiecť do rúry. Pre ešte výraznejšiu pikantnosť môžete do marinády nastrúhať 2 cm kúsok zázvoru.


Kuracie rezne v jogurte
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g kuracích pŕs
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 400 g bieleho jogurtu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 3 PL zemiakového škrobu
  • strúhanka na obaľovanie
  • olej na vysmážanie

Dočistené a umyté kuracie prsia upravte na rezne, jemne naklepte, osoľte a okoreňte. Vo väčšej nádobe zmiešajte jogurt, prelisovaný cesnak, vajíčka, soľ, korenie a zemiakový škrob. Pre lepší výsledok ich z každej strany namočte do marinády, uložte do dózy, zalejte zvyšnou omáčkou a uzatvorené ich odložte do chladničky na 12 - 24 hodín. Na druhý deň jednotlivé kusy jemne obaľte v strúhanke tak, aby pod ňou ostala marináda a vysmažte z oboch strán dozlatista na rozpálenom oleji. Servírujte s varenými zemiakmi alebo so zeleninovým šalátom.

Tip: Chuť marinády môžete ľubovoľne meniť nielen nasekanými bylinkami, ale i výraznejším práškovým korením ako je kari, čili, grilovacie korenie a pod...


Jogurtovo-ovocná charlotta
Suroviny na viac porcií

Na roládu:

  • 5 vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ovocný džem

Na náplň:

  • 800 g ovocného jogurtu
  • 20 g potravinárskej želatíny
  • 6 PL práškového cukru
  • sterilizované maliny, čučoriedky, jahody...

Vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec vmiešajte sneh z bielkov. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 8 - 10 minút. Ešte za horúca plát po dĺžke zviňte aj s papierom do rolády. Polovychladnutú piškótu odviňte, potrite džemom podľa chuti a pri opätovnom skrúcaní odstráňte papier na pečenie. Roládu rozkrájajte na plátky a vyložte nimi veľkú misku vystlanú potravinárskou fóliou. V druhej miske zmiešajte jogurt, želatínu, cukor a za stáleho miešania zahrievajte nad parou alebo vo vodnom kúpeli, kým sa želatína nerozpustí. Plnka nesmie prevrieť. Nakoniec pridajte odkvapkané ovocie. Náplň vlejte do misy na pokrájané plátky rolády. Ak vám ešte nejaké ostali, môžete ich naukladať navrch plnky, po preklopení torty budú tvoriť dno. Tortu odložte do chladničky na niekoľko hodín. Po stuhnutí môžete servírovať.

Tip: Ak máte svoj osvedčený recept na roládu, pokojne ho využite. Ak bojujete s časom, tortu môžete pripraviť i z cukrárenských piškót do formy na srnčí chrbát. So želatínou pracujte vždy podľa návodu na obale. Ak je nutné predmáčanie, využite na to šťavu z kompótov.


Recept na prípravu domáceho jogurtu
Suroviny na viac porcií

  • liter mlieka
  • 3 PL bieleho jogurtu so živou kultúrou

  1. Je jedno, po akom mlieku siahnete. Výsledný jogurt sa bude líšiť len v hustote podľa toho, či ste použili nízkotučné mlieko, alebo husté mlieko z mliečneho automatu. Pre zaručený výsledok mlieko zahrejte na teplotu 80 stupňov a pri miešaní nepoužívajte drevené varešky. Potom ho nechajte vychladnúť na 45 stupňov. Naše babičky namiesto teplomera používali jednoducho prst. Ak sa nepopálili, vedeli, že je správny čas.
  2. Kúpený jogurt nechajte pred prípravou postáť pri izbovej teplote, aby sa živé mikroorganizmy rýchlejšie prebudili.
  3. Schladené mlieko na 45 stupňov zmiešajte s kúpeným jogurtom. Ak nechcete čistý biely jogurt, teraz je správny čas na pridanie cukru a dochutenie.
  4. Hrniec prikryte pokrievkou a odložte na teplé miesto alebo môžete jogurt naliať do čistých sterilných a vyhriatych zaváracích fliaš s viečkom.
  5. V primeranom teple 30 - 40 stupňov bude jogurt rásť v mlieku niekoľko hodín. Môžete si pomôcť radiátorom, dekami alebo nastavenou rúrou.
  6. Hotový jogurt uskladnite do chladničky. Servírujte s ovocím, džemom, kakaom alebo ho použite do varenia či na prípravu marinád a dresingov.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Neviete si rady s vaším ročným vyúčtovaním? Pomôže vám FiiFree
  2. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  3. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  4. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  5. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  6. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  7. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  8. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  9. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  10. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  1. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 16 602
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 427
  3. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 13 325
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 9 915
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 8 012
  6. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 449
  7. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 398
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 274
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 564
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 027

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Sudca Hrubala: Neviem, či bol Procházka politická objednávka. Vyzerá to tak

Združenie Za otvorenú justíciu sa zrejme zmení na think-tank.

DOMOV

Kaliňák nechal schátrať ubytovňu pre policajtov. Teraz sa jej chce zbaviť

Ministerstvo zaplatilo 175-tisíc za projekt, ktorý skončil v koši.

KULTÚRA

Nie je to dosť dobré. Slovenským filmárom chýba niekto, kto by im to povedal

Režisér György Kristóf oslávil úspech v Cannes v policajnej cele.

KOMENTÁRE

Kto robí Slovensku v Amerike reklamu? Aj statočný pes a splašený medveď

Krajinu často zviditeľnia iba virály.

Neprehliadnite tiež

Svadba pod holým nebom: Odborníčky radia, ako si ju nepokaziť

S príchodom prvých teplých dní sa svadobná hostina častejšie presúva do exteriérov. Na čo všetko myslieť?

Každý by mal byť feminista, radí herečka Helen Mirren o šťastnom živote

Oscarová umelkyňa tiež hovorí o tom, že sa netreba sobášiť príliš skoro.

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Na čo všetko treba myslieť, ak chcete dovolenkovať s domácim miláčikom

Vlastníte psa, mačku alebo iné domáce zvieratko? Pri plánovaní dovolenky musíte myslieť aj na ne.