Skúste to s jogurtom

Nepozerajte sa na jogurt iba ako na rýchle raňajky či desiatu. Skúste ho zaradiť do varenia častejšie a možno sa ho časom naučíte „vyrobiť“ i doma...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Chrumkavý karfiol s jogurtom
Suroviny na 4 porcie

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 - 2 čili papričky
  • soľ
  • 1 PL tmavej sójovej omáčky
  • 1 PL balzamikového octu
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • 200 g hustého bieleho jogurtu
  • 100 ml olivového oleja

Očistený karfiol ponorte do osolenej vody a povarte ho nie viac ako 10 minút. Po čiastočnom vychladnutí ho rozdeľte na ružičky. Vo veľkej miske zmiešajte nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak, nasekané čili papričky, necelú lyžičku soli, sójovú omáčku, ocot, mleté korenie, kurkumu a jogurt. Do rozmiešanej marinády pridajte ružičky karfiolu a poriadne, ale pritom zľahka, ich premiešajte. Nechajte marinádu pôsobiť aspoň 30 minút. Vo veľkej panvici alebo woku rozohrejte olej a prudko na ňom opečte kúsky karfiolu. Po chvíľke znížte teplotu na najmenšiu a opekajte karfiol za občasného miešania do chrumkava. Servírujte horúce ako samostatné jedlo alebo so zemiakovou kašou. Pokrm môžete dozdobiť kôpkou jogurtu a nasekanými bylinkami.

Tip: Ak sa bojíte prílišného prihárania, pokojne vložte namarinovaný karfiol zapiecť do rúry. Pre ešte výraznejšiu pikantnosť môžete do marinády nastrúhať 2 cm kúsok zázvoru.


Kuracie rezne v jogurte
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g kuracích pŕs
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 400 g bieleho jogurtu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 3 PL zemiakového škrobu
  • strúhanka na obaľovanie
  • olej na vysmážanie

Dočistené a umyté kuracie prsia upravte na rezne, jemne naklepte, osoľte a okoreňte. Vo väčšej nádobe zmiešajte jogurt, prelisovaný cesnak, vajíčka, soľ, korenie a zemiakový škrob. Pre lepší výsledok ich z každej strany namočte do marinády, uložte do dózy, zalejte zvyšnou omáčkou a uzatvorené ich odložte do chladničky na 12 - 24 hodín. Na druhý deň jednotlivé kusy jemne obaľte v strúhanke tak, aby pod ňou ostala marináda a vysmažte z oboch strán dozlatista na rozpálenom oleji. Servírujte s varenými zemiakmi alebo so zeleninovým šalátom.

Tip: Chuť marinády môžete ľubovoľne meniť nielen nasekanými bylinkami, ale i výraznejším práškovým korením ako je kari, čili, grilovacie korenie a pod...


Jogurtovo-ovocná charlotta
Suroviny na viac porcií

Na roládu:

  • 5 vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ovocný džem

Na náplň:

  • 800 g ovocného jogurtu
  • 20 g potravinárskej želatíny
  • 6 PL práškového cukru
  • sterilizované maliny, čučoriedky, jahody...

Vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec vmiešajte sneh z bielkov. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 8 - 10 minút. Ešte za horúca plát po dĺžke zviňte aj s papierom do rolády. Polovychladnutú piškótu odviňte, potrite džemom podľa chuti a pri opätovnom skrúcaní odstráňte papier na pečenie. Roládu rozkrájajte na plátky a vyložte nimi veľkú misku vystlanú potravinárskou fóliou. V druhej miske zmiešajte jogurt, želatínu, cukor a za stáleho miešania zahrievajte nad parou alebo vo vodnom kúpeli, kým sa želatína nerozpustí. Plnka nesmie prevrieť. Nakoniec pridajte odkvapkané ovocie. Náplň vlejte do misy na pokrájané plátky rolády. Ak vám ešte nejaké ostali, môžete ich naukladať navrch plnky, po preklopení torty budú tvoriť dno. Tortu odložte do chladničky na niekoľko hodín. Po stuhnutí môžete servírovať.

Tip: Ak máte svoj osvedčený recept na roládu, pokojne ho využite. Ak bojujete s časom, tortu môžete pripraviť i z cukrárenských piškót do formy na srnčí chrbát. So želatínou pracujte vždy podľa návodu na obale. Ak je nutné predmáčanie, využite na to šťavu z kompótov.


Recept na prípravu domáceho jogurtu
Suroviny na viac porcií

  • liter mlieka
  • 3 PL bieleho jogurtu so živou kultúrou

  1. Je jedno, po akom mlieku siahnete. Výsledný jogurt sa bude líšiť len v hustote podľa toho, či ste použili nízkotučné mlieko, alebo husté mlieko z mliečneho automatu. Pre zaručený výsledok mlieko zahrejte na teplotu 80 stupňov a pri miešaní nepoužívajte drevené varešky. Potom ho nechajte vychladnúť na 45 stupňov. Naše babičky namiesto teplomera používali jednoducho prst. Ak sa nepopálili, vedeli, že je správny čas.
  2. Kúpený jogurt nechajte pred prípravou postáť pri izbovej teplote, aby sa živé mikroorganizmy rýchlejšie prebudili.
  3. Schladené mlieko na 45 stupňov zmiešajte s kúpeným jogurtom. Ak nechcete čistý biely jogurt, teraz je správny čas na pridanie cukru a dochutenie.
  4. Hrniec prikryte pokrievkou a odložte na teplé miesto alebo môžete jogurt naliať do čistých sterilných a vyhriatych zaváracích fliaš s viečkom.
  5. V primeranom teple 30 - 40 stupňov bude jogurt rásť v mlieku niekoľko hodín. Môžete si pomôcť radiátorom, dekami alebo nastavenou rúrou.
  6. Hotový jogurt uskladnite do chladničky. Servírujte s ovocím, džemom, kakaom alebo ho použite do varenia či na prípravu marinád a dresingov.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  5. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  6. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  7. Kam do tepla v januári?
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  9. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru?
  1. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  2. Alarica – new business project in the market of shoes
  3. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  7. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  8. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  9. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  10. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 9 479
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 6 627
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 5 133
  4. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 4 024
  5. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 3 428
  6. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 275
  7. Kam do tepla v januári? 2 277
  8. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 995
  9. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 891
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 1 150

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Sagan sa nestane celkovým víťazom Tour Down Under, piatu etapu vyhral Porte

Slovenský cyklista ostal lídrom bodovacej súťaže.

SVET

Verejný nepriateľ Soros. Ako Orbán decimuje kritikov

Maďarský premiér si spravil agendu z útokov na migrantov aj médiá.

KOMENTÁRE

Maďari sa už inak ako smiechom brániť nevedia

Antiorbánovský front sa ocitol v situácii, keď vysvetľovanie stratilo význam.

Neprehliadnite tiež

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.