Skúste to s jogurtom

Nepozerajte sa na jogurt iba ako na rýchle raňajky či desiatu. Skúste ho zaradiť do varenia častejšie a možno sa ho časom naučíte „vyrobiť“ i doma...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Chrumkavý karfiol s jogurtom
Suroviny na 4 porcie

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 - 2 čili papričky
  • soľ
  • 1 PL tmavej sójovej omáčky
  • 1 PL balzamikového octu
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • 200 g hustého bieleho jogurtu
  • 100 ml olivového oleja

Očistený karfiol ponorte do osolenej vody a povarte ho nie viac ako 10 minút. Po čiastočnom vychladnutí ho rozdeľte na ružičky. Vo veľkej miske zmiešajte nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak, nasekané čili papričky, necelú lyžičku soli, sójovú omáčku, ocot, mleté korenie, kurkumu a jogurt. Do rozmiešanej marinády pridajte ružičky karfiolu a poriadne, ale pritom zľahka, ich premiešajte. Nechajte marinádu pôsobiť aspoň 30 minút. Vo veľkej panvici alebo woku rozohrejte olej a prudko na ňom opečte kúsky karfiolu. Po chvíľke znížte teplotu na najmenšiu a opekajte karfiol za občasného miešania do chrumkava. Servírujte horúce ako samostatné jedlo alebo so zemiakovou kašou. Pokrm môžete dozdobiť kôpkou jogurtu a nasekanými bylinkami.

Tip: Ak sa bojíte prílišného prihárania, pokojne vložte namarinovaný karfiol zapiecť do rúry. Pre ešte výraznejšiu pikantnosť môžete do marinády nastrúhať 2 cm kúsok zázvoru.


Kuracie rezne v jogurte
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g kuracích pŕs
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 400 g bieleho jogurtu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 3 PL zemiakového škrobu
  • strúhanka na obaľovanie
  • olej na vysmážanie

Dočistené a umyté kuracie prsia upravte na rezne, jemne naklepte, osoľte a okoreňte. Vo väčšej nádobe zmiešajte jogurt, prelisovaný cesnak, vajíčka, soľ, korenie a zemiakový škrob. Pre lepší výsledok ich z každej strany namočte do marinády, uložte do dózy, zalejte zvyšnou omáčkou a uzatvorené ich odložte do chladničky na 12 - 24 hodín. Na druhý deň jednotlivé kusy jemne obaľte v strúhanke tak, aby pod ňou ostala marináda a vysmažte z oboch strán dozlatista na rozpálenom oleji. Servírujte s varenými zemiakmi alebo so zeleninovým šalátom.

Tip: Chuť marinády môžete ľubovoľne meniť nielen nasekanými bylinkami, ale i výraznejším práškovým korením ako je kari, čili, grilovacie korenie a pod...


Jogurtovo-ovocná charlotta
Suroviny na viac porcií

Na roládu:

  • 5 vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ovocný džem

Na náplň:

  • 800 g ovocného jogurtu
  • 20 g potravinárskej želatíny
  • 6 PL práškového cukru
  • sterilizované maliny, čučoriedky, jahody...

Vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec vmiešajte sneh z bielkov. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 8 - 10 minút. Ešte za horúca plát po dĺžke zviňte aj s papierom do rolády. Polovychladnutú piškótu odviňte, potrite džemom podľa chuti a pri opätovnom skrúcaní odstráňte papier na pečenie. Roládu rozkrájajte na plátky a vyložte nimi veľkú misku vystlanú potravinárskou fóliou. V druhej miske zmiešajte jogurt, želatínu, cukor a za stáleho miešania zahrievajte nad parou alebo vo vodnom kúpeli, kým sa želatína nerozpustí. Plnka nesmie prevrieť. Nakoniec pridajte odkvapkané ovocie. Náplň vlejte do misy na pokrájané plátky rolády. Ak vám ešte nejaké ostali, môžete ich naukladať navrch plnky, po preklopení torty budú tvoriť dno. Tortu odložte do chladničky na niekoľko hodín. Po stuhnutí môžete servírovať.

Tip: Ak máte svoj osvedčený recept na roládu, pokojne ho využite. Ak bojujete s časom, tortu môžete pripraviť i z cukrárenských piškót do formy na srnčí chrbát. So želatínou pracujte vždy podľa návodu na obale. Ak je nutné predmáčanie, využite na to šťavu z kompótov.


Recept na prípravu domáceho jogurtu
Suroviny na viac porcií

  • liter mlieka
  • 3 PL bieleho jogurtu so živou kultúrou

  1. Je jedno, po akom mlieku siahnete. Výsledný jogurt sa bude líšiť len v hustote podľa toho, či ste použili nízkotučné mlieko, alebo husté mlieko z mliečneho automatu. Pre zaručený výsledok mlieko zahrejte na teplotu 80 stupňov a pri miešaní nepoužívajte drevené varešky. Potom ho nechajte vychladnúť na 45 stupňov. Naše babičky namiesto teplomera používali jednoducho prst. Ak sa nepopálili, vedeli, že je správny čas.
  2. Kúpený jogurt nechajte pred prípravou postáť pri izbovej teplote, aby sa živé mikroorganizmy rýchlejšie prebudili.
  3. Schladené mlieko na 45 stupňov zmiešajte s kúpeným jogurtom. Ak nechcete čistý biely jogurt, teraz je správny čas na pridanie cukru a dochutenie.
  4. Hrniec prikryte pokrievkou a odložte na teplé miesto alebo môžete jogurt naliať do čistých sterilných a vyhriatych zaváracích fliaš s viečkom.
  5. V primeranom teple 30 - 40 stupňov bude jogurt rásť v mlieku niekoľko hodín. Môžete si pomôcť radiátorom, dekami alebo nastavenou rúrou.
  6. Hotový jogurt uskladnite do chladničky. Servírujte s ovocím, džemom, kakaom alebo ho použite do varenia či na prípravu marinád a dresingov.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 054
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 289
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 557
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 199
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 792
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 381
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 034
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 513
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 809
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 682

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.