Skúste to s jogurtom

Nepozerajte sa na jogurt iba ako na rýchle raňajky či desiatu. Skúste ho zaradiť do varenia častejšie a možno sa ho časom naučíte „vyrobiť“ i doma...

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Chrumkavý karfiol s jogurtom
Suroviny na 4 porcie

  • 1 stredne veľký karfiol
  • 1 cibuľa
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 1 - 2 čili papričky
  • soľ
  • 1 PL tmavej sójovej omáčky
  • 1 PL balzamikového octu
  • 1/2 ČL mletého čierneho korenia
  • 1 ČL mletej kurkumy
  • 200 g hustého bieleho jogurtu
  • 100 ml olivového oleja

Očistený karfiol ponorte do osolenej vody a povarte ho nie viac ako 10 minút. Po čiastočnom vychladnutí ho rozdeľte na ružičky. Vo veľkej miske zmiešajte nastrúhanú cibuľu, prelisovaný cesnak, nasekané čili papričky, necelú lyžičku soli, sójovú omáčku, ocot, mleté korenie, kurkumu a jogurt. Do rozmiešanej marinády pridajte ružičky karfiolu a poriadne, ale pritom zľahka, ich premiešajte. Nechajte marinádu pôsobiť aspoň 30 minút. Vo veľkej panvici alebo woku rozohrejte olej a prudko na ňom opečte kúsky karfiolu. Po chvíľke znížte teplotu na najmenšiu a opekajte karfiol za občasného miešania do chrumkava. Servírujte horúce ako samostatné jedlo alebo so zemiakovou kašou. Pokrm môžete dozdobiť kôpkou jogurtu a nasekanými bylinkami.

Tip: Ak sa bojíte prílišného prihárania, pokojne vložte namarinovaný karfiol zapiecť do rúry. Pre ešte výraznejšiu pikantnosť môžete do marinády nastrúhať 2 cm kúsok zázvoru.


Kuracie rezne v jogurte
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g kuracích pŕs
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 400 g bieleho jogurtu
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 vajíčka
  • 3 PL zemiakového škrobu
  • strúhanka na obaľovanie
  • olej na vysmážanie

Dočistené a umyté kuracie prsia upravte na rezne, jemne naklepte, osoľte a okoreňte. Vo väčšej nádobe zmiešajte jogurt, prelisovaný cesnak, vajíčka, soľ, korenie a zemiakový škrob. Pre lepší výsledok ich z každej strany namočte do marinády, uložte do dózy, zalejte zvyšnou omáčkou a uzatvorené ich odložte do chladničky na 12 - 24 hodín. Na druhý deň jednotlivé kusy jemne obaľte v strúhanke tak, aby pod ňou ostala marináda a vysmažte z oboch strán dozlatista na rozpálenom oleji. Servírujte s varenými zemiakmi alebo so zeleninovým šalátom.

Tip: Chuť marinády môžete ľubovoľne meniť nielen nasekanými bylinkami, ale i výraznejším práškovým korením ako je kari, čili, grilovacie korenie a pod...


Jogurtovo-ovocná charlotta
Suroviny na viac porcií

Na roládu:

  • 5 vajíčok
  • 150 g práškového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • ovocný džem

Na náplň:

  • 800 g ovocného jogurtu
  • 20 g potravinárskej želatíny
  • 6 PL práškového cukru
  • sterilizované maliny, čučoriedky, jahody...

Vyšľahajte žĺtky s cukrom do peny, pridajte múku zmiešanú s práškom do pečiva a nakoniec vmiešajte sneh z bielkov. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 8 - 10 minút. Ešte za horúca plát po dĺžke zviňte aj s papierom do rolády. Polovychladnutú piškótu odviňte, potrite džemom podľa chuti a pri opätovnom skrúcaní odstráňte papier na pečenie. Roládu rozkrájajte na plátky a vyložte nimi veľkú misku vystlanú potravinárskou fóliou. V druhej miske zmiešajte jogurt, želatínu, cukor a za stáleho miešania zahrievajte nad parou alebo vo vodnom kúpeli, kým sa želatína nerozpustí. Plnka nesmie prevrieť. Nakoniec pridajte odkvapkané ovocie. Náplň vlejte do misy na pokrájané plátky rolády. Ak vám ešte nejaké ostali, môžete ich naukladať navrch plnky, po preklopení torty budú tvoriť dno. Tortu odložte do chladničky na niekoľko hodín. Po stuhnutí môžete servírovať.

Tip: Ak máte svoj osvedčený recept na roládu, pokojne ho využite. Ak bojujete s časom, tortu môžete pripraviť i z cukrárenských piškót do formy na srnčí chrbát. So želatínou pracujte vždy podľa návodu na obale. Ak je nutné predmáčanie, využite na to šťavu z kompótov.


Recept na prípravu domáceho jogurtu
Suroviny na viac porcií

  • liter mlieka
  • 3 PL bieleho jogurtu so živou kultúrou

  1. Je jedno, po akom mlieku siahnete. Výsledný jogurt sa bude líšiť len v hustote podľa toho, či ste použili nízkotučné mlieko, alebo husté mlieko z mliečneho automatu. Pre zaručený výsledok mlieko zahrejte na teplotu 80 stupňov a pri miešaní nepoužívajte drevené varešky. Potom ho nechajte vychladnúť na 45 stupňov. Naše babičky namiesto teplomera používali jednoducho prst. Ak sa nepopálili, vedeli, že je správny čas.
  2. Kúpený jogurt nechajte pred prípravou postáť pri izbovej teplote, aby sa živé mikroorganizmy rýchlejšie prebudili.
  3. Schladené mlieko na 45 stupňov zmiešajte s kúpeným jogurtom. Ak nechcete čistý biely jogurt, teraz je správny čas na pridanie cukru a dochutenie.
  4. Hrniec prikryte pokrievkou a odložte na teplé miesto alebo môžete jogurt naliať do čistých sterilných a vyhriatych zaváracích fliaš s viečkom.
  5. V primeranom teple 30 - 40 stupňov bude jogurt rásť v mlieku niekoľko hodín. Môžete si pomôcť radiátorom, dekami alebo nastavenou rúrou.
  6. Hotový jogurt uskladnite do chladničky. Servírujte s ovocím, džemom, kakaom alebo ho použite do varenia či na prípravu marinád a dresingov.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 6 703
  2. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 5 041
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 125
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 784
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 2 419
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 088
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 838
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 573
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 140
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 661

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Čo je novým trendom v cestovaní? Deväť jednoduchých zásad

Pizza s mozarellou na Bali nepatrí. Sú národy, ktorých turisti majú vo svete zlé meno.

SVET

Ugandský Tarantino vraždí pre zábavu. Film je život

Afrika má Chucka Norrisa a točí filmy, ako nik iný.

DOMOV

OĽaNO nie je iba Matovič, hovorí jeho líder. Uvažuje, že sa stiahne z politiky

Matovič hovorí, že sa mu stalo niečo závažné.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.

Britský bulvár ponížil novú hviezdu seriálu Doctor Who, zverejnil jej nahé fotky

V trinástej sérii kultovej série bude z doktora po prvýkrát doktorka.