Raňajky do postele

Pripravte si teplé raňajky rovno do postele a možno sa vám z nej nebude chcieť vyliezť po celý deň!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Keďže mnohým sa toto potešenie nemusí podariť priamo na Valentína, užite si s partnerom aspoň zaľúbený víkend dlhšie v posteli so všetkým, čo k tomu patrí, i so sľúbenými raňajkami...

Banánové wafle
Suroviny na 2 porcie

  • 120 g masla
  • 1 zrelý banán
  • 100 ml kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 175 ml mlieka
  • 130 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 2 PL kryštálového cukru

Navyše:

  • šľahačka
  • čokoláda
  • javorový sirup alebo med
  • banán

Maslo rozpustite a nechajte vychladnúť. Banán roztlačte, v miske ho zmiešajte s kyslou smotanou a žĺtkami. Za stáleho šľahania pridávajte rozpustené maslo, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na úplný záver zľahka primiešajte dotuha ušľahaný sneh z bielkov a cukru. Z hladkého cesta upečte wafle podľa návodu na waflovači. Servírujte ešte teplé dozdobené podľa chuti kolieskami banánu, nasekanou alebo rozpustenou čokoládou, šľahačkou alebo jednoducho zaliate javorovým sirupom alebo medom.

Článok pokračuje pod video reklamou

Zeleninové lievance s volským okom a chrumkavou slaninou
Suroviny na 2 porcie

  • 100 ml mlieka
  • 2 PL ovsených vločiek
  • 200 g nastrúhanej cukety
  • 1 nasekaná cibuľa
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 vajíčka
  • 50 g polohrubej múky
  • 50 g hladkej múky
  • 1ČL prášku do pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na prípravu

Navyše:

  • 2 vajíčka na volské oká
  • 4 plátky prerastenej slaniny na opekanie

Mlieko zahrejte a zalejte ním ovsené vločky, aby trošku napučali. Medzitým nastrúhajte cuketu, nasekajte cibuľu a petržlenovú vňať. Do vychladnutého mlieka s vločkami primiešajte vajíčka, zeleninu s vňaťou, obidva druhy múky zmiešanej s práškom do pečiva, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte a opečte z obidvoch strán dozlatista na panvici s trochou oleja. Medzitým na druhej panvici opečte slaninu a na masti, ktorú pustila, pripravte volské oká. Pre súhru chutí je nutné, aby boli všetky servírované druhy rovnako horúce. Pokrm môžete dozdobiť dresingom s kyslej smotany alebo jogurtu s bylinkami.

Tip: Pre pocit zdravšej životosprávy môžete lievance i volské oká piecť bez tuku a obyčajnú múku vymeniť za celozrnnú. Vajíčka môžete pre krajšie servírovanie upiecť za pomoci srdiečkovej formičky. I keď sa do zeleninových lievancov pýta cesnak, tentokrát ho radšej vynechajte :)


Ovsená kaša s ovocím
Suroviny na 2 porcie

  • 150 g jemných ovsených vločiek
  • 500 ml mlieka
  • 1 - 2 PL hnedého cukru
  • sušené brusnice
  • mletá škorica
  • čerstvé alebo kompótové hrušky
  • med alebo melasa

Ovsené vločky zalejte mliekom a pomaly priveďte k varu. Po piatich minútach varenia do zmesi pridajte hnedý cukor podľa chuti, premyté sušené brusnice alebo hrozienka, mletú škoricu, dôkladne premiešajte, odstavte a nechajte pod pokrievkou dôjsť. Medzitým pokrájajte hrušky na plátky, zľahka ich zahrejte na suchej panvici, pokvapkajte medom alebo melasou a odstavte skôr, ako by začal med prihárať alebo karamelizovať. Servírujte horúcu kašu dozdobenú sladkými hruškami alebo jablkami, ktoré takisto veľmi dobre ladia k voňavej škorici.

Tip: Namiesto medových hrušiek môžete siahnuť i po zrelom banáne, ktorý jednoducho vidličkou roztlačíte na menšie kúsky a vmiešate do kaše. V lete nezabúdajte na drobné ovocie, ako sú maliny, ríbezle a čučoriedky.


Hrianky s praženicou a lososom
Suroviny na 2 porcie

  • 30 g masla
  • 6 vajíčok
  • 2 plátky staršieho chleba
  • 4 plátky údeného lososa
  • bylinky
  • citrón
  • soľ, mleté čierne korenie

Polovicu masla rozpustite na panvici, vlejte naň osolené a okorenené rozšľahané vajíčka a za stáleho miešania s rovnou drevenou vareškou pripravte redšiu praženicu. Vypnite plameň a nechajte praženicu dôjsť na teple. Medzitým na suchej panvici alebo v hriankovači pripravte hrianky. Na horúce hrianky naukladajte zvyšné kúsky masla, vrstvu praženice a plátky lososa. Dozdobte bylinkami. Servírujte pokvapkané citrónom, s horúcim čajom alebo čerstvým džúsom podľa nálady.

Tip: Na zvýraznenie údenej chuti lososa ho môžete natrhať na kúsky a pridať do horúcej odstavenej praženice, aby sa zahrial. Tiež môžete namiesto praženice vyskúšať lososovú omeletu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 054
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 289
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 557
  4. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 15 199
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 792
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 381
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 5 034
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 513
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 2 809
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 682

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Môj dom, môj hrad. Sternbergovci si to môžu povedať už 800 rokov

So súrodencami sa tu pretekali na trojkolkách, pre miestnych robili omše. Na súkromnom hrade Český Šternberk hradný pán stále býva.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

PLUS

Prísne tajné. Ako sa zrodila najhoršia zbraň v dejinách

Ako sa vznikla najhoršia zbraň ľudstva.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.