Raňajky do postele

Pripravte si teplé raňajky rovno do postele a možno sa vám z nej nebude chcieť vyliezť po celý deň!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Keďže mnohým sa toto potešenie nemusí podariť priamo na Valentína, užite si s partnerom aspoň zaľúbený víkend dlhšie v posteli so všetkým, čo k tomu patrí, i so sľúbenými raňajkami...

Banánové wafle
Suroviny na 2 porcie

  • 120 g masla
  • 1 zrelý banán
  • 100 ml kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 175 ml mlieka
  • 130 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 2 PL kryštálového cukru

Navyše:

  • šľahačka
  • čokoláda
  • javorový sirup alebo med
  • banán

Maslo rozpustite a nechajte vychladnúť. Banán roztlačte, v miske ho zmiešajte s kyslou smotanou a žĺtkami. Za stáleho šľahania pridávajte rozpustené maslo, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na úplný záver zľahka primiešajte dotuha ušľahaný sneh z bielkov a cukru. Z hladkého cesta upečte wafle podľa návodu na waflovači. Servírujte ešte teplé dozdobené podľa chuti kolieskami banánu, nasekanou alebo rozpustenou čokoládou, šľahačkou alebo jednoducho zaliate javorovým sirupom alebo medom.


Zeleninové lievance s volským okom a chrumkavou slaninou
Suroviny na 2 porcie

  • 100 ml mlieka
  • 2 PL ovsených vločiek
  • 200 g nastrúhanej cukety
  • 1 nasekaná cibuľa
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 vajíčka
  • 50 g polohrubej múky
  • 50 g hladkej múky
  • 1ČL prášku do pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na prípravu

Navyše:

  • 2 vajíčka na volské oká
  • 4 plátky prerastenej slaniny na opekanie

Mlieko zahrejte a zalejte ním ovsené vločky, aby trošku napučali. Medzitým nastrúhajte cuketu, nasekajte cibuľu a petržlenovú vňať. Do vychladnutého mlieka s vločkami primiešajte vajíčka, zeleninu s vňaťou, obidva druhy múky zmiešanej s práškom do pečiva, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte a opečte z obidvoch strán dozlatista na panvici s trochou oleja. Medzitým na druhej panvici opečte slaninu a na masti, ktorú pustila, pripravte volské oká. Pre súhru chutí je nutné, aby boli všetky servírované druhy rovnako horúce. Pokrm môžete dozdobiť dresingom s kyslej smotany alebo jogurtu s bylinkami.

Tip: Pre pocit zdravšej životosprávy môžete lievance i volské oká piecť bez tuku a obyčajnú múku vymeniť za celozrnnú. Vajíčka môžete pre krajšie servírovanie upiecť za pomoci srdiečkovej formičky. I keď sa do zeleninových lievancov pýta cesnak, tentokrát ho radšej vynechajte :)


Ovsená kaša s ovocím
Suroviny na 2 porcie

  • 150 g jemných ovsených vločiek
  • 500 ml mlieka
  • 1 - 2 PL hnedého cukru
  • sušené brusnice
  • mletá škorica
  • čerstvé alebo kompótové hrušky
  • med alebo melasa

Ovsené vločky zalejte mliekom a pomaly priveďte k varu. Po piatich minútach varenia do zmesi pridajte hnedý cukor podľa chuti, premyté sušené brusnice alebo hrozienka, mletú škoricu, dôkladne premiešajte, odstavte a nechajte pod pokrievkou dôjsť. Medzitým pokrájajte hrušky na plátky, zľahka ich zahrejte na suchej panvici, pokvapkajte medom alebo melasou a odstavte skôr, ako by začal med prihárať alebo karamelizovať. Servírujte horúcu kašu dozdobenú sladkými hruškami alebo jablkami, ktoré takisto veľmi dobre ladia k voňavej škorici.

Tip: Namiesto medových hrušiek môžete siahnuť i po zrelom banáne, ktorý jednoducho vidličkou roztlačíte na menšie kúsky a vmiešate do kaše. V lete nezabúdajte na drobné ovocie, ako sú maliny, ríbezle a čučoriedky.


Hrianky s praženicou a lososom
Suroviny na 2 porcie

  • 30 g masla
  • 6 vajíčok
  • 2 plátky staršieho chleba
  • 4 plátky údeného lososa
  • bylinky
  • citrón
  • soľ, mleté čierne korenie

Polovicu masla rozpustite na panvici, vlejte naň osolené a okorenené rozšľahané vajíčka a za stáleho miešania s rovnou drevenou vareškou pripravte redšiu praženicu. Vypnite plameň a nechajte praženicu dôjsť na teple. Medzitým na suchej panvici alebo v hriankovači pripravte hrianky. Na horúce hrianky naukladajte zvyšné kúsky masla, vrstvu praženice a plátky lososa. Dozdobte bylinkami. Servírujte pokvapkané citrónom, s horúcim čajom alebo čerstvým džúsom podľa nálady.

Tip: Na zvýraznenie údenej chuti lososa ho môžete natrhať na kúsky a pridať do horúcej odstavenej praženice, aby sa zahrial. Tiež môžete namiesto praženice vyskúšať lososovú omeletu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  4. Už aj seniori presadajú do SUV
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  6. Americká ambasáda zaberá pozemky už rok bez nájomnej zmluvy
  7. Bratislava gets a new public space and park
  8. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  9. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  10. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 6 498
  2. Očarujúca Srí Lanka: malý ostrov plný prekvapení 2 865
  3. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 2 708
  4. Ako sme jazdili v socializme 2 697
  5. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 1 810
  6. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole 1 606
  7. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 288
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 270
  9. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 186
  10. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 792

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako sa Slovák z Terchovej stal veľkým reformátorom u Márie Terézie

Adam František Kollár, vedec a knihovník bol jedným z popredných osvietenských reformátorov.

PLUS

V kráľovstve polievok sa držková nevarí

Do niekoľkých hrncov naložili Bratislavčania svojho tvorivého ducha.

KOMENTÁRE

Potrebujeme posilniť kultúru záväznosti

Musíme prestať so spájaním LGBTI s ohrozením tzv. tradičnej rodiny.

Neprehliadnite tiež

Fotili sme seriálovú supermamu Lujzu Garajovú Schramekovú

Talentovaná, prirodzená a stojaca nohami pevne na zemi. Aj taká je herečka, stand up komička a speváčka Lujza Garajová Schrameková.

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.