SME

Raňajky do postele

Pripravte si teplé raňajky rovno do postele a možno sa vám z nej nebude chcieť vyliezť po celý deň!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Keďže mnohým sa toto potešenie nemusí podariť priamo na Valentína, užite si s partnerom aspoň zaľúbený víkend dlhšie v posteli so všetkým, čo k tomu patrí, i so sľúbenými raňajkami...

Banánové wafle
Suroviny na 2 porcie

  • 120 g masla
  • 1 zrelý banán
  • 100 ml kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 175 ml mlieka
  • 130 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 2 PL kryštálového cukru

Navyše:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  • šľahačka
  • čokoláda
  • javorový sirup alebo med
  • banán

Maslo rozpustite a nechajte vychladnúť. Banán roztlačte, v miske ho zmiešajte s kyslou smotanou a žĺtkami. Za stáleho šľahania pridávajte rozpustené maslo, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na úplný záver zľahka primiešajte dotuha ušľahaný sneh z bielkov a cukru. Z hladkého cesta upečte wafle podľa návodu na waflovači. Servírujte ešte teplé dozdobené podľa chuti kolieskami banánu, nasekanou alebo rozpustenou čokoládou, šľahačkou alebo jednoducho zaliate javorovým sirupom alebo medom.

SkryťVypnúť reklamu

Zeleninové lievance s volským okom a chrumkavou slaninou
Suroviny na 2 porcie

  • 100 ml mlieka
  • 2 PL ovsených vločiek
  • 200 g nastrúhanej cukety
  • 1 nasekaná cibuľa
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 vajíčka
  • 50 g polohrubej múky
  • 50 g hladkej múky
  • 1ČL prášku do pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na prípravu

Navyše:

  • 2 vajíčka na volské oká
  • 4 plátky prerastenej slaniny na opekanie

Mlieko zahrejte a zalejte ním ovsené vločky, aby trošku napučali. Medzitým nastrúhajte cuketu, nasekajte cibuľu a petržlenovú vňať. Do vychladnutého mlieka s vločkami primiešajte vajíčka, zeleninu s vňaťou, obidva druhy múky zmiešanej s práškom do pečiva, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte a opečte z obidvoch strán dozlatista na panvici s trochou oleja. Medzitým na druhej panvici opečte slaninu a na masti, ktorú pustila, pripravte volské oká. Pre súhru chutí je nutné, aby boli všetky servírované druhy rovnako horúce. Pokrm môžete dozdobiť dresingom s kyslej smotany alebo jogurtu s bylinkami.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Pre pocit zdravšej životosprávy môžete lievance i volské oká piecť bez tuku a obyčajnú múku vymeniť za celozrnnú. Vajíčka môžete pre krajšie servírovanie upiecť za pomoci srdiečkovej formičky. I keď sa do zeleninových lievancov pýta cesnak, tentokrát ho radšej vynechajte :)


Ovsená kaša s ovocím
Suroviny na 2 porcie

  • 150 g jemných ovsených vločiek
  • 500 ml mlieka
  • 1 - 2 PL hnedého cukru
  • sušené brusnice
  • mletá škorica
  • čerstvé alebo kompótové hrušky
  • med alebo melasa

Ovsené vločky zalejte mliekom a pomaly priveďte k varu. Po piatich minútach varenia do zmesi pridajte hnedý cukor podľa chuti, premyté sušené brusnice alebo hrozienka, mletú škoricu, dôkladne premiešajte, odstavte a nechajte pod pokrievkou dôjsť. Medzitým pokrájajte hrušky na plátky, zľahka ich zahrejte na suchej panvici, pokvapkajte medom alebo melasou a odstavte skôr, ako by začal med prihárať alebo karamelizovať. Servírujte horúcu kašu dozdobenú sladkými hruškami alebo jablkami, ktoré takisto veľmi dobre ladia k voňavej škorici.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto medových hrušiek môžete siahnuť i po zrelom banáne, ktorý jednoducho vidličkou roztlačíte na menšie kúsky a vmiešate do kaše. V lete nezabúdajte na drobné ovocie, ako sú maliny, ríbezle a čučoriedky.


Hrianky s praženicou a lososom
Suroviny na 2 porcie

  • 30 g masla
  • 6 vajíčok
  • 2 plátky staršieho chleba
  • 4 plátky údeného lososa
  • bylinky
  • citrón
  • soľ, mleté čierne korenie

Polovicu masla rozpustite na panvici, vlejte naň osolené a okorenené rozšľahané vajíčka a za stáleho miešania s rovnou drevenou vareškou pripravte redšiu praženicu. Vypnite plameň a nechajte praženicu dôjsť na teple. Medzitým na suchej panvici alebo v hriankovači pripravte hrianky. Na horúce hrianky naukladajte zvyšné kúsky masla, vrstvu praženice a plátky lososa. Dozdobte bylinkami. Servírujte pokvapkané citrónom, s horúcim čajom alebo čerstvým džúsom podľa nálady.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Na zvýraznenie údenej chuti lososa ho môžete natrhať na kúsky a pridať do horúcej odstavenej praženice, aby sa zahrial. Tiež môžete namiesto praženice vyskúšať lososovú omeletu.

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Čo bude toto leto in?
  2. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  3. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  6. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 156
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 7 836
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 6 161
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 440
  5. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 3 251
  6. Kam smerujú peniaze bohatých? 3 137
  7. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 075
  8. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 2 923
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 28 840
  2. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 16 916
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 9 642
  4. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 8 202
  5. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 7 749
  6. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 543
  7. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 7 172
  8. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 072
  1. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  2. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  3. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  4. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
  5. Tupou Ceruzou: Pandemická
  6. Radko Mačuha: "Rež a rúbaj do krve po Šimečkovej kotrbe" dokial Fico na Slovensku, pánom nebude.
  7. Věra Tepličková: Keď sa Lojza Hlinu bojí už aj generál
  8. Marcel Rebro: Aká krajina, taký hokej
reklama
SkryťZatvoriť reklamu