Raňajky do postele

Pripravte si teplé raňajky rovno do postele a možno sa vám z nej nebude chcieť vyliezť po celý deň!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Keďže mnohým sa toto potešenie nemusí podariť priamo na Valentína, užite si s partnerom aspoň zaľúbený víkend dlhšie v posteli so všetkým, čo k tomu patrí, i so sľúbenými raňajkami...

Banánové wafle
Suroviny na 2 porcie

  • 120 g masla
  • 1 zrelý banán
  • 100 ml kyslej smotany
  • 1 vajce
  • 175 ml mlieka
  • 130 g hladkej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 2 PL kryštálového cukru

Navyše:

  • šľahačka
  • čokoláda
  • javorový sirup alebo med
  • banán

Maslo rozpustite a nechajte vychladnúť. Banán roztlačte, v miske ho zmiešajte s kyslou smotanou a žĺtkami. Za stáleho šľahania pridávajte rozpustené maslo, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Na úplný záver zľahka primiešajte dotuha ušľahaný sneh z bielkov a cukru. Z hladkého cesta upečte wafle podľa návodu na waflovači. Servírujte ešte teplé dozdobené podľa chuti kolieskami banánu, nasekanou alebo rozpustenou čokoládou, šľahačkou alebo jednoducho zaliate javorovým sirupom alebo medom.


Zeleninové lievance s volským okom a chrumkavou slaninou
Suroviny na 2 porcie

  • 100 ml mlieka
  • 2 PL ovsených vločiek
  • 200 g nastrúhanej cukety
  • 1 nasekaná cibuľa
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • 2 vajíčka
  • 50 g polohrubej múky
  • 50 g hladkej múky
  • 1ČL prášku do pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olej na prípravu

Navyše:

  • 2 vajíčka na volské oká
  • 4 plátky prerastenej slaniny na opekanie

Mlieko zahrejte a zalejte ním ovsené vločky, aby trošku napučali. Medzitým nastrúhajte cuketu, nasekajte cibuľu a petržlenovú vňať. Do vychladnutého mlieka s vločkami primiešajte vajíčka, zeleninu s vňaťou, obidva druhy múky zmiešanej s práškom do pečiva, soľ a korenie. Dôkladne premiešajte a opečte z obidvoch strán dozlatista na panvici s trochou oleja. Medzitým na druhej panvici opečte slaninu a na masti, ktorú pustila, pripravte volské oká. Pre súhru chutí je nutné, aby boli všetky servírované druhy rovnako horúce. Pokrm môžete dozdobiť dresingom s kyslej smotany alebo jogurtu s bylinkami.

Tip: Pre pocit zdravšej životosprávy môžete lievance i volské oká piecť bez tuku a obyčajnú múku vymeniť za celozrnnú. Vajíčka môžete pre krajšie servírovanie upiecť za pomoci srdiečkovej formičky. I keď sa do zeleninových lievancov pýta cesnak, tentokrát ho radšej vynechajte :)


Ovsená kaša s ovocím
Suroviny na 2 porcie

  • 150 g jemných ovsených vločiek
  • 500 ml mlieka
  • 1 - 2 PL hnedého cukru
  • sušené brusnice
  • mletá škorica
  • čerstvé alebo kompótové hrušky
  • med alebo melasa

Ovsené vločky zalejte mliekom a pomaly priveďte k varu. Po piatich minútach varenia do zmesi pridajte hnedý cukor podľa chuti, premyté sušené brusnice alebo hrozienka, mletú škoricu, dôkladne premiešajte, odstavte a nechajte pod pokrievkou dôjsť. Medzitým pokrájajte hrušky na plátky, zľahka ich zahrejte na suchej panvici, pokvapkajte medom alebo melasou a odstavte skôr, ako by začal med prihárať alebo karamelizovať. Servírujte horúcu kašu dozdobenú sladkými hruškami alebo jablkami, ktoré takisto veľmi dobre ladia k voňavej škorici.

Tip: Namiesto medových hrušiek môžete siahnuť i po zrelom banáne, ktorý jednoducho vidličkou roztlačíte na menšie kúsky a vmiešate do kaše. V lete nezabúdajte na drobné ovocie, ako sú maliny, ríbezle a čučoriedky.


Hrianky s praženicou a lososom
Suroviny na 2 porcie

  • 30 g masla
  • 6 vajíčok
  • 2 plátky staršieho chleba
  • 4 plátky údeného lososa
  • bylinky
  • citrón
  • soľ, mleté čierne korenie

Polovicu masla rozpustite na panvici, vlejte naň osolené a okorenené rozšľahané vajíčka a za stáleho miešania s rovnou drevenou vareškou pripravte redšiu praženicu. Vypnite plameň a nechajte praženicu dôjsť na teple. Medzitým na suchej panvici alebo v hriankovači pripravte hrianky. Na horúce hrianky naukladajte zvyšné kúsky masla, vrstvu praženice a plátky lososa. Dozdobte bylinkami. Servírujte pokvapkané citrónom, s horúcim čajom alebo čerstvým džúsom podľa nálady.

Tip: Na zvýraznenie údenej chuti lososa ho môžete natrhať na kúsky a pridať do horúcej odstavenej praženice, aby sa zahrial. Tiež môžete namiesto praženice vyskúšať lososovú omeletu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  5. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  6. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  7. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  9. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom?
  10. Jarné prázdniny pri mori?
  1. VZN o hazarde sa dá zachrániť
  2. Prieskum: Ako si Slováci požičiavajú? Hlavne rýchlo
  3. Čo prinieslo tohtoročné Záhradnícke fórum?
  4. Diplomaciu v praxi na EU v BA otvorila veľvyslankyňa Nórska
  5. Študenti z rôznych kútov sveta prichádzajú študovať na EU v BA
  6. 10 faktov o ovocí a zelenine, ktoré musíte vedieť!
  7. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa
  8. Montážne konferencie - Novinky aj vzdelávanie o suchej výstavbe
  9. Profesijný rast študentov médií sa začína už počas vysokej školy
  10. Paneurópska vysoká škola otvára špecializované kurzy IT
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 8 871
  2. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 8 518
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 474
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 7 220
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 6 623
  6. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 5 579
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 4 252
  8. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 3 928
  9. Ceny bytov vo veľkých mestách prekonali historický rekord 3 700
  10. Jarné prázdniny pri mori? 2 714

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Krajina, ktorá neexistuje, ale funguje. Vitajte v Náhornom Karabachu

Nad arménskou krajinou pri Náhornom Karabachu vedie supermoderná lanovka. A z nej vidíme aj kus histórie.

DOMOV

Kotlebov neúspešný kandidát si našiel cestu do parlamentu

Anton Čulen bude poslaneckým asistentom Natálie Grausovej.

KOMENTÁRE

Môže sa zo Slovenska stať slabý kus stáda pre Putina?

Slovensko neutečie pred nevyhnutnosťou viac investovať do armády.

AUTO

Nie v každej hmle treba zapnúť hmlovky

Predné a zadné hmlové svetlá plnia rôzne funkcie.

Neprehliadnite tiež

Lucia Šoralová: Materstvom svoj život odovzdávate niekomu inému

Slovenská šansoniérka, ktorá sa usadila v Česku, spevom vyjadruje svoju identitu ženy, umelkyne, matky aj manželky.

Šesť najznámejších modeliek, ktoré sa narodili ako muži

V modelingovom priemysle sa im darí rúcať všetky tabu.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.

Každá masáž je iná. Viete, ktorá je pre vás tá pravá?

Naše telo potrebuje dotyky a jednou z foriem, ako mu ich dopriať, sú relaxačné či liečivé masáže.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop