SME

Vločky, ktoré nesnežia...

Aj vy ste si dali záväzok, že zhodíte zimné kilogramy? Skúste sa inšpirovať našimi receptami z ovsených vločiek a možno si aj zamaškrtíte...

Fašírky z ovsených vločiek.Fašírky z ovsených vločiek. (Zdroj: Isifa)

Fašírky z ovsených vločiek
Suroviny na 4 porcie

  • 250 g ovsených vločiek

  • 1 vajíčko

  • 1 cibuľa

  • 2 strúčiky cesnaku

  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate

  • 2 PL oleja

  • soľ, mleté čierne korenie

  • strúhanka na obalenie

  • olej na vysmážanie

    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou

Vločky uvarte v približne 400 - 500 ml vody na hustú kašu a nechajte ich vychladnúť. Cibuľu nadrobno pokrájajte a opražte ju do ružova na dvoch lyžiciach oleja, pridajte nasekaný cesnak a vmiešajte ju do vločiek. Nakoniec primiešajte vajíčko, nasekanú vňať, soľ a korenie a podľa potreby dohustite strúhankou. Hmotu nechajte chvíľku postáť a rukami formujte fašírky. Obaľte ich v strúhanke a vysmažte z oboch strán na rozpálenom oleji dozlatista. Hotové fašírky ukladajte na papierové obrúsky. Servírujte so zemiakovým pyré, varenými alebo pečenými zemiakmi, dozdobené čerstvou alebo sterilizovanou zeleninou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Do takýchto „vegetariánskych“ fašírok môžete pridať i nastrúhaný syr, sójový granulát alebo rozvarenú šošovicu. Fašírky možno obaliť v trojobale a servírovať v podobe rezňa. Naopak, z vločiek tiež môžete urobiť tenké placky alebo ich pridať do sladkých lievancov.


Zeleninová polievka s vločkami
Suroviny na 4 porcie

  • 6 PL ovsených vločiek

  • 3 PL oleja alebo hrubší plátok masla

  • 1 cibuľa

  • 2 mrkvy

  • 1 petržlen alebo kúsok zeleru a kalerábu

  • 1 strúčik cesnaku

  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate

  • soľ

  • mleté čierne korenie

Všetku zeleninu očistite a nakrájajte na malé kocky. V hrnci rozohrejte olej, pridajte doň cibuľu, suché ovsené vločky, premiešajte a chvíľku opražte. Pridajte koreňovú zeleninu a po krátkom opekaní prelisovaný cesnak a liter vody alebo vývaru. Varte, kým nie je zelenina mäkká. Pred koncom varenia polievku dochuťte soľou, korením a nasekanými bylinkami. Vločky budú uvarené skôr ako zelenina a svojím rozpadnutím polievku zahustia. Ak sa vám zdá hustá, dorieďte ju vodou, ak chcete mať vločky v polievke viditeľnejšie, pridajte ešte pár lyžíc celých vločiek pred dovarením.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Hustota polievky závisí od množstva vločiek. Ak ju chcete mať ešte výdatnejšiu, pred koncom varenia do nej zatrepte vajíčko. Ovsené vločky vyniknú nielen ako rýchla závarka do zeleninovej, syrovej či paradajkovej polievky. Skúste ich použiť ako celé, tak i pomleté i na prípravu krupicových halušiek do detskej či diétnej zeleninovej polievky.


Ovsené sušienky s orechmi
Suroviny na viac porcií

  • 200 g jemných ovsených vločiek

  • 50 g celozrnnej múky

  • 130 g masla

  • 50 g trstinového cukru

  • 60 g medu

  • 1 vajíčko

  • 50 g nasekaných orechov

  • 1 ČL prášku do pečiva

V miske vymiešajte zmäknuté maslo s hnedým cukrom, žĺtkom a medom. Postupne primiešavajte vločky, múku zmiešanú s práškom do pečiva, nasekané orechy a nakoniec tuhý sneh z jedného bielka. Rukou vymieste na lepivú hmotu. Cesto môžete na pomúčenej doske vyvaľkať a vykrajovať z neho rôzne tvary alebo z cesta jednoducho rukami odtrhávať rovnomerné kúsky, ktoré v dlani vytvarujte na guľku a sploštite na placku nie hrubšiu ako 5 mm. Sušienky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie a upečte v predhriatej rúre pri 180 stupňoch približne 10 - 15 minút. Pred servírovaním ich môžete pofŕkať roztopenou čokoládou alebo zabaliť do celofánu a potešiť blízkeho zdravým darčekom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Výhoda sušienkových receptov je v ich neustálych obmenách. Med nahraďte melasou, orechy semienkami, kokosom či sušeným ovocím. Pre veľkých maškrtníkov pridajte kúsky čokolády alebo v nej celé sušienky namáčajte. Inšpirácie nikdy nedôjdu...


Je ovos a vločky z neho nad zlato?

  • Ovsené vločky sú vysoko cenenou potravinou v zdravej výžive, preto neexistuje dôvod, prečo by sa nemali stať súčasťou i vášho jedálneho lístka. S ovsenými vločkami je najlepšie začať hneď ráno pri raňajkách, napríklad vo forme domáceho müsli, teplej ovsenej kaše alebo jednoducho namočené v mlieku či jogurte. Vraj je lepšie jesť ich bez ovocia, keďže sú tak ľahšie stráviteľné.

  • Vďaka nízkemu glykemickému indexu sa energia z ovsa spracováva postupne a sacharidy tak uvoľňujú glukózu do krvi pomalšie. Preto pomáhajú odstrániť pocit hladu a často i prehnanú chuť na sladké. Vločky fungujú nielen ako spoľahlivý dobíjač energie, ale napomáhajú aj zlepšiť sústredenie, keďže pôsobia na nervovú sústavu. Celkovo chránia celý imunitný systém.

  • Jedlá z ovsených vločiek sú obzvlášť vhodné pre športovcov, osoby a deti s nadmerným vyťažením v práci a škole, keď pomáhajú bojovať proti stresu a únave.

  • Ovos obsahuje aj rozpustnú i nerozpustnú formu vlákniny. Tá pomáha udržať správnu funkciu čriev,čím pôsobí proti zápche a napomáha prevencii proti vzniku rakoviny hrubého čreva.

  • Ovsené vločky sú bohaté na vápnik, draslík, horčík, fosfor, jód, lecitín, železo, vitamíny E, B a K, ktorý je nevyhnutný pre správnu krvnú zrážanlivosť. Zaujímavý je aj ich obsah kremíka a zinku, ktoré priaznivo ovplyvňujú kvalitu nechtov a vlasov. Nie nadarmo sa využívajú pri výrobe kozmetických prípravkov. Tie jednoduchšie ako píling a mydlo s vločkami si môžete vyrobiť doma aj vy!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 454
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 045
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 003
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 603
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 288
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 725
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 391
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 131
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 24 506
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 675
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 037
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 727
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 724
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 243
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 357
  8. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky 4 544
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
SkryťZatvoriť reklamu