Ako sa stravovať v práci?

Denné termíny, vybavovačky a pracovné nasadenie by vás nemali obmedziť v zdravom stravovaní. Doprajte si prestávku na jedlo.

Iná práca, iná strava

To, čo skonzumujete počas dňa, by ste v ideálnom prípade mali zužitkovať aj vo výkone. Stravovanie závisí vo veľkej miere od profesie, ktorú vykonávate.

Ak je vaša práca fyzicky náročná, môžete si dopriať sýtejšiu stravu, pretože vydáte aj viac kalórií. V súčasnosti má však čoraz viac ľudí sedavé zamestnanie, pri ktorom postačí menej kalorická výživa, ale, samozrejme, racionálna.

3 P – zásady zdravej stravy

PESTROSŤ

Odborníci odporúčajú kombinovať čo najväčšie množstvo rôznych potravín, lebo len tak dodáte telu všetky potrebné živiny nevyhnutné na jeho správne fungovanie. Zdravá výživa je pestrá.

PRAVIDELNOSŤ

O tom, že máme jesť päťkrát denne, sme sa napočúvali už dosť, no napriek tomu túto zásadu ešte stále mnohí z nás nedodržiavajú. Nezabúdajte, že raňajky sú základ každého dňa. Organizmu cez ne dodávate prvú dávku energie, aby bol schopný vykonávať akúkoľvek prácu.

PRÍJEM TEKUTÍN

Pri maximálnom pracovnom nasadení sa vám môže stať, že na príjem dostatočného množstva tekutín akosi pozabudnete. Výsledkom je, že ste malátni, bolí vás hlava a samozrejme sa znižuje aj vaša výkonnosť. Ak máte sedavé zamestnanie, ideálne je konzumovať nesladené nápoje.

Keď nasucho, tak zdravo

zdravie_praca2.jpgHamburger, hranolčeky či párok v rožku nie sú správnou náhradou obeda. Pokrmy typu „fast food“ patria výživovo medzi málo hodnotné zložky stravy.

Napriek tomu, že dobre chutia, ak ich konzumujete pravidelne, zbytočne dodávate organizmu nechcené kalórie a tuk, nehovoriac už o tom, že takéto pokrmy sú často pripravované na prepálenom oleji, ktorý je plný nezdravých látok, napríklad nasýtených mastných kyselín.

Pokiaľ nemáte v práci čas na kompletný obed a musíte siahnuť po „suchej“ strave, voľte radšej zdravší variant. Výživné látky dodáte telu, ak si napríklad vyberiete celozrnné pečivo, k tomu zeleninu, tvaroh, nízkotučný syr či chudé mäso.

Už myšlienka na jedlo naštartuje trávenie

O stravovaní na pracovisku sme sa porozprávali s lekárkou Katarínou Babinskou zo Združenia pre zdravie a výživu.

Čo by mala obsahovať vyvážená strava počas pracovného dňa, aby dodala dostatok energie, ale zároveň organizmus zbytočne nezaťažila?

Odľahčiť výživu pomáha najmä dostatok zeleniny a ovocia. Napríklad, keď si nakladáme druhý chod, pri sedavom spôsobe života by sme mali až polovicu taniera zaplniť zeleninou, zatiaľ čo človek, ktorý vykonáva fyzickú prácu, môže mať na polovici taniera prílohu. Ak to nechceme „prešvihnúť“ s množstvom kalórií, dobré je obmedzovať jedlá bohaté na tuk a cukor. Ťažké a mastné jedlo navyše dokáže vykoľajiť nielen našu tráviacu sústavu, ale často aj našu schopnosť sústrediť sa a podávať dobrý pracovný výkon.

Jesť v práci alebo sa ísť radšej najesť von?

Príjem potravy by sme nemali vnímať iba ako biologickú potrebu, u ľudí plní stolovanie aj spoločenskú úlohu. Ak je to čo len trochu možné, spojme si jedlo s pracovnou prestávkou a najedzme sa v pokoji v príjemnom a kultivovanom prostredí. Tým, že sa chystáme do jedálne a tešíme sa na obed, naštartujeme si i trávenie, pretože tráviace šťavy sa začínajú vylučovať už pri samotnej myšlienke na jedlo, ešte skôr, než sa do jedenia pustíme. Procesy trávenia prebiehajú lepšie, ak sme v pokoji a bez zbytočných stresov.

Je v poriadku, keď sme na obed „nasucho“, skonzumujeme pripravenú desiatu alebo si kúpime bagetu a večer si to vynahradíme teplou večerou?

Ak nám pracovný zhon a neodkladné povinnosti nedovoľujú dopriať si riadny obed, bolo by chybou jedlo úplne vynechať. Posilniť sa môžeme obloženým chlebom či iným „suchým“ jedlom. Je však dobré chýbajúci obed nahradiť kompletným teplým pokrmom po návrate z práce.

Je nevyhnutné zaradiť polievku do jedálneho lístka?

Polievka sa nám môže javiť ako zbytočná súčasť stravy, najmä v prípade, keď sa snažíme obmedzovať príjem kalórií. Existuje však veľa vynikajúcich receptov na ľahké a chutné polievky uvarené z pestrej zeleniny, s prímesou celozrnných zložiek či strukovín. Majú nízku kalorickú hodnotu, no napriek tomu obohacujú stravu o cenné živiny, navyše dopĺňajú i tekutiny. Konzumáciou polievky zaženieme prvý hlad a potom nám až tak nehrozí prejedenie sa druhým chodom. Polievky nie sú nevyhnutnosťou, ale je škoda nevyužiť ich prednosti.

Prečo po obede máme chuť na sladké?

Pre mnohých z nás je sladká chuť taká lákavá, že si nevieme predstaviť čo len jeden deň bez cukru. Hoci ľudské telo na svoje fungovanie sladké vôbec nepotrebuje, drobná maškrta sa zmestí aj do zdravého jedálneho lístka, nepriaznivý je len nadmerný príjem. Ak obľubujeme sladkosti, mali by sme uprednostňovať také, ktoré sú pripravené z čo najhodnotnejších surovín, ako napríklad ovocie, tvaroh, tmavá čokoláda s vysokým obsahom kakaa, gaštany, med, celozrnná múka, orechy či semienka olejnatých plodín.

Natália Šepitková

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  2. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  3. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  5. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  6. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji
  7. Inteligencia vo všetkom
  8. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku
  10. Čo sa môže stať, keď šetríte na zateplení?
  1. Nový Volkswagen Arteon sa predstaví na bratislavskom autosalóne
  2. Advokáti budú v stredu bezplatne radiť v 8 mestách
  3. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz
  4. Apartmány s výnosom až 4% v lyžiarskom stredisku Obergurgl
  5. Finále súťaže CEWE Fotokniha roka 2016
  6. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family
  7. Východniari investujú do bývania spomedzi regiónov najviac
  8. Recenzie.sme.sk udelili 60 certifikátov Ocenený expertmi
  9. Rodinná dovolenka v Burgenlande
  10. 5 krokov k vlastnému bývaniu
  1. Legendárna Štefánka opäť ožíva pod sieťou Pulitzer family 22 627
  2. Päť tipov, kam na predĺžený víkend v máji 9 037
  3. Nové auto alebo radšej jazdenka? 9 rád pre správne rozhodnutie 8 593
  4. Last minute dovolenka sa dá kupiť výhodne už teraz 7 508
  5. 5 krokov k vlastnému bývaniu 4 176
  6. Volvo V90 Cross Country je pripravené na každé dobrodružstvo 3 999
  7. Moderný bungalov očami mladých architektov 1 909
  8. Rodinná dovolenka v Burgenlande 1 800
  9. Continental spúšťa dlhodobý test pneumatík s vodičmi z Facebooku 1 601
  10. Inteligencia vo všetkom 1 542

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Le Penová nie je Trump. Prečo sa prieskumy tentoraz nezmýlia

Agentúry nepredpovedali víťazstvo Trumpa ani brexit, vo Francúzsku by sa však už nemali mýliť.

SVET

Až teraz sa začína boj o Európu. Le Penová sa na Macrona teší

Macron vidí Francúzsko ako krajinu, ktorá má všetko.

KOMENTÁRE

Prečo prežívame v napätí francúzske voľby

O čo pôjde v druhom kole prezidentských volieb?

KOMENTÁRE

Hľadá sa dodatočný argument pre operáciu Gaulieder II

V demokraciách odvolávajú opoziční politici (trebárs) ministra vnútra.

Neprehliadnite tiež

Petra Regnácq Trnková: Vyriešenie korupčného prípadu bez svedectva je nepravdepodobné

Jej hlavnou náplňou práce je boj proti ľahostajnosti ľudí a ich zapájanie do boja proti korupcii.

Hygge: Dánsky štýl bývania, ktorý pristane každej domácnosti

Podľa dizajnérov robí ľudí šťastnejšími.

Starý rodič má mať vo výchove vnúčat len hlas poradcu

Zdrojom konfliktov vo väčších rodinách bývajú často stravovacie návyky a „čokoládková výchova“.

Sedem obedov z jedného hrnca

Eintopf jedlá, teda pokrmy pripravené v jednom hrnci, sú populárne nielen kvôli spotrebe riadu. Nemecký kuchársky vynález oceníte aj vy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop