VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Bryndza do tradičnej polievky z Walesu?

Každý, kto počúva Susan Montgomeryovú, keď varí polievku z údolia Elan, pochopí, že isté recepty môžu oživiť spomienky z detstva rovnako ako fotografie v rodinnom albume.

Veľké britské raňajky: Škótsky haggis, severoírske zemiakové placky, grilované lincolnshirské klobásky, dusené šampiňóny.(Zdroj: Slovak Spectator)

Britská veľvyslankyňa na Slovensku vysvetľuje, že ten recept pochádza z údolia Elan vo Walese – a keďže rodina jej mamy pochádza zo Škótska a jej otec je z ďalekého juhu Anglicka, „v detstve sme niekedy chodili na prázdniny do Walesu, vlastne na polcestu pre všetkých príbuzných, aby sa postretávali“.

„Tam som prvýkrát videla more,“ povedala veľvyslankyňa Montgomeryová, dusiac cibuľu na panvici dozlatova. „Farma sa volala Merlin, čo je meno čarodejníka – ako možno viete – ale vo Walese je to dosť bežné meno.“

Národný park Snowdonia, dedina Portmeirion, New Quay, známe svojimi delfínmi a ako miesto, kde sa odohráva Under Milk Wood od básnika Dylana Thomasa, sú momentky Walesu, na ktoré si pani veľvyslankyňa spomína počas varenia polievky pre program Varíme s veľvyslancami, ktorý pripravili The Slovak Spectator a TV Sme.

Montgomeryová spomenula aj Ynyslas, kde sa za morského odlivu objavujú pozostatky mezolitického skameneného lesa a kde „ležia nádherné pláže, kde sa ako deti chodili kúpať na konských chrbtoch“, lebo waleské kone zbožňovali more.

Recepty nájdete na Naničmama.sk v kategórii Medzinárodná kuchyňa.

Northumberlandský piknikový čokoládový koláč

Polievka z údolia Elan

Banánový krém

Jedlom, ktoré servírovala hosťom, sa veľvyslankyňa Montgomeryová snažila zastrešiť čo najviac celé Spojené kráľovstvo: na úvod waleskú polievku, pričom hlavné jedlo „veľké britské raňajky“, zahŕňalo škótsky haggis, grilované lincolnshirské párky, severoírske zemiakové placky, západniarsku slaninu, a potom northumberlandský čokoládový koláč a banánový krém ako dezert.

No waleská vegetariánska polievka tiež obsahuje ovčí syr, o ktorom Montgomeryová poznamenáva, že sa veľmi podobá na slovenskú bryndzu, a tak je ju možné zahrnúť do tejto tradičnej receptúry. Pokiaľ ide o slovenské jedlá, veľvyslankyňa sa snaží ochutnať všetko, „aspoň hlt“, a oceňuje, že Slováci veľa varia doma.

„Jedna vec, ktorá sa mi na Slovensku páči je, že ľudia si pestujú vlastnú zeleninu a ovocie,“ hovorí Montgomeryová, ktorá si veľmi váži pozvania tunajších ľudí k nim domov a tieto skúsenosti. „V Británii sú v záhradách len kvety, zatiaľ čo tuná sú naozaj produktívne.“

Na otázku, prečo podľa nej britská kuchyňa nepatrí medzi tie s najlepšou medzinárodnou povesťou, odvetí, že „v skutočnosti sa britské jedlo zlepšuje“ a dodáva, že jej vlasť si dala záležať na tom, aby sa naučila čo najviac jedál od iných národov a že najviac štvorhviezdičkových Michelinových reštaurácií na svete sa vlastne nachádza v Londýne.

„Existuje zjavne veľa komunít, a každá má vlastné poňatie národnosti po celom Anglicku,“ povedala Montgomeryová. „V zásade dostanete všetko, čo len chcete; v Londýne sú všetky najrozličnejšie typy kuchýň. Je to súčasť londýnskeho bohatstva a jedna z vecí, ktoré mám rada na tom meste, čo stále súťaží, vyvíja sa a mení.“

Ako príklad spomína pani veľvyslankyňa banánový krém, recept jej priateľky Josie z Kajmanských ostrovov, britského zámorského územia, ktorý je však už zároveň tradičným britským jedlom.

Susan_Montgomery_2.jpgBritská veľvyslankyňa Susan Montgomery pri príprave tradičných receptov.

Montgomeryová tiež povedala, že podľa nej je slovenský životný štýl zdravší ako britský, a dodala „myslím, že by sme si mali hlavne osvojiť fakt, že Slováci jedia výdatný obed a ľahšiu večeru, čo je vyvážený prístup.“

Britská veľvyslankyňa, ktorá Slovensko navštívila ešte ako súčasť Československa tesne pred Zamatovou revolúciou ako učiteľka angličtiny v detskom tábore menom Prvý máj, si pochutnáva hlavne na rôznych druhoch mäsa a na bryndzi, pričom už vyskúšala rôzne regionálne obmeny slovenskej kuchyne.

„Odvtedy som tu bola na dovolenke,“ rozpráva. „nemohla som uveriť, aké som mala šťastie, že som dostala poverenie sem. Dodáva, že podľa nej Slovensko dosiahlo ohromný pokrok za tých 20 rokov. „Precestovali sme kus Slovenska: boli sme v Tatrách, v Košiciach, v Prešove, v oblasti Tokaja a aj v Čiernej nad Tisou.“

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  3. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  4. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  5. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  6. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  7. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  8. Kam do tepla v januári?
  9. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely
  10. Konzultácia so svetovými odborníkmi dokáže zachrániť život
  1. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  2. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  3. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  4. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  5. Začiatok roka patrí dani z nehnuteľností
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Tipy pre atraktívne poprsie po dojčení. Plastike povedzte nie
  8. Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán
  9. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy
  10. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur
  1. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 6 280
  2. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 5 114
  3. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 3 859
  4. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 2 925
  5. Kam do tepla v januári? 2 569
  6. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali 2 557
  7. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 2 316
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 2 217
  9. Iba dnes: Narodeninové predplatné SME.sk za 25 eur 1 972
  10. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 1 622

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Šatan a ďalší majú najobjektívnejší subjektívny názor, tvrdí Valábik

Bývalý hokejista Boris Valábik hodnotí nomináciu hokejovej reprezentácie na olympiádu.

EKONOMIKA

Majú živnostníci právo na dovolenku? Ako rozhodol európsky súd

Nie je živnostník ako živnostník.

Neprehliadnite tiež

Desať receptov na muffiny

Jednoduché, zdravé aj rafinované recepty na koláčiky v košíčku.

Už budem, pracanda uttējanā, yao she le. Ako vyjadriť sexuálnu rozkoš v rôznych jazykoch

Spôsob, akým hovoríme o sexualite, odhaľuje ako chceme sex prežívať.

Muži ani len nevedia, ako málo orgazmov majú ich ženy

Význam klitorisu chápu, no medzi pohlaviami je stále veľká orgazmová priepasť.

Život vyhral nad aplikáciou, ktorá mala fungovať ako antikoncepcia

Takmer 40 neželaných tehotenstiev ukázalo jej slabinu.

Cestovateľské trendy na rok 2018 podľa slovenských blogerov

Cestujú, píšu o tom a vedia, čo sa oplatí vidieť. Ktoré destinácie odporúčajú známi travel blogeri?