VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Bryndza do tradičnej polievky z Walesu?

Každý, kto počúva Susan Montgomeryovú, keď varí polievku z údolia Elan, pochopí, že isté recepty môžu oživiť spomienky z detstva rovnako ako fotografie v rodinnom albume.

Veľké britské raňajky: Škótsky haggis, severoírske zemiakové placky, grilované lincolnshirské klobásky, dusené šampiňóny.(Zdroj: Slovak Spectator)

Britská veľvyslankyňa na Slovensku vysvetľuje, že ten recept pochádza z údolia Elan vo Walese – a keďže rodina jej mamy pochádza zo Škótska a jej otec je z ďalekého juhu Anglicka, „v detstve sme niekedy chodili na prázdniny do Walesu, vlastne na polcestu pre všetkých príbuzných, aby sa postretávali“.

„Tam som prvýkrát videla more,“ povedala veľvyslankyňa Montgomeryová, dusiac cibuľu na panvici dozlatova. „Farma sa volala Merlin, čo je meno čarodejníka – ako možno viete – ale vo Walese je to dosť bežné meno.“

Národný park Snowdonia, dedina Portmeirion, New Quay, známe svojimi delfínmi a ako miesto, kde sa odohráva Under Milk Wood od básnika Dylana Thomasa, sú momentky Walesu, na ktoré si pani veľvyslankyňa spomína počas varenia polievky pre program Varíme s veľvyslancami, ktorý pripravili The Slovak Spectator a TV Sme.

Montgomeryová spomenula aj Ynyslas, kde sa za morského odlivu objavujú pozostatky mezolitického skameneného lesa a kde „ležia nádherné pláže, kde sa ako deti chodili kúpať na konských chrbtoch“, lebo waleské kone zbožňovali more.

Recepty nájdete na Naničmama.sk v kategórii Medzinárodná kuchyňa.

Northumberlandský piknikový čokoládový koláč

Polievka z údolia Elan

Banánový krém

Jedlom, ktoré servírovala hosťom, sa veľvyslankyňa Montgomeryová snažila zastrešiť čo najviac celé Spojené kráľovstvo: na úvod waleskú polievku, pričom hlavné jedlo „veľké britské raňajky“, zahŕňalo škótsky haggis, grilované lincolnshirské párky, severoírske zemiakové placky, západniarsku slaninu, a potom northumberlandský čokoládový koláč a banánový krém ako dezert.

No waleská vegetariánska polievka tiež obsahuje ovčí syr, o ktorom Montgomeryová poznamenáva, že sa veľmi podobá na slovenskú bryndzu, a tak je ju možné zahrnúť do tejto tradičnej receptúry. Pokiaľ ide o slovenské jedlá, veľvyslankyňa sa snaží ochutnať všetko, „aspoň hlt“, a oceňuje, že Slováci veľa varia doma.

„Jedna vec, ktorá sa mi na Slovensku páči je, že ľudia si pestujú vlastnú zeleninu a ovocie,“ hovorí Montgomeryová, ktorá si veľmi váži pozvania tunajších ľudí k nim domov a tieto skúsenosti. „V Británii sú v záhradách len kvety, zatiaľ čo tuná sú naozaj produktívne.“

Na otázku, prečo podľa nej britská kuchyňa nepatrí medzi tie s najlepšou medzinárodnou povesťou, odvetí, že „v skutočnosti sa britské jedlo zlepšuje“ a dodáva, že jej vlasť si dala záležať na tom, aby sa naučila čo najviac jedál od iných národov a že najviac štvorhviezdičkových Michelinových reštaurácií na svete sa vlastne nachádza v Londýne.

„Existuje zjavne veľa komunít, a každá má vlastné poňatie národnosti po celom Anglicku,“ povedala Montgomeryová. „V zásade dostanete všetko, čo len chcete; v Londýne sú všetky najrozličnejšie typy kuchýň. Je to súčasť londýnskeho bohatstva a jedna z vecí, ktoré mám rada na tom meste, čo stále súťaží, vyvíja sa a mení.“

Ako príklad spomína pani veľvyslankyňa banánový krém, recept jej priateľky Josie z Kajmanských ostrovov, britského zámorského územia, ktorý je však už zároveň tradičným britským jedlom.

Susan_Montgomery_2.jpgBritská veľvyslankyňa Susan Montgomery pri príprave tradičných receptov.

Montgomeryová tiež povedala, že podľa nej je slovenský životný štýl zdravší ako britský, a dodala „myslím, že by sme si mali hlavne osvojiť fakt, že Slováci jedia výdatný obed a ľahšiu večeru, čo je vyvážený prístup.“

Britská veľvyslankyňa, ktorá Slovensko navštívila ešte ako súčasť Československa tesne pred Zamatovou revolúciou ako učiteľka angličtiny v detskom tábore menom Prvý máj, si pochutnáva hlavne na rôznych druhoch mäsa a na bryndzi, pričom už vyskúšala rôzne regionálne obmeny slovenskej kuchyne.

„Odvtedy som tu bola na dovolenke,“ rozpráva. „nemohla som uveriť, aké som mala šťastie, že som dostala poverenie sem. Dodáva, že podľa nej Slovensko dosiahlo ohromný pokrok za tých 20 rokov. „Precestovali sme kus Slovenska: boli sme v Tatrách, v Košiciach, v Prešove, v oblasti Tokaja a aj v Čiernej nad Tisou.“

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Rastie nám pokrivená generácia?
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 285
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 8 896
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 7 993
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 481
  5. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 917
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 914
  7. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 754
  8. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 547
  9. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 545
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 540

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Vracajú sa deväťdesiate roky a prečo sa Danko drží ruskej letky

Akcia proti Kiskovi je porovnateľná len s únosom mladého Kováča.

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: Politikov treba vyšetrovať citlivo

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii Peter Kovařík.

PRIMÁR

Keď mejkap podráždi. Problémy, ktoré vyvoláva kozmetika

Vyberte si kozmetiku, ktorá nepoškodí pleť.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.