VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Bryndza do tradičnej polievky z Walesu?

Každý, kto počúva Susan Montgomeryovú, keď varí polievku z údolia Elan, pochopí, že isté recepty môžu oživiť spomienky z detstva rovnako ako fotografie v rodinnom albume.

Veľké britské raňajky: Škótsky haggis, severoírske zemiakové placky, grilované lincolnshirské klobásky, dusené šampiňóny.(Zdroj: Slovak Spectator)

Britská veľvyslankyňa na Slovensku vysvetľuje, že ten recept pochádza z údolia Elan vo Walese – a keďže rodina jej mamy pochádza zo Škótska a jej otec je z ďalekého juhu Anglicka, „v detstve sme niekedy chodili na prázdniny do Walesu, vlastne na polcestu pre všetkých príbuzných, aby sa postretávali“.

„Tam som prvýkrát videla more,“ povedala veľvyslankyňa Montgomeryová, dusiac cibuľu na panvici dozlatova. „Farma sa volala Merlin, čo je meno čarodejníka – ako možno viete – ale vo Walese je to dosť bežné meno.“

Národný park Snowdonia, dedina Portmeirion, New Quay, známe svojimi delfínmi a ako miesto, kde sa odohráva Under Milk Wood od básnika Dylana Thomasa, sú momentky Walesu, na ktoré si pani veľvyslankyňa spomína počas varenia polievky pre program Varíme s veľvyslancami, ktorý pripravili The Slovak Spectator a TV Sme.

Montgomeryová spomenula aj Ynyslas, kde sa za morského odlivu objavujú pozostatky mezolitického skameneného lesa a kde „ležia nádherné pláže, kde sa ako deti chodili kúpať na konských chrbtoch“, lebo waleské kone zbožňovali more.

Recepty nájdete na Naničmama.sk v kategórii Medzinárodná kuchyňa.

Northumberlandský piknikový čokoládový koláč

Polievka z údolia Elan

Banánový krém

Jedlom, ktoré servírovala hosťom, sa veľvyslankyňa Montgomeryová snažila zastrešiť čo najviac celé Spojené kráľovstvo: na úvod waleskú polievku, pričom hlavné jedlo „veľké britské raňajky“, zahŕňalo škótsky haggis, grilované lincolnshirské párky, severoírske zemiakové placky, západniarsku slaninu, a potom northumberlandský čokoládový koláč a banánový krém ako dezert.

No waleská vegetariánska polievka tiež obsahuje ovčí syr, o ktorom Montgomeryová poznamenáva, že sa veľmi podobá na slovenskú bryndzu, a tak je ju možné zahrnúť do tejto tradičnej receptúry. Pokiaľ ide o slovenské jedlá, veľvyslankyňa sa snaží ochutnať všetko, „aspoň hlt“, a oceňuje, že Slováci veľa varia doma.

„Jedna vec, ktorá sa mi na Slovensku páči je, že ľudia si pestujú vlastnú zeleninu a ovocie,“ hovorí Montgomeryová, ktorá si veľmi váži pozvania tunajších ľudí k nim domov a tieto skúsenosti. „V Británii sú v záhradách len kvety, zatiaľ čo tuná sú naozaj produktívne.“

Na otázku, prečo podľa nej britská kuchyňa nepatrí medzi tie s najlepšou medzinárodnou povesťou, odvetí, že „v skutočnosti sa britské jedlo zlepšuje“ a dodáva, že jej vlasť si dala záležať na tom, aby sa naučila čo najviac jedál od iných národov a že najviac štvorhviezdičkových Michelinových reštaurácií na svete sa vlastne nachádza v Londýne.

„Existuje zjavne veľa komunít, a každá má vlastné poňatie národnosti po celom Anglicku,“ povedala Montgomeryová. „V zásade dostanete všetko, čo len chcete; v Londýne sú všetky najrozličnejšie typy kuchýň. Je to súčasť londýnskeho bohatstva a jedna z vecí, ktoré mám rada na tom meste, čo stále súťaží, vyvíja sa a mení.“

Ako príklad spomína pani veľvyslankyňa banánový krém, recept jej priateľky Josie z Kajmanských ostrovov, britského zámorského územia, ktorý je však už zároveň tradičným britským jedlom.

Susan_Montgomery_2.jpgBritská veľvyslankyňa Susan Montgomery pri príprave tradičných receptov.

Montgomeryová tiež povedala, že podľa nej je slovenský životný štýl zdravší ako britský, a dodala „myslím, že by sme si mali hlavne osvojiť fakt, že Slováci jedia výdatný obed a ľahšiu večeru, čo je vyvážený prístup.“

Britská veľvyslankyňa, ktorá Slovensko navštívila ešte ako súčasť Československa tesne pred Zamatovou revolúciou ako učiteľka angličtiny v detskom tábore menom Prvý máj, si pochutnáva hlavne na rôznych druhoch mäsa a na bryndzi, pričom už vyskúšala rôzne regionálne obmeny slovenskej kuchyne.

„Odvtedy som tu bola na dovolenke,“ rozpráva. „nemohla som uveriť, aké som mala šťastie, že som dostala poverenie sem. Dodáva, že podľa nej Slovensko dosiahlo ohromný pokrok za tých 20 rokov. „Precestovali sme kus Slovenska: boli sme v Tatrách, v Košiciach, v Prešove, v oblasti Tokaja a aj v Čiernej nad Tisou.“

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  2. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  4. Top First moment dovolenky na leto 2018
  5. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  6. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  7. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a.
  9. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať
  10. Slováci triedia lepšie
  1. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  2. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  3. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  4. Accessible Urban Living
  5. RPSP – A good intention ruined by execution
  6. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  8. Riešenia pre hnedú planétu
  9. Veľtrh vzdelávania v Srbsku
  10. Exkurzia študijných programov AKP a PSA SvF STU v Bratislave
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 12 469
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 6 383
  3. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 4 512
  4. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 3 129
  5. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 346
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 861
  7. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 559
  8. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová 1 418
  9. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 1 267
  10. Slováci triedia lepšie 1 034

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

O čo naozaj ide Georgeovi Sorosovi

Mýty, fikcia a fakty. Čo sa všetko spája so známym finančníkom.

KOMENTÁRE

Nesrovnal nezvládol už ani oportunizmus

Prečo vám nikto nepovedal o najväčšom zlepšení bratislavskej MHD.

SVET

V New Yorku došlo k pokusu o teroristický útok

Výbuch bomby nikoho nezabil, zranil len dvoch ľudí.

DOMOV

Fico útočil na opozíciu a médiá. Kisku vyzval, aby vymenoval sudcov

Nech urobíme hocičo, všetko je zlé, tvrdí.

Neprehliadnite tiež

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Neviete, čo robiť s použitým tehotenským testom? Môžete ho spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?