SME
Utorok, 26. január, 2021 | Meniny má TamaraKrížovkyKrížovky
VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Bryndza do tradičnej polievky z Walesu?

Každý, kto počúva Susan Montgomeryovú, keď varí polievku z údolia Elan, pochopí, že isté recepty môžu oživiť spomienky z detstva rovnako ako fotografie v rodinnom albume.

Veľké britské raňajky: Škótsky haggis, severoírske zemiakové placky, grilované lincolnshirské klobásky, dusené šampiňóny.Veľké britské raňajky: Škótsky haggis, severoírske zemiakové placky, grilované lincolnshirské klobásky, dusené šampiňóny. (Zdroj: Slovak Spectator)

Britská veľvyslankyňa na Slovensku vysvetľuje, že ten recept pochádza z údolia Elan vo Walese – a keďže rodina jej mamy pochádza zo Škótska a jej otec je z ďalekého juhu Anglicka, „v detstve sme niekedy chodili na prázdniny do Walesu, vlastne na polcestu pre všetkých príbuzných, aby sa postretávali“.

„Tam som prvýkrát videla more,“ povedala veľvyslankyňa Montgomeryová, dusiac cibuľu na panvici dozlatova. „Farma sa volala Merlin, čo je meno čarodejníka – ako možno viete – ale vo Walese je to dosť bežné meno.“

Národný park Snowdonia, dedina Portmeirion, New Quay, známe svojimi delfínmi a ako miesto, kde sa odohráva Under Milk Wood od básnika Dylana Thomasa, sú momentky Walesu, na ktoré si pani veľvyslankyňa spomína počas varenia polievky pre program Varíme s veľvyslancami, ktorý pripravili The Slovak Spectator a TV Sme.

Montgomeryová spomenula aj Ynyslas, kde sa za morského odlivu objavujú pozostatky mezolitického skameneného lesa a kde „ležia nádherné pláže, kde sa ako deti chodili kúpať na konských chrbtoch“, lebo waleské kone zbožňovali more.

Recepty nájdete na Naničmama.sk v kategórii Medzinárodná kuchyňa.

Northumberlandský piknikový čokoládový koláč

Polievka z údolia Elan

Banánový krém

Jedlom, ktoré servírovala hosťom, sa veľvyslankyňa Montgomeryová snažila zastrešiť čo najviac celé Spojené kráľovstvo: na úvod waleskú polievku, pričom hlavné jedlo „veľké britské raňajky“, zahŕňalo škótsky haggis, grilované lincolnshirské párky, severoírske zemiakové placky, západniarsku slaninu, a potom northumberlandský čokoládový koláč a banánový krém ako dezert.

No waleská vegetariánska polievka tiež obsahuje ovčí syr, o ktorom Montgomeryová poznamenáva, že sa veľmi podobá na slovenskú bryndzu, a tak je ju možné zahrnúť do tejto tradičnej receptúry. Pokiaľ ide o slovenské jedlá, veľvyslankyňa sa snaží ochutnať všetko, „aspoň hlt“, a oceňuje, že Slováci veľa varia doma.

„Jedna vec, ktorá sa mi na Slovensku páči je, že ľudia si pestujú vlastnú zeleninu a ovocie,“ hovorí Montgomeryová, ktorá si veľmi váži pozvania tunajších ľudí k nim domov a tieto skúsenosti. „V Británii sú v záhradách len kvety, zatiaľ čo tuná sú naozaj produktívne.“

Na otázku, prečo podľa nej britská kuchyňa nepatrí medzi tie s najlepšou medzinárodnou povesťou, odvetí, že „v skutočnosti sa britské jedlo zlepšuje“ a dodáva, že jej vlasť si dala záležať na tom, aby sa naučila čo najviac jedál od iných národov a že najviac štvorhviezdičkových Michelinových reštaurácií na svete sa vlastne nachádza v Londýne.

„Existuje zjavne veľa komunít, a každá má vlastné poňatie národnosti po celom Anglicku,“ povedala Montgomeryová. „V zásade dostanete všetko, čo len chcete; v Londýne sú všetky najrozličnejšie typy kuchýň. Je to súčasť londýnskeho bohatstva a jedna z vecí, ktoré mám rada na tom meste, čo stále súťaží, vyvíja sa a mení.“

Ako príklad spomína pani veľvyslankyňa banánový krém, recept jej priateľky Josie z Kajmanských ostrovov, britského zámorského územia, ktorý je však už zároveň tradičným britským jedlom.

Susan_Montgomery_2.jpgBritská veľvyslankyňa Susan Montgomery pri príprave tradičných receptov.

Montgomeryová tiež povedala, že podľa nej je slovenský životný štýl zdravší ako britský, a dodala „myslím, že by sme si mali hlavne osvojiť fakt, že Slováci jedia výdatný obed a ľahšiu večeru, čo je vyvážený prístup.“

Britská veľvyslankyňa, ktorá Slovensko navštívila ešte ako súčasť Československa tesne pred Zamatovou revolúciou ako učiteľka angličtiny v detskom tábore menom Prvý máj, si pochutnáva hlavne na rôznych druhoch mäsa a na bryndzi, pričom už vyskúšala rôzne regionálne obmeny slovenskej kuchyne.

„Odvtedy som tu bola na dovolenke,“ rozpráva. „nemohla som uveriť, aké som mala šťastie, že som dostala poverenie sem. Dodáva, že podľa nej Slovensko dosiahlo ohromný pokrok za tých 20 rokov. „Precestovali sme kus Slovenska: boli sme v Tatrách, v Košiciach, v Prešove, v oblasti Tokaja a aj v Čiernej nad Tisou.“

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  2. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  3. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  4. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  5. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  6. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  8. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  9. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  10. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  1. Spoločnosť BILLA v novom e-booku radí, ako sa stravovovať zdravo
  2. Počas koronakrízy vzrástli obavy z dopadov práceneschopnosti
  3. Za špičkovým produktom na podporu imunity sú talentovaní Slováci
  4. Ochrana prírody na Slovensku má nové ocenenie
  5. Ako spoznať ekologickejšie potraviny? Radí odborník
  6. Budovanie zelenej značky
  7. Arval Slovakia: Spoliehajú na nás firmy z kľúčových sektorov
  8. INEKO: Základná škola v Svätom Jure je najlepšia na Slovensku
  9. Absolventi Paneurópskej vysokej školy majú takmer najvyšší plat
  10. Pandemická kríza urobila obrovské PR online vzdelávaniu
  1. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 26 543
  2. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 22 245
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 17 033
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 8 994
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 620
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 8 400
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 7 603
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 7 485
  9. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 320
  10. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 307
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Varíme s veľvyslancom

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Plošný skríning sa končí dnes.

Mestá chcú o ďalšom testovaní ešte rokovať.

21 h
Peter Tkačenko

Možno sa ich za tie peniaze aspoň zbavíme.

3 h
Vakcína Comirnaty sa musí skladovať až pri mínus 70 stupňoch Celzia.

Zaočkovať sa môžu seniori nad 75 rokov.

11 h
CYNICKÁ OBLUDA

Vytlačený Uhrík

Kotleba najskôr Uhríka vytlačil z čela strany a teraz už úplne. Aj s Mazurekom a ďalšími Gruppenführermi.

Neprehliadnite tiež

Ilustračné foto.

Niektorí ľudia zo vzťahu odídu.

4 h
Ilwad Elmanovú zaradilo BBC do ankety 1000 Women 2020 a v roku 2019 sa dostala do užšieho výberu kandidátov na Nobelovu cenu.

Ilwad a Iman Elmanovým zabili otca aj sestru.

6 h

Na aféru so šéfom tvrdo doplatila.

23 h
Zuzana Guzmická

Guzmická hovorí o tom, čo robiť, keď dieťa nechce spať.

24. jan