VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Bryndza do tradičnej polievky z Walesu?

Každý, kto počúva Susan Montgomeryovú, keď varí polievku z údolia Elan, pochopí, že isté recepty môžu oživiť spomienky z detstva rovnako ako fotografie v rodinnom albume.

Veľké britské raňajky: Škótsky haggis, severoírske zemiakové placky, grilované lincolnshirské klobásky, dusené šampiňóny.(Zdroj: Slovak Spectator)

Britská veľvyslankyňa na Slovensku vysvetľuje, že ten recept pochádza z údolia Elan vo Walese – a keďže rodina jej mamy pochádza zo Škótska a jej otec je z ďalekého juhu Anglicka, „v detstve sme niekedy chodili na prázdniny do Walesu, vlastne na polcestu pre všetkých príbuzných, aby sa postretávali“.

„Tam som prvýkrát videla more,“ povedala veľvyslankyňa Montgomeryová, dusiac cibuľu na panvici dozlatova. „Farma sa volala Merlin, čo je meno čarodejníka – ako možno viete – ale vo Walese je to dosť bežné meno.“

Národný park Snowdonia, dedina Portmeirion, New Quay, známe svojimi delfínmi a ako miesto, kde sa odohráva Under Milk Wood od básnika Dylana Thomasa, sú momentky Walesu, na ktoré si pani veľvyslankyňa spomína počas varenia polievky pre program Varíme s veľvyslancami, ktorý pripravili The Slovak Spectator a TV Sme.

Montgomeryová spomenula aj Ynyslas, kde sa za morského odlivu objavujú pozostatky mezolitického skameneného lesa a kde „ležia nádherné pláže, kde sa ako deti chodili kúpať na konských chrbtoch“, lebo waleské kone zbožňovali more.

Recepty nájdete na Naničmama.sk v kategórii Medzinárodná kuchyňa.

Northumberlandský piknikový čokoládový koláč

Polievka z údolia Elan

Banánový krém

Jedlom, ktoré servírovala hosťom, sa veľvyslankyňa Montgomeryová snažila zastrešiť čo najviac celé Spojené kráľovstvo: na úvod waleskú polievku, pričom hlavné jedlo „veľké britské raňajky“, zahŕňalo škótsky haggis, grilované lincolnshirské párky, severoírske zemiakové placky, západniarsku slaninu, a potom northumberlandský čokoládový koláč a banánový krém ako dezert.

No waleská vegetariánska polievka tiež obsahuje ovčí syr, o ktorom Montgomeryová poznamenáva, že sa veľmi podobá na slovenskú bryndzu, a tak je ju možné zahrnúť do tejto tradičnej receptúry. Pokiaľ ide o slovenské jedlá, veľvyslankyňa sa snaží ochutnať všetko, „aspoň hlt“, a oceňuje, že Slováci veľa varia doma.

„Jedna vec, ktorá sa mi na Slovensku páči je, že ľudia si pestujú vlastnú zeleninu a ovocie,“ hovorí Montgomeryová, ktorá si veľmi váži pozvania tunajších ľudí k nim domov a tieto skúsenosti. „V Británii sú v záhradách len kvety, zatiaľ čo tuná sú naozaj produktívne.“

Na otázku, prečo podľa nej britská kuchyňa nepatrí medzi tie s najlepšou medzinárodnou povesťou, odvetí, že „v skutočnosti sa britské jedlo zlepšuje“ a dodáva, že jej vlasť si dala záležať na tom, aby sa naučila čo najviac jedál od iných národov a že najviac štvorhviezdičkových Michelinových reštaurácií na svete sa vlastne nachádza v Londýne.

„Existuje zjavne veľa komunít, a každá má vlastné poňatie národnosti po celom Anglicku,“ povedala Montgomeryová. „V zásade dostanete všetko, čo len chcete; v Londýne sú všetky najrozličnejšie typy kuchýň. Je to súčasť londýnskeho bohatstva a jedna z vecí, ktoré mám rada na tom meste, čo stále súťaží, vyvíja sa a mení.“

Ako príklad spomína pani veľvyslankyňa banánový krém, recept jej priateľky Josie z Kajmanských ostrovov, britského zámorského územia, ktorý je však už zároveň tradičným britským jedlom.

Susan_Montgomery_2.jpgBritská veľvyslankyňa Susan Montgomery pri príprave tradičných receptov.

Montgomeryová tiež povedala, že podľa nej je slovenský životný štýl zdravší ako britský, a dodala „myslím, že by sme si mali hlavne osvojiť fakt, že Slováci jedia výdatný obed a ľahšiu večeru, čo je vyvážený prístup.“

Britská veľvyslankyňa, ktorá Slovensko navštívila ešte ako súčasť Československa tesne pred Zamatovou revolúciou ako učiteľka angličtiny v detskom tábore menom Prvý máj, si pochutnáva hlavne na rôznych druhoch mäsa a na bryndzi, pričom už vyskúšala rôzne regionálne obmeny slovenskej kuchyne.

„Odvtedy som tu bola na dovolenke,“ rozpráva. „nemohla som uveriť, aké som mala šťastie, že som dostala poverenie sem. Dodáva, že podľa nej Slovensko dosiahlo ohromný pokrok za tých 20 rokov. „Precestovali sme kus Slovenska: boli sme v Tatrách, v Košiciach, v Prešove, v oblasti Tokaja a aj v Čiernej nad Tisou.“

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Talent - vzdelanie - úspech
  5. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  6. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  8. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom
  9. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  10. Slovanet spustil LTE internet aj na juhu Tokaja
  1. Zastrašovanie od majiteľov hotela Danube nehoráznosťou!
  2. Naše finančné družstvo - postoj člena vyjadrený básňou
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  4. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  5. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  6. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  7. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  8. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  9. HubHub spája sily s Neulogy
  10. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  1. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 23 000
  2. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 11 008
  3. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc 10 867
  4. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 9 027
  5. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 6 420
  6. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 5 746
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 5 180
  8. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 4 981
  9. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 4 616
  10. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk 3 510

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Pochopí len ten, kto to zažil. Aká je realita s Alzheimerovou chorobou

Nechodia na návštevy a nonstop je v strehu.

KOMENTÁRE

Víťazný február nepriniesol spravodlivejšiu spoločnosť

Funkcionári nakupovali v lepších obchodoch.

KOMENTÁRE

Tiež by ste chceli žiť v modernej krajine?

Hrádza proti všetkému novému je výsledkom starého myslenia.

Neprehliadnite tiež

Domáce spa: Ako sa zbaviť stresu v kúpeľni?

Wellness v pohodlí domova je ideálnou formou ako načerpať nové sily a ešte aj skrášliť svoj zovňajšok.

Stubai: Do lyžiarskeho raja cestuje čoraz viac Slovákov

Chcete si byť snehom istí? Navštívte tirolské ľadovce v rakúskom Stubai.

Preplávala Lamanšský prieliv: Na tých, ktorí o mne pochybovali, sa teraz smejem

Diaľková plavkyňa Zuzana Jusková predbehla aj svojich mužských koelgov.

Reishi: Prečo je ázijská huba kráľovnou medzi prírodnými liečivami?

Prezývajú ju aj zázračná, huba bohov či huba s duchovnou silou.

Štýl Cindy Crawfordovej: Jej obľúbeným kúskom je sako

Tri tipy na oblečenie v štýle supermodelky.