SME
Utorok, 21. september, 2021 | Meniny má MatúšKrížovkyKrížovky

Lokálne a čerstvé suroviny sú hitom. Ich zháňanie však dá zabrať

Narastajúci počet potravinových afér navádza aj kuchárov viac veriť domácim surovinám. Slová lokálne a čerstvé akoby sa stali heslom dňa a jedlami z nich sa radi chvália viaceré reštaurácie. Zháňanie lokálnych surovín však robí kuchárom vrásky.

V rozhovoroch so šéfkuchármi či manažérmi popredných reštaurácií sa téma čerstvosti surovín z lokálnych zdrojov objavuje veľmi často. Vedia, že ich kolegovia napríklad v susednom Rakúsku skočia na najbližšiu rodinnú farmu a vždy tam nájdu niečo, čo sa dá aktuálne zužitkovať v kuchyni.

Slovenskí kuchári to majú ťažšie. Slovenské poľnohospodárstvo sa za roky komunistického režimu vyvinulo k veľkovýrobe a špecializácii a tá smerovala najmä k výrobe veľkotonážnych surovín. Zohnať kvalitnú zeleninu, bylinky, zemiaky, hydinu, ryby či bio mäso z dobytka pasúceho sa v prírode na zelených pasienkoch, je doslova umenie.

Skryť Vypnúť reklamu

Celý článok si prečítajte na Restauracie.sme.sk.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  2. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  3. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  4. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  5. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  6. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  1. Brusnica – lahodná i účinná zároveň
  2. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  3. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  4. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  5. BLoKK: Z nevyužitých kancelárií v centre štýlové bývanie
  6. Aj panelák môže byť Smart
  7. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  8. Pri uzatváraní PZP už nedominuje január
  9. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád
  10. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 9 507
  2. Slovenský orloj – svetová atrakcia 8 791
  3. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 144
  4. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 640
  5. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 3 474
  6. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 144
  7. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 3 048
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 724
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 818
  10. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi 1 812
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Dušan Kováčik prichádza na súd.

Súd vymeral Kováčikovi aj trest prepadnutia majetku.


10 h

Neprehliadnite tiež

ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


13 h
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep
Skryť Zatvoriť reklamu