Cícer – strukovina pre každého

Pohrajte sa v kuchyni s touto zvláštnou strukovinou a využite jej chuť a liečivé účinky naplno!

Cícer nie je len "veľký hrach". Pre niekoho zrná s nádychom horkastej chute sušeného hrachu, pre druhého sypká príchuť veľkej bielej fazule, iní v ňom cítia jemnú orieškovú chuť, ba dokonca podobnosť s varenými gaštanmi. Ako ste na tom vy?

Cícerovo-špenátový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 200 - 300 g suchého cíceru
  • 200 g špenátových listov
  • 150 g lahôdkového tofu
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 - 4 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL ľanového oleja
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
  • 1 - 2 červené jablká
  • ľanové alebo sezamové semienka
  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • 1 PL olivového oleja
  • papier na pečenie

Deň vopred predmočený cícer uvarte domäkka. Prepláchnite ho a nechajte odkvapkať. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cibuľu pokrájajte na rovnaké kúsky a naukladajte ju na papierom vystlaný a olejom potretý plech na pečenie. Po niekoľkých minútach pridajte k cibuli osušený cícer a pečte spolu ešte asi 8 minút. Medzitým zmiešajte vo väčšej miske citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak, oleje, štipku soli a korenia. Pridajte cícer s cibuľou, premyté a osušené listy špenátu a nakrájané alebo namrvené tofu. Všetko zľahka premiešajte a dozdobte kúskami jablka a semienkami.

Tip: Ak sa vám zdá šalát vďaka tofu až príliš „zdravý“, pokojne ho pre výraznejšiu chuť nahraďte fetou alebo iným drobivým slaným syrom balkánskeho typu. Pre rýchlosť receptu môžete siahnuť i po sterilizovanom cíceri z konzervy.


Marocká cícerová polievka
Suroviny na 4 porcie

    • 350 gramov predvareného cíceru
    • 1 liter zeleninového vývaru
    • 200 bieleho suchého vína
    • 2 stonky zeleru
    • 50 gramov mrazeného hrášku
    • 1 väčšia cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 červené papriky
    • 1 čili paprička
    • 1/2 ČL rímskej rasce
    • 1 ČL mletého koriandra
    • 3 PL slnečnicového alebo olivového oleja
    • petržlenová vňať
    • hrsť čerstvého nasekaného koriandra

  • soľ, mleté čierne korenie

Zeleninu rozkrájajte na rovnomerné kocky. V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu. K nej pridajte pokrájaný stonkový zeler, premiešajte a pridajte rímsku rascu a nadrobno nasekanú čili papričku. Po minúte opekania pridajte prelisovaný cesnak a papriky, krátko poduste, prisypte hrášok a zasypte cícerom. Všetko premiešajte a zalejte vývarom a vínom. Varte na miernom plameni. Dochuťte soľou, korením a nakoniec dozdobte nasekanými vňaťami petržlenu a koriandra. Nič nepokazíte ani kúskami varenej klobásy.

Tip: Namiesto paradajok môžete použiť petržlen, mrkvu, keďže polievka znesie množstvo obmien, podobne ako naša hŕstková polievka. Ak si polovicu predvareného cíceru odložíte, polievku môžete ponorným mixérom čiastočne rozmixovať a tým ju mierne prihustiť. Zvyšný cícer vložíte na efekt až do hotovej polievky.


Cícerové karí s voňavou kokosovou ryžou
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 350 – 400 g suchého cíceru
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 väčšie paradajky
  • 1 PL karí korenia
  • 1 celá škorica
  • 1 citrón
  • soľ
  • čerstvé bylinky

Prebratý cícer namočte cez noc do studenej vody. Na druhý deň ho premyte a uvarte s dostatočným množstvom vody približne dve hodiny. Vodu z varenia si odložte. Vo veľkej panvici rozohrejte olej, pridajte naň nadrobno pokrájanú cibuľu, cesnak a nakoniec paradajky. Za občasného premiešania varte asi 10 minút. Pridajte karí korenie, soľ, celú škoricu a scedený cícer. Zmes zalejte približne dvoma šálkami vody. Využite práve tú z varenia cíceru. Varte približne 20 minút, kým má omáčka požadovanú konzistenciu. Podľa potreby pridajte korenie a soľ, dozdobte bylinkami a štvrťkou citróna na pokvapkanie. Servírujte s kokosovou ryžou.

Tú môžete pripraviť tak, že 250 g ryže (najlepšie basmati alebo parboiled) zmiešajte s niekoľkými lupienkami sušeného kokosu, krátko ju opražte na jednej lyžici oleja a zalejte kokosovým mliekom. Podľa potreby dolejte vodou tak, aby prevyšovala ryžu asi 1 cm a uveďte do varu. Potom ryžu prikryte pokrievkou, vložte do vyhriatej rúry a duste približne 15 – 20 minút.


Čo o ňom vieme?

  • Cícer je univerzálna potravina známa aj pod názvom rímsky hrach alebo menej známym španielske fazule. Táto strukovina, ktorá ako jediná nespôsobuje nepríjemné nadúvanie, je najobľúbenejšia na Strednom východe, kde ju nájdete v jej najznámejšej podobe, a to tradičnej nátierke humus alebo smažených miniplackách falafel.
  • Cícer vyzerá ako väčší hrach alebo lieskové oriešky a jemnou chuťou sa im aj dosť podobá. Chuťovo výborne ladí s citrónovou šťavou, a to hlavne v šalátoch.
  • Už spomenuté nespôsobenie plynatosti, môžete ešte viac podporiť a tým si ochrániť aj citlivý žalúdok a problémy so stráviteľnosťou, ak ho budete pripravovať v spojení so saturejkou, bobkovým listom, rascou, mätou, šalviou, bazalkou alebo tymianom.
  • Zo zdravotného hľadiska je cícer hodnotnou potravinou s mimoriadne vysokým podielom bielkovín, ale i sacharidov a vlákniny, takže dokáže plne konkurovať mäsu a rýchlo nasýtiť. Obsahuje i železo, vápnik, horčík, mangán a nenasýtené mastné kyseliny. S vitamínov je to hlavne E a vitamín B15, ktorý je známi ako účinný antioxidant. Celkovo posilňuje imunitný systém a pomáha v boji proti vysokému cholesterolu.

Ako ho pripravovať?

  • Sušený cícer ako každú strukovinu treba prebrať a namočiť aspoň na 8 až 12 hodín do studenej vody. Nezaškodí, ak spenenú vodu 1- alebo 2-krát vymeníte, keďže surový cícer zo seba vyplavuje jedovaté látky. Potom ho už len stačí zliať, premyť a uvariť domäkka jednu až dve hodiny. Pomôcť si môžete i tlakovým hrncom, ale pozor na prílišné penenie ako zvykne aj obyčajná fazuľa.
  • Dôležité je, že tak ako aj pri ostatných strukovinách sa aj k cíceru pridáva soľ až na konci varenia.
  • Oveľa lepšie na strávenie i chuť je nielen namočenie, ale i nakličovanie. Stačí, ak cícer prepláchnete, zaleje vodou a necháte klíčiť 2 - 3 dni. Vodu, samozrejme, aspoň raz denne, v prílišnom teple aj niekoľkokrát denne vymieňajte za čerstvú. Po naklíčení zrnká preberte a tie poškodené a nenaklíčené odstráňte. Uvarte domäkka.
  • Ak sa vám pri varení alebo preplachovaní a cedení oddelia uvarené šupky, ktoré plávajú na hladine, odstráňte ich.
  • Ak sa rozhodnete siahnuť po cíceri z konzervy, dbajte na to, aby ste ho pred prípravou vždy prepláchli a scedili.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  5. Splnený sen
  6. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne
  7. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  8. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur
  9. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman
  10. Koniec štátnym príspevkom pre mladých
  1. Vysoká hra o súdne trovy
  2. Pozvánka na verejnú diskusiu o obnove Pisztoryho paláca
  3. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  4. Návšteva zo Southwestern University of Finance and Economics
  5. Medzinárodná letná škola EDGE 2017
  6. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  7. Ako na refinancovanie hypotéky
  8. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  9. Splnený sen
  10. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou
  1. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 10 903
  2. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 5 540
  3. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 5 239
  4. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 979
  5. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 2 441
  6. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 2 433
  7. 3 slovenské projekty, ktoré sa nestratia ani vo svete 2 382
  8. Zaparkujte tak, aby ste s vaším vozidlom odišli vy, a nie iný 1 781
  9. Koniec štátnym príspevkom pre mladých 1 560
  10. Splnený sen 1 490

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Bývalá opatrovateľka: Bol to prázdny život, nedalo sa to vydržať

Agentúry zneužívajú vodičov aj opatrovateľky, tvrdí bývalá opatrovateľka v Rakúsku Angelika Horňáková.

KOŠICE KORZÁR

Polícia o akcii Shark: Štát ukrátili o takmer 28 miliónov eur

Fingovali vysoké náklady na reklamu.

Neprehliadnite tiež

Michael Fassbender a Alicia Vikander sa zosobášili

Známy herecký pár si povedal svoje áno po troch rokoch vzťahu.

Kým ženy nenosili ani spodnú bielizeň, muži si na pančuchách zakladali

Než sa z pančúch stal symbol ženskosti, nosili ich muži.

Speváčka Pink otvorene o svojom vzťahu: Na monogamii treba neustále pracovať

V partnerstve podľa nej nastanú chvíle, kedy sa pár vyhýba intímnostiam aj celý rok.

V dennom televíznom vysielaní Briti prvýkrát ukázali ženskú bradavku

V boji proti rakovine prsníka sa organizácii CoppaFeel! podarilo získať právo odvysielať svoju reklamu s nahým prsníkom.