SME

Cícer – strukovina pre každého

Pohrajte sa v kuchyni s touto zvláštnou strukovinou a využite jej chuť a liečivé účinky naplno!

Cícer nie je len "veľký hrach". Pre niekoho zrná s nádychom horkastej chute sušeného hrachu, pre druhého sypká príchuť veľkej bielej fazule, iní v ňom cítia jemnú orieškovú chuť, ba dokonca podobnosť s varenými gaštanmi. Ako ste na tom vy?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cícerovo-špenátový šalát

Suroviny na 4 porcie 200 - 300 g suchého cíceru 200 g špenátových listov 150 g lahôdkového tofu 1 väčšia cibuľa 3 - 4 PL citrónovej šťavy 2 PL olivového oleja 1 PL ľanového oleja 1 - 2 strúčiky cesnaku 1 - 2 červené jablká ľanové alebo sezamové semienka soľ, mleté čierne korenie Navyše:

SkryťVypnúť reklamu

1 PL olivového oleja papier na pečenie Deň vopred predmočený cícer uvarte domäkka. Prepláchnite ho a nechajte odkvapkať. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cibuľu pokrájajte na rovnaké kúsky a naukladajte ju na papierom vystlaný a olejom potretý plech na pečenie. Po niekoľkých minútach pridajte k cibuli osušený cícer a pečte spolu ešte asi 8 minút. Medzitým zmiešajte vo väčšej miske citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak, oleje, štipku soli a korenia. Pridajte cícer s cibuľou, premyté a osušené listy špenátu a nakrájané alebo namrvené tofu. Všetko zľahka premiešajte a dozdobte kúskami jablka a semienkami.

Tip: Ak sa vám zdá šalát vďaka tofu až príliš „zdravý“, pokojne ho pre výraznejšiu chuť nahraďte fetou alebo iným drobivým slaným syrom balkánskeho typu. Pre rýchlosť receptu môžete siahnuť i po sterilizovanom cíceri z konzervy.

SkryťVypnúť reklamu

Marocká cícerová polievka

Suroviny na 4 porcie 350 gramov predvareného cíceru 1 liter zeleninového vývaru 200 bieleho suchého vína 2 stonky zeleru 50 gramov mrazeného hrášku 1 väčšia cibuľa 2 strúčiky cesnaku 2 červené papriky 1 čili paprička 1/2 ČL rímskej rasce 1 ČL mletého koriandra 3 PL slnečnicového alebo olivového oleja petržlenová vňať hrsť čerstvého nasekaného koriandra

soľ, mleté čierne korenie Zeleninu rozkrájajte na rovnomerné kocky. V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu. K nej pridajte pokrájaný stonkový zeler, premiešajte a pridajte rímsku rascu a nadrobno nasekanú čili papričku. Po minúte opekania pridajte prelisovaný cesnak a papriky, krátko poduste, prisypte hrášok a zasypte cícerom. Všetko premiešajte a zalejte vývarom a vínom. Varte na miernom plameni. Dochuťte soľou, korením a nakoniec dozdobte nasekanými vňaťami petržlenu a koriandra. Nič nepokazíte ani kúskami varenej klobásy.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto paradajok môžete použiť petržlen, mrkvu, keďže polievka znesie množstvo obmien, podobne ako naša hŕstková polievka. Ak si polovicu predvareného cíceru odložíte, polievku môžete ponorným mixérom čiastočne rozmixovať a tým ju mierne prihustiť. Zvyšný cícer vložíte na efekt až do hotovej polievky.

Cícerové karí s voňavou kokosovou ryžou

Suroviny na 4 – 6 porcií 350 – 400 g suchého cíceru 2 PL olivového oleja 1 veľká cibuľa 5 strúčikov cesnaku 2 väčšie paradajky 1 PL karí korenia 1 celá škorica 1 citrón soľ čerstvé bylinky

Prebratý cícer namočte cez noc do studenej vody. Na druhý deň ho premyte a uvarte s dostatočným množstvom vody približne dve hodiny. Vodu z varenia si odložte. Vo veľkej panvici rozohrejte olej, pridajte naň nadrobno pokrájanú cibuľu, cesnak a nakoniec paradajky. Za občasného premiešania varte asi 10 minút. Pridajte karí korenie, soľ, celú škoricu a scedený cícer. Zmes zalejte približne dvoma šálkami vody. Využite práve tú z varenia cíceru. Varte približne 20 minút, kým má omáčka požadovanú konzistenciu. Podľa potreby pridajte korenie a soľ, dozdobte bylinkami a štvrťkou citróna na pokvapkanie. Servírujte s kokosovou ryžou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tú môžete pripraviť tak, že 250 g ryže (najlepšie basmati alebo parboiled) zmiešajte s niekoľkými lupienkami sušeného kokosu, krátko ju opražte na jednej lyžici oleja a zalejte kokosovým mliekom. Podľa potreby dolejte vodou tak, aby prevyšovala ryžu asi 1 cm a uveďte do varu. Potom ryžu prikryte pokrievkou, vložte do vyhriatej rúry a duste približne 15 – 20 minút.

Čo o ňom vieme? Cícer je univerzálna potravina známa aj pod názvom rímsky hrach alebo menej známym španielske fazule. Táto strukovina, ktorá ako jediná nespôsobuje nepríjemné nadúvanie, je najobľúbenejšia na Strednom východe, kde ju nájdete v jej najznámejšej podobe, a to tradičnej nátierke humus alebo smažených miniplackách falafel. Cícer vyzerá ako väčší hrach alebo lieskové oriešky a jemnou chuťou sa im aj dosť podobá. Chuťovo výborne ladí s citrónovou šťavou, a to hlavne v šalátoch. Už spomenuté nespôsobenie plynatosti, môžete ešte viac podporiť a tým si ochrániť aj citlivý žalúdok a problémy so stráviteľnosťou, ak ho budete pripravovať v spojení so saturejkou, bobkovým listom, rascou, mätou, šalviou, bazalkou alebo tymianom. Zo zdravotného hľadiska je cícer hodnotnou potravinou s mimoriadne vysokým podielom bielkovín, ale i sacharidov a vlákniny, takže dokáže plne konkurovať mäsu a rýchlo nasýtiť. Obsahuje i železo, vápnik, horčík, mangán a nenasýtené mastné kyseliny. S vitamínov je to hlavne E a vitamín B15, ktorý je známi ako účinný antioxidant. Celkovo posilňuje imunitný systém a pomáha v boji proti vysokému cholesterolu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako ho pripravovať? Sušený cícer ako každú strukovinu treba prebrať a namočiť aspoň na 8 až 12 hodín do studenej vody. Nezaškodí, ak spenenú vodu 1- alebo 2-krát vymeníte, keďže surový cícer zo seba vyplavuje jedovaté látky. Potom ho už len stačí zliať, premyť a uvariť domäkka jednu až dve hodiny. Pomôcť si môžete i tlakovým hrncom, ale pozor na prílišné penenie ako zvykne aj obyčajná fazuľa. Dôležité je, že tak ako aj pri ostatných strukovinách sa aj k cíceru pridáva soľ až na konci varenia.

Oveľa lepšie na strávenie i chuť je nielen namočenie, ale i nakličovanie. Stačí, ak cícer prepláchnete, zaleje vodou a necháte klíčiť 2 - 3 dni. Vodu, samozrejme, aspoň raz denne, v prílišnom teple aj niekoľkokrát denne vymieňajte za čerstvú. Po naklíčení zrnká preberte a tie poškodené a nenaklíčené odstráňte. Uvarte domäkka. Ak sa vám pri varení alebo preplachovaní a cedení oddelia uvarené šupky, ktoré plávajú na hladine, odstráňte ich. Ak sa rozhodnete siahnuť po cíceri z konzervy, dbajte na to, aby ste ho pred prípravou vždy prepláchli a scedili.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Stroje skladajú ako lego. Roboty z Považia menia priemysel
  2. Za 30 rokov videl v autoškole všeličo. Vodiči už nie sú tak zruční
  3. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  4. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  5. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  6. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  7. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  8. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  1. Záhradkári, pracujte len ráno a večer
  2. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku?
  3. OTS: LESY SR sa dištancujú od nepravdivých tvrdení
  4. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  5. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  6. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  7. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  8. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  1. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 9 060
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 8 201
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 2 819
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 2 210
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 2 113
  6. Trhy, história aj all inclusive. Kam k moru v Tunisku? 2 065
  7. Čo môže spôsobiť minúta navyše pri pražení kávy? 1 999
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 1 995
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Trnava

Šálka kávy na korze, Smolenický zámok aj cyklistika v okolí vinohradov.


TRNAVA TOURISM
Mgr. Juraj Kocka

Mužsko-ženské vzťahy pod lupou.


Barbora V. Daxner

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Tehotenský test je založený na preukázaní hormónu hCG v moči alebo v krvi.

Tehotenstvo sa dá zistiť z moču aj z krvi.


a 1 ďalší
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Ivan Čáni: Blaha a Kaliňák junior narazili ale napriek tomu ďalej ohlupujú svoj už aj tak dostatočne ohlúpený fan club. 18 465
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 710
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 12 333
  4. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 7 935
  5. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 6 852
  6. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 631
  7. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 049
  8. Rastislav Puchala: Ficovo devínske šialenstvo 5 640
  1. Věra Tepličková: Vážený pán premiér
  2. Marcel Rebro: Dobrý vojak Pellegriny: Poslušne hlásim, že idem do vojny!
  3. Marcel Rebro: Dúhová facka pre červených: Ako si Smeráci vylámali zuby na Volkswagene
  4. Marcel Rebro: Matúš Šutaj Eštok zachraňuje východ po povodniach: z pláže na Sardínii
  5. INESS: Aké je (ne)produktívne zdravotníctvo?
  6. Marcel Rebro: Prezident v maskáčoch: Pellegrini sa ide hrať na vojačika, zatiaľ čo krajina horí
  7. Marcel Rebro: Fico medzi čajom a oknom: Moskva nerada, keď sa kamoši pretvarujú
  8. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
SkryťZatvoriť reklamu