SME

Cícer – strukovina pre každého

Pohrajte sa v kuchyni s touto zvláštnou strukovinou a využite jej chuť a liečivé účinky naplno!

Cícer nie je len "veľký hrach". Pre niekoho zrná s nádychom horkastej chute sušeného hrachu, pre druhého sypká príchuť veľkej bielej fazule, iní v ňom cítia jemnú orieškovú chuť, ba dokonca podobnosť s varenými gaštanmi. Ako ste na tom vy?

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Cícerovo-špenátový šalát

Suroviny na 4 porcie 200 - 300 g suchého cíceru 200 g špenátových listov 150 g lahôdkového tofu 1 väčšia cibuľa 3 - 4 PL citrónovej šťavy 2 PL olivového oleja 1 PL ľanového oleja 1 - 2 strúčiky cesnaku 1 - 2 červené jablká ľanové alebo sezamové semienka soľ, mleté čierne korenie Navyše:

SkryťVypnúť reklamu

1 PL olivového oleja papier na pečenie Deň vopred predmočený cícer uvarte domäkka. Prepláchnite ho a nechajte odkvapkať. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cibuľu pokrájajte na rovnaké kúsky a naukladajte ju na papierom vystlaný a olejom potretý plech na pečenie. Po niekoľkých minútach pridajte k cibuli osušený cícer a pečte spolu ešte asi 8 minút. Medzitým zmiešajte vo väčšej miske citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak, oleje, štipku soli a korenia. Pridajte cícer s cibuľou, premyté a osušené listy špenátu a nakrájané alebo namrvené tofu. Všetko zľahka premiešajte a dozdobte kúskami jablka a semienkami.

Tip: Ak sa vám zdá šalát vďaka tofu až príliš „zdravý“, pokojne ho pre výraznejšiu chuť nahraďte fetou alebo iným drobivým slaným syrom balkánskeho typu. Pre rýchlosť receptu môžete siahnuť i po sterilizovanom cíceri z konzervy.

SkryťVypnúť reklamu

Marocká cícerová polievka

Suroviny na 4 porcie 350 gramov predvareného cíceru 1 liter zeleninového vývaru 200 bieleho suchého vína 2 stonky zeleru 50 gramov mrazeného hrášku 1 väčšia cibuľa 2 strúčiky cesnaku 2 červené papriky 1 čili paprička 1/2 ČL rímskej rasce 1 ČL mletého koriandra 3 PL slnečnicového alebo olivového oleja petržlenová vňať hrsť čerstvého nasekaného koriandra

soľ, mleté čierne korenie Zeleninu rozkrájajte na rovnomerné kocky. V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu. K nej pridajte pokrájaný stonkový zeler, premiešajte a pridajte rímsku rascu a nadrobno nasekanú čili papričku. Po minúte opekania pridajte prelisovaný cesnak a papriky, krátko poduste, prisypte hrášok a zasypte cícerom. Všetko premiešajte a zalejte vývarom a vínom. Varte na miernom plameni. Dochuťte soľou, korením a nakoniec dozdobte nasekanými vňaťami petržlenu a koriandra. Nič nepokazíte ani kúskami varenej klobásy.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto paradajok môžete použiť petržlen, mrkvu, keďže polievka znesie množstvo obmien, podobne ako naša hŕstková polievka. Ak si polovicu predvareného cíceru odložíte, polievku môžete ponorným mixérom čiastočne rozmixovať a tým ju mierne prihustiť. Zvyšný cícer vložíte na efekt až do hotovej polievky.

Cícerové karí s voňavou kokosovou ryžou

Suroviny na 4 – 6 porcií 350 – 400 g suchého cíceru 2 PL olivového oleja 1 veľká cibuľa 5 strúčikov cesnaku 2 väčšie paradajky 1 PL karí korenia 1 celá škorica 1 citrón soľ čerstvé bylinky

Prebratý cícer namočte cez noc do studenej vody. Na druhý deň ho premyte a uvarte s dostatočným množstvom vody približne dve hodiny. Vodu z varenia si odložte. Vo veľkej panvici rozohrejte olej, pridajte naň nadrobno pokrájanú cibuľu, cesnak a nakoniec paradajky. Za občasného premiešania varte asi 10 minút. Pridajte karí korenie, soľ, celú škoricu a scedený cícer. Zmes zalejte približne dvoma šálkami vody. Využite práve tú z varenia cíceru. Varte približne 20 minút, kým má omáčka požadovanú konzistenciu. Podľa potreby pridajte korenie a soľ, dozdobte bylinkami a štvrťkou citróna na pokvapkanie. Servírujte s kokosovou ryžou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tú môžete pripraviť tak, že 250 g ryže (najlepšie basmati alebo parboiled) zmiešajte s niekoľkými lupienkami sušeného kokosu, krátko ju opražte na jednej lyžici oleja a zalejte kokosovým mliekom. Podľa potreby dolejte vodou tak, aby prevyšovala ryžu asi 1 cm a uveďte do varu. Potom ryžu prikryte pokrievkou, vložte do vyhriatej rúry a duste približne 15 – 20 minút.

Čo o ňom vieme? Cícer je univerzálna potravina známa aj pod názvom rímsky hrach alebo menej známym španielske fazule. Táto strukovina, ktorá ako jediná nespôsobuje nepríjemné nadúvanie, je najobľúbenejšia na Strednom východe, kde ju nájdete v jej najznámejšej podobe, a to tradičnej nátierke humus alebo smažených miniplackách falafel. Cícer vyzerá ako väčší hrach alebo lieskové oriešky a jemnou chuťou sa im aj dosť podobá. Chuťovo výborne ladí s citrónovou šťavou, a to hlavne v šalátoch. Už spomenuté nespôsobenie plynatosti, môžete ešte viac podporiť a tým si ochrániť aj citlivý žalúdok a problémy so stráviteľnosťou, ak ho budete pripravovať v spojení so saturejkou, bobkovým listom, rascou, mätou, šalviou, bazalkou alebo tymianom. Zo zdravotného hľadiska je cícer hodnotnou potravinou s mimoriadne vysokým podielom bielkovín, ale i sacharidov a vlákniny, takže dokáže plne konkurovať mäsu a rýchlo nasýtiť. Obsahuje i železo, vápnik, horčík, mangán a nenasýtené mastné kyseliny. S vitamínov je to hlavne E a vitamín B15, ktorý je známi ako účinný antioxidant. Celkovo posilňuje imunitný systém a pomáha v boji proti vysokému cholesterolu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako ho pripravovať? Sušený cícer ako každú strukovinu treba prebrať a namočiť aspoň na 8 až 12 hodín do studenej vody. Nezaškodí, ak spenenú vodu 1- alebo 2-krát vymeníte, keďže surový cícer zo seba vyplavuje jedovaté látky. Potom ho už len stačí zliať, premyť a uvariť domäkka jednu až dve hodiny. Pomôcť si môžete i tlakovým hrncom, ale pozor na prílišné penenie ako zvykne aj obyčajná fazuľa. Dôležité je, že tak ako aj pri ostatných strukovinách sa aj k cíceru pridáva soľ až na konci varenia.

Oveľa lepšie na strávenie i chuť je nielen namočenie, ale i nakličovanie. Stačí, ak cícer prepláchnete, zaleje vodou a necháte klíčiť 2 - 3 dni. Vodu, samozrejme, aspoň raz denne, v prílišnom teple aj niekoľkokrát denne vymieňajte za čerstvú. Po naklíčení zrnká preberte a tie poškodené a nenaklíčené odstráňte. Uvarte domäkka. Ak sa vám pri varení alebo preplachovaní a cedení oddelia uvarené šupky, ktoré plávajú na hladine, odstráňte ich. Ak sa rozhodnete siahnuť po cíceri z konzervy, dbajte na to, aby ste ho pred prípravou vždy prepláchli a scedili.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  2. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať
  4. Budvar stavia na tradícii a darí sa mu lepšie ako kedykoľvek
  5. Signature vône podľa osobnosti
  6. Prečo milionári nevypínajú ani na vrchole?
  7. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  8. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  1. Signature vône podľa osobnosti
  2. Budvar stavia na tradícii a darí sa mu lepšie ako kedykoľvek
  3. Prečo milionári nevypínajú ani na vrchole?
  4. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  5. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  6. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  7. V Malackách vybudovali čajové impérium
  8. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  1. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 13 040
  2. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 9 973
  3. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 9 300
  4. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 5 757
  5. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 4 662
  6. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 476
  7. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 311
  8. Chcete investovať? Začína sa predaj dlhopisov pre Istropolis 3 700
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  2. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  3. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  4. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  5. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  6. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  7. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  8. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 31 562
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 22 599
  3. Vladimír Zervan: Ficov úpadok 11 900
  4. Ivan Mlynár: Pán Peter Tkačenko, na samozvaného šerifa sa hráte vy a nie Štefan Hamran. 9 136
  5. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 556
  6. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 313
  7. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 7 269
  8. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 7 018
  1. Radko Mačuha: Takto sa to robí, do Šimečkovej matere.
  2. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  3. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  4. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  5. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  6. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  7. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
  8. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
SkryťZatvoriť reklamu