SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky

Cícer – strukovina pre každého

Pohrajte sa v kuchyni s touto zvláštnou strukovinou a využite jej chuť a liečivé účinky naplno!

Cícer nie je len "veľký hrach". Pre niekoho zrná s nádychom horkastej chute sušeného hrachu, pre druhého sypká príchuť veľkej bielej fazule, iní v ňom cítia jemnú orieškovú chuť, ba dokonca podobnosť s varenými gaštanmi. Ako ste na tom vy?

Cícerovo-špenátový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 200 - 300 g suchého cíceru
  • 200 g špenátových listov
  • 150 g lahôdkového tofu
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 - 4 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL ľanového oleja
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
  • 1 - 2 červené jablká
  • ľanové alebo sezamové semienka
  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • 1 PL olivového oleja
  • papier na pečenie

Deň vopred predmočený cícer uvarte domäkka. Prepláchnite ho a nechajte odkvapkať. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cibuľu pokrájajte na rovnaké kúsky a naukladajte ju na papierom vystlaný a olejom potretý plech na pečenie. Po niekoľkých minútach pridajte k cibuli osušený cícer a pečte spolu ešte asi 8 minút. Medzitým zmiešajte vo väčšej miske citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak, oleje, štipku soli a korenia. Pridajte cícer s cibuľou, premyté a osušené listy špenátu a nakrájané alebo namrvené tofu. Všetko zľahka premiešajte a dozdobte kúskami jablka a semienkami.

Tip: Ak sa vám zdá šalát vďaka tofu až príliš „zdravý“, pokojne ho pre výraznejšiu chuť nahraďte fetou alebo iným drobivým slaným syrom balkánskeho typu. Pre rýchlosť receptu môžete siahnuť i po sterilizovanom cíceri z konzervy.


Marocká cícerová polievka
Suroviny na 4 porcie

    • 350 gramov predvareného cíceru
    • 1 liter zeleninového vývaru
    • 200 bieleho suchého vína
    • 2 stonky zeleru
    • 50 gramov mrazeného hrášku
    • 1 väčšia cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 červené papriky
    • 1 čili paprička
    • 1/2 ČL rímskej rasce
    • 1 ČL mletého koriandra
    • 3 PL slnečnicového alebo olivového oleja
    • petržlenová vňať
    • hrsť čerstvého nasekaného koriandra

  • soľ, mleté čierne korenie

Zeleninu rozkrájajte na rovnomerné kocky. V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu. K nej pridajte pokrájaný stonkový zeler, premiešajte a pridajte rímsku rascu a nadrobno nasekanú čili papričku. Po minúte opekania pridajte prelisovaný cesnak a papriky, krátko poduste, prisypte hrášok a zasypte cícerom. Všetko premiešajte a zalejte vývarom a vínom. Varte na miernom plameni. Dochuťte soľou, korením a nakoniec dozdobte nasekanými vňaťami petržlenu a koriandra. Nič nepokazíte ani kúskami varenej klobásy.

Tip: Namiesto paradajok môžete použiť petržlen, mrkvu, keďže polievka znesie množstvo obmien, podobne ako naša hŕstková polievka. Ak si polovicu predvareného cíceru odložíte, polievku môžete ponorným mixérom čiastočne rozmixovať a tým ju mierne prihustiť. Zvyšný cícer vložíte na efekt až do hotovej polievky.


Cícerové karí s voňavou kokosovou ryžou
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 350 – 400 g suchého cíceru
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 väčšie paradajky
  • 1 PL karí korenia
  • 1 celá škorica
  • 1 citrón
  • soľ
  • čerstvé bylinky

Prebratý cícer namočte cez noc do studenej vody. Na druhý deň ho premyte a uvarte s dostatočným množstvom vody približne dve hodiny. Vodu z varenia si odložte. Vo veľkej panvici rozohrejte olej, pridajte naň nadrobno pokrájanú cibuľu, cesnak a nakoniec paradajky. Za občasného premiešania varte asi 10 minút. Pridajte karí korenie, soľ, celú škoricu a scedený cícer. Zmes zalejte približne dvoma šálkami vody. Využite práve tú z varenia cíceru. Varte približne 20 minút, kým má omáčka požadovanú konzistenciu. Podľa potreby pridajte korenie a soľ, dozdobte bylinkami a štvrťkou citróna na pokvapkanie. Servírujte s kokosovou ryžou.

Tú môžete pripraviť tak, že 250 g ryže (najlepšie basmati alebo parboiled) zmiešajte s niekoľkými lupienkami sušeného kokosu, krátko ju opražte na jednej lyžici oleja a zalejte kokosovým mliekom. Podľa potreby dolejte vodou tak, aby prevyšovala ryžu asi 1 cm a uveďte do varu. Potom ryžu prikryte pokrievkou, vložte do vyhriatej rúry a duste približne 15 – 20 minút.


Čo o ňom vieme?

  • Cícer je univerzálna potravina známa aj pod názvom rímsky hrach alebo menej známym španielske fazule. Táto strukovina, ktorá ako jediná nespôsobuje nepríjemné nadúvanie, je najobľúbenejšia na Strednom východe, kde ju nájdete v jej najznámejšej podobe, a to tradičnej nátierke humus alebo smažených miniplackách falafel.
  • Cícer vyzerá ako väčší hrach alebo lieskové oriešky a jemnou chuťou sa im aj dosť podobá. Chuťovo výborne ladí s citrónovou šťavou, a to hlavne v šalátoch.
  • Už spomenuté nespôsobenie plynatosti, môžete ešte viac podporiť a tým si ochrániť aj citlivý žalúdok a problémy so stráviteľnosťou, ak ho budete pripravovať v spojení so saturejkou, bobkovým listom, rascou, mätou, šalviou, bazalkou alebo tymianom.
  • Zo zdravotného hľadiska je cícer hodnotnou potravinou s mimoriadne vysokým podielom bielkovín, ale i sacharidov a vlákniny, takže dokáže plne konkurovať mäsu a rýchlo nasýtiť. Obsahuje i železo, vápnik, horčík, mangán a nenasýtené mastné kyseliny. S vitamínov je to hlavne E a vitamín B15, ktorý je známi ako účinný antioxidant. Celkovo posilňuje imunitný systém a pomáha v boji proti vysokému cholesterolu.

Ako ho pripravovať?

  • Sušený cícer ako každú strukovinu treba prebrať a namočiť aspoň na 8 až 12 hodín do studenej vody. Nezaškodí, ak spenenú vodu 1- alebo 2-krát vymeníte, keďže surový cícer zo seba vyplavuje jedovaté látky. Potom ho už len stačí zliať, premyť a uvariť domäkka jednu až dve hodiny. Pomôcť si môžete i tlakovým hrncom, ale pozor na prílišné penenie ako zvykne aj obyčajná fazuľa.
  • Dôležité je, že tak ako aj pri ostatných strukovinách sa aj k cíceru pridáva soľ až na konci varenia.
  • Oveľa lepšie na strávenie i chuť je nielen namočenie, ale i nakličovanie. Stačí, ak cícer prepláchnete, zaleje vodou a necháte klíčiť 2 - 3 dni. Vodu, samozrejme, aspoň raz denne, v prílišnom teple aj niekoľkokrát denne vymieňajte za čerstvú. Po naklíčení zrnká preberte a tie poškodené a nenaklíčené odstráňte. Uvarte domäkka.
  • Ak sa vám pri varení alebo preplachovaní a cedení oddelia uvarené šupky, ktoré plávajú na hladine, odstráňte ich.
  • Ak sa rozhodnete siahnuť po cíceri z konzervy, dbajte na to, aby ste ho pred prípravou vždy prepláchli a scedili.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Znalec slovenského brandy
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  2. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  3. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  8. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  9. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  10. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 6 879
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 725
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 231
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 476
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 483
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 455
  7. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 222
  8. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 164
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 147
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 606
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  4. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  5. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  6. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  7. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 515
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 478
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 010
  4. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 514
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 474
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 733
  7. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 810
  8. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 3 688
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  7. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu