Cícer – strukovina pre každého

Pohrajte sa v kuchyni s touto zvláštnou strukovinou a využite jej chuť a liečivé účinky naplno!

Cícer nie je len "veľký hrach". Pre niekoho zrná s nádychom horkastej chute sušeného hrachu, pre druhého sypká príchuť veľkej bielej fazule, iní v ňom cítia jemnú orieškovú chuť, ba dokonca podobnosť s varenými gaštanmi. Ako ste na tom vy?

Cícerovo-špenátový šalát
Suroviny na 4 porcie

  • 200 - 300 g suchého cíceru
  • 200 g špenátových listov
  • 150 g lahôdkového tofu
  • 1 väčšia cibuľa
  • 3 - 4 PL citrónovej šťavy
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 PL ľanového oleja
  • 1 - 2 strúčiky cesnaku
  • 1 - 2 červené jablká
  • ľanové alebo sezamové semienka
  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • 1 PL olivového oleja
  • papier na pečenie

Deň vopred predmočený cícer uvarte domäkka. Prepláchnite ho a nechajte odkvapkať. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Cibuľu pokrájajte na rovnaké kúsky a naukladajte ju na papierom vystlaný a olejom potretý plech na pečenie. Po niekoľkých minútach pridajte k cibuli osušený cícer a pečte spolu ešte asi 8 minút. Medzitým zmiešajte vo väčšej miske citrónovú šťavu, prelisovaný cesnak, oleje, štipku soli a korenia. Pridajte cícer s cibuľou, premyté a osušené listy špenátu a nakrájané alebo namrvené tofu. Všetko zľahka premiešajte a dozdobte kúskami jablka a semienkami.

Tip: Ak sa vám zdá šalát vďaka tofu až príliš „zdravý“, pokojne ho pre výraznejšiu chuť nahraďte fetou alebo iným drobivým slaným syrom balkánskeho typu. Pre rýchlosť receptu môžete siahnuť i po sterilizovanom cíceri z konzervy.


Marocká cícerová polievka
Suroviny na 4 porcie

    • 350 gramov predvareného cíceru
    • 1 liter zeleninového vývaru
    • 200 bieleho suchého vína
    • 2 stonky zeleru
    • 50 gramov mrazeného hrášku
    • 1 väčšia cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • 2 červené papriky
    • 1 čili paprička
    • 1/2 ČL rímskej rasce
    • 1 ČL mletého koriandra
    • 3 PL slnečnicového alebo olivového oleja
    • petržlenová vňať
    • hrsť čerstvého nasekaného koriandra

  • soľ, mleté čierne korenie

Zeleninu rozkrájajte na rovnomerné kocky. V hrnci rozohrejte olej a osmažte na ňom cibuľu. K nej pridajte pokrájaný stonkový zeler, premiešajte a pridajte rímsku rascu a nadrobno nasekanú čili papričku. Po minúte opekania pridajte prelisovaný cesnak a papriky, krátko poduste, prisypte hrášok a zasypte cícerom. Všetko premiešajte a zalejte vývarom a vínom. Varte na miernom plameni. Dochuťte soľou, korením a nakoniec dozdobte nasekanými vňaťami petržlenu a koriandra. Nič nepokazíte ani kúskami varenej klobásy.

Tip: Namiesto paradajok môžete použiť petržlen, mrkvu, keďže polievka znesie množstvo obmien, podobne ako naša hŕstková polievka. Ak si polovicu predvareného cíceru odložíte, polievku môžete ponorným mixérom čiastočne rozmixovať a tým ju mierne prihustiť. Zvyšný cícer vložíte na efekt až do hotovej polievky.


Cícerové karí s voňavou kokosovou ryžou
Suroviny na 4 – 6 porcií

  • 350 – 400 g suchého cíceru
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 veľká cibuľa
  • 5 strúčikov cesnaku
  • 2 väčšie paradajky
  • 1 PL karí korenia
  • 1 celá škorica
  • 1 citrón
  • soľ
  • čerstvé bylinky

Prebratý cícer namočte cez noc do studenej vody. Na druhý deň ho premyte a uvarte s dostatočným množstvom vody približne dve hodiny. Vodu z varenia si odložte. Vo veľkej panvici rozohrejte olej, pridajte naň nadrobno pokrájanú cibuľu, cesnak a nakoniec paradajky. Za občasného premiešania varte asi 10 minút. Pridajte karí korenie, soľ, celú škoricu a scedený cícer. Zmes zalejte približne dvoma šálkami vody. Využite práve tú z varenia cíceru. Varte približne 20 minút, kým má omáčka požadovanú konzistenciu. Podľa potreby pridajte korenie a soľ, dozdobte bylinkami a štvrťkou citróna na pokvapkanie. Servírujte s kokosovou ryžou.

Tú môžete pripraviť tak, že 250 g ryže (najlepšie basmati alebo parboiled) zmiešajte s niekoľkými lupienkami sušeného kokosu, krátko ju opražte na jednej lyžici oleja a zalejte kokosovým mliekom. Podľa potreby dolejte vodou tak, aby prevyšovala ryžu asi 1 cm a uveďte do varu. Potom ryžu prikryte pokrievkou, vložte do vyhriatej rúry a duste približne 15 – 20 minút.


Čo o ňom vieme?

  • Cícer je univerzálna potravina známa aj pod názvom rímsky hrach alebo menej známym španielske fazule. Táto strukovina, ktorá ako jediná nespôsobuje nepríjemné nadúvanie, je najobľúbenejšia na Strednom východe, kde ju nájdete v jej najznámejšej podobe, a to tradičnej nátierke humus alebo smažených miniplackách falafel.
  • Cícer vyzerá ako väčší hrach alebo lieskové oriešky a jemnou chuťou sa im aj dosť podobá. Chuťovo výborne ladí s citrónovou šťavou, a to hlavne v šalátoch.
  • Už spomenuté nespôsobenie plynatosti, môžete ešte viac podporiť a tým si ochrániť aj citlivý žalúdok a problémy so stráviteľnosťou, ak ho budete pripravovať v spojení so saturejkou, bobkovým listom, rascou, mätou, šalviou, bazalkou alebo tymianom.
  • Zo zdravotného hľadiska je cícer hodnotnou potravinou s mimoriadne vysokým podielom bielkovín, ale i sacharidov a vlákniny, takže dokáže plne konkurovať mäsu a rýchlo nasýtiť. Obsahuje i železo, vápnik, horčík, mangán a nenasýtené mastné kyseliny. S vitamínov je to hlavne E a vitamín B15, ktorý je známi ako účinný antioxidant. Celkovo posilňuje imunitný systém a pomáha v boji proti vysokému cholesterolu.

Ako ho pripravovať?

  • Sušený cícer ako každú strukovinu treba prebrať a namočiť aspoň na 8 až 12 hodín do studenej vody. Nezaškodí, ak spenenú vodu 1- alebo 2-krát vymeníte, keďže surový cícer zo seba vyplavuje jedovaté látky. Potom ho už len stačí zliať, premyť a uvariť domäkka jednu až dve hodiny. Pomôcť si môžete i tlakovým hrncom, ale pozor na prílišné penenie ako zvykne aj obyčajná fazuľa.
  • Dôležité je, že tak ako aj pri ostatných strukovinách sa aj k cíceru pridáva soľ až na konci varenia.
  • Oveľa lepšie na strávenie i chuť je nielen namočenie, ale i nakličovanie. Stačí, ak cícer prepláchnete, zaleje vodou a necháte klíčiť 2 - 3 dni. Vodu, samozrejme, aspoň raz denne, v prílišnom teple aj niekoľkokrát denne vymieňajte za čerstvú. Po naklíčení zrnká preberte a tie poškodené a nenaklíčené odstráňte. Uvarte domäkka.
  • Ak sa vám pri varení alebo preplachovaní a cedení oddelia uvarené šupky, ktoré plávajú na hladine, odstráňte ich.
  • Ak sa rozhodnete siahnuť po cíceri z konzervy, dbajte na to, aby ste ho pred prípravou vždy prepláchli a scedili.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 7 019
  2. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 5 815
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 944
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 643
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 2 138
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 100
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 957
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 600
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 146
  10. Zvládnete tento test o jablkách a cideroch? Otestujte sa 672

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

OĽaNO nie je iba Matovič, hovorí jeho líder. Uvažuje, že sa stiahne z politiky

Líder OĽaNO Igor Matovič pre SME hovorí, že sa mu stalo niečo závažné.

EKONOMIKA

Ľudia v roamingu prestali šetriť. Svoje telefóny využívajú viac

V krajinách EÚ telefonujeme za rovnaké ceny ako doma.

AUTO

Doprava v Chorvátsku kolabuje, cestu blokujú kolóny a nehody

Skolabovala aj doprava na obchvate Záhrebu.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.

Britský bulvár ponížil novú hviezdu seriálu Doctor Who, zverejnil jej nahé fotky

V trinástej sérii kultovej série bude z doktora po prvýkrát doktorka.