SME
Sobota, 23. január, 2021 | Meniny má MilošKrížovkyKrížovky

3 x rýchla večera

Nevytáčajte číslo donáškovej služby len preto, že nestíhate! Naučte sa variť rýchlovky! Stačí využiť čo dom dal...

Kúzelné cestoviny
max. 10 minút (8 minút varenie špagiet a príprava+2 minúty varenie na panvici)
Suroviny na 4 porcie

  • 100 g anglickej slaniny
  • 400 g špagiet
  • 20 malých cherry paradajok
  • kapary
  • 2 PL oleja
  • 60 g parmezánu
  • hrsť nasekanej petržlenovej vňate
  • soľ
  • mleté čierne korenie

Špagety uvarte podľa návodu na obale. Medzitým pokrájajte slaninu na prúžky. Vo väčšej panvici alebo woku rozohrejte olej a osmažte na ňom slaninu a paradajky spolu s korením a soľou nie dlhšie ako1 - 2 minúty. Na záver pridajte kapary. Skôr ako uvarené špagety zlejete, odložte si bokom 1 - 2 naberačky vody, v ktorej sa varili, na podlievanie. Odkvapkané cestoviny pridajte do rozhorúčenej panvice, premiešajte, zasypte nasekanou vňaťou a nastrúhaným parmezánom, dochuťte soľou a korením a odstavte. Servírujte dozdobené parmezánom a bylinkami.

Tip: Kúzlo receptu spočíva v jeho obmenách. Donekonečna môžete zamieňať druh cestovín, slaninu vymeniť za chorizo alebo kúsok údeného či dary mora, nakladanú zeleninu za čerstvú, parmezán za iné druhy syrov, petržlen za bazalku a pod...


Bravčové ražniči so zeleninou
30 minút (15 minút príprava +15 minút pečenie)
Suroviny na 4 porcie

    • 500 g bravčového mäsa
    • 20 malých šampiňónov
    • 20 cherry paradajok alebo 3 papriky
    • 1 PL citrónovej šťavy
    • 2 PL slnečnicového oleja
    • 1 ČL sušených byliniek podľa chuti
    • soľ
    • mleté čierne korenie

V miske rozmiešajte citrónovú šťavu, olej a v dlani podrvené sušené bylinky. Mäso rozkrájajte na kocky, tie vložte do misky s marinádou a rukami premiešajte. Šampiňóny a paradajky môžete prekrojiť na polovice. Papriky nakrájajte na kocky. Predhrejte gril alebo rúru. Medzitým striedavo ponapichujte mäso so zeleninou na namočené špajdle alebo kovové ihly. Povrch hotových ražniči osoľte a okoreňte a dajte piecť. Pečte približne 15 minút. Počas pečenia alebo grilovania môžete ihly obracať. Servírujte s chlebom alebo zemiakmi, ktoré sa môžu piecť zároveň so špízmi.

Tip: Ak siahnete po kuracom mäse, grilovanie zaberie ešte menej času. Ten môžete ušetriť i tak, ak si ražniči pripravíte na ihly večer vopred a odložíte ich do chladničky.


Zemiaková tortilla s olivami
35 minút (10 minút príprava + 25 minút pečenie)
Suroviny na 4 porcie

    • 3 - 4 stredne veľké zemiaky
    • 1 menšia cibuľa
    • 2 strúčiky cesnaku
    • olivy
    • 4 vajíčka
    • 3 - 5 PL oleja
    • olivy
    • čerstvé alebo sušené bylinky
    • soľ

  • mleté čierne korenie

Zemiaky ošúpte a nakrájajte alebo nastrúhajte na tenučké plátky. Osušte ich v utierke a naukladajte do panvice s rozpáleným olejom. Opekajte a z času na čas ich prevráťte alebo rozhrňte, aby sa opekali rovnomerne. Medzitým nakrájajte cibuľu a cesnak na prúžky a pridajte ich k zemiakom. Keď sú zemiaky mäkké, pridajte k nim celé alebo na kolieska pokrájané olivy, nakoniec všetko zalejte rozšľahanými vajíčkami, dochuťte soľou, korením a bylinkami. Tortillu za občasného potrasenie panvicou opekajte, ak máte pocit, že spodná strana je už hotová, za pomoci taniera alebo druhej panvice ju prevráťte a opečte do chrumkava a zlatista i z druhej strany. Servírujte s čerstvou zeleninou, dozdobenú bylinkami alebo strúhaným syrom.

Tip: Rovnako dobre bude chutiť a dokonca vám zaberie i menej času, ak si pripravíte hrubú vajíčkovú omeletu s paradajkami alebo predvarenými zemiakmi či špenátom. Výborným bylinkovým ochucovadlom na omelety a tortilly je voňavý rozmarín a tymian.


Šikovné nápady a triky...

  • Nebojte sa tlakového hrnca. S ním vyčaríte nielen zeleninové, ale aj mäsové pokrmy doslova za niekoľko minút.
  • Do pol hodiny stihnete pripraviť sladké i slané palacinky plnené kuracím mäsom alebo šunkou a syrom.
  • Taktiež nezabudnite na jedlo chudobných a častejšie siahnite po jednoduchých pečených zemiakoch alebo predvarené zemiaky zapečte spolu so syrom či bryndzou.
  • Výborným pomocníkom je aj chladené lístkové cesto, s ktorým vyčaríte nielen rýchlu pizzu a iné slané koláče, ale i plnené taštičky, či už slanou, alebo sladkou náplňou. Môžete ním vystlať formičky, pridať šunku, rozbiť vajíčko a pridať syr a rýchly plnený koláč je na svete.
  • Rovnako rýchlym a dobrým pomocníkom v kuchyni je okrem cestovín i ryža či kuskus. Nechajte sa inšpirovať svetovou kuchyňou a pripravte okrem varenej ryže i tú pikantnú či sladkú opekanú, ale i jednoduchú mliečnu ryžu.
  • Ak už naozaj i špajza zíva prázdnotou, na pomoci vám budú určite vajíčka v rôznej podobe. Od jednoduchým varených cez plnené omelety až po zapekanie rôznych jedál.
  • Podať pomocnú ruku v boji proti času vám s radosťou prídu i všetky druhy rýb a plodov mora, na ktorých chutnú prípravu, naozaj stačí tak málo.
  • Najosvedčenejšou záchranou proti hladu je teplá a hlavne rýchla polievka. Nemusíte sa trmácať s dlhou prípravou pravého vývaru či gulášu a kapustnice. Z akejkoľvek zeleniny vyčarujete ľahkú zeleninovú polievku so závarkou alebo po rozmixovaní nalákajte svojich blízkych na mliečno-krémovú polievku s krutónmi, na ktorých prípravu vám poslúži i viacdňové staré pečivo.
  • Posledná rada znie nebojte sa smaženia! Hoci sa teraz chytil za hlavu každý odborník na zdravú výživu, všetci dobre vieme, že smaženie je rýchle a dá sa využiť i v zdravšej verzii. Nezabudnite teda na placky všetkých druhov, karbonátky, chrumkavé kúsky mäsa, rýb i zeleniny servírované priamo alebo rafinovane schované v šaláte, bagete či chlebovej placke.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  2. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  3. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  4. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  5. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  6. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste?
  7. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente?
  8. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  9. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  10. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  1. Stravné pre živnostníkov teraz najvýhodnejšie
  2. Investície s fixným ročným výnosom od 6 do 8,25 %
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji
  4. Hygge ako životný štýl
  5. Vynašli sme sa aj v čase korony. 3D showroom očaril klientov.
  6. Videobanking. Nová éra bankovania je tu
  7. Prokrastinujete? 5 overených tipov, ako nestratiť radosť z práce
  8. Mimoriadny úspech značky Toyota na Slovensku v roku 2020
  9. Pandémia urýchlila zavádzanie nových technológií vo firmách
  10. Pandémia presúva zákazníkov do online priestoru
  1. Mozog Penty na kolenách: Aký je Hačšákov príbeh v Pente? 36 218
  2. V centre Bratislavy ako na dedine. Ako sa býva v hlavnom meste? 34 974
  3. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku 11 661
  4. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 9 251
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov 8 722
  6. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 105
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 742
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka? 6 374
  9. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 6 296
  10. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 5 855
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Záchranár Peter Vizvary z galantskej nemocnice, ktorého na ARO doviezli na Silvestra po tom, ako sa pri práci sám nakazil koronavírusom.

Pocit dusenia mám stále v sebe, vraví pacient pripojený na kyslík.

6 h
Monika Jankovská odchádza z výsluchu na NAKA v Nitre.

S vyšetrovateľmi začala spolupracovať koncom októbra.

5 h

Rozhovory ZKH s primátorom Bratislavy Matúšom Vallom.

5 h

Neprehliadnite tiež

Amanda Gormanová

Jej knihy sú vypredané.

12 h
Tartaletky s bielou čokoládou

Recepty na rezy, torty aj cheesecake.

18 h

Existuje správny počet detí v rodine?

14. okt