SME

Čo zostalo v mise...

Aj u vás praská ovocná misa vo švíkoch, aj keď už je dávno po Vianociach? Rýchlo zužitkujte, čo sa ešte dá...

(Zdroj: Isifa)

Aj u vás praská ovocná misa vo švíkoch, aj keď už je dávno po Vianociach? Rýchlo zužitkujte, čo sa ešte dá a exotické ovocie, na ktoré vás nalákali akcie v hypermarketoch nemusí skonči v koši...

Šalát s chrumkavým mäsom a avokádom
Suroviny na 4-6 porcií

  • 600 g vykosteného kuracieho mäsa bez kože

    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou

  • 200 ml kyslej smotany

  • 2 zrelé avokáda

  • 1 červená paprika

  • hlávkový šalát

  • limetka

  • hrsť nasekaného koriandru

  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • Strúhanka alebo chrumkavá zmes na obaľovanie

  • vajíčka

  • hladká múka

  • olej na fritovanie

  • soľ, korenie podľa chuti

SkryťVypnúť reklamu

Kuracie mäso pokrájajte na väčšie rezančeky, osoľte, okoreňte podľa chuti mletým čiernym korením alebo pálivým čili, obaľte v trojobale a vysmažte dozlatista. Zamiešajte šťavu a kôru z dôkladne umytej limetky spolu s kyslou smotanou, nasekaným koriandrom, soľou a korením. Hlávkový šalát natrhajte na menšie kúsky, pridajte na kúsky pokrájané ošúpané avokádo, papriku, zalejte pripraveným dresingom, premiešajte a dochuťte. Nakoniec pridajte chrumkavé kúsky kuraťa. Šalát servírujte s chrumkavými mexickými čipsami alebo ho zaviňte do mexickej placky na spôsob wrap.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto kuracích kúskov môžete použiť a rozkrájať zvyšný kurací rezeň. Naopak, ak preferujete zdravšiu výživu, ochutené mäso potrite olejom, obaľte v strúhanke a upečte v rúre. Ako obmenu za šalát môžete použiť čakanku. Príliš prezreté avokádo môžete využiť na prípravu salsy guacamole, sladkého mliečneho kokteilu alebo roztlačiť na pleťovú masku.


Kuracie karí s mangom
Suroviny na 4-6 porcií

  • 800 g kuracích pŕs

  • 2 zrelé mangá

  • 2 PL slnečnicového oleja

  • 1 cibuľa

  • 1 menšia červená paprika

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1-2 PL mletého zázvoru

  • 1 -2 PL karí korenia

  • 1 ČL mletej rasce

  • 2 PL bieleho vínneho octu

  • 500 ml kokosového mlieka

  • petržlenová vňať

  • soľ

Kuracie prsia pokrájajte na rovnaké kocky. Cibuľu pokrájanú na drobno urestujte na rozpálenom oleji do sklovita. Pridajte na malé kocky nakrájanú papriku a po dvoch minútach koreniny, prelisovaný cesnak a mäso. Chvíľku opekajte, podlejte vínnym octom a potom prikryté poduste 8 až 10 minút. Medzitým očistite a pokrájajte mango. Pridajte ho k mäsu a krátko povarte. Nakoniec celý pokrm zalejte kokosovým mliekom. Nechajte prevrieť, dochuťte podľa potreby koreninami a soľou a môžete servírovať. Jedlo najlepšie vynikne s hrozienkovou ryžou. Hotové porcie dozdobte mangom a petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak sa vám zdá, že kokosové mlieko omáčku príliš zahustilo, rozrieďte ju troškou vody. Ako obmenu receptu môžete využiť i jablká či ananás. Kuracie prsia môžete vymeniť za vykostené kuracie alebo morčacie mäso. Silnejšie chute získate, ak mletý zázvor nahradíte približne 5 cm kúskom čerstvého koreňa, mleté karí korenie môžete vymeniť za karí pastu. Na dozdobenie výborne poslúži strúhaný kokos alebo nasekané mandle.


Prevrátený ananásový koláč
Suroviny na viac porcií

  • zrelý ananás

  • 70 g trstinového cukru

  • 50 g masla

  • 120 g práškového cukru

  • 180 g polohrubej múky

  • 2 ČL prášku do pečiva

  • 2 vajíčka

  • 8 PL mlieka alebo ovocnej šťavy

  • kandizované čerešne

  • tuk na vymazanie formy

  • okrúhla tortová forma

Tortovú formu hrubšie vymažte maslom. Na dno formy rovnomerne rozsypte hnedý cukor. Ananás ostrúhajte, vyrežte tvrdý stred a nakrájajte na hrubšie kolieska. Tie naukladajte na cukrom vysypané dno formy. Do každej dierky v strede ananásu vložte kandizovanú čerešňu. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Šľahačom vymiešajte zmäknuté maslo a práškový cukor. Postupne pridávajte vajíčka, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto navrstvite na ovocie a vložte do rúry. Pečte približne 30-40 minút. Hotový koláč nechajte chvíľku vychladnúť a potom ho preklopte na podnos. Na vrchu by mal byť pekný zlatistý karamel. Dozdobiť môžete šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ananás môžete vymeniť za jablká, hrušky, broskyne, banány a iné sladká ovocie. Najkrajšie sa však vyníma práve ananás.


Rýchle nápady...

  • Ananás môžete využiť aj na prípravu havajskej pizze alebo toastov. Dobre vynikne aj v kuracom soté, alebo ovocnom či mäsovom ražniči. Keď už sa vám zdá na prípravu jedál príliš prezretý využite ho na prípravu koláčov alebo džúsov. Na polovicu prekrojená a vydlabaná šupka poslúži ako lodička na servírovanie šalátov alebo ryže k mäsu.

  • Avokádo sa hodí najviac do rôznych druhov šalátov, kde na prilepšenie namiesto mäsa, môžete využiť aj krevety alebo vajíčka. Taktiež vynikne zabalené s sushi či v nátierkach, ktoré sa dajú servírovať na jednohubkách alebo ozdobne nastriekané vo vydlabanom vajíčku.

  • Ak neviete ako zužitkovať čerstvé figy, skúste ich pripraviť na spôsob grilovaných sliviek obalených v slaninke. Za pomoci fíg a parmezánu zvýraznite chuť mdlého šalátu. V kombinácii s prosciuttom sa dajú servírovať namiesto melónu ako jednohubky.

  • Zrniečka z granátového jablka využijete nielen do šalátov, mafinov, miešaných nápojov, ale aj k mäsu ako divina namiesto brusníc a šípok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  2. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  3. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  5. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže
  6. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna
  7. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok
  8. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky
  1. Slovenské naj na jednom mieste. Stačí lúštiť
  2. Nový rekord v politickom terore utvorili Červení Khméri
  3. Šéf nemocníc v Šaci Sabol: Nemôžeme byť spokojní s počtom roboti
  4. Chcete dokonalé zuby? Čo vám reklamy nepovedia
  5. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  6. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  7. Závod Carpathia v Prievidzi oslavuje jubileum
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 100 747
  2. Firmu rozbiehal po maturite. Dnes má obrat vyše pol milióna 21 259
  3. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 11 002
  4. Čo robí Portugalsko jedinečným? Jedenásť typických vecí a zvykov 8 464
  5. Tieto chyby pri investovaní vám bránia zhodnotiť majetok 6 232
  6. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 5 095
  7. Takto bude vyzerať nové námestie na začiatku Dúbravky 4 977
  8. Šaca - centrum robotickej chirurgie na východe Slovenska 4 462
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Kuskus je jednoduchý na prípravu.


a 1 ďalší 1
Hlivu môžete skombinovať s kyslou smotanou.

Trinásť nápadov na recepty z hlivy.


redakcia SME ženy

Nové číslo magazínu SME ženy je v predaji aj s darčekom.


redakcia SME ženy
Simona Mištíková

Riaditeľka PR agentúry a lektorka soft skills.


6
reklama
SkryťZatvoriť reklamu