Čo zostalo v mise...

Aj u vás praská ovocná misa vo švíkoch, aj keď už je dávno po Vianociach? Rýchlo zužitkujte, čo sa ešte dá...

(Zdroj: Isifa)

Aj u vás praská ovocná misa vo švíkoch, aj keď už je dávno po Vianociach? Rýchlo zužitkujte, čo sa ešte dá a exotické ovocie, na ktoré vás nalákali akcie v hypermarketoch nemusí skonči v koši...

Šalát s chrumkavým mäsom a avokádom
Suroviny na 4-6 porcií

  • 600 g vykosteného kuracieho mäsa bez kože
  • 200 ml kyslej smotany
  • 2 zrelé avokáda
  • 1 červená paprika
  • hlávkový šalát
  • limetka
  • hrsť nasekaného koriandru
  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • Strúhanka alebo chrumkavá zmes na obaľovanie
  • vajíčka
  • hladká múka
  • olej na fritovanie
  • soľ, korenie podľa chuti

Kuracie mäso pokrájajte na väčšie rezančeky, osoľte, okoreňte podľa chuti mletým čiernym korením alebo pálivým čili, obaľte v trojobale a vysmažte dozlatista. Zamiešajte šťavu a kôru z dôkladne umytej limetky spolu s kyslou smotanou, nasekaným koriandrom, soľou a korením. Hlávkový šalát natrhajte na menšie kúsky, pridajte na kúsky pokrájané ošúpané avokádo, papriku, zalejte pripraveným dresingom, premiešajte a dochuťte. Nakoniec pridajte chrumkavé kúsky kuraťa. Šalát servírujte s chrumkavými mexickými čipsami alebo ho zaviňte do mexickej placky na spôsob wrap.

Tip: Namiesto kuracích kúskov môžete použiť a rozkrájať zvyšný kurací rezeň. Naopak, ak preferujete zdravšiu výživu, ochutené mäso potrite olejom, obaľte v strúhanke a upečte v rúre. Ako obmenu za šalát môžete použiť čakanku. Príliš prezreté avokádo môžete využiť na prípravu salsy guacamole, sladkého mliečneho kokteilu alebo roztlačiť na pleťovú masku.


Kuracie karí s mangom
Suroviny na 4-6 porcií

  • 800 g kuracích pŕs
  • 2 zrelé mangá
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 1 cibuľa
  • 1 menšia červená paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1-2 PL mletého zázvoru
  • 1 -2 PL karí korenia
  • 1 ČL mletej rasce
  • 2 PL bieleho vínneho octu
  • 500 ml kokosového mlieka
  • petržlenová vňať
  • soľ

Kuracie prsia pokrájajte na rovnaké kocky. Cibuľu pokrájanú na drobno urestujte na rozpálenom oleji do sklovita. Pridajte na malé kocky nakrájanú papriku a po dvoch minútach koreniny, prelisovaný cesnak a mäso. Chvíľku opekajte, podlejte vínnym octom a potom prikryté poduste 8 až 10 minút. Medzitým očistite a pokrájajte mango. Pridajte ho k mäsu a krátko povarte. Nakoniec celý pokrm zalejte kokosovým mliekom. Nechajte prevrieť, dochuťte podľa potreby koreninami a soľou a môžete servírovať. Jedlo najlepšie vynikne s hrozienkovou ryžou. Hotové porcie dozdobte mangom a petržlenovou vňaťou.

Tip: Ak sa vám zdá, že kokosové mlieko omáčku príliš zahustilo, rozrieďte ju troškou vody. Ako obmenu receptu môžete využiť i jablká či ananás. Kuracie prsia môžete vymeniť za vykostené kuracie alebo morčacie mäso. Silnejšie chute získate, ak mletý zázvor nahradíte približne 5 cm kúskom čerstvého koreňa, mleté karí korenie môžete vymeniť za karí pastu. Na dozdobenie výborne poslúži strúhaný kokos alebo nasekané mandle.


Prevrátený ananásový koláč
Suroviny na viac porcií

  • zrelý ananás
  • 70 g trstinového cukru
  • 50 g masla
  • 120 g práškového cukru
  • 180 g polohrubej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • 2 vajíčka
  • 8 PL mlieka alebo ovocnej šťavy
  • kandizované čerešne
  • tuk na vymazanie formy
  • okrúhla tortová forma

Tortovú formu hrubšie vymažte maslom. Na dno formy rovnomerne rozsypte hnedý cukor. Ananás ostrúhajte, vyrežte tvrdý stred a nakrájajte na hrubšie kolieska. Tie naukladajte na cukrom vysypané dno formy. Do každej dierky v strede ananásu vložte kandizovanú čerešňu. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Šľahačom vymiešajte zmäknuté maslo a práškový cukor. Postupne pridávajte vajíčka, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto navrstvite na ovocie a vložte do rúry. Pečte približne 30-40 minút. Hotový koláč nechajte chvíľku vychladnúť a potom ho preklopte na podnos. Na vrchu by mal byť pekný zlatistý karamel. Dozdobiť môžete šľahačkou.

Tip: Ananás môžete vymeniť za jablká, hrušky, broskyne, banány a iné sladká ovocie. Najkrajšie sa však vyníma práve ananás.


Rýchle nápady...

  • Ananás môžete využiť aj na prípravu havajskej pizze alebo toastov. Dobre vynikne aj v kuracom soté, alebo ovocnom či mäsovom ražniči. Keď už sa vám zdá na prípravu jedál príliš prezretý využite ho na prípravu koláčov alebo džúsov. Na polovicu prekrojená a vydlabaná šupka poslúži ako lodička na servírovanie šalátov alebo ryže k mäsu.
  • Avokádo sa hodí najviac do rôznych druhov šalátov, kde na prilepšenie namiesto mäsa, môžete využiť aj krevety alebo vajíčka. Taktiež vynikne zabalené s sushi či v nátierkach, ktoré sa dajú servírovať na jednohubkách alebo ozdobne nastriekané vo vydlabanom vajíčku.
  • Ak neviete ako zužitkovať čerstvé figy, skúste ich pripraviť na spôsob grilovaných sliviek obalených v slaninke. Za pomoci fíg a parmezánu zvýraznite chuť mdlého šalátu. V kombinácii s prosciuttom sa dajú servírovať namiesto melónu ako jednohubky.
  • Zrniečka z granátového jablka využijete nielen do šalátov, mafinov, miešaných nápojov, ale aj k mäsu ako divina namiesto brusníc a šípok.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  2. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 32 718
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 21 729
  3. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 20 310
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 10 398
  5. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 9 931
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 6 375
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 4 743
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 657
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 796
  10. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku 2 253

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Noční vlci: nielen motorkári, ale aj Putinovi žoldnieri

Gang ruských motorkárov je prepojený na Kremeľ, v Európe môže šíriť nielen propagandu.

ŠPORT

Sagan vie, že vyhrá. Len musím prísť do Paríža, hovorí

Slovák má na čele bodovacej súťaže už prakticky nedostižný náskok.

PRIMÁR

Ako dlho zostane nikotín v tele po poslednej cigarete?

Kedy sa nikotín odbúra z krvi a komu to trvá najdlhšie.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.