SME

Čo zostalo v mise...

Aj u vás praská ovocná misa vo švíkoch, aj keď už je dávno po Vianociach? Rýchlo zužitkujte, čo sa ešte dá...

(Zdroj: Isifa)

Aj u vás praská ovocná misa vo švíkoch, aj keď už je dávno po Vianociach? Rýchlo zužitkujte, čo sa ešte dá a exotické ovocie, na ktoré vás nalákali akcie v hypermarketoch nemusí skonči v koši...

Šalát s chrumkavým mäsom a avokádom
Suroviny na 4-6 porcií

  • 600 g vykosteného kuracieho mäsa bez kože

    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou

  • 200 ml kyslej smotany

  • 2 zrelé avokáda

  • 1 červená paprika

  • hlávkový šalát

  • limetka

  • hrsť nasekaného koriandru

  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • Strúhanka alebo chrumkavá zmes na obaľovanie

  • vajíčka

  • hladká múka

  • olej na fritovanie

  • soľ, korenie podľa chuti

SkryťVypnúť reklamu

Kuracie mäso pokrájajte na väčšie rezančeky, osoľte, okoreňte podľa chuti mletým čiernym korením alebo pálivým čili, obaľte v trojobale a vysmažte dozlatista. Zamiešajte šťavu a kôru z dôkladne umytej limetky spolu s kyslou smotanou, nasekaným koriandrom, soľou a korením. Hlávkový šalát natrhajte na menšie kúsky, pridajte na kúsky pokrájané ošúpané avokádo, papriku, zalejte pripraveným dresingom, premiešajte a dochuťte. Nakoniec pridajte chrumkavé kúsky kuraťa. Šalát servírujte s chrumkavými mexickými čipsami alebo ho zaviňte do mexickej placky na spôsob wrap.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto kuracích kúskov môžete použiť a rozkrájať zvyšný kurací rezeň. Naopak, ak preferujete zdravšiu výživu, ochutené mäso potrite olejom, obaľte v strúhanke a upečte v rúre. Ako obmenu za šalát môžete použiť čakanku. Príliš prezreté avokádo môžete využiť na prípravu salsy guacamole, sladkého mliečneho kokteilu alebo roztlačiť na pleťovú masku.


Kuracie karí s mangom
Suroviny na 4-6 porcií

  • 800 g kuracích pŕs

  • 2 zrelé mangá

  • 2 PL slnečnicového oleja

  • 1 cibuľa

  • 1 menšia červená paprika

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1-2 PL mletého zázvoru

  • 1 -2 PL karí korenia

  • 1 ČL mletej rasce

  • 2 PL bieleho vínneho octu

  • 500 ml kokosového mlieka

  • petržlenová vňať

  • soľ

Kuracie prsia pokrájajte na rovnaké kocky. Cibuľu pokrájanú na drobno urestujte na rozpálenom oleji do sklovita. Pridajte na malé kocky nakrájanú papriku a po dvoch minútach koreniny, prelisovaný cesnak a mäso. Chvíľku opekajte, podlejte vínnym octom a potom prikryté poduste 8 až 10 minút. Medzitým očistite a pokrájajte mango. Pridajte ho k mäsu a krátko povarte. Nakoniec celý pokrm zalejte kokosovým mliekom. Nechajte prevrieť, dochuťte podľa potreby koreninami a soľou a môžete servírovať. Jedlo najlepšie vynikne s hrozienkovou ryžou. Hotové porcie dozdobte mangom a petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak sa vám zdá, že kokosové mlieko omáčku príliš zahustilo, rozrieďte ju troškou vody. Ako obmenu receptu môžete využiť i jablká či ananás. Kuracie prsia môžete vymeniť za vykostené kuracie alebo morčacie mäso. Silnejšie chute získate, ak mletý zázvor nahradíte približne 5 cm kúskom čerstvého koreňa, mleté karí korenie môžete vymeniť za karí pastu. Na dozdobenie výborne poslúži strúhaný kokos alebo nasekané mandle.


Prevrátený ananásový koláč
Suroviny na viac porcií

  • zrelý ananás

  • 70 g trstinového cukru

  • 50 g masla

  • 120 g práškového cukru

  • 180 g polohrubej múky

  • 2 ČL prášku do pečiva

  • 2 vajíčka

  • 8 PL mlieka alebo ovocnej šťavy

  • kandizované čerešne

  • tuk na vymazanie formy

  • okrúhla tortová forma

Tortovú formu hrubšie vymažte maslom. Na dno formy rovnomerne rozsypte hnedý cukor. Ananás ostrúhajte, vyrežte tvrdý stred a nakrájajte na hrubšie kolieska. Tie naukladajte na cukrom vysypané dno formy. Do každej dierky v strede ananásu vložte kandizovanú čerešňu. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Šľahačom vymiešajte zmäknuté maslo a práškový cukor. Postupne pridávajte vajíčka, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto navrstvite na ovocie a vložte do rúry. Pečte približne 30-40 minút. Hotový koláč nechajte chvíľku vychladnúť a potom ho preklopte na podnos. Na vrchu by mal byť pekný zlatistý karamel. Dozdobiť môžete šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ananás môžete vymeniť za jablká, hrušky, broskyne, banány a iné sladká ovocie. Najkrajšie sa však vyníma práve ananás.


Rýchle nápady...

  • Ananás môžete využiť aj na prípravu havajskej pizze alebo toastov. Dobre vynikne aj v kuracom soté, alebo ovocnom či mäsovom ražniči. Keď už sa vám zdá na prípravu jedál príliš prezretý využite ho na prípravu koláčov alebo džúsov. Na polovicu prekrojená a vydlabaná šupka poslúži ako lodička na servírovanie šalátov alebo ryže k mäsu.

  • Avokádo sa hodí najviac do rôznych druhov šalátov, kde na prilepšenie namiesto mäsa, môžete využiť aj krevety alebo vajíčka. Taktiež vynikne zabalené s sushi či v nátierkach, ktoré sa dajú servírovať na jednohubkách alebo ozdobne nastriekané vo vydlabanom vajíčku.

  • Ak neviete ako zužitkovať čerstvé figy, skúste ich pripraviť na spôsob grilovaných sliviek obalených v slaninke. Za pomoci fíg a parmezánu zvýraznite chuť mdlého šalátu. V kombinácii s prosciuttom sa dajú servírovať namiesto melónu ako jednohubky.

  • Zrniečka z granátového jablka využijete nielen do šalátov, mafinov, miešaných nápojov, ale aj k mäsu ako divina namiesto brusníc a šípok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia
  2. V Malackách vybudovali čajové impérium
  3. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  4. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  5. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  6. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  7. Od dnes len 3 dni – exotika s BUBO s 55% zľavou
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Ponúkali vlastné bývanie, dnes majú v Tatrách úspešné hotely
  2. Víťaz diváckej ceny MFF Cinematik Piešťany
  3. Gebrüder Weiss spúšťa novú linku priamo z Prahy do Španielska
  4. V Malackách vybudovali čajové impérium
  5. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“
  6. Učebnica TATRA SCOOL priblíži deťom svet peňazí modernou formou
  7. LESY SR otvorili predajňu Lesnícke pochúťky
  8. Mars dosiahol ďalšie zníženie emisií skleníkových plynov o 1,9 %
  1. Toto bude cestovateľský hit roka 2026 29 204
  2. Prekvapenie na čele. Sem budú Slováci cestovať v roku 2026 12 383
  3. Slováci vytvorili mlieko, ktoré nemá obdobu v celej Európe 8 822
  4. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 5 775
  5. Plaza View v Dúbravke štartuje predpredaj bytov s výhľadom 4 433
  6. Takáto Čína sa bude páčiť aj Slovákom 4 283
  7. Hodnotenie profesionála: Neďaleko Hurghady sú „egyptské Benátky“ 4 169
  8. Cestovateľský hit desaťročí leží v Ázii – s 55% zľavou 3 757
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  2. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  3. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  4. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  5. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  6. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  7. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  8. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  1. Radko Mačuha: Nepríjemná správa pre Fica a Uhríka. 97 900
  2. Martin Sukupčák: Otvorený list ministrovi Blanárovi 22 213
  3. Monika Albertiová: Facka Ficovi. Slovensko sa prebúdza! 12 752
  4. Elena Antalová: Zvyšok života si nepokazím 8 510
  5. Radko Mačuha: Rusko má všetky predpoklady na dobytie Ukrajiny. 7 142
  6. Ivan Mlynár: Čurillovci sú v domácom väzení, pretože Ficovi a Šutaj Eštokovi nejde matematika. 7 058
  7. Věra Tepličková: Keby sme my vedeli... 4 944
  8. Erik Kiss: Táto krajina nie je pre nikoho 4 112
  1. Věra Tepličková: Malí živnostníci = veľkí daromníci
  2. Věra Tepličková: Ajejeje, niečo sa dejejeje
  3. Dušan Koniar: Svet podľa Fica: velebiť Dubčeka a konať ako Biľak
  4. Tupou Ceruzou: Konsolidácia
  5. Marcel Rebro: Fuminori Tsuchiko odkazuje: Arigato! Za 24 hodín máme financie na 5000 porcií
  6. Marian Nanias: Nový jadrový energoblok pre Slovensko?
  7. Radko Mačuha: Osobná skúsenosť s Róbertom Ficom.
  8. Jana Čavojská: Obed pre 500 nezlomných obyvateľov Charkiva
SkryťZatvoriť reklamu