Aj u vás praská ovocná misa vo švíkoch, aj keď už je dávno po Vianociach? Rýchlo zužitkujte, čo sa ešte dá a exotické ovocie, na ktoré vás nalákali akcie v hypermarketoch nemusí skonči v koši...
Šalát s chrumkavým mäsom a avokádom
Suroviny na 4-6 porcií
600 g vykosteného kuracieho mäsa bez kože
200 ml kyslej smotany
2 zrelé avokáda
1 červená paprika
hlávkový šalát
limetka
hrsť nasekaného koriandru
soľ, mleté čierne korenie
Navyše:
Strúhanka alebo chrumkavá zmes na obaľovanie
vajíčka
hladká múka
olej na fritovanie
soľ, korenie podľa chuti
Kuracie mäso pokrájajte na väčšie rezančeky, osoľte, okoreňte podľa chuti mletým čiernym korením alebo pálivým čili, obaľte v trojobale a vysmažte dozlatista. Zamiešajte šťavu a kôru z dôkladne umytej limetky spolu s kyslou smotanou, nasekaným koriandrom, soľou a korením. Hlávkový šalát natrhajte na menšie kúsky, pridajte na kúsky pokrájané ošúpané avokádo, papriku, zalejte pripraveným dresingom, premiešajte a dochuťte. Nakoniec pridajte chrumkavé kúsky kuraťa. Šalát servírujte s chrumkavými mexickými čipsami alebo ho zaviňte do mexickej placky na spôsob wrap.
Tip: Namiesto kuracích kúskov môžete použiť a rozkrájať zvyšný kurací rezeň. Naopak, ak preferujete zdravšiu výživu, ochutené mäso potrite olejom, obaľte v strúhanke a upečte v rúre. Ako obmenu za šalát môžete použiť čakanku. Príliš prezreté avokádo môžete využiť na prípravu salsy guacamole, sladkého mliečneho kokteilu alebo roztlačiť na pleťovú masku.
Kuracie karí s mangom
Suroviny na 4-6 porcií
800 g kuracích pŕs
2 zrelé mangá
2 PL slnečnicového oleja
1 cibuľa
1 menšia červená paprika
2 strúčiky cesnaku
1-2 PL mletého zázvoru
1 -2 PL karí korenia
1 ČL mletej rasce
2 PL bieleho vínneho octu
500 ml kokosového mlieka
petržlenová vňať
soľ
Kuracie prsia pokrájajte na rovnaké kocky. Cibuľu pokrájanú na drobno urestujte na rozpálenom oleji do sklovita. Pridajte na malé kocky nakrájanú papriku a po dvoch minútach koreniny, prelisovaný cesnak a mäso. Chvíľku opekajte, podlejte vínnym octom a potom prikryté poduste 8 až 10 minút. Medzitým očistite a pokrájajte mango. Pridajte ho k mäsu a krátko povarte. Nakoniec celý pokrm zalejte kokosovým mliekom. Nechajte prevrieť, dochuťte podľa potreby koreninami a soľou a môžete servírovať. Jedlo najlepšie vynikne s hrozienkovou ryžou. Hotové porcie dozdobte mangom a petržlenovou vňaťou.
Tip: Ak sa vám zdá, že kokosové mlieko omáčku príliš zahustilo, rozrieďte ju troškou vody. Ako obmenu receptu môžete využiť i jablká či ananás. Kuracie prsia môžete vymeniť za vykostené kuracie alebo morčacie mäso. Silnejšie chute získate, ak mletý zázvor nahradíte približne 5 cm kúskom čerstvého koreňa, mleté karí korenie môžete vymeniť za karí pastu. Na dozdobenie výborne poslúži strúhaný kokos alebo nasekané mandle.
Prevrátený ananásový koláč
Suroviny na viac porcií
zrelý ananás
70 g trstinového cukru
50 g masla
120 g práškového cukru
180 g polohrubej múky
2 ČL prášku do pečiva
2 vajíčka
8 PL mlieka alebo ovocnej šťavy
kandizované čerešne
tuk na vymazanie formy
okrúhla tortová forma
Tortovú formu hrubšie vymažte maslom. Na dno formy rovnomerne rozsypte hnedý cukor. Ananás ostrúhajte, vyrežte tvrdý stred a nakrájajte na hrubšie kolieska. Tie naukladajte na cukrom vysypané dno formy. Do každej dierky v strede ananásu vložte kandizovanú čerešňu. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Šľahačom vymiešajte zmäknuté maslo a práškový cukor. Postupne pridávajte vajíčka, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto navrstvite na ovocie a vložte do rúry. Pečte približne 30-40 minút. Hotový koláč nechajte chvíľku vychladnúť a potom ho preklopte na podnos. Na vrchu by mal byť pekný zlatistý karamel. Dozdobiť môžete šľahačkou.
Tip: Ananás môžete vymeniť za jablká, hrušky, broskyne, banány a iné sladká ovocie. Najkrajšie sa však vyníma práve ananás.
Rýchle nápady...
Ananás môžete využiť aj na prípravu havajskej pizze alebo toastov. Dobre vynikne aj v kuracom soté, alebo ovocnom či mäsovom ražniči. Keď už sa vám zdá na prípravu jedál príliš prezretý využite ho na prípravu koláčov alebo džúsov. Na polovicu prekrojená a vydlabaná šupka poslúži ako lodička na servírovanie šalátov alebo ryže k mäsu.
Avokádo sa hodí najviac do rôznych druhov šalátov, kde na prilepšenie namiesto mäsa, môžete využiť aj krevety alebo vajíčka. Taktiež vynikne zabalené s sushi či v nátierkach, ktoré sa dajú servírovať na jednohubkách alebo ozdobne nastriekané vo vydlabanom vajíčku.
Ak neviete ako zužitkovať čerstvé figy, skúste ich pripraviť na spôsob grilovaných sliviek obalených v slaninke. Za pomoci fíg a parmezánu zvýraznite chuť mdlého šalátu. V kombinácii s prosciuttom sa dajú servírovať namiesto melónu ako jednohubky.
Zrniečka z granátového jablka využijete nielen do šalátov, mafinov, miešaných nápojov, ale aj k mäsu ako divina namiesto brusníc a šípok.
Autor: mag