SME

Čo zostalo v mise...

Aj u vás praská ovocná misa vo švíkoch, aj keď už je dávno po Vianociach? Rýchlo zužitkujte, čo sa ešte dá...

(Zdroj: Isifa)

Aj u vás praská ovocná misa vo švíkoch, aj keď už je dávno po Vianociach? Rýchlo zužitkujte, čo sa ešte dá a exotické ovocie, na ktoré vás nalákali akcie v hypermarketoch nemusí skonči v koši...

Šalát s chrumkavým mäsom a avokádom
Suroviny na 4-6 porcií

  • 600 g vykosteného kuracieho mäsa bez kože

    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou
    SkryťVypnúť reklamu
    Článok pokračuje pod video reklamou

  • 200 ml kyslej smotany

  • 2 zrelé avokáda

  • 1 červená paprika

  • hlávkový šalát

  • limetka

  • hrsť nasekaného koriandru

  • soľ, mleté čierne korenie

Navyše:

  • Strúhanka alebo chrumkavá zmes na obaľovanie

  • vajíčka

  • hladká múka

  • olej na fritovanie

  • soľ, korenie podľa chuti

SkryťVypnúť reklamu

Kuracie mäso pokrájajte na väčšie rezančeky, osoľte, okoreňte podľa chuti mletým čiernym korením alebo pálivým čili, obaľte v trojobale a vysmažte dozlatista. Zamiešajte šťavu a kôru z dôkladne umytej limetky spolu s kyslou smotanou, nasekaným koriandrom, soľou a korením. Hlávkový šalát natrhajte na menšie kúsky, pridajte na kúsky pokrájané ošúpané avokádo, papriku, zalejte pripraveným dresingom, premiešajte a dochuťte. Nakoniec pridajte chrumkavé kúsky kuraťa. Šalát servírujte s chrumkavými mexickými čipsami alebo ho zaviňte do mexickej placky na spôsob wrap.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Namiesto kuracích kúskov môžete použiť a rozkrájať zvyšný kurací rezeň. Naopak, ak preferujete zdravšiu výživu, ochutené mäso potrite olejom, obaľte v strúhanke a upečte v rúre. Ako obmenu za šalát môžete použiť čakanku. Príliš prezreté avokádo môžete využiť na prípravu salsy guacamole, sladkého mliečneho kokteilu alebo roztlačiť na pleťovú masku.


Kuracie karí s mangom
Suroviny na 4-6 porcií

  • 800 g kuracích pŕs

  • 2 zrelé mangá

  • 2 PL slnečnicového oleja

  • 1 cibuľa

  • 1 menšia červená paprika

  • 2 strúčiky cesnaku

  • 1-2 PL mletého zázvoru

  • 1 -2 PL karí korenia

  • 1 ČL mletej rasce

  • 2 PL bieleho vínneho octu

  • 500 ml kokosového mlieka

  • petržlenová vňať

  • soľ

Kuracie prsia pokrájajte na rovnaké kocky. Cibuľu pokrájanú na drobno urestujte na rozpálenom oleji do sklovita. Pridajte na malé kocky nakrájanú papriku a po dvoch minútach koreniny, prelisovaný cesnak a mäso. Chvíľku opekajte, podlejte vínnym octom a potom prikryté poduste 8 až 10 minút. Medzitým očistite a pokrájajte mango. Pridajte ho k mäsu a krátko povarte. Nakoniec celý pokrm zalejte kokosovým mliekom. Nechajte prevrieť, dochuťte podľa potreby koreninami a soľou a môžete servírovať. Jedlo najlepšie vynikne s hrozienkovou ryžou. Hotové porcie dozdobte mangom a petržlenovou vňaťou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak sa vám zdá, že kokosové mlieko omáčku príliš zahustilo, rozrieďte ju troškou vody. Ako obmenu receptu môžete využiť i jablká či ananás. Kuracie prsia môžete vymeniť za vykostené kuracie alebo morčacie mäso. Silnejšie chute získate, ak mletý zázvor nahradíte približne 5 cm kúskom čerstvého koreňa, mleté karí korenie môžete vymeniť za karí pastu. Na dozdobenie výborne poslúži strúhaný kokos alebo nasekané mandle.


Prevrátený ananásový koláč
Suroviny na viac porcií

  • zrelý ananás

  • 70 g trstinového cukru

  • 50 g masla

  • 120 g práškového cukru

  • 180 g polohrubej múky

  • 2 ČL prášku do pečiva

  • 2 vajíčka

  • 8 PL mlieka alebo ovocnej šťavy

  • kandizované čerešne

  • tuk na vymazanie formy

  • okrúhla tortová forma

Tortovú formu hrubšie vymažte maslom. Na dno formy rovnomerne rozsypte hnedý cukor. Ananás ostrúhajte, vyrežte tvrdý stred a nakrájajte na hrubšie kolieska. Tie naukladajte na cukrom vysypané dno formy. Do každej dierky v strede ananásu vložte kandizovanú čerešňu. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Šľahačom vymiešajte zmäknuté maslo a práškový cukor. Postupne pridávajte vajíčka, mlieko a múku zmiešanú s práškom do pečiva. Cesto navrstvite na ovocie a vložte do rúry. Pečte približne 30-40 minút. Hotový koláč nechajte chvíľku vychladnúť a potom ho preklopte na podnos. Na vrchu by mal byť pekný zlatistý karamel. Dozdobiť môžete šľahačkou.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Ananás môžete vymeniť za jablká, hrušky, broskyne, banány a iné sladká ovocie. Najkrajšie sa však vyníma práve ananás.


Rýchle nápady...

  • Ananás môžete využiť aj na prípravu havajskej pizze alebo toastov. Dobre vynikne aj v kuracom soté, alebo ovocnom či mäsovom ražniči. Keď už sa vám zdá na prípravu jedál príliš prezretý využite ho na prípravu koláčov alebo džúsov. Na polovicu prekrojená a vydlabaná šupka poslúži ako lodička na servírovanie šalátov alebo ryže k mäsu.

  • Avokádo sa hodí najviac do rôznych druhov šalátov, kde na prilepšenie namiesto mäsa, môžete využiť aj krevety alebo vajíčka. Taktiež vynikne zabalené s sushi či v nátierkach, ktoré sa dajú servírovať na jednohubkách alebo ozdobne nastriekané vo vydlabanom vajíčku.

  • Ak neviete ako zužitkovať čerstvé figy, skúste ich pripraviť na spôsob grilovaných sliviek obalených v slaninke. Za pomoci fíg a parmezánu zvýraznite chuť mdlého šalátu. V kombinácii s prosciuttom sa dajú servírovať namiesto melónu ako jednohubky.

  • Zrniečka z granátového jablka využijete nielen do šalátov, mafinov, miešaných nápojov, ale aj k mäsu ako divina namiesto brusníc a šípok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Expertka na profesijný rozvoj: Ľudia nechcú počuť, že bude dobre. Chcú pravdu
  2. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  3. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  4. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  5. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  6. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  1. Uprostred leta prichádza princ na bielom koni
  2. Influenceri vzali na dovolenku ľudí, ktorých nepoznali
  3. Letná revolúcia a špeciál o mužoch a našich svetoch
  4. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu
  5. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  6. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  7. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  8. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 21 260
  2. Tunisko nie je len o plážach. Takto vyzerá mimo rezortu 6 018
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 5 768
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 650
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 3 604
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 399
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 216
  8. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 135
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 26 494
  2. Viktor Pamula: Fico je nebezpečný 16 318
  3. Michael Achberger: Prestaňte rátať kalórie. Toto vás naučí chudnúť jednoduchšie! 11 701
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 9 034
  5. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 7 395
  6. Juraj Kumičák: Ako Cyril a Metod fašistom pomáhali... 6 685
  7. Dávid Polák: Denník Dezoláta 6 161
  8. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 6 058
  1. Věra Tepličková: Krutá rana pre opozíciu: Minister Takáč opäť nakupoval potraviny
  2. Post Bellum SK: Pán minister, nacistickému Nemecku nikto nič neodpustil
  3. Marian Nanias: Systém emisných povoleniek v EÚ.
  4. Roman Kebísek: Básnik Byron vraj „miloval len jednu“ – Chaworthovú
  5. Věra Tepličková: O Cintuloch a Ficoch alebo Otázky bez odpovedí
  6. Marcel Rebro: Ruský oligarcha: Keď máš všetko, len nie istotu, že sa dožiješ večere
  7. Marian Nanias: Pokus odvolať predsedníčku Európskej komisie (EK) Ursulu von der Leyen.
  8. Radko Mačuha: Pozor ! Cyril a Metod. Vstup len na povolenie.
SkryťZatvoriť reklamu