Zdravá pizza
Suroviny na 4 - 6 porcií
Na cesto:
- 500 g špaldovej celozrnnej múky
- 350 ml mlieka
- 40 g droždia
- 50 ml olivový olej
- 1 ČL hnedého cukru
- 1 vajíčko
- soľ
Na oblohu:
- paradajkový pretlak alebo kyslá smotana
- kvalitná šunka a syr
- zelenina podľa chuti
- sušené oregano
Z droždia, cukru a polovice vlažného mlieka pripravte kvások. Hotový kvások zmiešajte v miske s múkou, vajíčkom, zvyšným mliekom, olejom a štipkou soli. Zo surovín vypracujte cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť. Pripravené cesto rozdeľte na dva bochníky a každý vyvaľkajte do tvaru kruhu. Cesto preneste na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite pretlakom alebo kyslou smotanou, dozdobte šunkou, zeleninou a syrom podľa chuti a pečte pri teplote 200 stupňov približne 10 - 15 minút.
Tip: Zdravšia verzia pizze chutí na nerozoznanie od tej vašej obľúbenej z pizzérie. Pozor však na prejedenie sa! Zo špaldovej múky je pizza sýtejšia a zjedené kúsky majú tendenciu rýchlo naplniť.