Silvester s fantáziou

Pripravte svojim priateľom párty, na ktorú len tak nezabudnú!

Krevetový kokteil
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 300 g varených lúpaných kreviet
  • ľadový šalát
  • 3 PL majonézy
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • limeta alebo citrón
  • 1 PL olivového oleja
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • podľa chuti cherry paradajky alebo prepeličie vajíčka

Do pohárov rozdeľte natrhané listy šalátu, vajíčka a zeleninu. Na panvici rozohrejte olej a krevety na ňom zľahka opražte, preložte ich do misky, osoľte, okoreňte a presypte nasekanou petržlenovou vňaťou, premiešajte, aby sa vňať na krevety prilepila. Rozmiešajte majonézu s troškou soli, korenia a citrónovou šťavou. Krevety naaranžujte na vrch pohárov, pridajte kopček ochutenej majonézy a dozdobte, zeleninou, limetou alebo bylinkami.

Tip: Krevetový šalát vynikne nielen v kokteilových pohároch, ale s trochou šikovnosti a invencie ho môžete servírovať v papierových kornútkoch alebo ešte lepšie v kornútku z pita chleba či tortily.


Ovocné bowle
Suroviny na viac porcií

  • liter ananásového džúsu
  • 2 litre zázvorového piva
  • 500 ml jahodového džúsu
  • 500 ml pomarančového džúsu
  • 2 litre perlivej vody alebo neochutenej minerálky
  • 300 g cukru
  • čerstvé alebo mrazené ovocie (čučoriedky, jahody , maliny, pomaranče, citróny...)
  • ľad

V jednom z džúsov za stáleho miešania rozpustite cukor. Vo veľkej sklenenej miske zmiešajte všetky tekutiny, nakoniec pridajte zohriaty džús s cukrom, aby miska nepraskla. Pri nalievaní perlivých nápojov buďte opatrní. Nakoniec pridajte očistené a podľa potreby rozkrájané ovocie a punč dajte vychladiť. Pred servírovaním doň pridajte kocky ľadu.

Tip: Ak chcete, aby punč okrem osvieženia aj „zahrieval“, namiesto minerálky doň pridajte šumivé víno alebo sekt. Dopomôcť mu môžete i pol litrom tvrdého alkoholu podľa chuti. Takýto punč však nieje vhodné servírovať deťom.


Syrovo-paradajkové koláčiky
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 280 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 8 PL vody

Na plnku:

  • 1 menšia cibuľa
  • 3 plátky slaniny
  • 3 vajíčka
  • 100 ml smotany na varenie
  • 50 ml mlieka
  • 2 väčšie paradajky
  • 200 g tvrdého syra
  • 1 ČL sušených byliniek podľa chuti (oregano, tymian, bazalka...)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vymazanie formičiek
  • múka na pomúčenie dosky
  • formičky alebo plech na mafiny

Do robota vsypte múku a na kocky pokrájané maslo. Niekoľkými pulznými sekacími pohybmi ho zmiešajte a vyklopte do misky. Pridajte vodu a rýchlo premiešajte rukami. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Slaninu a cibuľu pokrájajte na malé kocky a opečte ich dozlatista. Ku koncu opekania pridajte trošku soli, korenia a sušené bylinky. Preložte zmes do misky a primiešajte k nej pokrájané paradajky a nahrubo nastrúhaný syr. Všetko dobre premiešajte a podľa potreby dochuťte. Rúru predhrejte na 190 stupňov, formičky vymastite a cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na plát hrubý 5 mm. Pohárom alebo formičkou vykrojte kruhy vhodnej veľkosti, vyplňte nimi dno formičiek tak, aby cesto presahovalo aj na boky a naplňte do trištvrte plnkou. Vajíčka so smotanou a mliekom rozšľahajte a po lyžičkách rovnomerne rozdeľte do koláčov. Pečte dozlatista približne 15 - 20 minút.

Tip: Koláčiky by mali vo výsledku pripomínať mini kiš. Môžete ich ešte pred upečením dozdobiť kúskom zvyšného cesta alebo kvetinkou syra. Po upečení tak dostanú slávnostný nádych.


Vanilkové minibábovky
Suroviny na viac porcií

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • vajíčko
  • tobolka pravej vanilky
  • 200 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • 8 PL oleja
  • balíček prášku do pečiva
  • tuk na vymazanie formy
  • polohrubú múku na vysypanie formy
  • silikónová alebo kovová forma (poprípade formička na košíčky)

Vanilku po dĺžke rozkrojte a vyškrabte z nej semienka. Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte vanilkové zrniečka, kyslú smotanu, olej a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Dôkladne vyšľahajte. Ak používate inú ako silikónovú formu, určite otvory na koláčiky dôkladne vymažte a vysypte, pre jednoduchšie vyklopenie. Cestom naplňte formičky, nie však úplne doplna, podľa chuti môžete do vnútra vhodiť kúsok čokolády alebo ovocia a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na 25 minút. Pred servírovaním dozdobte alebo poprášte práškovým cukrom.

Tip: Vyškriabanú tobolku vanilky nevyhadzujte! Povarte ju v mlieku, aby uvoľnila svoju lákavú chuť a vôňu. Z mlieka môžete pripraviť vanilkový pudingový krém a dozdobiť ním povrch alebo naplniť stredové otvory v bábovkách.


Tipy redakcie

  • Nikde nieje napísané, že sa musíte rozlúčiť so starým rokom pri telke so zemiakovými lupienkami na kolenách a vítanie nového roku osláviť sektom. Pripravte si hoci aj malé rodinné posedenie, ktoré bude obohatené o zaujímavé chuťovky v štýle plného stola.
  • Obložené misy, ktoré sú na zahryznutie k dispozícií po celý večer, sa nemusia prehýbať len pod ťarchou syrov a salám. Siahnite po neobvyklom servírovaní v štýle tapas, doprajte si exotické druhy ovocia, pri ktorých čistení a ochutnávaní môžete zažiť množstvo zábavy a možno by mnohým padlo vhod v prekúrenej obývačke či pred sálavým teplom rodinného kozuba pochutnávať si na rozpúšťajúcej sa a predsa takej lahodnej a osviežujúcej zmrzline...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 11 591
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 6 346
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 2 926
  4. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 291
  5. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 1 849
  6. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej 1 695
  7. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 1 116
  8. Ako na refinancovanie hypotéky 973
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 888
  10. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu 732

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Historické fiaská aj rekordné úspechy. Česko má po voľbách víťazov i porazených

V novom českom parlamente zasadne deväť strán. Nie všetky sú so svojim výsledkom spokojné.

KOMENTÁRE

Balada o zrade, alebo bez Babiša to nepôjde

Andrej Babiš vyhral v premiérskom referende.

SVET

Politológ: České voľby? Fenomenálny úspech populizmu

Babiš vyhral, lebo kauzy prezentoval ako snahu o zničenie, tvrdí Miloš Gregor.

KOMENTÁRE

Česko púšťa k moci populistu s autokratickými tendenciami

Krajina, ktorá už raz autokraciu porazila, jej znovu otvára cestu.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Všetko najlepšie, princezná Leia: Herečka Carrie Fisher by oslávila 61 rokov

Odišla nečakane, deň po jej smrti umrela aj jej slávna matka Debbie Reynoldsová.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.