SME

Silvester s fantáziou

Pripravte svojim priateľom párty, na ktorú len tak nezabudnú!

Krevetový kokteil
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 300 g varených lúpaných kreviet
  • ľadový šalát
  • 3 PL majonézy
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • limeta alebo citrón
  • 1 PL olivového oleja
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • podľa chuti cherry paradajky alebo prepeličie vajíčka

Do pohárov rozdeľte natrhané listy šalátu, vajíčka a zeleninu. Na panvici rozohrejte olej a krevety na ňom zľahka opražte, preložte ich do misky, osoľte, okoreňte a presypte nasekanou petržlenovou vňaťou, premiešajte, aby sa vňať na krevety prilepila. Rozmiešajte majonézu s troškou soli, korenia a citrónovou šťavou. Krevety naaranžujte na vrch pohárov, pridajte kopček ochutenej majonézy a dozdobte, zeleninou, limetou alebo bylinkami.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Krevetový šalát vynikne nielen v kokteilových pohároch, ale s trochou šikovnosti a invencie ho môžete servírovať v papierových kornútkoch alebo ešte lepšie v kornútku z pita chleba či tortily.


Ovocné bowle
Suroviny na viac porcií

  • liter ananásového džúsu
  • 2 litre zázvorového piva
  • 500 ml jahodového džúsu
  • 500 ml pomarančového džúsu
  • 2 litre perlivej vody alebo neochutenej minerálky
  • 300 g cukru
  • čerstvé alebo mrazené ovocie (čučoriedky, jahody , maliny, pomaranče, citróny...)
  • ľad

V jednom z džúsov za stáleho miešania rozpustite cukor. Vo veľkej sklenenej miske zmiešajte všetky tekutiny, nakoniec pridajte zohriaty džús s cukrom, aby miska nepraskla. Pri nalievaní perlivých nápojov buďte opatrní. Nakoniec pridajte očistené a podľa potreby rozkrájané ovocie a punč dajte vychladiť. Pred servírovaním doň pridajte kocky ľadu.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak chcete, aby punč okrem osvieženia aj „zahrieval“, namiesto minerálky doň pridajte šumivé víno alebo sekt. Dopomôcť mu môžete i pol litrom tvrdého alkoholu podľa chuti. Takýto punč však nieje vhodné servírovať deťom.


Syrovo-paradajkové koláčiky
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 280 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 8 PL vody

Na plnku:

  • 1 menšia cibuľa
  • 3 plátky slaniny
  • 3 vajíčka
  • 100 ml smotany na varenie
  • 50 ml mlieka
  • 2 väčšie paradajky
  • 200 g tvrdého syra
  • 1 ČL sušených byliniek podľa chuti (oregano, tymian, bazalka...)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vymazanie formičiek
  • múka na pomúčenie dosky
  • formičky alebo plech na mafiny

Do robota vsypte múku a na kocky pokrájané maslo. Niekoľkými pulznými sekacími pohybmi ho zmiešajte a vyklopte do misky. Pridajte vodu a rýchlo premiešajte rukami. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Slaninu a cibuľu pokrájajte na malé kocky a opečte ich dozlatista. Ku koncu opekania pridajte trošku soli, korenia a sušené bylinky. Preložte zmes do misky a primiešajte k nej pokrájané paradajky a nahrubo nastrúhaný syr. Všetko dobre premiešajte a podľa potreby dochuťte. Rúru predhrejte na 190 stupňov, formičky vymastite a cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na plát hrubý 5 mm. Pohárom alebo formičkou vykrojte kruhy vhodnej veľkosti, vyplňte nimi dno formičiek tak, aby cesto presahovalo aj na boky a naplňte do trištvrte plnkou. Vajíčka so smotanou a mliekom rozšľahajte a po lyžičkách rovnomerne rozdeľte do koláčov. Pečte dozlatista približne 15 - 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Koláčiky by mali vo výsledku pripomínať mini kiš. Môžete ich ešte pred upečením dozdobiť kúskom zvyšného cesta alebo kvetinkou syra. Po upečení tak dostanú slávnostný nádych.


Vanilkové minibábovky
Suroviny na viac porcií

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • vajíčko
  • tobolka pravej vanilky
  • 200 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • 8 PL oleja
  • balíček prášku do pečiva
  • tuk na vymazanie formy
  • polohrubú múku na vysypanie formy
  • silikónová alebo kovová forma (poprípade formička na košíčky)

Vanilku po dĺžke rozkrojte a vyškrabte z nej semienka. Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte vanilkové zrniečka, kyslú smotanu, olej a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Dôkladne vyšľahajte. Ak používate inú ako silikónovú formu, určite otvory na koláčiky dôkladne vymažte a vysypte, pre jednoduchšie vyklopenie. Cestom naplňte formičky, nie však úplne doplna, podľa chuti môžete do vnútra vhodiť kúsok čokolády alebo ovocia a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na 25 minút. Pred servírovaním dozdobte alebo poprášte práškovým cukrom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: Vyškriabanú tobolku vanilky nevyhadzujte! Povarte ju v mlieku, aby uvoľnila svoju lákavú chuť a vôňu. Z mlieka môžete pripraviť vanilkový pudingový krém a dozdobiť ním povrch alebo naplniť stredové otvory v bábovkách.


Tipy redakcie

  • Nikde nieje napísané, že sa musíte rozlúčiť so starým rokom pri telke so zemiakovými lupienkami na kolenách a vítanie nového roku osláviť sektom. Pripravte si hoci aj malé rodinné posedenie, ktoré bude obohatené o zaujímavé chuťovky v štýle plného stola.
  • Obložené misy, ktoré sú na zahryznutie k dispozícií po celý večer, sa nemusia prehýbať len pod ťarchou syrov a salám. Siahnite po neobvyklom servírovaní v štýle tapas, doprajte si exotické druhy ovocia, pri ktorých čistení a ochutnávaní môžete zažiť množstvo zábavy a možno by mnohým padlo vhod v prekúrenej obývačke či pred sálavým teplom rodinného kozuba pochutnávať si na rozpúšťajúcej sa a predsa takej lahodnej a osviežujúcej zmrzline...

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy?
  1. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  2. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  4. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  5. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  6. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  7. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  8. Tisíce ľudí sa tešia z vyšších platov
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 415
  2. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 9 464
  3. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 920
  4. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 4 863
  5. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 4 185
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 3 373
  7. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 158
  8. Kondičný tréner: Ubolený zo sedavého zamestnania? Toto pomôže 3 059
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 7
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 669
  2. Martina Paulenová: Dozvedeli sme sa zlú správu 22 961
  3. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 392
  4. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 18 225
  5. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 16 913
  6. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 275
  7. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 923
  8. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 495
  1. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  2. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  3. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  4. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  5. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  6. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  7. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
  8. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme
reklama
SkryťZatvoriť reklamu