Silvester s fantáziou

Pripravte svojim priateľom párty, na ktorú len tak nezabudnú!

Krevetový kokteil
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 300 g varených lúpaných kreviet
  • ľadový šalát
  • 3 PL majonézy
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • limeta alebo citrón
  • 1 PL olivového oleja
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • podľa chuti cherry paradajky alebo prepeličie vajíčka

Do pohárov rozdeľte natrhané listy šalátu, vajíčka a zeleninu. Na panvici rozohrejte olej a krevety na ňom zľahka opražte, preložte ich do misky, osoľte, okoreňte a presypte nasekanou petržlenovou vňaťou, premiešajte, aby sa vňať na krevety prilepila. Rozmiešajte majonézu s troškou soli, korenia a citrónovou šťavou. Krevety naaranžujte na vrch pohárov, pridajte kopček ochutenej majonézy a dozdobte, zeleninou, limetou alebo bylinkami.

Tip: Krevetový šalát vynikne nielen v kokteilových pohároch, ale s trochou šikovnosti a invencie ho môžete servírovať v papierových kornútkoch alebo ešte lepšie v kornútku z pita chleba či tortily.


Ovocné bowle
Suroviny na viac porcií

  • liter ananásového džúsu
  • 2 litre zázvorového piva
  • 500 ml jahodového džúsu
  • 500 ml pomarančového džúsu
  • 2 litre perlivej vody alebo neochutenej minerálky
  • 300 g cukru
  • čerstvé alebo mrazené ovocie (čučoriedky, jahody , maliny, pomaranče, citróny...)
  • ľad

V jednom z džúsov za stáleho miešania rozpustite cukor. Vo veľkej sklenenej miske zmiešajte všetky tekutiny, nakoniec pridajte zohriaty džús s cukrom, aby miska nepraskla. Pri nalievaní perlivých nápojov buďte opatrní. Nakoniec pridajte očistené a podľa potreby rozkrájané ovocie a punč dajte vychladiť. Pred servírovaním doň pridajte kocky ľadu.

Tip: Ak chcete, aby punč okrem osvieženia aj „zahrieval“, namiesto minerálky doň pridajte šumivé víno alebo sekt. Dopomôcť mu môžete i pol litrom tvrdého alkoholu podľa chuti. Takýto punč však nieje vhodné servírovať deťom.


Syrovo-paradajkové koláčiky
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 280 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 8 PL vody

Na plnku:

  • 1 menšia cibuľa
  • 3 plátky slaniny
  • 3 vajíčka
  • 100 ml smotany na varenie
  • 50 ml mlieka
  • 2 väčšie paradajky
  • 200 g tvrdého syra
  • 1 ČL sušených byliniek podľa chuti (oregano, tymian, bazalka...)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vymazanie formičiek
  • múka na pomúčenie dosky
  • formičky alebo plech na mafiny

Do robota vsypte múku a na kocky pokrájané maslo. Niekoľkými pulznými sekacími pohybmi ho zmiešajte a vyklopte do misky. Pridajte vodu a rýchlo premiešajte rukami. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Slaninu a cibuľu pokrájajte na malé kocky a opečte ich dozlatista. Ku koncu opekania pridajte trošku soli, korenia a sušené bylinky. Preložte zmes do misky a primiešajte k nej pokrájané paradajky a nahrubo nastrúhaný syr. Všetko dobre premiešajte a podľa potreby dochuťte. Rúru predhrejte na 190 stupňov, formičky vymastite a cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na plát hrubý 5 mm. Pohárom alebo formičkou vykrojte kruhy vhodnej veľkosti, vyplňte nimi dno formičiek tak, aby cesto presahovalo aj na boky a naplňte do trištvrte plnkou. Vajíčka so smotanou a mliekom rozšľahajte a po lyžičkách rovnomerne rozdeľte do koláčov. Pečte dozlatista približne 15 - 20 minút.

Tip: Koláčiky by mali vo výsledku pripomínať mini kiš. Môžete ich ešte pred upečením dozdobiť kúskom zvyšného cesta alebo kvetinkou syra. Po upečení tak dostanú slávnostný nádych.


Vanilkové minibábovky
Suroviny na viac porcií

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • vajíčko
  • tobolka pravej vanilky
  • 200 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • 8 PL oleja
  • balíček prášku do pečiva
  • tuk na vymazanie formy
  • polohrubú múku na vysypanie formy
  • silikónová alebo kovová forma (poprípade formička na košíčky)

Vanilku po dĺžke rozkrojte a vyškrabte z nej semienka. Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte vanilkové zrniečka, kyslú smotanu, olej a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Dôkladne vyšľahajte. Ak používate inú ako silikónovú formu, určite otvory na koláčiky dôkladne vymažte a vysypte, pre jednoduchšie vyklopenie. Cestom naplňte formičky, nie však úplne doplna, podľa chuti môžete do vnútra vhodiť kúsok čokolády alebo ovocia a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na 25 minút. Pred servírovaním dozdobte alebo poprášte práškovým cukrom.

Tip: Vyškriabanú tobolku vanilky nevyhadzujte! Povarte ju v mlieku, aby uvoľnila svoju lákavú chuť a vôňu. Z mlieka môžete pripraviť vanilkový pudingový krém a dozdobiť ním povrch alebo naplniť stredové otvory v bábovkách.


Tipy redakcie

  • Nikde nieje napísané, že sa musíte rozlúčiť so starým rokom pri telke so zemiakovými lupienkami na kolenách a vítanie nového roku osláviť sektom. Pripravte si hoci aj malé rodinné posedenie, ktoré bude obohatené o zaujímavé chuťovky v štýle plného stola.
  • Obložené misy, ktoré sú na zahryznutie k dispozícií po celý večer, sa nemusia prehýbať len pod ťarchou syrov a salám. Siahnite po neobvyklom servírovaní v štýle tapas, doprajte si exotické druhy ovocia, pri ktorých čistení a ochutnávaní môžete zažiť množstvo zábavy a možno by mnohým padlo vhod v prekúrenej obývačke či pred sálavým teplom rodinného kozuba pochutnávať si na rozpúšťajúcej sa a predsa takej lahodnej a osviežujúcej zmrzline...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Alarica – new business project in the market of shoes
  5. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  9. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  10. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 18 689
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 213
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 376
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 131
  5. Kam do tepla v januári? 1 791
  6. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 531
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 399
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 334
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 904
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 861

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

KOMENTÁRE

Starostlivosť vzorného hospodára

Podozrenie, že sa o milióny podelili, asi napadá kdekomu.

ŠPORT

Nechcel som, aby Nasťa odišla. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

SVET

Nemeckí socialisti tesne odhlasovali koalíciu s Merkelovou

Vláda môže vzniknúť na Veľkú noc.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.