Silvester s fantáziou

Pripravte svojim priateľom párty, na ktorú len tak nezabudnú!

Krevetový kokteil
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 300 g varených lúpaných kreviet
  • ľadový šalát
  • 3 PL majonézy
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • limeta alebo citrón
  • 1 PL olivového oleja
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • podľa chuti cherry paradajky alebo prepeličie vajíčka

Do pohárov rozdeľte natrhané listy šalátu, vajíčka a zeleninu. Na panvici rozohrejte olej a krevety na ňom zľahka opražte, preložte ich do misky, osoľte, okoreňte a presypte nasekanou petržlenovou vňaťou, premiešajte, aby sa vňať na krevety prilepila. Rozmiešajte majonézu s troškou soli, korenia a citrónovou šťavou. Krevety naaranžujte na vrch pohárov, pridajte kopček ochutenej majonézy a dozdobte, zeleninou, limetou alebo bylinkami.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Krevetový šalát vynikne nielen v kokteilových pohároch, ale s trochou šikovnosti a invencie ho môžete servírovať v papierových kornútkoch alebo ešte lepšie v kornútku z pita chleba či tortily.


Ovocné bowle
Suroviny na viac porcií

  • liter ananásového džúsu
  • 2 litre zázvorového piva
  • 500 ml jahodového džúsu
  • 500 ml pomarančového džúsu
  • 2 litre perlivej vody alebo neochutenej minerálky
  • 300 g cukru
  • čerstvé alebo mrazené ovocie (čučoriedky, jahody , maliny, pomaranče, citróny...)
  • ľad

V jednom z džúsov za stáleho miešania rozpustite cukor. Vo veľkej sklenenej miske zmiešajte všetky tekutiny, nakoniec pridajte zohriaty džús s cukrom, aby miska nepraskla. Pri nalievaní perlivých nápojov buďte opatrní. Nakoniec pridajte očistené a podľa potreby rozkrájané ovocie a punč dajte vychladiť. Pred servírovaním doň pridajte kocky ľadu.

Tip: Ak chcete, aby punč okrem osvieženia aj „zahrieval“, namiesto minerálky doň pridajte šumivé víno alebo sekt. Dopomôcť mu môžete i pol litrom tvrdého alkoholu podľa chuti. Takýto punč však nieje vhodné servírovať deťom.


Syrovo-paradajkové koláčiky
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 280 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 8 PL vody

Na plnku:

  • 1 menšia cibuľa
  • 3 plátky slaniny
  • 3 vajíčka
  • 100 ml smotany na varenie
  • 50 ml mlieka
  • 2 väčšie paradajky
  • 200 g tvrdého syra
  • 1 ČL sušených byliniek podľa chuti (oregano, tymian, bazalka...)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vymazanie formičiek
  • múka na pomúčenie dosky
  • formičky alebo plech na mafiny

Do robota vsypte múku a na kocky pokrájané maslo. Niekoľkými pulznými sekacími pohybmi ho zmiešajte a vyklopte do misky. Pridajte vodu a rýchlo premiešajte rukami. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Slaninu a cibuľu pokrájajte na malé kocky a opečte ich dozlatista. Ku koncu opekania pridajte trošku soli, korenia a sušené bylinky. Preložte zmes do misky a primiešajte k nej pokrájané paradajky a nahrubo nastrúhaný syr. Všetko dobre premiešajte a podľa potreby dochuťte. Rúru predhrejte na 190 stupňov, formičky vymastite a cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na plát hrubý 5 mm. Pohárom alebo formičkou vykrojte kruhy vhodnej veľkosti, vyplňte nimi dno formičiek tak, aby cesto presahovalo aj na boky a naplňte do trištvrte plnkou. Vajíčka so smotanou a mliekom rozšľahajte a po lyžičkách rovnomerne rozdeľte do koláčov. Pečte dozlatista približne 15 - 20 minút.

Tip: Koláčiky by mali vo výsledku pripomínať mini kiš. Môžete ich ešte pred upečením dozdobiť kúskom zvyšného cesta alebo kvetinkou syra. Po upečení tak dostanú slávnostný nádych.


Vanilkové minibábovky
Suroviny na viac porcií

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • vajíčko
  • tobolka pravej vanilky
  • 200 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • 8 PL oleja
  • balíček prášku do pečiva
  • tuk na vymazanie formy
  • polohrubú múku na vysypanie formy
  • silikónová alebo kovová forma (poprípade formička na košíčky)

Vanilku po dĺžke rozkrojte a vyškrabte z nej semienka. Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte vanilkové zrniečka, kyslú smotanu, olej a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Dôkladne vyšľahajte. Ak používate inú ako silikónovú formu, určite otvory na koláčiky dôkladne vymažte a vysypte, pre jednoduchšie vyklopenie. Cestom naplňte formičky, nie však úplne doplna, podľa chuti môžete do vnútra vhodiť kúsok čokolády alebo ovocia a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na 25 minút. Pred servírovaním dozdobte alebo poprášte práškovým cukrom.

Tip: Vyškriabanú tobolku vanilky nevyhadzujte! Povarte ju v mlieku, aby uvoľnila svoju lákavú chuť a vôňu. Z mlieka môžete pripraviť vanilkový pudingový krém a dozdobiť ním povrch alebo naplniť stredové otvory v bábovkách.


Tipy redakcie

  • Nikde nieje napísané, že sa musíte rozlúčiť so starým rokom pri telke so zemiakovými lupienkami na kolenách a vítanie nového roku osláviť sektom. Pripravte si hoci aj malé rodinné posedenie, ktoré bude obohatené o zaujímavé chuťovky v štýle plného stola.
  • Obložené misy, ktoré sú na zahryznutie k dispozícií po celý večer, sa nemusia prehýbať len pod ťarchou syrov a salám. Siahnite po neobvyklom servírovaní v štýle tapas, doprajte si exotické druhy ovocia, pri ktorých čistení a ochutnávaní môžete zažiť množstvo zábavy a možno by mnohým padlo vhod v prekúrenej obývačke či pred sálavým teplom rodinného kozuba pochutnávať si na rozpúšťajúcej sa a predsa takej lahodnej a osviežujúcej zmrzline...

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 13 300
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 947
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 070
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 645
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 805
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 511
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 723
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 672
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 356
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 924

Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Trump po summite: Do volieb Rusi nezasahovali, vyhral som vďaka kampani

Trump a Putin chcú spolupracovať, summit označili za úspešný.

Komentár Zuzany Kepplovej

Čižnár podpísal sťažnosti farmárov

Lajdáctvo a schválnosti pri (ne)riešení ich prípadov zrastajú dokopy.

ŠPORT

Prvý týždeň na Tour de France: Sagan má už len jediný cieľ

Prvý týždeň na Tour veľké zmeny nepriniesol.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Leto, hudba, romantika. Ako sa dá nájsť láska na hudobnom festivale

Aj lásky z letných festivalov môžu vydržať.

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.