Silvester s fantáziou

Pripravte svojim priateľom párty, na ktorú len tak nezabudnú!

Krevetový kokteil
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 300 g varených lúpaných kreviet
  • ľadový šalát
  • 3 PL majonézy
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • limeta alebo citrón
  • 1 PL olivového oleja
  • petržlenová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie
  • podľa chuti cherry paradajky alebo prepeličie vajíčka

Do pohárov rozdeľte natrhané listy šalátu, vajíčka a zeleninu. Na panvici rozohrejte olej a krevety na ňom zľahka opražte, preložte ich do misky, osoľte, okoreňte a presypte nasekanou petržlenovou vňaťou, premiešajte, aby sa vňať na krevety prilepila. Rozmiešajte majonézu s troškou soli, korenia a citrónovou šťavou. Krevety naaranžujte na vrch pohárov, pridajte kopček ochutenej majonézy a dozdobte, zeleninou, limetou alebo bylinkami.

Tip: Krevetový šalát vynikne nielen v kokteilových pohároch, ale s trochou šikovnosti a invencie ho môžete servírovať v papierových kornútkoch alebo ešte lepšie v kornútku z pita chleba či tortily.


Ovocné bowle
Suroviny na viac porcií

  • liter ananásového džúsu
  • 2 litre zázvorového piva
  • 500 ml jahodového džúsu
  • 500 ml pomarančového džúsu
  • 2 litre perlivej vody alebo neochutenej minerálky
  • 300 g cukru
  • čerstvé alebo mrazené ovocie (čučoriedky, jahody , maliny, pomaranče, citróny...)
  • ľad

V jednom z džúsov za stáleho miešania rozpustite cukor. Vo veľkej sklenenej miske zmiešajte všetky tekutiny, nakoniec pridajte zohriaty džús s cukrom, aby miska nepraskla. Pri nalievaní perlivých nápojov buďte opatrní. Nakoniec pridajte očistené a podľa potreby rozkrájané ovocie a punč dajte vychladiť. Pred servírovaním doň pridajte kocky ľadu.

Tip: Ak chcete, aby punč okrem osvieženia aj „zahrieval“, namiesto minerálky doň pridajte šumivé víno alebo sekt. Dopomôcť mu môžete i pol litrom tvrdého alkoholu podľa chuti. Takýto punč však nieje vhodné servírovať deťom.


Syrovo-paradajkové koláčiky
Suroviny na viac porcií

Na cesto:

  • 280 g hladkej múky
  • 140 g masla
  • 8 PL vody

Na plnku:

  • 1 menšia cibuľa
  • 3 plátky slaniny
  • 3 vajíčka
  • 100 ml smotany na varenie
  • 50 ml mlieka
  • 2 väčšie paradajky
  • 200 g tvrdého syra
  • 1 ČL sušených byliniek podľa chuti (oregano, tymian, bazalka...)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk na vymazanie formičiek
  • múka na pomúčenie dosky
  • formičky alebo plech na mafiny

Do robota vsypte múku a na kocky pokrájané maslo. Niekoľkými pulznými sekacími pohybmi ho zmiešajte a vyklopte do misky. Pridajte vodu a rýchlo premiešajte rukami. Cesto zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Slaninu a cibuľu pokrájajte na malé kocky a opečte ich dozlatista. Ku koncu opekania pridajte trošku soli, korenia a sušené bylinky. Preložte zmes do misky a primiešajte k nej pokrájané paradajky a nahrubo nastrúhaný syr. Všetko dobre premiešajte a podľa potreby dochuťte. Rúru predhrejte na 190 stupňov, formičky vymastite a cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na plát hrubý 5 mm. Pohárom alebo formičkou vykrojte kruhy vhodnej veľkosti, vyplňte nimi dno formičiek tak, aby cesto presahovalo aj na boky a naplňte do trištvrte plnkou. Vajíčka so smotanou a mliekom rozšľahajte a po lyžičkách rovnomerne rozdeľte do koláčov. Pečte dozlatista približne 15 - 20 minút.

Tip: Koláčiky by mali vo výsledku pripomínať mini kiš. Môžete ich ešte pred upečením dozdobiť kúskom zvyšného cesta alebo kvetinkou syra. Po upečení tak dostanú slávnostný nádych.


Vanilkové minibábovky
Suroviny na viac porcií

  • 250 g hladkej múky
  • 150 g práškového cukru
  • vajíčko
  • tobolka pravej vanilky
  • 200 ml kyslej smotany alebo bieleho jogurtu
  • 8 PL oleja
  • balíček prášku do pečiva
  • tuk na vymazanie formy
  • polohrubú múku na vysypanie formy
  • silikónová alebo kovová forma (poprípade formička na košíčky)

Vanilku po dĺžke rozkrojte a vyškrabte z nej semienka. Vajíčka vyšľahajte s cukrom do peny, pridajte vanilkové zrniečka, kyslú smotanu, olej a nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva. Dôkladne vyšľahajte. Ak používate inú ako silikónovú formu, určite otvory na koláčiky dôkladne vymažte a vysypte, pre jednoduchšie vyklopenie. Cestom naplňte formičky, nie však úplne doplna, podľa chuti môžete do vnútra vhodiť kúsok čokolády alebo ovocia a dajte piecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov približne na 25 minút. Pred servírovaním dozdobte alebo poprášte práškovým cukrom.

Tip: Vyškriabanú tobolku vanilky nevyhadzujte! Povarte ju v mlieku, aby uvoľnila svoju lákavú chuť a vôňu. Z mlieka môžete pripraviť vanilkový pudingový krém a dozdobiť ním povrch alebo naplniť stredové otvory v bábovkách.


Tipy redakcie

  • Nikde nieje napísané, že sa musíte rozlúčiť so starým rokom pri telke so zemiakovými lupienkami na kolenách a vítanie nového roku osláviť sektom. Pripravte si hoci aj malé rodinné posedenie, ktoré bude obohatené o zaujímavé chuťovky v štýle plného stola.
  • Obložené misy, ktoré sú na zahryznutie k dispozícií po celý večer, sa nemusia prehýbať len pod ťarchou syrov a salám. Siahnite po neobvyklom servírovaní v štýle tapas, doprajte si exotické druhy ovocia, pri ktorých čistení a ochutnávaní môžete zažiť množstvo zábavy a možno by mnohým padlo vhod v prekúrenej obývačke či pred sálavým teplom rodinného kozuba pochutnávať si na rozpúšťajúcej sa a predsa takej lahodnej a osviežujúcej zmrzline...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 343
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 959
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 441
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 812
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 694
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 390
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 462
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 948
  9. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 176
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 145

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Film roka vyhlásili dvakrát, Oscara má Moonlight (minúta po minúte)

Muzikál La La Land vyhral šesť cien, ale na konci večera sa udial veľký trapas.

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. S tvrdou silou nemáme šancu.

KULTÚRA

Oscar nemá logiku. 5 dôvodov, prečo vyhral Moonlight

Mal šťastie, že nie je sci-fi.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop