Plný stôl rýchlo a jednoducho

Rýchle pochúťky z lístkového cesta či jednoduché mafiny dokážu okúzliť i na slano...

Bochníčky s údeným mäsom
Suroviny na viac porcií

  • 250 g hladkej múky
  • 200 ml zakysanky
  • 180 g údeného mäsa
  • 50 g tvrdého syra
  • 50 g masla
  • 2 vajíčka
  • 1 malá cibuľa
  • 2 ČL prášku so pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formičiek

Vo väčšej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, pridajte vajíčka, rozpustené maslo, zakysanku, soľ a korenie podľa chuti. Všetko premiešajte a nakoniec zapracujte do cesta nastrúhaný syr, na drobné kocky pokrájané údené mäso a cibuľu. Cestom naplňte vymastené a múkou vysypané formičky. Pečte v rúre predhriatej na 200 stupňov približne 20 minút.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Údené mäso môžete vymeniť za kvalitnú pikantnú klobásu alebo, naopak, za jemnú diétnu salámu.


Syrové mafiny
Suroviny na viac porcií

  • 300 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 110 g tvrdého syra
  • 60 ml oleja
  • 1 vajíčko
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL soli
  • 2 ČL sušenej bazalky
  • 1/2 ČL sušeného oregana
  • čerstvá bazalka

Múku, prášok do pečiva, bazalku oregano a soľ zmiešajte dohromady. Pridajte vajíčko, mlieko, olej, prelisovaný cesnak a všetko spolu zamiešajte. Nakoniec primiešajte čerstvé bylinky a nastrúhaný tvrdý syr, pričom trošku si odložte na záverečné zdobenie. Plech na mafiny vyložte papierovými košíčkami a naplňte ich do trištvrte cestom. Povrch posypte zvyšným syrom. Pečte v predhriatej rúre na 190 stupňov približne 20 minút.

Tip: Do stredu jednotlivých mafinov môžete ukryť prekvapenie, ako napríklad olivu, predvarený kúsok brokolice či cherry paradajku.


Pizza slimáky
Suroviny na viac porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 2 vajíčka
  • 150 g šunky
  • 100 g pikantnej salámy
  • 100 g tvrdého syra
  • 80 g syra s modrou plesňou
  • oregano
  • hladká múka na pomúčenie dosky

Na pomúčenej doske rozvaľkajte lístkové cesto na tenučký plát. Potrite ho rozšľahaným vajíčkom a rovnomerne ho posypte na rezančeky nakrájanou šunkou, salámou a nahrubo postrúhanými syrmi. Nakoniec medzi dlaňami rozmrvte sušené oregano, aby uvoľnilo vôňu a posypte plát. Cesto zviňte napevno do rolády a mokrým nožom odkrajujte kolieska asi 1 až 1 a pol cm široké. Pred každým novým rezom namočte nôž opäť do studenej vody. Slimáky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ich vajíčkom a pečte 20-30 minút pre teplote 180 stupňov.

Tip: Ak sa bojíte, že sa vám cesto prilepí o dosku a roztrhne, vyvaľkajte ho na pomúčenej utierke alebo pomúčenom papieri na pečenia, pomocou ktorého zviniete bezchybnú roládu.


Chrumkavé rožteky s párkom
Suroviny na viac porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 15 baby párkov
  • 1 vajíčko
  • tvrdý syr
  • soľ
  • múka na pomúčenie dosky

Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenší plát. Nakrájajte ho na pásy, ktoré oviniete okolo párkov. Hotové rožteky ukladajte na plech s papierom na pečenie, dobre ich potrite rozšľahaným vajíčkom, na povrchu osoľte a dajte piecť pri 180 stupňoch približne na 15-20 minút. Pred i po upečení ich môžete dozdobiť strúhaným syrom.


Rýchly a nápaditý tip redakcie

Plechové formičky na košíčky vyplňte okrúhlym kusom lístkového cesta a dno popichajte vidličkou. Z papiera na pečenie vystrihnite štvorce, do každého vložte pár suchých fazuliek, uviažte ich do mešca a položte do stredu cesta a dajte upiecť. Batôžky s fazuľou budú akýmsi závažím, aby sa stredy košíčkov pri pečení nevyduli. Po upečení ešte za horúca cesto z formičky vyklopte a nechajte vychladnúť. Takto pripravené košíčky môžete naplniť ozdobne nastriekanou šľahačkou s chrenom, domácou nátierkou či majonézovým šalátom. Nezabudnite povrch ozdobiť bylinkami a zeleninou.


Expresný tip pre náročných

Slané venčeky z odpaľovaného cesta
Suroviny na viac porcií

  • 260 ml mlieka
  • 100 masla
  • 160 g hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli

Do hrnca nalejte mlieko, pridajte rozkrájaný tuk a štipku soli a pomaly zahrievajte až k bodu varu. Do vriacej zmesi prisypte múku, stiahnite z tepla, premiešajte a vráťte na oheň. Miešajte tak dlho, kým sa zmes neoddeľuje od varešky aj stien hrnca. Hotové cesto nechajte vychladnúť a postupne doň zašľahajte tri vajíčka. Vzniknuté hladké cesto naplňte do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlatý papierom na pečenie tvorte malé venčeky. Opatrne potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov od 10 do 20 minút. Zlatisté venčeky nechajte vychladnúť, zrežte im klobúčiky a naplňte ich plnkou. Dozdobte zeleninou alebo syrom. Klobúčik vráťte naspäť a môžete servírovať.

Tip: Venčeky najlepšie vyniknú s lososovou alebo tuniakovou nátierkou. Nič nepokazíte, ak na syrovú nátierku naukladáte kúsky údenej ryby.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 20 661
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 591
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 13 986
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 045
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 547
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 5 510
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 389
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 450
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 361
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 142

Hlavné správy zo Sme.sk

ŠPORT

Chorvátsky novinár pre SME: Nie som šťastný z futbalového úspechu

Tréner Zlatko Dalič premrhal možnosť zmeniť veci.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Všetci sme pôvodom z Afriky

Slovákmi sa nerodíme, ale stávame.

KULTÚRA

Vraždu Kuciaka nemali chuť spracúvať. Ukázalo sa, že je čas

Joj chystá tretie pokračovanie seriálu Za sklom.

DOMOV

Plast je na Slovensku menším problémom ako bioodpad

Pri boji s odpadom Slovensko stále zaostáva.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.