Plný stôl rýchlo a jednoducho

Rýchle pochúťky z lístkového cesta či jednoduché mafiny dokážu okúzliť i na slano...

Bochníčky s údeným mäsom
Suroviny na viac porcií

  • 250 g hladkej múky
  • 200 ml zakysanky
  • 180 g údeného mäsa
  • 50 g tvrdého syra
  • 50 g masla
  • 2 vajíčka
  • 1 malá cibuľa
  • 2 ČL prášku so pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formičiek

Vo väčšej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, pridajte vajíčka, rozpustené maslo, zakysanku, soľ a korenie podľa chuti. Všetko premiešajte a nakoniec zapracujte do cesta nastrúhaný syr, na drobné kocky pokrájané údené mäso a cibuľu. Cestom naplňte vymastené a múkou vysypané formičky. Pečte v rúre predhriatej na 200 stupňov približne 20 minút.

Tip: Údené mäso môžete vymeniť za kvalitnú pikantnú klobásu alebo, naopak, za jemnú diétnu salámu.


Syrové mafiny
Suroviny na viac porcií

  • 300 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 110 g tvrdého syra
  • 60 ml oleja
  • 1 vajíčko
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL soli
  • 2 ČL sušenej bazalky
  • 1/2 ČL sušeného oregana
  • čerstvá bazalka

Múku, prášok do pečiva, bazalku oregano a soľ zmiešajte dohromady. Pridajte vajíčko, mlieko, olej, prelisovaný cesnak a všetko spolu zamiešajte. Nakoniec primiešajte čerstvé bylinky a nastrúhaný tvrdý syr, pričom trošku si odložte na záverečné zdobenie. Plech na mafiny vyložte papierovými košíčkami a naplňte ich do trištvrte cestom. Povrch posypte zvyšným syrom. Pečte v predhriatej rúre na 190 stupňov približne 20 minút.

Tip: Do stredu jednotlivých mafinov môžete ukryť prekvapenie, ako napríklad olivu, predvarený kúsok brokolice či cherry paradajku.


Pizza slimáky
Suroviny na viac porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 2 vajíčka
  • 150 g šunky
  • 100 g pikantnej salámy
  • 100 g tvrdého syra
  • 80 g syra s modrou plesňou
  • oregano
  • hladká múka na pomúčenie dosky

Na pomúčenej doske rozvaľkajte lístkové cesto na tenučký plát. Potrite ho rozšľahaným vajíčkom a rovnomerne ho posypte na rezančeky nakrájanou šunkou, salámou a nahrubo postrúhanými syrmi. Nakoniec medzi dlaňami rozmrvte sušené oregano, aby uvoľnilo vôňu a posypte plát. Cesto zviňte napevno do rolády a mokrým nožom odkrajujte kolieska asi 1 až 1 a pol cm široké. Pred každým novým rezom namočte nôž opäť do studenej vody. Slimáky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ich vajíčkom a pečte 20-30 minút pre teplote 180 stupňov.

Tip: Ak sa bojíte, že sa vám cesto prilepí o dosku a roztrhne, vyvaľkajte ho na pomúčenej utierke alebo pomúčenom papieri na pečenia, pomocou ktorého zviniete bezchybnú roládu.


Chrumkavé rožteky s párkom
Suroviny na viac porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 15 baby párkov
  • 1 vajíčko
  • tvrdý syr
  • soľ
  • múka na pomúčenie dosky

Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenší plát. Nakrájajte ho na pásy, ktoré oviniete okolo párkov. Hotové rožteky ukladajte na plech s papierom na pečenie, dobre ich potrite rozšľahaným vajíčkom, na povrchu osoľte a dajte piecť pri 180 stupňoch približne na 15-20 minút. Pred i po upečení ich môžete dozdobiť strúhaným syrom.


Rýchly a nápaditý tip redakcie

Plechové formičky na košíčky vyplňte okrúhlym kusom lístkového cesta a dno popichajte vidličkou. Z papiera na pečenie vystrihnite štvorce, do každého vložte pár suchých fazuliek, uviažte ich do mešca a položte do stredu cesta a dajte upiecť. Batôžky s fazuľou budú akýmsi závažím, aby sa stredy košíčkov pri pečení nevyduli. Po upečení ešte za horúca cesto z formičky vyklopte a nechajte vychladnúť. Takto pripravené košíčky môžete naplniť ozdobne nastriekanou šľahačkou s chrenom, domácou nátierkou či majonézovým šalátom. Nezabudnite povrch ozdobiť bylinkami a zeleninou.


Expresný tip pre náročných

Slané venčeky z odpaľovaného cesta
Suroviny na viac porcií

  • 260 ml mlieka
  • 100 masla
  • 160 g hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli

Do hrnca nalejte mlieko, pridajte rozkrájaný tuk a štipku soli a pomaly zahrievajte až k bodu varu. Do vriacej zmesi prisypte múku, stiahnite z tepla, premiešajte a vráťte na oheň. Miešajte tak dlho, kým sa zmes neoddeľuje od varešky aj stien hrnca. Hotové cesto nechajte vychladnúť a postupne doň zašľahajte tri vajíčka. Vzniknuté hladké cesto naplňte do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlatý papierom na pečenie tvorte malé venčeky. Opatrne potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov od 10 do 20 minút. Zlatisté venčeky nechajte vychladnúť, zrežte im klobúčiky a naplňte ich plnkou. Dozdobte zeleninou alebo syrom. Klobúčik vráťte naspäť a môžete servírovať.

Tip: Venčeky najlepšie vyniknú s lososovou alebo tuniakovou nátierkou. Nič nepokazíte, ak na syrovú nátierku naukladáte kúsky údenej ryby.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  2. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  3. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  4. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  8. Lety do exotiky už aj z Bratislavy
  9. Nonstop banka vo vrecku - aplikácia Mobil Banking
  10. Ako sme jazdili v socializme
  1. 5 tipov ako na zdravé nôžky v škole
  2. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho
  3. Už aj seniori presadajú do SUV
  4. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku
  5. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov
  6. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov
  7. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me
  8. Stavebný úrad neoprávnene predĺžil americkej ambasáde lehotu
  9. Grantová výzva na vykonávanie činností centier Europe Direct
  10. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  1. Let s prestreleným srdcom: Samovraždy slovenských hercov 26 312
  2. Ako sme jazdili v socializme 3 043
  3. Lety do exotiky už aj z Bratislavy 1 762
  4. Daikin predĺžil záruku na klimatizácie so službou Stand By Me 1 569
  5. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami 1 418
  6. TAURIS výrobky na gril potešia gurmánov aj maškrtníkov 1 186
  7. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 124
  8. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 1 037
  9. 6 účinkov prírodného slovenského výrobku 999
  10. Ako sa developer prispôsobil nárokom kupujúceho 984

Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Nemajú nič, čo si nedopestujú. Život na lazoch je zložitý

Čo sa kachliar z Brdárky naučil od Siouxov.

DOMOV

Tak to už nie, Béla, odkazuje Bugárovi Paška z SNS

Pašku hnevá, že ombudsmanka podporila Dúhový pochod.

DOMOV

Plavčan oznámil abdikáciu, z tlačovky opäť ušiel

Plavčan odstúpil z postu ministra deň po výzve Roberta Fica.

KOMENTÁRE

Politiku som si predstavovala inak

Dnes je politika, ak poviete, že ubližovať ľuďom pre inakosť nie je v poriadku.

Neprehliadnite tiež

Čučoriedky v koláčoch, pirôžkoch, zmrzline, raw torte. Vyberte si

Čučoriedky môžete zavariť, zmraziť, odšťaviť, usušiť. Jedným z najpríjemnejších spôsobov ich spracovania je pridať ich do koláča.

Chris Brown otvorene prehovoril o noci, keď zaútočil na Rihannu

Spevák sa zdôveril v pripravovanom dokumente o jeho živote. Incident ho vraj bude prenasledovať do konca života.

Arnold Schwarzenegger: Najslávnejší emigrant našich čias oslávil 70 rokov

Kto by sa kedysi odvážil povedať, že sa obyčajný rakúsky chlapec stane guvernérom Kalifornie a hollywoodskou hviezdou.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Spestrite si letný víkend novinkami z oblasti módy, fitness a skvelými receptami so zdravou cukinou.