Plný stôl rýchlo a jednoducho

Rýchle pochúťky z lístkového cesta či jednoduché mafiny dokážu okúzliť i na slano...

Bochníčky s údeným mäsom
Suroviny na viac porcií

  • 250 g hladkej múky
  • 200 ml zakysanky
  • 180 g údeného mäsa
  • 50 g tvrdého syra
  • 50 g masla
  • 2 vajíčka
  • 1 malá cibuľa
  • 2 ČL prášku so pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formičiek

Vo väčšej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, pridajte vajíčka, rozpustené maslo, zakysanku, soľ a korenie podľa chuti. Všetko premiešajte a nakoniec zapracujte do cesta nastrúhaný syr, na drobné kocky pokrájané údené mäso a cibuľu. Cestom naplňte vymastené a múkou vysypané formičky. Pečte v rúre predhriatej na 200 stupňov približne 20 minút.

Tip: Údené mäso môžete vymeniť za kvalitnú pikantnú klobásu alebo, naopak, za jemnú diétnu salámu.


Syrové mafiny
Suroviny na viac porcií

  • 300 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 110 g tvrdého syra
  • 60 ml oleja
  • 1 vajíčko
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL soli
  • 2 ČL sušenej bazalky
  • 1/2 ČL sušeného oregana
  • čerstvá bazalka

Múku, prášok do pečiva, bazalku oregano a soľ zmiešajte dohromady. Pridajte vajíčko, mlieko, olej, prelisovaný cesnak a všetko spolu zamiešajte. Nakoniec primiešajte čerstvé bylinky a nastrúhaný tvrdý syr, pričom trošku si odložte na záverečné zdobenie. Plech na mafiny vyložte papierovými košíčkami a naplňte ich do trištvrte cestom. Povrch posypte zvyšným syrom. Pečte v predhriatej rúre na 190 stupňov približne 20 minút.

Tip: Do stredu jednotlivých mafinov môžete ukryť prekvapenie, ako napríklad olivu, predvarený kúsok brokolice či cherry paradajku.


Pizza slimáky
Suroviny na viac porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 2 vajíčka
  • 150 g šunky
  • 100 g pikantnej salámy
  • 100 g tvrdého syra
  • 80 g syra s modrou plesňou
  • oregano
  • hladká múka na pomúčenie dosky

Na pomúčenej doske rozvaľkajte lístkové cesto na tenučký plát. Potrite ho rozšľahaným vajíčkom a rovnomerne ho posypte na rezančeky nakrájanou šunkou, salámou a nahrubo postrúhanými syrmi. Nakoniec medzi dlaňami rozmrvte sušené oregano, aby uvoľnilo vôňu a posypte plát. Cesto zviňte napevno do rolády a mokrým nožom odkrajujte kolieska asi 1 až 1 a pol cm široké. Pred každým novým rezom namočte nôž opäť do studenej vody. Slimáky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ich vajíčkom a pečte 20-30 minút pre teplote 180 stupňov.

Tip: Ak sa bojíte, že sa vám cesto prilepí o dosku a roztrhne, vyvaľkajte ho na pomúčenej utierke alebo pomúčenom papieri na pečenia, pomocou ktorého zviniete bezchybnú roládu.


Chrumkavé rožteky s párkom
Suroviny na viac porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 15 baby párkov
  • 1 vajíčko
  • tvrdý syr
  • soľ
  • múka na pomúčenie dosky

Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenší plát. Nakrájajte ho na pásy, ktoré oviniete okolo párkov. Hotové rožteky ukladajte na plech s papierom na pečenie, dobre ich potrite rozšľahaným vajíčkom, na povrchu osoľte a dajte piecť pri 180 stupňoch približne na 15-20 minút. Pred i po upečení ich môžete dozdobiť strúhaným syrom.


Rýchly a nápaditý tip redakcie

Plechové formičky na košíčky vyplňte okrúhlym kusom lístkového cesta a dno popichajte vidličkou. Z papiera na pečenie vystrihnite štvorce, do každého vložte pár suchých fazuliek, uviažte ich do mešca a položte do stredu cesta a dajte upiecť. Batôžky s fazuľou budú akýmsi závažím, aby sa stredy košíčkov pri pečení nevyduli. Po upečení ešte za horúca cesto z formičky vyklopte a nechajte vychladnúť. Takto pripravené košíčky môžete naplniť ozdobne nastriekanou šľahačkou s chrenom, domácou nátierkou či majonézovým šalátom. Nezabudnite povrch ozdobiť bylinkami a zeleninou.


Expresný tip pre náročných

Slané venčeky z odpaľovaného cesta
Suroviny na viac porcií

  • 260 ml mlieka
  • 100 masla
  • 160 g hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli

Do hrnca nalejte mlieko, pridajte rozkrájaný tuk a štipku soli a pomaly zahrievajte až k bodu varu. Do vriacej zmesi prisypte múku, stiahnite z tepla, premiešajte a vráťte na oheň. Miešajte tak dlho, kým sa zmes neoddeľuje od varešky aj stien hrnca. Hotové cesto nechajte vychladnúť a postupne doň zašľahajte tri vajíčka. Vzniknuté hladké cesto naplňte do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlatý papierom na pečenie tvorte malé venčeky. Opatrne potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov od 10 do 20 minút. Zlatisté venčeky nechajte vychladnúť, zrežte im klobúčiky a naplňte ich plnkou. Dozdobte zeleninou alebo syrom. Klobúčik vráťte naspäť a môžete servírovať.

Tip: Venčeky najlepšie vyniknú s lososovou alebo tuniakovou nátierkou. Nič nepokazíte, ak na syrovú nátierku naukladáte kúsky údenej ryby.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  6. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  7. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  9. Rastie nám pokrivená generácia?
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  1. Poslanec Borguľa žiada vládu o podporu pre Bratislavu
  2. Otvorenie akademického roka 2017/2018 na EU v Bratislave
  3. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  4. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  5. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  6. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  7. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  8. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  9. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  10. Detské zúbky sú veda
  1. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to) 6 307
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 5 073
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 2 988
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 490
  5. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 1 444
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 1 431
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 407
  8. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície? 1 213
  9. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni. 1 000
  10. Kedy sa refinancovanie oplatí? 909

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako mení transplantácia srdca vnímanie okolitého sveta

Transplantácia orgánov sa ukazuje ako otázka niekoľkých rokov. Vhodné srdce pre Jana Škrlanta sa však našlo už po šiestich týždňoch.

ŠPORT

Legenda Merckx o Saganovi: Súperi mu len nahrávajú

Merckx nevidel na MS poriadne preteky.

SVET

Macron našiel spojencov na európsku revolúciu aj na Slovensku

Pri plánoch sa nemôže úplne spoľahnúť na podporu Nemecka.

BRATISLAVA

Rušiť gymnáziá, prihlasovať ľudí? Kandidáti povedali, čo chcú s Bratislavou

V SME Naživo diskutovali Ftáčnik, Frešo, Droba a Kusý.

Neprehliadnite tiež

Detská imunita na jeseň: Ako ju podporíte a čo na ňu vplýva?

Úlohu zohráva zdravý režim, psychická pohoda, ale aj očkovanie a výživové doplnky.

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.