Bochníčky s údeným mäsom
Suroviny na viac porcií
- 250 g hladkej múky
- 200 ml zakysanky
- 180 g údeného mäsa
- 50 g tvrdého syra
- 50 g masla
- 2 vajíčka
- 1 malá cibuľa
- 2 ČL prášku so pečiva
- soľ, mleté čierne korenie
- tuk a múka na vymastenie a vysypanie formičiek
Vo väčšej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, pridajte vajíčka, rozpustené maslo, zakysanku, soľ a korenie podľa chuti. Všetko premiešajte a nakoniec zapracujte do cesta nastrúhaný syr, na drobné kocky pokrájané údené mäso a cibuľu. Cestom naplňte vymastené a múkou vysypané formičky. Pečte v rúre predhriatej na 200 stupňov približne 20 minút.
Tip: Údené mäso môžete vymeniť za kvalitnú pikantnú klobásu alebo, naopak, za jemnú diétnu salámu.
Syrové mafiny
Suroviny na viac porcií
- 300 g hladkej múky
- 250 ml mlieka
- 110 g tvrdého syra
- 60 ml oleja
- 1 vajíčko
- 1 balíček prášku do pečiva
- 1-2 strúčiky cesnaku
- 1 ČL soli
- 2 ČL sušenej bazalky
- 1/2 ČL sušeného oregana
- čerstvá bazalka

Múku, prášok do pečiva, bazalku oregano a soľ zmiešajte dohromady. Pridajte vajíčko, mlieko, olej, prelisovaný cesnak a všetko spolu zamiešajte. Nakoniec primiešajte čerstvé bylinky a nastrúhaný tvrdý syr, pričom trošku si odložte na záverečné zdobenie. Plech na mafiny vyložte papierovými košíčkami a naplňte ich do trištvrte cestom. Povrch posypte zvyšným syrom. Pečte v predhriatej rúre na 190 stupňov približne 20 minút.
Tip: Do stredu jednotlivých mafinov môžete ukryť prekvapenie, ako napríklad olivu, predvarený kúsok brokolice či cherry paradajku.
Pizza slimáky
Suroviny na viac porcií
- 1 balenie lístkového cesta
- 2 vajíčka
- 150 g šunky
- 100 g pikantnej salámy
- 100 g tvrdého syra
- 80 g syra s modrou plesňou
- oregano
- hladká múka na pomúčenie dosky

Na pomúčenej doske rozvaľkajte lístkové cesto na tenučký plát. Potrite ho rozšľahaným vajíčkom a rovnomerne ho posypte na rezančeky nakrájanou šunkou, salámou a nahrubo postrúhanými syrmi. Nakoniec medzi dlaňami rozmrvte sušené oregano, aby uvoľnilo vôňu a posypte plát. Cesto zviňte napevno do rolády a mokrým nožom odkrajujte kolieska asi 1 až 1 a pol cm široké. Pred každým novým rezom namočte nôž opäť do studenej vody. Slimáky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ich vajíčkom a pečte 20-30 minút pre teplote 180 stupňov.
Tip: Ak sa bojíte, že sa vám cesto prilepí o dosku a roztrhne, vyvaľkajte ho na pomúčenej utierke alebo pomúčenom papieri na pečenia, pomocou ktorého zviniete bezchybnú roládu.
Chrumkavé rožteky s párkom
Suroviny na viac porcií
- 1 balenie lístkového cesta
- 15 baby párkov
- 1 vajíčko
- tvrdý syr
- soľ
- múka na pomúčenie dosky

Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenší plát. Nakrájajte ho na pásy, ktoré oviniete okolo párkov. Hotové rožteky ukladajte na plech s papierom na pečenie, dobre ich potrite rozšľahaným vajíčkom, na povrchu osoľte a dajte piecť pri 180 stupňoch približne na 15-20 minút. Pred i po upečení ich môžete dozdobiť strúhaným syrom.
Rýchly a nápaditý tip redakcie
Plechové formičky na košíčky vyplňte okrúhlym kusom lístkového cesta a dno popichajte vidličkou. Z papiera na pečenie vystrihnite štvorce, do každého vložte pár suchých fazuliek, uviažte ich do mešca a položte do stredu cesta a dajte upiecť. Batôžky s fazuľou budú akýmsi závažím, aby sa stredy košíčkov pri pečení nevyduli. Po upečení ešte za horúca cesto z formičky vyklopte a nechajte vychladnúť. Takto pripravené košíčky môžete naplniť ozdobne nastriekanou šľahačkou s chrenom, domácou nátierkou či majonézovým šalátom. Nezabudnite povrch ozdobiť bylinkami a zeleninou.
Expresný tip pre náročných
Slané venčeky z odpaľovaného cesta
Suroviny na viac porcií
- 260 ml mlieka
- 100 masla
- 160 g hladkej múky
- 4 vajíčka
- 1/2 ČL prášku do pečiva
- štipka soli

Do hrnca nalejte mlieko, pridajte rozkrájaný tuk a štipku soli a pomaly zahrievajte až k bodu varu. Do vriacej zmesi prisypte múku, stiahnite z tepla, premiešajte a vráťte na oheň. Miešajte tak dlho, kým sa zmes neoddeľuje od varešky aj stien hrnca. Hotové cesto nechajte vychladnúť a postupne doň zašľahajte tri vajíčka. Vzniknuté hladké cesto naplňte do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlatý papierom na pečenie tvorte malé venčeky. Opatrne potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov od 10 do 20 minút. Zlatisté venčeky nechajte vychladnúť, zrežte im klobúčiky a naplňte ich plnkou. Dozdobte zeleninou alebo syrom. Klobúčik vráťte naspäť a môžete servírovať.
Tip: Venčeky najlepšie vyniknú s lososovou alebo tuniakovou nátierkou. Nič nepokazíte, ak na syrovú nátierku naukladáte kúsky údenej ryby.
Autor: mag