Plný stôl rýchlo a jednoducho

Rýchle pochúťky z lístkového cesta či jednoduché mafiny dokážu okúzliť i na slano...

Bochníčky s údeným mäsom
Suroviny na viac porcií

  • 250 g hladkej múky
  • 200 ml zakysanky
  • 180 g údeného mäsa
  • 50 g tvrdého syra
  • 50 g masla
  • 2 vajíčka
  • 1 malá cibuľa
  • 2 ČL prášku so pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk a múka na vymastenie a vysypanie formičiek

Vo väčšej miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, pridajte vajíčka, rozpustené maslo, zakysanku, soľ a korenie podľa chuti. Všetko premiešajte a nakoniec zapracujte do cesta nastrúhaný syr, na drobné kocky pokrájané údené mäso a cibuľu. Cestom naplňte vymastené a múkou vysypané formičky. Pečte v rúre predhriatej na 200 stupňov približne 20 minút.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Údené mäso môžete vymeniť za kvalitnú pikantnú klobásu alebo, naopak, za jemnú diétnu salámu.


Syrové mafiny
Suroviny na viac porcií

  • 300 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 110 g tvrdého syra
  • 60 ml oleja
  • 1 vajíčko
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 1 ČL soli
  • 2 ČL sušenej bazalky
  • 1/2 ČL sušeného oregana
  • čerstvá bazalka

Múku, prášok do pečiva, bazalku oregano a soľ zmiešajte dohromady. Pridajte vajíčko, mlieko, olej, prelisovaný cesnak a všetko spolu zamiešajte. Nakoniec primiešajte čerstvé bylinky a nastrúhaný tvrdý syr, pričom trošku si odložte na záverečné zdobenie. Plech na mafiny vyložte papierovými košíčkami a naplňte ich do trištvrte cestom. Povrch posypte zvyšným syrom. Pečte v predhriatej rúre na 190 stupňov približne 20 minút.

Tip: Do stredu jednotlivých mafinov môžete ukryť prekvapenie, ako napríklad olivu, predvarený kúsok brokolice či cherry paradajku.


Pizza slimáky
Suroviny na viac porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 2 vajíčka
  • 150 g šunky
  • 100 g pikantnej salámy
  • 100 g tvrdého syra
  • 80 g syra s modrou plesňou
  • oregano
  • hladká múka na pomúčenie dosky

Na pomúčenej doske rozvaľkajte lístkové cesto na tenučký plát. Potrite ho rozšľahaným vajíčkom a rovnomerne ho posypte na rezančeky nakrájanou šunkou, salámou a nahrubo postrúhanými syrmi. Nakoniec medzi dlaňami rozmrvte sušené oregano, aby uvoľnilo vôňu a posypte plát. Cesto zviňte napevno do rolády a mokrým nožom odkrajujte kolieska asi 1 až 1 a pol cm široké. Pred každým novým rezom namočte nôž opäť do studenej vody. Slimáky ukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, potrite ich vajíčkom a pečte 20-30 minút pre teplote 180 stupňov.

Tip: Ak sa bojíte, že sa vám cesto prilepí o dosku a roztrhne, vyvaľkajte ho na pomúčenej utierke alebo pomúčenom papieri na pečenia, pomocou ktorého zviniete bezchybnú roládu.


Chrumkavé rožteky s párkom
Suroviny na viac porcií

  • 1 balenie lístkového cesta
  • 15 baby párkov
  • 1 vajíčko
  • tvrdý syr
  • soľ
  • múka na pomúčenie dosky

Lístkové cesto rozvaľkajte na pomúčenej doske na tenší plát. Nakrájajte ho na pásy, ktoré oviniete okolo párkov. Hotové rožteky ukladajte na plech s papierom na pečenie, dobre ich potrite rozšľahaným vajíčkom, na povrchu osoľte a dajte piecť pri 180 stupňoch približne na 15-20 minút. Pred i po upečení ich môžete dozdobiť strúhaným syrom.


Rýchly a nápaditý tip redakcie

Plechové formičky na košíčky vyplňte okrúhlym kusom lístkového cesta a dno popichajte vidličkou. Z papiera na pečenie vystrihnite štvorce, do každého vložte pár suchých fazuliek, uviažte ich do mešca a položte do stredu cesta a dajte upiecť. Batôžky s fazuľou budú akýmsi závažím, aby sa stredy košíčkov pri pečení nevyduli. Po upečení ešte za horúca cesto z formičky vyklopte a nechajte vychladnúť. Takto pripravené košíčky môžete naplniť ozdobne nastriekanou šľahačkou s chrenom, domácou nátierkou či majonézovým šalátom. Nezabudnite povrch ozdobiť bylinkami a zeleninou.


Expresný tip pre náročných

Slané venčeky z odpaľovaného cesta
Suroviny na viac porcií

  • 260 ml mlieka
  • 100 masla
  • 160 g hladkej múky
  • 4 vajíčka
  • 1/2 ČL prášku do pečiva
  • štipka soli

Do hrnca nalejte mlieko, pridajte rozkrájaný tuk a štipku soli a pomaly zahrievajte až k bodu varu. Do vriacej zmesi prisypte múku, stiahnite z tepla, premiešajte a vráťte na oheň. Miešajte tak dlho, kým sa zmes neoddeľuje od varešky aj stien hrnca. Hotové cesto nechajte vychladnúť a postupne doň zašľahajte tri vajíčka. Vzniknuté hladké cesto naplňte do cukrárenského vrecka s ozdobnou špičkou a na plech vystlatý papierom na pečenie tvorte malé venčeky. Opatrne potrite rozšľahaným vajíčkom a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov od 10 do 20 minút. Zlatisté venčeky nechajte vychladnúť, zrežte im klobúčiky a naplňte ich plnkou. Dozdobte zeleninou alebo syrom. Klobúčik vráťte naspäť a môžete servírovať.

Tip: Venčeky najlepšie vyniknú s lososovou alebo tuniakovou nátierkou. Nič nepokazíte, ak na syrovú nátierku naukladáte kúsky údenej ryby.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  2. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  3. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  4. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  5. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  8. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  9. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  10. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  1. Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne
  2. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
  3. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
  4. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
  5. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  6. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  7. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  8. Všetko, čo rodiny milujú
  9. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  10. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 24 635
  2. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 14 800
  3. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 8 783
  4. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 7 404
  5. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 7 393
  6. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 5 765
  7. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 287
  8. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 5 052
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 4 409
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 459

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Nekradnite, Boh vás vidí. Ako vyzerali prvé zájazdy po Nežnej revolúcii

Cestovali s paštétami a termoskami a hodiny v autobusoch prespievali. Keď Taliani videli československý autobus, zamykali záchody.

PRIMÁR

Víkendové dospávanie môže ovplyvniť dĺžku života

Žijú dlhšie víkendoví dospávači, alebo ľudia s pravidelným spánkom?

KULTÚRA

Pavol Habera: Rozum ma drží pri zemi, preto som tak dlho nevydal platňu

Slovenské texty môžu byť najväčšia sila.

Neprehliadnite tiež

Majiteľka svadobného salónu: Vracia sa trend vydaja veľmi mladých dievčat

Veronika Čermáková vraví, že slovenské nevesty ku konzervatívnosti tlačí najmä rodina.

Leto v Štajersku po novom: Šesť miest, ktoré by ste mali navštíviť

Rakúsky región je typický pôvabnou zeleňou, ktorá nabíja energiou.

Prispeli k poznaniu astronómie, fyziky aj genetiky, no svet na ne zabudol

Spoznajte šesť výnimočných žien, ktoré zmenili vedu.

V Nosene si môžete kúpiť oblečenie známych osobností, prispejete na dobrú vec

Bratislavský second hand organizuje Celodenné dobré nakupovanie.

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.