Vínové pečivo
Suroviny na viac porcií
- 300 g hladkej múky
- 250 g tuku na pečenie
- 1 ČL soli
- 7 PL bieleho vína
- vajíčko na potieranie
- múka na pomúčenie dosky
- na dozdobenie mandle, nasekané oriešky, semienka...
Z uvedených surovín vypracujte hladké cesto. Zabaľte ho do potravinárskej fólie alebo dobre prikryté odložte do chladničky do druhého dňa. Odležané cesto položte na pomúčenú dosku, nechajte ho pol hodiny, aby prijalo izbovú teplotu a potom ho vyvaľkajte na plát hrubý približne šesť mm. Povykrajujte rôzne tvary, poukladajte ich na papierom vystlatý plech, potrite rozšľahaným vajíčkom, dozdobte mandľou, tekvicovým jadrom alebo semienkami a pečte 15 minút pri teplote 170 stupňov.