Cibuľové špirálky
Suroviny na viac porcií
Na cesto:
- 450 g polohrubej múky
- 250 g tuku na pečenie
- 200 ml mlieka
- 1 ČL soli
- 1 ČL prášku do pečiva
- 1 PL práškového cukru
Na plnku:
- 250 g masla
- 250 g nastrúhaného tvrdého syra
- 2 ČL grilovacieho korenia
- 1 ČL mletej červenej papriky
- 2 väčšie cibule
- 2 PL oleja
Zo všetkých surovín vypracujte vláčne cesto, rozdeľte ho na šesť rovnakých bochníčkov a odložte ich na hodinu do chladničky. Medzitým načistite a veľmi nadrobno pokrájajte cibuľu. Opražte ju dozlatista na oleji a poduste domäkka pod pokrievkou. Odstavte a nechajte vychladnúť. Do zmäknutého masla primiešajte mletú papriku, grilovacie korenie, postrúhaný syr a cibuľu. Každý bochník natenko rozvaľkajte, potrite plnkou, stočte do rolády a nechajte v chladničke 24 hodín oddychovať. Rolády rozkrájajte na pol centimetra hrubé plátky, poukladajte ich na plech vystlatý papierom na pečenie. Špirálky upečte dozlatista.
Tip: Ak túžite po ešte nevšednejšej chuti, do pražiacej sa cibule pridajte trošku hnedého cukru a trošku balzamikového octu.