SME
Pondelok, 14. jún, 2021 | Meniny má VasilKrížovkyKrížovky

Cesnakové ušká

Cesto z hladkej múky, mlieka a droždia potreté syrom, cesnakom a koreninami...

Cesnakové ušká
Suroviny na viac porcií

  • 500 g hladkej múky
  • 250 ml mlieka
  • 100 ml oleja
  • 40 g droždia
  • 1 ČL cukru
  • 2 ČL soli
  • múka na pomúčenie dosky
  • vajíčko na potieranie

Na plnku:

  • 100 g topeného syra
  • 100 g masla
  • 6 strúčikov cesnaku
  • nasekané bylinky alebo čili paprička
  • soľ, mleté čierne korenie

Polovicu mlieka ohrejte, rozmrvte doň droždie, zasypte cukrom a počkajte, kým začne pracovať. Do múky primiešajte soľ, kvások, zvyšné mlieko a olej a vypracujte hladké cesto, ktoré nechajte na teplom mieste vykysnúť. Medzitým si očistite a prelisujte cesnak, nasekajte bylinky a topený syr vymiešajte s maslom dohladka. Plnku ochuťte soľou, korením a cesnakom s bylinkami. Vykysnuté cesto preložte na pomúčenú dosku, rozdeľte ho podľa požadovanej veľkosti ušiek na 2 - 4 časti. Každú časť vyvaľkajte na plát, potrite náplňou a zrolujte z obidvoch strán po stred. Ešte celé „roládky“ potrite rozšľahaným vajíčkom a nechajte trošku postáť, aby sa stredy kysnutím spojili. Nakrájajte na plátky a dotvarujte pri ukladaní na papierom vystlatý plech. Upečte v predhriatej rúre pri teplote 190 stupňov dozlatista.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Nič nepokazíte, ak k výraznej vôni cesnaku pridáte do plnky i kúsok pálivej papričky alebo veľmi nadrobno posekanú cibuľu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  3. Regeneračný spánok s ideálne podopretou chrbticou
  4. Hudbou proti holorubom.
  5. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy
  6. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  7. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  8. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  9. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  10. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  1. Ako sa mení dynamika firiem?
  2. Hudbou proti holorubom.
  3. Viete, čo jete, keď si kupujete pečivo dopečené v predajni?
  4. Pečeň je priamo zodpovedná za stav vášho imunitného systému
  5. Ako kedysi vyzerali bratislavské mýta? Bol tam cintorín aj sady
  6. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi
  7. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020?
  8. P. Lednický: Koronavírus tu už zostane, musíme si na to zvyknúť
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány?
  10. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame
  1. Sme vodná veľmoc a napriek tomu vody dovážame 11 139
  2. Desať hotelov v destináciách, ktoré sú toto leto favoritmi 10 144
  3. 4 veci, ktoré potrebujete vedieť o bezpečnosti elektromobilov 8 923
  4. Málokto im verí. Prekvapia Slováci na futbalovom EURO 2020? 8 621
  5. Počuli ste už o zelenej hypotéke? Ušetríte s ňou až trikrát 8 619
  6. Ako sa z nenásytných Bödörovcov stal symbol oligarchie 8 399
  7. Tostov palác - moderné bývanie s atmosférou historických Košíc 7 919
  8. Dnes ma živí instagram, hovorí bývalá tanečníčka Katarína Jakeš 7 736
  9. Čo robiť v Tatrách, keď počasie pokazí plány? 7 275
  10. Obľubovali ste termínované vklady? Spoznajte alternatívy 6 342
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Advokát Roman Kvasnica.

Súd pôvodne uprednostnil úvahy pred riadnymi dôkazmi.


8 h
Logo podcastu Dobré ráno.

Prečo je správne podať vakcíny aj deťom.


a 2 ďalší 5 h