SME
Nedeľa, 17. január, 2021 | Meniny má NatašaKrížovkyKrížovky

Zdravá a lákavá vianočná hostina

Prestrite sviatočnú tabuľu hostinou, po ktorej vám zostane dostatok síl na ďalšie radosti. Zostavili sme pre vás menu, ktoré vám svojou ľahkosťou dodá energiu a chuť na maškrty.

Jablkový šalát s vlašskými orechmi
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 3 - 4 zelené jablká
  • 6 stoniek zeleru
  • hrsť vlašských orechov
  • 2 ČL horčice
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Vymiešajte metličkou do penista citrónovú šťavu, horčicu, štipku soli, korenia a olivový olej. Zálievku odložte do chladničky.
Orechy nasekajte a trošku opražte na suchej panvici, kým sa neuvoľní vôňa. Umyté jablká utrite utierkou a nakrájajte podľa chuti na rovnaké časti, stonkový zeler dôkladne umyte, osušte papierovými utierkami a nakrájajte na malé kocky. Jablká rozložte do misy, presypte ich nasekaným zelerom, posypte orechmi a zalejte pripravenou zálievkou. Citrón v zálievke sa postará o to, aby jablká nezačali na vzduchu oxidovať a nechytili hnedastý nádych.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Ešte predtým, ako siahnete po zálievke, odoberte trochu šalátu bokom. V miske rozmiešajte citrónovú šťavu s medom a šalát prelejte sladkou zálievkou. Takto si získate tak deti, ako i dospelých, ktorým nevonia nevšedná súhra chutí.


Pečená bravčová rolka s hruškami
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1,5 - 2 kg vykosteného bravčového mäsa (najlepšie s kožou)
  • 4 - 6 hrušiek
  • 1 cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 70g sušených marhúľ
  • 70 g strúhanky
  • ČL feniklových semienok
  • 50 ml javorového sirupu
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky alebo vlašské orechy podľa chuti

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak dozlatista opečte na slnečnicovom oleji, preložte ich do misky a nechajte vychladnúť. Pridajte dobre prepláchnuté nadrobno pokrájané marhule, strúhanku, nasekané bylinky a orechy. Mäso umyte a osušte. Položte ho na pracovnú dosku kožou nadol, osoľte, okoreňte, pri okraji, ktorý je bližšie k vám, urobte nožom malinký zárez, akoby kapsu. Tú naplňte plnkou, mäso zrolujte do rolády a dobre zaviažte potravinárskym motúzikom. Povrch rolky potrite olivovým olejom, posoľte a posypte feniklovými semienkami. Mäso vložte do pekáča, podlejte troškou vody a pečte približne 30 minút. Medzitým prekrojte hrušky na polovice a podľa potreby im vyberte jadrovníky. Teplotu v rúre stiahnite na 170 stupňov, okolo rolky naukladajte hrušky, polejte ich javorovým sirupom a pomaly pečte približne hodinu. Po dopečení rolku prikryte alobalom a nechajte 15 minút postáť. Až potom sa môžete pustiť do krájania a servírovania.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Nič sa nestane, ak nezoženiete mäso s kožou, stačí, ak si ustriehnete prvotné pečenie pri nižšej teplote, keďže mastná koža chráni mäso pred prihorením a vysušením. Počas pečenia mäso polievajte výpekom, prípadne ho prikryte alobalom, aby zostalo vnútri šťavnaté. Do chrumkava sa dopečie až s hruškami.


Chrumkavá i šťavnatá zeleninová príloha
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 2 sladké zemiaky
  • 300 g mrkvičiek
  • 12 kúskov špargle
  • 200 g zelených strúčikov fazule
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 plátky celozrnného chleba
  • soľ

Zemiaky a mrkvy očistite a uvarte v pare domäkka. V inom hrnci alebo poschodí parného hrnca uvarte v pare zelené strúčiky a špargľu, nie však dlhšie ako päť minút. Chlieb nasucho opečte na panvici alebo ho vložte do hriankovača. Po upečení ho v kuchynskom robote rozmrvte na hrubšiu strúhanku. Polovicu olivového oleja rozohrejte na panvici, pridajte prelisovaný cesnak a namrvenú chlebovú strúhanku. Päť minút opekajte, kým zmes nechytí zlatistý nádych. Struky a špargľu vložte do zapekacej misy, presypte ich pripravenou strúhankou a dajte zapiecť na chvíľku do rúry. Zemiaky a mrkvu prelejte olivovým olejom, trošku dosoľte a môžete servírovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Tvarohová torta
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • vajíčko
  • štipka soli
  • okrúhla tortová forma
  • hladká múka na pomúčenie dosky

Na plnku:

  • 800 g jemného tvarohu
  • 300 g kyslej smotany
  • 2 balenia vanilínového cukru

  • 4 PL práškového cukru
  • vrecúško želatínového stužovača
  • 80 ml vody
  • citrónová kôra
  • čerstvé ovocie na dozdobenie

Maslo pokrájajte na menšie kúsky, nasypte naň múku a rukami ho rozmrvte na mrveničku. Pracujte rýchlo, nemalo by sa začať topiť. Primiešajte cukor a nakoniec vajíčko. Rýchlo vypracujte cesto , zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte na dve hodiny do chladničky. Po vybratí ho na pomúčenej doske vyvaľkajte na kruh, preneste pomocou valčeka do formy a prstami popritláčajte o dno i okraje formy. Popichajte ho vidličkou a vložte doň papier na pečenie, do ktorého nasypte suchú fazuľu, hrach alebo šošovicu. Tie poslúžia ako závažie pri pečení, aby sa cesto nevydulo. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 - 20 minút, alebo kým okraje nezozlatnú. Medzitým vymiešajte stužovač s vodou, vanilínovým cukrom, kyslou smotanou, práškovým cukrom, tvarohom a kôrou z polovice citróna na krém. Upečený korpus nechajte vychladnúť, naplňte krémom, dozdobte ovocím a po stuhnutí v chladničke môžete servírovať.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Polovicu tvarohovej plnky môžete zmiešať s lyžicou kakaa. Vznikne vám dvojfarebná torta, ktorú môžete v strede predeliť piškótami na spôsob známeho Tiramisu.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  2. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  3. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  4. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  5. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur
  6. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku
  7. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká?
  8. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie
  9. Oktagon 20: Pikantné súboje prinesú aj zápas o titul!
  10. Tipni si na Petru Vlhovú a získaj 10 eur
  1. MATADOR Group mení vizuálnu identitu značky
  2. Fokus očná optika sa stala exkluzívnym partnerom značky Nikon
  3. Turizmus za účelom estetickej chirurgie v čase pandémie
  4. Sedem najznámejších pyramíd v Mexiku
  5. SME.sk zaznamenalo rekordný nárast záujmu čitateľov
  6. Akčný výpredaj v PLANEO Elektro – to sú ceny nižšie až o 60 %!
  7. Zima v koži atopika: aká je starostlivosť o pokožku s ekzémom?
  8. Ohlúpli sme počas Covid roka?
  9. Zákazníkov čoraz častejšie zaujíma pôvod výrobkov, ktoré kupujú
  10. TOMRA víta kľúčový krok k spusteniu systému zálohovania
  1. Už iba dnes si môžete predplatiť SME.sk na rok len za 28 eur 20 688
  2. 10 vecí, pre ktoré sa oplatí navštíviť Dominikánsku republiku 14 793
  3. Historická revue: Kam sa podeli Kumáni, Valasi a iné etniká? 8 716
  4. Wellness trendy, rozhovory a rady pre lepšie zdravie 7 677
  5. Ekologická móda? Slovenská firma dokazuje, že to ide 7 534
  6. Kuba si turistov omotá okolo prsta. Miesta, ktoré musíte vidieť 6 569
  7. Produkujeme viac odpadu, kompostujeme len tretinu 6 385
  8. Kvalitnej hydiny je na pultoch stále menej. Čo vlastne kupujeme? 6 275
  9. Riaditeľ VÚB: Udržateľnosť chceme vsadiť do DNA nášho podnikania 6 127
  10. Nakupujete online? Toto potrebujete vedieť 6 090
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Lipšic: Zatýkanie ľudí nie je divadlo, nemožno čakať, že polícia zasiahne každý týždeň

Spochybňovanie spolupracujúcich obvinených považuje za cielené.

Daniel Lipšic.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Koalícia nám povie, či chce spravodlivosť, alebo pomstu

Lipšic ako prokurátor stále nie je dobrý nápad.

Peter Tkačenko
Minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Marek Majeský.