Zdravá a lákavá vianočná hostina

Prestrite sviatočnú tabuľu hostinou, po ktorej vám zostane dostatok síl na ďalšie radosti. Zostavili sme pre vás menu, ktoré vám svojou ľahkosťou dodá energiu a chuť na maškrty.

Jablkový šalát s vlašskými orechmi
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 3 - 4 zelené jablká
  • 6 stoniek zeleru
  • hrsť vlašských orechov
  • 2 ČL horčice
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Vymiešajte metličkou do penista citrónovú šťavu, horčicu, štipku soli, korenia a olivový olej. Zálievku odložte do chladničky.
Orechy nasekajte a trošku opražte na suchej panvici, kým sa neuvoľní vôňa. Umyté jablká utrite utierkou a nakrájajte podľa chuti na rovnaké časti, stonkový zeler dôkladne umyte, osušte papierovými utierkami a nakrájajte na malé kocky. Jablká rozložte do misy, presypte ich nasekaným zelerom, posypte orechmi a zalejte pripravenou zálievkou. Citrón v zálievke sa postará o to, aby jablká nezačali na vzduchu oxidovať a nechytili hnedastý nádych.

Tip: Ešte predtým, ako siahnete po zálievke, odoberte trochu šalátu bokom. V miske rozmiešajte citrónovú šťavu s medom a šalát prelejte sladkou zálievkou. Takto si získate tak deti, ako i dospelých, ktorým nevonia nevšedná súhra chutí.


Pečená bravčová rolka s hruškami
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1,5 - 2 kg vykosteného bravčového mäsa (najlepšie s kožou)
  • 4 - 6 hrušiek
  • 1 cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 70g sušených marhúľ
  • 70 g strúhanky
  • ČL feniklových semienok
  • 50 ml javorového sirupu
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky alebo vlašské orechy podľa chuti

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak dozlatista opečte na slnečnicovom oleji, preložte ich do misky a nechajte vychladnúť. Pridajte dobre prepláchnuté nadrobno pokrájané marhule, strúhanku, nasekané bylinky a orechy. Mäso umyte a osušte. Položte ho na pracovnú dosku kožou nadol, osoľte, okoreňte, pri okraji, ktorý je bližšie k vám, urobte nožom malinký zárez, akoby kapsu. Tú naplňte plnkou, mäso zrolujte do rolády a dobre zaviažte potravinárskym motúzikom. Povrch rolky potrite olivovým olejom, posoľte a posypte feniklovými semienkami. Mäso vložte do pekáča, podlejte troškou vody a pečte približne 30 minút. Medzitým prekrojte hrušky na polovice a podľa potreby im vyberte jadrovníky. Teplotu v rúre stiahnite na 170 stupňov, okolo rolky naukladajte hrušky, polejte ich javorovým sirupom a pomaly pečte približne hodinu. Po dopečení rolku prikryte alobalom a nechajte 15 minút postáť. Až potom sa môžete pustiť do krájania a servírovania.

Tip: Nič sa nestane, ak nezoženiete mäso s kožou, stačí, ak si ustriehnete prvotné pečenie pri nižšej teplote, keďže mastná koža chráni mäso pred prihorením a vysušením. Počas pečenia mäso polievajte výpekom, prípadne ho prikryte alobalom, aby zostalo vnútri šťavnaté. Do chrumkava sa dopečie až s hruškami.


Chrumkavá i šťavnatá zeleninová príloha
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 2 sladké zemiaky
  • 300 g mrkvičiek
  • 12 kúskov špargle
  • 200 g zelených strúčikov fazule
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 plátky celozrnného chleba
  • soľ

Zemiaky a mrkvy očistite a uvarte v pare domäkka. V inom hrnci alebo poschodí parného hrnca uvarte v pare zelené strúčiky a špargľu, nie však dlhšie ako päť minút. Chlieb nasucho opečte na panvici alebo ho vložte do hriankovača. Po upečení ho v kuchynskom robote rozmrvte na hrubšiu strúhanku. Polovicu olivového oleja rozohrejte na panvici, pridajte prelisovaný cesnak a namrvenú chlebovú strúhanku. Päť minút opekajte, kým zmes nechytí zlatistý nádych. Struky a špargľu vložte do zapekacej misy, presypte ich pripravenou strúhankou a dajte zapiecť na chvíľku do rúry. Zemiaky a mrkvu prelejte olivovým olejom, trošku dosoľte a môžete servírovať.


Tvarohová torta
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • vajíčko
  • štipka soli
  • okrúhla tortová forma
  • hladká múka na pomúčenie dosky

Na plnku:

  • 800 g jemného tvarohu
  • 300 g kyslej smotany
  • 2 balenia vanilínového cukru

  • 4 PL práškového cukru
  • vrecúško želatínového stužovača
  • 80 ml vody
  • citrónová kôra
  • čerstvé ovocie na dozdobenie

Maslo pokrájajte na menšie kúsky, nasypte naň múku a rukami ho rozmrvte na mrveničku. Pracujte rýchlo, nemalo by sa začať topiť. Primiešajte cukor a nakoniec vajíčko. Rýchlo vypracujte cesto , zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte na dve hodiny do chladničky. Po vybratí ho na pomúčenej doske vyvaľkajte na kruh, preneste pomocou valčeka do formy a prstami popritláčajte o dno i okraje formy. Popichajte ho vidličkou a vložte doň papier na pečenie, do ktorého nasypte suchú fazuľu, hrach alebo šošovicu. Tie poslúžia ako závažie pri pečení, aby sa cesto nevydulo. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 - 20 minút, alebo kým okraje nezozlatnú. Medzitým vymiešajte stužovač s vodou, vanilínovým cukrom, kyslou smotanou, práškovým cukrom, tvarohom a kôrou z polovice citróna na krém. Upečený korpus nechajte vychladnúť, naplňte krémom, dozdobte ovocím a po stuhnutí v chladničke môžete servírovať.

Tip: Polovicu tvarohovej plnky môžete zmiešať s lyžicou kakaa. Vznikne vám dvojfarebná torta, ktorú môžete v strede predeliť piškótami na spôsob známeho Tiramisu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  6. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  7. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  8. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  9. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  10. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 6 442
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 5 125
  3. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 425
  4. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 3 170
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 2 440
  6. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 184
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 045
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 757
  9. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 1 646
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 571

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zbrane zo Slovenska znovu zabíjali v zahraničí

Hoci sa medzinárodná operácia začala už v marci, slovenského predajcu zbraní doteraz nikto nekontaktoval.

DOMOV

Rok 1994: Keď sa valec Mečiar naplno rozbehol krajinou

Vladimíra Mečiara z postup premiéra dvakrát odvolali a vždy sa vrátil.

DOMOV

Dobré ráno: Slovensko sa stalo zbraňovým rajom pre teroristov

Zbrane zo Slovenska zásobujú mafiánov.

KOMENTÁRE

Rusi odchádzajú, Sýria ďalej trpí

Účet za Sýriu sme už dostali a je ním vystrájanie dvoch veľmocí v úpadku.

Neprehliadnite tiež

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Tehotenský test už nebude rovnaký, budete ho môcť spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?