Zdravá a lákavá vianočná hostina

Prestrite sviatočnú tabuľu hostinou, po ktorej vám zostane dostatok síl na ďalšie radosti. Zostavili sme pre vás menu, ktoré vám svojou ľahkosťou dodá energiu a chuť na maškrty.

Jablkový šalát s vlašskými orechmi
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 3 - 4 zelené jablká
  • 6 stoniek zeleru
  • hrsť vlašských orechov
  • 2 ČL horčice
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Vymiešajte metličkou do penista citrónovú šťavu, horčicu, štipku soli, korenia a olivový olej. Zálievku odložte do chladničky.
Orechy nasekajte a trošku opražte na suchej panvici, kým sa neuvoľní vôňa. Umyté jablká utrite utierkou a nakrájajte podľa chuti na rovnaké časti, stonkový zeler dôkladne umyte, osušte papierovými utierkami a nakrájajte na malé kocky. Jablká rozložte do misy, presypte ich nasekaným zelerom, posypte orechmi a zalejte pripravenou zálievkou. Citrón v zálievke sa postará o to, aby jablká nezačali na vzduchu oxidovať a nechytili hnedastý nádych.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ešte predtým, ako siahnete po zálievke, odoberte trochu šalátu bokom. V miske rozmiešajte citrónovú šťavu s medom a šalát prelejte sladkou zálievkou. Takto si získate tak deti, ako i dospelých, ktorým nevonia nevšedná súhra chutí.


Pečená bravčová rolka s hruškami
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1,5 - 2 kg vykosteného bravčového mäsa (najlepšie s kožou)
  • 4 - 6 hrušiek
  • 1 cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 70g sušených marhúľ
  • 70 g strúhanky
  • ČL feniklových semienok
  • 50 ml javorového sirupu
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky alebo vlašské orechy podľa chuti

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak dozlatista opečte na slnečnicovom oleji, preložte ich do misky a nechajte vychladnúť. Pridajte dobre prepláchnuté nadrobno pokrájané marhule, strúhanku, nasekané bylinky a orechy. Mäso umyte a osušte. Položte ho na pracovnú dosku kožou nadol, osoľte, okoreňte, pri okraji, ktorý je bližšie k vám, urobte nožom malinký zárez, akoby kapsu. Tú naplňte plnkou, mäso zrolujte do rolády a dobre zaviažte potravinárskym motúzikom. Povrch rolky potrite olivovým olejom, posoľte a posypte feniklovými semienkami. Mäso vložte do pekáča, podlejte troškou vody a pečte približne 30 minút. Medzitým prekrojte hrušky na polovice a podľa potreby im vyberte jadrovníky. Teplotu v rúre stiahnite na 170 stupňov, okolo rolky naukladajte hrušky, polejte ich javorovým sirupom a pomaly pečte približne hodinu. Po dopečení rolku prikryte alobalom a nechajte 15 minút postáť. Až potom sa môžete pustiť do krájania a servírovania.

Tip: Nič sa nestane, ak nezoženiete mäso s kožou, stačí, ak si ustriehnete prvotné pečenie pri nižšej teplote, keďže mastná koža chráni mäso pred prihorením a vysušením. Počas pečenia mäso polievajte výpekom, prípadne ho prikryte alobalom, aby zostalo vnútri šťavnaté. Do chrumkava sa dopečie až s hruškami.


Chrumkavá i šťavnatá zeleninová príloha
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 2 sladké zemiaky
  • 300 g mrkvičiek
  • 12 kúskov špargle
  • 200 g zelených strúčikov fazule
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 plátky celozrnného chleba
  • soľ

Zemiaky a mrkvy očistite a uvarte v pare domäkka. V inom hrnci alebo poschodí parného hrnca uvarte v pare zelené strúčiky a špargľu, nie však dlhšie ako päť minút. Chlieb nasucho opečte na panvici alebo ho vložte do hriankovača. Po upečení ho v kuchynskom robote rozmrvte na hrubšiu strúhanku. Polovicu olivového oleja rozohrejte na panvici, pridajte prelisovaný cesnak a namrvenú chlebovú strúhanku. Päť minút opekajte, kým zmes nechytí zlatistý nádych. Struky a špargľu vložte do zapekacej misy, presypte ich pripravenou strúhankou a dajte zapiecť na chvíľku do rúry. Zemiaky a mrkvu prelejte olivovým olejom, trošku dosoľte a môžete servírovať.


Tvarohová torta
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • vajíčko
  • štipka soli
  • okrúhla tortová forma
  • hladká múka na pomúčenie dosky

Na plnku:

  • 800 g jemného tvarohu
  • 300 g kyslej smotany
  • 2 balenia vanilínového cukru

  • 4 PL práškového cukru
  • vrecúško želatínového stužovača
  • 80 ml vody
  • citrónová kôra
  • čerstvé ovocie na dozdobenie

Maslo pokrájajte na menšie kúsky, nasypte naň múku a rukami ho rozmrvte na mrveničku. Pracujte rýchlo, nemalo by sa začať topiť. Primiešajte cukor a nakoniec vajíčko. Rýchlo vypracujte cesto , zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte na dve hodiny do chladničky. Po vybratí ho na pomúčenej doske vyvaľkajte na kruh, preneste pomocou valčeka do formy a prstami popritláčajte o dno i okraje formy. Popichajte ho vidličkou a vložte doň papier na pečenie, do ktorého nasypte suchú fazuľu, hrach alebo šošovicu. Tie poslúžia ako závažie pri pečení, aby sa cesto nevydulo. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 - 20 minút, alebo kým okraje nezozlatnú. Medzitým vymiešajte stužovač s vodou, vanilínovým cukrom, kyslou smotanou, práškovým cukrom, tvarohom a kôrou z polovice citróna na krém. Upečený korpus nechajte vychladnúť, naplňte krémom, dozdobte ovocím a po stuhnutí v chladničke môžete servírovať.

Tip: Polovicu tvarohovej plnky môžete zmiešať s lyžicou kakaa. Vznikne vám dvojfarebná torta, ktorú môžete v strede predeliť piškótami na spôsob známeho Tiramisu.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska
  2. Špeciálna príloha: Krížovky na leto
  3. Najpredávanejšou jazdenkou v tuzemsku bola Škoda Octavia
  4. Gopass-dovolenka, ktorá sa oplatí
  5. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  6. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  7. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  8. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  9. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  10. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 35 899
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 23 846
  3. Šesť dôvodov, prečo sa oplatí cestovať do Ruska 17 539
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 15 117
  5. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 540
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 5 627
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 4 436
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 474
  9. Špeciálna príloha: Krížovky na leto 3 091
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 2 639

Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Michala Havrana

Európa je civilizácia fake news (píše Michal Havran)

Rimania označili zmŕtvychvstanie ako prvý hoax.

PLUS

Boli sme u posledného grófa Šternberka zo Šternberka

Po hrade jazdili na trojkolkách, aj robili omše.

SVET

Únia zatvára hranice. Opúšťa tým myšlienky Schengenu

Z núdzových opatrení sa stávajú dlhodobé.

AUTO

Sen o elegantnom kupé z Bratislavy sa stane realitou

Koncept, ktorý ostal na papieri, sa rodí po 55 rokoch.

Neprehliadnite tiež

Zuzana Smatanová: Pred koncertami v sebe občas musím zobudiť extroverta

Speváčka po rokoch príprav vydala nový album.

Začnem od zajtra: Čo robiť, keď chýba motivácia k pohybu

Dobrý pocit zo športu dosiahnete ľahšie, ako si myslíte.

Keď varí muž: Streetfood na mastnom papieri je hit. Právom?

Cez týždeň jedzte, čo chcete, ale v sobotu si uvarte zložité jedlo.