Zdravá a lákavá vianočná hostina

Prestrite sviatočnú tabuľu hostinou, po ktorej vám zostane dostatok síl na ďalšie radosti. Zostavili sme pre vás menu, ktoré vám svojou ľahkosťou dodá energiu a chuť na maškrty.

Jablkový šalát s vlašskými orechmi
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 3 - 4 zelené jablká
  • 6 stoniek zeleru
  • hrsť vlašských orechov
  • 2 ČL horčice
  • 2 PL citrónovej šťavy
  • 4 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie

Vymiešajte metličkou do penista citrónovú šťavu, horčicu, štipku soli, korenia a olivový olej. Zálievku odložte do chladničky.
Orechy nasekajte a trošku opražte na suchej panvici, kým sa neuvoľní vôňa. Umyté jablká utrite utierkou a nakrájajte podľa chuti na rovnaké časti, stonkový zeler dôkladne umyte, osušte papierovými utierkami a nakrájajte na malé kocky. Jablká rozložte do misy, presypte ich nasekaným zelerom, posypte orechmi a zalejte pripravenou zálievkou. Citrón v zálievke sa postará o to, aby jablká nezačali na vzduchu oxidovať a nechytili hnedastý nádych.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Ešte predtým, ako siahnete po zálievke, odoberte trochu šalátu bokom. V miske rozmiešajte citrónovú šťavu s medom a šalát prelejte sladkou zálievkou. Takto si získate tak deti, ako i dospelých, ktorým nevonia nevšedná súhra chutí.


Pečená bravčová rolka s hruškami
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1,5 - 2 kg vykosteného bravčového mäsa (najlepšie s kožou)
  • 4 - 6 hrušiek
  • 1 cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 70g sušených marhúľ
  • 70 g strúhanky
  • ČL feniklových semienok
  • 50 ml javorového sirupu
  • 2 PL slnečnicového oleja
  • 2 PL olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • bylinky alebo vlašské orechy podľa chuti

Rúru predhrejte na 200 stupňov. Nadrobno nasekanú cibuľu a cesnak dozlatista opečte na slnečnicovom oleji, preložte ich do misky a nechajte vychladnúť. Pridajte dobre prepláchnuté nadrobno pokrájané marhule, strúhanku, nasekané bylinky a orechy. Mäso umyte a osušte. Položte ho na pracovnú dosku kožou nadol, osoľte, okoreňte, pri okraji, ktorý je bližšie k vám, urobte nožom malinký zárez, akoby kapsu. Tú naplňte plnkou, mäso zrolujte do rolády a dobre zaviažte potravinárskym motúzikom. Povrch rolky potrite olivovým olejom, posoľte a posypte feniklovými semienkami. Mäso vložte do pekáča, podlejte troškou vody a pečte približne 30 minút. Medzitým prekrojte hrušky na polovice a podľa potreby im vyberte jadrovníky. Teplotu v rúre stiahnite na 170 stupňov, okolo rolky naukladajte hrušky, polejte ich javorovým sirupom a pomaly pečte približne hodinu. Po dopečení rolku prikryte alobalom a nechajte 15 minút postáť. Až potom sa môžete pustiť do krájania a servírovania.

Tip: Nič sa nestane, ak nezoženiete mäso s kožou, stačí, ak si ustriehnete prvotné pečenie pri nižšej teplote, keďže mastná koža chráni mäso pred prihorením a vysušením. Počas pečenia mäso polievajte výpekom, prípadne ho prikryte alobalom, aby zostalo vnútri šťavnaté. Do chrumkava sa dopečie až s hruškami.


Chrumkavá i šťavnatá zeleninová príloha
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 2 sladké zemiaky
  • 300 g mrkvičiek
  • 12 kúskov špargle
  • 200 g zelených strúčikov fazule
  • 4 PL olivového oleja
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 plátky celozrnného chleba
  • soľ

Zemiaky a mrkvy očistite a uvarte v pare domäkka. V inom hrnci alebo poschodí parného hrnca uvarte v pare zelené strúčiky a špargľu, nie však dlhšie ako päť minút. Chlieb nasucho opečte na panvici alebo ho vložte do hriankovača. Po upečení ho v kuchynskom robote rozmrvte na hrubšiu strúhanku. Polovicu olivového oleja rozohrejte na panvici, pridajte prelisovaný cesnak a namrvenú chlebovú strúhanku. Päť minút opekajte, kým zmes nechytí zlatistý nádych. Struky a špargľu vložte do zapekacej misy, presypte ich pripravenou strúhankou a dajte zapiecť na chvíľku do rúry. Zemiaky a mrkvu prelejte olivovým olejom, trošku dosoľte a môžete servírovať.


Tvarohová torta
Suroviny na 4 - 6 porcií

Na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 100 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • vajíčko
  • štipka soli
  • okrúhla tortová forma
  • hladká múka na pomúčenie dosky

Na plnku:

  • 800 g jemného tvarohu
  • 300 g kyslej smotany
  • 2 balenia vanilínového cukru

  • 4 PL práškového cukru
  • vrecúško želatínového stužovača
  • 80 ml vody
  • citrónová kôra
  • čerstvé ovocie na dozdobenie

Maslo pokrájajte na menšie kúsky, nasypte naň múku a rukami ho rozmrvte na mrveničku. Pracujte rýchlo, nemalo by sa začať topiť. Primiešajte cukor a nakoniec vajíčko. Rýchlo vypracujte cesto , zabaľte ho do potravinárskej fólie a odložte na dve hodiny do chladničky. Po vybratí ho na pomúčenej doske vyvaľkajte na kruh, preneste pomocou valčeka do formy a prstami popritláčajte o dno i okraje formy. Popichajte ho vidličkou a vložte doň papier na pečenie, do ktorého nasypte suchú fazuľu, hrach alebo šošovicu. Tie poslúžia ako závažie pri pečení, aby sa cesto nevydulo. Pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov približne 15 - 20 minút, alebo kým okraje nezozlatnú. Medzitým vymiešajte stužovač s vodou, vanilínovým cukrom, kyslou smotanou, práškovým cukrom, tvarohom a kôrou z polovice citróna na krém. Upečený korpus nechajte vychladnúť, naplňte krémom, dozdobte ovocím a po stuhnutí v chladničke môžete servírovať.

Tip: Polovicu tvarohovej plnky môžete zmiešať s lyžicou kakaa. Vznikne vám dvojfarebná torta, ktorú môžete v strede predeliť piškótami na spôsob známeho Tiramisu.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  3. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  5. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  10. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  1. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  2. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  3. Tréningové moduly HACCP online
  4. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  5. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  6. Slováci si nevedia predstaviť svoj deň bez chleba a pečiva
  7. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  10. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 423
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 14 638
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 14 410
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 10 224
  5. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 7 040
  6. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 6 763
  7. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 5 507
  8. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 5 242
  9. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 5 007
  10. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 3 747

Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Prečo má charizmu len pár vyvolených. Aká je tá vaša?

Buď sa s ňou narodíte, alebo nie. Je to dar od Boha, čaro, ktoré sa nedá získať, alebo platí, že stačí dobrý tréning a charizma naskočí ako motor?

EKONOMIKA

Firmy začnú zverejňovať základný plat už v inzeráte

Povinnosť zverejňovať základnú zložku mzdy sa netýka verejnej správy.

KOMENTÁRE

Rozdeľuje nás chudoba, nie nevedomosť

Dlhodobý nedostatok peňazí je nesmierne poučná skúsenosť

SVET

Ako Skripaľovci prežili? Šťastie, tekutiny, rýchla pomoc

Miesta v Salisbury, kde objavili novičok, budú niekoľko mesiacov čistiť.

Neprehliadnite tiež

Valeria Schulczová: Treba vedieť prijímať kritiku, ktorá môže byť aj naozaj drsná

Autorka a režisérka uviedla úspešnú hru Leni v SND aj ľadovú šou Máša a medveď

Do školy alebo nie? Niektoré deti potrebujú viac času ako si rodičia myslia

Zistite, či je vaše dieťa pripravené na základnú školu.

Metternich, Valdštejnovci či Schwarzenbergovci: Spoznajte život šľachticov v Čechách

České pamiatky sa tento rok predstavia príťažlivými formami.

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.

Vzťahová poradňa: Randila som s partnerom mojej kamarátky. Mala by to vedieť?

Psychologička radí, kedy hovoriť druhým pravdu a kto má byť hviezdou vo vzťahu.