Pivné praclíky

Múka, pivo, droždie, olej, cukor a soľ sú základom cesta...

(Zdroj: Isifa)

Pivné praclíky
Suroviny na viac porcií

  • 400 g polohrubej múky
  • 230 ml čierneho piva
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 1 žĺtok
  • 1 balíček sušeného droždia (7g)
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli
  • 50 ml vody
  • mak, rasca, sezam, hrubozrnná soľ na dozdobenie
  • múka na podsypávanie
  • zvyšný bielok a trošku piva na potieranie

Múku zmiešajte s cukrom a soľou. Sušené droždie rozpustite asi v 50 ml vlažnej vody a spolu s olejom, pivom a žĺtkom ho vlejte do sypkej zmesi. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku , vyformujte ho na valec a odkrajujte z neho rovnaké dieliky. Každý dielik na doske dlaňami vyšúľajte približne na 15 cm dlhý pás, z ktorého vytvorte praclík tak, že konce natiahnete, prepletiete a prilepíte o stred. Každý praclík položte na plech vystlatý papierom na pečenie, nechajte chvíľku podkysnúť, natrite bielkom zmiešaným s troškou piva a posypte podľa chuti makom alebo rascou. Pečte vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 10 - 15 minút.

Tip: Cesto si môžete vymiesiť i v robote alebo v domácej pekárničke na chlieb. Stačí do nej nasypať všetky suroviny a nastaviť na program Cesto. Pekárnička zvládne i proces kysnutia a vám ostane čas na iné sviatočné prípravy.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 350
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 923
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 434
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 810
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 690
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 396
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 467
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 944
  9. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 176
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 146

Hlavné správy zo Sme.sk

KULTÚRA

Film roka vyhlásili dvakrát, Oscara má Moonlight (minúta po minúte)

Muzikál La La Land vyhral šesť cien, ale na konci večera sa udial veľký trapas.

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. S tvrdou silou nemáme šancu.

KULTÚRA

Oscar nemá logiku. 5 dôvodov, prečo vyhral Moonlight

Mal šťastie, že nie je sci-fi.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop