Pivné praclíky

Múka, pivo, droždie, olej, cukor a soľ sú základom cesta...

(Zdroj: Isifa)

Pivné praclíky
Suroviny na viac porcií

  • 400 g polohrubej múky
  • 230 ml čierneho piva
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 1 žĺtok
  • 1 balíček sušeného droždia (7g)
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli
  • 50 ml vody
  • mak, rasca, sezam, hrubozrnná soľ na dozdobenie
  • múka na podsypávanie
  • zvyšný bielok a trošku piva na potieranie

Múku zmiešajte s cukrom a soľou. Sušené droždie rozpustite asi v 50 ml vlažnej vody a spolu s olejom, pivom a žĺtkom ho vlejte do sypkej zmesi. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku , vyformujte ho na valec a odkrajujte z neho rovnaké dieliky. Každý dielik na doske dlaňami vyšúľajte približne na 15 cm dlhý pás, z ktorého vytvorte praclík tak, že konce natiahnete, prepletiete a prilepíte o stred. Každý praclík položte na plech vystlatý papierom na pečenie, nechajte chvíľku podkysnúť, natrite bielkom zmiešaným s troškou piva a posypte podľa chuti makom alebo rascou. Pečte vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 10 - 15 minút.

Článok pokračuje pod video reklamou

Tip: Cesto si môžete vymiesiť i v robote alebo v domácej pekárničke na chlieb. Stačí do nej nasypať všetky suroviny a nastaviť na program Cesto. Pekárnička zvládne i proces kysnutia a vám ostane čas na iné sviatočné prípravy.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  9. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  10. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 16 836
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 13 611
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 985
  4. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 150
  5. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 7 182
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 5 610
  7. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 4 707
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 180
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 906
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto 2 446

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Viac stíhačiek ako my kúpili z okolitých krajín len Poliaci

Náklady na letovú hodinu majú americké F-16 rádovo vyššie ako gripeny.

Autorská strana Beaty Balogovej

Trump sa hrá so svetom ako rozmaznané dieťa

Je to najveľkolepejšia telenovela akú Biely Dom doteraz vysielal.

Neprehliadnite tiež

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.