Pivné praclíky
Suroviny na viac porcií
- 400 g polohrubej múky
- 230 ml čierneho piva
- 100 ml slnečnicového oleja
- 1 žĺtok
- 1 balíček sušeného droždia (7g)
- 1 ČL cukru
- 1 ČL soli
- 50 ml vody
- mak, rasca, sezam, hrubozrnná soľ na dozdobenie
- múka na podsypávanie
- zvyšný bielok a trošku piva na potieranie
Múku zmiešajte s cukrom a soľou. Sušené droždie rozpustite asi v 50 ml vlažnej vody a spolu s olejom, pivom a žĺtkom ho vlejte do sypkej zmesi. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku , vyformujte ho na valec a odkrajujte z neho rovnaké dieliky. Každý dielik na doske dlaňami vyšúľajte približne na 15 cm dlhý pás, z ktorého vytvorte praclík tak, že konce natiahnete, prepletiete a prilepíte o stred. Každý praclík položte na plech vystlatý papierom na pečenie, nechajte chvíľku podkysnúť, natrite bielkom zmiešaným s troškou piva a posypte podľa chuti makom alebo rascou. Pečte vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 10 - 15 minút.
Tip: Cesto si môžete vymiesiť i v robote alebo v domácej pekárničke na chlieb. Stačí do nej nasypať všetky suroviny a nastaviť na program Cesto. Pekárnička zvládne i proces kysnutia a vám ostane čas na iné sviatočné prípravy.