SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Pivné praclíky

Múka, pivo, droždie, olej, cukor a soľ sú základom cesta...

(Zdroj: Isifa)

Pivné praclíky
Suroviny na viac porcií

  • 400 g polohrubej múky
  • 230 ml čierneho piva
  • 100 ml slnečnicového oleja
  • 1 žĺtok
  • 1 balíček sušeného droždia (7g)
  • 1 ČL cukru
  • 1 ČL soli
  • 50 ml vody
  • mak, rasca, sezam, hrubozrnná soľ na dozdobenie
  • múka na podsypávanie
  • zvyšný bielok a trošku piva na potieranie

Múku zmiešajte s cukrom a soľou. Sušené droždie rozpustite asi v 50 ml vlažnej vody a spolu s olejom, pivom a žĺtkom ho vlejte do sypkej zmesi. Vypracujte hladké cesto a nechajte ho na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto vyklopte na pomúčenú dosku , vyformujte ho na valec a odkrajujte z neho rovnaké dieliky. Každý dielik na doske dlaňami vyšúľajte približne na 15 cm dlhý pás, z ktorého vytvorte praclík tak, že konce natiahnete, prepletiete a prilepíte o stred. Každý praclík položte na plech vystlatý papierom na pečenie, nechajte chvíľku podkysnúť, natrite bielkom zmiešaným s troškou piva a posypte podľa chuti makom alebo rascou. Pečte vo vyhriatej rúre na 200 stupňov približne 10 - 15 minút.

Skryť Vypnúť reklamu

Tip: Cesto si môžete vymiesiť i v robote alebo v domácej pekárničke na chlieb. Stačí do nej nasypať všetky suroviny a nastaviť na program Cesto. Pekárnička zvládne i proces kysnutia a vám ostane čas na iné sviatočné prípravy.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Vitajte v postapokalyptickom svete
  2. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  7. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  8. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  9. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 639
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 14 404
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 076
  4. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 037
  5. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 796
  6. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 11 663
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 544
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 764
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 658
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 615
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: V prvý deň bol záujem vysoký, na Orave sa opäť tvoria rady už od rána (minúta po minúte)

Celkový počet nakazených na Slovensku dosiahol číslo 37 911. Pandémia Covid-19 si doteraz vyžiadala 134 obetí.

Na Orave sa tvoria rady už od sobotňajšieho rána.
Hornádska ulica v Krompachoch v piatok 10. apríla.

Život na Slovensku sa opäť obmedzuje, začína sa miernejší lockdown (prehľad)

Zákaz vychádzania sa netýka cesty do práce, na Orave a v Bardejove treba i test.

Ilustračné foto.