SME

S halászlé vydržíte každý pôst

K Štedrému večeru patrí aj celodenný pôst. Čo však s členmi rodiny, ktorí o hlade nevydržia ani hodinu a pritom chcú pôst dodržať a večer vidieť zlaté prasa? Ponúknite im rybaciu polievku a na chvíľu budete mať pokoj.

Najmä v južných oblastiach Slovenska sa zvykla na Štedrý večer podávať aj pikantná rybacia polievka nazývaná halászlé.Najmä v južných oblastiach Slovenska sa zvykla na Štedrý večer podávať aj pikantná rybacia polievka nazývaná halászlé.

Jedinou ozajstnou vianočnou tradíciou, ktorá sa zachovala vo všetkých našich rodinách, je štedro prestretý štedrovečerný stôl, ktorý mal v slovanskej tradícii symbolizovať hojnosť. Cez deň sa nejedlo nič alebo len málo. Deťom rodičia za sebazaprenie sľubovali, že večer uvidia zlatú hviezdu alebo prasiatko. Na tento deň sa aj v časoch biedy odkladala ušetrená múka, cukor, strukoviny, mak, sušené ovocie, lekvár, med alebo aj sladké víno. Večera mala obsahovať aspoň magických sedem alebo deväť chodov. Medzi viac-menej univerzálne jedlá patrili oblátky s medom, kapustnica, zemiaky, varený hrach, fazuľa, opekance, rezance či iné cestoviny a kompót zo sušených sliviek.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Polievka na každom stole

Asi nikde na Slovensku nechýbala na štedrú večeru polievka. Varila sa z kyslej kapusty, zo sušených húb, strukovín (hrachu, fazule, bôbu alebo šošovice), používalo sa aj sušené ovocie (slivky, hrušky, jablká) a zelenina. Niekde sa varil aj kyseľ – kyslá polievka z múky. Tam, kde sa nevarila kapustnica, často sa do polievok pridávala voda z kyslej kapusty. Niekde sa podávali rybie vývary, rybie polievky alebo sa ryba (údená alebo neúdená) šupla i do kapustnice, fazule či do šošovice. Dnes vo väčšine domácností prevláda kapustnica, ktorá má tisíc podôb a často sa varí aj na pracoviskách už pred Vianocami.

Kapor vianočnou rybou

Keďže na Štedrý deň ešte stále trvá advent, katolícke, gréckokatolícke a pravoslávne rodiny dodržiavali cirkvou nariadený pôst a mäso nahrádzali sušenými hubami alebo sa jedla ryba, ktorá sa konzumovala slaná, údená, kyslá, prípadne upravená varením alebo pečením. Servírovali sa zväčša sladkovodné ryby z miestnych vôd (zubáče, pstruhy, kapry), ale dali sa kúpiť aj nakladané solené haringy. Od stredoveku však najdostupnejšou rybou bol kapor, ktorý sa postupne stal typickým vianočným štedrovečerným chodom nielen v Česku, ale aj v niektorých oblastiach Nemecka a Poľska, najmä tam, kde mal jeho chov tradíciu. Podávanie ryby na Vianoce však nebolo u nás nijako rozšírené a už vôbec nebolo spojené s konkrétnym druhom rýb, napríklad s kaprom, ako je to dnes.

SkryťVypnúť reklamu

Pôstny kompromis

Najmä v južných oblastiach Slovenska sa zvykla na Štedrý večer podávať aj pikantná rybacia polievka nazývaná halászlé. V mnohých rodinách sa táto polievka zvykne podávať aj na obed ako kompromis – ryba je pôstne jedlo, takže hladní členovia rodiny sa ním môžu posilniť, aby vydržali do večera. Treba však podotknúť, že po pikantnom halászlé vám ešte viac vytrávi – čo je však dobre, aspoň zvládnete bohatú večeru. Halászlé v nepikantnej úprave sa zvykne podávať aj deťom.

Jednoduché halászlé

Hlavu kapra dôkladne očistíme, odstránime oči aj žiabre. Do hrnca dáme asi tri litre vody a do nej vložíme rybiu hlavu, bobkový list, nové korenie a soľ a asi 500 gramov mäsa z kapra. Privedieme do varu a varíme až do mäkka. Potom mäso vyberieme a vývar precedíme. Na oleji speníme cibuľu, potom pridáme feferónky a mletú červenú štipľavú papriku. Zalejeme vývarom, pridáme zemiaky, vegetu, lečo a opäť uvaríme až do mäkka. Kapra naporciujeme a vložíme do polievky a ešte chvíľu povaríme. Podávame s bielym chlebom.Autor článku

SkryťVypnúť reklamu

Suroviny na 4 porcie:

500 g kapor, 120 g lečo, 400 g zemiaky, 50 g cibuľa, olej, 85 g feferónky, vegeta, mletá červená paprika, bobkový list, nové korenie, korenie čierne mleté, soľ

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  2. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  3. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  4. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  5. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta
  6. Aké výsledky prinášajú investície do modernizácie laboratórií?
  7. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde
  8. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva?
  1. Neuveríte, že ste v Poľsku. V tomto meste viac cítiť Škandináviu
  2. Na Južnej triede pribudne nový mestotvorný projekt
  3. Prichádzajú investičné príležitosti s víziou aj výnosom
  4. Wolt Stars 2025: Najviac cien získali prevádzky v Bratislave
  5. EQUILIBRIO v Nivy Tower: S výhľadom a víziou
  6. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky?
  7. ČSOB Bratislava Marathon s rešpektom k nevidiacim a slabozrakým
  8. Inalfa otvára v Trnave 80 prestížnych pracovných miest
  1. V Rimavskej Sobote šijú interiéry áut do celého sveta 12 765
  2. Lávové polia i skvostné pláže. Lanzarote je dôkazom sily prírody 5 831
  3. The Last of Us je späť. Oplatilo sa čakať dva roky? 5 391
  4. Pozitívne myslenie nie je všetko. Skutočnú silu nájdete inde 3 300
  5. Pili sme pivo, ktoré sa nedá ochutnať nikde inde na svete 3 143
  6. Aká bytová architektúra dnes developerom predáva? 2 817
  7. Domácnosti pozor, od júla sa mení výpočet poplatkov za elektrinu 2 694
  8. Čo našli Strýco Filip a Miško Páleník v kuchyni Milana bez mapy? 2 437
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Vilu z roku 1912 rekonštruovali architekti z ateliéru Collegium. Podľa architekti Kataríny Lupták jej výnimočnosť tkvie aj v prístupe investora.

Dnes sa uchádza v Česku o ocenenie interiér roku.


Pistáciová bábovka.

Čo si uvariť na Zelený štvrtok? Inšpirujte sa výberom receptov.


redakcia SME ženy 9
Pre recept na tiramisu kliknite na obrázok.

Ako využiť mascarpone v dezertoch a koláčoch a čím ho nahradiť v receptoch.


redakcia SME ženy 2

Odborníci radia, na čo si dať pozor.


1
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Martin Ondráš: Slintačka a krívačka - prečo to celé nesedí 45 906
  2. Vlado Jakubkovič: Otvorený list Generálnemu prokurátorovi 19 541
  3. Michael Achberger: Revolučný trik na chudnutie: Ženy si ho pochvaľujú, trvá len 5 minút denne 19 182
  4. Natália Milanová: Ministerstvo kultúry objednalo tanečné odevy pre žiakov od stavebnej firmy 17 907
  5. Marcel Rebro: Armádny kaplán: všetci chlapci sú mŕtvi. Pošlite drony, nech ich pomstíme 13 496
  6. Rado Surovka: Keby blbosť kvitla 12 920
  7. Viktor Pamula: Rozklad ministerstva zahraničných vecí pokračuje 10 530
  8. Miroslav Ferkl: Magor Magor Magor 10 291
  1. Radko Mačuha: To si vážne myslíte, že premiér bol postrelený a že nieje zaočkovaný?
  2. Radko Mačuha: Kotlár je génius, objavil Tučík.
  3. Marcel Rebro: Fico potvrdil účasť na májových oslavách v Moskve. Prispejme mu na letenku
  4. Věra Tepličková: Predveľkonočné pašie alebo Aký štát, také Turínské plátno
  5. Radko Mačuha: Prejav Roberta Fica v Moskve. ( fikcia)
  6. Marcel Rebro: Raketový útok v Sumoch je aktom štátneho terorizmu
  7. Radko Mačuha: Čurilla? Veď to je magor.
  8. Věra Tepličková: Opäť bližšie ku snu stať sa policajtom
SkryťZatvoriť reklamu