S halászlé vydržíte každý pôst

K Štedrému večeru patrí aj celodenný pôst. Čo však s členmi rodiny, ktorí o hlade nevydržia ani hodinu a pritom chcú pôst dodržať a večer vidieť zlaté prasa? Ponúknite im rybaciu polievku a na chvíľu budete mať pokoj.

Najmä v južných oblastiach Slovenska sa zvykla na Štedrý večer podávať aj pikantná rybacia polievka nazývaná halászlé.

Jedinou ozajstnou vianočnou tradíciou, ktorá sa zachovala vo všetkých našich rodinách, je štedro prestretý štedrovečerný stôl, ktorý mal v slovanskej tradícii symbolizovať hojnosť. Cez deň sa nejedlo nič alebo len málo. Deťom rodičia za sebazaprenie sľubovali, že večer uvidia zlatú hviezdu alebo prasiatko. Na tento deň sa aj v časoch biedy odkladala ušetrená múka, cukor, strukoviny, mak, sušené ovocie, lekvár, med alebo aj sladké víno. Večera mala obsahovať aspoň magických sedem alebo deväť chodov. Medzi viac-menej univerzálne jedlá patrili oblátky s medom, kapustnica, zemiaky, varený hrach, fazuľa, opekance, rezance či iné cestoviny a kompót zo sušených sliviek.

Polievka na každom stole

Asi nikde na Slovensku nechýbala na štedrú večeru polievka. Varila sa z kyslej kapusty, zo sušených húb, strukovín (hrachu, fazule, bôbu alebo šošovice), používalo sa aj sušené ovocie (slivky, hrušky, jablká) a zelenina. Niekde sa varil aj kyseľ – kyslá polievka z múky. Tam, kde sa nevarila kapustnica, často sa do polievok pridávala voda z kyslej kapusty. Niekde sa podávali rybie vývary, rybie polievky alebo sa ryba (údená alebo neúdená) šupla i do kapustnice, fazule či do šošovice. Dnes vo väčšine domácností prevláda kapustnica, ktorá má tisíc podôb a často sa varí aj na pracoviskách už pred Vianocami.

Kapor vianočnou rybou

Keďže na Štedrý deň ešte stále trvá advent, katolícke, gréckokatolícke a pravoslávne rodiny dodržiavali cirkvou nariadený pôst a mäso nahrádzali sušenými hubami alebo sa jedla ryba, ktorá sa konzumovala slaná, údená, kyslá, prípadne upravená varením alebo pečením. Servírovali sa zväčša sladkovodné ryby z miestnych vôd (zubáče, pstruhy, kapry), ale dali sa kúpiť aj nakladané solené haringy. Od stredoveku však najdostupnejšou rybou bol kapor, ktorý sa postupne stal typickým vianočným štedrovečerným chodom nielen v Česku, ale aj v niektorých oblastiach Nemecka a Poľska, najmä tam, kde mal jeho chov tradíciu. Podávanie ryby na Vianoce však nebolo u nás nijako rozšírené a už vôbec nebolo spojené s konkrétnym druhom rýb, napríklad s kaprom, ako je to dnes.

Pôstny kompromis

Najmä v južných oblastiach Slovenska sa zvykla na Štedrý večer podávať aj pikantná rybacia polievka nazývaná halászlé. V mnohých rodinách sa táto polievka zvykne podávať aj na obed ako kompromis – ryba je pôstne jedlo, takže hladní členovia rodiny sa ním môžu posilniť, aby vydržali do večera. Treba však podotknúť, že po pikantnom halászlé vám ešte viac vytrávi – čo je však dobre, aspoň zvládnete bohatú večeru. Halászlé v nepikantnej úprave sa zvykne podávať aj deťom.

Jednoduché halászlé

Hlavu kapra dôkladne očistíme, odstránime oči aj žiabre. Do hrnca dáme asi tri litre vody a do nej vložíme rybiu hlavu, bobkový list, nové korenie a soľ a asi 500 gramov mäsa z kapra. Privedieme do varu a varíme až do mäkka. Potom mäso vyberieme a vývar precedíme. Na oleji speníme cibuľu, potom pridáme feferónky a mletú červenú štipľavú papriku. Zalejeme vývarom, pridáme zemiaky, vegetu, lečo a opäť uvaríme až do mäkka. Kapra naporciujeme a vložíme do polievky a ešte chvíľu povaríme. Podávame s bielym chlebom.Autor článku

Suroviny na 4 porcie:

500 g kapor, 120 g lečo, 400 g zemiaky, 50 g cibuľa, olej, 85 g feferónky, vegeta, mletá červená paprika, bobkový list, nové korenie, korenie čierne mleté, soľ

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  4. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  9. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  10. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  1. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
  2. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
  3. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  7. Všetko, čo rodiny milujú
  8. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 24 039
  2. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 14 525
  3. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 13 483
  4. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 7 016
  5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 6 400
  6. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 5 787
  7. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 256
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 5 095
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 3 783
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 432

Téma: TV Oko


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Novinár Hanus: Keď som zistil, že som sa v kauze Cervanová mýlil, nemohol som spať

Niektoré katolícke média neinformovali o kauze Bezák, lebo sa rozhodli, že budú láskavé, aby neznepokovali čitateľov, vraví MARTIN HANUS.

TECH

Ako si vybrať najlepší fotoaparát podľa toho, čo chcete fotiť

Od lacných kompaktov až po drahú zrkadlovku.

KOMENTÁRE

Danko s Ficom si dávno zvykli na Bugára, ktorý nereptá

Bugár pripravil pre Fica s Dankom naozaj nepríjemnú situáciu.

Neprehliadnite tiež

Leto v Štajersku po novom: Šesť miest, ktoré by ste mali navštíviť

Rakúsky región je typický pôvabnou zeleňou, ktorá nabíja energiou.

Prispeli k poznaniu astronómie, fyziky aj genetiky, no svet na ne zabudol

Spoznajte šesť výnimočných žien, ktoré zmenili vedu.

V Nosene si môžete kúpiť oblečenie známych osobností, prispejete na dobrú vec

Bratislavský second hand organizuje Celodenné dobré nakupovanie.

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.

Desať receptov na zákusky a koláčiky s pudingom

Známe aj nové recepty na neodolateľné dobroty.