S halászlé vydržíte každý pôst

K Štedrému večeru patrí aj celodenný pôst. Čo však s členmi rodiny, ktorí o hlade nevydržia ani hodinu a pritom chcú pôst dodržať a večer vidieť zlaté prasa? Ponúknite im rybaciu polievku a na chvíľu budete mať pokoj.

Najmä v južných oblastiach Slovenska sa zvykla na Štedrý večer podávať aj pikantná rybacia polievka nazývaná halászlé.

Jedinou ozajstnou vianočnou tradíciou, ktorá sa zachovala vo všetkých našich rodinách, je štedro prestretý štedrovečerný stôl, ktorý mal v slovanskej tradícii symbolizovať hojnosť. Cez deň sa nejedlo nič alebo len málo. Deťom rodičia za sebazaprenie sľubovali, že večer uvidia zlatú hviezdu alebo prasiatko. Na tento deň sa aj v časoch biedy odkladala ušetrená múka, cukor, strukoviny, mak, sušené ovocie, lekvár, med alebo aj sladké víno. Večera mala obsahovať aspoň magických sedem alebo deväť chodov. Medzi viac-menej univerzálne jedlá patrili oblátky s medom, kapustnica, zemiaky, varený hrach, fazuľa, opekance, rezance či iné cestoviny a kompót zo sušených sliviek.

Polievka na každom stole

Asi nikde na Slovensku nechýbala na štedrú večeru polievka. Varila sa z kyslej kapusty, zo sušených húb, strukovín (hrachu, fazule, bôbu alebo šošovice), používalo sa aj sušené ovocie (slivky, hrušky, jablká) a zelenina. Niekde sa varil aj kyseľ – kyslá polievka z múky. Tam, kde sa nevarila kapustnica, často sa do polievok pridávala voda z kyslej kapusty. Niekde sa podávali rybie vývary, rybie polievky alebo sa ryba (údená alebo neúdená) šupla i do kapustnice, fazule či do šošovice. Dnes vo väčšine domácností prevláda kapustnica, ktorá má tisíc podôb a často sa varí aj na pracoviskách už pred Vianocami.

Kapor vianočnou rybou

Keďže na Štedrý deň ešte stále trvá advent, katolícke, gréckokatolícke a pravoslávne rodiny dodržiavali cirkvou nariadený pôst a mäso nahrádzali sušenými hubami alebo sa jedla ryba, ktorá sa konzumovala slaná, údená, kyslá, prípadne upravená varením alebo pečením. Servírovali sa zväčša sladkovodné ryby z miestnych vôd (zubáče, pstruhy, kapry), ale dali sa kúpiť aj nakladané solené haringy. Od stredoveku však najdostupnejšou rybou bol kapor, ktorý sa postupne stal typickým vianočným štedrovečerným chodom nielen v Česku, ale aj v niektorých oblastiach Nemecka a Poľska, najmä tam, kde mal jeho chov tradíciu. Podávanie ryby na Vianoce však nebolo u nás nijako rozšírené a už vôbec nebolo spojené s konkrétnym druhom rýb, napríklad s kaprom, ako je to dnes.

Pôstny kompromis

Najmä v južných oblastiach Slovenska sa zvykla na Štedrý večer podávať aj pikantná rybacia polievka nazývaná halászlé. V mnohých rodinách sa táto polievka zvykne podávať aj na obed ako kompromis – ryba je pôstne jedlo, takže hladní členovia rodiny sa ním môžu posilniť, aby vydržali do večera. Treba však podotknúť, že po pikantnom halászlé vám ešte viac vytrávi – čo je však dobre, aspoň zvládnete bohatú večeru. Halászlé v nepikantnej úprave sa zvykne podávať aj deťom.

Jednoduché halászlé

Hlavu kapra dôkladne očistíme, odstránime oči aj žiabre. Do hrnca dáme asi tri litre vody a do nej vložíme rybiu hlavu, bobkový list, nové korenie a soľ a asi 500 gramov mäsa z kapra. Privedieme do varu a varíme až do mäkka. Potom mäso vyberieme a vývar precedíme. Na oleji speníme cibuľu, potom pridáme feferónky a mletú červenú štipľavú papriku. Zalejeme vývarom, pridáme zemiaky, vegetu, lečo a opäť uvaríme až do mäkka. Kapra naporciujeme a vložíme do polievky a ešte chvíľu povaríme. Podávame s bielym chlebom.Autor článku

Suroviny na 4 porcie:

500 g kapor, 120 g lečo, 400 g zemiaky, 50 g cibuľa, olej, 85 g feferónky, vegeta, mletá červená paprika, bobkový list, nové korenie, korenie čierne mleté, soľ

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 418
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 044
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 280
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 741
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 606
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 533
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 458
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 858
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 210
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 178

Téma: TV Oko


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Dankovi poškodilo bozkávanie výložiek, za premiéra ho už väčšina nechce

Kým v decembri bol podľa agentúry Focus Andrej Danko favoritom na budúceho premiéra, dnes jeho akceptácia u ľudí výrazne klesla.

KULTÚRA

Oscar nemá logiku. 5 dôvodov, prečo vyhral Moonlight

Mal šťastie, že nie je sci-fi.

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. S tvrdou silou nemáme šancu.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop