Syrovo-zemiakové pagáčiky

Varené zemiaky, tvrdý syr, mlieko, droždie, tuk a múka.

(Zdroj: Isifa)

Syrovo-zemiakové pagáčiky
Suroviny na viac porcií

  • 700 g hladkej múky
  • 300 g varených zemiakov
  • 250 g tuku na pečenie
  • 40 g droždia
  • 200 g tvrdého syra
  • 150 ml mlieka
  • 3 žĺtky
  • 1 ČL soli
  • múka na pomúčenie dosky
  • 50 g masla na potieranie cesta
  • vajíčko na potieranie pagáčikov

Uvarené zemiaky ošúpte a nechajte vychladnúť. Droždie, cukor a vlažné mlieko zmiešajte, zemiaky postrúhajte na jemnom strúhadle alebo pretlačte cez lis. Múku zmiešajte so soľou, prilejte kvások, žĺtky, zemiaky a nastrúhaný tuk na pečenie a rukami vypracujte cesto. Hotové ho nechajte prikryté približne 30 minút odpočívať. Cesto na pomúčenej doske rozvaľkajte na plát hrubý približne 5 - 8 mm, potrite ho rozpusteným maslom, rovnomerne posypte strúhaným syrom a preložte po dĺžke jednu stranu smerom k stredu a cez ňu druhú stranu. Výsledný pás cesta teraz poskladajte zľava do polovice a opäť pravú stranu preložte cez ľavú. Jemne pritlačte, nechajte na doske prikryté pod miskou postáť. Nakoniec cesto vyvaľkajte na hrúbku 1,5 cm a vykrajujte kolieska. Na nich urobte nožíkom zárezy, potrite ich rozšľahaným vajíčkom a ukladajte na papierom vystlatý plech. Pečte vo vyhriatej rúre pri 190 stupňoch približne 30 minút.

Tip: Ak sa bojíte prekladania cesta, jednoducho ho po naplnení syrom zrolujte do rolády a po chvíľke opäť rozvaľkajte. Potreté pagáčiky môžete ešte pred pečením dozdobiť rôznymi semienkami alebo strúhaným syrom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 11 944
  2. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 225
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 710
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 988
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 788
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 032
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 512
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 3 128
  9. Mäsovýroba Gašparík získala ocenenie Danubius Gastro 2017 2 408
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 188

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. Keď pôjdeme tvrdou silou, nemáme šancu.

TECH

Nokii sa podarilo vstať z mŕtvych. Ukázali Nokiu 3310

Majú Android, nízku cenu a dobrý hardvér.

ŠPORT

Sagan ukázal cit pre taktiku a ešte lepšiu formu ako pred rokom

V sobotu bol druhý, v nedeľu už vyhral.

Neprehliadnite tiež

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazí svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.

Niečo pre odvážne: Trblietavá glamour móda

Trblietky a lesklé materiály sa tento rok vracajú na scénu v plnej paráde.

Celebritní adoptívni rodičia: Tieto známe tváre rozšírili svoju rodinu adopciou

Niektorým sa nepošťastilo mať biologické deti, iné chceli pomôcť opusteným.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop