Slávnostná slaná torta

Torta je dominantou každej oslavy, rodinného posedenie, ale i večierku. Skúsili ste niekedy jej slanú podobu?

(Zdroj: Fotolia)

Sviatočná slaná torta
Suroviny na viac porcií

  • 2 balíčky toastového chleba
  • 2 - 3 balenie nátierkového masla
  • 5 vajíčok uvarených natvrdo
  • 350 g šunky alebo salámy
  • 250 g nastrúhaného tvrdého syra
  • 200 g majonézy alebo tatárskej omáčky
  • topený syr v črievku
  • uhorky v sladkokyslom náleve
  • 3 PL nepravého drveného lososa
  • zelenina podľa chuti (reďkovka, pór, kápia, olivy...)
  • bylinky podľa chuti (kôpor, petržlenová vňať, pažítka...)
  • okrúhla otváracia tortová forma

Dno tortovej formy vyplňte toastovým chlebom. Pomôže, ak si chleby prekrojíte na trojuholníky, ktoré budú lepšie kopírovať tvar formy. Dve nátierkové maslá šľahačom zmiešajte s drveným lososom a zmesou potriete chleby vo forme. Na ne naukladajte ďalšiu vrstvu chlebov, potrite ich majonézou a navrstvite na ne plátky šunky, vajíčok, sterilizovaných uhoriek a poschodie posypte tvrdým syrom. Takto postup opakujte, kým nenaplníte formu. Ďalšie vrstvy chlebov je lepšie natrieť zo spodnej strany topeným syrom, aby sa lepšie prilepili k tvrdému syru. Povrch už natierajte nátierkou alebo majonézou podľa chuti. Vrstvenie ukončite chlebom, tortu trochu zaťažte a odložte aspoň na tri hodiny do chladničky. Zvyšné nátierkové maslo, majonézu a topený syr zmiešajte a po stuhnutí zmesou potriete boky i povrch torty. Nakoniec celú tortu dozdobte, nasekanými bylinkami, zeleninovými ružičkami, plátkami šunky a strúhaným syrom. Servírujte rozkrájané na plátky dozdobené čerstvou zeleninou alebo s majonézovým šalátom.

Naše tipy...

  • Nemusíte siahať po toastovom či sendvičovom chlebe. Stačí, ak si upečiete svoj vlastný voňavý chlieb alebo ochutenú zmes na pečenie chleba upečiete namiesto v pekárničke na chlieb v tortovej forme. Potom chlieb prekrojíte dlhým nožom a postup dokončíte ako pri príprave sladkej torty.
  • Ak vám nezáleží na tom, aký bude mať torta tvar, s toastových chlebom sa vám bude lepšie pracovať i bez otváracej formy. Stačí, ak budete plátky chleba ukladať tesne vedľa sebe na podnose alebo tácke.
  • Hotovú tortu môžete vyzdobiť všelijakými jedlými ozdobami. Syr môžete roztopiť a vyvaľkať na poťahovú hmotu, zo šunky a salámy sa za pomoci špáradiel dajú vytvoriť efektné ružičky, ostrým špicatým nožom vyrežete i z tvrdej zeleniny rôzne ozdoby, pomôžu i malé formičky. Nezabúdajte na menej tradičné pokrmy, ktoré by sa vám teraz mohli zísť. Sardelové očká, kaviár či rôzne druhy semienok a orechov.
  • Každé poschodie môžete potrieť nátierkou inej chuti. Nebojte sa vyrobiť svoje vlastné domáce nátierky a pridať do nich nasekané bylinky, kúsky zeleniny alebo šunky či syra. Poschodie môžete naplniť i majonézovým šalátom.
  • Pozor na presolenie! Keďže veľa použitých surovín je dosť slaných i samostatne, dajte na to pri dolaďovaní chutí pozor. Naopak, ak sa vám zdajú nátierky fádne, prikoreňte ich obľúbenou zmesou korenia alebo pikantnou čili omáčkou.
  • Nezabúdajte na vegetariánov alebo nepriateľov šunky a salámy. Tým pripravte tortu s prevahou zeleniny a syra...

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 25 019
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 421
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 318
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 512
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 049
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 992
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 485
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 207
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 866
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 022

Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.