Sviatočná slaná torta
Suroviny na viac porcií
- 2 balíčky toastového chleba
- 2 - 3 balenie nátierkového masla
- 5 vajíčok uvarených natvrdo
- 350 g šunky alebo salámy
- 250 g nastrúhaného tvrdého syra
- 200 g majonézy alebo tatárskej omáčky
- topený syr v črievku
- uhorky v sladkokyslom náleve
- 3 PL nepravého drveného lososa
- zelenina podľa chuti (reďkovka, pór, kápia, olivy...)
- bylinky podľa chuti (kôpor, petržlenová vňať, pažítka...)
- okrúhla otváracia tortová forma
Dno tortovej formy vyplňte toastovým chlebom. Pomôže, ak si chleby prekrojíte na trojuholníky, ktoré budú lepšie kopírovať tvar formy. Dve nátierkové maslá šľahačom zmiešajte s drveným lososom a zmesou potriete chleby vo forme. Na ne naukladajte ďalšiu vrstvu chlebov, potrite ich majonézou a navrstvite na ne plátky šunky, vajíčok, sterilizovaných uhoriek a poschodie posypte tvrdým syrom. Takto postup opakujte, kým nenaplníte formu. Ďalšie vrstvy chlebov je lepšie natrieť zo spodnej strany topeným syrom, aby sa lepšie prilepili k tvrdému syru. Povrch už natierajte nátierkou alebo majonézou podľa chuti. Vrstvenie ukončite chlebom, tortu trochu zaťažte a odložte aspoň na tri hodiny do chladničky. Zvyšné nátierkové maslo, majonézu a topený syr zmiešajte a po stuhnutí zmesou potriete boky i povrch torty. Nakoniec celú tortu dozdobte, nasekanými bylinkami, zeleninovými ružičkami, plátkami šunky a strúhaným syrom. Servírujte rozkrájané na plátky dozdobené čerstvou zeleninou alebo s majonézovým šalátom.
Naše tipy...
- Nemusíte siahať po toastovom či sendvičovom chlebe. Stačí, ak si upečiete svoj vlastný voňavý chlieb alebo ochutenú zmes na pečenie chleba upečiete namiesto v pekárničke na chlieb v tortovej forme. Potom chlieb prekrojíte dlhým nožom a postup dokončíte ako pri príprave sladkej torty.
- Ak vám nezáleží na tom, aký bude mať torta tvar, s toastových chlebom sa vám bude lepšie pracovať i bez otváracej formy. Stačí, ak budete plátky chleba ukladať tesne vedľa sebe na podnose alebo tácke.
- Hotovú tortu môžete vyzdobiť všelijakými jedlými ozdobami. Syr môžete roztopiť a vyvaľkať na poťahovú hmotu, zo šunky a salámy sa za pomoci špáradiel dajú vytvoriť efektné ružičky, ostrým špicatým nožom vyrežete i z tvrdej zeleniny rôzne ozdoby, pomôžu i malé formičky. Nezabúdajte na menej tradičné pokrmy, ktoré by sa vám teraz mohli zísť. Sardelové očká, kaviár či rôzne druhy semienok a orechov.
- Každé poschodie môžete potrieť nátierkou inej chuti. Nebojte sa vyrobiť svoje vlastné domáce nátierky a pridať do nich nasekané bylinky, kúsky zeleniny alebo šunky či syra. Poschodie môžete naplniť i majonézovým šalátom.
- Pozor na presolenie! Keďže veľa použitých surovín je dosť slaných i samostatne, dajte na to pri dolaďovaní chutí pozor. Naopak, ak sa vám zdajú nátierky fádne, prikoreňte ich obľúbenou zmesou korenia alebo pikantnou čili omáčkou.
- Nezabúdajte na vegetariánov alebo nepriateľov šunky a salámy. Tým pripravte tortu s prevahou zeleniny a syra...
