SME

Šéfkuchár radí ako na živého kapra

Šéfkuchár Daniel Hrivňák ukázal, ako očistiť kapra na filety, ktoré sú vhodné aj pre deti.

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Pri porciovaní kapra sa musíte rozhodnúť, či chcete klasické podkovičky, alebo filety. Filetovanie je trochu náročnejšie, ale dá sa zvládnuť.

Ako si kapra vyberať? Kapry sa dajú kúpiť šupinaté alebo takzvané lysé, ktoré majú len chrbtové šupiny. Kapor by mal mať hmotnosť najmenej 2,5 až 3 kilogramy. Keď totiž kaprovi odrežete hlavu, stratí vyše pol kilogramu hmotnosti, ďalší po odrezaní chvosta, plutiev a odstránení kože. Malý kapor má veľa kostí, ktoré sú maličké a potom máme dojem, že kapor bol samá kosť. Malý kapor je vhodný na prípravu v celosti v studenej kuchyni.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Na čo si treba dať pri kúpe pozor? Všimnite si žiabre kapra, podľa nich spoznáte jeho kvalitu. Ak sú už sivé, kapor nie je čerstvo ulovený. Pozrite si aj oči kapra. Ak sú číre, kúpte ho.

Živého kapra kupujte dva až tri dni pred Vianocami a nechajte ho plávať vo vani. Vymieňajte mu vodu, aby sa prečistil, nebudete ho potom cítiť po bahne. Čo by ste mali vedieť? Kapor má málo kvalitného mäsa, pri filetovaní predstavuje odpad asi 50 percent a viac. Takže si treba rozmyslieť, či pôjdete do komfortu, alebo či ho upravíte na klasické podkovičky.

Koľko bude stáť? Obchodné reťazce na Luciu začali s predajom živých kaprov. Pred vybranými obchodmi Tesco bude predaj trvať do 24. decembra. V sieti Billa sa dajú kúpiť pitvané čerstvé ryby a kaprie podkovičky, ktoré dodáva renomované slovenské rybárstvo. Plánujú tak robiť až do konca roka, respektíve do vypredania zásob. Kapry budú na regionálnej úrovni ponúkať aj predajne Coop Jednota.

SkryťVypnúť reklamu

Cena kaprov: „

kapor 1. trieda (hmotnosť do 2,5 kg) cena 3, 29 eura/kg kapor výber (hmotnosť nad 2,5 kg) cena 3,99 eura/kg Ako na to? V ukážke šéfkuchár použil kapra lysca s hmotnosťou 2,5 kg.

1. Pripravte si ostrý vykosťovací nôž. Usmrteného kapra položte nabok a chrbát očistite od šupín. Kapor lysec ich má len na chrbte.

2. Narežte časť pri hlave. Rez vedieme zvrchu.

3. Narežte chvostovú časť.

4. Narežte svalovinu chrbta pozdĺž chrbtice až po rebrá.

5. Nôž ťaháme popri kostiach, aby sme odstránili mäso od trupu.

6. Snažte sa rez viesť čo najbližšie popri kostiach, aby na kostre ostávalo len minimum mäsa.

7. Rez ukončíme na konci brucha.

8. Postupne zrežeme celé boky popri kostiach rebier a stavcov v chvostovej časti.

SkryťVypnúť reklamu

9. Odrezaný filet zbavíme spodnej časti brucha, ktorá býva mastná.

10. Dva filety, ktoré sme získali, teraz zbavíme kože. Potrebujeme na to nôž, ktorého čepeľ je menej ostrá. Čepeľ tlačíme smerom ku koži a ťaháme až na koniec filetu. Koža sa dá takto stiahnuť celá.

11. Filety sú už bez kostrových kostí a rebier, no vo svalovine nám ešte ostali svalové ypsilonové drobné kostičky. Ak máte chuť a čas môžete sa pohrať aj s ich vyberaním. Nie je to nevyhnutné, lebo pri tepelnej úprave zmäknú a sú použiteľné.

12. Kostru kapra môžeme použiť do rybacieho vývaru.

13. Čistá hmotnosť filetu je 564 gramov.

Dobré rady

Pri pitvaní kapra ťahajte nôž od chvosta ku hlave. Využívajte len špičku noža, aby ste neprepichli žlč. Preto sa snažte rezať čo najplytšie. Ak sa rozhodnete využiť zvyšky kapra na vývar, vyberte žiabre, lebo sú horké. Ak sa vám ryba pri spracovávaní šmýka, pridržiavajte si ju utierkou. Na lepšiu manipuláciu s kaprom pri filetovaní mu najskôr odstráňte hlavu a chvost.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Daniel Hrivňák, šéfkuchár AuCafe Bratislava

Viedol taliansku reštauráciu Paparazzi, varil napríklad na Plese v Opere, vytiahol gastronómiu v trnavskom hoteli Holiday Inn a vrátil tam klientelu. Je víťazom súťaže Incheba Gastro cup 2011, držiteľ zlatej medaily Incheba Gastro Cup 2012, držiteľ bronzu Tatranský kuchár 2012. Jeho gastronomický rukopis využívajú komerčné televízie. Momentálne je šéfkuchárom prominentnej reštaurácie AuCafe v Bratislave.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 12 219
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 412
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 935
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 3 362
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 413
  6. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 400
  7. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 018
  8. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 1 997
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 27 073
  2. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 727
  3. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 12 939
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 12 932
  5. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 251
  6. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 985
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 7 868
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 222
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťZatvoriť reklamu