Kúzlenie v kuchyni...

Suroviny: zopár nápadov, hrsť trpezlivosti a štipka šikovnosti. Všetko dobre premiešať a čokoládové čarovanie v kuchyni sa môže začať. Dobrú chuť!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Čokoládová kombinatorika

Čo sa k čokoláde hodí? Dobrými partnermi sú mäta, pomaranče, maliny, lieskové orechy, mandle, muškátový oriešok, klinčeky a škorica. Do čokoládových dezertov sa na ozvláštnenie pridáva brandy alebo likér. Väčšinou sa čokoláda používa do sladkých pokrmov, ale spríjemniť vie aj slané jedlá. „Jej kombinácia so slaným sa dá veľmi dobre využiť aj pri pečení. Vyskúšajte napríklad posypať koláč píniovými orechmi alebo pistáciami a zaliať čokoládou," radí majiteľ Culinary Club Ľubomír Herko. V Španielsku a Taliansku pridávajú čokoládu napríklad do omáčky spolu s cibuľou, cesnakom, rajčiakmi a koreninami, ktoré používame do jedál z mäsa a rýb. Čo by sme mohli vyskúšať v našej kuchyni? „Ak sa rozhodneme experimentovať s čokoládou, odporučil by som na začiatok kuracie prsia. Medzi moje špeciálne recepty patria jemné kuracie prsia s jalapeňos papričkami a hrozienkami, ktorým dodáva lahodnosť horká čokoláda," hovorí Herko. Môžete tiež skúsiť pridať do duseného mäsa alebo diviny pred dokončením kúsok čistej čokolády.

Z dielne polevy

Najjednoduchšie pripravíme polevu roztopením varovej čokolády s minimálne 70 % podielom kakaa s kúskom masla alebo rastlinného tuku vo vodnom kúpeli či v mikrovlnnej rúre. Mali by sme si dať pozor, lebo čokoláda sa veľmi ľahko pripáli, čím získa horkastú pachuť. Zároveň dbajme, aby sa do nej nedostali kvapky vody, inak nám môže zhustnúť a stuhnúť. Ak ste zruční, môžete sa inšpirovať radou Ľubomíra Herka: „Oplatí sa spraviť si trochu času na prípravu originálnej receptúry z kakaového prášku, masla, cukru a napríklad vanilkového struku." A ako docielime, aby sa nám poleva pri krájaní koláča nelámala? „Najlepšie je namočiť ostrie noža pred krájaním do vlažnej, ale nie príliš horúcej vody, aby bol rez jemný a rázny," vysvetľuje Herko.

Skladovanie

Čokoláda a kakaový prášok obľubujú chladné a suché miesto, chladničke by sme sa však mali radšej vyhnúť, pretože chladenie podporuje na povrchu našej pochúťky vznik bieleho nádychu. Neovplyvňuje síce chuť, ale kazí a čokoládových výrobkov. Chladničku by sme mali preto využívať len v letných mesiacoch.

Ako na dekorácie?

Vaše koláče sú vychýrené, ale ich výzor „nič-moc"? Vyskúšajte si vyrobiť vlastné ozdoby z čokolády. Najjednoduchšie je zobrať vidličku a ešte do čerstvo roztopenej polevy na koláči alebo torte nakresliť ľubovoľné obrazce. Lákajú vás hoblinky? Zoberte si obyčajnú škrabku na zemiaky, čokoládu a začnite kúzliť. Stačí pomaly „lúpať" najširšiu časť čokolády. Čokoládové zvitky spravíme zasa z roztopenej čokolády, ktorú nalejeme na pracovnú dosku pokrytú papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme asi na 3 mm vrstvu. Počkáme, kým vychladne a potom položíme reznú hranu noža s dlhou čepeľou na povrch a smerom od seba zoškrabujeme tenkú vrstvu čokolády do dlhých zvitkov. „V modernej gastronómii sú dostupné silikónové formy, do ktorých jemne vlievame uvarenú čokoládu v tekutej podobe. Po vychladnutí nám vzniknú rozličné tvary a ozdoby, ktorými môžeme zákusok zdobiť," radí kreatívny šéfkuchár.

O svoje skúsenosti sa s nami podelil Ľubomír Herko, šéfkuchár varenia Culinary Club, www.culinaryclub.sk

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Detské zúbky sú veda
  2. Štartujú jesenné módne dni v Poluse
  3. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  4. Rastie nám pokrivená generácia?
  5. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  6. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  7. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  8. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  9. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  10. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 21 507
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 9 289
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 9 156
  4. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 4 359
  5. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 984
  6. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 1 792
  7. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 769
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 1 603
  9. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 1 325
  10. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 302

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šéf protikorupčného úradu Kovařík: O Ficovom hlase sme viedli polemiky

Policajti pri citlivých kauzách nemôžu zisťovať všetko, musia brať ohľad aj na česť politika, tvrdí Ficov šéf boja proti korupcii.

ŠPORT

Nórsky divák nevedel, že Sagana na Tour de France vylúčili

Ľudia v Nórsku si majstrovstvá sveta v cyklistike užívajú.

DOMOV

Zo Smeru odišiel celý regionálny klub, nechce povedať prečo

Sarosta obce Rišňovce sa sťažuje na ignoráciu zo strany vedenia Smeru.

Neprehliadnite tiež

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

V najnovšom čísle nájdete rozhovor s terapeutkou Katarínou Sipos o tom, ako rodičia vplývajú na správanie a zmýšľanie svojich detí.

Návrhári o ekológii v móde: Je trvalá udržateľnosť budúcnosťou?

Desať známych mien slovenskej módy prezradilo, čo si myslia o ekologickom módnom biznise.

Päť tipov na rýchle recepty s maslovou tekvicou

Tekvica je symbolom jesene. Jej využitie v kuchyni môže byť naozaj pestré.