SME
reklama

Kúzlenie v kuchyni...

Suroviny: zopár nápadov, hrsť trpezlivosti a štipka šikovnosti. Všetko dobre premiešať a čokoládové čarovanie v kuchyni sa môže začať. Dobrú chuť!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Čokoládová kombinatorika

Čo sa k čokoláde hodí? Dobrými partnermi sú mäta, pomaranče, maliny, lieskové orechy, mandle, muškátový oriešok, klinčeky a škorica. Do čokoládových dezertov sa na ozvláštnenie pridáva brandy alebo likér. Väčšinou sa čokoláda používa do sladkých pokrmov, ale spríjemniť vie aj slané jedlá. „Jej kombinácia so slaným sa dá veľmi dobre využiť aj pri pečení. Vyskúšajte napríklad posypať koláč píniovými orechmi alebo pistáciami a zaliať čokoládou," radí majiteľ Culinary Club Ľubomír Herko. V Španielsku a Taliansku pridávajú čokoládu napríklad do omáčky spolu s cibuľou, cesnakom, rajčiakmi a koreninami, ktoré používame do jedál z mäsa a rýb. Čo by sme mohli vyskúšať v našej kuchyni? „Ak sa rozhodneme experimentovať s čokoládou, odporučil by som na začiatok kuracie prsia. Medzi moje špeciálne recepty patria jemné kuracie prsia s jalapeňos papričkami a hrozienkami, ktorým dodáva lahodnosť horká čokoláda," hovorí Herko. Môžete tiež skúsiť pridať do duseného mäsa alebo diviny pred dokončením kúsok čistej čokolády.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Z dielne polevy

Najjednoduchšie pripravíme polevu roztopením varovej čokolády s minimálne 70 % podielom kakaa s kúskom masla alebo rastlinného tuku vo vodnom kúpeli či v mikrovlnnej rúre. Mali by sme si dať pozor, lebo čokoláda sa veľmi ľahko pripáli, čím získa horkastú pachuť. Zároveň dbajme, aby sa do nej nedostali kvapky vody, inak nám môže zhustnúť a stuhnúť. Ak ste zruční, môžete sa inšpirovať radou Ľubomíra Herka: „Oplatí sa spraviť si trochu času na prípravu originálnej receptúry z kakaového prášku, masla, cukru a napríklad vanilkového struku." A ako docielime, aby sa nám poleva pri krájaní koláča nelámala? „Najlepšie je namočiť ostrie noža pred krájaním do vlažnej, ale nie príliš horúcej vody, aby bol rez jemný a rázny," vysvetľuje Herko.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Skladovanie

Čokoláda a kakaový prášok obľubujú chladné a suché miesto, chladničke by sme sa však mali radšej vyhnúť, pretože chladenie podporuje na povrchu našej pochúťky vznik bieleho nádychu. Neovplyvňuje síce chuť, ale kazí a čokoládových výrobkov. Chladničku by sme mali preto využívať len v letných mesiacoch.

Ako na dekorácie?

Vaše koláče sú vychýrené, ale ich výzor „nič-moc"? Vyskúšajte si vyrobiť vlastné ozdoby z čokolády. Najjednoduchšie je zobrať vidličku a ešte do čerstvo roztopenej polevy na koláči alebo torte nakresliť ľubovoľné obrazce. Lákajú vás hoblinky? Zoberte si obyčajnú škrabku na zemiaky, čokoládu a začnite kúzliť. Stačí pomaly „lúpať" najširšiu časť čokolády. Čokoládové zvitky spravíme zasa z roztopenej čokolády, ktorú nalejeme na pracovnú dosku pokrytú papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme asi na 3 mm vrstvu. Počkáme, kým vychladne a potom položíme reznú hranu noža s dlhou čepeľou na povrch a smerom od seba zoškrabujeme tenkú vrstvu čokolády do dlhých zvitkov. „V modernej gastronómii sú dostupné silikónové formy, do ktorých jemne vlievame uvarenú čokoládu v tekutej podobe. Po vychladnutí nám vzniknú rozličné tvary a ozdoby, ktorými môžeme zákusok zdobiť," radí kreatívny šéfkuchár.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

O svoje skúsenosti sa s nami podelil Ľubomír Herko, šéfkuchár varenia Culinary Club, www.culinaryclub.sk

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

reklama

Komerčné články

  1. Špičkové pokrytie v záhrade či v pivnici? Takto internet rozšírite do každého kúta
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  4. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  5. Wellness v prírode: máme tip, kde si na jar najlepšie oddýchnete
  6. Do ZWIRN OFFICE sa sťahuje špičková zubná klinika 3SDent
  7. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur
  8. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár
  1. Leťte priamo z KOŠÍC a dovolenkujte na najkrajších plážach
  2. Za hranicami bytu: Ako si vybudovať dobré susedské vzťahy?
  3. Výlet 2 v 1: Jednou nohou na Slovensku, druhou v Rakúsku
  4. Ahoj, TABI! Kto je záhadný digitvor?
  5. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové?
  7. Dobrovoľníci z MetLife vysadili nové stromy a kríky
  8. MISSia splnená. Projekt Kesselbauer ožíva spokojnými majiteľmi
  1. Fellner otvorene: Manželka mi vyčítala, že zo mňa nič nemá 30 704
  2. Do utorka za vás uhradia polovicu exotickej dovolenky 16 529
  3. Deväť dobrých: Jarný literárny výber v denníkoch SME a Korzár 16 316
  4. Slováci minuli za 4 dni na dovolenky 6,4 milióna eur 10 765
  5. Patria medzi svetovú elitu. Slováci zariskovali a predbehli dobu 10 005
  6. Prečo vymeniť plastové vchodové dvere za hliníkové? 9 889
  7. Všetky divy sveta v privátnom lietadle dnes so zľavou 12 225 eur 7 582
  8. McDonald's reštaurácia Košice Jazero ukončuje svoju prevádzku 7 351
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Unicef Slovensko: Inšpirujúce ženy a ich úloha pri formovaní lepšieho sveta
  2. Mária Melková: U ocka upratovať nemusím! Čo s rozdielnymi pravidlami v dvoch domovoch po rozvode.
  3. Mária Melková: Moje dieťa ku mne po rozvode odmieta chodiť. Čo mám robiť?
  4. Věra Tepličková: Krehké deti alebo Keď blogerka vybočí zo zaužívaných koľají
  5. Lucia Nicholsonová: Načo sa zahadzovať s deťmi? Obzvlášť s tými chudobnými?
  6. Věra Tepličková: Život s introvertným dieťaťom, manželom alebo rodičom
  7. Martin Pollák: Generácia Alfa
  8. Mária Melková: Moje deti, Tvoje deti, naše deti - mýty o živote v zošívaných rodinách
  1. Ivan Čáni: Korčok vybuchol – Pellegrini ho zožral zaživa. 45 654
  2. Ivan Mlynár: Fašistický sajrajt Tomáš Taraba, je už zamotanejší, ako nová telenovela. 13 506
  3. Peter Bolebruch: Každa rodina bola podvedená o 80 tisíc v priemere. Ako podviedli vidiek a ožobráčili ľudí o role a pozemky? Kto je pozemková mafia? 13 373
  4. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat 11 644
  5. Janka Bittó Cigániková: Drucker to vyhlásil 1. februára, Dolinková to stále zdržiava. Stáť nás to môže zdravie a životy 8 363
  6. Michael Achberger: Vitamínový prevrat, o ktorom lekári mlčia: Ako lipozomálne vitamíny menia pravidlá! 8 345
  7. Miroslav Galovič: Nezalepený dopis víťazovi prezidentských volieb 8 038
  8. Ján Šeďo: Malý cár : "Uvedomme si, že máme 2 atómové elektrárne". Vážne ? 6 421
  1. Pavol Koprda: Demografia a voľby - čo sa zmenilo od roku 1999
  2. Jiří Ščobák: Ivan Korčok aktuálně zvítězil ve facebookové diskusi nad Petrem Pellegrinim!
  3. Jiří Ščobák: Velikonoce jsou výborné na podporu Korčoka na sociálních sítích! Pojďme do toho! ❤
  4. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 76. - Arkdída - Vilkitský a Ušakov, ktorí sa zaslúžili o posledné arktické objavy
  5. Yevhen Hessen: Teroristický útok v Moskve a mobilizácia 300 000 Rusov
  6. Post Bellum SK: Prvé transporty smrti boli plné mladých dievčat
  7. Monika Nagyova: Synom, ktorí svoje matky nešibú
  8. Yevhen Hessen: Postup pri zdaňovaní príjmov pre odídencov z Ukrajiny
reklama
SkryťZatvoriť reklamu