SME

Kúzlenie v kuchyni...

Suroviny: zopár nápadov, hrsť trpezlivosti a štipka šikovnosti. Všetko dobre premiešať a čokoládové čarovanie v kuchyni sa môže začať. Dobrú chuť!

(Zdroj: Stock.XCHNG)

Čokoládová kombinatorika

Čo sa k čokoláde hodí? Dobrými partnermi sú mäta, pomaranče, maliny, lieskové orechy, mandle, muškátový oriešok, klinčeky a škorica. Do čokoládových dezertov sa na ozvláštnenie pridáva brandy alebo likér. Väčšinou sa čokoláda používa do sladkých pokrmov, ale spríjemniť vie aj slané jedlá. „Jej kombinácia so slaným sa dá veľmi dobre využiť aj pri pečení. Vyskúšajte napríklad posypať koláč píniovými orechmi alebo pistáciami a zaliať čokoládou," radí majiteľ Culinary Club Ľubomír Herko. V Španielsku a Taliansku pridávajú čokoládu napríklad do omáčky spolu s cibuľou, cesnakom, rajčiakmi a koreninami, ktoré používame do jedál z mäsa a rýb. Čo by sme mohli vyskúšať v našej kuchyni? „Ak sa rozhodneme experimentovať s čokoládou, odporučil by som na začiatok kuracie prsia. Medzi moje špeciálne recepty patria jemné kuracie prsia s jalapeňos papričkami a hrozienkami, ktorým dodáva lahodnosť horká čokoláda," hovorí Herko. Môžete tiež skúsiť pridať do duseného mäsa alebo diviny pred dokončením kúsok čistej čokolády.

SkryťVypnúť reklamu

Z dielne polevy

Najjednoduchšie pripravíme polevu roztopením varovej čokolády s minimálne 70 % podielom kakaa s kúskom masla alebo rastlinného tuku vo vodnom kúpeli či v mikrovlnnej rúre. Mali by sme si dať pozor, lebo čokoláda sa veľmi ľahko pripáli, čím získa horkastú pachuť. Zároveň dbajme, aby sa do nej nedostali kvapky vody, inak nám môže zhustnúť a stuhnúť. Ak ste zruční, môžete sa inšpirovať radou Ľubomíra Herka: „Oplatí sa spraviť si trochu času na prípravu originálnej receptúry z kakaového prášku, masla, cukru a napríklad vanilkového struku." A ako docielime, aby sa nám poleva pri krájaní koláča nelámala? „Najlepšie je namočiť ostrie noža pred krájaním do vlažnej, ale nie príliš horúcej vody, aby bol rez jemný a rázny," vysvetľuje Herko.

SkryťVypnúť reklamu

Skladovanie

Čokoláda a kakaový prášok obľubujú chladné a suché miesto, chladničke by sme sa však mali radšej vyhnúť, pretože chladenie podporuje na povrchu našej pochúťky vznik bieleho nádychu. Neovplyvňuje síce chuť, ale kazí a čokoládových výrobkov. Chladničku by sme mali preto využívať len v letných mesiacoch.

Ako na dekorácie?

Vaše koláče sú vychýrené, ale ich výzor „nič-moc"? Vyskúšajte si vyrobiť vlastné ozdoby z čokolády. Najjednoduchšie je zobrať vidličku a ešte do čerstvo roztopenej polevy na koláči alebo torte nakresliť ľubovoľné obrazce. Lákajú vás hoblinky? Zoberte si obyčajnú škrabku na zemiaky, čokoládu a začnite kúzliť. Stačí pomaly „lúpať" najširšiu časť čokolády. Čokoládové zvitky spravíme zasa z roztopenej čokolády, ktorú nalejeme na pracovnú dosku pokrytú papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme asi na 3 mm vrstvu. Počkáme, kým vychladne a potom položíme reznú hranu noža s dlhou čepeľou na povrch a smerom od seba zoškrabujeme tenkú vrstvu čokolády do dlhých zvitkov. „V modernej gastronómii sú dostupné silikónové formy, do ktorých jemne vlievame uvarenú čokoládu v tekutej podobe. Po vychladnutí nám vzniknú rozličné tvary a ozdoby, ktorými môžeme zákusok zdobiť," radí kreatívny šéfkuchár.

SkryťVypnúť reklamu

O svoje skúsenosti sa s nami podelil Ľubomír Herko, šéfkuchár varenia Culinary Club, www.culinaryclub.sk

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  2. Čo majú spoločné roboty s legom? Prekvapivo veľa
  3. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta
  7. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete?
  8. Letný literárny výber vložený v denníkoch SME a Korzár
  1. Stanovisko LESY Slovenskej republiky, š. p.
  2. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné?
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo
  5. Za dovolenkové škody vyplatila Allianz o 41 percent viac
  6. Takto má vyzerať dostupný biznis notebook
  7. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto?
  8. Tajomstvo najšťastnejších krajín sveta
  1. Maldivy mimo sezóny. Dážď prišiel dvakrát, vila za cenu izby 18 378
  2. Hodnotenie profesionála: Ako je Turecko pripravené na leto? 4 773
  3. Apartmány pri mori nie sú len pre smerákov. Kde nájdete lacné? 3 643
  4. Na Devín kyvadlovou dopravou zadarmo 3 317
  5. Last minute zájazdov je každé leto menej. Kde ich ešte nájdete? 2 818
  6. Inšpirujte sa tajomstvom najšťastnejších krajín sveta 2 729
  7. Ako často treba čistiť fasádu? Niektoré si vystačia samy 2 152
  8. Sviatočný Devín otvárame pre všetkých 1 941
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
  1. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  2. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  3. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  4. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  5. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  6. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  7. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  8. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  1. Ivan Čáni: Všetci držme huby a nechajme Roberta Fica pracovať! Lebo len on JEDINÝ vie, čo je najlepšie. 27 084
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej. 22 598
  3. Michael Achberger: Prestaňte držať diéty! Týchto 7 návykov vám predĺžia život aj zlepšia postavu 18 882
  4. Dušan Koniar: V roku 1989 mala ČSSR 3315 vlastných tankov 10 938
  5. Janka Bittó Cigániková: Cirkev na gynekológii? Žiaľ, Cigániková nepreháňala 10 918
  6. Janka Bittó Cigániková: Zdravotníctvo má liečiť, nie financovať cirkev 7 765
  7. Ján Valchár: Poslušne hlásim, som doma! 5 851
  8. Ján Valchár: Delúzia svätých Cyrila a Metoda 5 042
  1. Věra Tepličková: Na Devíne sláva bola, ušlo sa vám kúsok z vola?
  2. Radko Mačuha: Oslobodenie prichádza z Východnej.
  3. Věra Tepličková: Východná alebo Keď má orientácia na všetky štyri svetové strany trhliny
  4. Marcel Rebro: Nad Kyjivom znovu tma: keď rakety vyvracajú slovenské lži
  5. Roman Kebísek: Kuzmány, Radlinský, Štúr, Pauliny-Tóth chceli ruštinu ako spoločný jazyk Slovanov
  6. Post Bellum SK: Nicholas Winton zomrel pred desiatimi rokmi. Jeho príbeh zostáva inšpiráciou dodnes
  7. Roman Kebísek: Britka objavila hrob Adele Harms, modelky maliara Schieleho
  8. Věra Tepličková: Čím väčšia škola, tým lepšie výsledky...
reklama
SkryťZatvoriť reklamu