Šalvia - nielen do lekárničky a herbára

Šalviu si ľudstvo už celé veky vysoko cení pre jej schopnosť liečiť široké spektrum chorôb a tiež pre jej kulinárske využitie. Že ste ju do varenia ešte ani raz nepoužili? Tak to musíme napraviť.

Hodí sa k rybám, jahňacine, bravčovému mäsu, k olivovému oleju a paradajkám, ale aj k broskyniam, hruškám a modrým plesňovým syrom. Jej chuť je však veľmi výrazná, podobne ako chuť saturejky alebo tymianu, preto ju pri varení používame len v malých dávkach.

Rastie hlavne v Stredomorí, kde sa už po tisícročia aj konzumuje, ale nevie sa, odkiaľ presne pochádza. Čo sa týka ľudovej medicíny, medzi liečivými bylinami má najdlhšiu tradíciu. Starí Gréci a Rimania si vysoko cenili jej uzdravujúce vlastnosti. Rimania ju dokonca brali ako posvätnú bylinu. Obe civilizácie ju používali na uchovávanie mäsa.

Táto tradícia pretrvávala až do nástupu chladničiek. V 9. storočí sa o rozšírenie šalvie, ale aj ostatných byliniek zaslúžil panovník Karol Veľký, ktorý vydal nariadenie na pestovanie bylín v záhradách kláštorov a šľachticov. Neskôr sa pestovanie rastlinky rozšírilo aj do meštianskych domov. Arabskí lekári v 10. storočí verili, že šalvia môže privodiť nesmrteľnosť. Európania sa ňou v 14. storočí obkladali, aby zahnali čary. Číňania si ju v 17. storočí tak obľúbili, že ju menili s Holanďanmi za čajové lístky v pomere 1:3.

Použitie v kuchyni

Šalvia si po rokoch nezáujmu znovu získava srdcia kulinárov. Používa sa čoraz viac pri varení a pečení aj v našich zemepisných šírkach. Dnes je už možné kúpiť ju po celý rok - či už čerstvú, rezanú, alebo sušenú. Výborne sa hodí k tučnejšiemu mäsu a to nielen ako korenina, ale aj preto, že napomáha žalúdku pri trávení. Výborne sa hodí na pečené bravčové, jaňacinu, v zmesi s inými bylinkami k opekanej zelenine, na ryby, na prípravu ochutených octov a omáčok.

Nákup a uskladnenie

Kupujeme len čerstvé, nezvädnuté lístky so silnou vôňou. Ak sa rozhodneme šalviu usušiť, tak ju sušíme len v tenkej vrstve na suchom a tmavom mieste do 35 °C. Čerstvé lístky uchováme v navlhčenej papierovej utierke a v plastovom vrecku v chladničke. Sušenú šalviu ukladáme do vzducho- a svetlotesných obalov. Vydrží asi pol roka.

Opis a pestovanie

Existuje mnoho druhov šalvií, ale u nás sa pestuje najmä šalvia lekárska, voľne rastúce príbuzné sú šalvia lúčna a muškátová. Šalvia je trvalka z rodu hluchavkovitých. Rozvetvuje sa už nad zemou a stonky sa rokmi menia na poloker. Dorastá do výšky 60 – 100 cm. Kvitne v júni až júli modrofialovými kvetmi. Lístky na sušenie zbierame v máji. Má rada svetlé a teplé stanovištia s vápenatou a priepustnou pôdou. V tieni a v ťažkej pôde hynie.

Zdravie

Šalvia lekárska sa používala už v 16. storočí ako nálev na kloktanie proti začínajúcej paradontóze a proti krvácaniu ďasien. Dokonca sa žula na vyčistenie zubov, keďže ľudia ešte nepoznali kefky. Aj dnes sa používa ako kloktadlo pri zápale mandlí, hrtanu a ústnej dutiny. Pomáha pri hojení áft v ústach a na oplachovanie pleti pri odstraňovaní akné. Kúpeľom nôh sa dá sčasti zbaviť nadmerného potenia nôh, ale aj plesní a kožných ekzémov, pretože vďaka obsiahnutým siliciam má antibakteriálne a antimykotické účinky. Podrvený list rastliny sa prikladá na ranu pri bodnutí hmyzom. Vnútorne sa používa proti nadúvaniu, na zlepšenie chuti do jedla, na prečistenie krvi, na zlepšenie krvného obehu, na upokojenie nervového systému. Na prípravu čaju sa používajú asi dva lístky. Pije sa dvakrát denne. Nadmerné užívanie šalvie môže viesť k poruche čriev.

Tipy a triky
  • Keďže chuť šalvie je veľmi výrazná, treba ju pridávať do jedla v malých dávkach pred koncom varenia.
  • Skúste niekedy pridať posekané šalviové lístky do omeliet alebo fritát.
  • Pri pečení hydiny alebo rýb skúste pridať pár lístkov povedľa. Mäso absorbuje nádhernú chuť a vôňu.

Pripravte si s nami:

Cestoviny s hruškami a gorgonzolou
2 - 3 porcie
300 g cestovín
2 najemno nakrájané šalotky
2 veľké hrušky, očistené a pokrájané na 1 cm hrubé pásy
50 g nahrubo posekaných vlašských orechov
2 PL olivového oleja
250 g gorgonzoly
15 lístkov šalvie pokrájaných na dvojcentimetrové pásiky
1 PL masla
soľ a korenie

Cestoviny uvaríme podľa návodu. V panvici rozpálime olej a jemne opečieme šalotku, potom pridáme gorgonzolu a necháme ju opatrne rozpustiť na strednom plameni. Potom primiešame hrušky a opatrne ich obalíme v syrovo-šalotkovej zmesi a minútku necháme prehriať. Cestoviny preložíme na vyhriate taniere, do nich naservírujeme cestoviny s hruškou a syrom, posypeme orechmi a na masle opraženou šalviou. Prípadne dochutíme soľou a korením.

Studené tvarohové knedle na šalviovej broskyni
1 kg broskýň
čerstvé lístky šalvie podľa počtu broskýň
1 ČL cukru
1 ČL limetkovej šťavy
½ ČL citrónovej kôry
broskyne pokrájané na kocky veľkosti 5 x 5 mm
½ kg tvarohu
1 liter šľahačky
vanilkový struk
pomarančová šťava (1 PL na 1 broskyňu)
100 ml broskyňovej vodky
4 plátky želatíny
štipka soli
1 ČL maizeny

Metličkou vyšľaháme šľahačku so soľou a maizenou a dáme do chladničky. Želatínu ponoríme do vody aby zmäkla, vyžmýkame a rozpustíme vo vodke. Tvaroh vymiešame dohladka s limetkovou šťavou, semenami vanilky, citrónovou kôrou a želatínou vo vodke. Primiešame šľahačku a necháme vychladiť. Potom tvarujeme guľky, ktoré vyváľame v posekaných pistáciách alebo lieskovcoch. Ukladáme na broskyňu premiešanú s najemno posekanou šalviou a pomarančovou šťavou (tá zabezpečí, aby dužina nestmavla).

Brusketa s fazuľou a šalviou
4 bruskety
100 g bielej fazule
2 PL olivového oleja
3 - 4 malé (5 cm) lístky šalvie
1 strúčik cesnaku, soľ a korenie

Fazuľku uvaríme do mäkka (alebo použijeme zaváranú), pomágame ju vidličkou, primiešame k nej olej s cesnakom a posekanou šalviou, osolíme a okoreníme a podávame ako predjedlo na opečenej bruskete (hrianke).

Jogurtový šalát so zeleninou a šalviou
6 lístkov šalvie
1 uhorka
1 červená paprika
1 šalotka
200 ml bieleho jogurtu

Suroviny pokrájame na malé kúsky, premiešame s jogurtom a podávame ako občerstvujúci letný šalát.

Kura na bylinkách
6 kuracích stehien
2 PL olivového oleja
1 cibuľa
2 mrkvy
20 cm kúsok stonkového zeleru
2 strúčiky cesnaku
4 - 6 lístkov šalvie
6 lístkov bazalky a 5 stoniek oregana
2 PL paradajkového pretlaku
60 g masla
soľ a korenie

Bylinky nasekáme nadrobno. Mäso pokvapkáme olejom a obalíme v nasekaných bylinkách. Necháme v náleve 12 hodín. Cibuľu pokrájame najemno, mrkvu na kolieska, zeler tiež pokrájame na malé, asi päťmilimetrové kúsky, cesnak na tenké plátky. Zeleninu opražíme na masle, pridáme k nej pretlak a naložené mäso, osolíme, okoreníme, podlejeme vodou a pečieme v rúre alebo na panvici domäkka. Ak treba, prilievame vodu alebo vývar. Podávame s petržlenovou žemľovou knedľou alebo s kuskusom.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  4. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  5. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  6. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  7. Rastie nám pokrivená generácia?
  8. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  9. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  10. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  1. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  2. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  3. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  6. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  7. Detské zúbky sú veda
  8. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  9. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 8 812
  2. Rastie nám pokrivená generácia? 3 163
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 685
  4. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 2 143
  5. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 1 306
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 1 257
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 029
  8. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji 996
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 830
  10. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 748

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žiadne potraviny a autobus raz za týždeň. Okraj kraja, na ktorý sa zabudlo

Ľudia v Prešovskom samosprávnom kraji o práci župana veľa nevedia. Trápia ich najmä cesty a nezamestnanosť, ale aj životné prostredie.

EKONOMIKA

Sagan či Hantuchová sa budú plateniu daní vyhýbať ťažšie

Ministerstvo chce zabrániť presunu ziskov.

Čo je nové na SME

SMEnaživo: Diskusia s kandidátmi na bratislavského župana

Príďte dnes o 18.00 diskutovať.

Neprehliadnite tiež

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.

Južná Morava: Dobré víno, história a prírodné krásy

Pri návšteve južnej Moravy vás čakajú neopakovateľné zážitky spojené s ochutnávaním kvalitného vína, spoznávaním bohatej histórie a prírodných unikátov.