SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky
VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Kuchyňa, z ktorej jedávala aj Šeherezáda

Máte dojem, že kebab je najtypickejším tureckým jedlom? Turecká veľvyslankyňa vás vyvedie z omylu.

Varili sme s Gülhan Ulutekin, tureckou veľvyslankyňou na Slovensku.Varili sme s Gülhan Ulutekin, tureckou veľvyslankyňou na Slovensku.

Gülhan Ulutekin, turecká veľvyslankyňa na Slovensku, pohotovo navrhne „sarmu“ - vínne listy plnené zmesou mletého mäsa a ryže, cacik - jogurtovo-uhorkové jedlo, ktoré má mnoho obmien v celej tejto oblasti, a pilaf - jedoduchú, ale obľúbenú ryžovú prílohu, ako príklady jedál, ktoré sú rovnako bežné ako kebab.

„Asi môžem povedať, že turecká kuchyňa je jedna z troch alebo štyroch najobľúbenejších kuchýň sveta,“ hovorí Ulutekin za svojím kuchynským stolom v Bratislave, pred pestrými ingredienciami, používanými na prípravu „sigara böregi“, predjedla z cesta v tvare cigarety, karniyarik, hlavného jedla pozostávajúceho z baklažánu plneného mletým mäsom a paradajkou, a pomarančového revani, koláča s pomarančovou príchuťou z krupice. Ulutekin však pripúšťa, že skúsenosť niektorých ľudí s tureckou kuchyňou sa môže obmedzovať na kebab, ktorý si v zahraničí získava čoraz väčšiu obľubu.

Všetky recepty zo seriálu Varíme s veľvyslancom nájdete na Naničmama.sk

Polievka Ezo Gelin

Cigaretové pečivo - Sigara Böregi

Jogurt s uhorkou - Cacik

Pomarančové revani

Karmyarik

„Zdá sa, že döner kebab je taký populárny, že niekde konkuruje McDonaldu,“ vraví Ulutekin. „No ja som si všimla, že niekedy prevažuje dojem, že turecká kuchyňa sa skladá len z kebabov. Ja by som však nenazvala döner kebab naším národným jedlom, lebo existujú iné jedlá, ktoré sú v Turecku prinajmenšom rovnako populárne ako döner kebab.“

No veľvyslankyňa vzápätí dodáva, že vzhľadom na pestrú škálu jedál, ktoré sa nachádzajú v rôznych oblastiach Turecka, určovaných flórou alebo faunou konkrétnej časti krajiny, je dosť ťažké vybrať iba jedno alebo dve národné jedlá. V západnej a severnej pobrežnej časti Turecka sú dosť bežné jedlá s rybami a sardely sa pripravujú na rôzne spôsoby, zatiaľ čo vo východných vnútrozemských oblastiach je typickejší kebab.

No polievku nevesty Ezo, ktorú Ulutekin a jej kuchár pripravili pre program Varíme s veľvyslancom, by servírovali kdekoľvek v Turecku. Na dôkaz bohatej tradície a symbolizmu ukrytého za niektorými jedlami Ulutekin hovorí, že za bohatou, výdatnou polivkou z červenej šošovice a bulguru existuje obľúbený príbeh.

„Ezo bolo meno reálnej osoby, ktorá vymyslela túto polievku, aby zaimponovala svojej svokre,“ vysvetľuje Ulutekin legendu, podľa ktorej sa žena menom Ezo dvakrát zle vydala, pričom druhý sobáš ju odviedol až do blízkosti sýrskych hraníc, kde sa jej zacnelo po jej rodnej dedine Dokuzyol, a tak vytvorila túto polievku v snahe zapáčiť sa náročnej svokre.

Podľa Ulutekin mnohé turecké jedlá ovplyvnili niektoré zo susedných kultúr a štátov, a bolo by nemožné hovoriť o tureckej kuchyni a neuznať vplyvy Balkánu, Strednej Ázie, Stredomoria a rôznych oblastí Stredného Východu, „čo je tiež výsledkom osmanského dedičstva“. „Určite je to obojstranný proces,“ pokračovala Ulutekin a dodala, že pri niektorých tureckých jedlách je ťažké určiť, kto ovplyvnil koho v priebehu dejín.

Ulutekin zdôrazňuje, že turecká kuchyňa zahŕňa veľa zeleniny, čo potvrdzuje aj fakt, že jedlá s baklažánom sú tam odsť obľúbené: napríkald karnyarik (nazývaný „rozpárané brucho“), je rozrezaný baklažán naplnený zmesou mletého hovädzieho mäsa a paradajok.

DSC_8376.jpg
Gülhan Ulutekin, turecká veľvyslankyňa na Slovensku, pripravila 5 národných jedál.

Aby sme rozptýlili obavy prípadných protifajčiarskych aktivistov, treba povedať, že „sigara böregi“, čiže „cigaretové pečivo“, ktoré sa obyčajne servíruje ako „meze“ – predjedlo pred hlavným jedlom, nemá s fajčením nič do činenia. Malé zvitky lístkového cesta sa naplnia syrom a petržlenom. Servírujú sa horúce a chrumkavé, a sú ďalším príkladom jedál, aké Ulutekin predloží hosťom, aby predviedla bohatstvo tureckej kuchyne.

„Cigaretové pečivo môžete jesť v nedeľu ráno, keď si dopriavate výdatné, dlhé neskoré raňajky,“ povedala veľvyslankyňa a dodala, že v Turecku je dosť obľúbené. Polievka Ezo, pečivo a „rozpárané brucho“ môžete nájsť v každej domácnosti, „bez ohľadu na to, aký skromný alebo aký vysoký je príjem rodiny,“ vysvetľuje veľvyslankyňa.

Na otázku, aké sú prípadné podobnosti medzi turekcou a slovenskou kcuhyňou, Ulutekin odpovedala, že aj Turecko má halušky, ktoré sú pomerne obľúbené v strednej časti krajiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  3. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  4. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  5. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Zelená Bratislava
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 722
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 14 669
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 208
  4. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 12 418
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 309
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 145
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 863
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 928
  9. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 780
  10. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 722
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Varíme s veľvyslancom

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Už teraz prišlo viac ľudí ako na voľby, hodnotí testovanie Matovič (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračovalo celoplošné testovanie na Covid-19.

Premiér Igor Matovič na tlačovej konferencii v Námestove.
Limuzína, v ktorej sa viezol predseda parlamentu Boris Kollár.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.
Sergio Ramos (vľavo) po strelenom góle do siete FC Barcelona.