VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Kuchyňa, z ktorej jedávala aj Šeherezáda

Máte dojem, že kebab je najtypickejším tureckým jedlom? Turecká veľvyslankyňa vás vyvedie z omylu.

Varili sme s Gülhan Ulutekin, tureckou veľvyslankyňou na Slovensku.

Gülhan Ulutekin, turecká veľvyslankyňa na Slovensku, pohotovo navrhne „sarmu“ - vínne listy plnené zmesou mletého mäsa a ryže, cacik - jogurtovo-uhorkové jedlo, ktoré má mnoho obmien v celej tejto oblasti, a pilaf - jedoduchú, ale obľúbenú ryžovú prílohu, ako príklady jedál, ktoré sú rovnako bežné ako kebab.

„Asi môžem povedať, že turecká kuchyňa je jedna z troch alebo štyroch najobľúbenejších kuchýň sveta,“ hovorí Ulutekin za svojím kuchynským stolom v Bratislave, pred pestrými ingredienciami, používanými na prípravu „sigara böregi“, predjedla z cesta v tvare cigarety, karniyarik, hlavného jedla pozostávajúceho z baklažánu plneného mletým mäsom a paradajkou, a pomarančového revani, koláča s pomarančovou príchuťou z krupice. Ulutekin však pripúšťa, že skúsenosť niektorých ľudí s tureckou kuchyňou sa môže obmedzovať na kebab, ktorý si v zahraničí získava čoraz väčšiu obľubu.

Všetky recepty zo seriálu Varíme s veľvyslancom nájdete na Naničmama.sk

Polievka Ezo Gelin

Cigaretové pečivo - Sigara Böregi

Jogurt s uhorkou - Cacik

Pomarančové revani

Karmyarik

„Zdá sa, že döner kebab je taký populárny, že niekde konkuruje McDonaldu,“ vraví Ulutekin. „No ja som si všimla, že niekedy prevažuje dojem, že turecká kuchyňa sa skladá len z kebabov. Ja by som však nenazvala döner kebab naším národným jedlom, lebo existujú iné jedlá, ktoré sú v Turecku prinajmenšom rovnako populárne ako döner kebab.“

No veľvyslankyňa vzápätí dodáva, že vzhľadom na pestrú škálu jedál, ktoré sa nachádzajú v rôznych oblastiach Turecka, určovaných flórou alebo faunou konkrétnej časti krajiny, je dosť ťažké vybrať iba jedno alebo dve národné jedlá. V západnej a severnej pobrežnej časti Turecka sú dosť bežné jedlá s rybami a sardely sa pripravujú na rôzne spôsoby, zatiaľ čo vo východných vnútrozemských oblastiach je typickejší kebab.

No polievku nevesty Ezo, ktorú Ulutekin a jej kuchár pripravili pre program Varíme s veľvyslancom, by servírovali kdekoľvek v Turecku. Na dôkaz bohatej tradície a symbolizmu ukrytého za niektorými jedlami Ulutekin hovorí, že za bohatou, výdatnou polivkou z červenej šošovice a bulguru existuje obľúbený príbeh.

„Ezo bolo meno reálnej osoby, ktorá vymyslela túto polievku, aby zaimponovala svojej svokre,“ vysvetľuje Ulutekin legendu, podľa ktorej sa žena menom Ezo dvakrát zle vydala, pričom druhý sobáš ju odviedol až do blízkosti sýrskych hraníc, kde sa jej zacnelo po jej rodnej dedine Dokuzyol, a tak vytvorila túto polievku v snahe zapáčiť sa náročnej svokre.

Podľa Ulutekin mnohé turecké jedlá ovplyvnili niektoré zo susedných kultúr a štátov, a bolo by nemožné hovoriť o tureckej kuchyni a neuznať vplyvy Balkánu, Strednej Ázie, Stredomoria a rôznych oblastí Stredného Východu, „čo je tiež výsledkom osmanského dedičstva“. „Určite je to obojstranný proces,“ pokračovala Ulutekin a dodala, že pri niektorých tureckých jedlách je ťažké určiť, kto ovplyvnil koho v priebehu dejín.

Ulutekin zdôrazňuje, že turecká kuchyňa zahŕňa veľa zeleniny, čo potvrdzuje aj fakt, že jedlá s baklažánom sú tam odsť obľúbené: napríkald karnyarik (nazývaný „rozpárané brucho“), je rozrezaný baklažán naplnený zmesou mletého hovädzieho mäsa a paradajok.

DSC_8376.jpg
Gülhan Ulutekin, turecká veľvyslankyňa na Slovensku, pripravila 5 národných jedál.

Aby sme rozptýlili obavy prípadných protifajčiarskych aktivistov, treba povedať, že „sigara böregi“, čiže „cigaretové pečivo“, ktoré sa obyčajne servíruje ako „meze“ – predjedlo pred hlavným jedlom, nemá s fajčením nič do činenia. Malé zvitky lístkového cesta sa naplnia syrom a petržlenom. Servírujú sa horúce a chrumkavé, a sú ďalším príkladom jedál, aké Ulutekin predloží hosťom, aby predviedla bohatstvo tureckej kuchyne.

„Cigaretové pečivo môžete jesť v nedeľu ráno, keď si dopriavate výdatné, dlhé neskoré raňajky,“ povedala veľvyslankyňa a dodala, že v Turecku je dosť obľúbené. Polievka Ezo, pečivo a „rozpárané brucho“ môžete nájsť v každej domácnosti, „bez ohľadu na to, aký skromný alebo aký vysoký je príjem rodiny,“ vysvetľuje veľvyslankyňa.

Na otázku, aké sú prípadné podobnosti medzi turekcou a slovenskou kcuhyňou, Ulutekin odpovedala, že aj Turecko má halušky, ktoré sú pomerne obľúbené v strednej časti krajiny.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  2. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  3. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  4. Legendárna Transsibírska magistrála
  5. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  6. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  7. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  8. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  9. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  10. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  1. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  2. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  3. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  4. Používate make-up? Potom spozornite
  5. Legendárna Transsibírska magistrála
  6. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  7. Vianočný bázar chalaňov
  8. Vianočné mecheche 2017
  9. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  10. Študentskou osobnosťou Slovenska Ing. Martina Majorošová
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 37 386
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 5 170
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 2 987
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 112
  5. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 211
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 189
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 1 117
  8. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska 1 063
  9. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 949
  10. Týchto 8 kritérií by mal kvalitný kolagén spĺňať 836

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Poórovi a jeho ľuďom sa za posledný rok v trnavskej nemocnici darilo

Firmy s väzbami na trnavského podnikateľa dodávajú nemocnici palivo, servisujú počítače a riadia tendre.

KOMENTÁRE

Fico to zabalil, s horúcou kávou si nebude páliť prsty

Aká neopätovaná je náklonnosť kaviarne k Smeru – tam ju predsa nik nemiluje!

Denník SME s knihou Róberta Bezáka

Denník SME pripravil pre vás v utorok 19. decembra špeciálne vydanie.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Žena, s ktorou som podvádzal svoju priateľku, nás stále obťažuje

Ako sa správať, keď vás terorizuje bývalá milenka a čo si počať, keď manželka nevie vychádzať s peniazmi.

Najkrajšie šaty z červeného koberca v roku 2017

Akými róbami zaujali tento rok známe ženy?

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.

Tri lyžiarske rakúske destinácie: Tu zažijete viac ako lyžovačku

V rakúskych lyžiarskych strediskách na vás okrem skvelých zjazdoviek čaká aj viacero noviniek.

Mariah Carey: Prečo je speváčka považovaná za kráľovnú Vianoc?

Jej žezlo nikto nedokáže prevziať, hoci mnohí by chceli.