VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Kuchyňa, z ktorej jedávala aj Šeherezáda

Máte dojem, že kebab je najtypickejším tureckým jedlom? Turecká veľvyslankyňa vás vyvedie z omylu.

Varili sme s Gülhan Ulutekin, tureckou veľvyslankyňou na Slovensku.

Gülhan Ulutekin, turecká veľvyslankyňa na Slovensku, pohotovo navrhne „sarmu“ - vínne listy plnené zmesou mletého mäsa a ryže, cacik - jogurtovo-uhorkové jedlo, ktoré má mnoho obmien v celej tejto oblasti, a pilaf - jedoduchú, ale obľúbenú ryžovú prílohu, ako príklady jedál, ktoré sú rovnako bežné ako kebab.

„Asi môžem povedať, že turecká kuchyňa je jedna z troch alebo štyroch najobľúbenejších kuchýň sveta,“ hovorí Ulutekin za svojím kuchynským stolom v Bratislave, pred pestrými ingredienciami, používanými na prípravu „sigara böregi“, predjedla z cesta v tvare cigarety, karniyarik, hlavného jedla pozostávajúceho z baklažánu plneného mletým mäsom a paradajkou, a pomarančového revani, koláča s pomarančovou príchuťou z krupice. Ulutekin však pripúšťa, že skúsenosť niektorých ľudí s tureckou kuchyňou sa môže obmedzovať na kebab, ktorý si v zahraničí získava čoraz väčšiu obľubu.

Všetky recepty zo seriálu Varíme s veľvyslancom nájdete na Naničmama.sk

Polievka Ezo Gelin

Cigaretové pečivo - Sigara Böregi

Jogurt s uhorkou - Cacik

Pomarančové revani

Karmyarik

„Zdá sa, že döner kebab je taký populárny, že niekde konkuruje McDonaldu,“ vraví Ulutekin. „No ja som si všimla, že niekedy prevažuje dojem, že turecká kuchyňa sa skladá len z kebabov. Ja by som však nenazvala döner kebab naším národným jedlom, lebo existujú iné jedlá, ktoré sú v Turecku prinajmenšom rovnako populárne ako döner kebab.“

No veľvyslankyňa vzápätí dodáva, že vzhľadom na pestrú škálu jedál, ktoré sa nachádzajú v rôznych oblastiach Turecka, určovaných flórou alebo faunou konkrétnej časti krajiny, je dosť ťažké vybrať iba jedno alebo dve národné jedlá. V západnej a severnej pobrežnej časti Turecka sú dosť bežné jedlá s rybami a sardely sa pripravujú na rôzne spôsoby, zatiaľ čo vo východných vnútrozemských oblastiach je typickejší kebab.

No polievku nevesty Ezo, ktorú Ulutekin a jej kuchár pripravili pre program Varíme s veľvyslancom, by servírovali kdekoľvek v Turecku. Na dôkaz bohatej tradície a symbolizmu ukrytého za niektorými jedlami Ulutekin hovorí, že za bohatou, výdatnou polivkou z červenej šošovice a bulguru existuje obľúbený príbeh.

„Ezo bolo meno reálnej osoby, ktorá vymyslela túto polievku, aby zaimponovala svojej svokre,“ vysvetľuje Ulutekin legendu, podľa ktorej sa žena menom Ezo dvakrát zle vydala, pričom druhý sobáš ju odviedol až do blízkosti sýrskych hraníc, kde sa jej zacnelo po jej rodnej dedine Dokuzyol, a tak vytvorila túto polievku v snahe zapáčiť sa náročnej svokre.

Podľa Ulutekin mnohé turecké jedlá ovplyvnili niektoré zo susedných kultúr a štátov, a bolo by nemožné hovoriť o tureckej kuchyni a neuznať vplyvy Balkánu, Strednej Ázie, Stredomoria a rôznych oblastí Stredného Východu, „čo je tiež výsledkom osmanského dedičstva“. „Určite je to obojstranný proces,“ pokračovala Ulutekin a dodala, že pri niektorých tureckých jedlách je ťažké určiť, kto ovplyvnil koho v priebehu dejín.

Ulutekin zdôrazňuje, že turecká kuchyňa zahŕňa veľa zeleniny, čo potvrdzuje aj fakt, že jedlá s baklažánom sú tam odsť obľúbené: napríkald karnyarik (nazývaný „rozpárané brucho“), je rozrezaný baklažán naplnený zmesou mletého hovädzieho mäsa a paradajok.

DSC_8376.jpg
Gülhan Ulutekin, turecká veľvyslankyňa na Slovensku, pripravila 5 národných jedál.

Aby sme rozptýlili obavy prípadných protifajčiarskych aktivistov, treba povedať, že „sigara böregi“, čiže „cigaretové pečivo“, ktoré sa obyčajne servíruje ako „meze“ – predjedlo pred hlavným jedlom, nemá s fajčením nič do činenia. Malé zvitky lístkového cesta sa naplnia syrom a petržlenom. Servírujú sa horúce a chrumkavé, a sú ďalším príkladom jedál, aké Ulutekin predloží hosťom, aby predviedla bohatstvo tureckej kuchyne.

„Cigaretové pečivo môžete jesť v nedeľu ráno, keď si dopriavate výdatné, dlhé neskoré raňajky,“ povedala veľvyslankyňa a dodala, že v Turecku je dosť obľúbené. Polievka Ezo, pečivo a „rozpárané brucho“ môžete nájsť v každej domácnosti, „bez ohľadu na to, aký skromný alebo aký vysoký je príjem rodiny,“ vysvetľuje veľvyslankyňa.

Na otázku, aké sú prípadné podobnosti medzi turekcou a slovenskou kcuhyňou, Ulutekin odpovedala, že aj Turecko má halušky, ktoré sú pomerne obľúbené v strednej časti krajiny.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 587
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 446
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 636
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 544
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 7 677
  6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 529
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 670
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 203
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 980
  10. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 3 893

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner a Rusko do väzby nepôjdu, rozhodol súd

Špecializovaný trestný súd v sobotu viac ako osem hodín rozhodoval tom, či budú Kočner a Rusko stíhaní vo väzbe.

EKONOMIKA

Mestá už môžu vykázať staré autá z centier, ale veľmi nechcú

Ministerstvo vytvorilo priestor na vytváranie zón s nízkymi emisiami.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.