SME
Sobota, 25. september, 2021 | Meniny má VladislavKrížovkyKrížovky
VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Kuchyňa, z ktorej jedávala aj Šeherezáda

Máte dojem, že kebab je najtypickejším tureckým jedlom? Turecká veľvyslankyňa vás vyvedie z omylu.

Varili sme s Gülhan Ulutekin, tureckou veľvyslankyňou na Slovensku.Varili sme s Gülhan Ulutekin, tureckou veľvyslankyňou na Slovensku.

Gülhan Ulutekin, turecká veľvyslankyňa na Slovensku, pohotovo navrhne „sarmu“ - vínne listy plnené zmesou mletého mäsa a ryže, cacik - jogurtovo-uhorkové jedlo, ktoré má mnoho obmien v celej tejto oblasti, a pilaf - jedoduchú, ale obľúbenú ryžovú prílohu, ako príklady jedál, ktoré sú rovnako bežné ako kebab.

„Asi môžem povedať, že turecká kuchyňa je jedna z troch alebo štyroch najobľúbenejších kuchýň sveta,“ hovorí Ulutekin za svojím kuchynským stolom v Bratislave, pred pestrými ingredienciami, používanými na prípravu „sigara böregi“, predjedla z cesta v tvare cigarety, karniyarik, hlavného jedla pozostávajúceho z baklažánu plneného mletým mäsom a paradajkou, a pomarančového revani, koláča s pomarančovou príchuťou z krupice. Ulutekin však pripúšťa, že skúsenosť niektorých ľudí s tureckou kuchyňou sa môže obmedzovať na kebab, ktorý si v zahraničí získava čoraz väčšiu obľubu.

Všetky recepty zo seriálu Varíme s veľvyslancom nájdete na Naničmama.sk

Polievka Ezo Gelin

Cigaretové pečivo - Sigara Böregi

Jogurt s uhorkou - Cacik

Pomarančové revani

Karmyarik

„Zdá sa, že döner kebab je taký populárny, že niekde konkuruje McDonaldu,“ vraví Ulutekin. „No ja som si všimla, že niekedy prevažuje dojem, že turecká kuchyňa sa skladá len z kebabov. Ja by som však nenazvala döner kebab naším národným jedlom, lebo existujú iné jedlá, ktoré sú v Turecku prinajmenšom rovnako populárne ako döner kebab.“

No veľvyslankyňa vzápätí dodáva, že vzhľadom na pestrú škálu jedál, ktoré sa nachádzajú v rôznych oblastiach Turecka, určovaných flórou alebo faunou konkrétnej časti krajiny, je dosť ťažké vybrať iba jedno alebo dve národné jedlá. V západnej a severnej pobrežnej časti Turecka sú dosť bežné jedlá s rybami a sardely sa pripravujú na rôzne spôsoby, zatiaľ čo vo východných vnútrozemských oblastiach je typickejší kebab.

No polievku nevesty Ezo, ktorú Ulutekin a jej kuchár pripravili pre program Varíme s veľvyslancom, by servírovali kdekoľvek v Turecku. Na dôkaz bohatej tradície a symbolizmu ukrytého za niektorými jedlami Ulutekin hovorí, že za bohatou, výdatnou polivkou z červenej šošovice a bulguru existuje obľúbený príbeh.

„Ezo bolo meno reálnej osoby, ktorá vymyslela túto polievku, aby zaimponovala svojej svokre,“ vysvetľuje Ulutekin legendu, podľa ktorej sa žena menom Ezo dvakrát zle vydala, pričom druhý sobáš ju odviedol až do blízkosti sýrskych hraníc, kde sa jej zacnelo po jej rodnej dedine Dokuzyol, a tak vytvorila túto polievku v snahe zapáčiť sa náročnej svokre.

Podľa Ulutekin mnohé turecké jedlá ovplyvnili niektoré zo susedných kultúr a štátov, a bolo by nemožné hovoriť o tureckej kuchyni a neuznať vplyvy Balkánu, Strednej Ázie, Stredomoria a rôznych oblastí Stredného Východu, „čo je tiež výsledkom osmanského dedičstva“. „Určite je to obojstranný proces,“ pokračovala Ulutekin a dodala, že pri niektorých tureckých jedlách je ťažké určiť, kto ovplyvnil koho v priebehu dejín.

Ulutekin zdôrazňuje, že turecká kuchyňa zahŕňa veľa zeleniny, čo potvrdzuje aj fakt, že jedlá s baklažánom sú tam odsť obľúbené: napríkald karnyarik (nazývaný „rozpárané brucho“), je rozrezaný baklažán naplnený zmesou mletého hovädzieho mäsa a paradajok.

DSC_8376.jpg
Gülhan Ulutekin, turecká veľvyslankyňa na Slovensku, pripravila 5 národných jedál.

Aby sme rozptýlili obavy prípadných protifajčiarskych aktivistov, treba povedať, že „sigara böregi“, čiže „cigaretové pečivo“, ktoré sa obyčajne servíruje ako „meze“ – predjedlo pred hlavným jedlom, nemá s fajčením nič do činenia. Malé zvitky lístkového cesta sa naplnia syrom a petržlenom. Servírujú sa horúce a chrumkavé, a sú ďalším príkladom jedál, aké Ulutekin predloží hosťom, aby predviedla bohatstvo tureckej kuchyne.

„Cigaretové pečivo môžete jesť v nedeľu ráno, keď si dopriavate výdatné, dlhé neskoré raňajky,“ povedala veľvyslankyňa a dodala, že v Turecku je dosť obľúbené. Polievka Ezo, pečivo a „rozpárané brucho“ môžete nájsť v každej domácnosti, „bez ohľadu na to, aký skromný alebo aký vysoký je príjem rodiny,“ vysvetľuje veľvyslankyňa.

Na otázku, aké sú prípadné podobnosti medzi turekcou a slovenskou kcuhyňou, Ulutekin odpovedala, že aj Turecko má halušky, ktoré sú pomerne obľúbené v strednej časti krajiny.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  2. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  3. Jablone prekonali očakávania. O bývanie v Bytči je veľký záujem
  4. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho
  5. Znalec slovenského brandy
  6. Poznáte všetkých TOP 10 Bratislavy?
  7. Naša klimatická zmena: Návod ako pomôcť pri záchrane planéty
  8. Školy sa znova môžu zapojiť do zberu starých mobilov
  9. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  10. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  1. Hobbymarket OBI predstavil nový koncept predajne v Michalovciach
  2. Aktuálne radarové a slovenské hlásenia v autokamere?
  3. Tesco announces net-zero target of 2035 for its operations
  4. Granátové jablko prekvapí vás chuťou i aktívnymi látkami
  5. Lekárska prehliadka pre cudzincov je v Nitre, aj bez objednania
  6. Tento výťah si poradí aj s tým najužším schodiskom
  7. Rozšírená realita a ovládanie na diaľku
  8. Maurícius vás nenechá chladnými. Za akými miestami sa vybrať?
  9. Trnavské mýto: Od centrálneho trhoviska ku kongresovej sále
  10. „Prezlečte“ svoj domov! V móde je šetrenie peňazí aj prírody
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 7 091
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi 6 705
  3. Ako môžu fajčiari pomôcť prírode? Úplne jednoducho 5 203
  4. Prišli škrečky a Dedoles počíta tržby na desiatky miliónov 4 473
  5. Slovenský orloj – svetová atrakcia 3 555
  6. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 490
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 212
  8. Zateplenie strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 3 207
  9. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im? 3 139
  10. "Je to dravec!" Priznáva šéfkuchár Michal Konrád 2 603
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Predseda Smeru Robert Fico.

V prvej vláde odpísané záverečné práce spolustraníkov neriešil.


8 h
Víkendový výber SME

Pravidelná dávka víkendového čítania.


6 h
Peter Kerekes, režisér a producent.

Prestížny festival sa chválil jeho príchodom.


20 h
Peter Schutz

Je nezrozumiteľné, ako sa virtuálny problém podarilo prepašovať do kampane.


13 h

Neprehliadnite tiež

Rustikálny hruškový koláč

Pripravte si jablkový pie, pité aj slivkovú galetku.


23. sep
Neochota a strach vrátiť sa po pandémii k starému (teda normálnemu) spôsobu života späť medzi ľudí sa nazýva jaskynný syndróm.

Osobné stretnutia niektorým nechýbajú.


21. sep
ILustračné foto.

Problematický je najmä Prešovský kraj.


20. sep
Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep

Blogy SME

  1. Symptomedica: Divertikuly hrubého čreva má v pokročilom veku 50% populácie.
  2. Michael Achberger: Takto schudnete bicyklovaním
  3. Michael Achberger: Slovenská superpotravina: výnimočné účinky pre vaše zdravie
  4. Zuzana Cascino: Načo si ma porodila!
  5. Martina Hilbertová: Koľko detí na Slovensku je zaočkovaných? Bude prostredie v školách bezpečné?
  6. Michael Achberger: Vyskúšajte tento cvik a uľaví sa vám bolesť chrbta zo sedenia
  7. Michael Achberger: Nadmerné potenie pri cvičení? Toto vám pomôže
  8. Šťastná domácnosť: Viem, že viete umyť okná. A toto ste skúsili?
  1. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí 26 493
  2. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič. 13 654
  3. Martin Dorčák: DPH podľa Remišovej 6 005
  4. Dušan Koniar: Ostávajú možno dva mesiace 5 767
  5. Radovan Kulín: Kováčik má šťastie, že nevyrábal mastičky z konope 5 463
  6. Lucie Meisnerová: Svadba v polovici života 4 680
  7. Stanislav Martinčko: Zatýkanie za spevu pápežskej hymny !! 3 851
  8. Marek Mačuha: Boris Kollár preráža dno 3 809
  1. Lucia Šicková: Poučenia z herného biznisu 1: O hrách a systémoch
  2. Róbert Ďurec: Slovensko ako daňový raj? Takto to robia bohatí
  3. Pavol Koprda: 90% hospitalizovaných ľudí je nezaočkovaných. Čo nám to hovorí o vakcínach? Takmer nič.
  4. Karolína Farská: Do Ficovej éry sa vraciame aj bez neho
  5. Adam Valček: Vyšetrovateľ dal Bödörovi pokutu za to, že mlčal
  6. Karolína Farská: Dva rozdielne protesty za slobodu
  7. Adam Valček: Neexistujúca kancelária aj termín. Výpovede proti Výbohovi nesedia
  8. Pavol Koprda: Očkovacia lotéria: Čo môže priniesť a kde sú jej úskalia? Pohľad cez dáta, teóriu hier a hazardné hry
Skryť Zatvoriť reklamu