Predvianočná bábovka
Suroviny na viac porcií
- 300 g polohrubej múky
- 80 g práškového cukru
- 120 g medu
- 150 g masla
- 250 ml šľahačkovej smotany
- 100 g najemno pomletých orechov
- 1/2 ČL mletej škorice
- 4 vajíčka
- balíček prášku do pečiva
- hrsť sušeného ovocia pokrájaného na drobné kocky
- tuk a múku na vymastenie formy
Zmäknuté maslo vymiešajte s cukrom a žĺtkami do peny. Za stáleho premiešavania elektrickým šľahačom pridajte med, pomleté orechy, nasekané kúsky sušeného ovocia a šľahačku. Múku premiešajte so škoricou a práškom do pečiva a vmiešajte ju do cesta. Nakoniec zľahka primiešajte varechou sneh z bielkov. Cesto vlejte do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečte vo vyhriatej rúre pri teplote 170 stupňov najmenej hodinu a pol. Hotovú bábovku môžete pred servírovaním dozdobiť práškovým cukrom.
Tip: Ak chcete čisto orechovú bábovku, namiesto sušeného ovocia pridajte nahrubo posekané orechy alebo orechové vločky. Jednoducho vložte očistené orechy do mikroténového vrecka a pobúchajte ich tĺčikom na mäso. Taktiež môžete cesto naliať do formy na srnčí chrbát a upiecť tak nadýchaný biskupský chlebíček...