Ochutnajte svetové Vianoce

Nebojte sa tento rok okrem klasických pochúťok upiecť i niečo nové. A možno sa i vo vašej rodine zrodí nová vianočná tradícia...

(Zdroj: Wikipedia)

Anglický vianočný puding
Suroviny na viac porcií

  • 750 g zmesi sušeného ovocia (hrozienka, kandizovaná citrusová kôra, marhule, papája, slivky...)
  • 250 g hnedého cukru
  • 60g hladkej múky
  • 200 g nasekaného pečiva alebo hrubej strúhanky (breadcrumbs)
  • 250 g tuku
  • 1 PL perníkového korenia
  • 1 ČL mletého zázvoru
  • 3 vajíčka
  • 200 ml čierneho piva
  • štipka jedlej sódy
  • štipka prášku do pečiva
  • štipka soli

Sušené ovocie nakrájajte na rovnaké kocky, zmiešajte ich vo veľkej mise, pridajte cukor, strúhanku, múku, soľ, prášok do pečiva, jedlú sódu a koreniny. Primiešajte žĺtky, nastrúhaný tuk, pivo a sneh z bielkov. Zamiešanú zmes vložte do dôkladne vymastenej nádoby. Môžete použiť keramickú alebo kovovú kuchynskú misu. Zmes do misy natlačte lyžicou a povrch uhlaďte. Pomocou papiera na pečenie a potravinárskeho špagátika misu zvonka uzatvorte. Pretŕčajúce rohy papiera môžete po zaviazaní zostrihnúť do tvaru kruhu, aby zbytočne nezavadzali. Puding varte veľmi pomaly vo vodnom kúpeli alebo v pare približne štyri hodiny. Hotový puding nechajte trošku vychladnúť a vyklopte ho na servírovací tanier. Hotový puding skladujte zabalený v chlade alebo prikrytý misou, v ktorej sa robil, pretože presne kopíruje jeho tvar. Takto pripravený dezert vydrží správne skladovaný i niekoľko mesiacov, keďže po odstátí získava ešte lepšiu chuť.

Tip: Čierne pivo môžete nahradiť kvalitným stopercentným pomarančovým džúsom zmiešaným s koňakom. Keďže u nás sa tento druh „pudingov“ nazýva skôr nákyp a je veľmi sladký a aromatický, nebojte sa ho pripraviť i v menších mištičkách alebo vo forme na srnčí chrbát.

ANGLICKÝ VIANOČNÝ PUDING - je tradičný anglický recept, ktorý ako všetko prešiel mnohými premenami. V 14. storočí vyzeral skôr ako ovsená kaša a nazývali ho „frumenty“, keďže malo ísť o pôstne jedlo. Ako čas plynul, pridávali sa doň všakovaké prísady a podľa starých zápiskov sa doň začalo pridávať 13 surovín, ktoré majú predstavovať Ježiša Krista a 12 apoštolov. A preto aj dodnes má každá rodina vlastný recept, ktorý sa dedí z generácie na generáciu. Časom sa do nákypu začali pridávať luxusné, drahé a v inom období roka nedostupné suroviny, ako sú zmesi korenín a sušeného ovocia. Dnes sa pripravuje v miske, pre jeho jednoduché vyklopenie, a má poväčšine tvar kužeľa, nie vždy to však bolo tak. Kedysi sa pripravoval zabalený v tradičnej tkanine – navlhčenej mušelínovej látke. Najčastejšie býva ozdobený vetvičkou cezmíny a servíruje sa s vanilkovým krémom alebo poliaty horúcim zapáleným brandy.


Talianske Panettone
Suroviny na viac porcií

  • 400 g hladkej múky 00 špeciál
  • 250 ml mlieka
  • 125 g masla
  • 60 g kryštálového cukru
  • 20 g droždia
  • 4 žĺtky
  • 80 g kandizovanej citrusovej kôry
  • 50 g hrozienok
  • balenie vanilínového cukru
  • med
  • nasekané mandle
  • soľ
  • maslo na vymastenie formy
  • muškátová oriešok

Glazúra na potieranie:

  • 1 vajíčko
  • 2 PL mlieka
  • 1 PL cukru

Z droždia, 200 ml vlažného mlieka a trošku múky pripravte kvások. Do zvyšnej múky primiešajte kandizované kôry, hrozienka, nasekané mandle a pre výraznejšiu arómu môžete pridať i čerstvo nastrúhanú kôru z dobre umytých citrusov. Do misy s múčnou zmesou pridajte dva žĺtky, pripravený kvások, štipku soli, vanilínový cukor a ohriate zvyšné mlieko s dvomi lyžicami medu. Zo surovín vypracujte cesto, ktoré nechajte v teple vykysnúť aspoň hodinu alebo kým nezdvojnásobí svoj objem. Cesto popichajte prstami, aby spľaslo a vmiešajte doň zmäknuté maslo vymiešané s cukrom a zvyšnými žĺtkami. Vymastite maslom hlbšiu okrúhlu formu, použiť môžete i hrniec alebo hlinený kvetináč. Okraje formy vysteľte pásom papiera na pečenie, najlepšie tak, aby pretŕčal cez formu. Z cesta vytvarujte okrúhly bochník a vložte ho do pripravenej formy. Nechajte kysnúť ďalšiu hodinu až dve, potom povrch potrite pripravenou glazúrou a pečte v predhriatej rúre pri teplote 180 stupňov. V polovici pečenia povrch opäť potrite glazúrou.

Tip: S cestom sa môžete pohrať a postupovať ako pri pľundrovanom ceste. Sušené ovocie môžete primiešať až do vykysnutého cesta, podobne ako pri našej vianočke. Nie je na škodu, ak hotové cesto necháte vo forme kysnúť i viac ako tri hodiny.

PANETTONEje sviatočný sladký chlieb alebo koláč pôvodom z Milána, ktorý sa pripravuje ako tradičný múčnik na Vianoce, Nový rok, ale i na Veľkú noc či iné významné sviatky hlavne v Taliansku. Stretnúť sa s ním môžete aj v juhovýchodnej časti Francúzska, Brazílii, Peru, na Malte, v Nemecku či vo Švajčiarsku. Legenda o vzniku tohto „čarovného“ múčnika vraví, že kedysi dávno na Štedrý večer kuchár vo dvore milánskeho vojvodu Lodovica il Moro, pokazil prípravy sviatočného dezertu. Aby sa vyhol nepríjemnému prešľapu, rozhodol sa servírovať koláč, ktorý pripravil pre seba z rôznych kuchynských zvyškov. Koláč mal veľký úspech a keďže nemal meno, vojvoda sa ho rozhodol pomenovať po kuchárovi menom Toni. Vznikol teda názov „toniho chlieb – Il pan del Toni“, ktorý sa po čase premenoval na pan di Toni až po dnešný názov panettone.


Nemecká vianočná štóla
Suroviny na viac porcií

  • 500 g polohrubej múky
  • 40 g droždia
  • 200 ml mlieka
  • 50 g marcipánu
  • 150 g masla
  • 2 žĺtky
  • 100 mandlí
  • 50 g hrozienok
  • 50 g kandizovaného ovocia
  • mletá škorica
  • tuk na vymastenie
  • práškový cukor na posypanie

Z vlažného mlieka, namrveného droždia a cukru urobte kvások. Kým bude kvások pracovať, nakrájajte na menšie kúsky kandizované ovocie, ošúpané mandle a marcipán. Rozpustite maslo a keď trošku vychladne, spolu so žĺtkami ho vlejte do múky zmiešanej s mletou škoricou. Pridávajte kvások a vypracujte hladké cesto. Môžete si pomôcť elektrickým robotom. Cesto nechajte v teple vykysnúť, potom ho vyklopte na pomúčenú dosku a zapracujte doň nasekané ovocie, mandle a marcipán. Nakoniec ho vyvaľkajte na plát hrubý asi tri centimetre a okraje preložte cez seba smerom do stredu, čím dosiahnete typický tvar štóly. Preneste ju na vymastený plech, nechajte podkysnúť, potrite roztopeným maslom a dajte piecť. Rúru vyhrejte na 200 stupňov, štólu pečte približne desať minút, aby sa zatiahla, potom teplotu stiahnite na 170 a dopečte, kým nie je hotová. Hotovú štólu servírujte husto posypanú práškovým cukrom.

Tip: V polovici pečenia môžete povrch štóly zabaliť do alobalu, aby na povrchu neprehorela. Nápomocná vám môže byť i originálna forma na štólu. Marcipán nemusíte rozkrajovať. Stačí, ak ho sformujete do valčeka a položíte do stredu vyvaľkaného cesta a zabalíte do tvaru štólovej vlny. Nakrájané ovocie a hrozienka môžete pred zapracovaním namočiť do rumu.

VIANOČNÁ ŠTÓLATradícia pečenia štól vznikla v Drážďanoch v Nemecku. Keďže ide o vianočný dezert, má aj typické pomenovanie Criststollen alebo Weihnachtsstollen. Označenie Dresdner Stollen sa stalo ochrannou známkou a smú ho používať iba štóly, ktoré boli upečené v Drážďanoch. Nie je náhoda, že podľa tohto vianočného pečiva je pomenovaný i najstarší vianočný trh Dresdber Striezelmarkt. História hovorí, že vianočná štóla nesmie byť rozkrájaná skôr ako na Štedrý večer po bohoslužbe, taktiež je známe, že tvar štóly symbolizuje Ježiška zavinutého do plienky. Tak ako pri anglickom vianočnom pudingu, i tento dezert sa zvyčajne pečie už tri týždne pred Vianocami, aby sa kandizované ovocie lepšie rozvinulo do cesta.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  2. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  3. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  4. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  5. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  6. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  7. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  8. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  9. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  10. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta
  1. Hitparáda štiav
  2. 14. ročník AmCham „JOB FAIR“ v Košiciach
  3. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo
  4. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  5. Malé knedličky, veľké dojmy
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  7. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  8. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  9. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  10. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  1. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 10 421
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 9 013
  3. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 8 277
  4. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 5 736
  5. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 5 606
  6. Volkswagen Golf: Viac, než facelift 4 543
  7. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 457
  8. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 2 854
  9. Pivný bar Senica: Miesto, kde objavíte, ako má chutiť pivo 2 219
  10. Trenkwalder má nového generálneho riaditeľa 2 179

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Dankovi poškodilo bozkávanie výložiek, za premiéra ho už väčšina nechce

Kým v decembri bol podľa agentúry Focus Andrej Danko favoritom na budúceho premiéra, dnes jeho akceptácia u ľudí výrazne klesla.

KULTÚRA

Oscar nemá logiku. 5 dôvodov, prečo vyhral Moonlight

Mal šťastie, že nie je sci-fi.

DOMOV

Kocáb: Kisku už dlho uznávam, ocenenie ma šokovalo

Pre SME hovorí, že je hrdý slniečkar. S tvrdou silou nemáme šancu.

Neprehliadnite tiež

Filmová cesta Emmy Stone až k oscarovému La La Landu

Herečka získala prvú sošku Oscara. Takto sa menila v priebehu svojej filmovej kariéry.

Móda na Oscaroch 2017: Kto zvíťazil svojim štýlom?

Celebrity sa zišli na najprestížnejšom odovzdávaní filmových cien, niektoré by si zaslúžili zlatú sošku aj za štýl.

Zajačia paštéta

Domáca paštéta chutí úplne inak ako tá, ktorú bežne dostať v obchode. Ak sa vám nelení stráviť nejaký čas v kuchyni, dajte sa do prípravy.

Kohút na víne je francúzska klasika. Ukážeme vám ako na to.

Chceli by ste uvariť večeru hodnú skutočného gurmána? Pripravte si kohúta na víne. Miloš Mikuš pripravil recept s fotopostupom, s ktorým sa vám to určite podarí.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop