Zemiaková polievka nakyslo s kôprom
Suroviny na 4 porcie
- 4 stredne veľké zemiaky
- 500 ml mlieka
- 250 g kyslej smotany
- 2 bobkové listy
- 1 - 2 PL octu
- 1 PL hladkej múky
- nakladaný alebo mrazený kôpor
- štipka mletého nového korenia
- soľ, mleté čierne korenie
Očistené zemiaky nakrájajte na kocky, zalejte trochou vody, osoľte, pridajte bobkové listy, štipku nového korenia a varte, kým nie sú zemiaky mäkké. V mlieku rozmiešajte kyslú smotanu a múku a cez sitko vlejte za stáleho miešania do polievky. Nechajte prevrieť a pridajte 1 - 2 PL nasekaného kôpru. Nakoniec polievku dochuťte octom, soľou a korením. Servírujte s plátkami natvrdo uvarených vajíčok.
Tip: Aromatický ocot môžete nahradiť citrónovou šťavou. Podľa chuti môžete do polievky pridať i lyžičku cukru. S dochucovaním buďte obozretní, hlavne ak ste použili do varenia kôpor sterilizovaný už v sladko-kyslom náleve.