Taliansko podomácky

Nebojte sa zemiakového cesta a vyskúšajte pravé domáce gnocchi

(Zdroj: Fotolia)

.

Domáce zemiakové gnocchi
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • kilo múčnatých zemiakov
  • 2 vajíčka
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • soľ
  • polohrubá múka na pomúčenia dosky

Umyté zemiaky dajte variť do slanej vody na 10 - 15 minút. Po dovarení ich sceďte, nechajte odpariť, ošúpte a najemno prelisujte cez pákový lis na zemiaky alebo za pomoci mäsového mlynčeka. Obidva druhy múky zmiešajte dokopy. K zemiakovej hmote pridajte vajíčka a postupne zapracúvajte múku, kým vám nevznikne hladké ale krehké cesto. Z neho vypracujte rukami na pomúčenej doske valčeky, ktoré nakrájajte na 2 - 3 cm časti. Z nich vytvarujte rukami guľky, na ktorých za pomoci vidličky a palca vytvoríte vrúbiky. Pripravené gnocchi odvarte v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Vyberajte ich priebežne dierovanou naberačkou alebo sitkom. Servírujte preliate omáčkou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kým dokončíte omáčku, je dobré gnocchi udržiavať v teple. Stačí, ak ich v miske zmiešate s maslom alebo olejom a položíte nad hrniec s horúcou vodou. Naopak, uvarené gnocchi vám v chladničke vydržia dva dni a v mrazničke i niekoľko týždňov.

Tip: Nie je na škodu celý proces mletia zemiakov zopakovať. Cesto bude vzdušnejšie. Spracovávanie cesta záleží od vašej šikovnosti a zručnosti. Z cesta sa nesmie stať gumovitá hmota. Malo by byť hladké, tvárne, držať pokope ale nelepiť sa. Správnu konzistenciu cesta si môžete overiť vhodením kúska do vriacej vody. Ak je gnocch príliš mäkký alebo sa vo vode rozpadol je lepšie pridať trošku múky. Rozkrájané hladké gnocchi môžete rovno odvariť vo vode. Keďže v zárezoch lepšie drží omáčka, je lepšie každý kúsok v dlaniach vypracovať na guľôčku, tú za pomoci palca sploštite o opak vidličky a zrolujete ju smerom od seba. Vznikne gnocch v tvare mušle s jemným rebrovaním.


Paradajková omáčka s parmezánom
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g posekaných paradajok
  • 200 g paradajkového pretlaku
  • 50 g špenátu
  • 100 g parmezánu
  • 40 ml studenej vody
  • 1 cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového leja
  • štipka cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a cesnak ošúpte, nakrájajte nadrobno a osmažte na olivovom oleji. Pridajte posekané lúpané paradajky, pretlak a vodu. Dochuťte cukrom, soľou a korením a na malom plameni varte približne 20 minút. Špenátové listy premyte a rozkrájajte. Parmezán nastrúhajte. Po odstavení a dochutení omáčky do nej vmiešajte špenát. Omáčkou prelejte gnocchi a posypte parmezánom. Dozdobiť môžete lístkami šalvie, bazalky alebo paradajkou sušenou na slnku.

Tip: Na jednu porciu počítajte približne s dvadsiatimi gnocchmi. Ak nemáte po ruke čerstvé zrelé mäsité paradajky, pokojne siahnite po konzerve.


Smotanovo-šampiňónová omáčka
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • 200 ml smotany
  • 100 g topeného syra
  • čerstvé bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a šampiňóny očistite a nakrájajte. Na panvici zahrejte olivový olej a kúsky húb spolu s cibuľou na ňom opražte. Podlejte vývarom ochuťte soľou a korením a duste pod pokrievkou pokiaľ nie sú šampiňóny mäkké. Na záver primiešate topený syr a smotanu. Všetko spolu zamiešajte, nechajte prevrieť, podľa potreby dochuťte a dozdobte bylinkami. Do hotovej omáčky vmiešajte gnocchi a servírujte horúce.

Tip: Ak chcete výrazne voňavú omáčku, určite siahnite po tymiane, naopak, pre jemnosť, ale pestrosť použite petržlenovú alebo zelerovú vňať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 593
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 417
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 637
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 545
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 7 661
  6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 550
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 670
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 176
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 975
  10. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 3 901

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner a Rusko do väzby nepôjdu, rozhodol súd

Špecializovaný trestný súd v sobotu viac ako osem hodín rozhodoval tom, či budú Kočner a Rusko stíhaní vo väzbe.

EKONOMIKA

Mestá už môžu vykázať staré autá z centier, ale veľmi nechcú

Ministerstvo vytvorilo priestor na vytváranie zón s nízkymi emisiami.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.