Taliansko podomácky

Nebojte sa zemiakového cesta a vyskúšajte pravé domáce gnocchi

(Zdroj: Fotolia)

.

Domáce zemiakové gnocchi
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • kilo múčnatých zemiakov
  • 2 vajíčka
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • soľ
  • polohrubá múka na pomúčenia dosky

Umyté zemiaky dajte variť do slanej vody na 10 - 15 minút. Po dovarení ich sceďte, nechajte odpariť, ošúpte a najemno prelisujte cez pákový lis na zemiaky alebo za pomoci mäsového mlynčeka. Obidva druhy múky zmiešajte dokopy. K zemiakovej hmote pridajte vajíčka a postupne zapracúvajte múku, kým vám nevznikne hladké ale krehké cesto. Z neho vypracujte rukami na pomúčenej doske valčeky, ktoré nakrájajte na 2 - 3 cm časti. Z nich vytvarujte rukami guľky, na ktorých za pomoci vidličky a palca vytvoríte vrúbiky. Pripravené gnocchi odvarte v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Vyberajte ich priebežne dierovanou naberačkou alebo sitkom. Servírujte preliate omáčkou.

Kým dokončíte omáčku, je dobré gnocchi udržiavať v teple. Stačí, ak ich v miske zmiešate s maslom alebo olejom a položíte nad hrniec s horúcou vodou. Naopak, uvarené gnocchi vám v chladničke vydržia dva dni a v mrazničke i niekoľko týždňov.

Tip: Nie je na škodu celý proces mletia zemiakov zopakovať. Cesto bude vzdušnejšie. Spracovávanie cesta záleží od vašej šikovnosti a zručnosti. Z cesta sa nesmie stať gumovitá hmota. Malo by byť hladké, tvárne, držať pokope ale nelepiť sa. Správnu konzistenciu cesta si môžete overiť vhodením kúska do vriacej vody. Ak je gnocch príliš mäkký alebo sa vo vode rozpadol je lepšie pridať trošku múky. Rozkrájané hladké gnocchi môžete rovno odvariť vo vode. Keďže v zárezoch lepšie drží omáčka, je lepšie každý kúsok v dlaniach vypracovať na guľôčku, tú za pomoci palca sploštite o opak vidličky a zrolujete ju smerom od seba. Vznikne gnocch v tvare mušle s jemným rebrovaním.


Paradajková omáčka s parmezánom
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g posekaných paradajok
  • 200 g paradajkového pretlaku
  • 50 g špenátu
  • 100 g parmezánu
  • 40 ml studenej vody
  • 1 cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového leja
  • štipka cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a cesnak ošúpte, nakrájajte nadrobno a osmažte na olivovom oleji. Pridajte posekané lúpané paradajky, pretlak a vodu. Dochuťte cukrom, soľou a korením a na malom plameni varte približne 20 minút. Špenátové listy premyte a rozkrájajte. Parmezán nastrúhajte. Po odstavení a dochutení omáčky do nej vmiešajte špenát. Omáčkou prelejte gnocchi a posypte parmezánom. Dozdobiť môžete lístkami šalvie, bazalky alebo paradajkou sušenou na slnku.

Tip: Na jednu porciu počítajte približne s dvadsiatimi gnocchmi. Ak nemáte po ruke čerstvé zrelé mäsité paradajky, pokojne siahnite po konzerve.


Smotanovo-šampiňónová omáčka
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • 200 ml smotany
  • 100 g topeného syra
  • čerstvé bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a šampiňóny očistite a nakrájajte. Na panvici zahrejte olivový olej a kúsky húb spolu s cibuľou na ňom opražte. Podlejte vývarom ochuťte soľou a korením a duste pod pokrievkou pokiaľ nie sú šampiňóny mäkké. Na záver primiešate topený syr a smotanu. Všetko spolu zamiešajte, nechajte prevrieť, podľa potreby dochuťte a dozdobte bylinkami. Do hotovej omáčky vmiešajte gnocchi a servírujte horúce.

Tip: Ak chcete výrazne voňavú omáčku, určite siahnite po tymiane, naopak, pre jemnosť, ale pestrosť použite petržlenovú alebo zelerovú vňať.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  3. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  4. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  6. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám
  7. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom
  8. Top First moment dovolenky na leto 2018
  9. Na tohtoročných trhoch pred Auparkom vystúpi aj Katka Koščová
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté
  1. Naše mobilné bankovníctvo si prišli vyskúšať novinári z Rakúska
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  3. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  4. Bezplatné rozšírenie do prehliadača
  5. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť.
  6. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  7. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  8. HB Reavis sťahuje žiadosť na pridelenie osvedčenia o Smart City
  9. Do zóny Nové Nivy v Bratislave pribudne projekt
  10. Ako sa zmenili autá za štvrťstoročie?
  1. Top First moment dovolenky na leto 2018 6 514
  2. Reportáž: Jaternice a klobásy pred jedením netreba šúpať 5 175
  3. Projekt Zig Zag dokázal, že Slováci túžia po zaujímavom bývaní 3 414
  4. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 3 197
  5. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 2 366
  6. Toto sú najlepší umelci za uplynulý rok 2 208
  7. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 2 020
  8. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 7,25 % p.a. 1 793
  9. Ako pôjdu vlaky po novom? Mení sa cestovný poriadok 1 684
  10. Elektronizácia verejnej správy? V Nemecku je rozhodnuté 1 571

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zbrane zo Slovenska znovu zabíjali v zahraničí

Hoci sa medzinárodná operácia začala už v marci, slovenského predajcu zbraní doteraz nikto nekontaktoval.

DOMOV

Rok 1994: Keď sa valec Mečiar naplno rozbehol krajinou

Vladimíra Mečiara z postup premiéra dvakrát odvolali a vždy sa vrátil.

DOMOV

Dobré ráno: Slovensko sa stalo zbraňovým rajom pre teroristov

Zbrane zo Slovenska zásobujú mafiánov.

KOMENTÁRE

Rusi odchádzajú, Sýria ďalej trpí

Účet za Sýriu sme už dostali a je ním vystrájanie dvoch veľmocí v úpadku.

Neprehliadnite tiež

Virginia Apgarová: Vlastné deti nemala, no zachránila milióny novorodencov

V rámci pôrodníctva priniesla revolučný nápad.

Tehotenský test už nebude rovnaký, budete ho môcť spláchnuť

Splachovateľný a kompostovateľný test príde na trh v roku 2018.

Zuzana Porubjaková: Štve ma, keď hranie niekto fláka

V roku 2018 ju diváci uvidia v novom seriáli aj filme, divadlo je jej druhý domov a z emócií je jej najbližší smútok.

Trendom roka 2018 je Ultra Violet, farba vesmíru aj kvetov

Fialová bude vládnuť móde, dizajnu aj líčeniu.

Vzťahová poradňa: Neviem, ako sa mám rozísť s príliš kontrolujúcim partnerom

Čo robiť, ak nechcete ublížiť rozchodom partnerovi a ak sa hanbíte za kamarátku, ktorá miluje všetko nadprirodzené?