Taliansko podomácky

Nebojte sa zemiakového cesta a vyskúšajte pravé domáce gnocchi

(Zdroj: Fotolia)

.

Domáce zemiakové gnocchi
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • kilo múčnatých zemiakov
  • 2 vajíčka
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • soľ
  • polohrubá múka na pomúčenia dosky

Umyté zemiaky dajte variť do slanej vody na 10 - 15 minút. Po dovarení ich sceďte, nechajte odpariť, ošúpte a najemno prelisujte cez pákový lis na zemiaky alebo za pomoci mäsového mlynčeka. Obidva druhy múky zmiešajte dokopy. K zemiakovej hmote pridajte vajíčka a postupne zapracúvajte múku, kým vám nevznikne hladké ale krehké cesto. Z neho vypracujte rukami na pomúčenej doske valčeky, ktoré nakrájajte na 2 - 3 cm časti. Z nich vytvarujte rukami guľky, na ktorých za pomoci vidličky a palca vytvoríte vrúbiky. Pripravené gnocchi odvarte v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Vyberajte ich priebežne dierovanou naberačkou alebo sitkom. Servírujte preliate omáčkou.

Kým dokončíte omáčku, je dobré gnocchi udržiavať v teple. Stačí, ak ich v miske zmiešate s maslom alebo olejom a položíte nad hrniec s horúcou vodou. Naopak, uvarené gnocchi vám v chladničke vydržia dva dni a v mrazničke i niekoľko týždňov.

Tip: Nie je na škodu celý proces mletia zemiakov zopakovať. Cesto bude vzdušnejšie. Spracovávanie cesta záleží od vašej šikovnosti a zručnosti. Z cesta sa nesmie stať gumovitá hmota. Malo by byť hladké, tvárne, držať pokope ale nelepiť sa. Správnu konzistenciu cesta si môžete overiť vhodením kúska do vriacej vody. Ak je gnocch príliš mäkký alebo sa vo vode rozpadol je lepšie pridať trošku múky. Rozkrájané hladké gnocchi môžete rovno odvariť vo vode. Keďže v zárezoch lepšie drží omáčka, je lepšie každý kúsok v dlaniach vypracovať na guľôčku, tú za pomoci palca sploštite o opak vidličky a zrolujete ju smerom od seba. Vznikne gnocch v tvare mušle s jemným rebrovaním.


Paradajková omáčka s parmezánom
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g posekaných paradajok
  • 200 g paradajkového pretlaku
  • 50 g špenátu
  • 100 g parmezánu
  • 40 ml studenej vody
  • 1 cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového leja
  • štipka cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a cesnak ošúpte, nakrájajte nadrobno a osmažte na olivovom oleji. Pridajte posekané lúpané paradajky, pretlak a vodu. Dochuťte cukrom, soľou a korením a na malom plameni varte približne 20 minút. Špenátové listy premyte a rozkrájajte. Parmezán nastrúhajte. Po odstavení a dochutení omáčky do nej vmiešajte špenát. Omáčkou prelejte gnocchi a posypte parmezánom. Dozdobiť môžete lístkami šalvie, bazalky alebo paradajkou sušenou na slnku.

Tip: Na jednu porciu počítajte približne s dvadsiatimi gnocchmi. Ak nemáte po ruke čerstvé zrelé mäsité paradajky, pokojne siahnite po konzerve.


Smotanovo-šampiňónová omáčka
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • 200 ml smotany
  • 100 g topeného syra
  • čerstvé bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a šampiňóny očistite a nakrájajte. Na panvici zahrejte olivový olej a kúsky húb spolu s cibuľou na ňom opražte. Podlejte vývarom ochuťte soľou a korením a duste pod pokrievkou pokiaľ nie sú šampiňóny mäkké. Na záver primiešate topený syr a smotanu. Všetko spolu zamiešajte, nechajte prevrieť, podľa potreby dochuťte a dozdobte bylinkami. Do hotovej omáčky vmiešajte gnocchi a servírujte horúce.

Tip: Ak chcete výrazne voňavú omáčku, určite siahnite po tymiane, naopak, pre jemnosť, ale pestrosť použite petržlenovú alebo zelerovú vňať.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  3. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  4. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  5. Zábavný aj sebavedomý
  6. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  7. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  8. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  9. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  1. Premier Club Nitra: Výborne čapovanú Plzeň hľadajte v centre
  2. Konferencia o využívaní ITP v trestnom konaní splnila svoj cieľ
  3. Nadácia Poštovej banky podporí grantom folklór a tradície
  4. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  5. Najlepšie obnovený bytový dom 2016 je v Prešove
  6. Prednáška holandského veľvyslanca na EU v Bratislave
  7. Zákaznícky servis Martinusu sa dostal medzi svetovú špičku
  8. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci
  9. Poradňa: Ako vybrať účet pre mladých
  10. Sajfa odkázal študentom:„Buďte nároční a vydržte!“
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 25 936
  2. Päť tipov na dovolenku počas Veľkej noci 6 124
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 4 744
  4. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 4 166
  5. Zábavný aj sebavedomý 3 802
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 3 418
  7. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností 3 354
  8. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 166
  9. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 3 027
  10. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 2 369

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Golfista, ktorý sa vzoprel Mečiarovi (profil Františka Gauliedera)

Minulý rok uplynulo 20 rokov odvtedy, ako parlament protiprávne zbavil Františka Gauliedera mandátu. Exposlanec v sobotu nadránom zomrel.

PLUS

Bezdomovec, ktorý pil drahé víno a 42-krát daroval krv

Štefan Karner žil osem rokov na ulici. Netradične.

NITRA

Bývalého poslanca parlamentu Gauliedera našli mŕtveho

Príčiny smrti vyšetruje polícia.

Neprehliadnite tiež

Desať osviežujúcich ananásových receptov pre váš sladký víkend

Ananás je vďačnou surovinou, ktorá dokonale pristane koláčom a tortám. Vyskúšajte niektorý z receptov počas voľných dní.

Hormonálna antikoncepcia ochráni ženy pred rakovinou až na tridsať rokov

Vedci zbierali dáta od tisícok žien takmer 44 rokov. Výsledkom je najväčšia štúdia o tabletkovej antikoncepcii.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Humoristka a glosátorka Elena Vacvalová hovorí o tom, prečo sa nestala herečkou a čo pre ňu znamená zmysel pre humor.

Jarné upratovanie v tele: Návod na účinnú očistu

Jarné obdobie je ideálne na prečistenie organizmu.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop