SME

Taliansko podomácky

Nebojte sa zemiakového cesta a vyskúšajte pravé domáce gnocchi

(Zdroj: Fotolia)

.

Domáce zemiakové gnocchi
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • kilo múčnatých zemiakov
  • 2 vajíčka
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • soľ
  • polohrubá múka na pomúčenia dosky

Umyté zemiaky dajte variť do slanej vody na 10 - 15 minút. Po dovarení ich sceďte, nechajte odpariť, ošúpte a najemno prelisujte cez pákový lis na zemiaky alebo za pomoci mäsového mlynčeka. Obidva druhy múky zmiešajte dokopy. K zemiakovej hmote pridajte vajíčka a postupne zapracúvajte múku, kým vám nevznikne hladké ale krehké cesto. Z neho vypracujte rukami na pomúčenej doske valčeky, ktoré nakrájajte na 2 - 3 cm časti. Z nich vytvarujte rukami guľky, na ktorých za pomoci vidličky a palca vytvoríte vrúbiky. Pripravené gnocchi odvarte v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Vyberajte ich priebežne dierovanou naberačkou alebo sitkom. Servírujte preliate omáčkou.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Kým dokončíte omáčku, je dobré gnocchi udržiavať v teple. Stačí, ak ich v miske zmiešate s maslom alebo olejom a položíte nad hrniec s horúcou vodou. Naopak, uvarené gnocchi vám v chladničke vydržia dva dni a v mrazničke i niekoľko týždňov.

Tip: Nie je na škodu celý proces mletia zemiakov zopakovať. Cesto bude vzdušnejšie. Spracovávanie cesta záleží od vašej šikovnosti a zručnosti. Z cesta sa nesmie stať gumovitá hmota. Malo by byť hladké, tvárne, držať pokope ale nelepiť sa. Správnu konzistenciu cesta si môžete overiť vhodením kúska do vriacej vody. Ak je gnocch príliš mäkký alebo sa vo vode rozpadol je lepšie pridať trošku múky. Rozkrájané hladké gnocchi môžete rovno odvariť vo vode. Keďže v zárezoch lepšie drží omáčka, je lepšie každý kúsok v dlaniach vypracovať na guľôčku, tú za pomoci palca sploštite o opak vidličky a zrolujete ju smerom od seba. Vznikne gnocch v tvare mušle s jemným rebrovaním.

SkryťVypnúť reklamu

Paradajková omáčka s parmezánom
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g posekaných paradajok
  • 200 g paradajkového pretlaku
  • 50 g špenátu
  • 100 g parmezánu
  • 40 ml studenej vody
  • 1 cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového leja
  • štipka cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a cesnak ošúpte, nakrájajte nadrobno a osmažte na olivovom oleji. Pridajte posekané lúpané paradajky, pretlak a vodu. Dochuťte cukrom, soľou a korením a na malom plameni varte približne 20 minút. Špenátové listy premyte a rozkrájajte. Parmezán nastrúhajte. Po odstavení a dochutení omáčky do nej vmiešajte špenát. Omáčkou prelejte gnocchi a posypte parmezánom. Dozdobiť môžete lístkami šalvie, bazalky alebo paradajkou sušenou na slnku.

Tip: Na jednu porciu počítajte približne s dvadsiatimi gnocchmi. Ak nemáte po ruke čerstvé zrelé mäsité paradajky, pokojne siahnite po konzerve.

SkryťVypnúť reklamu

Smotanovo-šampiňónová omáčka
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • 200 ml smotany
  • 100 g topeného syra
  • čerstvé bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a šampiňóny očistite a nakrájajte. Na panvici zahrejte olivový olej a kúsky húb spolu s cibuľou na ňom opražte. Podlejte vývarom ochuťte soľou a korením a duste pod pokrievkou pokiaľ nie sú šampiňóny mäkké. Na záver primiešate topený syr a smotanu. Všetko spolu zamiešajte, nechajte prevrieť, podľa potreby dochuťte a dozdobte bylinkami. Do hotovej omáčky vmiešajte gnocchi a servírujte horúce.

Tip: Ak chcete výrazne voňavú omáčku, určite siahnite po tymiane, naopak, pre jemnosť, ale pestrosť použite petržlenovú alebo zelerovú vňať.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Čo bude toto leto in?
  2. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  3. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  4. Kam smerujú peniaze bohatých?
  5. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  6. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je
  7. Prémiové bankovníctvo je dnes o osobnom prístupe a inováciách
  8. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  1. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  2. Čo bude toto leto in?
  3. Najkrajšie letné túry, cyklotrasy, jazerá a pamiatky v Rakúsku
  4. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie
  5. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú
  6. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum
  7. Crème de la Crème štartuje už čoskoro
  8. Kam smerujú peniaze bohatých?
  1. „Dracula“ z Banskej Bystrice. K športu sa dostal z recesie 8 979
  2. Krmivá pre psov inak: naozaj záleží na tom, čo pes je 8 597
  3. Kam smerujú peniaze bohatých? 4 800
  4. Starý? Tučný? Exot? Pod červenou strechou sa nálepky nedávajú 3 616
  5. V Košiciach vzniká nové digitálne epicentrum 3 285
  6. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad 2 966
  7. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 2 462
  8. Crème de la Crème štartuje už čoskoro 2 118
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Ilustračné foto.

Únia sa po odvrátení USA môže posunúť do roly svetovej veľmoci.


20
Harvard je najnovším terčom Trumpa proti zahraničným študentom, ktorí sa zúčastnili na propalestínskych protestoch.

Predtým univerzite už škrtol financie.


5
Michal Konrád v svojej reštaurácii Moozi.

Pred pár mesiacmi si otvoril reštauráciu.


10
Protest Bratislava nie je Moskva, Slovensko je Európa.

O tom, či a kedy sa zo Slovenska stane ruská gubernia, nerozhodnú vojaci a politici, ale strata našej citlivosti.


Pavel Sibyla 4
  1. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  2. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  3. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  4. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  5. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  6. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  7. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  8. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  1. Viktor Pamula: Slovenský zväz ľadovej hanby 17 200
  2. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 10 445
  3. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 8 510
  4. Anna Brawne: Pridrahý Robo, nebolo tých klamstiev už dosť? 8 282
  5. Ivan Čáni: Pobavený Fico ako nevinné batoľa. 7 866
  6. Natália Milanová: Nové záchody na ministerstve kultúry smrdia. Poriadne smrdia. 7 709
  7. Branko Štefanatný: Hráči z KHL nie, Šatan nie! 7 023
  8. Ján Valchár: O Istanbule a vybrakovaných skladoch tankov 5 548
  1. Marian Nanias: X (Röntgenové) lúče, alebo Gama žiarenie? Aký je rozdiel...
  2. Marcel Rebro: Nebezpečný terorista s valaškou a mierumilovný rasista so samopalom
  3. Anna Brawne: Pán minister, to naše zdravotníctvo som už zachránila ja, preto je najvyšší čas, aby ste zo seba prestali robiť šaša!
  4. Roman Kebísek: Štefánikova priateľka Weissová o ňom: Je to dobyvateľ
  5. Radko Mačuha: Fico je kráľ politickej džungle.
  6. INESS: Energetická pomoc – adresnosť v nedohľadne
  7. Věra Tepličková: "I napriek tomu, že ste žena, buďte slušná."
  8. Radko Mačuha: Šmejdi" sa menia. Predražené hrnce nahradili politikou.
reklama
SkryťZatvoriť reklamu