SME
Štvrtok, 12. december, 2019 | Meniny má Otília

Taliansko podomácky

Nebojte sa zemiakového cesta a vyskúšajte pravé domáce gnocchi

(Zdroj: Fotolia)

.

Domáce zemiakové gnocchi
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • kilo múčnatých zemiakov
  • 2 vajíčka
  • 200 g hladkej múky
  • 100 g polohrubej múky
  • soľ
  • polohrubá múka na pomúčenia dosky

Umyté zemiaky dajte variť do slanej vody na 10 - 15 minút. Po dovarení ich sceďte, nechajte odpariť, ošúpte a najemno prelisujte cez pákový lis na zemiaky alebo za pomoci mäsového mlynčeka. Obidva druhy múky zmiešajte dokopy. K zemiakovej hmote pridajte vajíčka a postupne zapracúvajte múku, kým vám nevznikne hladké ale krehké cesto. Z neho vypracujte rukami na pomúčenej doske valčeky, ktoré nakrájajte na 2 - 3 cm časti. Z nich vytvarujte rukami guľky, na ktorých za pomoci vidličky a palca vytvoríte vrúbiky. Pripravené gnocchi odvarte v osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch. Vyberajte ich priebežne dierovanou naberačkou alebo sitkom. Servírujte preliate omáčkou.

Článok pokračuje pod video reklamou

Kým dokončíte omáčku, je dobré gnocchi udržiavať v teple. Stačí, ak ich v miske zmiešate s maslom alebo olejom a položíte nad hrniec s horúcou vodou. Naopak, uvarené gnocchi vám v chladničke vydržia dva dni a v mrazničke i niekoľko týždňov.

Tip: Nie je na škodu celý proces mletia zemiakov zopakovať. Cesto bude vzdušnejšie. Spracovávanie cesta záleží od vašej šikovnosti a zručnosti. Z cesta sa nesmie stať gumovitá hmota. Malo by byť hladké, tvárne, držať pokope ale nelepiť sa. Správnu konzistenciu cesta si môžete overiť vhodením kúska do vriacej vody. Ak je gnocch príliš mäkký alebo sa vo vode rozpadol je lepšie pridať trošku múky. Rozkrájané hladké gnocchi môžete rovno odvariť vo vode. Keďže v zárezoch lepšie drží omáčka, je lepšie každý kúsok v dlaniach vypracovať na guľôčku, tú za pomoci palca sploštite o opak vidličky a zrolujete ju smerom od seba. Vznikne gnocch v tvare mušle s jemným rebrovaním.


Paradajková omáčka s parmezánom
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g posekaných paradajok
  • 200 g paradajkového pretlaku
  • 50 g špenátu
  • 100 g parmezánu
  • 40 ml studenej vody
  • 1 cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového leja
  • štipka cukru
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a cesnak ošúpte, nakrájajte nadrobno a osmažte na olivovom oleji. Pridajte posekané lúpané paradajky, pretlak a vodu. Dochuťte cukrom, soľou a korením a na malom plameni varte približne 20 minút. Špenátové listy premyte a rozkrájajte. Parmezán nastrúhajte. Po odstavení a dochutení omáčky do nej vmiešajte špenát. Omáčkou prelejte gnocchi a posypte parmezánom. Dozdobiť môžete lístkami šalvie, bazalky alebo paradajkou sušenou na slnku.

Tip: Na jednu porciu počítajte približne s dvadsiatimi gnocchmi. Ak nemáte po ruke čerstvé zrelé mäsité paradajky, pokojne siahnite po konzerve.


Smotanovo-šampiňónová omáčka
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g šampiňónov
  • 1 cibuľa
  • 2 PL olivového oleja
  • 300 ml kuracieho vývaru
  • 200 ml smotany
  • 100 g topeného syra
  • čerstvé bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu a šampiňóny očistite a nakrájajte. Na panvici zahrejte olivový olej a kúsky húb spolu s cibuľou na ňom opražte. Podlejte vývarom ochuťte soľou a korením a duste pod pokrievkou pokiaľ nie sú šampiňóny mäkké. Na záver primiešate topený syr a smotanu. Všetko spolu zamiešajte, nechajte prevrieť, podľa potreby dochuťte a dozdobte bylinkami. Do hotovej omáčky vmiešajte gnocchi a servírujte horúce.

Tip: Ak chcete výrazne voňavú omáčku, určite siahnite po tymiane, naopak, pre jemnosť, ale pestrosť použite petržlenovú alebo zelerovú vňať.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka
  2. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  3. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  4. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  5. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  6. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  7. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť?
  8. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  9. 7 tipov, ako zariadiť malú kuchyňu
  10. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny
  1. Vianočné trhy vďaka inovácii pomáhajú rodinám v ohrození
  2. Výnos 5,5 % alebo 15 % p.a.?
  3. Triedený odpad nekončí na jednej kope. Vysvetľujeme to už roky
  4. Slovenská sporiteľňa pomôže svojim klientom zo zničenej bytovky
  5. Vianočné trhy na zámku Schloss Hof „na skok“ od Bratislavy
  6. Nový cestovný poriadok ŽSR z vášho regiónu v denníku SME
  7. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú?
  8. ŠKODA AUTO Slovensko vysadila v Petržalke stromovú alej
  9. Predíďte úniku dokumentov. Označkujte ich
  10. Nákup darčekov môže byť tento týždeň výhodnejší
  1. Horskí záchranári sa vás vždy opýtajú túto otázku. Viete akú? 26 592
  2. Aj po tridsiatke stále hýria. Čo bráni mladým vyrásť? 23 494
  3. Ceny bytov rekordne rastú. Niektorých sa to však netýka 13 321
  4. Rezerváciou first moment dovolenky viete ušetriť aj 40% z ceny 12 530
  5. Aké proteíny sú najzdravšie? Našli sme odpoveď 11 652
  6. SME.sk dosiahlo v novembri rekordný počet predplatiteľov 10 143
  7. Vlastné auto alebo lízing? Porovnali sme ich výhodnosť 8 224
  8. Ťažko uveriť, že aj takto kvalitne sa dá študovať na Slovensku 7 938
  9. Agadir je úplne iný ako zvyšok Maroka 7 744
  10. Každodenne sa na cestách zraní veľa detí 7 664

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

Dobré ráno

Dobré ráno: Okolo majetku Bašternáka sa dejú čudné veci

Ako skončí majetok odsúdeného daňového podvodníka?

Podcast Dobré Ráno
Stĺpček Jakuba Fila

Snáď si tie deti tú tvár Smeru nebudú pamätať

Nahnevaný Fico sa snaží pôsobiť milo a vtipne, je však skôr trápny.

Dobehne Johnsona osud Mayovej? Britské voľby rozhodnú o brexite

Tri scenáre vývoja po britských voľbách.

Premiér si v kampani vyskúšal aj prácu mliekara.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Lekári sú vraj neustálym terčom kritiky. Akoby na to nebol dôvod

Je horší homeopat v telke alebo konšpirujúca lekárka?

Michaela Žureková

Psychologička: Hru s rodičmi žiadne dieťa za telefón nevymení

Zuzana Vojtová hovorí o dôležitosti spoločenských hier.

Zuzana Vojtová
Gloria Steinem