Voňavé a chrumkavé domáce pečivo

Nik neodolá vôni rozliehajúcej sa až k susedom, chrumkavej a zároveň jemnej chuti čerstvého teplého pečiva. Viete ako na to?

(Zdroj: AP Photo/Matthew Mead)

Aby sa kúzlo podarilo

  • Ručne spracovávané cesto vyžaduje čas. Čím dlhšie sa mu budete venovať, tým nadýchanejší váš chlieb bude. Proces miesenia a kysnutia môžete opakovať aj päťkrát.
  • Napadlo vám niekedy, prečo chlieb z obchodu chutí tak dobre a voňavo? Je to vďaka mletému koriandru. Dobrými pomocníkmi sú aj rasca či fenikel. Nebojte sa skúsiť i sušený tymian a rozmarín, ktorý dodá chlebu prímorskú chuť.
  • Povrch chleba počas pečenia v rúre môžete potierať mliekom, čím docielite mäkšiu kôrku, alebo studenou osolenou vodou pre kôrku chrumkavejšiu.
  • Ak chlieb pred pečením narežete dvomi-tromi priečnymi rezmi, lepšie sa odparí a prepečie.
  • Po dopečení je vhodné chlieb okamžite vybrať z rúry alebo vyklopiť z formy a nechať vychladnúť na kovovej mriežke, ktorá zaistí odchádzanie horúcej pary aj zospodu. To zabráni rozmočeniu kôrky.
  • Pri skladovaní nič nepokazíte, ak chlieb po čiastočnom vychladnutí zabalíte do čistej bielej bavlnenej utierky.
  • Pred prvým ochutnaním by ste mali nechať chlieb vychladnúť, inak sa nebude dať krájať a zbytočne jeho striedku postláčate. Na chlieb a pečivo je najlepšie použiť ostrý nôž so zúbkami.
  • Hovorí sa, že správne upečený chlieb spoznáte tak, ak poklepkáte na jeho spodnú stranu a on bude vydávať dutý zvuk.
ico

Iný kraj, iný mrav...

    • Najdôležitejšou surovinou na výrobu pečiva je múka. Ak nie ste odkázaní na bezlepkovú diétu, váš výber môže byť pestrý a môžete experimentovať. Okrem hotových zmesí od rôznych výrobcov si môžete pripraviť i vlastnú zmes múk. Siahnuť môžete po hladkej T650 na prípravu bieleho chleba, ražnej a vyrážkovej múke určenej na prípravu tmavého chleba, ale i po zdravej celozrnej múke.
  • Keďže chlieb pečený doma nikdy nechutí presne tak ako ten z obchodu, mali by ste sa poobzerať po okolitých mlynoch alebo pekárňach a skúsiť zohnať pravú chlebovú múku. Do chlebových zmesí sú často pridávané i mleté zrná ryže, pohánky či prosa, skúste im dať šancu aj vy.
  • Na zemiakový chlieb možno použiť predvarené prelisované zemiaky, siahnuť však môžete i po práškovej forme na prípravu zemiakovej kaše a cesta.
  • Neodmysliteľnou súčasťou chlebov je droždie. Použiť môžete čerstvé i sušené.
  • Tekutiny sú spúšťače kvasenia. Je len na vás, či zvolíte obyčajnú vodu, sladké mlieko, cmar alebo acidofilné mlieko.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako na refinancovanie hypotéky
  2. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  3. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  4. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  6. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  9. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania
  10. Splnený sen
  1. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  2. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  3. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  4. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  5. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  6. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  7. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  8. Top Ten najviac prehliadaných vozidiel na trhu
  9. Vysoká hra o súdne trovy
  10. 60 rokov európskej integrácie: úspechy a výzvy
  1. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 14 084
  2. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 9 601
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 4 771
  4. Za 30 rokov sa cena fotovoltických panelov znížila 100-násobne 2 837
  5. Splnený sen 1 940
  6. Títo Slováci sa rozhodli zveľadiť svoje okolie 1 832
  7. Neobjavené emiráty Fujairah a Ajman 1 503
  8. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 1 223
  9. Majte všetky svoje účty za energie pod kontrolou 992
  10. Ako na refinancovanie hypotéky 957

Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Šitie bez umŕtvenia či facka. Pôrody sprevádza aj násilie, tvrdia aktivistky

Prednostovia pôrodnickych kliník násilie na rodičkách odmietajú.

KOMENTÁRE

Kotleba. Chlap, ktorý postavil Slovensko do pozoru

Zaprášený a vyblednutý strašiak v poli nás zmobilizoval.

Neprehliadnite tiež

Na materskej rozbehla biznis na Amazone. Čo radí začínajúcim podnikateľkám?

Zuzana Sotáková je ukážkou, ako odvážny plán dotiahnuť do úspešného konca.

Facky, traumy, málo ľudskosti. Aj tak zobrazuje dokument slovenské pôrodníctvo

Na Slovensku sa znova hovorí o pôrodoch, začínajú sa ozývať hlasy traumatizovaných žien.

Viete, ako pripraviť gaštany? Tu sú tipy ako na to

Najpopulárnejšia jesenná pochúťka sa dá variť, piecť aj opekať.