Voňavé a chrumkavé domáce pečivo

Nik neodolá vôni rozliehajúcej sa až k susedom, chrumkavej a zároveň jemnej chuti čerstvého teplého pečiva. Viete ako na to?

(Zdroj: AP Photo/Matthew Mead)

Aby sa kúzlo podarilo

  • Ručne spracovávané cesto vyžaduje čas. Čím dlhšie sa mu budete venovať, tým nadýchanejší váš chlieb bude. Proces miesenia a kysnutia môžete opakovať aj päťkrát.
  • Napadlo vám niekedy, prečo chlieb z obchodu chutí tak dobre a voňavo? Je to vďaka mletému koriandru. Dobrými pomocníkmi sú aj rasca či fenikel. Nebojte sa skúsiť i sušený tymian a rozmarín, ktorý dodá chlebu prímorskú chuť.
  • Povrch chleba počas pečenia v rúre môžete potierať mliekom, čím docielite mäkšiu kôrku, alebo studenou osolenou vodou pre kôrku chrumkavejšiu.
  • Ak chlieb pred pečením narežete dvomi-tromi priečnymi rezmi, lepšie sa odparí a prepečie.
  • Po dopečení je vhodné chlieb okamžite vybrať z rúry alebo vyklopiť z formy a nechať vychladnúť na kovovej mriežke, ktorá zaistí odchádzanie horúcej pary aj zospodu. To zabráni rozmočeniu kôrky.
  • Pri skladovaní nič nepokazíte, ak chlieb po čiastočnom vychladnutí zabalíte do čistej bielej bavlnenej utierky.
  • Pred prvým ochutnaním by ste mali nechať chlieb vychladnúť, inak sa nebude dať krájať a zbytočne jeho striedku postláčate. Na chlieb a pečivo je najlepšie použiť ostrý nôž so zúbkami.
  • Hovorí sa, že správne upečený chlieb spoznáte tak, ak poklepkáte na jeho spodnú stranu a on bude vydávať dutý zvuk.
ico

Iný kraj, iný mrav...

    • Najdôležitejšou surovinou na výrobu pečiva je múka. Ak nie ste odkázaní na bezlepkovú diétu, váš výber môže byť pestrý a môžete experimentovať. Okrem hotových zmesí od rôznych výrobcov si môžete pripraviť i vlastnú zmes múk. Siahnuť môžete po hladkej T650 na prípravu bieleho chleba, ražnej a vyrážkovej múke určenej na prípravu tmavého chleba, ale i po zdravej celozrnej múke.
  • Keďže chlieb pečený doma nikdy nechutí presne tak ako ten z obchodu, mali by ste sa poobzerať po okolitých mlynoch alebo pekárňach a skúsiť zohnať pravú chlebovú múku. Do chlebových zmesí sú často pridávané i mleté zrná ryže, pohánky či prosa, skúste im dať šancu aj vy.
  • Na zemiakový chlieb možno použiť predvarené prelisované zemiaky, siahnuť však môžete i po práškovej forme na prípravu zemiakovej kaše a cesta.
  • Neodmysliteľnou súčasťou chlebov je droždie. Použiť môžete čerstvé i sušené.
  • Tekutiny sú spúšťače kvasenia. Je len na vás, či zvolíte obyčajnú vodu, sladké mlieko, cmar alebo acidofilné mlieko.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?
  2. Pivovarníci rozdeľujú peniaze
  3. Najkrajšie americké národné parky
  4. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  5. Keď Slováci krotia morský vietor
  6. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate
  7. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov
  8. Robila som domáci džem z ovocia z Kauflandu. Ako to dopadlo?
  9. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 €
  10. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií
  1. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz?
  2. Pivovarníci rozdeľujú peniaze
  3. Najkrajšie americké národné parky
  4. Podceňovať skúšobné jazdy sa pri výbere vozidla neoplatí
  5. Slováci nakupujú viac slovenskej zeleniny a ovocia ako vlani
  6. Plánovaním financií vás ani prísnejšie podmienky nezaskočia
  7. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 €
  8. HB Reavis rozširuje svoje portfólio v Londýne už o piaty projekt
  9. Keď Slováci krotia morský vietor
  10. Ochrana pred tropickou horúčavou
  1. Najkrajšie americké národné parky 15 533
  2. 10 tipov z histórie: ako zbohatnúť podľa úspešných velikánov 10 721
  3. Prečo kupovať first moment na exotické destinácie už teraz? 9 136
  4. Porovnanie najobľúbenejších last minute destinácií 6 576
  5. Letná ponuka: Predplatné SME.sk len za 9,90 € 3 619
  6. Najvýhodnejšia dovolenka v Tatrách a Liptove 2 666
  7. Vizuálny smog je problém 2 608
  8. Už aj čerpacia stanica OMV Spišská Nová Ves je v novom šate 2 442
  9. Keď Slováci krotia morský vietor 2 326
  10. Zákazníkov sme odmenili darčekmi v hodnote 250 000 € 1 116

Hlavné správy zo Sme.sk

Komentár šéfredaktorky

Táto vražda nezapadne prachom

Ľudia, o ktorých Kuciak písal, dúfali, že po mesiacoch sa pozornosť verejnosti vrhne na niečo iné.

Neprehliadnite tiež

Pôrody môžu byť bezbolestnejšie. Ženy si budú lieky dávkovať samy

Revolučnú metódu plánujú zaviesť aj na Slovensku.

Toxické vzťahy na pracovisku? Niektorým typom ľudí sa radšej vyhnite

Niektorí oberajú o energiu, iní o čas. Ako si pomôcť?

Veľký zadok je veľký biznis. Liftingov pozadia každoročne pribúda

Pri operácii ženy riskujú pľúcnu embóliu.

Menej počúvajú a neveria v bolesť. Lekári liečia inak ako lekárky

Ženy počúvajú tri minúty, muži sotva jednu.

Prečo je ťažké prijať v živote zlyhania a ako nás môžu posúvať

Psychologička vysvetľuje, ako treba pristupovať k neúspechu.