Špekáčikové utopence
- 8 špekáčikov
- 3 cibule
- 3 PL horčice
- 100 g sterilizovanej kapie
- mleté čierne korenie
Na nálev:
- 500 ml vody
- 200 ml octu
- 3 bobkové listy
- 2 ČL celého korenia
- 1 ČL nového korenia
- štipka cukru
- štipka soli
Všetky suroviny na prípravu nálevu zmiešajte, povarte minimálne dve minúty a nechajte odpočívať. Cibuľu načistite a pokrájajte na plátky. Špekáčiky ošúpte, pozdĺžne ich nakrojte, aby sa dali roztvárať, ale neprekrojte ich úplne. Vnútro rezu každého špekáčika potrite horčicou, okoreňte a vložte doň plátok cibule. Takto pripravené špekáčiky ukladajte striedavo spolu so zvyšnou cibuľou a kúskami kapie do pohára. Zalejte nálevom a nechajte odležať v chlade najmenej päť dní.
Tip: Na utopencoch sa podpísali krajové špecifiká. Môžete vynechať potieranie horčicou, zato pridať do pohárov sterilizované uhorky, feferónky, baranie rohy, nakladané huby, čerstvú alebo kyslú kapustu, chren, balzamikový ocot alebo ich namiesto do octu naložiť do čierneho piva.