Prímorský nakladaný syr
- 200 g slaného tučného syra balkánskeho typu
- 50 g zelených olív bez kôstky
- 50 g čiernych olív bez kôstky
- 5 strúčikov cesnaku
- 1 menšia cibuľa
- plátok červenej hrubostennej papriky
- 1 čili paprička
- 200 – 300 ml olivového oleja
- čerstvé lístky šalvie
- niekoľko guľôčok farebného korenia
- zmes provensálskych byliniek
Cesnak ošúpte a dajte variť asi na minútu. Zlejte ho z vody a spolu s olivami nechajte na sitku odkvapkať. Cibuľu rozrežte na štvrtiny a rozoberte na jednotlivé vrstvy, papriku nakrájajte na pásiky, syr na kocky a do čili papričky urobte nožom jemné zárezy. Suroviny začnite vrstviť do pohára, do stredu vložte i čili papričku, šalviu, guľôčky korenia, provensálsku zmes a postup opakujte, kým nie je pohár plný. Zalejte olivovým olejom, navrch uložte lístky šalvie, dokonale uzavrite a nechajte niekoľko dní odležať na tmavom a chladnom mieste. Nezaškodí, ak po dvoch dňoch pohár na chvíľku prevrátite a opäť postavíte, aby sa olej a bylinky premiešali. Servírujte s čerstvým pečivom.
Tip: Ak vám ostane v pohári ochutený bylinkový olej, môžete ho využiť na prípravu šalátov.