Sila cvikly

Červená repa dokáže nielen predĺžiť krásu a život ale môže i výborne chutiť...

Ukrajinský boršč
Suroviny na viac porcií

  • 500 g bravčových rebierok
  • 300 g hovädzieho pleca
  • 2 cvikly
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 2 paradajky
  • 2 cibule
  • 2 zemiaky
  • 1 červená paprika
  • 150 g bielej kapusty
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 40 g bravčovej masti
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • hrsť predvarenej fazule
  • 1 ČL cukru
  • 1 PL octu
  • 2 bobkové listy
  • 2 nové korenia
  • 2 celé čierne korenia
  • sladká mletá paprika
  • nasekané bylinky (petržlenová vňať, kôpor...)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • kyslá smotana

Mäso opláchnite a dajte variť do 2 – 4 litrov vody spolu s novým a čierny korením, bobkovým listom a jednou cibuľou. Varte na pomalom plameni najmenej 1 a pol hodiny. Počas varenia odoberajte vyzrážanú bielkovinovú penu z mäsa. Medzitým očistite a nakrájajte všetku zeleninu na rezance. Na panvici rozohrejte polovicu masti, pridajte pokrájanú cviklu a mrkvu, poduste 5 minút, pridajte cukor, ocot, paradajky a všetko zalejte jednou naberačkou vývaru. Prikryte a uduste domäkka. Na druhej polovici masti speňte cibuľu a kapustu. 15 minút pred koncom varenia pridajte do vývaru soľ a ošúpaný zemiak vcelku. Uvarené mäso a zemiak z vývaru odoberte, vývar preceďte, aby neostala na dne hrnca žiadna kostička a vložte do neho všetku zeleninu. Medzitým mäso oberte, pokrájajte a po zmäknutí zeleniny vráťte späť do polievky. Nakoniec boršč dochuťte koreninami, bylinkami a prelisovaným cesnakom. Zahustite postrúhaným predvareným zemiakom a paradajkovým pretlakom. Pred servírovaním dozdobte kyslou smotanou, podávajte s čerstvým pečivom.

Tip: Boršč najlepšie chutí odstáty do druhého dňa. Pri chladnutí ho neprikrývajte pokrievkou, inak by si nezanechal svoju peknú farbu. Zohrievajte len toľko porcií polievky koľko potrebujete.


Šalát s cviklou, kuracím mäsom a syrom
Suroviny na 4 porcie

    • 4 stredne veľké cvikly
    • 2 dusené kuracie prsia
    • 100 g špenátu (roketa, rukola)
    • 1 červená cibuľa
    • 100 ml extra panenského olivového oleja
    • 2 PL červeného vínneho octu
    • 125 g syra s modrou plesňou
    • hrsť byliniek (petržlen, mäta...)
    • oriešky, vajíčko, olivy...
    • soľ, korenie podľa chuti

Cviklu zbavte listov tak, aby ste ponechali približne 4 cm dlhé stonky. Môžete ju jednoducho uvariť do mäkka a po vychladnutí ošúpať. Šalát však bude chutnejší ak každú cviklu zabalíte do hliníkovej fólie a vložíte ich na mriežku do rozohriatej rúry. Pri 180 stupňoch pečte približne 1 hodinu. Špajdľou skúste, či je mäkká až do stredu. Po zrezaní stonkovej časti cviklu ošúpte. Nakrájajte ich na rovnomerné kúsky spolu s cibuľou a mäsom. V miske zmiešajte olej s octom a korením, pridajte pokrájanú zeleninu, mäso, listy špenátu, namrvený syr s modrou plesňou, nasekané bylinky a všetko zľahka premiešajte. Nakoniec dochuťte soľou a pred servírovaním dozdobte podľa chuti orieškami, kúskami vajíčka natvrdo alebo olivami. Servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Do tohto typu šalátu je najvhodnejšie použiť zvyšky obratého pečeného alebo grilovaného kuraťa, ktoré každému kúsku zaistia výraznú chuť grilovacích korenín a vôňu pečenia.


Čokoládovo-cviklový zákusok
Suroviny na 4-6 porcií

    • 300 g cvikly
    • 170 g polohrubej múky
    • 100 g čokolády
    • 125 g masla
    • 170 g práškového cukru
    • 3 vajíčka
    • 30 g kakaa
    • 1 balíček prášku do pečiva
    • tuk a múku na vymastenie a vysypanie formy

Cviklu ošúpte a nastrúhajte najemno. Okrúhlu tortovú formu vymastite a vysypte múkou. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Maslo s čokoládou rozpustite nad parou. Vajíčka vymiešajte s cukrom do peny, a postupne do nich primiešavajte vlažnú rozpustenú čokoládu. Potom primiešajte postrúhanú cviklu a na záver múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto vlejte do formy a pečte približne 30-40 minút. Servírujte poprášené práškovým cukrom dozdobené šľahačkou alebo rozpustenou čokoládou.

Tip: Tento zákusok je obdobou mrkvovej torty s citrónovou polevu. Podobne ako pri strúhaní surovej mrkvy a cvikly si dávajte pozor na zafarbenie dlaní.


Čo všetko v nej nájdete?

  • Cvikla obsahuje vitamín E, ktorý spomaľuje starnutie, spevnenie vlasov a nechtov zabezpečia obsiahnutá meď, zinok a jód. Draslík, horčík a vápnik zabránia zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi, kremík spevní cievy a vláknina podporí trávenie.
  • Červená repa ďalej obsahuje všetky potrebné živiny na tvorbu krvi, ako sú okrem spomínanej medi a kremíka aj železo, kyselinu listovú či vitamíny C a B. Je preto odnepamäti považovaná a to nielen pre svoju farbu za bojovníka proti chudokrvnosti.
  • Okrem toho, že výskumy ukázali, že pravidelné konzumovanie cvikly znižuje zlý cholesterol, cvikla má vysoký obsah antioxidantu betanínu, vďaka ktorému má moc potlačiť alebo zamedziť vzniku rakovinových buniek.

Ako ju najlepšie využiť?

    • Surová cvikla sa veľmi hodí do studených šalátov, v ktorých najlepšie vynikne s cesnakom, chrenom, pomarančmi, jablkami či orechmi. Varená sa pridáva do šalátov na báze jogurtu, smotany alebo majonézy. Obidva druhy šalátov sú výborným doplnkom k mäsu. Najobyčajnejší šalát je v sladkokyslom náleve.
  • Z veľmi natenko nakrájanej surovej cvikly pripravíte okúzľujúce carpaccio. Okrem polievok je výborná i pečená, zapekaná, vynikne so slanými syrmi, nič nepokazíte ani fašírkami, nátierkami či slaným a sladkým pečivom.
  • Využiť môžete i jej farbu a to nielen do marmelád, kečupov, sirupov či zmrzlín a želé, ale aj na prifarbenie cesta na knedličky, ravioli či iné druhy cestovín až po farbenie veľkonočných vajíčok.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  2. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  4. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  5. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  6. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  7. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  8. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  9. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  10. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  1. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  2. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  3. Tréningové moduly HACCP online
  4. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  5. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  6. Slováci si nevedia predstaviť svoj deň bez chleba a pečiva
  7. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  10. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 449
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 330
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 232
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 12 316
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 8 216
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 5 475
  7. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 4 430
  8. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 4 390
  9. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 084
  10. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 3 770

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

India nemá ropu ani dostatok vody, no má ľudí a tí prinášajú čosi, čo nazývajú novou ropou

India bude krajinou veľkých dát. Otázka znie, či sa nestane aj krajinou veľkých únikov informácií.

PLUS

Dunajská Atlantída navždy zmizla pod vodou

Ako zmizlo jedno z najkurióznejších miest v Európe, ostrov Ada Kaleh.

PLUS

Odborník na výchovu: Mama má právo povedať dosť

Marek Herman hovorí, že dnešní rodičia majú na seba príliš vysoké nároky.

ŠPORT

Sagan: Môj fanklub a moji fanúšikovia sú dve veci

Majster sveta prišiel na Slovensko.

Neprehliadnite tiež

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.

Vzťahová poradňa: Randila som s frajerom mojej kamarátky. Mala by to vedieť?

Psychologička radí, kedy hovoriť druhým pravdu a kto má byť hviezdou vo vzťahu.

Valeria Schulczová: Treba vedieť prijímať aj naozaj drsnú kritiku

Autorka a režisérka uviedla úspešnú hru Leni v SND aj ľadovú šou Máša a medveď

Do školy alebo nie? Niektoré deti potrebujú viac času ako si rodičia myslia

Zistite, či je vaše dieťa pripravené na základnú školu.

Metternich, Valdštejnovci či Schwarzenbergovci: Spoznajte život šľachticov v Čechách

České pamiatky sa tento rok predstavia príťažlivými formami.