Sila cvikly

Červená repa dokáže nielen predĺžiť krásu a život ale môže i výborne chutiť...

Ukrajinský boršč
Suroviny na viac porcií

  • 500 g bravčových rebierok
  • 300 g hovädzieho pleca
  • 2 cvikly
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 2 paradajky
  • 2 cibule
  • 2 zemiaky
  • 1 červená paprika
  • 150 g bielej kapusty
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 40 g bravčovej masti
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • hrsť predvarenej fazule
  • 1 ČL cukru
  • 1 PL octu
  • 2 bobkové listy
  • 2 nové korenia
  • 2 celé čierne korenia
  • sladká mletá paprika
  • nasekané bylinky (petržlenová vňať, kôpor...)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • kyslá smotana

Mäso opláchnite a dajte variť do 2 – 4 litrov vody spolu s novým a čierny korením, bobkovým listom a jednou cibuľou. Varte na pomalom plameni najmenej 1 a pol hodiny. Počas varenia odoberajte vyzrážanú bielkovinovú penu z mäsa. Medzitým očistite a nakrájajte všetku zeleninu na rezance. Na panvici rozohrejte polovicu masti, pridajte pokrájanú cviklu a mrkvu, poduste 5 minút, pridajte cukor, ocot, paradajky a všetko zalejte jednou naberačkou vývaru. Prikryte a uduste domäkka. Na druhej polovici masti speňte cibuľu a kapustu. 15 minút pred koncom varenia pridajte do vývaru soľ a ošúpaný zemiak vcelku. Uvarené mäso a zemiak z vývaru odoberte, vývar preceďte, aby neostala na dne hrnca žiadna kostička a vložte do neho všetku zeleninu. Medzitým mäso oberte, pokrájajte a po zmäknutí zeleniny vráťte späť do polievky. Nakoniec boršč dochuťte koreninami, bylinkami a prelisovaným cesnakom. Zahustite postrúhaným predvareným zemiakom a paradajkovým pretlakom. Pred servírovaním dozdobte kyslou smotanou, podávajte s čerstvým pečivom.

Tip: Boršč najlepšie chutí odstáty do druhého dňa. Pri chladnutí ho neprikrývajte pokrievkou, inak by si nezanechal svoju peknú farbu. Zohrievajte len toľko porcií polievky koľko potrebujete.


Šalát s cviklou, kuracím mäsom a syrom
Suroviny na 4 porcie

    • 4 stredne veľké cvikly
    • 2 dusené kuracie prsia
    • 100 g špenátu (roketa, rukola)
    • 1 červená cibuľa
    • 100 ml extra panenského olivového oleja
    • 2 PL červeného vínneho octu
    • 125 g syra s modrou plesňou
    • hrsť byliniek (petržlen, mäta...)
    • oriešky, vajíčko, olivy...
    • soľ, korenie podľa chuti

Cviklu zbavte listov tak, aby ste ponechali približne 4 cm dlhé stonky. Môžete ju jednoducho uvariť do mäkka a po vychladnutí ošúpať. Šalát však bude chutnejší ak každú cviklu zabalíte do hliníkovej fólie a vložíte ich na mriežku do rozohriatej rúry. Pri 180 stupňoch pečte približne 1 hodinu. Špajdľou skúste, či je mäkká až do stredu. Po zrezaní stonkovej časti cviklu ošúpte. Nakrájajte ich na rovnomerné kúsky spolu s cibuľou a mäsom. V miske zmiešajte olej s octom a korením, pridajte pokrájanú zeleninu, mäso, listy špenátu, namrvený syr s modrou plesňou, nasekané bylinky a všetko zľahka premiešajte. Nakoniec dochuťte soľou a pred servírovaním dozdobte podľa chuti orieškami, kúskami vajíčka natvrdo alebo olivami. Servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Do tohto typu šalátu je najvhodnejšie použiť zvyšky obratého pečeného alebo grilovaného kuraťa, ktoré každému kúsku zaistia výraznú chuť grilovacích korenín a vôňu pečenia.


Čokoládovo-cviklový zákusok
Suroviny na 4-6 porcií

    • 300 g cvikly
    • 170 g polohrubej múky
    • 100 g čokolády
    • 125 g masla
    • 170 g práškového cukru
    • 3 vajíčka
    • 30 g kakaa
    • 1 balíček prášku do pečiva
    • tuk a múku na vymastenie a vysypanie formy

Cviklu ošúpte a nastrúhajte najemno. Okrúhlu tortovú formu vymastite a vysypte múkou. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Maslo s čokoládou rozpustite nad parou. Vajíčka vymiešajte s cukrom do peny, a postupne do nich primiešavajte vlažnú rozpustenú čokoládu. Potom primiešajte postrúhanú cviklu a na záver múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto vlejte do formy a pečte približne 30-40 minút. Servírujte poprášené práškovým cukrom dozdobené šľahačkou alebo rozpustenou čokoládou.

Tip: Tento zákusok je obdobou mrkvovej torty s citrónovou polevu. Podobne ako pri strúhaní surovej mrkvy a cvikly si dávajte pozor na zafarbenie dlaní.


Čo všetko v nej nájdete?

  • Cvikla obsahuje vitamín E, ktorý spomaľuje starnutie, spevnenie vlasov a nechtov zabezpečia obsiahnutá meď, zinok a jód. Draslík, horčík a vápnik zabránia zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi, kremík spevní cievy a vláknina podporí trávenie.
  • Červená repa ďalej obsahuje všetky potrebné živiny na tvorbu krvi, ako sú okrem spomínanej medi a kremíka aj železo, kyselinu listovú či vitamíny C a B. Je preto odnepamäti považovaná a to nielen pre svoju farbu za bojovníka proti chudokrvnosti.
  • Okrem toho, že výskumy ukázali, že pravidelné konzumovanie cvikly znižuje zlý cholesterol, cvikla má vysoký obsah antioxidantu betanínu, vďaka ktorému má moc potlačiť alebo zamedziť vzniku rakovinových buniek.

Ako ju najlepšie využiť?

    • Surová cvikla sa veľmi hodí do studených šalátov, v ktorých najlepšie vynikne s cesnakom, chrenom, pomarančmi, jablkami či orechmi. Varená sa pridáva do šalátov na báze jogurtu, smotany alebo majonézy. Obidva druhy šalátov sú výborným doplnkom k mäsu. Najobyčajnejší šalát je v sladkokyslom náleve.
  • Z veľmi natenko nakrájanej surovej cvikly pripravíte okúzľujúce carpaccio. Okrem polievok je výborná i pečená, zapekaná, vynikne so slanými syrmi, nič nepokazíte ani fašírkami, nátierkami či slaným a sladkým pečivom.
  • Využiť môžete i jej farbu a to nielen do marmelád, kečupov, sirupov či zmrzlín a želé, ale aj na prifarbenie cesta na knedličky, ravioli či iné druhy cestovín až po farbenie veľkonočných vajíčok.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 533
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 686
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 564
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 489
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 7 929
  6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 382
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 667
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 308
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 976
  10. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 3 793

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

TECH

Mal by som, mohol som, mal som. Ako sa vyhnúť životu plného ľútosti

Problém je rozpor medzi ideálom a realitou.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.