SME

Sila cvikly

Červená repa dokáže nielen predĺžiť krásu a život ale môže i výborne chutiť...

Ukrajinský boršč

Suroviny na viac porcií 500 g bravčových rebierok 300 g hovädzieho pleca 2 cvikly 2 mrkvy 1 petržlen 2 paradajky 2 cibule 2 zemiaky 1 červená paprika 150 g bielej kapusty 3 strúčiky cesnaku 40 g bravčovej masti 2 PL paradajkového pretlaku hrsť predvarenej fazule 1 ČL cukru 1 PL octu 2 bobkové listy 2 nové korenia 2 celé čierne korenia sladká mletá paprika nasekané bylinky (petržlenová vňať, kôpor...) soľ, mleté čierne korenie kyslá smotana Mäso opláchnite a dajte variť do 2 – 4 litrov vody spolu s novým a čierny korením, bobkovým listom a jednou cibuľou. Varte na pomalom plameni najmenej 1 a pol hodiny. Počas varenia odoberajte vyzrážanú bielkovinovú penu z mäsa. Medzitým očistite a nakrájajte všetku zeleninu na rezance. Na panvici rozohrejte polovicu masti, pridajte pokrájanú cviklu a mrkvu, poduste 5 minút, pridajte cukor, ocot, paradajky a všetko zalejte jednou naberačkou vývaru. Prikryte a uduste domäkka. Na druhej polovici masti speňte cibuľu a kapustu. 15 minút pred koncom varenia pridajte do vývaru soľ a ošúpaný zemiak vcelku. Uvarené mäso a zemiak z vývaru odoberte, vývar preceďte, aby neostala na dne hrnca žiadna kostička a vložte do neho všetku zeleninu. Medzitým mäso oberte, pokrájajte a po zmäknutí zeleniny vráťte späť do polievky. Nakoniec boršč dochuťte koreninami, bylinkami a prelisovaným cesnakom. Zahustite postrúhaným predvareným zemiakom a paradajkovým pretlakom. Pred servírovaním dozdobte kyslou smotanou, podávajte s čerstvým pečivom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Boršč najlepšie chutí odstáty do druhého dňa. Pri chladnutí ho neprikrývajte pokrievkou, inak by si nezanechal svoju peknú farbu. Zohrievajte len toľko porcií polievky koľko potrebujete.

Šalát s cviklou, kuracím mäsom a syrom

Suroviny na 4 porcie 4 stredne veľké cvikly 2 dusené kuracie prsia 100 g špenátu (roketa, rukola) 1 červená cibuľa 100 ml extra panenského olivového oleja 2 PL červeného vínneho octu 125 g syra s modrou plesňou hrsť byliniek (petržlen, mäta...) oriešky, vajíčko, olivy... soľ, korenie podľa chuti

Cviklu zbavte listov tak, aby ste ponechali približne 4 cm dlhé stonky. Môžete ju jednoducho uvariť do mäkka a po vychladnutí ošúpať. Šalát však bude chutnejší ak každú cviklu zabalíte do hliníkovej fólie a vložíte ich na mriežku do rozohriatej rúry. Pri 180 stupňoch pečte približne 1 hodinu. Špajdľou skúste, či je mäkká až do stredu. Po zrezaní stonkovej časti cviklu ošúpte. Nakrájajte ich na rovnomerné kúsky spolu s cibuľou a mäsom. V miske zmiešajte olej s octom a korením, pridajte pokrájanú zeleninu, mäso, listy špenátu, namrvený syr s modrou plesňou, nasekané bylinky a všetko zľahka premiešajte. Nakoniec dochuťte soľou a pred servírovaním dozdobte podľa chuti orieškami, kúskami vajíčka natvrdo alebo olivami. Servírujte s čerstvým pečivom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Do tohto typu šalátu je najvhodnejšie použiť zvyšky obratého pečeného alebo grilovaného kuraťa, ktoré každému kúsku zaistia výraznú chuť grilovacích korenín a vôňu pečenia.

Čokoládovo-cviklový zákusok

Suroviny na 4-6 porcií 300 g cvikly 170 g polohrubej múky 100 g čokolády 125 g masla 170 g práškového cukru 3 vajíčka 30 g kakaa 1 balíček prášku do pečiva tuk a múku na vymastenie a vysypanie formy

Cviklu ošúpte a nastrúhajte najemno. Okrúhlu tortovú formu vymastite a vysypte múkou. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Maslo s čokoládou rozpustite nad parou. Vajíčka vymiešajte s cukrom do peny, a postupne do nich primiešavajte vlažnú rozpustenú čokoládu. Potom primiešajte postrúhanú cviklu a na záver múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto vlejte do formy a pečte približne 30-40 minút. Servírujte poprášené práškovým cukrom dozdobené šľahačkou alebo rozpustenou čokoládou.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Tento zákusok je obdobou mrkvovej torty s citrónovou polevu. Podobne ako pri strúhaní surovej mrkvy a cvikly si dávajte pozor na zafarbenie dlaní.

Čo všetko v nej nájdete? Cvikla obsahuje vitamín E, ktorý spomaľuje starnutie, spevnenie vlasov a nechtov zabezpečia obsiahnutá meď, zinok a jód. Draslík, horčík a vápnik zabránia zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi, kremík spevní cievy a vláknina podporí trávenie. Červená repa ďalej obsahuje všetky potrebné živiny na tvorbu krvi, ako sú okrem spomínanej medi a kremíka aj železo, kyselinu listovú či vitamíny C a B. Je preto odnepamäti považovaná a to nielen pre svoju farbu za bojovníka proti chudokrvnosti. Okrem toho, že výskumy ukázali, že pravidelné konzumovanie cvikly znižuje zlý cholesterol, cvikla má vysoký obsah antioxidantu betanínu, vďaka ktorému má moc potlačiť alebo zamedziť vzniku rakovinových buniek.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako ju najlepšie využiť? Surová cvikla sa veľmi hodí do studených šalátov, v ktorých najlepšie vynikne s cesnakom, chrenom, pomarančmi, jablkami či orechmi. Varená sa pridáva do šalátov na báze jogurtu, smotany alebo majonézy. Obidva druhy šalátov sú výborným doplnkom k mäsu. Najobyčajnejší šalát je v sladkokyslom náleve. Z veľmi natenko nakrájanej surovej cvikly pripravíte okúzľujúce carpaccio. Okrem polievok je výborná i pečená, zapekaná, vynikne so slanými syrmi, nič nepokazíte ani fašírkami, nátierkami či slaným a sladkým pečivom. Využiť môžete i jej farbu a to nielen do marmelád, kečupov, sirupov či zmrzlín a želé, ale aj na prifarbenie cesta na knedličky, ravioli či iné druhy cestovín až po farbenie veľkonočných vajíčok.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Fit-out od M2C: Premena priestorov na kľúč
  5. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  6. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl
  7. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom
  8. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete
  1. Jedinečná príležitosť získať kariérny náskok od Jerònimo Martins
  2. Hudba, smiech a festival plný vody: Liptov čaká rozlúčka s letom
  3. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava!
  4. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri
  5. Nový článokSpolupráca v oblasti lesnej pedagogiky v Bojniciach
  6. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba
  7. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti
  8. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život?
  1. Nová Kia Sportage zvládne každé dobrodružstvo aj životný štýl 11 798
  2. Osem destinácií, kam na last minute dovolenku v septembri 6 291
  3. Dovolenka v Egypte: Kde sú pláže pre deti a kde podmorský život? 4 500
  4. Metropola aj more. New York sa dá jednoducho spojiť s Karibikom 3 196
  5. Iónske či Dodekanské ostrovy? Nie je jedno, kam do Grécka idete 2 993
  6. Kaufland má 25 rokov a otvára 25. K Park: To bude oslava! 2 902
  7. Úver až do 40 000 € a každý rok nižšia úroková sadzba 2 628
  8. Dajte zabrať mozgu. V predaji je nové vydanie Tréningu pamäti 2 564
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  2. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  3. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  4. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  5. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  6. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  7. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  8. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  1. Martin Fronk: Objavil som kúpalisko za 2 eurá 86 342
  2. Martin Kresák: Minimálna mzda 915 €: v Bratislave pohoda, v Gelnici pohroma 18 830
  3. Monika Albertiová: Balím kufre! Tu sa nedá žiť a minimálna mzda? Na smiech! 17 401
  4. Michael Achberger: Supermarketové pasce: 10 "fitness" výrobkov, po ktorých priberáte 9 921
  5. Radko Mačuha: Slovenská kultúra musí byť proruská a žiadna iná. 9 892
  6. Juraj Kumičák: Najväčšia tanková bitka v dejinách 7 825
  7. Rudolfa Vallová: Minister Huliak urobil krok do neznáma a pristál na zemi 6 284
  8. Ivan Čáni: Smer SSD sa definitívne sám spláchol na úplné morálne a ľudské dno, odkiaľ sa už nedá vynoriť. 5 134
  1. Marcel Rebro: Máša, melón a plyšová opica
  2. Radko Mačuha: Ďalšia Britská stopa v srdci Slovenska.
  3. Igor Pogány: Ako prinútiť AI, aby vám našla nový koníček
  4. Marcel Rebro: Oči detí, ktorým Putin ukradol detstvo
  5. Radko Mačuha: Dnes je deň, keď nám Rusi zakázali ísť čínskou cestou.
  6. Marcel Rebro: Od „dočasného pobytu“ k denacifikácii: dejiny sa opakujú
  7. Post Bellum SK: Keď sa lámal čas a charaktery
  8. Radko Mačuha: Politika, pred ktorou musia utekať už aj "dezoláti".
SkryťZatvoriť reklamu