Sila cvikly

Červená repa dokáže nielen predĺžiť krásu a život ale môže i výborne chutiť...

Ukrajinský boršč
Suroviny na viac porcií

  • 500 g bravčových rebierok
  • 300 g hovädzieho pleca
  • 2 cvikly
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 2 paradajky
  • 2 cibule
  • 2 zemiaky
  • 1 červená paprika
  • 150 g bielej kapusty
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 40 g bravčovej masti
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • hrsť predvarenej fazule
  • 1 ČL cukru
  • 1 PL octu
  • 2 bobkové listy
  • 2 nové korenia
  • 2 celé čierne korenia
  • sladká mletá paprika
  • nasekané bylinky (petržlenová vňať, kôpor...)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • kyslá smotana

Mäso opláchnite a dajte variť do 2 – 4 litrov vody spolu s novým a čierny korením, bobkovým listom a jednou cibuľou. Varte na pomalom plameni najmenej 1 a pol hodiny. Počas varenia odoberajte vyzrážanú bielkovinovú penu z mäsa. Medzitým očistite a nakrájajte všetku zeleninu na rezance. Na panvici rozohrejte polovicu masti, pridajte pokrájanú cviklu a mrkvu, poduste 5 minút, pridajte cukor, ocot, paradajky a všetko zalejte jednou naberačkou vývaru. Prikryte a uduste domäkka. Na druhej polovici masti speňte cibuľu a kapustu. 15 minút pred koncom varenia pridajte do vývaru soľ a ošúpaný zemiak vcelku. Uvarené mäso a zemiak z vývaru odoberte, vývar preceďte, aby neostala na dne hrnca žiadna kostička a vložte do neho všetku zeleninu. Medzitým mäso oberte, pokrájajte a po zmäknutí zeleniny vráťte späť do polievky. Nakoniec boršč dochuťte koreninami, bylinkami a prelisovaným cesnakom. Zahustite postrúhaným predvareným zemiakom a paradajkovým pretlakom. Pred servírovaním dozdobte kyslou smotanou, podávajte s čerstvým pečivom.

Tip: Boršč najlepšie chutí odstáty do druhého dňa. Pri chladnutí ho neprikrývajte pokrievkou, inak by si nezanechal svoju peknú farbu. Zohrievajte len toľko porcií polievky koľko potrebujete.


Šalát s cviklou, kuracím mäsom a syrom
Suroviny na 4 porcie

    • 4 stredne veľké cvikly
    • 2 dusené kuracie prsia
    • 100 g špenátu (roketa, rukola)
    • 1 červená cibuľa
    • 100 ml extra panenského olivového oleja
    • 2 PL červeného vínneho octu
    • 125 g syra s modrou plesňou
    • hrsť byliniek (petržlen, mäta...)
    • oriešky, vajíčko, olivy...
    • soľ, korenie podľa chuti

Cviklu zbavte listov tak, aby ste ponechali približne 4 cm dlhé stonky. Môžete ju jednoducho uvariť do mäkka a po vychladnutí ošúpať. Šalát však bude chutnejší ak každú cviklu zabalíte do hliníkovej fólie a vložíte ich na mriežku do rozohriatej rúry. Pri 180 stupňoch pečte približne 1 hodinu. Špajdľou skúste, či je mäkká až do stredu. Po zrezaní stonkovej časti cviklu ošúpte. Nakrájajte ich na rovnomerné kúsky spolu s cibuľou a mäsom. V miske zmiešajte olej s octom a korením, pridajte pokrájanú zeleninu, mäso, listy špenátu, namrvený syr s modrou plesňou, nasekané bylinky a všetko zľahka premiešajte. Nakoniec dochuťte soľou a pred servírovaním dozdobte podľa chuti orieškami, kúskami vajíčka natvrdo alebo olivami. Servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Do tohto typu šalátu je najvhodnejšie použiť zvyšky obratého pečeného alebo grilovaného kuraťa, ktoré každému kúsku zaistia výraznú chuť grilovacích korenín a vôňu pečenia.


Čokoládovo-cviklový zákusok
Suroviny na 4-6 porcií

    • 300 g cvikly
    • 170 g polohrubej múky
    • 100 g čokolády
    • 125 g masla
    • 170 g práškového cukru
    • 3 vajíčka
    • 30 g kakaa
    • 1 balíček prášku do pečiva
    • tuk a múku na vymastenie a vysypanie formy

Cviklu ošúpte a nastrúhajte najemno. Okrúhlu tortovú formu vymastite a vysypte múkou. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Maslo s čokoládou rozpustite nad parou. Vajíčka vymiešajte s cukrom do peny, a postupne do nich primiešavajte vlažnú rozpustenú čokoládu. Potom primiešajte postrúhanú cviklu a na záver múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto vlejte do formy a pečte približne 30-40 minút. Servírujte poprášené práškovým cukrom dozdobené šľahačkou alebo rozpustenou čokoládou.

Tip: Tento zákusok je obdobou mrkvovej torty s citrónovou polevu. Podobne ako pri strúhaní surovej mrkvy a cvikly si dávajte pozor na zafarbenie dlaní.


Čo všetko v nej nájdete?

  • Cvikla obsahuje vitamín E, ktorý spomaľuje starnutie, spevnenie vlasov a nechtov zabezpečia obsiahnutá meď, zinok a jód. Draslík, horčík a vápnik zabránia zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi, kremík spevní cievy a vláknina podporí trávenie.
  • Červená repa ďalej obsahuje všetky potrebné živiny na tvorbu krvi, ako sú okrem spomínanej medi a kremíka aj železo, kyselinu listovú či vitamíny C a B. Je preto odnepamäti považovaná a to nielen pre svoju farbu za bojovníka proti chudokrvnosti.
  • Okrem toho, že výskumy ukázali, že pravidelné konzumovanie cvikly znižuje zlý cholesterol, cvikla má vysoký obsah antioxidantu betanínu, vďaka ktorému má moc potlačiť alebo zamedziť vzniku rakovinových buniek.

Ako ju najlepšie využiť?

    • Surová cvikla sa veľmi hodí do studených šalátov, v ktorých najlepšie vynikne s cesnakom, chrenom, pomarančmi, jablkami či orechmi. Varená sa pridáva do šalátov na báze jogurtu, smotany alebo majonézy. Obidva druhy šalátov sú výborným doplnkom k mäsu. Najobyčajnejší šalát je v sladkokyslom náleve.
  • Z veľmi natenko nakrájanej surovej cvikly pripravíte okúzľujúce carpaccio. Okrem polievok je výborná i pečená, zapekaná, vynikne so slanými syrmi, nič nepokazíte ani fašírkami, nátierkami či slaným a sladkým pečivom.
  • Využiť môžete i jej farbu a to nielen do marmelád, kečupov, sirupov či zmrzlín a želé, ale aj na prifarbenie cesta na knedličky, ravioli či iné druhy cestovín až po farbenie veľkonočných vajíčok.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  9. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  10. 3 dôvody, prečo sa oplatí mať online účet v ZSE už toto leto
  1. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  2. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  3. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  4. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  6. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  7. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  8. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  9. Životné jubileum prof. Ing. Jaroslava Valáška, PhD.
  10. OMV pozýva na pretekársky supervíkend na okruhu Slovakiaring
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 13 300
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 11 947
  3. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 9 070
  4. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 8 645
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 7 805
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 6 511
  7. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 4 723
  8. Nie sme žiadni paštikári. Slováci už dovolenkujú inak 3 672
  9. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 3 356
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 924

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

SVET

Trump po summite: Do volieb Rusi nezasahovali, vyhral som vďaka kampani

Trump a Putin chcú spolupracovať, summit označili za úspešný.

Komentár Zuzany Kepplovej

Čižnár podpísal sťažnosti farmárov

Lajdáctvo a schválnosti pri (ne)riešení ich prípadov zrastajú dokopy.

ŠPORT

Prvý týždeň na Tour de France: Sagan má už len jediný cieľ

Prvý týždeň na Tour veľké zmeny nepriniesol.

Neprehliadnite tiež

Nebehaj holá pred deťmi! Aké sú hranice nahoty doma?

Je správne, aby deti videli rodičov nahých?

Leto, hudba, romantika. Ako sa dá nájsť láska na hudobnom festivale

Aj lásky z letných festivalov môžu vydržať.

Británia zverejnila oficiálne fotky z krstín princa Louisa

Najmladšieho člena britskej kráľovskej rodiny pokrstili 9. júla.

Herečka Judit Bárdos: Nie každá chvíľa v tomto povolaní vás stopercentne baví

Herečka rozpráva o novom filme i o tom, prečo jej prekáža pozornosť.