Sila cvikly

Červená repa dokáže nielen predĺžiť krásu a život ale môže i výborne chutiť...

Ukrajinský boršč
Suroviny na viac porcií

  • 500 g bravčových rebierok
  • 300 g hovädzieho pleca
  • 2 cvikly
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 2 paradajky
  • 2 cibule
  • 2 zemiaky
  • 1 červená paprika
  • 150 g bielej kapusty
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 40 g bravčovej masti
  • 2 PL paradajkového pretlaku
  • hrsť predvarenej fazule
  • 1 ČL cukru
  • 1 PL octu
  • 2 bobkové listy
  • 2 nové korenia
  • 2 celé čierne korenia
  • sladká mletá paprika
  • nasekané bylinky (petržlenová vňať, kôpor...)
  • soľ, mleté čierne korenie
  • kyslá smotana

Mäso opláchnite a dajte variť do 2 – 4 litrov vody spolu s novým a čierny korením, bobkovým listom a jednou cibuľou. Varte na pomalom plameni najmenej 1 a pol hodiny. Počas varenia odoberajte vyzrážanú bielkovinovú penu z mäsa. Medzitým očistite a nakrájajte všetku zeleninu na rezance. Na panvici rozohrejte polovicu masti, pridajte pokrájanú cviklu a mrkvu, poduste 5 minút, pridajte cukor, ocot, paradajky a všetko zalejte jednou naberačkou vývaru. Prikryte a uduste domäkka. Na druhej polovici masti speňte cibuľu a kapustu. 15 minút pred koncom varenia pridajte do vývaru soľ a ošúpaný zemiak vcelku. Uvarené mäso a zemiak z vývaru odoberte, vývar preceďte, aby neostala na dne hrnca žiadna kostička a vložte do neho všetku zeleninu. Medzitým mäso oberte, pokrájajte a po zmäknutí zeleniny vráťte späť do polievky. Nakoniec boršč dochuťte koreninami, bylinkami a prelisovaným cesnakom. Zahustite postrúhaným predvareným zemiakom a paradajkovým pretlakom. Pred servírovaním dozdobte kyslou smotanou, podávajte s čerstvým pečivom.

Tip: Boršč najlepšie chutí odstáty do druhého dňa. Pri chladnutí ho neprikrývajte pokrievkou, inak by si nezanechal svoju peknú farbu. Zohrievajte len toľko porcií polievky koľko potrebujete.


Šalát s cviklou, kuracím mäsom a syrom
Suroviny na 4 porcie

    • 4 stredne veľké cvikly
    • 2 dusené kuracie prsia
    • 100 g špenátu (roketa, rukola)
    • 1 červená cibuľa
    • 100 ml extra panenského olivového oleja
    • 2 PL červeného vínneho octu
    • 125 g syra s modrou plesňou
    • hrsť byliniek (petržlen, mäta...)
    • oriešky, vajíčko, olivy...
    • soľ, korenie podľa chuti

Cviklu zbavte listov tak, aby ste ponechali približne 4 cm dlhé stonky. Môžete ju jednoducho uvariť do mäkka a po vychladnutí ošúpať. Šalát však bude chutnejší ak každú cviklu zabalíte do hliníkovej fólie a vložíte ich na mriežku do rozohriatej rúry. Pri 180 stupňoch pečte približne 1 hodinu. Špajdľou skúste, či je mäkká až do stredu. Po zrezaní stonkovej časti cviklu ošúpte. Nakrájajte ich na rovnomerné kúsky spolu s cibuľou a mäsom. V miske zmiešajte olej s octom a korením, pridajte pokrájanú zeleninu, mäso, listy špenátu, namrvený syr s modrou plesňou, nasekané bylinky a všetko zľahka premiešajte. Nakoniec dochuťte soľou a pred servírovaním dozdobte podľa chuti orieškami, kúskami vajíčka natvrdo alebo olivami. Servírujte s čerstvým pečivom.

Tip: Do tohto typu šalátu je najvhodnejšie použiť zvyšky obratého pečeného alebo grilovaného kuraťa, ktoré každému kúsku zaistia výraznú chuť grilovacích korenín a vôňu pečenia.


Čokoládovo-cviklový zákusok
Suroviny na 4-6 porcií

    • 300 g cvikly
    • 170 g polohrubej múky
    • 100 g čokolády
    • 125 g masla
    • 170 g práškového cukru
    • 3 vajíčka
    • 30 g kakaa
    • 1 balíček prášku do pečiva
    • tuk a múku na vymastenie a vysypanie formy

Cviklu ošúpte a nastrúhajte najemno. Okrúhlu tortovú formu vymastite a vysypte múkou. Rúru predhrejte na 180 stupňov. Maslo s čokoládou rozpustite nad parou. Vajíčka vymiešajte s cukrom do peny, a postupne do nich primiešavajte vlažnú rozpustenú čokoládu. Potom primiešajte postrúhanú cviklu a na záver múku zmiešanú s práškom do pečiva a kakaom. Cesto vlejte do formy a pečte približne 30-40 minút. Servírujte poprášené práškovým cukrom dozdobené šľahačkou alebo rozpustenou čokoládou.

Tip: Tento zákusok je obdobou mrkvovej torty s citrónovou polevu. Podobne ako pri strúhaní surovej mrkvy a cvikly si dávajte pozor na zafarbenie dlaní.


Čo všetko v nej nájdete?

  • Cvikla obsahuje vitamín E, ktorý spomaľuje starnutie, spevnenie vlasov a nechtov zabezpečia obsiahnutá meď, zinok a jód. Draslík, horčík a vápnik zabránia zvýšenej hladine kyseliny močovej v krvi, kremík spevní cievy a vláknina podporí trávenie.
  • Červená repa ďalej obsahuje všetky potrebné živiny na tvorbu krvi, ako sú okrem spomínanej medi a kremíka aj železo, kyselinu listovú či vitamíny C a B. Je preto odnepamäti považovaná a to nielen pre svoju farbu za bojovníka proti chudokrvnosti.
  • Okrem toho, že výskumy ukázali, že pravidelné konzumovanie cvikly znižuje zlý cholesterol, cvikla má vysoký obsah antioxidantu betanínu, vďaka ktorému má moc potlačiť alebo zamedziť vzniku rakovinových buniek.

Ako ju najlepšie využiť?

    • Surová cvikla sa veľmi hodí do studených šalátov, v ktorých najlepšie vynikne s cesnakom, chrenom, pomarančmi, jablkami či orechmi. Varená sa pridáva do šalátov na báze jogurtu, smotany alebo majonézy. Obidva druhy šalátov sú výborným doplnkom k mäsu. Najobyčajnejší šalát je v sladkokyslom náleve.
  • Z veľmi natenko nakrájanej surovej cvikly pripravíte okúzľujúce carpaccio. Okrem polievok je výborná i pečená, zapekaná, vynikne so slanými syrmi, nič nepokazíte ani fašírkami, nátierkami či slaným a sladkým pečivom.
  • Využiť môžete i jej farbu a to nielen do marmelád, kečupov, sirupov či zmrzlín a želé, ale aj na prifarbenie cesta na knedličky, ravioli či iné druhy cestovín až po farbenie veľkonočných vajíčok.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  2. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  3. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  4. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  5. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť
  6. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou
  7. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  8. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  9. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  10. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  1. Equadiff 2017 – svetová konferencia o diferenciálnych rovniciach
  2. Priemerné ceny bytov v júni boli vyššie ako pred rokom
  3. Problémy s počatím? Čo vás čaká na ceste za dvomi čiarkami
  4. Vyberte si dovolenku na Silvestra už teraz
  5. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku
  6. Modesta Real Estate sprostredkovala pre Emil Frey halu v P3
  7. Recept na príjemné ráno od „majstra rozkoší“ Daniela Nekonečného
  8. K-Classic – značka, ktorá pomáha!
  9. Pred 25 rokmi musela byť jazdenka zo západu
  10. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty
  1. Odteraz pri volaniach už nemusíte rátať minúty 10 492
  2. Ako pracujú horskí záchranári? Tieto veci by ste nemali podceniť 4 740
  3. Návod, ako získať maximum pri nákupoch s kreditkou 4 343
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 4 127
  5. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 3 856
  6. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 2 717
  7. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 2 682
  8. Tipy na rodinné výlety autom po Slovensku 2 354
  9. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 2 208
  10. Nenaleťte pochybným predajcom jazdeniek 2 098

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Ľutujem, že som vám zabil brata

Aké ponaučenia sa dajú odniesť zo straty blízkeho?

KOŠICE KORZÁR

Vodárne predali pozemky developerovi. Ich šéf tam kúpil 24 bytov

Hreha: Byty sú moja súkromná vec.

TV

Slovensko sa rozlúčilo s profesorom Štefanom Nosáľom

Choreograf a umelecký vedúci Lúčnice zomrel vo veku 90 rokov.

DOMOV

Policajti koncerty neonacistov nezastavili, lebo je to ťažké

Nabehnúť na koncert extrémistov nie je jednoduché.

Neprehliadnite tiež

Precestovala desiatky krajín stopom: Viezlo ma už aj zmrzlinárske auto

Alena Fričová (27) tvrdí, že vďaka stopovaniu znovu objavuje dobrotu ľudí.

Nechápavé okolie a žiaden voľný čas. Ako sa žije s hendikepovaným dieťaťom?

Tri matky pre SME porozprávali, s čím sa musia vyrovnávať pri dieťati s postihnutím.

V Česku vymysleli pivo pre ženy, zožalo kritiku aj od zahraničných médií

Nápoj určený špeciálne pre dámy má mramorovo biely a ružovkastý obal. Podľa Britiek je sexistický.

Ako najlepšie vyventilovať hnev a stres? V izbe, kde môžete všetko zničiť

Vo svete vznikajú miestnosti, ktoré môžete kompletne porozbíjať. Prvá je už aj na Slovensku.