VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Brazília je kulinársky raj

Keď Susan Kleebank zrezáva vrch tekvice v novembrové popoludnie a vyberá zvnútra semiačka a dužinu, nerobí to pre Halloween. Veľvyslankyňa Brazílie v skutočnosti pripravuje vo svojej bratislavskej kuchyni jedlo pochádzajúce z pobrežnej oblasti jej domovin

y: tekvicu plnenú krevetami.

Kleebanková vysvetľuje, že v kulinárskom raji, Brazílii, má každá z piatich oblastí vlastné tradičné jedlá, od grilovanej ryby cez fejioadu (dusenú bravčovinu s fazuľou) až po mandiocu. Človeku je jasné, že vybrať jedno jedlo nebolo ľahké.

Brazílske recepty v slovenčine nájdete na Naničmama.sk:

Pena z marakuje

Syrové koláčiky

Tekvica plnená krevetami

„Pestrosť jedál, akú máme, odráža tak bohatstvo krajiny, ako aj priebeh našej histórie,“ povedala veľvyslankyňa, ukladajúc krevety na panvicu. „Každý región Brazílie sa zrodil z niekoľkých rôznych kultúr, ako indiánskej, africkej a portugalskej, aby som menovala len pár.“

Tekvica plnená krevetami by sa typicky podávala po dlhom dni na brazílskej pláži, ako v Saint Catherine – mieste, ktoré Kleebanková predstavila svojim hosťom krátkym videom. Neskrývajúc obdiv k svojej vlasti, povedala: „Som veľmi pyšná na všetko to prírodné bohatstvo, ktoré máme.“ Napriek tomu veľvyslankyňa vysvetlila, že vybrala jedlo jednoduché na prípravu, keďže všetky ingrediencie sú dostupné aj na Slovensku. Potom rýchlo dodala, že asociácia s Halloweenom nie je celkom neodôvodnená.

DSC_7862.jpgBrazílska veľvyslankyňa na Slovensku Susan Kleebank.

„Ak vezmete do úvahy, že november je mesiacom Halloweenu, tak človek môže spojiť zábavné s niečím praktickým,“ poznamenala Kleebanková a dodala, že dobrý spôsob, ako deti zabaviť a zamestnať je poveriť ich vypitvaním vnútorností tekvice.

Potom ponúka pohár obľúbeného brazílskeho nealkoholického nápoja – robeného z ovocia guarana – pričom rozpráva obľúbenú domorodú legendu o tom, ako rastlina vyrašila z očí dieťaťa zabitého hadom po tom, čo ich zakopali do zeme. Orechy para – alebo brazílske orechy – z lesov jej domoviny, servíruje na bielom porceláne a bohato vyšívanom červenom obruse. Prospievajú zdraviu i kráse a údajne majú moc zabraňovať starnutiu, objasňuje moc para orechov.

Spôsob, akým Kleebanková aranžuje prísady a jedlá v kuchyni, nenecháva nikoho na pochybách ú význame prezentácie v brazílskej kuchyni.

„Oči vám povedia, čo chcete jesť,“ hovorí veľvyslankyňa, pričom ozdobuje plnenú tekvicu zelenou špargľou, tenkými plátkami červenej kápie, cherry paradajky, koriander a dve malé žlto-zelené brazílske vlajky.

DSC_7905.jpg

Brazílska kuchyňa je pestrá, každý región má svoje typické jedlo. Vybrať len tri jedlá, bola fuška.

Po otázke na národné jedlo jej domoviny Kleebanková hovorí, že je ťažké vybrať jedno-jediné, keďže Brazília je veľká ako celý svetadiel a každá oblasť sa pýši iným druhom jedla. Čo však možno spája tieto odlišné krajové kuchyne sú prílohy, ktoré – bez ohľadu na typ jedla – vždy obsahujú šalát, ryžu a tiež maniokovú múku, ktorá sa robí z manioku, čiže koreňa cassava, ktorý je v Brazílii rozšírený.

Napríklad farofa, opekaná zmes z maniokovej múky, z ktorej Brazílčania pripravujú jedlo pridaním cibuľky a slaninky pokrájanej na malé kúsky, sa konzumuje skoro po celej krajine, prezradila Kleebanková a dodala, že ryža, fazuľa a farofa sú skutočne zjednocujúcim prvkom brazílskej kuchyne v celej pestrosti rôznych jedál.

„Všetky kultúry, čo prichádzali do Brazílie, nejako ovplyvnili tamojšie jedlo,“ podotkla veľvyslankyňa a vysvetlila, že na juhu krajiny, odkiaľ ona pochádza, nemecké rodiny zvykli pripravovať zemiakové guľky a krupicu, ale prispôsobili si recept na maniokovú múku. „Gnocchi, čo sú vlastne talianske múčne halušky – aj na Slovensku máte podobné jedlo, ktoré sa ale robí zo zemiakov - sa v Brazílii na mnohých miestach robia za použitia maniokovej múky, a sú veľmi dobré.“

Kleebanková dodáva, že kuchyňa sa rýchlo globalizuje a ak má národ nejaké dobré jedlo, ľudia kdekoľvek na svete ho budú jesť radi a s chuťou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach?
  2. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  3. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  4. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  5. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  8. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  9. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  10. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  1. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
  2. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
  3. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  5. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  6. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  7. Všetko, čo rodiny milujú
  8. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 24 201
  2. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 13 855
  3. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 11 938
  4. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 6 843
  5. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 6 790
  6. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 6 367
  7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 5 321
  8. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 268
  9. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 3 994
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 444

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Novinár Hanus: Keď som zistil, že som sa v kauze Cervanová mýlil, nemohol som spať

Niektoré katolícke médiá neinformovali o kauze Bezák, lebo sa rozhodli, že budú láskavé, aby neznepokojovali čitateľov, vraví MARTIN HANUS.

EKONOMIKA

Okolo Kiskovej kampane sa objavujú nové nejasnosti

Prezident obe časti svojej kampane platil cez firmu KTAG.

Komentár Zuzany Kepplovej

Hanus nepísal, aby sa Glváč lepšie cítil

Martin Hanus tvrdí, že Nitranov si v .týždni spoločne vymysleli.

KOMENTÁRE

Danko s Ficom si dávno zvykli na Bugára, ktorý nereptá

Bugár pripravil pre Fica s Dankom naozaj nepríjemnú situáciu.

Neprehliadnite tiež

Leto v Štajersku po novom: Šesť miest, ktoré by ste mali navštíviť

Rakúsky región je typický pôvabnou zeleňou, ktorá nabíja energiou.

Prispeli k poznaniu astronómie, fyziky aj genetiky, no svet na ne zabudol

Spoznajte šesť výnimočných žien, ktoré zmenili vedu.

V Nosene si môžete kúpiť oblečenie známych osobností, prispejete na dobrú vec

Bratislavský second hand organizuje Celodenné dobré nakupovanie.

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.

Desať receptov na zákusky a koláčiky s pudingom

Známe aj nové recepty na neodolateľné dobroty.