VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Brazília je kulinársky raj

Keď Susan Kleebank zrezáva vrch tekvice v novembrové popoludnie a vyberá zvnútra semiačka a dužinu, nerobí to pre Halloween. Veľvyslankyňa Brazílie v skutočnosti pripravuje vo svojej bratislavskej kuchyni jedlo pochádzajúce z pobrežnej oblasti jej domovin

y: tekvicu plnenú krevetami.

Kleebanková vysvetľuje, že v kulinárskom raji, Brazílii, má každá z piatich oblastí vlastné tradičné jedlá, od grilovanej ryby cez fejioadu (dusenú bravčovinu s fazuľou) až po mandiocu. Človeku je jasné, že vybrať jedno jedlo nebolo ľahké.

Brazílske recepty v slovenčine nájdete na Naničmama.sk:

Pena z marakuje

Syrové koláčiky

Tekvica plnená krevetami

„Pestrosť jedál, akú máme, odráža tak bohatstvo krajiny, ako aj priebeh našej histórie,“ povedala veľvyslankyňa, ukladajúc krevety na panvicu. „Každý región Brazílie sa zrodil z niekoľkých rôznych kultúr, ako indiánskej, africkej a portugalskej, aby som menovala len pár.“

Tekvica plnená krevetami by sa typicky podávala po dlhom dni na brazílskej pláži, ako v Saint Catherine – mieste, ktoré Kleebanková predstavila svojim hosťom krátkym videom. Neskrývajúc obdiv k svojej vlasti, povedala: „Som veľmi pyšná na všetko to prírodné bohatstvo, ktoré máme.“ Napriek tomu veľvyslankyňa vysvetlila, že vybrala jedlo jednoduché na prípravu, keďže všetky ingrediencie sú dostupné aj na Slovensku. Potom rýchlo dodala, že asociácia s Halloweenom nie je celkom neodôvodnená.

DSC_7862.jpgBrazílska veľvyslankyňa na Slovensku Susan Kleebank.

„Ak vezmete do úvahy, že november je mesiacom Halloweenu, tak človek môže spojiť zábavné s niečím praktickým,“ poznamenala Kleebanková a dodala, že dobrý spôsob, ako deti zabaviť a zamestnať je poveriť ich vypitvaním vnútorností tekvice.

Potom ponúka pohár obľúbeného brazílskeho nealkoholického nápoja – robeného z ovocia guarana – pričom rozpráva obľúbenú domorodú legendu o tom, ako rastlina vyrašila z očí dieťaťa zabitého hadom po tom, čo ich zakopali do zeme. Orechy para – alebo brazílske orechy – z lesov jej domoviny, servíruje na bielom porceláne a bohato vyšívanom červenom obruse. Prospievajú zdraviu i kráse a údajne majú moc zabraňovať starnutiu, objasňuje moc para orechov.

Spôsob, akým Kleebanková aranžuje prísady a jedlá v kuchyni, nenecháva nikoho na pochybách ú význame prezentácie v brazílskej kuchyni.

„Oči vám povedia, čo chcete jesť,“ hovorí veľvyslankyňa, pričom ozdobuje plnenú tekvicu zelenou špargľou, tenkými plátkami červenej kápie, cherry paradajky, koriander a dve malé žlto-zelené brazílske vlajky.

DSC_7905.jpg

Brazílska kuchyňa je pestrá, každý región má svoje typické jedlo. Vybrať len tri jedlá, bola fuška.

Po otázke na národné jedlo jej domoviny Kleebanková hovorí, že je ťažké vybrať jedno-jediné, keďže Brazília je veľká ako celý svetadiel a každá oblasť sa pýši iným druhom jedla. Čo však možno spája tieto odlišné krajové kuchyne sú prílohy, ktoré – bez ohľadu na typ jedla – vždy obsahujú šalát, ryžu a tiež maniokovú múku, ktorá sa robí z manioku, čiže koreňa cassava, ktorý je v Brazílii rozšírený.

Napríklad farofa, opekaná zmes z maniokovej múky, z ktorej Brazílčania pripravujú jedlo pridaním cibuľky a slaninky pokrájanej na malé kúsky, sa konzumuje skoro po celej krajine, prezradila Kleebanková a dodala, že ryža, fazuľa a farofa sú skutočne zjednocujúcim prvkom brazílskej kuchyne v celej pestrosti rôznych jedál.

„Všetky kultúry, čo prichádzali do Brazílie, nejako ovplyvnili tamojšie jedlo,“ podotkla veľvyslankyňa a vysvetlila, že na juhu krajiny, odkiaľ ona pochádza, nemecké rodiny zvykli pripravovať zemiakové guľky a krupicu, ale prispôsobili si recept na maniokovú múku. „Gnocchi, čo sú vlastne talianske múčne halušky – aj na Slovensku máte podobné jedlo, ktoré sa ale robí zo zemiakov - sa v Brazílii na mnohých miestach robia za použitia maniokovej múky, a sú veľmi dobré.“

Kleebanková dodáva, že kuchyňa sa rýchlo globalizuje a ak má národ nejaké dobré jedlo, ľudia kdekoľvek na svete ho budú jesť radi a s chuťou.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Vzorový byt v projekte Nobelova
  2. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  3. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  4. Zábavný aj sebavedomý
  5. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo
  7. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori
  8. Bezpečnostný pás vám chráni život, antivírus váš virtuálny svet
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať?
  10. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu
  1. Vzorový byt v projekte Nobelova
  2. Vlastníci bytov sa zatiaľ požiarnym zábranám vyhýbajú
  3. Nový Country Manager Operations IMMOFINANZ na Slovensku
  4. Registrácia partnerov verejného sektora v praxi
  5. Slováci čoskoro lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  6. Nový Ružinov na Bajkalskej má za sebou prvý rok
  7. Slováci budú lídrami vo využívaní inteligentných domácností
  8. Eurokomisárka Věra Jourová navštívila EU v Bratislave
  9. Gyncare, správna adresa, kde pomáhajú v zrodení nového života
  10. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie
  1. Kĺby starnú s nami. S týmito radami ich udržíte fit čo najdlhšie 19 970
  2. Loďou Meraviglia po Stredozemnom mori 7 159
  3. Ikonický Harley-Davidson za bezkonkurenčnú cenu 6 511
  4. Ako vyzerajú dnešní otroci? 4 961
  5. Gamifikácia: Nový hit v učení finančnej gramotnosti na ZŠ 4 548
  6. Kursalon Trenčianske Teplice: Výborné jedlo a chutné pivo 4 015
  7. Testovanie elektrobicyklov v košickom Cassovare 3 761
  8. Bývanie, ktoré vás oslobodí od stresu 3 138
  9. Antibiotiká nie sú cukríky. Naozaj viete, kedy ich máte brať? 3 001
  10. Obľúbené letné pneumatiky Matador Hectorra v novej generácii 3 2 749

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Rok nádeje pre maniakov a vrahov. Niektorí sa môžu dostať na slobodu

Zločinci odsúdení na smrť majú šancu dostať sa na slobodu. Čo sa deje za múrmi ruského Alcatrazu?

DOMOV

Právnici z HZDS sa uchytili. Ako skončili Cuper, Tóthová a ďalší?

Niektorí sa navzájom pozývajú ako hostia na akcie pre študentov, iní zostali kolegami naďalej.

KOMENTÁRE

Kontinuita: Mečiar skončil, jeho duchovia ostávajú

Éra HZDS sa skončila, jej nositelia sú však stále tu.

KULTÚRA

Dobyli aj Rusko. Dnes si môžu dať pohov

Dave Gahan má 50 a je čistý. To poznamenalo nový Depeche Mode.

Neprehliadnite tiež

Desať jarných trendov pre ženy podľa návrhárov

Čo predpovedajú svetoví dizajnéri nášmu šatníku na jar a leto?

Ako si udržať sex po päťdesiatke? Radia odborníci

Pri sexuálnych problémoch v strednom veku si ľudia málokedy poradia svojpomocne.

Katarína Turnerová: Harfa si vyžaduje oddanosť

Prvá harfistka Slovenskej filharmónie hrala s Plácidom Domingom, Josém Carrerasom, Rayom Charlesom aj Lizou Minneliovou

Tradície ožívajú aj v modernej dobe. Ako to chodí na kurze ľudových tancov?

Ak nerozoznáte čardáš, polku a odzemok, rozdiely vám v Bratislave vysvetlí lektor ľudových tancov.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop