SME
Utorok, 15. október, 2019 | Meniny má Terézia
VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Brazília je kulinársky raj

Keď Susan Kleebank zrezáva vrch tekvice v novembrové popoludnie a vyberá zvnútra semiačka a dužinu, nerobí to pre Halloween. Veľvyslankyňa Brazílie v skutočnosti pripravuje vo svojej bratislavskej kuchyni jedlo pochádzajúce z pobrežnej oblasti jej domovin

y: tekvicu plnenú krevetami.

Kleebanková vysvetľuje, že v kulinárskom raji, Brazílii, má každá z piatich oblastí vlastné tradičné jedlá, od grilovanej ryby cez fejioadu (dusenú bravčovinu s fazuľou) až po mandiocu. Človeku je jasné, že vybrať jedno jedlo nebolo ľahké.

Brazílske recepty v slovenčine nájdete na Naničmama.sk:

Pena z marakuje

Syrové koláčiky

Tekvica plnená krevetami

„Pestrosť jedál, akú máme, odráža tak bohatstvo krajiny, ako aj priebeh našej histórie,“ povedala veľvyslankyňa, ukladajúc krevety na panvicu. „Každý región Brazílie sa zrodil z niekoľkých rôznych kultúr, ako indiánskej, africkej a portugalskej, aby som menovala len pár.“

Tekvica plnená krevetami by sa typicky podávala po dlhom dni na brazílskej pláži, ako v Saint Catherine – mieste, ktoré Kleebanková predstavila svojim hosťom krátkym videom. Neskrývajúc obdiv k svojej vlasti, povedala: „Som veľmi pyšná na všetko to prírodné bohatstvo, ktoré máme.“ Napriek tomu veľvyslankyňa vysvetlila, že vybrala jedlo jednoduché na prípravu, keďže všetky ingrediencie sú dostupné aj na Slovensku. Potom rýchlo dodala, že asociácia s Halloweenom nie je celkom neodôvodnená.

DSC_7862.jpgBrazílska veľvyslankyňa na Slovensku Susan Kleebank.

„Ak vezmete do úvahy, že november je mesiacom Halloweenu, tak človek môže spojiť zábavné s niečím praktickým,“ poznamenala Kleebanková a dodala, že dobrý spôsob, ako deti zabaviť a zamestnať je poveriť ich vypitvaním vnútorností tekvice.

Potom ponúka pohár obľúbeného brazílskeho nealkoholického nápoja – robeného z ovocia guarana – pričom rozpráva obľúbenú domorodú legendu o tom, ako rastlina vyrašila z očí dieťaťa zabitého hadom po tom, čo ich zakopali do zeme. Orechy para – alebo brazílske orechy – z lesov jej domoviny, servíruje na bielom porceláne a bohato vyšívanom červenom obruse. Prospievajú zdraviu i kráse a údajne majú moc zabraňovať starnutiu, objasňuje moc para orechov.

Spôsob, akým Kleebanková aranžuje prísady a jedlá v kuchyni, nenecháva nikoho na pochybách ú význame prezentácie v brazílskej kuchyni.

„Oči vám povedia, čo chcete jesť,“ hovorí veľvyslankyňa, pričom ozdobuje plnenú tekvicu zelenou špargľou, tenkými plátkami červenej kápie, cherry paradajky, koriander a dve malé žlto-zelené brazílske vlajky.

DSC_7905.jpg

Brazílska kuchyňa je pestrá, každý región má svoje typické jedlo. Vybrať len tri jedlá, bola fuška.

Po otázke na národné jedlo jej domoviny Kleebanková hovorí, že je ťažké vybrať jedno-jediné, keďže Brazília je veľká ako celý svetadiel a každá oblasť sa pýši iným druhom jedla. Čo však možno spája tieto odlišné krajové kuchyne sú prílohy, ktoré – bez ohľadu na typ jedla – vždy obsahujú šalát, ryžu a tiež maniokovú múku, ktorá sa robí z manioku, čiže koreňa cassava, ktorý je v Brazílii rozšírený.

Napríklad farofa, opekaná zmes z maniokovej múky, z ktorej Brazílčania pripravujú jedlo pridaním cibuľky a slaninky pokrájanej na malé kúsky, sa konzumuje skoro po celej krajine, prezradila Kleebanková a dodala, že ryža, fazuľa a farofa sú skutočne zjednocujúcim prvkom brazílskej kuchyne v celej pestrosti rôznych jedál.

„Všetky kultúry, čo prichádzali do Brazílie, nejako ovplyvnili tamojšie jedlo,“ podotkla veľvyslankyňa a vysvetlila, že na juhu krajiny, odkiaľ ona pochádza, nemecké rodiny zvykli pripravovať zemiakové guľky a krupicu, ale prispôsobili si recept na maniokovú múku. „Gnocchi, čo sú vlastne talianske múčne halušky – aj na Slovensku máte podobné jedlo, ktoré sa ale robí zo zemiakov - sa v Brazílii na mnohých miestach robia za použitia maniokovej múky, a sú veľmi dobré.“

Kleebanková dodáva, že kuchyňa sa rýchlo globalizuje a ak má národ nejaké dobré jedlo, ľudia kdekoľvek na svete ho budú jesť radi a s chuťou.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  2. Nový Ružinov: Skutočný rozvoj ešte len príde
  3. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov?
  4. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant
  5. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci
  6. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky
  7. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy
  8. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  9. Emília Jányová Lopušníková: Nebojte sa, updatujte sa!
  10. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  1. Otvorenie nového sídla DELTA sprevádzala virtuálna realita
  2. Podnikateľský úver, s ktorým ušetríte
  3. Limitovaná ponuka: balík SME.sk + DIGI GO so zľavou až 52 %
  4. Výskumný park v Rakúsku zistil, ako sa býva najzdravšie
  5. Nestarnú, ale dozrievajú
  6. Nový Ružinov: Skutočný rozvoj ešte len príde
  7. Emília Jányová Lopušníková: Nebojte sa, updatujte sa!
  8. Tieto signály prezradia nesprávne zateplenie strechy
  9. Aj s SUV môžete jazdiť ekologicky a ekonomicky
  10. Rýchlejšie doma. Už čoskoro.
  1. Čo všetko dnes majú deti v mobiloch? Boli by ste prekvapení 15 762
  2. Luxusný hybrid za 22 900 eur. Nadpriemerný už v základnej výbave 15 249
  3. Zanzibar: Čo treba vidieť v africkom raji 12 368
  4. Čo na aute vymyslela žena a čo výrobca telefónov? 11 882
  5. Vyrába koláče pre celiatikov. Najobľúbenejšie zákusky prekvapia 9 698
  6. Vysokoškoláci zarobia už o 587 eur viac ako stredoškoláci 9 060
  7. Týmto trikom sa dajú v aute umiestniť tri autosedačky 8 697
  8. 5 rád Ľudmily Kolesárovej, ako napísať projekt a získať grant 7 891
  9. Na hrúbke záleží. Aj dva centimetre rozhodujú 7 168
  10. Netradičná dovolenka? Plavba Stredomorím aj s letenkami v cene 7 021

Téma: Varíme s veľvyslancom


Neprehliadnite tiež

Mlčte, pozorujte, vnímajte druhých. Nunchi je umenie odhadovania myšlienok

Ako si vybudovať spojenie a dôveru s druhými ľuďmi?

Ilustračné foto.
Zuzana Kovačič Hanzelová a moderátorka Kristína Tormová v relácii Rozhovory ZKH.

Riaditeľka botanickej záhrady: Ľudia si u nás trhajú rastliny a berú si ich domov

Erika Mňahončáková hovorí o rozčarovaní z toho, ako sa správame k prírode.

Spoločenské hry aj videohry: Deti k učeniu motivuje zábava

Keď sa deťom nechce, treba nájsť správny spôsob.