Skúste slané koláče a nákypy

Dostali ste chuť na niečo slané? Zabudnite na čipsy, chrumky a hranolčeky. Upečte si slaný koláč...

Syrovo-paradajkové mafiny
Suroviny na 12 kusov

  • 270 g hladkej múky
  • 150 g mozzarelly
  • 200 g cherry paradajok
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 2 vajíčka
  • 50 ml mlieka
  • 85 g masla
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • čerstvé bylinky (bazalka, oregano...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Formu na mafiny vysteľte košíčkami. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mozzarellu nahrubo nastrúhajte, malé paradajky prekrojte aspoň na polovice. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a jedlou sódou. Pridajte soľ, korenie, nasekané bylinky a nastrúhaný syr. V druhej miske rozšľahajte vajíčka s jogurtom, mliekom a rozpusteným maslom. Obidve zmesi spojte a premiešajte. Nakoniec primiešajte paradajky a cesto rozdeľte do košíčkov. Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút. Pred koncom pečenia môžete povrch dozdobiť niekoľkými lístkami bazalky alebo posypať parmezánom.

Tip: Mozzarellu môžete vymeniť i za iný pevný syr. Príchuť talianskej pizze umocníte pridaním olív.


Cuketový nákyp
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g nastrúhanej cukety
  • 1 väčšia cibuľa
  • 200 g slaniny
  • 150 g tvrdého syra
  • 180 g hladkej múky
  • 100 ml oleja
  • 4 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • petržlenová vňať
  • sušený majorán
  • mlieko
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk a strúhanku na vymazanie a vysypanie formy

Cuketu očistite a postrúhajte. Cibuľu pokrájajte na malé kocky a opečte na 1 PL oleja. Slaninu alebo inú údeninu pokrájajte nadrobno, syr nastrúhajte na hrubom strúhadle. Rúru predhrejte na 180 stupňov a zapekaciu misu alebo tortovú formu vymažte a vysypte strúhankou. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, pridajte nastrúhaný syr, pokrájanú slaninu, opraženú cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať a cuketu vyžmýkanú od prebytočnej šťavy. Všetko postupne premiešavajte. Nakoniec pridajte žĺtky, olej, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a majorán. Podľa potreby dorieďte mliekom. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, ktorý na záver zľahka zapracujte do cesta. Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej zapekacej formy a upečte dozlatista. Nákyp môžete servírovať tak teplý, ako i studený spolu s kyslou smotanou alebo zeleninovým šalátom.

Tip: Na konci sezóny nemusíte siahať po cuketách z obchodu pokojne ich nahraďte trvácnejšími tekvicami alebo zemiakmi.


Mafiny s klobáskou a cibuľkou
Suroviny na 12 kusov

  • 250 g hladkej múky
  • 200 ml cmaru
  • 150 g klobásy
  • 80 g ementálu
  • 50 g masla
  • 2 vajíčka
  • 2 väčšie jarné cibuľky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie

Klobásku a cibuľku pokrájajte na malé kúsky, ementál postrúhajte na hrubom strúhadle. Formu na mafiny vysteľte košíčkami. Rúru predhrejte na 200 stupňov. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, soľou a korením. Postupne do cesta zapracovávajte vajíčka, rozpustené maslo a cmar. Nakoniec do rozmiešaného cesta pridajte kúsky klobásky, cibuliek a syr. Cesto naberte rovnomerne do košíčkov a dajte piecť približne na 20 minút.

Tip: Ak nemáte po ruke väčšie košíčky na mafiny, formu stačí dôkladne vymastiť tukom a vysypať strúhankou. Čím kvalitnejšiu klobásku použijete, tým viac vynikne farba a chuť mafinov.


Francúzsky kiš
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • balenie lístkového cesta
  • 2 väčšie cibule
  • 150 g prerastenej slaniny
  • 150 g údeného syra
  • 5 vajíčok
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1 PL oleja
  • čerstvé bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Plytkú okrúhlu formu alebo plech vysteľte papierom na pečenie. Cibuľu pokrájajte a orestujte na oleji, pridajte na tenké pásiky pokrájanú slaninu a chvíľku opekajte. Lístkové cesto rozvaľkajte a opatrne preneste na plech s papierom. Vytvarujte ho prstami tak, aby okraje vytvorili vaničku na plnku. Cesto popichajte vidličkou, aby sa pri pečení nedvíhali vzduchové bubliny. Cibuľu so slaninou naneste na koláč, rovnomerne pridajte nastrúhaný syr a nakoniec všetko zalepte rozšľahanou zmesou smotany a vajíčok. Povrch osoľte, okoreňte a posypte nasekanými bylinkami. Pečte vo vyhriatej rúre na 220 stupňov približne 15 minút, kým nie sú okraje cesta zlatisté, potom pozvoľna dopečte plnku pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.

Tip: V tomto type koláča najlepšie vynikne cibuľa pokrájaná na prúžky alebo kolieska. Nebojte sa pridať lístky špenátu, pór alebo kúsky opečeného baklažánu či sezónnu špargľu.


Zapekanie a syr idú dokopy

  • Zapečené pokrmy sa väčšinou nezaobídu bez chutného tvrdého zlatistého syra, ktorý im dodá skvelý vzhľad i chuť. Ak syrom pokrm pred zapečením posýpate, nastrúhajte ho na jemno. Ak ho chcete vmiešať do jedla alebo surového cesta, je lepšie ho postrúhať na hrubo alebo ostrým nožom pokrájať na tenké rezančeky.
  • Tvrdý syr sa bude ľahšie strúhať, ak ho pred strúhaním vložíte na chvíľku do mrazničky. Taktiež pomôže, ak strúhadlo potriete olejom.
  • Ak ste zabudli alebo zle uskladnili v chladničke tvrdý syr a ten na povrchu oschol, namočte ho na 30 minút do čerstvého studeného mlieka. Syr potom môžete opláchnuť, nastrúhať a využiť na zapekanie. Isté však je, že takto „oživený “syr treba hneď spotrebovať.
  • Kvalitný tvrdý syr nevyschne, ak ho pred uskladnením zabalíte do utierky namočenej do slanej vody, alebo ak telo syra ostalo v pôvodnom obale, stačí vyčnievajúci rez potrieť olejom.
  • Vedeli ste, že čím je syr vyzretejší, tým viac sa hodí na zapekanie? Preto sa používa na prípravu takýchto jedál hlavne eidam, z drahších syrov je to ementál, ale i parmezán.
  • Syry sa výborne dopĺňajú s orechmi a rôznymi semienkami. Platí to aj pri zapekaní a slaných koláčikoch. Nezabudnite na poklady ako sezam, píniové semienka a pod...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách
  2. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  3. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  4. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  5. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  6. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície?
  7. Atraktívnejšie učenie vďaka digitálnym technológiám
  8. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy!
  9. Rastie nám pokrivená generácia?
  10. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  1. Poslanec Borguľa žiada vládu o podporu pre Bratislavu
  2. Otvorenie akademického roka 2017/2018 na EU v Bratislave
  3. Projekt Seberíniho: 60% vypredané ešte pred začiatkom kampane
  4. FSEV UK v Bratislave: Prax je súčasťou študijných programov
  5. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to)
  6. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni.
  7. Stačí len mechanické, alebo elektronické zabezpečenie vozidla?
  8. Exkurzia odborárov a absolventov SvF STU v Bratislave 2017
  9. Zvolen: Zvolenčania myslia na zabezpečenie svojich domovov
  10. Detské zúbky sú veda
  1. 6 dôvodov, prečo začať posielať peniaze cez VIAMO (a ako na to) 6 307
  2. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 5 073
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 2 988
  4. Intímna hygiena – celoročná záležitosť 2 490
  5. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 1 444
  6. Zľava 3000 € na 3-izbové byty v Jarabinkách 1 431
  7. JUDr. Barbora Sabó: Dobrý maklér šetrí čas, peniaze i nervy! 1 407
  8. Aký vplyv by mal konflikt v Kórei na vaše investície? 1 213
  9. Hyundai Tucson Shadow určite nezostane v tieni. 1 000
  10. Kedy sa refinancovanie oplatí? 909

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Ako mení transplantácia srdca vnímanie okolitého sveta

Transplantácia orgánov sa ukazuje ako otázka niekoľkých rokov. Vhodné srdce pre Jana Škrlanta sa však našlo už po šiestich týždňoch.

ŠPORT

Legenda Merckx o Saganovi: Súperi mu len nahrávajú

Merckx nevidel na MS poriadne preteky.

SVET

Macron našiel spojencov na európsku revolúciu aj na Slovensku

Pri plánoch sa nemôže úplne spoľahnúť na podporu Nemecka.

BRATISLAVA

Rušiť gymnáziá, prihlasovať ľudí? Kandidáti povedali, čo chcú s Bratislavou

V SME Naživo diskutovali Ftáčnik, Frešo, Droba a Kusý.

Neprehliadnite tiež

Detská imunita na jeseň: Ako ju podporíte a čo na ňu vplýva?

Úlohu zohráva zdravý režim, psychická pohoda, ale aj očkovanie a výživové doplnky.

Vedkyňa, ktorá skúma ľudskú sexualitu: Žiarlivosť je obranný mechanizmus, načúvajme jej

Kateřina Klapilová tvrdí, že v laboratóriu je oveľa ťažšie vzrušiť ženy než mužov.

Ako vám pri pôrode môže pomôcť dula a kedy sa pre ňu rozhodnúť?

Prítomnosť duly pri pôrode dokázateľne znižuje percento cisárskych rezov.