Skúste slané koláče a nákypy

Dostali ste chuť na niečo slané? Zabudnite na čipsy, chrumky a hranolčeky. Upečte si slaný koláč...

Syrovo-paradajkové mafiny
Suroviny na 12 kusov

  • 270 g hladkej múky
  • 150 g mozzarelly
  • 200 g cherry paradajok
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 2 vajíčka
  • 50 ml mlieka
  • 85 g masla
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • čerstvé bylinky (bazalka, oregano...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Formu na mafiny vysteľte košíčkami. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mozzarellu nahrubo nastrúhajte, malé paradajky prekrojte aspoň na polovice. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a jedlou sódou. Pridajte soľ, korenie, nasekané bylinky a nastrúhaný syr. V druhej miske rozšľahajte vajíčka s jogurtom, mliekom a rozpusteným maslom. Obidve zmesi spojte a premiešajte. Nakoniec primiešajte paradajky a cesto rozdeľte do košíčkov. Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút. Pred koncom pečenia môžete povrch dozdobiť niekoľkými lístkami bazalky alebo posypať parmezánom.

Tip: Mozzarellu môžete vymeniť i za iný pevný syr. Príchuť talianskej pizze umocníte pridaním olív.


Cuketový nákyp
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g nastrúhanej cukety
  • 1 väčšia cibuľa
  • 200 g slaniny
  • 150 g tvrdého syra
  • 180 g hladkej múky
  • 100 ml oleja
  • 4 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • petržlenová vňať
  • sušený majorán
  • mlieko
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk a strúhanku na vymazanie a vysypanie formy

Cuketu očistite a postrúhajte. Cibuľu pokrájajte na malé kocky a opečte na 1 PL oleja. Slaninu alebo inú údeninu pokrájajte nadrobno, syr nastrúhajte na hrubom strúhadle. Rúru predhrejte na 180 stupňov a zapekaciu misu alebo tortovú formu vymažte a vysypte strúhankou. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, pridajte nastrúhaný syr, pokrájanú slaninu, opraženú cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať a cuketu vyžmýkanú od prebytočnej šťavy. Všetko postupne premiešavajte. Nakoniec pridajte žĺtky, olej, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a majorán. Podľa potreby dorieďte mliekom. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, ktorý na záver zľahka zapracujte do cesta. Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej zapekacej formy a upečte dozlatista. Nákyp môžete servírovať tak teplý, ako i studený spolu s kyslou smotanou alebo zeleninovým šalátom.

Tip: Na konci sezóny nemusíte siahať po cuketách z obchodu pokojne ich nahraďte trvácnejšími tekvicami alebo zemiakmi.


Mafiny s klobáskou a cibuľkou
Suroviny na 12 kusov

  • 250 g hladkej múky
  • 200 ml cmaru
  • 150 g klobásy
  • 80 g ementálu
  • 50 g masla
  • 2 vajíčka
  • 2 väčšie jarné cibuľky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie

Klobásku a cibuľku pokrájajte na malé kúsky, ementál postrúhajte na hrubom strúhadle. Formu na mafiny vysteľte košíčkami. Rúru predhrejte na 200 stupňov. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, soľou a korením. Postupne do cesta zapracovávajte vajíčka, rozpustené maslo a cmar. Nakoniec do rozmiešaného cesta pridajte kúsky klobásky, cibuliek a syr. Cesto naberte rovnomerne do košíčkov a dajte piecť približne na 20 minút.

Tip: Ak nemáte po ruke väčšie košíčky na mafiny, formu stačí dôkladne vymastiť tukom a vysypať strúhankou. Čím kvalitnejšiu klobásku použijete, tým viac vynikne farba a chuť mafinov.


Francúzsky kiš
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • balenie lístkového cesta
  • 2 väčšie cibule
  • 150 g prerastenej slaniny
  • 150 g údeného syra
  • 5 vajíčok
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1 PL oleja
  • čerstvé bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Plytkú okrúhlu formu alebo plech vysteľte papierom na pečenie. Cibuľu pokrájajte a orestujte na oleji, pridajte na tenké pásiky pokrájanú slaninu a chvíľku opekajte. Lístkové cesto rozvaľkajte a opatrne preneste na plech s papierom. Vytvarujte ho prstami tak, aby okraje vytvorili vaničku na plnku. Cesto popichajte vidličkou, aby sa pri pečení nedvíhali vzduchové bubliny. Cibuľu so slaninou naneste na koláč, rovnomerne pridajte nastrúhaný syr a nakoniec všetko zalepte rozšľahanou zmesou smotany a vajíčok. Povrch osoľte, okoreňte a posypte nasekanými bylinkami. Pečte vo vyhriatej rúre na 220 stupňov približne 15 minút, kým nie sú okraje cesta zlatisté, potom pozvoľna dopečte plnku pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.

Tip: V tomto type koláča najlepšie vynikne cibuľa pokrájaná na prúžky alebo kolieska. Nebojte sa pridať lístky špenátu, pór alebo kúsky opečeného baklažánu či sezónnu špargľu.


Zapekanie a syr idú dokopy

  • Zapečené pokrmy sa väčšinou nezaobídu bez chutného tvrdého zlatistého syra, ktorý im dodá skvelý vzhľad i chuť. Ak syrom pokrm pred zapečením posýpate, nastrúhajte ho na jemno. Ak ho chcete vmiešať do jedla alebo surového cesta, je lepšie ho postrúhať na hrubo alebo ostrým nožom pokrájať na tenké rezančeky.
  • Tvrdý syr sa bude ľahšie strúhať, ak ho pred strúhaním vložíte na chvíľku do mrazničky. Taktiež pomôže, ak strúhadlo potriete olejom.
  • Ak ste zabudli alebo zle uskladnili v chladničke tvrdý syr a ten na povrchu oschol, namočte ho na 30 minút do čerstvého studeného mlieka. Syr potom môžete opláchnuť, nastrúhať a využiť na zapekanie. Isté však je, že takto „oživený “syr treba hneď spotrebovať.
  • Kvalitný tvrdý syr nevyschne, ak ho pred uskladnením zabalíte do utierky namočenej do slanej vody, alebo ak telo syra ostalo v pôvodnom obale, stačí vyčnievajúci rez potrieť olejom.
  • Vedeli ste, že čím je syr vyzretejší, tým viac sa hodí na zapekanie? Preto sa používa na prípravu takýchto jedál hlavne eidam, z drahších syrov je to ementál, ale i parmezán.
  • Syry sa výborne dopĺňajú s orechmi a rôznymi semienkami. Platí to aj pri zapekaní a slaných koláčikoch. Nezabudnite na poklady ako sezam, píniové semienka a pod...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  4. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  5. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  6. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  7. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  8. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  9. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  10. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  1. Nadácia Orange ocenila Detský čin roka
  2. Výnimočný obchod robia výnimoční zamestnanci
  3. Mimoriadna kvalita unikátnych Kia SUV modelov
  4. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal?
  5. Aj vy môžete mať pekný trávnik, poradí vám expert
  6. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  7. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  8. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  9. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  10. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 16 988
  2. Táto dvojica stojí za zrodom slovenského internetu. Ako začínal? 16 154
  3. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy) 15 128
  4. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 11 996
  5. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 8 076
  6. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 6 922
  7. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 438
  8. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 6 184
  9. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke? 3 444
  10. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 3 195

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Amnestie, Roháč a Sýkora. Čo má vplyv na prípad vraždy Remiáša

Na rozhodnutie o Mečiarových amnestiách má Ústavný súd posledné dni. Nájomný vrah Roháč dostal doživotie. Pri vražde Sýkoru sa spomína SIS.

DOMOV

Koalícia sa chce náhle zbaviť šéfa Ústavu pamäti národa

Ak by zmena zákona prešla, nové pravidlá začnú platiť od 15. októbra 2017.

KULTÚRA

Podivné príbehy a Instagram 19. storočia. Aký bol seriál 1890?

Historická detektívka sa pokúsila priniesť na obrazovky niečo iné.

Neprehliadnite tiež

Spýtali sme sa stomatológa: Ďasná na ústupe a ako sa o ne starať

Odhalené zubné krčky nie sú len estetický defekt. Zachrániť chrup môže v takomto prípade bezbolestný zákrok známy ako gingivoplastika.

Oľga Feldeková: Humor je pre mňa záhada, možno mu raz prídem na koreň

Spolu s manželom sa chystá napísať pamäti a ako sama dodáva: budú o ňom.

Sedem miest, ktoré vo Florencii musíte vidieť

Ak sa tento rok chystáte do toskánskej metropoly, tieto zaujímavosti v nej by ste si nemali nechať ujsť.

Čo robiť, keď vás trápi celulitída

Nevzhľadné hrbolčeky na koži trápia ženy najmä počas plavkovej sezóny.