SME

Skúste slané koláče a nákypy

Dostali ste chuť na niečo slané? Zabudnite na čipsy, chrumky a hranolčeky. Upečte si slaný koláč...

Syrovo-paradajkové mafiny
Suroviny na 12 kusov

  • 270 g hladkej múky
  • 150 g mozzarelly
  • 200 g cherry paradajok
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 2 vajíčka
  • 50 ml mlieka
  • 85 g masla
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • čerstvé bylinky (bazalka, oregano...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Formu na mafiny vysteľte košíčkami. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mozzarellu nahrubo nastrúhajte, malé paradajky prekrojte aspoň na polovice. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a jedlou sódou. Pridajte soľ, korenie, nasekané bylinky a nastrúhaný syr. V druhej miske rozšľahajte vajíčka s jogurtom, mliekom a rozpusteným maslom. Obidve zmesi spojte a premiešajte. Nakoniec primiešajte paradajky a cesto rozdeľte do košíčkov. Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút. Pred koncom pečenia môžete povrch dozdobiť niekoľkými lístkami bazalky alebo posypať parmezánom.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Mozzarellu môžete vymeniť i za iný pevný syr. Príchuť talianskej pizze umocníte pridaním olív.


Cuketový nákyp
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g nastrúhanej cukety
  • 1 väčšia cibuľa
  • 200 g slaniny
  • 150 g tvrdého syra
  • 180 g hladkej múky
  • 100 ml oleja
  • 4 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • petržlenová vňať
  • sušený majorán
  • mlieko
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk a strúhanku na vymazanie a vysypanie formy

Cuketu očistite a postrúhajte. Cibuľu pokrájajte na malé kocky a opečte na 1 PL oleja. Slaninu alebo inú údeninu pokrájajte nadrobno, syr nastrúhajte na hrubom strúhadle. Rúru predhrejte na 180 stupňov a zapekaciu misu alebo tortovú formu vymažte a vysypte strúhankou. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, pridajte nastrúhaný syr, pokrájanú slaninu, opraženú cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať a cuketu vyžmýkanú od prebytočnej šťavy. Všetko postupne premiešavajte. Nakoniec pridajte žĺtky, olej, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a majorán. Podľa potreby dorieďte mliekom. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, ktorý na záver zľahka zapracujte do cesta. Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej zapekacej formy a upečte dozlatista. Nákyp môžete servírovať tak teplý, ako i studený spolu s kyslou smotanou alebo zeleninovým šalátom.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Na konci sezóny nemusíte siahať po cuketách z obchodu pokojne ich nahraďte trvácnejšími tekvicami alebo zemiakmi.


Mafiny s klobáskou a cibuľkou
Suroviny na 12 kusov

  • 250 g hladkej múky
  • 200 ml cmaru
  • 150 g klobásy
  • 80 g ementálu
  • 50 g masla
  • 2 vajíčka
  • 2 väčšie jarné cibuľky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie

Klobásku a cibuľku pokrájajte na malé kúsky, ementál postrúhajte na hrubom strúhadle. Formu na mafiny vysteľte košíčkami. Rúru predhrejte na 200 stupňov. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, soľou a korením. Postupne do cesta zapracovávajte vajíčka, rozpustené maslo a cmar. Nakoniec do rozmiešaného cesta pridajte kúsky klobásky, cibuliek a syr. Cesto naberte rovnomerne do košíčkov a dajte piecť približne na 20 minút.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak nemáte po ruke väčšie košíčky na mafiny, formu stačí dôkladne vymastiť tukom a vysypať strúhankou. Čím kvalitnejšiu klobásku použijete, tým viac vynikne farba a chuť mafinov.


Francúzsky kiš
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • balenie lístkového cesta
  • 2 väčšie cibule
  • 150 g prerastenej slaniny
  • 150 g údeného syra
  • 5 vajíčok
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1 PL oleja
  • čerstvé bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Plytkú okrúhlu formu alebo plech vysteľte papierom na pečenie. Cibuľu pokrájajte a orestujte na oleji, pridajte na tenké pásiky pokrájanú slaninu a chvíľku opekajte. Lístkové cesto rozvaľkajte a opatrne preneste na plech s papierom. Vytvarujte ho prstami tak, aby okraje vytvorili vaničku na plnku. Cesto popichajte vidličkou, aby sa pri pečení nedvíhali vzduchové bubliny. Cibuľu so slaninou naneste na koláč, rovnomerne pridajte nastrúhaný syr a nakoniec všetko zalepte rozšľahanou zmesou smotany a vajíčok. Povrch osoľte, okoreňte a posypte nasekanými bylinkami. Pečte vo vyhriatej rúre na 220 stupňov približne 15 minút, kým nie sú okraje cesta zlatisté, potom pozvoľna dopečte plnku pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Tip: V tomto type koláča najlepšie vynikne cibuľa pokrájaná na prúžky alebo kolieska. Nebojte sa pridať lístky špenátu, pór alebo kúsky opečeného baklažánu či sezónnu špargľu.


Zapekanie a syr idú dokopy

  • Zapečené pokrmy sa väčšinou nezaobídu bez chutného tvrdého zlatistého syra, ktorý im dodá skvelý vzhľad i chuť. Ak syrom pokrm pred zapečením posýpate, nastrúhajte ho na jemno. Ak ho chcete vmiešať do jedla alebo surového cesta, je lepšie ho postrúhať na hrubo alebo ostrým nožom pokrájať na tenké rezančeky.
  • Tvrdý syr sa bude ľahšie strúhať, ak ho pred strúhaním vložíte na chvíľku do mrazničky. Taktiež pomôže, ak strúhadlo potriete olejom.
  • Ak ste zabudli alebo zle uskladnili v chladničke tvrdý syr a ten na povrchu oschol, namočte ho na 30 minút do čerstvého studeného mlieka. Syr potom môžete opláchnuť, nastrúhať a využiť na zapekanie. Isté však je, že takto „oživený “syr treba hneď spotrebovať.
  • Kvalitný tvrdý syr nevyschne, ak ho pred uskladnením zabalíte do utierky namočenej do slanej vody, alebo ak telo syra ostalo v pôvodnom obale, stačí vyčnievajúci rez potrieť olejom.
  • Vedeli ste, že čím je syr vyzretejší, tým viac sa hodí na zapekanie? Preto sa používa na prípravu takýchto jedál hlavne eidam, z drahších syrov je to ementál, ale i parmezán.
  • Syry sa výborne dopĺňajú s orechmi a rôznymi semienkami. Platí to aj pri zapekaní a slaných koláčikoch. Nezabudnite na poklady ako sezam, píniové semienka a pod...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  3. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  4. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  5. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  6. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  7. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  8. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  1. Upokoj svoju poškodenú pleť: Takto jej vrátiš prirodzený vzhľad
  2. Záver vojny bol pre mnohých Slovákov životnou skúškou
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá
  4. LESY SR otvorili Poľanu: Nová cesta pre ľudí aj prírodu
  5. Tatra banka uvádza nový produkt Digitálna hypotéka
  6. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji
  7. Vitamín Cg: Kľúč k žiarivejšej a zjednotenej pleti
  8. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 15 479
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 8 018
  3. V Japonsku vlaky meškajú len vo filmoch. Aj jedlo má pravidlá 5 077
  4. Zachránili posledný ostrov pre čajky na Dunaji 3 613
  5. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 3 295
  6. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu 2 726
  7. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas? 2 400
  8. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody 2 142
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Juraj Pavlík: Osadenstvo našej duše: Ako spoznať Blázna?
  1. Matej Galo: Tibor Gašpar, ste hluchý, nemý, slepý alebo čo? 24 835
  2. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 15 688
  3. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 9 040
  4. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 8 736
  5. Vlado Jakubkovič: Ukážte rozstrieľané brucho. 7 750
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka. 7 248
  7. Tadeáš Ďurica: Igor sa vracia 5 360
  8. Miroslav Ferkl: Stupnica Ficovej nenávisti 4 703
  1. Roman Kebísek: Láska mladej Timravy k dvom bratom
  2. Radko Mačuha: Cintula chcel Fica zavraždiť, pretože chce Mier.
  3. Tupou Ceruzou: Za čiarou
  4. Věra Tepličková: Keď sa bojíš valašky
  5. Marian Nanias: Richard L. Garwin: Génius, ktorý formoval jadrovú éru a bránil mier.
  6. Radko Mačuha: Štyri otázky pre súťažiaceho poslanca Glücka.
  7. Věra Tepličková: Dnes by sme mali byť ticho
  8. Marcel Rebro: Hanbím sa za to, že som Slovák!
SkryťZatvoriť reklamu