Skúste slané koláče a nákypy

Dostali ste chuť na niečo slané? Zabudnite na čipsy, chrumky a hranolčeky. Upečte si slaný koláč...

Syrovo-paradajkové mafiny
Suroviny na 12 kusov

  • 270 g hladkej múky
  • 150 g mozzarelly
  • 200 g cherry paradajok
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 2 vajíčka
  • 50 ml mlieka
  • 85 g masla
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • čerstvé bylinky (bazalka, oregano...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Formu na mafiny vysteľte košíčkami. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mozzarellu nahrubo nastrúhajte, malé paradajky prekrojte aspoň na polovice. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a jedlou sódou. Pridajte soľ, korenie, nasekané bylinky a nastrúhaný syr. V druhej miske rozšľahajte vajíčka s jogurtom, mliekom a rozpusteným maslom. Obidve zmesi spojte a premiešajte. Nakoniec primiešajte paradajky a cesto rozdeľte do košíčkov. Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút. Pred koncom pečenia môžete povrch dozdobiť niekoľkými lístkami bazalky alebo posypať parmezánom.

Tip: Mozzarellu môžete vymeniť i za iný pevný syr. Príchuť talianskej pizze umocníte pridaním olív.


Cuketový nákyp
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g nastrúhanej cukety
  • 1 väčšia cibuľa
  • 200 g slaniny
  • 150 g tvrdého syra
  • 180 g hladkej múky
  • 100 ml oleja
  • 4 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • petržlenová vňať
  • sušený majorán
  • mlieko
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk a strúhanku na vymazanie a vysypanie formy

Cuketu očistite a postrúhajte. Cibuľu pokrájajte na malé kocky a opečte na 1 PL oleja. Slaninu alebo inú údeninu pokrájajte nadrobno, syr nastrúhajte na hrubom strúhadle. Rúru predhrejte na 180 stupňov a zapekaciu misu alebo tortovú formu vymažte a vysypte strúhankou. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, pridajte nastrúhaný syr, pokrájanú slaninu, opraženú cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať a cuketu vyžmýkanú od prebytočnej šťavy. Všetko postupne premiešavajte. Nakoniec pridajte žĺtky, olej, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a majorán. Podľa potreby dorieďte mliekom. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, ktorý na záver zľahka zapracujte do cesta. Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej zapekacej formy a upečte dozlatista. Nákyp môžete servírovať tak teplý, ako i studený spolu s kyslou smotanou alebo zeleninovým šalátom.

Tip: Na konci sezóny nemusíte siahať po cuketách z obchodu pokojne ich nahraďte trvácnejšími tekvicami alebo zemiakmi.


Mafiny s klobáskou a cibuľkou
Suroviny na 12 kusov

  • 250 g hladkej múky
  • 200 ml cmaru
  • 150 g klobásy
  • 80 g ementálu
  • 50 g masla
  • 2 vajíčka
  • 2 väčšie jarné cibuľky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie

Klobásku a cibuľku pokrájajte na malé kúsky, ementál postrúhajte na hrubom strúhadle. Formu na mafiny vysteľte košíčkami. Rúru predhrejte na 200 stupňov. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, soľou a korením. Postupne do cesta zapracovávajte vajíčka, rozpustené maslo a cmar. Nakoniec do rozmiešaného cesta pridajte kúsky klobásky, cibuliek a syr. Cesto naberte rovnomerne do košíčkov a dajte piecť približne na 20 minút.

Tip: Ak nemáte po ruke väčšie košíčky na mafiny, formu stačí dôkladne vymastiť tukom a vysypať strúhankou. Čím kvalitnejšiu klobásku použijete, tým viac vynikne farba a chuť mafinov.


Francúzsky kiš
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • balenie lístkového cesta
  • 2 väčšie cibule
  • 150 g prerastenej slaniny
  • 150 g údeného syra
  • 5 vajíčok
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1 PL oleja
  • čerstvé bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Plytkú okrúhlu formu alebo plech vysteľte papierom na pečenie. Cibuľu pokrájajte a orestujte na oleji, pridajte na tenké pásiky pokrájanú slaninu a chvíľku opekajte. Lístkové cesto rozvaľkajte a opatrne preneste na plech s papierom. Vytvarujte ho prstami tak, aby okraje vytvorili vaničku na plnku. Cesto popichajte vidličkou, aby sa pri pečení nedvíhali vzduchové bubliny. Cibuľu so slaninou naneste na koláč, rovnomerne pridajte nastrúhaný syr a nakoniec všetko zalepte rozšľahanou zmesou smotany a vajíčok. Povrch osoľte, okoreňte a posypte nasekanými bylinkami. Pečte vo vyhriatej rúre na 220 stupňov približne 15 minút, kým nie sú okraje cesta zlatisté, potom pozvoľna dopečte plnku pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.

Tip: V tomto type koláča najlepšie vynikne cibuľa pokrájaná na prúžky alebo kolieska. Nebojte sa pridať lístky špenátu, pór alebo kúsky opečeného baklažánu či sezónnu špargľu.


Zapekanie a syr idú dokopy

  • Zapečené pokrmy sa väčšinou nezaobídu bez chutného tvrdého zlatistého syra, ktorý im dodá skvelý vzhľad i chuť. Ak syrom pokrm pred zapečením posýpate, nastrúhajte ho na jemno. Ak ho chcete vmiešať do jedla alebo surového cesta, je lepšie ho postrúhať na hrubo alebo ostrým nožom pokrájať na tenké rezančeky.
  • Tvrdý syr sa bude ľahšie strúhať, ak ho pred strúhaním vložíte na chvíľku do mrazničky. Taktiež pomôže, ak strúhadlo potriete olejom.
  • Ak ste zabudli alebo zle uskladnili v chladničke tvrdý syr a ten na povrchu oschol, namočte ho na 30 minút do čerstvého studeného mlieka. Syr potom môžete opláchnuť, nastrúhať a využiť na zapekanie. Isté však je, že takto „oživený “syr treba hneď spotrebovať.
  • Kvalitný tvrdý syr nevyschne, ak ho pred uskladnením zabalíte do utierky namočenej do slanej vody, alebo ak telo syra ostalo v pôvodnom obale, stačí vyčnievajúci rez potrieť olejom.
  • Vedeli ste, že čím je syr vyzretejší, tým viac sa hodí na zapekanie? Preto sa používa na prípravu takýchto jedál hlavne eidam, z drahších syrov je to ementál, ale i parmezán.
  • Syry sa výborne dopĺňajú s orechmi a rôznymi semienkami. Platí to aj pri zapekaní a slaných koláčikoch. Nezabudnite na poklady ako sezam, píniové semienka a pod...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  2. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  3. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  4. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín
  5. S novou optikou máte v Poprade rýchlosť a kvalitu zaručenú
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“!
  8. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine
  10. ZOC MAX Prešov má za sebou úspešnú desaťročnicu
  1. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  2. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  3. Tréningové moduly HACCP online
  4. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  5. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  6. Slováci si nevedia predstaviť svoj deň bez chleba a pečiva
  7. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  10. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 372
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 13 455
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 12 943
  4. Jordánsko: Najkrajšie miesta kráľovstva v púšti 9 896
  5. Miesta v Rakúsku, ktoré by ste mali vidieť. Kúsok za Bratislavou 7 491
  6. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 6 993
  7. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 6 217
  8. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 4 189
  9. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 270
  10. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 3 232

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Od vraždy Kuciaka prešli dva mesiace, polícia stále tápe

Vyšetrovatelia avizujú, že verejnosť znova požiadajú o pomoc. Čo ich bude zaujímať, zatiaľ nepovedali.

KOMENTÁRE

Vražda Kuciaka bola generačnou udalosťou

Jednému človeku sa ani po 61 dňoch neskrivil vlas na hlave – vrahovi.

KULTÚRA

Bol utiahnutý, na pódiách trpel. Avicii nebol stvorený pre slávu

Po spolupráci s Madonnou mal dojem, že ju sklamal.

SVET

Copperfielda donútili na súde odhaliť slávny trik

Pri jednej zo šou slávneho iluzionistu sa zranil vybraný divák, roky sa súdi.

Neprehliadnite tiež

Valeria Schulczová: Treba vedieť prijímať kritiku, ktorá môže byť aj naozaj drsná

Autorka a režisérka uviedla úspešnú hru Leni v SND aj ľadovú šou Máša a medveď

Do školy alebo nie? Niektoré deti potrebujú viac času ako si rodičia myslia

Zistite, či je vaše dieťa pripravené na základnú školu.

Metternich, Valdštejnovcov či Schwarzenbergovci: Spoznajte život šľachticov v Čechách

České pamiatky sa tento rok predstavia príťažlivými formami.

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.

Vzťahová poradňa: Randila som s partnerom mojej kamarátky. Mala by to vedieť?

Psychologička radí, kedy hovoriť druhým pravdu a kto má byť hviezdou vo vzťahu.