Skúste slané koláče a nákypy

Dostali ste chuť na niečo slané? Zabudnite na čipsy, chrumky a hranolčeky. Upečte si slaný koláč...

Syrovo-paradajkové mafiny
Suroviny na 12 kusov

  • 270 g hladkej múky
  • 150 g mozzarelly
  • 200 g cherry paradajok
  • 200 g bieleho jogurtu
  • 2 vajíčka
  • 50 ml mlieka
  • 85 g masla
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 1 ČL jedlej sódy
  • čerstvé bylinky (bazalka, oregano...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Formu na mafiny vysteľte košíčkami. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Mozzarellu nahrubo nastrúhajte, malé paradajky prekrojte aspoň na polovice. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva a jedlou sódou. Pridajte soľ, korenie, nasekané bylinky a nastrúhaný syr. V druhej miske rozšľahajte vajíčka s jogurtom, mliekom a rozpusteným maslom. Obidve zmesi spojte a premiešajte. Nakoniec primiešajte paradajky a cesto rozdeľte do košíčkov. Pečte vo vyhriatej rúre približne 20 minút. Pred koncom pečenia môžete povrch dozdobiť niekoľkými lístkami bazalky alebo posypať parmezánom.

Tip: Mozzarellu môžete vymeniť i za iný pevný syr. Príchuť talianskej pizze umocníte pridaním olív.


Cuketový nákyp
Suroviny na 4 porcie

  • 500 g nastrúhanej cukety
  • 1 väčšia cibuľa
  • 200 g slaniny
  • 150 g tvrdého syra
  • 180 g hladkej múky
  • 100 ml oleja
  • 4 vajíčka
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 balenie prášku do pečiva
  • petržlenová vňať
  • sušený majorán
  • mlieko
  • soľ, mleté čierne korenie
  • tuk a strúhanku na vymazanie a vysypanie formy

Cuketu očistite a postrúhajte. Cibuľu pokrájajte na malé kocky a opečte na 1 PL oleja. Slaninu alebo inú údeninu pokrájajte nadrobno, syr nastrúhajte na hrubom strúhadle. Rúru predhrejte na 180 stupňov a zapekaciu misu alebo tortovú formu vymažte a vysypte strúhankou. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, pridajte nastrúhaný syr, pokrájanú slaninu, opraženú cibuľu, nasekanú petržlenovú vňať a cuketu vyžmýkanú od prebytočnej šťavy. Všetko postupne premiešavajte. Nakoniec pridajte žĺtky, olej, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a majorán. Podľa potreby dorieďte mliekom. Z bielkov ušľahajte tuhý sneh, ktorý na záver zľahka zapracujte do cesta. Cesto rovnomerne rozotrite do pripravenej zapekacej formy a upečte dozlatista. Nákyp môžete servírovať tak teplý, ako i studený spolu s kyslou smotanou alebo zeleninovým šalátom.

Tip: Na konci sezóny nemusíte siahať po cuketách z obchodu pokojne ich nahraďte trvácnejšími tekvicami alebo zemiakmi.


Mafiny s klobáskou a cibuľkou
Suroviny na 12 kusov

  • 250 g hladkej múky
  • 200 ml cmaru
  • 150 g klobásy
  • 80 g ementálu
  • 50 g masla
  • 2 vajíčka
  • 2 väčšie jarné cibuľky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • soľ, mleté čierne korenie

Klobásku a cibuľku pokrájajte na malé kúsky, ementál postrúhajte na hrubom strúhadle. Formu na mafiny vysteľte košíčkami. Rúru predhrejte na 200 stupňov. V miske zmiešajte múku s práškom do pečiva, soľou a korením. Postupne do cesta zapracovávajte vajíčka, rozpustené maslo a cmar. Nakoniec do rozmiešaného cesta pridajte kúsky klobásky, cibuliek a syr. Cesto naberte rovnomerne do košíčkov a dajte piecť približne na 20 minút.

Tip: Ak nemáte po ruke väčšie košíčky na mafiny, formu stačí dôkladne vymastiť tukom a vysypať strúhankou. Čím kvalitnejšiu klobásku použijete, tým viac vynikne farba a chuť mafinov.


Francúzsky kiš
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • balenie lístkového cesta
  • 2 väčšie cibule
  • 150 g prerastenej slaniny
  • 150 g údeného syra
  • 5 vajíčok
  • 100 ml smotany na varenie
  • 1 PL oleja
  • čerstvé bylinky
  • soľ, mleté čierne korenie

Plytkú okrúhlu formu alebo plech vysteľte papierom na pečenie. Cibuľu pokrájajte a orestujte na oleji, pridajte na tenké pásiky pokrájanú slaninu a chvíľku opekajte. Lístkové cesto rozvaľkajte a opatrne preneste na plech s papierom. Vytvarujte ho prstami tak, aby okraje vytvorili vaničku na plnku. Cesto popichajte vidličkou, aby sa pri pečení nedvíhali vzduchové bubliny. Cibuľu so slaninou naneste na koláč, rovnomerne pridajte nastrúhaný syr a nakoniec všetko zalepte rozšľahanou zmesou smotany a vajíčok. Povrch osoľte, okoreňte a posypte nasekanými bylinkami. Pečte vo vyhriatej rúre na 220 stupňov približne 15 minút, kým nie sú okraje cesta zlatisté, potom pozvoľna dopečte plnku pri teplote 180 stupňov asi 25 minút.

Tip: V tomto type koláča najlepšie vynikne cibuľa pokrájaná na prúžky alebo kolieska. Nebojte sa pridať lístky špenátu, pór alebo kúsky opečeného baklažánu či sezónnu špargľu.


Zapekanie a syr idú dokopy

  • Zapečené pokrmy sa väčšinou nezaobídu bez chutného tvrdého zlatistého syra, ktorý im dodá skvelý vzhľad i chuť. Ak syrom pokrm pred zapečením posýpate, nastrúhajte ho na jemno. Ak ho chcete vmiešať do jedla alebo surového cesta, je lepšie ho postrúhať na hrubo alebo ostrým nožom pokrájať na tenké rezančeky.
  • Tvrdý syr sa bude ľahšie strúhať, ak ho pred strúhaním vložíte na chvíľku do mrazničky. Taktiež pomôže, ak strúhadlo potriete olejom.
  • Ak ste zabudli alebo zle uskladnili v chladničke tvrdý syr a ten na povrchu oschol, namočte ho na 30 minút do čerstvého studeného mlieka. Syr potom môžete opláchnuť, nastrúhať a využiť na zapekanie. Isté však je, že takto „oživený “syr treba hneď spotrebovať.
  • Kvalitný tvrdý syr nevyschne, ak ho pred uskladnením zabalíte do utierky namočenej do slanej vody, alebo ak telo syra ostalo v pôvodnom obale, stačí vyčnievajúci rez potrieť olejom.
  • Vedeli ste, že čím je syr vyzretejší, tým viac sa hodí na zapekanie? Preto sa používa na prípravu takýchto jedál hlavne eidam, z drahších syrov je to ementál, ale i parmezán.
  • Syry sa výborne dopĺňajú s orechmi a rôznymi semienkami. Platí to aj pri zapekaní a slaných koláčikoch. Nezabudnite na poklady ako sezam, píniové semienka a pod...

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  5. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  6. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných
  7. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy
  8. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku
  9. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate
  10. Kam do tepla v januári?
  1. Aké sú gastrotrendy pre rok 2018?
  2. Chcete bývať na dobrom mieste? Zakotvite v Adlerovej!
  3. Objavte majestátne Tatry kúsok po kúsku
  4. Alarica – new business project in the market of shoes
  5. Ako jazdiť na snehu alebo ľade?
  6. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie?
  7. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli?
  8. Toto tajomstvo vrcholoví športovci dlho skrývali
  9. Vlani sme si vyberali z vyše pol milióna inzerovaných áut
  10. V centre našej pozornosti sú zákazníci. Už 50 rokov
  1. Egejská riviéra: Ktoré letovisko je pre vás najlepšie? 18 688
  2. Slovensko má pralesy, púšť aj kameňopád. Už ste ich videli? 8 214
  3. Volkswagen T-Roc: Pre nerozhodných 3 376
  4. Leto 2018 v Grécku s odletom z Bratislavy 2 130
  5. Kam do tepla v januári? 1 802
  6. First moment Turecko: využite zľavy na špičkové hotely 1 530
  7. Dlhopisy 7,25 % p.a. majú najvýhodnejšiu nákupnú cenu v roku 1 400
  8. Tatra banka spustila najmodernejší internet banking pre firmy 1 331
  9. Demänovku mieša iba jeden človek. Ako si strážia receptúru? 904
  10. Zelené Grunty vám ponúknu viac, ako očakávate 861

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Zarábajú milióny na úkor štátu. Priekupníkov dreva sa nedarí odstaviť

Niektoré firmy, ktoré len skupujú drevo a posúvajú ho ďalej, majú s Lesmi SR uzatvorené nevypovedateľné zmluvy.

KOMENTÁRE

Starostlivosť vzorného hospodára

Podozrenie, že sa o milióny podelili, asi napadá kdekomu.

ŠPORT

Nechcel som, aby Nasťa odišla. Dnes to chápem, tvrdí jej brat

Ako je možné, že Kuzminová vyhráva, a naši nie, čudujú sa Rusi.

SVET

Nemeckí socialisti tesne odhlasovali koalíciu s Merkelovou

Vláda môže vzniknúť na Veľkú noc.

Neprehliadnite tiež

Vzťahová poradňa: Moja žena na materskej chce najať upratovačku

Psychologička radí, ako zorganizovať pomoc v domácnosti a čo robiť pri rozvode blízkej rodiny.

Prečo ľudia podvádzajú? Prieskum dal jasnú odpoveď a nie je iba jedna

Aké sú motivácie tých, ktorí páchajú neveru a prečo sú aj šťastní ľudia neverní?

Wellness cestovanie: Čo si pod novým trendom predstaviť?

Cestovanie, ktoré má v prvom rade priniesť oddych a očistu mysle, je staro-novou záležitosťou v inovatívnom šate.

Dolly Parton: Ako sa z obyčajného dievčaťa stala kráľovná country

Blýskavé kostýmy, výrazný mejkap, objemné platinové blond vlasy a typický „hrkálkový“ hlas, to všetko tvorí legendu country hudby.

Sedem malých predsavzatí pre vašu krásu

Toto je niekoľko drobností, ktoré môžeme urobiť, aby sme pomohli pleti či vlasom.