VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Kanadský recept na chladné počasie

Za obľubou hustých smotanových polievok a javorového sirupu u Kanaďanov sa neskrýva žiadne veľké tajomstvo: spočíva v klíme ich vlasti.

Variabilita kanadskej kuchyne je úzko spätá s rôznorodosťou ľudí, ktorí žijú v tejto krajine. Tradičné kanadské recepty pripravila chargé d’affaires na Slovensku Kathy Bunka (vpravo).

„Pre Kanadu je dosť typické mať v chladných zimných mesiacoch husté zeleninové polievky,“ hovorí kanadská chargé d’affaires Kathy Bunka, pričom krája veľkú cibuľu na malé kúsky a dáva ju spolu s cesnakom na panvicu. Keďže aj na Slovensku sú zimy dosť chladné, Bunka dúfa, že jej tradičný kanadský recept sa bude Slovákom páčiť. Hoci Bunka varí v slovenskej kuchyni – ktorá, ako hovorí, je polovičná v porovnaní s typickou kanadskou kuchyňou – šarlátový javorový list zdobiaci jej bielu zásteru a aj zásteru jej priateľky Isabelle Savardovej, kanadskej chargé d’affaires v Madride, naznačuje jednu z hlavných zložiek kanadskej kuchyne.

Krémová polievka z pečeného cesnaku a cibule

Dusený fenikel s modrým syrom

Bravčová sviečková s javorovým sirupom a horčicou

Koláč s javorovým sirupom

„Nie je to trik – naozaj jeme javorový sirup, používame ho zakaždým pri pečení a polievame ním palacinky,“ hovorí Bunka, držiac fľašku javorového sirupu, ktorý neskôr dá na bravčové s hríbmi, jablkovou omáčkou a horčicou, ktoré pripravuje. „Kanadské deti majú najradšej zo všetkého zobudiť sa v sobotu ráno a prehovoriť mamu, aby im urobila čučoriedkové palacinky priam plávajúce v javorovom sirupe.“

Dnes sa už na Slovensko dováža veľa druhov javorového sirupu, keďže „aj vy máte poriadne chladné zimy a je to výborná pochúťka,“ hovorí Bunka, zatiaľ čo Isabelle Savardová ho pridáva do plnky koláča s javorovým sirupom.

DSC_6952.jpg
Kanadská chargé d’affaires na Slovensku Kathy Bunka (vľavo)
s kolegyňou Isabelle Savard pôsobiacou v Španielsku.

Bunka a Savardová – ktorá bola v čase natáčania na návšteve v Bratislave – vysvetľujú že jedlá, ktoré vybrali pre slovenských čitateľov, si Kanaďania robia už celé desaťročia a sú tradíciou aj vo francúzskej, aj v anglickej časti Kanady.

Na otázku o podobnosti kanadskej a slovenskej kuchyne Bunka vysvetlí, že mnohí Kanaďania pochádzajú z tejto oblasti sveta, v neposlednom rade aj preto, že Kanada prijala desaťtisíce prisťahovalcov v roku 1968 z Československa, a sú tam aj významné komunity z Ruska a Ukrajiny. Jej vlastná rodina pôvodne emigrovala z Ukrajiny.

„Jeme tie tradičné jedlá a jeme pirohy varené podľa receptou z Ukrajiny a rozličné slovenské jedlá ich pripomínajú,“ povedala Bunka a dodala, že kanadská kuchyňa sa veru v priebehu rokov zmenila. „V Kanade je multi-kultúrny vplyv, takže sa veľa hovorí o ázijskom začleňovaní, a tak máme tradičné jedlo, ale s ázijskými detailmi. Naša kuchyňa sa za tie roky stala aj zdravšou.“

Podľa Bunky by bolo výnimočné dať si kanadské jedlo bez zeleniny alebo ovocia – pričom na Slovensku sa tento trend len teraz rozvíja. Ako základné jedlá sú stále mäso a cestovinová príloha s čerstvým ovocím a zeleninou, čo je dobré pre telo i ducha, tvrdí Bunka.

Veľmi výrazná časť kanadského obyvateľstva sa tam nenarodila, čo prispieva k multukulturalizmu, ktorým je táto krajina známa, hovorí Bunka, vysvetľujúc pôvod tejto mnohonárodnostnej kuchyne. „Nejde len o to, že prídete na toronstkú radnicu a obslúžia vás v 100 jazykoch, ale keď cestujete hromadnou dopravou, vo väčšine kanadských miest sa cítite ako v mini-Spojených národoch – nájdete tam ľudí z celého sveta,“ povedala Bunka. Dodala, že toto prispelo k zmiešanej kuchyni aj v malom mestečku, kde vyrástla. „Vyrastali sme v tom, vyrastali sme na jedlách z celého sveta, takže pre nás už vlastne nič nie je úplne nové,“ poznamenala Bunka. „Sme otvorení všetkým rôznorodým kultúram.“

Keď sa dostane k svojim skúsenostiam so slovenskou kuchyňou, s mimoriadnou nehou spomína na jedlo, ktoré opisuje ako „chutnú husaciu hostinu s lahodnou husou, servírovanou s červenou kapustou a lokšami, doplnenou najvyberanejším slovenským rulandským modrým“ a dodáva, že to jedlo bolo „nezabudnuteľné“.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok
  2. Ako na refinancovanie hypotéky
  3. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  4. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  5. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  6. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  7. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  8. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  9. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  10. Koncert a diskusia s názvom „Otvorene o extrémizme“
  1. Štýlové osvetlenie do obývačky: Rozhoduje i to, ako žijete
  2. PSK Aréna stavia základy pre kvalitný a moderný hokej
  3. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime
  4. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra
  5. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj
  6. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove
  7. Pivovar Šariš opäť podporí rozvoj domáceho regiónu
  8. Športová akadémia Mateja Tótha powered by O2 už na 24 školách
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu
  10. Nová emisia dlhopisov spoločnosti HB Reavis s výnosom 3,25 % p.
  1. Maurícius: Slnečná dovolenka v zime 6 151
  2. Nečakaným favoritom na predsedu PSK je prešovský advokát Garaj 5 342
  3. Ukážeme vám, prečo je dobré sporiť si na dôchodok 3 402
  4. Pravda o privátnych značkách. Firmy ich vyrábajú podľa zadania 3 166
  5. M-MARKET s novým konceptom KOCKAminiv Prešove 2 093
  6. Drobné nepozornosti v domácnosti môžu stáť aj tisíce eur 1 866
  7. Ako na refinancovanie hypotéky 1 063
  8. Splnený sen 1 045
  9. Na čo myslieť v rekonštrukcii bytu 976
  10. Podnikajte vo vlastnom blízko historického centra 961

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

V bašte Smeru deti chorľavejú a starším sa cnie za socializmom

Baníci cítia krivdu, keď niekto kritizuje umelé dotovanie Hornonitrianskych baní vládou. Na ťažkú prácu nedajú dopustiť.

PRIMÁR

K pandémiám chrípky môže dochádzať s príchodom leta

Simulácia správne predpovedala pandémiu vírusu prasacej chrípky.

Neprehliadnite tiež

Viete, aké sú farebné trendy Vianoc 2017?

To, akú farbu stromčeka budeme mať, sa určuje dva roky vopred.

Šesť pravidiel, ako nosiť tmavý rúž

Pravidelne na jeseň kraľujú dámskym perám tmavšie a sýtejšie odtiene. Naučte sa ich nosiť bez obáv.

Je najvyšší čas prestať nosiť vlnu, hovorí zakladateľka PETA

Ingrid Newkirková vysvetľuje, prečo je strihanie oviec kruté a neľudské.

Stĺpček Osmelené

Odchádzať z domu je hraničná situácia

Dieťa som vynosila a porodila ľahko, ale logistika je moje rodičovské peklo.