VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Kanadský recept na chladné počasie

Za obľubou hustých smotanových polievok a javorového sirupu u Kanaďanov sa neskrýva žiadne veľké tajomstvo: spočíva v klíme ich vlasti.

Variabilita kanadskej kuchyne je úzko spätá s rôznorodosťou ľudí, ktorí žijú v tejto krajine. Tradičné kanadské recepty pripravila chargé d’affaires na Slovensku Kathy Bunka (vpravo).

„Pre Kanadu je dosť typické mať v chladných zimných mesiacoch husté zeleninové polievky,“ hovorí kanadská chargé d’affaires Kathy Bunka, pričom krája veľkú cibuľu na malé kúsky a dáva ju spolu s cesnakom na panvicu. Keďže aj na Slovensku sú zimy dosť chladné, Bunka dúfa, že jej tradičný kanadský recept sa bude Slovákom páčiť. Hoci Bunka varí v slovenskej kuchyni – ktorá, ako hovorí, je polovičná v porovnaní s typickou kanadskou kuchyňou – šarlátový javorový list zdobiaci jej bielu zásteru a aj zásteru jej priateľky Isabelle Savardovej, kanadskej chargé d’affaires v Madride, naznačuje jednu z hlavných zložiek kanadskej kuchyne.

Krémová polievka z pečeného cesnaku a cibule

Dusený fenikel s modrým syrom

Bravčová sviečková s javorovým sirupom a horčicou

Koláč s javorovým sirupom

„Nie je to trik – naozaj jeme javorový sirup, používame ho zakaždým pri pečení a polievame ním palacinky,“ hovorí Bunka, držiac fľašku javorového sirupu, ktorý neskôr dá na bravčové s hríbmi, jablkovou omáčkou a horčicou, ktoré pripravuje. „Kanadské deti majú najradšej zo všetkého zobudiť sa v sobotu ráno a prehovoriť mamu, aby im urobila čučoriedkové palacinky priam plávajúce v javorovom sirupe.“

Dnes sa už na Slovensko dováža veľa druhov javorového sirupu, keďže „aj vy máte poriadne chladné zimy a je to výborná pochúťka,“ hovorí Bunka, zatiaľ čo Isabelle Savardová ho pridáva do plnky koláča s javorovým sirupom.

DSC_6952.jpg
Kanadská chargé d’affaires na Slovensku Kathy Bunka (vľavo)
s kolegyňou Isabelle Savard pôsobiacou v Španielsku.

Bunka a Savardová – ktorá bola v čase natáčania na návšteve v Bratislave – vysvetľujú že jedlá, ktoré vybrali pre slovenských čitateľov, si Kanaďania robia už celé desaťročia a sú tradíciou aj vo francúzskej, aj v anglickej časti Kanady.

Na otázku o podobnosti kanadskej a slovenskej kuchyne Bunka vysvetlí, že mnohí Kanaďania pochádzajú z tejto oblasti sveta, v neposlednom rade aj preto, že Kanada prijala desaťtisíce prisťahovalcov v roku 1968 z Československa, a sú tam aj významné komunity z Ruska a Ukrajiny. Jej vlastná rodina pôvodne emigrovala z Ukrajiny.

„Jeme tie tradičné jedlá a jeme pirohy varené podľa receptou z Ukrajiny a rozličné slovenské jedlá ich pripomínajú,“ povedala Bunka a dodala, že kanadská kuchyňa sa veru v priebehu rokov zmenila. „V Kanade je multi-kultúrny vplyv, takže sa veľa hovorí o ázijskom začleňovaní, a tak máme tradičné jedlo, ale s ázijskými detailmi. Naša kuchyňa sa za tie roky stala aj zdravšou.“

Podľa Bunky by bolo výnimočné dať si kanadské jedlo bez zeleniny alebo ovocia – pričom na Slovensku sa tento trend len teraz rozvíja. Ako základné jedlá sú stále mäso a cestovinová príloha s čerstvým ovocím a zeleninou, čo je dobré pre telo i ducha, tvrdí Bunka.

Veľmi výrazná časť kanadského obyvateľstva sa tam nenarodila, čo prispieva k multukulturalizmu, ktorým je táto krajina známa, hovorí Bunka, vysvetľujúc pôvod tejto mnohonárodnostnej kuchyne. „Nejde len o to, že prídete na toronstkú radnicu a obslúžia vás v 100 jazykoch, ale keď cestujete hromadnou dopravou, vo väčšine kanadských miest sa cítite ako v mini-Spojených národoch – nájdete tam ľudí z celého sveta,“ povedala Bunka. Dodala, že toto prispelo k zmiešanej kuchyni aj v malom mestečku, kde vyrástla. „Vyrastali sme v tom, vyrastali sme na jedlách z celého sveta, takže pre nás už vlastne nič nie je úplne nové,“ poznamenala Bunka. „Sme otvorení všetkým rôznorodým kultúram.“

Keď sa dostane k svojim skúsenostiam so slovenskou kuchyňou, s mimoriadnou nehou spomína na jedlo, ktoré opisuje ako „chutnú husaciu hostinu s lahodnou husou, servírovanou s červenou kapustou a lokšami, doplnenou najvyberanejším slovenským rulandským modrým“ a dodáva, že to jedlo bolo „nezabudnuteľné“.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  2. Vieme, čo môže spôsobovať neplodnosť u mužov a žien
  3. Najkrajšie cyklotrasy na Slovensku nie sú iba v Bratislave
  4. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  5. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  6. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  7. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  8. Košická Klinika detí a dorastu je opäť krajšia
  9. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk?
  10. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta
  1. Zákazníkom sme vďaka našim službám ušetrili viac ako milión eur
  2. Tri pravidlá, na ktoré inovatívne firmy nikdy nezabúdajú
  3. Bývanie v Jarabinkách teraz s kuchynskou linkou v cene bytu
  4. Plánujete zmeniť lekára? Na toto sa potrebujete pripraviť
  5. Zelené Grunty pripravujú nové byty do predaja
  6. Poľovníkom sa nestaneš, musíš sa ním narodiť!
  7. Bratislava začína s výstavbou bulváru Mlynské nivy
  8. Tréningové moduly HACCP online
  9. Kuba má záujem o spoluprácu s SPU v Nitre
  10. Návštevníkov Gardenie zaujali expozície SPU v Nitre
  1. Toto sú zdravotné problémy, o ktorých muži nehovoria 20 373
  2. Tieto dizajnové hrnčeky a poháre na kávu ocení každý 15 830
  3. Firmy, pri ktorých sa nemusíte obávať dvojakej kvality potravín 15 755
  4. Desať obľúbených multistop zájazdov do celého sveta 13 322
  5. Aká je skutočná pravda o Partners Group Sk? 9 039
  6. V Trenčíne vzniká nová komunita, susedia tu budú priateľmi 5 808
  7. Nenechajte svojich zamestnancov „vyhorieť“! 4 283
  8. Vajíčka, chlebíky či niečo sladké? Kam v Bratislave na raňajky? 3 858
  9. Získajte špičkovú klimatizáciu a toto leto ušetrite na elektrine 3 264
  10. Nový projekt v Karlovej Vsi sa teší obrovskému 3 252

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Obľúbený hotel Bödöra a Smeru prišiel o eurofondy

Firmy z babindolskej skupiny odstúpili od zmluvy na opravu hotela Zlatý kľúčik z eurofondov. Dôvod nepovedali.

KOMENTÁRE

Špačince sú Slavkov II

Vlastnú verziu by vedeli prerozprávať tisícky seniorov, od ktorých skúpili pozemky.

PLUS

Odborník na výchovu: Mama má právo povedať dosť

Marek Herman hovorí, že dnešní rodičia majú na seba príliš vysoké nároky.

Neprehliadnite tiež

Začína sa týždeň Fashion Revolution. Aj Slováci chcú zmeniť módnu mašinériu

Najväčšia módna iniciatíva na svete vstupuje do piateho ročníka.

Vzťahová poradňa: Randila som s frajerom mojej kamarátky. Mala by to vedieť?

Psychologička radí, kedy hovoriť druhým pravdu a kto má byť hviezdou vo vzťahu.

Valeria Schulczová: Treba vedieť prijímať aj naozaj drsnú kritiku

Autorka a režisérka uviedla úspešnú hru Leni v SND aj ľadovú šou Máša a medveď

Do školy alebo nie? Niektoré deti potrebujú viac času ako si rodičia myslia

Zistite, či je vaše dieťa pripravené na základnú školu.

Metternich, Valdštejnovci či Schwarzenbergovci: Spoznajte život šľachticov v Čechách

České pamiatky sa tento rok predstavia príťažlivými formami.