VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Kanadský recept na chladné počasie

Za obľubou hustých smotanových polievok a javorového sirupu u Kanaďanov sa neskrýva žiadne veľké tajomstvo: spočíva v klíme ich vlasti.

Variabilita kanadskej kuchyne je úzko spätá s rôznorodosťou ľudí, ktorí žijú v tejto krajine. Tradičné kanadské recepty pripravila chargé d’affaires na Slovensku Kathy Bunka (vpravo).

„Pre Kanadu je dosť typické mať v chladných zimných mesiacoch husté zeleninové polievky,“ hovorí kanadská chargé d’affaires Kathy Bunka, pričom krája veľkú cibuľu na malé kúsky a dáva ju spolu s cesnakom na panvicu. Keďže aj na Slovensku sú zimy dosť chladné, Bunka dúfa, že jej tradičný kanadský recept sa bude Slovákom páčiť. Hoci Bunka varí v slovenskej kuchyni – ktorá, ako hovorí, je polovičná v porovnaní s typickou kanadskou kuchyňou – šarlátový javorový list zdobiaci jej bielu zásteru a aj zásteru jej priateľky Isabelle Savardovej, kanadskej chargé d’affaires v Madride, naznačuje jednu z hlavných zložiek kanadskej kuchyne.

Krémová polievka z pečeného cesnaku a cibule

Dusený fenikel s modrým syrom

Bravčová sviečková s javorovým sirupom a horčicou

Koláč s javorovým sirupom

„Nie je to trik – naozaj jeme javorový sirup, používame ho zakaždým pri pečení a polievame ním palacinky,“ hovorí Bunka, držiac fľašku javorového sirupu, ktorý neskôr dá na bravčové s hríbmi, jablkovou omáčkou a horčicou, ktoré pripravuje. „Kanadské deti majú najradšej zo všetkého zobudiť sa v sobotu ráno a prehovoriť mamu, aby im urobila čučoriedkové palacinky priam plávajúce v javorovom sirupe.“

Dnes sa už na Slovensko dováža veľa druhov javorového sirupu, keďže „aj vy máte poriadne chladné zimy a je to výborná pochúťka,“ hovorí Bunka, zatiaľ čo Isabelle Savardová ho pridáva do plnky koláča s javorovým sirupom.

DSC_6952.jpg
Kanadská chargé d’affaires na Slovensku Kathy Bunka (vľavo)
s kolegyňou Isabelle Savard pôsobiacou v Španielsku.

Bunka a Savardová – ktorá bola v čase natáčania na návšteve v Bratislave – vysvetľujú že jedlá, ktoré vybrali pre slovenských čitateľov, si Kanaďania robia už celé desaťročia a sú tradíciou aj vo francúzskej, aj v anglickej časti Kanady.

Na otázku o podobnosti kanadskej a slovenskej kuchyne Bunka vysvetlí, že mnohí Kanaďania pochádzajú z tejto oblasti sveta, v neposlednom rade aj preto, že Kanada prijala desaťtisíce prisťahovalcov v roku 1968 z Československa, a sú tam aj významné komunity z Ruska a Ukrajiny. Jej vlastná rodina pôvodne emigrovala z Ukrajiny.

„Jeme tie tradičné jedlá a jeme pirohy varené podľa receptou z Ukrajiny a rozličné slovenské jedlá ich pripomínajú,“ povedala Bunka a dodala, že kanadská kuchyňa sa veru v priebehu rokov zmenila. „V Kanade je multi-kultúrny vplyv, takže sa veľa hovorí o ázijskom začleňovaní, a tak máme tradičné jedlo, ale s ázijskými detailmi. Naša kuchyňa sa za tie roky stala aj zdravšou.“

Podľa Bunky by bolo výnimočné dať si kanadské jedlo bez zeleniny alebo ovocia – pričom na Slovensku sa tento trend len teraz rozvíja. Ako základné jedlá sú stále mäso a cestovinová príloha s čerstvým ovocím a zeleninou, čo je dobré pre telo i ducha, tvrdí Bunka.

Veľmi výrazná časť kanadského obyvateľstva sa tam nenarodila, čo prispieva k multukulturalizmu, ktorým je táto krajina známa, hovorí Bunka, vysvetľujúc pôvod tejto mnohonárodnostnej kuchyne. „Nejde len o to, že prídete na toronstkú radnicu a obslúžia vás v 100 jazykoch, ale keď cestujete hromadnou dopravou, vo väčšine kanadských miest sa cítite ako v mini-Spojených národoch – nájdete tam ľudí z celého sveta,“ povedala Bunka. Dodala, že toto prispelo k zmiešanej kuchyni aj v malom mestečku, kde vyrástla. „Vyrastali sme v tom, vyrastali sme na jedlách z celého sveta, takže pre nás už vlastne nič nie je úplne nové,“ poznamenala Bunka. „Sme otvorení všetkým rôznorodým kultúram.“

Keď sa dostane k svojim skúsenostiam so slovenskou kuchyňou, s mimoriadnou nehou spomína na jedlo, ktoré opisuje ako „chutnú husaciu hostinu s lahodnou husou, servírovanou s červenou kapustou a lokšami, doplnenou najvyberanejším slovenským rulandským modrým“ a dodáva, že to jedlo bolo „nezabudnuteľné“.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  2. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  3. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  4. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  5. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti?
  6. Keď Slováci krotia morský vietor
  7. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali
  8. Máte už program pre deti na túto sobotu?
  9. UNIQA poisťovňa sa sťahuje do Einsteinova Business Center
  10. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy
  1. Zamestnanci nestrážia svoje heslá dostatočne
  2. Predstavenie projektu Ružomberok v pohybe
  3. OMV ponúkne svojim zákazníkom chute známeho šéfkuchára
  4. OMV ponúkne zákazníkom chute známeho šéfkuchára Braňa Križana
  5. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely
  6. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek
  7. Ako dlho trvá vybavenie hypotéky? Zopár dní, ale aj pár týždňov
  8. Všetko, čo rodiny milujú
  9. Bratislava má najmodernejšiu linku na triedenie surovín
  10. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby
  1. Čo si myslia mamy youtuberov o tom, čo robia ich deti? 24 871
  2. Trpký darček od vlády: prichádza nová 8 % daň z poistiek 15 320
  3. Dovolenka s deťmi v Egypte a tipy na overené hotely 9 768
  4. Nedocenený génius - prečo chýba v našich knižniciach? 7 427
  5. Volkswagen Touareg jazdí lepšie, než sme čakali 6 000
  6. Ste si istí, že máte zdravé srdce? Skontrolujte si ho zadarmo 5 289
  7. Pätnásť destinácií na letnú dovolenku s odletom z Bratislavy 5 250
  8. Vynovená OMV v Košiciach ponúka príjemnú atmosféru i nové služby 4 625
  9. Chystáte výlet do Rakúska? Toto miesto má najlepšie zážitky 4 385
  10. Nižšie náklady vo firme? Tri tipy, kde sa dá ušetriť 3 459

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Psychologička: Urážky sú pozitívne, vďaka nim sa rozvíjame

Ste precitlivený, citlivý alebo máte, naopak, problém vôbec emócie prejaviť? Všetky tieto situácie ukazujú, aký je váš emočný kvocient.

ŠPORT

Liga majstrov by sa mala premenovať na CR7, tvrdí Ronaldo

Odíde do Paríž Saint Germain?

PLUS

Ako naši turisti objavovali Západ. S igelitkami a klobásami

Žiadne utrpenie nebolo prekážkou.

EKONOMIKA

Turisti môžu výrazne ušetriť. Aj v Európe sa dá nakupovať bez daní

Niektoré strediská si vymohli výnimku.

Neprehliadnite tiež

Majiteľka svadobného salónu: Vracia sa trend vydaja veľmi mladých dievčat

Veronika Čermáková vraví, že slovenské nevesty ku konzervatívnosti tlačí najmä rodina.

Leto v Štajersku po novom: Šesť miest, ktoré by ste mali navštíviť

Rakúsky región je typický pôvabnou zeleňou, ktorá nabíja energiou.

Prispeli k poznaniu astronómie, fyziky aj genetiky, no svet na ne zabudol

Spoznajte šesť výnimočných žien, ktoré zmenili vedu.

V Nosene si môžete kúpiť oblečenie známych osobností, prispejete na dobrú vec

Bratislavský second hand organizuje Celodenné dobré nakupovanie.

Japonskí dôchodcovia sú módne hviezdy Instagramu

Seniori Bon a Pon bavia ľudí zladenými outfitmi.