SME
Utorok, 27. október, 2020 | Meniny má SabínaKrížovkyKrížovky
VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Kanadský recept na chladné počasie

Za obľubou hustých smotanových polievok a javorového sirupu u Kanaďanov sa neskrýva žiadne veľké tajomstvo: spočíva v klíme ich vlasti.

Variabilita kanadskej kuchyne je úzko spätá s rôznorodosťou ľudí, ktorí žijú v tejto krajine. Tradičné kanadské recepty pripravila chargé d’affaires na Slovensku Kathy Bunka (vpravo).Variabilita kanadskej kuchyne je úzko spätá s rôznorodosťou ľudí, ktorí žijú v tejto krajine. Tradičné kanadské recepty pripravila chargé d’affaires na Slovensku Kathy Bunka (vpravo).

„Pre Kanadu je dosť typické mať v chladných zimných mesiacoch husté zeleninové polievky,“ hovorí kanadská chargé d’affaires Kathy Bunka, pričom krája veľkú cibuľu na malé kúsky a dáva ju spolu s cesnakom na panvicu. Keďže aj na Slovensku sú zimy dosť chladné, Bunka dúfa, že jej tradičný kanadský recept sa bude Slovákom páčiť. Hoci Bunka varí v slovenskej kuchyni – ktorá, ako hovorí, je polovičná v porovnaní s typickou kanadskou kuchyňou – šarlátový javorový list zdobiaci jej bielu zásteru a aj zásteru jej priateľky Isabelle Savardovej, kanadskej chargé d’affaires v Madride, naznačuje jednu z hlavných zložiek kanadskej kuchyne.

Krémová polievka z pečeného cesnaku a cibule

Dusený fenikel s modrým syrom

Bravčová sviečková s javorovým sirupom a horčicou

Koláč s javorovým sirupom

„Nie je to trik – naozaj jeme javorový sirup, používame ho zakaždým pri pečení a polievame ním palacinky,“ hovorí Bunka, držiac fľašku javorového sirupu, ktorý neskôr dá na bravčové s hríbmi, jablkovou omáčkou a horčicou, ktoré pripravuje. „Kanadské deti majú najradšej zo všetkého zobudiť sa v sobotu ráno a prehovoriť mamu, aby im urobila čučoriedkové palacinky priam plávajúce v javorovom sirupe.“

Dnes sa už na Slovensko dováža veľa druhov javorového sirupu, keďže „aj vy máte poriadne chladné zimy a je to výborná pochúťka,“ hovorí Bunka, zatiaľ čo Isabelle Savardová ho pridáva do plnky koláča s javorovým sirupom.

DSC_6952.jpg
Kanadská chargé d’affaires na Slovensku Kathy Bunka (vľavo)
s kolegyňou Isabelle Savard pôsobiacou v Španielsku.

Bunka a Savardová – ktorá bola v čase natáčania na návšteve v Bratislave – vysvetľujú že jedlá, ktoré vybrali pre slovenských čitateľov, si Kanaďania robia už celé desaťročia a sú tradíciou aj vo francúzskej, aj v anglickej časti Kanady.

Na otázku o podobnosti kanadskej a slovenskej kuchyne Bunka vysvetlí, že mnohí Kanaďania pochádzajú z tejto oblasti sveta, v neposlednom rade aj preto, že Kanada prijala desaťtisíce prisťahovalcov v roku 1968 z Československa, a sú tam aj významné komunity z Ruska a Ukrajiny. Jej vlastná rodina pôvodne emigrovala z Ukrajiny.

„Jeme tie tradičné jedlá a jeme pirohy varené podľa receptou z Ukrajiny a rozličné slovenské jedlá ich pripomínajú,“ povedala Bunka a dodala, že kanadská kuchyňa sa veru v priebehu rokov zmenila. „V Kanade je multi-kultúrny vplyv, takže sa veľa hovorí o ázijskom začleňovaní, a tak máme tradičné jedlo, ale s ázijskými detailmi. Naša kuchyňa sa za tie roky stala aj zdravšou.“

Podľa Bunky by bolo výnimočné dať si kanadské jedlo bez zeleniny alebo ovocia – pričom na Slovensku sa tento trend len teraz rozvíja. Ako základné jedlá sú stále mäso a cestovinová príloha s čerstvým ovocím a zeleninou, čo je dobré pre telo i ducha, tvrdí Bunka.

Veľmi výrazná časť kanadského obyvateľstva sa tam nenarodila, čo prispieva k multukulturalizmu, ktorým je táto krajina známa, hovorí Bunka, vysvetľujúc pôvod tejto mnohonárodnostnej kuchyne. „Nejde len o to, že prídete na toronstkú radnicu a obslúžia vás v 100 jazykoch, ale keď cestujete hromadnou dopravou, vo väčšine kanadských miest sa cítite ako v mini-Spojených národoch – nájdete tam ľudí z celého sveta,“ povedala Bunka. Dodala, že toto prispelo k zmiešanej kuchyni aj v malom mestečku, kde vyrástla. „Vyrastali sme v tom, vyrastali sme na jedlách z celého sveta, takže pre nás už vlastne nič nie je úplne nové,“ poznamenala Bunka. „Sme otvorení všetkým rôznorodým kultúram.“

Keď sa dostane k svojim skúsenostiam so slovenskou kuchyňou, s mimoriadnou nehou spomína na jedlo, ktoré opisuje ako „chutnú husaciu hostinu s lahodnou husou, servírovanou s červenou kapustou a lokšami, doplnenou najvyberanejším slovenským rulandským modrým“ a dodáva, že to jedlo bolo „nezabudnuteľné“.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  2. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  3. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  4. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  5. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  6. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  7. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  8. Pomáhajte čítaním
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Ako začínali šéfovia digitálnych firiem? Vplyv malo už detstvo
  2. Pôžička bez úrokov a poplatkov? Áno, existuje
  3. Developer roka YIT Slovakia je na Slovensku už desať rokov
  4. Pomáhajte čítaním
  5. Duálnu prax v dm nahradilo počas pandémie online vzdelávanie
  6. Chief of Slovak Telekom: We care about the future of Slovakia
  7. ARÓNIA a RAKYTNÍK - podporí tvoju imunitu v boji s vírusmi
  8. Príjem vs. dôchodok. Realita, ktorú na ktorú sa treba pripraviť
  9. Šiesty titul Auto roka: komu sa podaril tento historický úspech?
  10. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy
  1. Novodobý slovenský Baťa. Zamestnancom stavia domy 28 193
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 22 267
  3. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh 16 247
  4. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY 12 797
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 686
  6. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 11 863
  7. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 11 837
  8. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 007
  9. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 10 803
  10. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 151
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Varíme s veľvyslancom

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Vláda si tlieska. Testy však mnohých neodhalili, varujú experti

Falošne zdravých považuje za problém aj minister Krajčí.

Premiér Igor Matovič a minister zdravotníctva Marek Krajčí.
Podcast Dobré Ráno.
KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Čo vám zabudli povedať o testovaní

Zatlieskali sme si a teraz k faktom.

Peter Tkačenko

Navrhli odvolať rektora STU Fikara, na rokovaní bola polícia

Akademici si odhlasovali koniec Miroslava Fikara.

Rektor Slovenskej technickej univerzity (STU) Miroslav Fikar.

Neprehliadnite tiež

Seriál o farbách (7. diel)

Legendy o čiernych zvieratách: Mačky odoženú zlé sily, slovanský zmok nosí majetok

Kedy znamená čierna farba dobré správy?

Čierna mačka nenosí vždy iba smolu.

Štyridsať vecí, ktoré môžete robiť doma v čase izolácie

Čím vyplniť čas, keď človek nesmie nikam chodiť?

Ilustračné foto.
Kristen Welkerová pred diskusiou
Petra Polnišová