Kurča na 4 spôsoby

Kuracie mäso je jednou z najvďačnejších surovín používaných v modernej kuchyni. Chuťou neurazí ani skúseného gurmána a prípravu zvládne i začiatočník.

Gazdovské kuracie stehná
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie stehná
  • 500 g kyslej kapusty
  • 100 g údenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 50 g masti
  • 30 g hladkej múky
  • drvená rasca
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu pokrájajte nadrobno, speňte ju na rozohriatej bravčovej masti a zasypte múkou. Za stáleho miešania zmes opražte do ružova a nakoniec podlejte trochou vody. Pridajte kyslú kapustu, rascu, soľ a korenie. Kuracie stehná trošku nasoľte a obaľte v tenkých plátkoch slaniny. Vložte ich do kapusty, prikryte a uduste domäkka. Počas dusenia podľa potreby dolievajte vodu. Mäkké mäso vyberte, rozmiestnite ho na povrchu kapusty a zapečte vo vyhriatej rúre do zlatista. Servírujte s varenými alebo opekanými zemiakmi.


Kurča na cesnaku
Suroviny na 4 porcie

  • 1 kurča
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 ml jablčného džúsu
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 3 PL oleja
  • 20 g hladkej múky
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hydinový vývar
  • hladká múka na obalenie

Umyté a dočistené kura naporciujte, potrite prelisovaným cesnakom zmiešaným so soľou, okoreňte a poprášte mletou paprikou. Nakoniec kúsky obaľte v hladkej múke. V hrnci rozohrejte olej, kuracie kúsky opražte z každej strany a podlejte vývarom. Prikryté uduste domäkka. Počas dusenia podľa potreby prilievajte vývar. Hotové mäso vyberte a šťavu vyduste až na tuk, prisypte 20 g hladkej múky, paradajkový pretlak, premiešajte a zalejte jablčným džúsom a podľa požadovanej hustoty i trochou vývaru. Šťavu dochuťte soľou a korením. Kúsky kurčaťa servírujte preliate šťavou s ryžou alebo tarhoňou.

Tip: K dusiacemu sa kuriatku môžete pridať i cesnak navyše alebo kúsky cibule, ktoré nakoniec do šťavy rozmixujete. Šťava ostane lahodnejšia.


Sladkokyslé kuracie prsia
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsia bez kostí
  • 2 PL medu
  • 1 PL tmavej sójovej omáčky
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • soľ, mleté biele korenie

Z kuracích pŕs odstráňte kožu a tuk, umyte ich a osušte papierovými utierkami. Z obidvoch strán urobte ostrým nožom na prsiach niekoľko plytkých priečnych kosoštvorcových zárezov. V miske dobre rozmiešajte med, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a kôru a korenie. Rozohrejte gril alebo grilovaciu panvicu. Ak sa rozhodnete mäso pripravovať na panvici, nezabudnite na trošku oleja. Na prípravu v rúre pod grilom rozmiestnite prsia na mriežku potrite ich polovicou medovej zmesi. Opekajte približne 10 minút, obráťte a potrite druhou polovicou marinády. Opekajte ďalších 10 minút. Servírujte s hrozienkovou ryžou alebo ryžovými rezancami.

Tip: Pre odlišnosť chuti nahraďte citrón limetkou alebo pomarančom. Nezabudnite pri príprave pod grilom pod pečiacu mriežku podložiť alobal alebo plech na odkvapkávajúce a pripekajúce sa šťavy.


Kurča so zeleninou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšie kurča
  • 600 ml kuracieho vývaru
  • 60 g masla
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1 kg zemiakov
  • zelenú, červenú a žltú papriku
  • 3 malé cukety
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL hladkej múky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý rozmarín
  • 175 g syra feta
  • 2 PL mletých paradajok sušených na slnku

Kurča dôkladne vymyte. Opatrne uvoľnite nožom kožu na prsiach a stehnách. Prstami dutinu pod kožou poprehlbujte. Tri vetvičky rozmarínu nasekajte a zmiešajte so syrom, pastou zo sušených paradajok a maslom. Dochuťte soľou a korením a vymiešajte na nátierku, ktorou naplníte kožu pod prsiami a stehnami. Pripravené kura vložte do pekáča a prikryté pečte približne 1 hodinu v rúre predhriatej na 190 stupňov. Medzitým umyte zeleninu a pokrájajte ju na rovnomerné kusy. Hlavičku cesnaku rozoberte na strúčky, ale nešúpte ich. Všetku zeleninu zmiešajte a vložte na plech. Do stredu plechu na zeleninu preložte kurča, prelejte zeleninu výpekom a všetko spolu zapečte, kým sa na kurčati neobjaví zlatistá kôrka a zelenina nezmäkne. Servírujte rezy alebo celé časti plneného mäsa spolu s pečenou zeleninou dozdobené rozmarínom.

Tip: Pastu z mletých paradajok sušených na slnku môžete nahradiť paradajkovým pestom. Pre krajší efekt môžete povrch kuriatka a zeleniny posypať grilovacím korením alebo zmesou korenia na ratatouille.


Rady, tipy a triky...

  • Mäso zo stehien je omnoho šťavnatejšie ako mäso z pŕs. Nebojte sa jeho tmavšej farby. Je vhodné ako vykostené na prípravu soté i na obaľovanie a smaženie v celku.
  • Z pečeného kurčaťa nevytečie chutná šťava, ak pred pečením alebo po naplnení nohy na pevno zviažete k sebe potravinárskym špagátikom. S kuriatkom sa vám bude navyše lepšie manipulovať pri otáčaní či porciovaní. Ak nechcete kura plniť, do brušnej dutiny vložte dva umyté a chemicky neošetrené citróny alebo jablká. Kuriatko bude pri pečení lepšie držať tvar a bude voňavejšie a jemnejšie.
  • Pečené kurča dostane lepší zlatistý nádych a chrumkavú kôrku vtedy, ak ho pred pečením jemne potriete na povrchu kože maslom a mierne poprášite hladkou múkou. Jemnú chuť a šťavnatosť si zachová, ak ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou. Vhodnou prísadou na zachovanie šťavnatosti a krásnej farby či lahodnej chuti pečenej hydiny je i med. Preto sa používa najviac na sviatočnú kačku či hus.
  • Čerstvú hydinu po vypitvaní neumývajte, iba ju zľahka utrite utierkou. Nechajte ju v chlade odležať do druhého dňa a až potom opláchnite a upečte. Bude lahodnejšia a uležanejšia.
  • Ak chcete naozaj ukážkové vnútri mäkučké a na povrchu chrumkavé pečené kurča, po nasolení a okorenení ho vložte do pekáča, prikryte alobalom a rátajte s 20 minútami pečenia pri 180 stupňoch na každých 500 g mäsa. Po uplynutí vypočítaného času ho odokryte a chvíľku prudko zapečte na najvyššej teplote, kým nechytí zlatistý nádych.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  4. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  7. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  8. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  9. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu!
  1. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  2. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  3. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  4. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  5. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  6. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. Salón architektov A0 – Coneco 2018
  10. Záhradný nábytok: aký materiál je najlepší?
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 21 970
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 16 533
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 15 425
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 11 533
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 8 729
  6. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 4 834
  7. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 4 211
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 328
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 174
  10. Iná tvár Mexika: Nocovanie s Indiánmi, dobrodružstvo v džungli 2 147

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

Autorská strana Ondreja Podstupku

Prečo je GPS satelit a bábovka od babičky tá istá vec

Ako vyhrať hádku s ľuďmi, ktorí neveria vo vedu.

ŠPORT

Keď Sagan musel stiahnuť nohavice, zastal pri karavane

Keď si cyklisti potrebujú uľaviť, majú to komplikované.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.