Kurča na 4 spôsoby

Kuracie mäso je jednou z najvďačnejších surovín používaných v modernej kuchyni. Chuťou neurazí ani skúseného gurmána a prípravu zvládne i začiatočník.

Gazdovské kuracie stehná
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie stehná
  • 500 g kyslej kapusty
  • 100 g údenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 50 g masti
  • 30 g hladkej múky
  • drvená rasca
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu pokrájajte nadrobno, speňte ju na rozohriatej bravčovej masti a zasypte múkou. Za stáleho miešania zmes opražte do ružova a nakoniec podlejte trochou vody. Pridajte kyslú kapustu, rascu, soľ a korenie. Kuracie stehná trošku nasoľte a obaľte v tenkých plátkoch slaniny. Vložte ich do kapusty, prikryte a uduste domäkka. Počas dusenia podľa potreby dolievajte vodu. Mäkké mäso vyberte, rozmiestnite ho na povrchu kapusty a zapečte vo vyhriatej rúre do zlatista. Servírujte s varenými alebo opekanými zemiakmi.


Kurča na cesnaku
Suroviny na 4 porcie

  • 1 kurča
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 ml jablčného džúsu
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 3 PL oleja
  • 20 g hladkej múky
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hydinový vývar
  • hladká múka na obalenie

Umyté a dočistené kura naporciujte, potrite prelisovaným cesnakom zmiešaným so soľou, okoreňte a poprášte mletou paprikou. Nakoniec kúsky obaľte v hladkej múke. V hrnci rozohrejte olej, kuracie kúsky opražte z každej strany a podlejte vývarom. Prikryté uduste domäkka. Počas dusenia podľa potreby prilievajte vývar. Hotové mäso vyberte a šťavu vyduste až na tuk, prisypte 20 g hladkej múky, paradajkový pretlak, premiešajte a zalejte jablčným džúsom a podľa požadovanej hustoty i trochou vývaru. Šťavu dochuťte soľou a korením. Kúsky kurčaťa servírujte preliate šťavou s ryžou alebo tarhoňou.

Tip: K dusiacemu sa kuriatku môžete pridať i cesnak navyše alebo kúsky cibule, ktoré nakoniec do šťavy rozmixujete. Šťava ostane lahodnejšia.


Sladkokyslé kuracie prsia
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsia bez kostí
  • 2 PL medu
  • 1 PL tmavej sójovej omáčky
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • soľ, mleté biele korenie

Z kuracích pŕs odstráňte kožu a tuk, umyte ich a osušte papierovými utierkami. Z obidvoch strán urobte ostrým nožom na prsiach niekoľko plytkých priečnych kosoštvorcových zárezov. V miske dobre rozmiešajte med, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a kôru a korenie. Rozohrejte gril alebo grilovaciu panvicu. Ak sa rozhodnete mäso pripravovať na panvici, nezabudnite na trošku oleja. Na prípravu v rúre pod grilom rozmiestnite prsia na mriežku potrite ich polovicou medovej zmesi. Opekajte približne 10 minút, obráťte a potrite druhou polovicou marinády. Opekajte ďalších 10 minút. Servírujte s hrozienkovou ryžou alebo ryžovými rezancami.

Tip: Pre odlišnosť chuti nahraďte citrón limetkou alebo pomarančom. Nezabudnite pri príprave pod grilom pod pečiacu mriežku podložiť alobal alebo plech na odkvapkávajúce a pripekajúce sa šťavy.


Kurča so zeleninou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšie kurča
  • 600 ml kuracieho vývaru
  • 60 g masla
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1 kg zemiakov
  • zelenú, červenú a žltú papriku
  • 3 malé cukety
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL hladkej múky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý rozmarín
  • 175 g syra feta
  • 2 PL mletých paradajok sušených na slnku

Kurča dôkladne vymyte. Opatrne uvoľnite nožom kožu na prsiach a stehnách. Prstami dutinu pod kožou poprehlbujte. Tri vetvičky rozmarínu nasekajte a zmiešajte so syrom, pastou zo sušených paradajok a maslom. Dochuťte soľou a korením a vymiešajte na nátierku, ktorou naplníte kožu pod prsiami a stehnami. Pripravené kura vložte do pekáča a prikryté pečte približne 1 hodinu v rúre predhriatej na 190 stupňov. Medzitým umyte zeleninu a pokrájajte ju na rovnomerné kusy. Hlavičku cesnaku rozoberte na strúčky, ale nešúpte ich. Všetku zeleninu zmiešajte a vložte na plech. Do stredu plechu na zeleninu preložte kurča, prelejte zeleninu výpekom a všetko spolu zapečte, kým sa na kurčati neobjaví zlatistá kôrka a zelenina nezmäkne. Servírujte rezy alebo celé časti plneného mäsa spolu s pečenou zeleninou dozdobené rozmarínom.

Tip: Pastu z mletých paradajok sušených na slnku môžete nahradiť paradajkovým pestom. Pre krajší efekt môžete povrch kuriatka a zeleniny posypať grilovacím korením alebo zmesou korenia na ratatouille.


Rady, tipy a triky...

  • Mäso zo stehien je omnoho šťavnatejšie ako mäso z pŕs. Nebojte sa jeho tmavšej farby. Je vhodné ako vykostené na prípravu soté i na obaľovanie a smaženie v celku.
  • Z pečeného kurčaťa nevytečie chutná šťava, ak pred pečením alebo po naplnení nohy na pevno zviažete k sebe potravinárskym špagátikom. S kuriatkom sa vám bude navyše lepšie manipulovať pri otáčaní či porciovaní. Ak nechcete kura plniť, do brušnej dutiny vložte dva umyté a chemicky neošetrené citróny alebo jablká. Kuriatko bude pri pečení lepšie držať tvar a bude voňavejšie a jemnejšie.
  • Pečené kurča dostane lepší zlatistý nádych a chrumkavú kôrku vtedy, ak ho pred pečením jemne potriete na povrchu kože maslom a mierne poprášite hladkou múkou. Jemnú chuť a šťavnatosť si zachová, ak ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou. Vhodnou prísadou na zachovanie šťavnatosti a krásnej farby či lahodnej chuti pečenej hydiny je i med. Preto sa používa najviac na sviatočnú kačku či hus.
  • Čerstvú hydinu po vypitvaní neumývajte, iba ju zľahka utrite utierkou. Nechajte ju v chlade odležať do druhého dňa a až potom opláchnite a upečte. Bude lahodnejšia a uležanejšia.
  • Ak chcete naozaj ukážkové vnútri mäkučké a na povrchu chrumkavé pečené kurča, po nasolení a okorenení ho vložte do pekáča, prikryte alobalom a rátajte s 20 minútami pečenia pri 180 stupňoch na každých 500 g mäsa. Po uplynutí vypočítaného času ho odokryte a chvíľku prudko zapečte na najvyššej teplote, kým nechytí zlatistý nádych.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  2. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  3. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  4. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií
  5. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom
  6. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody
  7. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa
  8. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi
  9. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní
  1. Výrobky, ktoré chutia a voňajú ako z domácej zabíjačky
  2. 14 tipov na exotickú dovolenku, ktorú si môžete dovoliť (aj vy)
  3. Profesionálne sa predaj nehnuteľností dá robiť jedine exkluzívne
  4. HÝBSA Slovensko odštartovalo turné po Slovensku. Buďte pri tom!
  5. Každý štvrtý 70-tnik na Slovensku má cukrovku, pribúdajú mladší
  6. 5 hviezdičkové apartmány priamo na pobreží - Dubrovník
  7. Stavba domu na kľúč – úspora času aj financií
  8. Štatutári, máte už prístup k elektronickej schránke?
  9. Nová veľvyslankyňa Turecka na návšteve EU v Bratislave
  10. Prijatie delegácie rektorov ekonomických univerzít z Indonézie
  1. Poznáte pôvod slovenských slov? Otestujte sa 15 044
  2. Lepšie bývať na vidieku, alebo v meste? Hľadali sme výhody 10 182
  3. Plavba po Karibiku na luxusnej lodi 9 371
  4. Čím všetkým som si prešla, aby som sa naučila po anglicky 6 293
  5. Hyundai H350 je dokonale spoľahlivým partnerom pre biznis 6 254
  6. Volkswagen Arteon je výkladná skriňa technológií 5 928
  7. Yeme chce byť výnimočný obchod aj vďaka výnimočným zamestnancom 5 554
  8. Domácnosť, ktorá šetrí sama? Aj u nás je to už realitou 4 682
  9. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 4 149
  10. Študenti majú na získanie 30 € ešte 20 dní 4 060

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

ŽENA

Chcete vyzerať atraktívnejšie? Mali by ste sa vyspať

Vedci oficiálne potvrdili, že dostatok spánku súvisí s tým, ako pôsobí náš výzor na ostatných.

DOMOV

Policajný odborár: Útočiť na ženu od chrbta nie je normálny zákrok

Ak by mali policajti kvalitnú výbavu, počet incidentov by klesol, tvrdí policajný odborár MARIÁN MAGDOŠKO.

DOMOV

Kaliňák nepovažuje sotenie ženy za podstatné, nová ombudsmanka to skúma

Policajný prezident Tibor Gašpar chce zlepšiť psychickú prípravu policajtov.

KOMENTÁRE

Dni Islamského štátu sú takmer spočítané, ale teror v Európe nezmizne

Radikálni bojovníci sa vracajú do Európy.

Neprehliadnite tiež

Aj záhradkárstvo podlieha trendom. Architekt radí, ako zmodernizovať záhradu v roku 2017

Týchto osem moderných prístupov k starostlivosti o záhradu uvíta aj tá vaša.

Čím nahradiť nezdravé potraviny? Siahnite po prospešnejších variantoch

Pri možnostiach, aké nám dnes ponúkajú reťazce a obchody s bio a zdravými potravinami, má každý na výber.

Chýba vám vo vzťahu sexuálna iskra? Terapeutka radí, ako ju oživiť

Úbytok vášne je prirodzený, všetko je však o prístupe partnerov.

Takmer dve tretiny žien sa aktívne zaujímajú o zdravie svojho partnera

Vyplýva to z internetového prieskumu, ktorý vlani zrealizovali predstavitelia občianskeho združenia Slovenský pacient.