Kurča na 4 spôsoby

Kuracie mäso je jednou z najvďačnejších surovín používaných v modernej kuchyni. Chuťou neurazí ani skúseného gurmána a prípravu zvládne i začiatočník.

Gazdovské kuracie stehná
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie stehná
  • 500 g kyslej kapusty
  • 100 g údenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 50 g masti
  • 30 g hladkej múky
  • drvená rasca
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu pokrájajte nadrobno, speňte ju na rozohriatej bravčovej masti a zasypte múkou. Za stáleho miešania zmes opražte do ružova a nakoniec podlejte trochou vody. Pridajte kyslú kapustu, rascu, soľ a korenie. Kuracie stehná trošku nasoľte a obaľte v tenkých plátkoch slaniny. Vložte ich do kapusty, prikryte a uduste domäkka. Počas dusenia podľa potreby dolievajte vodu. Mäkké mäso vyberte, rozmiestnite ho na povrchu kapusty a zapečte vo vyhriatej rúre do zlatista. Servírujte s varenými alebo opekanými zemiakmi.


Kurča na cesnaku
Suroviny na 4 porcie

  • 1 kurča
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 ml jablčného džúsu
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 3 PL oleja
  • 20 g hladkej múky
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hydinový vývar
  • hladká múka na obalenie

Umyté a dočistené kura naporciujte, potrite prelisovaným cesnakom zmiešaným so soľou, okoreňte a poprášte mletou paprikou. Nakoniec kúsky obaľte v hladkej múke. V hrnci rozohrejte olej, kuracie kúsky opražte z každej strany a podlejte vývarom. Prikryté uduste domäkka. Počas dusenia podľa potreby prilievajte vývar. Hotové mäso vyberte a šťavu vyduste až na tuk, prisypte 20 g hladkej múky, paradajkový pretlak, premiešajte a zalejte jablčným džúsom a podľa požadovanej hustoty i trochou vývaru. Šťavu dochuťte soľou a korením. Kúsky kurčaťa servírujte preliate šťavou s ryžou alebo tarhoňou.

Tip: K dusiacemu sa kuriatku môžete pridať i cesnak navyše alebo kúsky cibule, ktoré nakoniec do šťavy rozmixujete. Šťava ostane lahodnejšia.


Sladkokyslé kuracie prsia
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsia bez kostí
  • 2 PL medu
  • 1 PL tmavej sójovej omáčky
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • soľ, mleté biele korenie

Z kuracích pŕs odstráňte kožu a tuk, umyte ich a osušte papierovými utierkami. Z obidvoch strán urobte ostrým nožom na prsiach niekoľko plytkých priečnych kosoštvorcových zárezov. V miske dobre rozmiešajte med, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a kôru a korenie. Rozohrejte gril alebo grilovaciu panvicu. Ak sa rozhodnete mäso pripravovať na panvici, nezabudnite na trošku oleja. Na prípravu v rúre pod grilom rozmiestnite prsia na mriežku potrite ich polovicou medovej zmesi. Opekajte približne 10 minút, obráťte a potrite druhou polovicou marinády. Opekajte ďalších 10 minút. Servírujte s hrozienkovou ryžou alebo ryžovými rezancami.

Tip: Pre odlišnosť chuti nahraďte citrón limetkou alebo pomarančom. Nezabudnite pri príprave pod grilom pod pečiacu mriežku podložiť alobal alebo plech na odkvapkávajúce a pripekajúce sa šťavy.


Kurča so zeleninou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšie kurča
  • 600 ml kuracieho vývaru
  • 60 g masla
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1 kg zemiakov
  • zelenú, červenú a žltú papriku
  • 3 malé cukety
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL hladkej múky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý rozmarín
  • 175 g syra feta
  • 2 PL mletých paradajok sušených na slnku

Kurča dôkladne vymyte. Opatrne uvoľnite nožom kožu na prsiach a stehnách. Prstami dutinu pod kožou poprehlbujte. Tri vetvičky rozmarínu nasekajte a zmiešajte so syrom, pastou zo sušených paradajok a maslom. Dochuťte soľou a korením a vymiešajte na nátierku, ktorou naplníte kožu pod prsiami a stehnami. Pripravené kura vložte do pekáča a prikryté pečte približne 1 hodinu v rúre predhriatej na 190 stupňov. Medzitým umyte zeleninu a pokrájajte ju na rovnomerné kusy. Hlavičku cesnaku rozoberte na strúčky, ale nešúpte ich. Všetku zeleninu zmiešajte a vložte na plech. Do stredu plechu na zeleninu preložte kurča, prelejte zeleninu výpekom a všetko spolu zapečte, kým sa na kurčati neobjaví zlatistá kôrka a zelenina nezmäkne. Servírujte rezy alebo celé časti plneného mäsa spolu s pečenou zeleninou dozdobené rozmarínom.

Tip: Pastu z mletých paradajok sušených na slnku môžete nahradiť paradajkovým pestom. Pre krajší efekt môžete povrch kuriatka a zeleniny posypať grilovacím korením alebo zmesou korenia na ratatouille.


Rady, tipy a triky...

  • Mäso zo stehien je omnoho šťavnatejšie ako mäso z pŕs. Nebojte sa jeho tmavšej farby. Je vhodné ako vykostené na prípravu soté i na obaľovanie a smaženie v celku.
  • Z pečeného kurčaťa nevytečie chutná šťava, ak pred pečením alebo po naplnení nohy na pevno zviažete k sebe potravinárskym špagátikom. S kuriatkom sa vám bude navyše lepšie manipulovať pri otáčaní či porciovaní. Ak nechcete kura plniť, do brušnej dutiny vložte dva umyté a chemicky neošetrené citróny alebo jablká. Kuriatko bude pri pečení lepšie držať tvar a bude voňavejšie a jemnejšie.
  • Pečené kurča dostane lepší zlatistý nádych a chrumkavú kôrku vtedy, ak ho pred pečením jemne potriete na povrchu kože maslom a mierne poprášite hladkou múkou. Jemnú chuť a šťavnatosť si zachová, ak ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou. Vhodnou prísadou na zachovanie šťavnatosti a krásnej farby či lahodnej chuti pečenej hydiny je i med. Preto sa používa najviac na sviatočnú kačku či hus.
  • Čerstvú hydinu po vypitvaní neumývajte, iba ju zľahka utrite utierkou. Nechajte ju v chlade odležať do druhého dňa a až potom opláchnite a upečte. Bude lahodnejšia a uležanejšia.
  • Ak chcete naozaj ukážkové vnútri mäkučké a na povrchu chrumkavé pečené kurča, po nasolení a okorenení ho vložte do pekáča, prikryte alobalom a rátajte s 20 minútami pečenia pri 180 stupňoch na každých 500 g mäsa. Po uplynutí vypočítaného času ho odokryte a chvíľku prudko zapečte na najvyššej teplote, kým nechytí zlatistý nádych.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé
  2. Kreditná karta – áno alebo nie
  3. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 25 288
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 13 493
  3. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 13 276
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 913
  5. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 7 726
  6. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 7 339
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 576
  8. Kreditná karta – áno alebo nie 4 196
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 133
  10. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 3 373

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Prieskum AKO: Smer sa stabilizoval, extrémisti predbehli SNS

PS chýba do parlamentu jedno percento.

ŽENA

Pijete každý večer a vravíte, že nemáte problém? Máte

Funkčný alkoholizmus sa týka aj matiek.

Neprehliadnite tiež

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.

Pijete každý večer a vravíte, že nemáte problém? Máte

Funkčný alkoholizmus sa týka aj matiek.