Gazdovské kuracie stehná
Suroviny na 4 porcie
- 4 kuracie stehná
- 500 g kyslej kapusty
- 100 g údenej slaniny
- 1 cibuľa
- 50 g masti
- 30 g hladkej múky
- drvená rasca
- soľ, mleté čierne korenie
Cibuľu pokrájajte nadrobno, speňte ju na rozohriatej bravčovej masti a zasypte múkou. Za stáleho miešania zmes opražte do ružova a nakoniec podlejte trochou vody. Pridajte kyslú kapustu, rascu, soľ a korenie. Kuracie stehná trošku nasoľte a obaľte v tenkých plátkoch slaniny. Vložte ich do kapusty, prikryte a uduste domäkka. Počas dusenia podľa potreby dolievajte vodu. Mäkké mäso vyberte, rozmiestnite ho na povrchu kapusty a zapečte vo vyhriatej rúre do zlatista. Servírujte s varenými alebo opekanými zemiakmi.
Kurča na cesnaku
Suroviny na 4 porcie
- 1 kurča
- 4 strúčiky cesnaku
- 100 ml jablčného džúsu
- 1 PL paradajkového pretlaku
- 3 PL oleja
- 20 g hladkej múky
- mletá sladká paprika
- soľ, mleté čierne korenie
- hydinový vývar
- hladká múka na obalenie
Umyté a dočistené kura naporciujte, potrite prelisovaným cesnakom zmiešaným so soľou, okoreňte a poprášte mletou paprikou. Nakoniec kúsky obaľte v hladkej múke. V hrnci rozohrejte olej, kuracie kúsky opražte z každej strany a podlejte vývarom. Prikryté uduste domäkka. Počas dusenia podľa potreby prilievajte vývar. Hotové mäso vyberte a šťavu vyduste až na tuk, prisypte 20 g hladkej múky, paradajkový pretlak, premiešajte a zalejte jablčným džúsom a podľa požadovanej hustoty i trochou vývaru. Šťavu dochuťte soľou a korením. Kúsky kurčaťa servírujte preliate šťavou s ryžou alebo tarhoňou.
Tip: K dusiacemu sa kuriatku môžete pridať i cesnak navyše alebo kúsky cibule, ktoré nakoniec do šťavy rozmixujete. Šťava ostane lahodnejšia.
Sladkokyslé kuracie prsia
Suroviny na 4 porcie
- 4 kuracie prsia bez kostí
- 2 PL medu
- 1 PL tmavej sójovej omáčky
- 1 PL citrónovej šťavy
- 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
- soľ, mleté biele korenie
Z kuracích pŕs odstráňte kožu a tuk, umyte ich a osušte papierovými utierkami. Z obidvoch strán urobte ostrým nožom na prsiach niekoľko plytkých priečnych kosoštvorcových zárezov. V miske dobre rozmiešajte med, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a kôru a korenie. Rozohrejte gril alebo grilovaciu panvicu. Ak sa rozhodnete mäso pripravovať na panvici, nezabudnite na trošku oleja. Na prípravu v rúre pod grilom rozmiestnite prsia na mriežku potrite ich polovicou medovej zmesi. Opekajte približne 10 minút, obráťte a potrite druhou polovicou marinády. Opekajte ďalších 10 minút. Servírujte s hrozienkovou ryžou alebo ryžovými rezancami.
Tip: Pre odlišnosť chuti nahraďte citrón limetkou alebo pomarančom. Nezabudnite pri príprave pod grilom pod pečiacu mriežku podložiť alobal alebo plech na odkvapkávajúce a pripekajúce sa šťavy.
Kurča so zeleninou
Suroviny na 4 porcie
- 1 väčšie kurča
- 600 ml kuracieho vývaru
- 60 g masla
- 1 hlavička cesnaku
- 1 kg zemiakov
- zelenú, červenú a žltú papriku
- 3 malé cukety
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL hladkej múky
- soľ, mleté čierne korenie
- čerstvý rozmarín
- 175 g syra feta
- 2 PL mletých paradajok sušených na slnku
Kurča dôkladne vymyte. Opatrne uvoľnite nožom kožu na prsiach a stehnách. Prstami dutinu pod kožou poprehlbujte. Tri vetvičky rozmarínu nasekajte a zmiešajte so syrom, pastou zo sušených paradajok a maslom. Dochuťte soľou a korením a vymiešajte na nátierku, ktorou naplníte kožu pod prsiami a stehnami. Pripravené kura vložte do pekáča a prikryté pečte približne 1 hodinu v rúre predhriatej na 190 stupňov. Medzitým umyte zeleninu a pokrájajte ju na rovnomerné kusy. Hlavičku cesnaku rozoberte na strúčky, ale nešúpte ich. Všetku zeleninu zmiešajte a vložte na plech. Do stredu plechu na zeleninu preložte kurča, prelejte zeleninu výpekom a všetko spolu zapečte, kým sa na kurčati neobjaví zlatistá kôrka a zelenina nezmäkne. Servírujte rezy alebo celé časti plneného mäsa spolu s pečenou zeleninou dozdobené rozmarínom.
Tip: Pastu z mletých paradajok sušených na slnku môžete nahradiť paradajkovým pestom. Pre krajší efekt môžete povrch kuriatka a zeleniny posypať grilovacím korením alebo zmesou korenia na ratatouille.
Rady, tipy a triky...
- Mäso zo stehien je omnoho šťavnatejšie ako mäso z pŕs. Nebojte sa jeho tmavšej farby. Je vhodné ako vykostené na prípravu soté i na obaľovanie a smaženie v celku.
- Z pečeného kurčaťa nevytečie chutná šťava, ak pred pečením alebo po naplnení nohy na pevno zviažete k sebe potravinárskym špagátikom. S kuriatkom sa vám bude navyše lepšie manipulovať pri otáčaní či porciovaní. Ak nechcete kura plniť, do brušnej dutiny vložte dva umyté a chemicky neošetrené citróny alebo jablká. Kuriatko bude pri pečení lepšie držať tvar a bude voňavejšie a jemnejšie.
- Pečené kurča dostane lepší zlatistý nádych a chrumkavú kôrku vtedy, ak ho pred pečením jemne potriete na povrchu kože maslom a mierne poprášite hladkou múkou. Jemnú chuť a šťavnatosť si zachová, ak ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou. Vhodnou prísadou na zachovanie šťavnatosti a krásnej farby či lahodnej chuti pečenej hydiny je i med. Preto sa používa najviac na sviatočnú kačku či hus.
- Čerstvú hydinu po vypitvaní neumývajte, iba ju zľahka utrite utierkou. Nechajte ju v chlade odležať do druhého dňa a až potom opláchnite a upečte. Bude lahodnejšia a uležanejšia.
- Ak chcete naozaj ukážkové vnútri mäkučké a na povrchu chrumkavé pečené kurča, po nasolení a okorenení ho vložte do pekáča, prikryte alobalom a rátajte s 20 minútami pečenia pri 180 stupňoch na každých 500 g mäsa. Po uplynutí vypočítaného času ho odokryte a chvíľku prudko zapečte na najvyššej teplote, kým nechytí zlatistý nádych.
Autor: mag