SME
Streda, 17. august, 2022 | Meniny má Milica

Kurča na 4 spôsoby

Kuracie mäso je jednou z najvďačnejších surovín používaných v modernej kuchyni. Chuťou neurazí ani skúseného gurmána a prípravu zvládne i začiatočník.

Gazdovské kuracie stehná
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie stehná
  • 500 g kyslej kapusty
  • 100 g údenej slaniny
  • 1 cibuľa
  • 50 g masti
  • 30 g hladkej múky
  • drvená rasca
  • soľ, mleté čierne korenie

Cibuľu pokrájajte nadrobno, speňte ju na rozohriatej bravčovej masti a zasypte múkou. Za stáleho miešania zmes opražte do ružova a nakoniec podlejte trochou vody. Pridajte kyslú kapustu, rascu, soľ a korenie. Kuracie stehná trošku nasoľte a obaľte v tenkých plátkoch slaniny. Vložte ich do kapusty, prikryte a uduste domäkka. Počas dusenia podľa potreby dolievajte vodu. Mäkké mäso vyberte, rozmiestnite ho na povrchu kapusty a zapečte vo vyhriatej rúre do zlatista. Servírujte s varenými alebo opekanými zemiakmi.


Kurča na cesnaku
Suroviny na 4 porcie

  • 1 kurča
  • 4 strúčiky cesnaku
  • 100 ml jablčného džúsu
  • 1 PL paradajkového pretlaku
  • 3 PL oleja
  • 20 g hladkej múky
  • mletá sladká paprika
  • soľ, mleté čierne korenie
  • hydinový vývar
  • hladká múka na obalenie

Umyté a dočistené kura naporciujte, potrite prelisovaným cesnakom zmiešaným so soľou, okoreňte a poprášte mletou paprikou. Nakoniec kúsky obaľte v hladkej múke. V hrnci rozohrejte olej, kuracie kúsky opražte z každej strany a podlejte vývarom. Prikryté uduste domäkka. Počas dusenia podľa potreby prilievajte vývar. Hotové mäso vyberte a šťavu vyduste až na tuk, prisypte 20 g hladkej múky, paradajkový pretlak, premiešajte a zalejte jablčným džúsom a podľa požadovanej hustoty i trochou vývaru. Šťavu dochuťte soľou a korením. Kúsky kurčaťa servírujte preliate šťavou s ryžou alebo tarhoňou.

Tip: K dusiacemu sa kuriatku môžete pridať i cesnak navyše alebo kúsky cibule, ktoré nakoniec do šťavy rozmixujete. Šťava ostane lahodnejšia.


Sladkokyslé kuracie prsia
Suroviny na 4 porcie

  • 4 kuracie prsia bez kostí
  • 2 PL medu
  • 1 PL tmavej sójovej omáčky
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • 1 ČL nastrúhanej citrónovej kôry
  • soľ, mleté biele korenie

Z kuracích pŕs odstráňte kožu a tuk, umyte ich a osušte papierovými utierkami. Z obidvoch strán urobte ostrým nožom na prsiach niekoľko plytkých priečnych kosoštvorcových zárezov. V miske dobre rozmiešajte med, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a kôru a korenie. Rozohrejte gril alebo grilovaciu panvicu. Ak sa rozhodnete mäso pripravovať na panvici, nezabudnite na trošku oleja. Na prípravu v rúre pod grilom rozmiestnite prsia na mriežku potrite ich polovicou medovej zmesi. Opekajte približne 10 minút, obráťte a potrite druhou polovicou marinády. Opekajte ďalších 10 minút. Servírujte s hrozienkovou ryžou alebo ryžovými rezancami.

Tip: Pre odlišnosť chuti nahraďte citrón limetkou alebo pomarančom. Nezabudnite pri príprave pod grilom pod pečiacu mriežku podložiť alobal alebo plech na odkvapkávajúce a pripekajúce sa šťavy.


Kurča so zeleninou
Suroviny na 4 porcie

  • 1 väčšie kurča
  • 600 ml kuracieho vývaru
  • 60 g masla
  • 1 hlavička cesnaku
  • 1 kg zemiakov
  • zelenú, červenú a žltú papriku
  • 3 malé cukety
  • 2 PL olivového oleja
  • 2 PL hladkej múky
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvý rozmarín
  • 175 g syra feta
  • 2 PL mletých paradajok sušených na slnku

Kurča dôkladne vymyte. Opatrne uvoľnite nožom kožu na prsiach a stehnách. Prstami dutinu pod kožou poprehlbujte. Tri vetvičky rozmarínu nasekajte a zmiešajte so syrom, pastou zo sušených paradajok a maslom. Dochuťte soľou a korením a vymiešajte na nátierku, ktorou naplníte kožu pod prsiami a stehnami. Pripravené kura vložte do pekáča a prikryté pečte približne 1 hodinu v rúre predhriatej na 190 stupňov. Medzitým umyte zeleninu a pokrájajte ju na rovnomerné kusy. Hlavičku cesnaku rozoberte na strúčky, ale nešúpte ich. Všetku zeleninu zmiešajte a vložte na plech. Do stredu plechu na zeleninu preložte kurča, prelejte zeleninu výpekom a všetko spolu zapečte, kým sa na kurčati neobjaví zlatistá kôrka a zelenina nezmäkne. Servírujte rezy alebo celé časti plneného mäsa spolu s pečenou zeleninou dozdobené rozmarínom.

Tip: Pastu z mletých paradajok sušených na slnku môžete nahradiť paradajkovým pestom. Pre krajší efekt môžete povrch kuriatka a zeleniny posypať grilovacím korením alebo zmesou korenia na ratatouille.


Rady, tipy a triky...

  • Mäso zo stehien je omnoho šťavnatejšie ako mäso z pŕs. Nebojte sa jeho tmavšej farby. Je vhodné ako vykostené na prípravu soté i na obaľovanie a smaženie v celku.
  • Z pečeného kurčaťa nevytečie chutná šťava, ak pred pečením alebo po naplnení nohy na pevno zviažete k sebe potravinárskym špagátikom. S kuriatkom sa vám bude navyše lepšie manipulovať pri otáčaní či porciovaní. Ak nechcete kura plniť, do brušnej dutiny vložte dva umyté a chemicky neošetrené citróny alebo jablká. Kuriatko bude pri pečení lepšie držať tvar a bude voňavejšie a jemnejšie.
  • Pečené kurča dostane lepší zlatistý nádych a chrumkavú kôrku vtedy, ak ho pred pečením jemne potriete na povrchu kože maslom a mierne poprášite hladkou múkou. Jemnú chuť a šťavnatosť si zachová, ak ho pred pečením pokvapkáte citrónovou šťavou. Vhodnou prísadou na zachovanie šťavnatosti a krásnej farby či lahodnej chuti pečenej hydiny je i med. Preto sa používa najviac na sviatočnú kačku či hus.
  • Čerstvú hydinu po vypitvaní neumývajte, iba ju zľahka utrite utierkou. Nechajte ju v chlade odležať do druhého dňa a až potom opláchnite a upečte. Bude lahodnejšia a uležanejšia.
  • Ak chcete naozaj ukážkové vnútri mäkučké a na povrchu chrumkavé pečené kurča, po nasolení a okorenení ho vložte do pekáča, prikryte alobalom a rátajte s 20 minútami pečenia pri 180 stupňoch na každých 500 g mäsa. Po uplynutí vypočítaného času ho odokryte a chvíľku prudko zapečte na najvyššej teplote, kým nechytí zlatistý nádych.
SkryťVypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  2. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  3. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  4. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  5. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane
  6. Energetici prinavrátia Pečnianskemu lesu pôvodnú biodiverzitu
  7. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky
  8. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku
  1. 365.bank si naďalej upevňuje svoju pozíciu plnoformátovej banky
  2. FoodCycler definitívne skoncuje s muškami v kuchyni
  3. Nadácia COOP Jednota pomáha dlhodobo chorým pacientom
  4. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu
  5. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur
  6. Auto bez čakania? VW T-Cross môžete mať hneď a aj so zľavou
  7. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás
  8. Toto sú výhody, ktoré majú prémioví predplatitelia na SME.sk
  1. Zdravotná poisťovňa zostala prekvapená. Zaplatila už 30 mil. eur 27 687
  2. Domčeky trulli mali byť dočasným bývaním v snahe neplatiť dane 22 484
  3. Najbohatšie mesto v stredoveku, divoký západ na Slovensku 16 605
  4. Kam príde, tam vypredá. Nitran vymýšľal vlastný cider dva roky 16 416
  5. Kupón na cestu do Thajska, USA a Vietnamu so zľavou 888 eur 7 614
  6. Pixel Federation nikdy nezarobil ako cez pandémiu 3 590
  7. Nie som superman, ale viem, že Prešov má na to byť supermestom. 3 564
  8. Radi si veci vyrábate sami? Tento nový časopis je pre vás 2 639
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Kollár, Holý a Krajniak predstavujú cenovú mapu nájomných bytov

Sme rodina predstavila cenové mapy.


7 h

Nedostatok a veľký dopyt zvyšujú ceny suroviny a ohrozuje aj teplárne.


12 h
Peter Schutz.

Generácia postmečiarovskej obnovy bola o tri poschodia dospelejšia a kvalitnejšia.


12 h
Ranný brífing SME

Prečítajte si najdôležitejšie správy.


4 h

Blogy SME

  1. Imunoblog: Poranenia, nehody a úrazy u detí - možné komplikácie a riešenia.
  2. Unicef Slovensko: Šťastné stretnutia rodín po odlúčení v dôsledku vojny
  3. Bratislavské dobrovoľnícke centrum: Hranie spoločenských hier ako prostriedok výchovy detí
  4. Juraj Halička: Zamerané na sivý zákal
  5. Peter Rúfus: Priateľstvo medzi mužom a ženou
  6. Monika Nagyova: Výhody emočného prejedania sa
  7. Roman Daniel Baranek: Varíme s Medveďom - Špaldová varená kysnutá knedľa
  8. Slovenské národné stredisko pre ľudské práva: Kam až zájdu návrhy na obmedzovanie prístupu k interrupciám?
  1. Jozef Drahovský: Priechod na druhý svet je v Bratislave 17 434
  2. Milan Pilip: Čaká nás rozvrat spoločnosti ak nezasiahneme proti konšpirátorom 7 154
  3. Peter Gregor: Cena slobody sa vždy počíta iba v stratených ľudských životoch. 5 802
  4. Post Bellum SK: Dovolenka v Juhoslávii ako príležitosť na emigráciu 4 153
  5. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu. 3 948
  6. Pavel Macko: Máme ľutovať podnikateľa Hambálka alebo vojnové obete jeho kumpánov? 3 909
  7. Tomáš Harustiak: Kto šetrí ma za tri / Ako vyžiť z minimálnej mzdy ? / Dá sa vyžiť z minimálnej mzdy ? / Prečo Slováci nemajú peniaze / Ako vyžiť z dôchodku / 3 797
  8. Roman Kebísek: Jánošík prepadával ľudí na cestách vyše roka. Od jesene 1711 do zimy 1712/3 3 764
  1. Jiří Ščobák: Fungujú sankcie proti Rusku? Nečaká krach aj nás?
  2. Monika Nagyova: Moja babka zažila kvôli podvodníkom trýznivé minúty, ktoré by neželala nikomu.
  3. Iveta Rall: Polárne expedície - časť 45. - Arktída - Posledná plavba lode Karluk 3/3 - Návrat do civilizácie, 1914
  4. Jiří Ščobák: Kde dnes môžeme ušetriť? Znížiť spotrebu a náklady?
  5. Jiří Ščobák: Proč bychom si měli zapamatovat jméno Anna Chadimová? Co nám po ní zůstalo?
  6. Martina Hilbertová: Márnivé dcéry z Bratislavy: Ružinovská televízia - pod kontrolou politikov
  7. Monika Nagyova: O žene, ktorá milovala rúško
  8. Jiří Ščobák: Krásne a zaujímavé historické poistné zmluvy: Existovala aj čisto slovenská poisťovňa? A čo bola „zmluva odvážna“?
SkryťZatvoriť reklamu