SME

Dobré recepty z kapusty na zimu

Jedlá z kyslej kapusty patria medzi najtradičnejšie, ale množstvo chuťových zážitkov vám poskytne aj obyčajná surová kapusta.

Zravá a v kuchyni atraktívna je kyslá kapusta vznikajúca prekvasením cukrov pomocou baktérií mliečneho kvaseniaZravá a v kuchyni atraktívna je kyslá kapusta vznikajúca prekvasením cukrov pomocou baktérií mliečneho kvasenia (Zdroj: Miloš Mikuš)

Sezóna kyslej kapusty sa práve začala a ak ste si nenaložili vlastnú, môžete len ľutovať.

Okrem slušného obsahu vlákniny, ktorá niektorých jedákov trochu nafukuje, je kapusta dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu E a vápnika, čo pri pravidelnej konzumácii môže pôsobiť preventívne proti osteoporóze.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podobne ako iné kapustovité rastliny má aj kapusta protirakovinové účinky. Červená kapusta má menej vlákniny, viac cukrov, minerálov a vitamínov.

Ak na šalát používate surovú kapustu, treba ju vopred trochu nasoliť a potom vyžmýkať – pustí šťavu a je jemnejšia. Sparením sa stratí časť typických čpavých látok.

SkryťVypnúť reklamu

Kyslá kapusta

Ešte zdravšou (a v kuchyni aj atraktívnejšou) formou je kyslá kapusta vznikajúca prekvasením cukrov pomocou baktérií mliečneho kvasenia.

Najmä v zime je dobrým zdrojom vitamínu C a mnohé z prítomných baktérií môžu mať priaznivý probiotický efekt na náš organizmus. Kvasenie je starý a veľmi účinný spôsob uchovávania potravín.

Prekvášali sa uhorky, huby, repa aj listy mnohých rastlín, vďaka čomu si ľudia zabezpečili obživu najmä uprostred zimy. Najčastejšie sa nakladala kapusta, a hoci sú jedlá z kapusty základom typického slovenského jedálneho lístka, jej konzumácia je bežná od Holandska až po Áziu.

Tradičné slovenské jedlá z kyslej kapusty sa síce v každom regióne pripravujú ináč, no základ je vždy rovnaký. Dôležité je mať k dispozícii dostatočné množstvo kyslej kapusty a potom je len na vás, aké chutné a zdravé jedlo si pripravíte – môžu to byť jednoduché strapačky (halušky s kyslou kapustou), polievka z kyslej kapusty, ale aj koložvárska kapusta či populárny segedínsky guláš.

SkryťVypnúť reklamu

Nezabudnite aj na to, že najlepšia kyslá kapusta je tá surová, priamo zo súdka, ktorá spoľahlivo zregeneruje organizmus unavený vyššou konzumáciou alkoholu.

Koložvárska kapusta

Potrebujeme: 1 kg kyslej kapusty l 0,6 kg mletého bravčového pliecka l 400 g údenej bravčovej klobásy l 2 šálky ryže l 200 ml paradajkového pretlaku l 500 ml kyslej smotany l 2 cibule l 4 strúčiky cesnaku l masť l mletú červenú papriku l pálivú červenú papriku l drvenú rascu l mleté čierne korenie l soľ.

Postup: Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme papriku, popučený cesnak a mleté mäso. Osolíme a podusíme s paradajkovým pretlakom, kým sa mäso neoddeľuje.

Ryžu uvaríme takmer domäkka. Klobásu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Na oleji ju krátko opražíme a pridáme pokrájanú, vyžmýkanú kyslú kapustu. Asi 10 minút podusíme.

SkryťVypnúť reklamu

Zapekaciu nádobu potrieme masťou a naspodok dáme tretinu kapusty, potom polovičku ryže, polovičku mäsa, tretinu smotany a znovu vrstvu kapusty, mäsa a napokon opäť kapustu, ryžu, mäso, smotanu a navrch zvyšok kapusty a smotany s paprikou.

Vrstvy poprášime mletým čiernym korením a rascou. Zapekáme pri 190 °C, kým nie je vrch dozlatista upečený.

foto3.jpg

Polomská kapusta

foto4.jpgPotrebujeme: 1 kg kyslej kapusty aj s vodou (kapušniarkou) l údené bravčové mäso l údenú bravčovú klobásu l bravčovú kosť l 150 g údenej prerastenej slaniny l 10 menších zemiakov l 1 cibuľu l 6 strúčikov cesnaku l 6 lyžíc hladkej múky l masť l soľ.

Postup: Na dno hrnca naukladáme na plátky pokrájanú slaninu, a potom vrstvíme kapustu s mäsom, pokrájanou cibuľou a so zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zalejeme vodou z kapusty (aspoň do tretiny) a dolejeme vodou. Nesolíme. Prikryté pomaly dusíme, kým mäso nezmäkne. Na masti urobíme tmavú redšiu zápražku.

Pred podávaním ju zahrejeme, pridáme popučený cesnak a odstavíme. Z kapusty vylovíme, čo nám ide na chuť a na okraj taniera dáme horúcu zápražku, ktorú postupne rozpúšťame v kapustnici.

Treba zajedať dobrým zemiakovým chlebom – na Polomke ho dakedy vedeli piecť vynikajúci. Pozor, zápražka je ešte dosť dlho po odstavení horúca!

Miloš Mikuš
FOTO - Miloš Mikuš

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Slováci dodali tablety do Volkswagenu i do policajných áut
  2. Prvý mobil dieťaťa prináša radosť aj veľkú zodpovednosť
  3. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  4. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  5. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  6. Ako prežije váš biznis? Rozhodnú tieto 3 kroky
  7. Hodnotenie profesionála: Maldivské rezorty do hodiny od letiska
  8. Rozvrh hodín s kalendárom prázdnin v denníkoch SME a Korzár
  1. HEINEKEN Slovensko: 30 rokov vášne pre pivo
  2. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu
  3. Dvanásť tipov, kam cestovať cez jesenné prázdniny
  4. eFleet Day 2025 Truck&Bus&Van: Zvýhodnený vstup len do 15.9.
  5. Slováci dodali tablety do Volkswagenu i do policajných áut
  6. Ich slnkom je mesiac, kvitnú v noci
  7. Nie je to len ihrisko: V K Parku deti opäť nájdu radosť z pohybu
  8. Po mape s EUROVIA SK: Objavujeme Spiš a Gemer
  1. BUBO zverejnilo všetky termíny - exotika za polovicu 8 489
  2. Vyskúšal som si prácu výčapníka. Toto vám nepovedia 7 121
  3. Na toto by ste sa mali vo svojej obľúbenej krčme opýtať 6 347
  4. Tichá epidémia bolesti chrbta: Dostupná pomoc pre tisíce ľudí 5 097
  5. Na začiatku ledva naškrabali 700 eur, dnes majú miliónové tržby 4 878
  6. Prvý mobil ako skúška dôvery medzi rodičom a dieťaťom 4 683
  7. Z čašníkov majiteľmi top hotelov: Stavili na lokálnosť a luxus 3 948
  8. Čo urobiť, keď sa na stene objaví trhlina? Farba ju nezachráni 2 727
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  2. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  3. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  4. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  5. Tomáš Mikloško: 8 prekvapivých faktov o vzťahoch, ktoré zmenia váš pohľad na lásku
  6. Zdravotní Klauni: Otec, bezpečný prístav dieťaťa v nemocnici
  7. Tomáš Mikloško: 11 vecí, ktoré ničia naše vzťahy – a ako to zmeniť
  8. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  1. Pavol Návrat: Žiadosť občanov Slovenskej republiky o zlúčenie s Českou republikou 66 081
  2. Rado Surovka: Matovičove bomby sú späť 12 512
  3. Radoslav Záhumenský: Rozhľadňa, ktorú takmer nikto nepozná, a pritom z nej Malá Fatra ukazuje svoju pravú krásu! 9 682
  4. Monika Albertiová: SLOVENSKOOO! A je to tu! Nenávisť a tuposť 8 936
  5. Tomáš Csicsó: Ako školy vyberajú výpalné od študentov 6 480
  6. Otilia Horrocks: Akcia "Hromžia celé Košice" v plnom prúde 5 427
  7. Rudolfa Vallová: Hrmelo už dávno, no Booking.com sa neobával 4 468
  8. Ján Kušnír: Prečo D2 každé ráno kolabuje 4 211
  1. Marcel Rebro: Zvyšujeme odvody, aby ste mali viac. Orwell by žasol
  2. Radko Mačuha: Na bielych životoch záleží.
  3. Marcel Rebro: Drony ako oči a zbraň pechoty: Reportáž z bojových pozícií AZOV
  4. Roman Kebísek: Clementisová: Po poprave manžela jeho popol vysypali do stoky
  5. Věra Tepličková: Má to ťažké Kamenický...
  6. Věra Tepličková: ... a voľ nebyť, ako byť otrokom
  7. Igor Pogány: Nano Banana: Nová AI od Google premení vaše fotky na realitu (a splní sny)
  8. Marian Nanias: Jadrové zariadenia, doteraz použité na Mesiaci.
SkryťZatvoriť reklamu