Dobré recepty z kapusty na zimu

Jedlá z kyslej kapusty patria medzi najtradičnejšie, ale množstvo chuťových zážitkov vám poskytne aj obyčajná surová kapusta.

Zravá a v kuchyni atraktívna je kyslá kapusta vznikajúca prekvasením cukrov pomocou baktérií mliečneho kvasenia(Zdroj: Miloš Mikuš)

Sezóna kyslej kapusty sa práve začala a ak ste si nenaložili vlastnú, môžete len ľutovať.

Okrem slušného obsahu vlákniny, ktorá niektorých jedákov trochu nafukuje, je kapusta dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu E a vápnika, čo pri pravidelnej konzumácii môže pôsobiť preventívne proti osteoporóze.

Podobne ako iné kapustovité rastliny má aj kapusta protirakovinové účinky. Červená kapusta má menej vlákniny, viac cukrov, minerálov a vitamínov.

Ak na šalát používate surovú kapustu, treba ju vopred trochu nasoliť a potom vyžmýkať – pustí šťavu a je jemnejšia. Sparením sa stratí časť typických čpavých látok.

Kyslá kapusta

Ešte zdravšou (a v kuchyni aj atraktívnejšou) formou je kyslá kapusta vznikajúca prekvasením cukrov pomocou baktérií mliečneho kvasenia.

Najmä v zime je dobrým zdrojom vitamínu C a mnohé z prítomných baktérií môžu mať priaznivý probiotický efekt na náš organizmus. Kvasenie je starý a veľmi účinný spôsob uchovávania potravín.

Prekvášali sa uhorky, huby, repa aj listy mnohých rastlín, vďaka čomu si ľudia zabezpečili obživu najmä uprostred zimy. Najčastejšie sa nakladala kapusta, a hoci sú jedlá z kapusty základom typického slovenského jedálneho lístka, jej konzumácia je bežná od Holandska až po Áziu.

Tradičné slovenské jedlá z kyslej kapusty sa síce v každom regióne pripravujú ináč, no základ je vždy rovnaký. Dôležité je mať k dispozícii dostatočné množstvo kyslej kapusty a potom je len na vás, aké chutné a zdravé jedlo si pripravíte – môžu to byť jednoduché strapačky (halušky s kyslou kapustou), polievka z kyslej kapusty, ale aj koložvárska kapusta či populárny segedínsky guláš.

Nezabudnite aj na to, že najlepšia kyslá kapusta je tá surová, priamo zo súdka, ktorá spoľahlivo zregeneruje organizmus unavený vyššou konzumáciou alkoholu.

Koložvárska kapusta

Potrebujeme: 1 kg kyslej kapusty l 0,6 kg mletého bravčového pliecka l 400 g údenej bravčovej klobásy l 2 šálky ryže l 200 ml paradajkového pretlaku l 500 ml kyslej smotany l 2 cibule l 4 strúčiky cesnaku l masť l mletú červenú papriku l pálivú červenú papriku l drvenú rascu l mleté čierne korenie l soľ.

Postup: Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme papriku, popučený cesnak a mleté mäso. Osolíme a podusíme s paradajkovým pretlakom, kým sa mäso neoddeľuje.

Ryžu uvaríme takmer domäkka. Klobásu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Na oleji ju krátko opražíme a pridáme pokrájanú, vyžmýkanú kyslú kapustu. Asi 10 minút podusíme.

Zapekaciu nádobu potrieme masťou a naspodok dáme tretinu kapusty, potom polovičku ryže, polovičku mäsa, tretinu smotany a znovu vrstvu kapusty, mäsa a napokon opäť kapustu, ryžu, mäso, smotanu a navrch zvyšok kapusty a smotany s paprikou.

Vrstvy poprášime mletým čiernym korením a rascou. Zapekáme pri 190 °C, kým nie je vrch dozlatista upečený.

foto3.jpg

Polomská kapusta

foto4.jpgPotrebujeme: 1 kg kyslej kapusty aj s vodou (kapušniarkou) l údené bravčové mäso l údenú bravčovú klobásu l bravčovú kosť l 150 g údenej prerastenej slaniny l 10 menších zemiakov l 1 cibuľu l 6 strúčikov cesnaku l 6 lyžíc hladkej múky l masť l soľ.

Postup: Na dno hrnca naukladáme na plátky pokrájanú slaninu, a potom vrstvíme kapustu s mäsom, pokrájanou cibuľou a so zemiakmi.

Zalejeme vodou z kapusty (aspoň do tretiny) a dolejeme vodou. Nesolíme. Prikryté pomaly dusíme, kým mäso nezmäkne. Na masti urobíme tmavú redšiu zápražku.

Pred podávaním ju zahrejeme, pridáme popučený cesnak a odstavíme. Z kapusty vylovíme, čo nám ide na chuť a na okraj taniera dáme horúcu zápražku, ktorú postupne rozpúšťame v kapustnici.

Treba zajedať dobrým zemiakovým chlebom – na Polomke ho dakedy vedeli piecť vynikajúci. Pozor, zápražka je ešte dosť dlho po odstavení horúca!

Miloš Mikuš
FOTO - Miloš Mikuš

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  2. Kreditná karta – áno alebo nie
  3. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  4. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  5. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  6. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  7. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  8. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  9. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  10. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  1. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  2. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  3. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  4. Kreditná karta – áno alebo nie
  5. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  6. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  8. Uncovering Artificial Intelligence in Slovakia
  9. Digitalizácia dokumentov firmám ušetrí nielen peniaze
  10. Intenzívne sa rozvíjajúca spolupráca s čínskymi univerzitami
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 23 984
  2. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 17 940
  3. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 16 029
  4. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 15 974
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 12 386
  6. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 6 840
  7. Nepodceňujte bolesť chrbta, môže ísť o zápalové ochorenie 5 048
  8. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 4 744
  9. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 3 593
  10. Máte nad 40? Skontrolujte si, či je Vaše srdce skutočne zdravé 3 230

Téma: TV Oko


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Útočí na novinárov, s jeho menom sa spája viac ako desať káuz. Kto je Kočner

Podnikateľa v stredu pre kauzu zmenky a daňové úniky zadržala polícia.

DOBRÉ RÁNO

Dobré ráno: Ako som zariadil, že prestali predávať Zem a vek

Prečo by slušné firmy mali zaujať jasný postoj.

Stĺpček Jakuba Fila

Zadržali Kočnera. Hoci platí prezumpcia neviny, treba povedať konečne

K rozsudku je dlhá cesta.

PRIMÁR

Seknutý krk. Prečo vzniká a čo robiť, aby bolesť ustúpila

Prečo vás môže z prievanu rozbolieť krk a ako vyzerá liečba.

Neprehliadnite tiež

Stĺpček Osmelené

Zomrel mi otec. A ešte predtým nás šarlatán obral o tisíce

Dokument Obchod so zdravím odráža iba zlomok reality.

Ceny MTV opäť prekvapili: Prišli muži v sukniach aj polonahé ženy

Červený koberec bol počas odovzdávania filmových cien celkom bez pravidiel.