Dobré recepty z kapusty na zimu

Jedlá z kyslej kapusty patria medzi najtradičnejšie, ale množstvo chuťových zážitkov vám poskytne aj obyčajná surová kapusta.

Zravá a v kuchyni atraktívna je kyslá kapusta vznikajúca prekvasením cukrov pomocou baktérií mliečneho kvasenia(Zdroj: Miloš Mikuš)

Sezóna kyslej kapusty sa práve začala a ak ste si nenaložili vlastnú, môžete len ľutovať.

Okrem slušného obsahu vlákniny, ktorá niektorých jedákov trochu nafukuje, je kapusta dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu E a vápnika, čo pri pravidelnej konzumácii môže pôsobiť preventívne proti osteoporóze.

Podobne ako iné kapustovité rastliny má aj kapusta protirakovinové účinky. Červená kapusta má menej vlákniny, viac cukrov, minerálov a vitamínov.

Ak na šalát používate surovú kapustu, treba ju vopred trochu nasoliť a potom vyžmýkať – pustí šťavu a je jemnejšia. Sparením sa stratí časť typických čpavých látok.

Kyslá kapusta

Ešte zdravšou (a v kuchyni aj atraktívnejšou) formou je kyslá kapusta vznikajúca prekvasením cukrov pomocou baktérií mliečneho kvasenia.

Najmä v zime je dobrým zdrojom vitamínu C a mnohé z prítomných baktérií môžu mať priaznivý probiotický efekt na náš organizmus. Kvasenie je starý a veľmi účinný spôsob uchovávania potravín.

Prekvášali sa uhorky, huby, repa aj listy mnohých rastlín, vďaka čomu si ľudia zabezpečili obživu najmä uprostred zimy. Najčastejšie sa nakladala kapusta, a hoci sú jedlá z kapusty základom typického slovenského jedálneho lístka, jej konzumácia je bežná od Holandska až po Áziu.

Tradičné slovenské jedlá z kyslej kapusty sa síce v každom regióne pripravujú ináč, no základ je vždy rovnaký. Dôležité je mať k dispozícii dostatočné množstvo kyslej kapusty a potom je len na vás, aké chutné a zdravé jedlo si pripravíte – môžu to byť jednoduché strapačky (halušky s kyslou kapustou), polievka z kyslej kapusty, ale aj koložvárska kapusta či populárny segedínsky guláš.

Nezabudnite aj na to, že najlepšia kyslá kapusta je tá surová, priamo zo súdka, ktorá spoľahlivo zregeneruje organizmus unavený vyššou konzumáciou alkoholu.

Koložvárska kapusta

Potrebujeme: 1 kg kyslej kapusty l 0,6 kg mletého bravčového pliecka l 400 g údenej bravčovej klobásy l 2 šálky ryže l 200 ml paradajkového pretlaku l 500 ml kyslej smotany l 2 cibule l 4 strúčiky cesnaku l masť l mletú červenú papriku l pálivú červenú papriku l drvenú rascu l mleté čierne korenie l soľ.

Postup: Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme papriku, popučený cesnak a mleté mäso. Osolíme a podusíme s paradajkovým pretlakom, kým sa mäso neoddeľuje.

Ryžu uvaríme takmer domäkka. Klobásu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Na oleji ju krátko opražíme a pridáme pokrájanú, vyžmýkanú kyslú kapustu. Asi 10 minút podusíme.

Zapekaciu nádobu potrieme masťou a naspodok dáme tretinu kapusty, potom polovičku ryže, polovičku mäsa, tretinu smotany a znovu vrstvu kapusty, mäsa a napokon opäť kapustu, ryžu, mäso, smotanu a navrch zvyšok kapusty a smotany s paprikou.

Vrstvy poprášime mletým čiernym korením a rascou. Zapekáme pri 190 °C, kým nie je vrch dozlatista upečený.

foto3.jpg

Polomská kapusta

foto4.jpgPotrebujeme: 1 kg kyslej kapusty aj s vodou (kapušniarkou) l údené bravčové mäso l údenú bravčovú klobásu l bravčovú kosť l 150 g údenej prerastenej slaniny l 10 menších zemiakov l 1 cibuľu l 6 strúčikov cesnaku l 6 lyžíc hladkej múky l masť l soľ.

Postup: Na dno hrnca naukladáme na plátky pokrájanú slaninu, a potom vrstvíme kapustu s mäsom, pokrájanou cibuľou a so zemiakmi.

Zalejeme vodou z kapusty (aspoň do tretiny) a dolejeme vodou. Nesolíme. Prikryté pomaly dusíme, kým mäso nezmäkne. Na masti urobíme tmavú redšiu zápražku.

Pred podávaním ju zahrejeme, pridáme popučený cesnak a odstavíme. Z kapusty vylovíme, čo nám ide na chuť a na okraj taniera dáme horúcu zápražku, ktorú postupne rozpúšťame v kapustnici.

Treba zajedať dobrým zemiakovým chlebom – na Polomke ho dakedy vedeli piecť vynikajúci. Pozor, zápražka je ešte dosť dlho po odstavení horúca!

Miloš Mikuš
FOTO - Miloš Mikuš

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  6. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  7. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  8. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  9. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení
  10. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia
  1. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  2. OMV robí dovolenku pre vodičov oddychom
  3. S kreditkou začína pohodová dovolenka už na letisku
  4. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo?
  5. Dubravské Čerešne majú sladké prekvapenie pre najrýchlejších!
  6. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne
  7. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť
  8. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí
  9. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice?
  10. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie
  1. Aká je ideálna vlhkosť a teplota v byte? Výskum hovorí jasne 25 019
  2. Infografika: Slováci minuli na Pohode historicky najviac peňazí 18 421
  3. Zmrzlina v Mekáči má u nás kratšiu záruku ako v Rakúsku. Prečo? 17 318
  4. Dobrú chuť: Letné šaláty a bizarné praktiky food fotografie 12 512
  5. Vyberiete si radšej romantický Paríž alebo slnečné Nice? 9 049
  6. O asistovanej reprodukcii sa šíri množstvo zavádzajúcich tvrdení 3 992
  7. Ulovte si last minute dovolenku so zľavou do 70% 3 485
  8. Pivovar Šariš rozdá tisíce eur, o časti peňazí rozhodnú ľudia 3 207
  9. Veríte brusniciam pri zápaloch močových ciest? Nemusia stačiť 2 866
  10. Volkswagen Golf GTI TCR naživo na Slovakia Ringu! 2 022

Téma: TV Oko


Hlavné správy zo Sme.sk

Podcast Dobré ráno

Dobré ráno: V akom stave sú slovenské autobusy, ak ich nepustia do Rakúska

Aká je kvalita autobusov na cestách.

KOMENTÁR PETRA TKAČENKA

Majstra populizmu nemá kto nahradiť

Skutočný talent vie škodiť aj z opozície.

Neprehliadnite tiež

Plač, hystéria a vzdor: Čo robiť, keď už si s dieťaťom neviete rady

Psychoterapeutky vyvinuli stratégiu, ktorá má rodičom pomôcť pri akejkoľvek dileme.

Stĺpček Osmelené

Od mladosti mám problém s alkoholom a neviem si pomôcť

Som abstinent, aj keď nemusím.