SME

Dobré recepty z kapusty na zimu

Jedlá z kyslej kapusty patria medzi najtradičnejšie, ale množstvo chuťových zážitkov vám poskytne aj obyčajná surová kapusta.

Zravá a v kuchyni atraktívna je kyslá kapusta vznikajúca prekvasením cukrov pomocou baktérií mliečneho kvaseniaZravá a v kuchyni atraktívna je kyslá kapusta vznikajúca prekvasením cukrov pomocou baktérií mliečneho kvasenia (Zdroj: Miloš Mikuš)

Sezóna kyslej kapusty sa práve začala a ak ste si nenaložili vlastnú, môžete len ľutovať.

Okrem slušného obsahu vlákniny, ktorá niektorých jedákov trochu nafukuje, je kapusta dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu E a vápnika, čo pri pravidelnej konzumácii môže pôsobiť preventívne proti osteoporóze.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Podobne ako iné kapustovité rastliny má aj kapusta protirakovinové účinky. Červená kapusta má menej vlákniny, viac cukrov, minerálov a vitamínov.

Ak na šalát používate surovú kapustu, treba ju vopred trochu nasoliť a potom vyžmýkať – pustí šťavu a je jemnejšia. Sparením sa stratí časť typických čpavých látok.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Kyslá kapusta

Ešte zdravšou (a v kuchyni aj atraktívnejšou) formou je kyslá kapusta vznikajúca prekvasením cukrov pomocou baktérií mliečneho kvasenia.

Najmä v zime je dobrým zdrojom vitamínu C a mnohé z prítomných baktérií môžu mať priaznivý probiotický efekt na náš organizmus. Kvasenie je starý a veľmi účinný spôsob uchovávania potravín.

Prekvášali sa uhorky, huby, repa aj listy mnohých rastlín, vďaka čomu si ľudia zabezpečili obživu najmä uprostred zimy. Najčastejšie sa nakladala kapusta, a hoci sú jedlá z kapusty základom typického slovenského jedálneho lístka, jej konzumácia je bežná od Holandska až po Áziu.

Tradičné slovenské jedlá z kyslej kapusty sa síce v každom regióne pripravujú ináč, no základ je vždy rovnaký. Dôležité je mať k dispozícii dostatočné množstvo kyslej kapusty a potom je len na vás, aké chutné a zdravé jedlo si pripravíte – môžu to byť jednoduché strapačky (halušky s kyslou kapustou), polievka z kyslej kapusty, ale aj koložvárska kapusta či populárny segedínsky guláš.

SkryťVypnúť reklamu

Nezabudnite aj na to, že najlepšia kyslá kapusta je tá surová, priamo zo súdka, ktorá spoľahlivo zregeneruje organizmus unavený vyššou konzumáciou alkoholu.

Koložvárska kapusta

Potrebujeme: 1 kg kyslej kapusty l 0,6 kg mletého bravčového pliecka l 400 g údenej bravčovej klobásy l 2 šálky ryže l 200 ml paradajkového pretlaku l 500 ml kyslej smotany l 2 cibule l 4 strúčiky cesnaku l masť l mletú červenú papriku l pálivú červenú papriku l drvenú rascu l mleté čierne korenie l soľ.

Postup: Na masti speníme nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme papriku, popučený cesnak a mleté mäso. Osolíme a podusíme s paradajkovým pretlakom, kým sa mäso neoddeľuje.

Ryžu uvaríme takmer domäkka. Klobásu ošúpeme a nakrájame na kolieska. Na oleji ju krátko opražíme a pridáme pokrájanú, vyžmýkanú kyslú kapustu. Asi 10 minút podusíme.

SkryťVypnúť reklamu

Zapekaciu nádobu potrieme masťou a naspodok dáme tretinu kapusty, potom polovičku ryže, polovičku mäsa, tretinu smotany a znovu vrstvu kapusty, mäsa a napokon opäť kapustu, ryžu, mäso, smotanu a navrch zvyšok kapusty a smotany s paprikou.

Vrstvy poprášime mletým čiernym korením a rascou. Zapekáme pri 190 °C, kým nie je vrch dozlatista upečený.

foto3.jpg

Polomská kapusta

foto4.jpgPotrebujeme: 1 kg kyslej kapusty aj s vodou (kapušniarkou) l údené bravčové mäso l údenú bravčovú klobásu l bravčovú kosť l 150 g údenej prerastenej slaniny l 10 menších zemiakov l 1 cibuľu l 6 strúčikov cesnaku l 6 lyžíc hladkej múky l masť l soľ.

Postup: Na dno hrnca naukladáme na plátky pokrájanú slaninu, a potom vrstvíme kapustu s mäsom, pokrájanou cibuľou a so zemiakmi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Zalejeme vodou z kapusty (aspoň do tretiny) a dolejeme vodou. Nesolíme. Prikryté pomaly dusíme, kým mäso nezmäkne. Na masti urobíme tmavú redšiu zápražku.

Pred podávaním ju zahrejeme, pridáme popučený cesnak a odstavíme. Z kapusty vylovíme, čo nám ide na chuť a na okraj taniera dáme horúcu zápražku, ktorú postupne rozpúšťame v kapustnici.

Treba zajedať dobrým zemiakovým chlebom – na Polomke ho dakedy vedeli piecť vynikajúci. Pozor, zápražka je ešte dosť dlho po odstavení horúca!

Miloš Mikuš
FOTO - Miloš Mikuš

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  3. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  1. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť
  2. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok.
  3. Máš jedno euro navyše? Pripoj sa do potravinovej zbierky
  4. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym
  5. S appkou Fumbi zvládneš do krypta investovať do pol hodiny
  6. Rýchla právna pomoc šetrí čas, nervy aj peniaze
  7. Slovenská značka získala Obal roka 2025
  8. Hudba, ktorá rozžiari váš event: Stavte na Abba show
  1. Ak máte ťažkosti s trávením, aj toto môže byť príčina 8 782
  2. Ako zohnať lístok na biznis event roka s Waynom Gretzkym 4 637
  3. Hanba bokom, je čas tancovať. Tieto karnevaly Európy treba zažiť 4 577
  4. Prečo sa Kallo opäť rozhodol pre franšízu Kinekusu 4 104
  5. Technológiám z Nitry dôveruje Tesla aj TikTok. 3 780
  6. Slovenská značka získala Obal roka 2025 3 154
  7. Je rozhodnuté. Ceny FéliX brali džemy, hoteliéri aj technológie 2 577
  8. Výnimočný víkend v Košiciach: Biela noc priniesla umenie aj chuť 1 950
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  2. Zdravotní Klauni: Silný príbeh z psychiatrickej liečebne: O dievčati, ktoré si zvolilo radosť namiesto smútku
  3. Matúš Radusovsky: Bezpečnosť medu: Pravda o teple, kove a skladovaní
  4. Igor Múdry: Kyslá kapustička
  5. Matúš Radusovsky: Nie je med ako med: v rozmanitosti sa skrýva jeho sila
  6. Zdravotní Klauni: Zdravotná klaunka: Keď si nasadíme na tvár červený nos, pozeráme sa na svet inak
  7. Janka Bittó Cigániková: Klamstvá o interrupciách. Naleteli ste aj vy?
  8. Andrea Podešvová: Je nevera vždy zrada, alebo niekedy len volanie o pomoc?
  1. Rastislav Puchala: Konečne dobrá správa o slovenskej ekonomike a spoločnosti vôbec 21 705
  2. Ivan Čáni: „Matovič, Lipšic a Naď už dávno mali sedieť v base.“ 18 495
  3. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika! 12 420
  4. Jozef Černek: André Rieu – muž, umelec, megaloman, otec. Kráľ gýču. Alebo človek, ktorý spravil vážnu hudbu zábavnou. 12 417
  5. Martin Fronk: Slovenský "Mordor": Podzemný labyrint plný vína, bosoriek a atómových krytov, o ktorom vedel len málokto 11 492
  6. Jozef Maťaše: Toto si Martin Benka nezaslúži! 8 181
  7. Ivan Čáni: Súdruh Blaha nie je rozhodne žiadne neviniatko, ale toto si ani on nezaslúži. 7 596
  8. Rado Surovka: Rómska otázka ? Huliak to vyrieši. 6 303
  1. Radko Mačuha: Viete čo má spoločné Róbert Fico a Benito Mussolini?
  2. Věra Tepličková: Podobnosť čisto náhodná alebo Čo sa ti to deje, národ slovenský?
  3. Anna Brawne: Drahý Peter, v každej normálnej krajine, by ste vy, tým vedcom, nemohli robiť ani vrátnika!
  4. Věra Tepličková: Otvárajte kasíno, Huliak nie je diliiino
  5. Radko Mačuha: Ficove vlastenectvo je ako riedené mlieko.
  6. Karol Galek: Kto nič nerobí nič nepokazí - heslo ministerky Sakovej nás stálo miliardy
  7. Monika Nagyova: V lete som ešte nevedela, či som feministka
  8. Radko Mačuha: "Najväčšia hrozba pre EU nieje Rusko".
SkryťZatvoriť reklamu