Šípkový džem
kilo šípok
600 g kryštálového cukru
voda
Čerstvé šípky rozkrojte na polovice, dôkladne vyškrabte stredy a operte ich v niekoľkých vodách do čista. Preložte ich do hrnca, podlejte trochou vody a pomaly varte domäkka. Podľa potreby podlievajte. Vzniknutú hmotu prepasírujte, aby ste sa zbavili šupiek a vznikol tak hladký pretlak. Pretlak znova priveďte do varu, pridajte cukor a za občasného miešania varte, kým hmota nezačne hustnúť. Džem miešajte dovtedy, kým dosiahnete požadovanú hustotu, nalejte ho do predhriatych fliaš, uzatvorte a prevrátené hore dnom nechajte vychladnúť. Ak sa bojíte skazenia, fľaše po naplnení sterilizujte pri teplote 80 stupňov 10 minút.
Tip: Množstvo cukru si môžete určiť i klasickým spôsobom, a to tak, že prepasírovaný pretlak odvážite a pred varením k nemu dovážite rovnaké množstvo cukru. Dostanete jemnú a sladkastú chuť ovocného džemu 1:1.
Šípkový sirup
kilo zrelých šípok
2 l vody
1,5 kg kryštálového cukru
Zrelé nesušené šípky poprekrajujte alebo rozpučte a zalejte vodou. Priveďte do varu a veľmi pomaly varte približne 10 minút. Hotový odvar preceďte cez husté kovové sitko a neskôr aj cez plátno alebo husto tkanú bavlnenú utierku, alebo plienku. Čistú šťavu priveďte do varu, pridajte k nej cukor, nechajte ho rozpustiť, prevrieť a ešte horúci sirup nalievajte do fliaš a dobre uzatvorte.
Tip: Na sirup sú najvhodnejšie zrelé šípky, ktoré už prešli prvým mrazíkom, budú tak viac sladké ako trpkasté. Sladký sirup môžete obohatiť o citrónovú šťavu alebo niekoľko lístkov mäty.
Šípkovo-jablková marmeláda
kilo šípok
liter vody
kilo kryštálového cukru
250 g jablkového pyré
5 g kyseliny citrónovej
1 pomaranč
štipka mletého zázvoru
Šípky rozpoľte, zalejte vodou, priveďte do varu a varte na miernom plameni približne 15 minút. Potom zmes prepasírujte cez plátno. Pridajte jablkové pyré, čistú pomarančovú kôru a šťavu, štipku zázvoru a kyselinu citrónovú. Všetko spolu premiešajte a varte približne 10 minút. Nakoniec pridajte cukor a povarte do zhustnutia. Naplňte do fliaš, uzatvorte a sterilizujte najmenej 20 minút pri teplote 180 stupňov.
Tip: Namiesto zázvoru môžete na vôňu a chuť pridať štipku mletej škorice alebo nového korenia. Takáto marmeláda vynikne rovnako dobre na koláči, ako aj k mäsu.
Karé so šípkovou omáčkou
Suroviny na 4 porcie
600 g bravčového karé bez kostí
40 g masti
1 cibuľa
mäsový vývar
2 bobkové listy
2 zrnká nového korenia
4 zrnká čierneho korenia
soľ
Na šípkovú omáčku:
30 g masti
120 g šípkového pretlaku
40 g hladkej múky
mäsový vývar
1 ČL cukru
citrónová šťava
soľ
Karé bez kostí ale vcelku prudko opečte z každej strany na rozohriatej bravčovej masti. Mäso preložte do pekáča a pridajte soľ, na kolieska pokrájanú cibuľu, nové i čierne korenie, bobkový list, podlejte trochou vývaru a prikryté vložte do vyhriatej rúry. Keď je mäso takmer mäkké, prelejte ho výpekom a dopečte dozlatista. Výpek zlejte bokom a mäso nechajte v rúre odpočívať tak, aby sa nevysušilo. Na masti opražte múku, zalejte ju výpekom a vývarom podľa požadovaného množstva a hustoty. Šťavu priveďte do varu, pridajte k nej šípkový pretlak, ochuťte cukrom, soľou a citrónovou šťavou. Karé rozkrájajte a servírujte preliate šípkovu omáčkou ku knedli alebo zemiakom.
Tip: Ak nemáte poruke šípkový pretlak, môžete siahnuť aj po šípkovom džeme alebo rozmixovanom kompóte. Pozor však na dochucovadlá ako škorica, klinčeky a podobne, ktoré sa prejavia na výslednej chuti omáčky. Šípková omáčka sa najčastejšie servíruje k divine, výborne však padne i k bravčovému karé alebo narýchlo urobeným medailónikom z bravčovej panenky.
Šípkový kompót
500 g šípok
1/2 l vody
300 g kryštálového cukru
celá škorica
Zrelé šípky rozpoľte, vyškrabte im stredy plné jadierok a pichľavých štetiniek a dôkladne ich niekoľkokrát premyte v studenej vode. Odmeranú vodu s cukrom priveďte k varu, pridajte premyté šípky, celú škoricu alebo niekoľko klinčekov, povarte aspoň 5 minút, nechajte vychladnúť a celý obsah hrnca odložte do chladničky na 12-24 hodín. Na druhý deň šípky preceďte, naukladajte ich do zaváracích fliaš a zalejte prevareným scedeným roztokom. Fľaše uzatvorte a sterilizujte 15 minút pri teplote 75 stupňov.
Ako na ne?
Šípky je vhodné zbierať, keď je sucho a slnečno, zväčša do prvých mrazov. Zbierajú sa od konca septembra do začiatku novembra, keď sú stále tvrdé a oranžovej až červenej farby. V zbere možno pokračovať i s príchodom prvých mrazov, podobne ako trnky. Nesmú však byť príliš prezreté alebo mäkké, či hnedo sfarbené. Vytrieďte tiež z košíka šípky so škvrnami alebo inými nápadnými znakmi, ktoré sú znakom toho, že plod napadli škodcovia alebo nepriazeň počasia.
Ak máte veľmi citlivú kožu, na zber si zoberte rukavice, inak vás budú ruky pri kontakte s pichľavými štetinkami nepríjemne svrbieť.
Plody je najlepšie sušiť pri teplote od 10 do 35 stupňov Celzia. Najvhodnejšia je sušička na ovocie, v ktorej strácajú najmenej vitamínov a zachovajú si i po vysušení svoju peknú farbu. Pomalé sušenie na vzduchu ich pripravuje o dôležitý vitamín C, rýchle sušenie v rúre nesvedčí ich chuti a farbe.
Správne usušené šípky ostanú zvráskavené a suché priam lámavé, zachovajú si svoju pôvodnú farbu a v žiadnom prípade nesmú byť lepkavé a mäkké. Skladujte ich v papierovom vrecku, na suchom a chladom mieste.
Čo o nich vieme
Plody šípovej ruže obsahujú hlavne vitamín C, ktorého v sebe skrývajú desaťkrát viac ako napríklad citrón. Ďalej sú to vitamíny K, E, B, P, organické kyseliny, sacharidy, pektíny, triesloviny, silice, minerálne látky, flavonoidy či karotenoidy. Semená vnútri šípok obsahujú sacharidy, oleje, menšie množstvo vitamínu C a E.
Vďaka kyseline askorbovej a dehydroaskorbovej šípky ovplyvňujú enzymatické reakcie a zlepšujú vstrebávanie železa. Vďaka vitamínu C pôsobia ako antioxidant a posilňujú imunitný systém.
Tiež spomaľujú starnutie, napomáhajú pri chorobách srdca, pečene, zraku, ovplyvňujú činnosť mozgu, odstraňujú pocit únavy, podporujú regeneráciu organizmu, dokonca pôsobia ako prevencia pred rakovinou.
Kedysi sa povrávalo, že šípky majú čarovnú a liečivú moc. Odporúčajú sa tiež ako liečivo na chudokrvnosť, na čistenie ciev a zlepšenie krvného obehu i proti astme, chorobám žalúdka a pod.
Autor: mag