Zemiaky v hlavnej úlohe

Lacné, rýchle, jednoduché a hlavne chutné. Také sú zemiaky na každý deň...

Zdravé domáce hranolčeky
Suroviny na viac porcií

  • zemiaky
  • 1 PL slnečnicového oleja
  • štipka soli

Zemiaky ošúpte, rozkrájajte alebo pretlačte cez mriežku lisu na hranolky a nechajte ich približne 15 minút namočené v studenej vode, aby sa odplavil nechcený škrob. Scedené hranolčeky dôkladne osušte v utierke. Plytký plech vyložte papierom na pečenie, potrite ho olejom a naukladajte naň kúsky zemiakov. Zemiačiky by sa nemali dotýkať. Pečte v rúre pri 200 stupňoch približne 30 - 40 minút. Na záver osoľte a môžete servírovať.

Tip: Hranolčeky by mali byť vnútri mäkké a na povrchu zlatisto chrumkavé, nie však vysušené. Počas pečenia ich môžete otáčať. Použitý olej by mal byť jednodruhový určený na fritovanie. Pri príprave domácich čipsov postupujte rovnako, akurát zemiaky rozkrájajte na tenké plátky.


Voňavé pečené zemiaky
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 2 kg zemiakov
  • 4 PL slnečnicového oleja
  • čerstvé vetvičky rozmarínu
  • štipka rasce
  • soľ

Zemiaky ošúpte, pokrájajte ich na štvrtinky a dajte variť do slanej vody na 8-10 minút. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zemiaky zlejte, pokvapkajte ich olejom a premiešajte. Vysypte ich na plech alebo do zapekacej misy a na povrchu posypte štipkou soli, trochou celej rasce a lístkami rozmarínu. Pečte približne 45 minút až hodinu, kým nie sú zemiaky zlatisté a chrumkavé. Servírujte ako samostatné jedlo dozdobené rozmarínom či kyslou smotanou, alebo ako prílohu k steaku či fašírke.

Tip: Receptu neublíži, ak rozmarín vymeníte za tymian. Vyskúšať môžete i iné ochutenie, napríklad zemiaky po premiešaní s olejom poprášte sladkou mletou paprikou a nasekanou pažítkou.


Netradičná zemiaková kaša
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1 kg zemiakov
  • 4 plátky masla
  • 2 PL oleja
  • 140 g údeného mäsa
  • 200 ml mlieka
  • 2 cibule
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky ošúpte, rozkrájajte a uvarte do mäkka. Medzitým na oleji orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a na kocky pokrájané údené mäso. Pridajte štipku korenia a soli a odstavte. Uvarené zemiaky zlejte, roztlačte na kašu, pridajte do nej maslo, zohriate mlieko a cibuľu s mäsom. Dobre premiešajte a podľa potreby dochuťte. Servírujte dozdobené pažítkou alebo petržlenovou vňaťou ako hlavný chod, alebo ako prílohu k pečenému mäsu, smaženému karfiolu či k volskému oku.

Tip: Ak sa rozhodnete kašu jesť ako hlavný chod, môžete k cibuli a mäsu pridať i nakrájané šampiňóny a krátko ich podusiť pod pokrievkou.


Používate správny druh?

  • Na prípravu šalátov sú vhodné zemiaky pevné, lojovité, nerozvárajúce sa, slabo múčnaté, na reze majú jemnú štruktúru a sú vlhké. V obchodoch sú označované ako varný typ A. Ďalej ich využijete na varenie v šupke, ale i ako prílohu, ktorá pevne drží tvar.
  • Zemiaky polopevné, polomúčnaté, jemnejšej štruktúry, ktoré sú priemerne vlhké až suchšie sú vhodné ako samostatná a hlavne univerzálna príloha k jedlu, ale využiť ich môžete taktiež do šalátov, gulášov, polievok a na restovanie. Označené sú ako varný typ B.
  • Ak máte radi zemiakovú kašu, potrebujete zemiakové cesto alebo chcete využiť zemiaky na výrobu hranolčekov či zemiakových placiek určite siahnite po varnom type C. Takéto zemiaky sú múčnaté, rozvárajú sa stredne, sú polohrubej štruktúry, vnútri vlhké až suché.
  • Existuje i varný typ D, s ktorým sa však nestretnete všade, keďže ide o zemiaky určené na priemyselné spracovanie. Tento druh zemiakov je silno múčnatý, silno sa rozvárajú, vhodné len ako surovina na prípravu zemiakového pyré či cesta.
  • Nezľaknite sa, ak sa v predajni stretnete s označením A-B alebo B-C. Je to spôsobené tým, že hranice jednotlivých odrôd zemiakov sa nedali jednoznačne a presne určiť.

Ako ich vyberať a skladovať?

  • V obchodných reťazcoch alebo na trhovisku si pri výbere zemiakov všímajte okrem označenia varného typu aj to, ako zemiaky vyzerajú. Všetky zemiaky, či už ide o skoré, alebo neskoré sa musia dostávať do predajného obehu včas, zaradené podľa odrôd a musia spĺňať určité podmienky.
  • Zemiaky voľné i balené musia byť pevné a hlavne čisté a zdravé. Na povrchu nepoškodené, nezelené, v žiadnom období roka by nemali byť naklíčené, omrznuté, bez nadmernej povrchovej vlhkosti, ktorá by spôsobila hnitie a bez cudzej vône a chuti.
  • Všímajte si aj rok zberu, ktorý zodpovedá dátumu výrobu na obale. Na vyhovujúcom a nepoškodenom obale musí byť uvedené zodpovedajúce množstvo a hmotnosť balenia, ale i obchodné meno a adresa výrobcu, baliarne, distributéra, alebo dovozcu, či krajina pôvodu.
  • Väčšie množstvo odkúpených alebo dopestovaných zemiakov treba vhodne uskladniť. Najskôr treba hľuzy zasucha dočistiť a starostlivo pretriediť podľa veľkosti a stavu. Odstráňte všetky nahnité, plesnivé a inak poškodené, zdeformované alebo zelené kusy.
  • Na vhodné uskladnenie postačí dobrá , tmavá, chladná a čistá pivnica, s možnosťou vetranie, aby sa vlhkosť odparovaná zo zemiakov nezrážala na stenách a nespôsobila plesňové či iné ochorenia. Každý rok pred uskladnením novej úrody by ste mali pivnicu dôkladne vydezinfikovať.
  • Sadbové zemiaky určené na budúcoročné nakličovanie je vhodné skladovať pri teplote 2 - 4 stupne Celzia. Konzumným zemiakom prospejú teploty od 6 do maximálne10 stupňov Celzia.

Na spracúvanie osobných údajov sa vzťahujú Zásady ochrany osobných údajov a Pravidlá používania cookies. Pred zadaním e-mailovej adresy sa, prosím, dôkladne oboznámte s týmito dokumentmi.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kreditná karta – áno alebo nie
  2. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch?
  4. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí
  5. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček
  6. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru
  7. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom
  10. Arca Brokerage House s výrazným nárastom aktív pod správou
  1. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou
  2. MiddleCap Equity Partners a Mayfair Assets ukončili fúziu
  3. Súboj olympionikov na Malom Dunaji
  4. 5 tipov ako využiť ľahké priečky pri rekonštrukcii bytu
  5. Dvojitý diplom medzi EU v Bratislave a UNWE v Sofii
  6. Ustanovujúce valné zhromaždenie Alumni klubu EU v Bratislave
  7. Kreditná karta – áno alebo nie
  8. Nemusím sa na nikoho spoliehať
  9. Štátny tajomník envirorezortu: Na sucho musíme byť pripravení.
  10. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina?
  1. Úspešní Slováci radia: Presadiť sa dá vždy, snívať nestačí 26 587
  2. Váš otec má dnes sviatok. Máme pre vás tip na darček 11 446
  3. Anketa: Čo je pre Slovákov dôležité pri nákupoch? 8 636
  4. Koľko stojí zdravé bývanie? Lacná rekonštrukcia môže vyjsť draho 8 544
  5. Mesto ukryté v jordánskych skalách. Spoznajte Petru 7 677
  6. Kreditná karta – áno alebo nie 6 529
  7. Užívate konský kolagén a cítite sa ako antický hrdina? 5 670
  8. Tento týždeň je Deň otcov. 5 skvelých nápadov na darčeky 5 203
  9. Od výplaty k výplate? Ale kdeže, sporíme s 2% úrokom 3 980
  10. Križovatka kultúr Maroko: Dobrodružné cesty naprieč krajinou 3 893

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kočner a Rusko do väzby nepôjdu, rozhodol súd

Špecializovaný trestný súd v sobotu viac ako osem hodín rozhodoval tom, či budú Kočner a Rusko stíhaní vo väzbe.

EKONOMIKA

Mestá už môžu vykázať staré autá z centier, ale veľmi nechcú

Ministerstvo vytvorilo priestor na vytváranie zón s nízkymi emisiami.

Neprehliadnite tiež

Kto je Neri Oxmanová, vedkyňa, ktorá okúzlila Brada Pitta

Bulvár v nej vidí podobu s Angelinou, no ona má viac čo ponúknuť.

Herečka Martina Majerníková Koval: Amatérske divadlo je spontánnejšie

Speváčka a herečka stojí za festivalom Scénická žatva.

Linz je plný kontrastov: Toto je jeho šesť jedinečností

V treťom najväčšom rakúskom meste sa prejdete po strechách domov.

Móda pre tehotné: Ako sa obliecť s bruškom?

V tehotenstve musí byť šatník praktický a komfortný.