Zemiaky v hlavnej úlohe

Lacné, rýchle, jednoduché a hlavne chutné. Také sú zemiaky na každý deň...

Zdravé domáce hranolčeky
Suroviny na viac porcií

  • zemiaky
  • 1 PL slnečnicového oleja
  • štipka soli

Zemiaky ošúpte, rozkrájajte alebo pretlačte cez mriežku lisu na hranolky a nechajte ich približne 15 minút namočené v studenej vode, aby sa odplavil nechcený škrob. Scedené hranolčeky dôkladne osušte v utierke. Plytký plech vyložte papierom na pečenie, potrite ho olejom a naukladajte naň kúsky zemiakov. Zemiačiky by sa nemali dotýkať. Pečte v rúre pri 200 stupňoch približne 30 - 40 minút. Na záver osoľte a môžete servírovať.

Tip: Hranolčeky by mali byť vnútri mäkké a na povrchu zlatisto chrumkavé, nie však vysušené. Počas pečenia ich môžete otáčať. Použitý olej by mal byť jednodruhový určený na fritovanie. Pri príprave domácich čipsov postupujte rovnako, akurát zemiaky rozkrájajte na tenké plátky.


Voňavé pečené zemiaky
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 2 kg zemiakov
  • 4 PL slnečnicového oleja
  • čerstvé vetvičky rozmarínu
  • štipka rasce
  • soľ

Zemiaky ošúpte, pokrájajte ich na štvrtinky a dajte variť do slanej vody na 8-10 minút. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zemiaky zlejte, pokvapkajte ich olejom a premiešajte. Vysypte ich na plech alebo do zapekacej misy a na povrchu posypte štipkou soli, trochou celej rasce a lístkami rozmarínu. Pečte približne 45 minút až hodinu, kým nie sú zemiaky zlatisté a chrumkavé. Servírujte ako samostatné jedlo dozdobené rozmarínom či kyslou smotanou, alebo ako prílohu k steaku či fašírke.

Tip: Receptu neublíži, ak rozmarín vymeníte za tymian. Vyskúšať môžete i iné ochutenie, napríklad zemiaky po premiešaní s olejom poprášte sladkou mletou paprikou a nasekanou pažítkou.


Netradičná zemiaková kaša
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1 kg zemiakov
  • 4 plátky masla
  • 2 PL oleja
  • 140 g údeného mäsa
  • 200 ml mlieka
  • 2 cibule
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky ošúpte, rozkrájajte a uvarte do mäkka. Medzitým na oleji orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a na kocky pokrájané údené mäso. Pridajte štipku korenia a soli a odstavte. Uvarené zemiaky zlejte, roztlačte na kašu, pridajte do nej maslo, zohriate mlieko a cibuľu s mäsom. Dobre premiešajte a podľa potreby dochuťte. Servírujte dozdobené pažítkou alebo petržlenovou vňaťou ako hlavný chod, alebo ako prílohu k pečenému mäsu, smaženému karfiolu či k volskému oku.

Tip: Ak sa rozhodnete kašu jesť ako hlavný chod, môžete k cibuli a mäsu pridať i nakrájané šampiňóny a krátko ich podusiť pod pokrievkou.


Používate správny druh?

  • Na prípravu šalátov sú vhodné zemiaky pevné, lojovité, nerozvárajúce sa, slabo múčnaté, na reze majú jemnú štruktúru a sú vlhké. V obchodoch sú označované ako varný typ A. Ďalej ich využijete na varenie v šupke, ale i ako prílohu, ktorá pevne drží tvar.
  • Zemiaky polopevné, polomúčnaté, jemnejšej štruktúry, ktoré sú priemerne vlhké až suchšie sú vhodné ako samostatná a hlavne univerzálna príloha k jedlu, ale využiť ich môžete taktiež do šalátov, gulášov, polievok a na restovanie. Označené sú ako varný typ B.
  • Ak máte radi zemiakovú kašu, potrebujete zemiakové cesto alebo chcete využiť zemiaky na výrobu hranolčekov či zemiakových placiek určite siahnite po varnom type C. Takéto zemiaky sú múčnaté, rozvárajú sa stredne, sú polohrubej štruktúry, vnútri vlhké až suché.
  • Existuje i varný typ D, s ktorým sa však nestretnete všade, keďže ide o zemiaky určené na priemyselné spracovanie. Tento druh zemiakov je silno múčnatý, silno sa rozvárajú, vhodné len ako surovina na prípravu zemiakového pyré či cesta.
  • Nezľaknite sa, ak sa v predajni stretnete s označením A-B alebo B-C. Je to spôsobené tým, že hranice jednotlivých odrôd zemiakov sa nedali jednoznačne a presne určiť.

Ako ich vyberať a skladovať?

  • V obchodných reťazcoch alebo na trhovisku si pri výbere zemiakov všímajte okrem označenia varného typu aj to, ako zemiaky vyzerajú. Všetky zemiaky, či už ide o skoré, alebo neskoré sa musia dostávať do predajného obehu včas, zaradené podľa odrôd a musia spĺňať určité podmienky.
  • Zemiaky voľné i balené musia byť pevné a hlavne čisté a zdravé. Na povrchu nepoškodené, nezelené, v žiadnom období roka by nemali byť naklíčené, omrznuté, bez nadmernej povrchovej vlhkosti, ktorá by spôsobila hnitie a bez cudzej vône a chuti.
  • Všímajte si aj rok zberu, ktorý zodpovedá dátumu výrobu na obale. Na vyhovujúcom a nepoškodenom obale musí byť uvedené zodpovedajúce množstvo a hmotnosť balenia, ale i obchodné meno a adresa výrobcu, baliarne, distributéra, alebo dovozcu, či krajina pôvodu.
  • Väčšie množstvo odkúpených alebo dopestovaných zemiakov treba vhodne uskladniť. Najskôr treba hľuzy zasucha dočistiť a starostlivo pretriediť podľa veľkosti a stavu. Odstráňte všetky nahnité, plesnivé a inak poškodené, zdeformované alebo zelené kusy.
  • Na vhodné uskladnenie postačí dobrá , tmavá, chladná a čistá pivnica, s možnosťou vetranie, aby sa vlhkosť odparovaná zo zemiakov nezrážala na stenách a nespôsobila plesňové či iné ochorenia. Každý rok pred uskladnením novej úrody by ste mali pivnicu dôkladne vydezinfikovať.
  • Sadbové zemiaky určené na budúcoročné nakličovanie je vhodné skladovať pri teplote 2 - 4 stupne Celzia. Konzumným zemiakom prospejú teploty od 6 do maximálne10 stupňov Celzia.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno?
  2. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  3. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  4. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  5. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  6. Talent - vzdelanie - úspech
  7. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu
  8. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s?
  9. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche
  10. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať?
  1. Cestovateľské tipy, kde stráviť Veľkú noc
  2. Chceme, aby mali naši zákazníci z nakupovania zážitok
  3. Online predplatné na mesiac zadarmo v novej iOS aplikácii SME.sk
  4. Depresia. Kedy ju treba liečiť?
  5. Bratislavčania môžu žiadať príspevok na polopodzemné kontajnery
  6. Mototechna predala za päť rokov už 40 tisíc áut
  7. HubHub spája sily s Neulogy
  8. Na SPU v Nitre vznikla Konfuciova trieda
  9. Byt alebo dom? V Novom Ružinove vyriešili dilemu za vás
  10. Ak Vás nikdy nič nebolelo, nestrácajte čas čítaním tohto článku!
  1. 16 tipov na poznávacie zájazdy so slovenským sprievodcom 28 689
  2. Spoznáte týchto 11 filmov, v ktorých sa objavil McDonald’s? 21 086
  3. Mio MiVue 733 WiFi - snadno přeneste záznam autokamery do mobilu 10 856
  4. Máte hypotéku a chcete lepšie spávať? 7 180
  5. Ste si istí, že svoj smartfón využívate naplno? 7 099
  6. Dobrú chuť: príloha o dobrom jedle a varení v denníku SME 6 371
  7. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 4 440
  8. Elektro-horúčka v podaní Volkswagenu 4 004
  9. Nové komorné bývanie v Karlovke? Karlove 3 123
  10. Nepýtajte od lekára antibiotiká pri chrípke či nádche 2 391

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

EKONOMIKA

Kaliňák ukázal jednu faktúru za Kiskov let, ostatné najskôr neexistujú

Ministerstvo vnútra ukázalo podrobnosti letov, v rámci nich jedinú faktúru, o ktorej existencii sa už aj tak vedelo.

KOMENTÁRE

Kiskova cena za rodinu sa dá vyčísliť na lety

Čo ak sa na celú vec pozrieme ako na problém zosúlaďovania práce s rodinou.

Neprehliadnite tiež

BRIT Awards 2018: Na odovzdávanie cien sa vrátili farebné šaty

Namiesto čierneho oblečenia mali ženy biele ruže.

STĹPČEK OSMELENÉ

Dnes sa pomodlím za Istanbulský dohovor

Zdá sa, že predchádzaniu násiliu na ženách pomôže len zázrak.

Nepríjemný zápach z úst má rôzne príčiny, no dá sa vyriešiť

Halitóza je najčastejsie sprievodným znakom ochorení v ústnej dutine.

Štyri trendy pre štýlovú obývačku v roku 2018

Farby v obľúbenej miestnosti v domácnosti ovládnu variácie zemitých tónov.

Po rokoch bolestí si nechala odstrániť maternicu. Nie je to riešenie pre každú ženu

Herečka Lena Dunhamová trpí nevyliečiteľnou chorobou, má len 31 rokov.