Zemiaky v hlavnej úlohe

Lacné, rýchle, jednoduché a hlavne chutné. Také sú zemiaky na každý deň...

Zdravé domáce hranolčeky
Suroviny na viac porcií

  • zemiaky
  • 1 PL slnečnicového oleja
  • štipka soli

Zemiaky ošúpte, rozkrájajte alebo pretlačte cez mriežku lisu na hranolky a nechajte ich približne 15 minút namočené v studenej vode, aby sa odplavil nechcený škrob. Scedené hranolčeky dôkladne osušte v utierke. Plytký plech vyložte papierom na pečenie, potrite ho olejom a naukladajte naň kúsky zemiakov. Zemiačiky by sa nemali dotýkať. Pečte v rúre pri 200 stupňoch približne 30 - 40 minút. Na záver osoľte a môžete servírovať.

Tip: Hranolčeky by mali byť vnútri mäkké a na povrchu zlatisto chrumkavé, nie však vysušené. Počas pečenia ich môžete otáčať. Použitý olej by mal byť jednodruhový určený na fritovanie. Pri príprave domácich čipsov postupujte rovnako, akurát zemiaky rozkrájajte na tenké plátky.


Voňavé pečené zemiaky
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 2 kg zemiakov
  • 4 PL slnečnicového oleja
  • čerstvé vetvičky rozmarínu
  • štipka rasce
  • soľ

Zemiaky ošúpte, pokrájajte ich na štvrtinky a dajte variť do slanej vody na 8-10 minút. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zemiaky zlejte, pokvapkajte ich olejom a premiešajte. Vysypte ich na plech alebo do zapekacej misy a na povrchu posypte štipkou soli, trochou celej rasce a lístkami rozmarínu. Pečte približne 45 minút až hodinu, kým nie sú zemiaky zlatisté a chrumkavé. Servírujte ako samostatné jedlo dozdobené rozmarínom či kyslou smotanou, alebo ako prílohu k steaku či fašírke.

Tip: Receptu neublíži, ak rozmarín vymeníte za tymian. Vyskúšať môžete i iné ochutenie, napríklad zemiaky po premiešaní s olejom poprášte sladkou mletou paprikou a nasekanou pažítkou.


Netradičná zemiaková kaša
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1 kg zemiakov
  • 4 plátky masla
  • 2 PL oleja
  • 140 g údeného mäsa
  • 200 ml mlieka
  • 2 cibule
  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky ošúpte, rozkrájajte a uvarte do mäkka. Medzitým na oleji orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a na kocky pokrájané údené mäso. Pridajte štipku korenia a soli a odstavte. Uvarené zemiaky zlejte, roztlačte na kašu, pridajte do nej maslo, zohriate mlieko a cibuľu s mäsom. Dobre premiešajte a podľa potreby dochuťte. Servírujte dozdobené pažítkou alebo petržlenovou vňaťou ako hlavný chod, alebo ako prílohu k pečenému mäsu, smaženému karfiolu či k volskému oku.

Tip: Ak sa rozhodnete kašu jesť ako hlavný chod, môžete k cibuli a mäsu pridať i nakrájané šampiňóny a krátko ich podusiť pod pokrievkou.


Používate správny druh?

  • Na prípravu šalátov sú vhodné zemiaky pevné, lojovité, nerozvárajúce sa, slabo múčnaté, na reze majú jemnú štruktúru a sú vlhké. V obchodoch sú označované ako varný typ A. Ďalej ich využijete na varenie v šupke, ale i ako prílohu, ktorá pevne drží tvar.
  • Zemiaky polopevné, polomúčnaté, jemnejšej štruktúry, ktoré sú priemerne vlhké až suchšie sú vhodné ako samostatná a hlavne univerzálna príloha k jedlu, ale využiť ich môžete taktiež do šalátov, gulášov, polievok a na restovanie. Označené sú ako varný typ B.
  • Ak máte radi zemiakovú kašu, potrebujete zemiakové cesto alebo chcete využiť zemiaky na výrobu hranolčekov či zemiakových placiek určite siahnite po varnom type C. Takéto zemiaky sú múčnaté, rozvárajú sa stredne, sú polohrubej štruktúry, vnútri vlhké až suché.
  • Existuje i varný typ D, s ktorým sa však nestretnete všade, keďže ide o zemiaky určené na priemyselné spracovanie. Tento druh zemiakov je silno múčnatý, silno sa rozvárajú, vhodné len ako surovina na prípravu zemiakového pyré či cesta.
  • Nezľaknite sa, ak sa v predajni stretnete s označením A-B alebo B-C. Je to spôsobené tým, že hranice jednotlivých odrôd zemiakov sa nedali jednoznačne a presne určiť.

Ako ich vyberať a skladovať?

  • V obchodných reťazcoch alebo na trhovisku si pri výbere zemiakov všímajte okrem označenia varného typu aj to, ako zemiaky vyzerajú. Všetky zemiaky, či už ide o skoré, alebo neskoré sa musia dostávať do predajného obehu včas, zaradené podľa odrôd a musia spĺňať určité podmienky.
  • Zemiaky voľné i balené musia byť pevné a hlavne čisté a zdravé. Na povrchu nepoškodené, nezelené, v žiadnom období roka by nemali byť naklíčené, omrznuté, bez nadmernej povrchovej vlhkosti, ktorá by spôsobila hnitie a bez cudzej vône a chuti.
  • Všímajte si aj rok zberu, ktorý zodpovedá dátumu výrobu na obale. Na vyhovujúcom a nepoškodenom obale musí byť uvedené zodpovedajúce množstvo a hmotnosť balenia, ale i obchodné meno a adresa výrobcu, baliarne, distributéra, alebo dovozcu, či krajina pôvodu.
  • Väčšie množstvo odkúpených alebo dopestovaných zemiakov treba vhodne uskladniť. Najskôr treba hľuzy zasucha dočistiť a starostlivo pretriediť podľa veľkosti a stavu. Odstráňte všetky nahnité, plesnivé a inak poškodené, zdeformované alebo zelené kusy.
  • Na vhodné uskladnenie postačí dobrá , tmavá, chladná a čistá pivnica, s možnosťou vetranie, aby sa vlhkosť odparovaná zo zemiakov nezrážala na stenách a nespôsobila plesňové či iné ochorenia. Každý rok pred uskladnením novej úrody by ste mali pivnicu dôkladne vydezinfikovať.
  • Sadbové zemiaky určené na budúcoročné nakličovanie je vhodné skladovať pri teplote 2 - 4 stupne Celzia. Konzumným zemiakom prospejú teploty od 6 do maximálne10 stupňov Celzia.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  2. Slovenské deti dostávajú mesačne 22€
  3. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  4. Moskva alebo Petrohrad?
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  6. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte
  7. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli
  8. Nový Jaguar XF Sportbrake
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov
  10. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich
  1. Zóna Nové Nivy splnila kvalifikačné podmienky pre registráciu
  2. Dekan ocenil študentov Stavebnej fakulty STU v Bratislave
  3. Application of GDPR with respect to the size of the enterprise
  4. Modern luxury next to the Blue Church
  5. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu
  6. 3 pravidlá pre lepší dôchodok
  7. Moskva alebo Petrohrad?
  8. Aké auto si vybrať - nové, zánovné alebo jazdené?
  9. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni
  10. HB Reavis predstavuje projekt Stanica Nivy na veľtrhu
  1. Moskva alebo Petrohrad? 8 383
  2. Ako pracujú poisťováci? Dostali sme sa medzi nich 4 208
  3. 3 pravidlá pre lepší dôchodok 3 454
  4. Nepríjemná bolesť. Tu sú 3 rady, ako sa jej zbavíte 2 152
  5. Jubilejná desiata KOCKA privíta zákazníkov v Starej Ľubovni 1 464
  6. Nový Jaguar XF Sportbrake 1 344
  7. VW Tiguan Allspace: prvé sedemmiestne SUV od Volkswagnu 1 273
  8. Diabetici môžu získať 25-tisíc eur cez nový grantový program 1 214
  9. Špeciálna príloha: Pre budúcich vysokoškolákov 1 121
  10. 5 zaujímavostí, ktoré ste o koži možno nevedeli 1 064

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Bratislavu zradila doprava aj kultúrna uzavretosť, hovoria experti

Niekto mohol akceptovať, že pre Bratislavu je hlavné letisko Viedeň, niekto to akceptovať nemusel, vraví šéf portálu euractiv Radovan Geist.

SVET

Pomáha aj NASA. Nájdu stratenú ponorku v rozbúrenom mori?

Ak sa ponorka potopila, námorníkom zostal vzduch len na pár dní.

KOMENTÁRE

Prečo by sa mali Slováci začať báť Čechov

Slovensko bude musieť vynaložiť viac úsilia a vynaliezavosti, aby ho Brusel v zhluku „podivných“ demokracií na východ od Nemecka rozpoznal

Neprehliadnite tiež

Prehliadka anjelov: Modelky z Victoria's Secret ohurovali v Šanghaji

Na módnej prehliadke sa zúčastnilo 55 modeliek.

Príbeh manželstva: Kráľovná Alžbeta II. a princ Filip oslavujú platinovú svadbu

Pred svadbou mal princ na konte šesť libier, no množstvo šarmu.

Americké hviezdy zabudli šokovať. Pozrite si galériu z American Music Awards 2017

Odovzdávania hudobných cien idú často ruka v ruke s módnou extravaganciou.

Vzťahová poradňa: Môj priateľ sa veľmi podobá na môjho bývalého. Bude aj on tyran?

Psychologička odpovedá, či majú fyzicky podobní ľudia aj rovnakú povahu a či je dobré chodiť s oveľa starším mužom.