SME

Zemiaky v hlavnej úlohe

Lacné, rýchle, jednoduché a hlavne chutné. Také sú zemiaky na každý deň...

Zdravé domáce hranolčeky
Suroviny na viac porcií

  • zemiaky

  • 1 PL slnečnicového oleja

  • štipka soli

Zemiaky ošúpte, rozkrájajte alebo pretlačte cez mriežku lisu na hranolky a nechajte ich približne 15 minút namočené v studenej vode, aby sa odplavil nechcený škrob. Scedené hranolčeky dôkladne osušte v utierke. Plytký plech vyložte papierom na pečenie, potrite ho olejom a naukladajte naň kúsky zemiakov. Zemiačiky by sa nemali dotýkať. Pečte v rúre pri 200 stupňoch približne 30 - 40 minút. Na záver osoľte a môžete servírovať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Hranolčeky by mali byť vnútri mäkké a na povrchu zlatisto chrumkavé, nie však vysušené. Počas pečenia ich môžete otáčať. Použitý olej by mal byť jednodruhový určený na fritovanie. Pri príprave domácich čipsov postupujte rovnako, akurát zemiaky rozkrájajte na tenké plátky.


Voňavé pečené zemiaky
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 2 kg zemiakov

  • 4 PL slnečnicového oleja

  • čerstvé vetvičky rozmarínu

  • štipka rasce

  • soľ

Zemiaky ošúpte, pokrájajte ich na štvrtinky a dajte variť do slanej vody na 8-10 minút. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zemiaky zlejte, pokvapkajte ich olejom a premiešajte. Vysypte ich na plech alebo do zapekacej misy a na povrchu posypte štipkou soli, trochou celej rasce a lístkami rozmarínu. Pečte približne 45 minút až hodinu, kým nie sú zemiaky zlatisté a chrumkavé. Servírujte ako samostatné jedlo dozdobené rozmarínom či kyslou smotanou, alebo ako prílohu k steaku či fašírke.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Receptu neublíži, ak rozmarín vymeníte za tymian. Vyskúšať môžete i iné ochutenie, napríklad zemiaky po premiešaní s olejom poprášte sladkou mletou paprikou a nasekanou pažítkou.


Netradičná zemiaková kaša
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1 kg zemiakov

  • 4 plátky masla

  • 2 PL oleja

  • 140 g údeného mäsa

  • 200 ml mlieka

  • 2 cibule

  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky ošúpte, rozkrájajte a uvarte do mäkka. Medzitým na oleji orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a na kocky pokrájané údené mäso. Pridajte štipku korenia a soli a odstavte. Uvarené zemiaky zlejte, roztlačte na kašu, pridajte do nej maslo, zohriate mlieko a cibuľu s mäsom. Dobre premiešajte a podľa potreby dochuťte. Servírujte dozdobené pažítkou alebo petržlenovou vňaťou ako hlavný chod, alebo ako prílohu k pečenému mäsu, smaženému karfiolu či k volskému oku.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak sa rozhodnete kašu jesť ako hlavný chod, môžete k cibuli a mäsu pridať i nakrájané šampiňóny a krátko ich podusiť pod pokrievkou.


Používate správny druh?

  • Na prípravu šalátov sú vhodné zemiaky pevné, lojovité, nerozvárajúce sa, slabo múčnaté, na reze majú jemnú štruktúru a sú vlhké. V obchodoch sú označované ako varný typ A. Ďalej ich využijete na varenie v šupke, ale i ako prílohu, ktorá pevne drží tvar.

  • Zemiaky polopevné, polomúčnaté, jemnejšej štruktúry, ktoré sú priemerne vlhké až suchšie sú vhodné ako samostatná a hlavne univerzálna príloha k jedlu, ale využiť ich môžete taktiež do šalátov, gulášov, polievok a na restovanie. Označené sú ako varný typ B.

  • Ak máte radi zemiakovú kašu, potrebujete zemiakové cesto alebo chcete využiť zemiaky na výrobu hranolčekov či zemiakových placiek určite siahnite po varnom type C. Takéto zemiaky sú múčnaté, rozvárajú sa stredne, sú polohrubej štruktúry, vnútri vlhké až suché.

  • Existuje i varný typ D, s ktorým sa však nestretnete všade, keďže ide o zemiaky určené na priemyselné spracovanie. Tento druh zemiakov je silno múčnatý, silno sa rozvárajú, vhodné len ako surovina na prípravu zemiakového pyré či cesta.

  • Nezľaknite sa, ak sa v predajni stretnete s označením A-B alebo B-C. Je to spôsobené tým, že hranice jednotlivých odrôd zemiakov sa nedali jednoznačne a presne určiť.


Ako ich vyberať a skladovať?

  • V obchodných reťazcoch alebo na trhovisku si pri výbere zemiakov všímajte okrem označenia varného typu aj to, ako zemiaky vyzerajú. Všetky zemiaky, či už ide o skoré, alebo neskoré sa musia dostávať do predajného obehu včas, zaradené podľa odrôd a musia spĺňať určité podmienky.

  • Zemiaky voľné i balené musia byť pevné a hlavne čisté a zdravé. Na povrchu nepoškodené, nezelené, v žiadnom období roka by nemali byť naklíčené, omrznuté, bez nadmernej povrchovej vlhkosti, ktorá by spôsobila hnitie a bez cudzej vône a chuti.

  • Všímajte si aj rok zberu, ktorý zodpovedá dátumu výrobu na obale. Na vyhovujúcom a nepoškodenom obale musí byť uvedené zodpovedajúce množstvo a hmotnosť balenia, ale i obchodné meno a adresa výrobcu, baliarne, distributéra, alebo dovozcu, či krajina pôvodu.

  • Väčšie množstvo odkúpených alebo dopestovaných zemiakov treba vhodne uskladniť. Najskôr treba hľuzy zasucha dočistiť a starostlivo pretriediť podľa veľkosti a stavu. Odstráňte všetky nahnité, plesnivé a inak poškodené, zdeformované alebo zelené kusy.

  • Na vhodné uskladnenie postačí dobrá , tmavá, chladná a čistá pivnica, s možnosťou vetranie, aby sa vlhkosť odparovaná zo zemiakov nezrážala na stenách a nespôsobila plesňové či iné ochorenia. Každý rok pred uskladnením novej úrody by ste mali pivnicu dôkladne vydezinfikovať.

  • Sadbové zemiaky určené na budúcoročné nakličovanie je vhodné skladovať pri teplote 2 - 4 stupne Celzia. Konzumným zemiakom prospejú teploty od 6 do maximálne10 stupňov Celzia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  2. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  4. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  5. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  6. Môže hudba pomôcť neurologickým pacientom lepšie chodiť?
  7. Veterné parky: vizuálny smog alebo nová estetika energetiky?
  8. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice
  1. S nami máte prístup do všetkých záhrad
  2. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje
  3. Ako pripraviť motorku na sezónu: Rady pre bezpečnú jazdu
  4. Ako zvládnuť podnikanie, rodinu aj voľný čas bez kompromisov?
  5. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie
  6. Emma Tekelyová a tvorenie na jarné dni a Veľkú noc
  7. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme
  8. Spoločnosti BILLA záleží na zdravých očiach detí
  1. Inštruktorky sebaobrany: Najväčšia hrozba nie je cudzí muž v tme 11 555
  2. AI o nej píše, že je symbolom odvahy. Kvôli jedinému protestu 8 952
  3. Dobrý nápad na podnikanie nestačí. Firmy prezradili, čo funguje 7 028
  4. Muži, nepodceňujte návštevu kardiológa. Srdce máte len jedno 6 507
  5. Elektrické autá v zahraničí: poplatky za nabíjanie a diaľnice 6 356
  6. Slovenskí milionári minulý rok bohatli rekordným tempom 5 638
  7. Nevšedný ostrov. Ischia priťahuje pozornosť čoraz viac turistov 5 119
  8. Realitný fond IAD IRF dosiahol historicky najvyššie zhodnotenie 4 284
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu

Neprehliadnite tiež

Katarína Del Rio a Bianka Urbanovská zo ZA SEBA, o.z.

Agresora najviac prekvapí, keď obeť neostane ticho.


13
Nepečený cheesecake s ovocím.

Rýchly cheesecake bez pečenia je lahodný a osviežujúci. V tomto článku nájdete recepty aj tipy na cheesecake bez zapínania rúry.


redakcia SME ženy
Tradičné políchnianske kraslice.

Tipy, ako zdobiť veľkonočné vajíčka.


Šibačka a oblievačka na Veľkonočný pondelok.

Veľkonočné sviatky sú od 18. do 21. apríla.


reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Juraj Pavlík: Osadenstvo našej duše: Ako spoznať Blázna?
  1. Michal Dolňan: Covid vypustili z laboratórií a SLAK na nás vrhli Nemci a Francúzi... 53 339
  2. Ján Šeďo: Stalo sa to včera na "urgente". 42 174
  3. Jakub Konečný: Našli sme dvoch Slovákov, ktorí sa majú vďaka Ficovej vláde lepšie! 26 040
  4. Martin Ondráš: Piate ohnisko nákazy SLAK - skutočná pravda 19 340
  5. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom 10 147
  6. Ján Valchár: Domáca sviňa za milión Eur a ako nesexovať päťkrát denne 8 399
  7. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente. 7 946
  8. Miroslav Ferkl: Atentátnik Fico s vedrom 5 766
  1. Radko Mačuha: Vládna koalícia si začala dávať úplatky priamo v parlamente.
  2. Tupou Ceruzou: Spravodlivosť pre všetkých
  3. Jiří Ščobák: Ako vybrať dobrého finančného sprostredkovateľa? Ako identifikovať šmejda?
  4. Radko Mačuha: Čo je zvrátenejšie, vracať na plátno, alebo posielať mládež na smrť ?
  5. Radko Mačuha: Premiér Fico v Amerike nevybavil nič.
  6. Tupou Ceruzou: Doživotná renta
  7. Karol Galek: Fico odovzdal Slovenské elektrárne českým finančným žralokom
  8. Radko Mačuha: J&T postavte planetárium M.R. Štefánika.
SkryťZatvoriť reklamu