SME

Zemiaky v hlavnej úlohe

Lacné, rýchle, jednoduché a hlavne chutné. Také sú zemiaky na každý deň...

Zdravé domáce hranolčeky
Suroviny na viac porcií

  • zemiaky

  • 1 PL slnečnicového oleja

  • štipka soli

Zemiaky ošúpte, rozkrájajte alebo pretlačte cez mriežku lisu na hranolky a nechajte ich približne 15 minút namočené v studenej vode, aby sa odplavil nechcený škrob. Scedené hranolčeky dôkladne osušte v utierke. Plytký plech vyložte papierom na pečenie, potrite ho olejom a naukladajte naň kúsky zemiakov. Zemiačiky by sa nemali dotýkať. Pečte v rúre pri 200 stupňoch približne 30 - 40 minút. Na záver osoľte a môžete servírovať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Hranolčeky by mali byť vnútri mäkké a na povrchu zlatisto chrumkavé, nie však vysušené. Počas pečenia ich môžete otáčať. Použitý olej by mal byť jednodruhový určený na fritovanie. Pri príprave domácich čipsov postupujte rovnako, akurát zemiaky rozkrájajte na tenké plátky.


Voňavé pečené zemiaky
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 2 kg zemiakov

  • 4 PL slnečnicového oleja

  • čerstvé vetvičky rozmarínu

  • štipka rasce

  • soľ

Zemiaky ošúpte, pokrájajte ich na štvrtinky a dajte variť do slanej vody na 8-10 minút. Rúru predhrejte na 200 stupňov. Zemiaky zlejte, pokvapkajte ich olejom a premiešajte. Vysypte ich na plech alebo do zapekacej misy a na povrchu posypte štipkou soli, trochou celej rasce a lístkami rozmarínu. Pečte približne 45 minút až hodinu, kým nie sú zemiaky zlatisté a chrumkavé. Servírujte ako samostatné jedlo dozdobené rozmarínom či kyslou smotanou, alebo ako prílohu k steaku či fašírke.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Receptu neublíži, ak rozmarín vymeníte za tymian. Vyskúšať môžete i iné ochutenie, napríklad zemiaky po premiešaní s olejom poprášte sladkou mletou paprikou a nasekanou pažítkou.


Netradičná zemiaková kaša
Suroviny na 4 - 6 porcií

  • 1 kg zemiakov

  • 4 plátky masla

  • 2 PL oleja

  • 140 g údeného mäsa

  • 200 ml mlieka

  • 2 cibule

  • soľ, mleté čierne korenie

Zemiaky ošúpte, rozkrájajte a uvarte do mäkka. Medzitým na oleji orestujte nadrobno pokrájanú cibuľu a na kocky pokrájané údené mäso. Pridajte štipku korenia a soli a odstavte. Uvarené zemiaky zlejte, roztlačte na kašu, pridajte do nej maslo, zohriate mlieko a cibuľu s mäsom. Dobre premiešajte a podľa potreby dochuťte. Servírujte dozdobené pažítkou alebo petržlenovou vňaťou ako hlavný chod, alebo ako prílohu k pečenému mäsu, smaženému karfiolu či k volskému oku.

SkryťVypnúť reklamu

Tip: Ak sa rozhodnete kašu jesť ako hlavný chod, môžete k cibuli a mäsu pridať i nakrájané šampiňóny a krátko ich podusiť pod pokrievkou.


Používate správny druh?

  • Na prípravu šalátov sú vhodné zemiaky pevné, lojovité, nerozvárajúce sa, slabo múčnaté, na reze majú jemnú štruktúru a sú vlhké. V obchodoch sú označované ako varný typ A. Ďalej ich využijete na varenie v šupke, ale i ako prílohu, ktorá pevne drží tvar.

  • Zemiaky polopevné, polomúčnaté, jemnejšej štruktúry, ktoré sú priemerne vlhké až suchšie sú vhodné ako samostatná a hlavne univerzálna príloha k jedlu, ale využiť ich môžete taktiež do šalátov, gulášov, polievok a na restovanie. Označené sú ako varný typ B.

  • Ak máte radi zemiakovú kašu, potrebujete zemiakové cesto alebo chcete využiť zemiaky na výrobu hranolčekov či zemiakových placiek určite siahnite po varnom type C. Takéto zemiaky sú múčnaté, rozvárajú sa stredne, sú polohrubej štruktúry, vnútri vlhké až suché.

  • Existuje i varný typ D, s ktorým sa však nestretnete všade, keďže ide o zemiaky určené na priemyselné spracovanie. Tento druh zemiakov je silno múčnatý, silno sa rozvárajú, vhodné len ako surovina na prípravu zemiakového pyré či cesta.

  • Nezľaknite sa, ak sa v predajni stretnete s označením A-B alebo B-C. Je to spôsobené tým, že hranice jednotlivých odrôd zemiakov sa nedali jednoznačne a presne určiť.


Ako ich vyberať a skladovať?

  • V obchodných reťazcoch alebo na trhovisku si pri výbere zemiakov všímajte okrem označenia varného typu aj to, ako zemiaky vyzerajú. Všetky zemiaky, či už ide o skoré, alebo neskoré sa musia dostávať do predajného obehu včas, zaradené podľa odrôd a musia spĺňať určité podmienky.

  • Zemiaky voľné i balené musia byť pevné a hlavne čisté a zdravé. Na povrchu nepoškodené, nezelené, v žiadnom období roka by nemali byť naklíčené, omrznuté, bez nadmernej povrchovej vlhkosti, ktorá by spôsobila hnitie a bez cudzej vône a chuti.

  • Všímajte si aj rok zberu, ktorý zodpovedá dátumu výrobu na obale. Na vyhovujúcom a nepoškodenom obale musí byť uvedené zodpovedajúce množstvo a hmotnosť balenia, ale i obchodné meno a adresa výrobcu, baliarne, distributéra, alebo dovozcu, či krajina pôvodu.

  • Väčšie množstvo odkúpených alebo dopestovaných zemiakov treba vhodne uskladniť. Najskôr treba hľuzy zasucha dočistiť a starostlivo pretriediť podľa veľkosti a stavu. Odstráňte všetky nahnité, plesnivé a inak poškodené, zdeformované alebo zelené kusy.

  • Na vhodné uskladnenie postačí dobrá , tmavá, chladná a čistá pivnica, s možnosťou vetranie, aby sa vlhkosť odparovaná zo zemiakov nezrážala na stenách a nespôsobila plesňové či iné ochorenia. Každý rok pred uskladnením novej úrody by ste mali pivnicu dôkladne vydezinfikovať.

  • Sadbové zemiaky určené na budúcoročné nakličovanie je vhodné skladovať pri teplote 2 - 4 stupne Celzia. Konzumným zemiakom prospejú teploty od 6 do maximálne10 stupňov Celzia.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Autor: mag

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Najčítanejšie na SME Žena

Komerčné články

  1. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry
  2. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček
  3. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  4. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  5. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  6. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  7. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  8. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  1. Čerstvé hlavičky sú v plnom prúde, komu dáte svoj hlas?
  2. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle
  3. Najlepšie zdroje železa: čo jesť pri jeho nedostatku
  4. NESTO ponúka nadštandardné bývanie na hranici mesta a prírody
  5. Majiteľka Boxito: Podnikanie zvláda vďaka multifunkčnému vozidlu
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 %
  7. Ktoré signály tela predpovedajú mŕtvicu
  8. Kúsok Slovenska na tanieri: domáce potraviny sú stávka na istotu
  1. Viete správne založiť oheň? Podľa kachliara to robíte zle 11 754
  2. Nová hala v Istropolise zaplní chýbajúce miesto na mape kultúry 9 472
  3. Pokoj, výhľady a dobrá kuchyňa? Vyberáme desať hotelov na Ischii 4 916
  4. Bankroty a miliardové dlhy. Úspešný Trump je ilúzia 4 650
  5. Koniec nálepkovaniu a predsudkom medzi kolegami u tohto predajcu 2 536
  6. Nová možnosť investovania s garantovaným rastom až 6 % 2 246
  7. Bývajte v centre Košíc – 18 bytov v boutique residence Huštáky 2 136
  8. Roman Kukumberg ml.: Online hejty vedia bolieť viac ako bodyček 2 068
SkryťVypnúť reklamu
reklama
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
reklama
  1. Tomáš Mikloško: Ako (ne)cítiť svoje emócie
  2. Zuzana Pelaez: O plakaní, čakaní a platení alias o slovenskom, britskom a kolumbijskom zdravotníctve.
  3. Zdravotní Klauni: Posledná klauniáda pre Lenku
  4. Ján Karas: Keď moc nemá tvár: Prebudenie tých, ktorí mlčia na hrane autority a toxického riadenia
  5. Gabriela Sabolová: Ako Aničke takmer zakázali riadiť auto
  6. Liga za ľudské práva: Adriana Mesochoritisová: Dobre mienené rady môžu byť pre ženy v násilných vzťahoch nebezpečné
  7. Matúš Radusovsky: Rôzne druhy medu a ich benefity
  8. Michaela Witters: Čo za ľudí vychováva deti, ktoré dokážu niekomu takto ublížiť?
  1. Ivan Čáni: 9. máj 2025 – najhanebneší deň v dejinách Slovenska. 30 910
  2. Radko Mačuha: Šimečka má niečo, čo už Fico nikdy nebude mať? 19 634
  3. Teodor Pasternák: NAY už nie je „naj“ 13 613
  4. Michael Achberger: Lepšie ako diéta? O tomto trende hovoria aj lekári aj tréneri! 11 888
  5. Miroslav Galovič: Marečku, mohol si ostať legendou... (Mikroblog No 20) 7 944
  6. Ján Chomík: Tyran, ktorý nemá páru 7 763
  7. Matúš Paculík: Podvodníci na Bazoši majú nový trik, zneužívajú pri tom Alzu 6 303
  8. Radko Mačuha: Hanba, uniklo ďalšie video Šimečkovej ženy. 5 824
  1. Věra Tepličková: Minulý týždeň bradavky, dnes brucho a triesla... postup je celkom jasný
  2. Radko Mačuha: Rozostavali sme Slovensko, hrdo vyhlasuje premiér Fico.
  3. Marcel Rebro: Naozaj prišla sloboda z východu? Prečo sme potom utekali na západ, pán Fico?
  4. Věra Tepličková: Možno príde aj kúzelník...
  5. Tupou Ceruzou: Toaleťák
  6. Monika Nagyova: Ako z Netflixu. Preskakoval mŕtvoly a bežal na skúšku do školy
  7. Věra Tepličková: Cesta slovenského Sizyfa do Moskvy alebo Nie je pre cholerika nič horšie, ako nemať možnosť ísť vyššie
  8. Roman Kebísek: Oslobodzujúci efekt Gauguinovej „lekcie maľovania“ na veko drevenej krabice
SkryťZatvoriť reklamu