SME
Pondelok, 20. september, 2021 | Meniny má Ľuboslav(a)KrížovkyKrížovky

Ktoré spotrebiče sú v byte nezmyslom?

Nekupujte spotrebiče, ktoré nepotrebujete. Výrobcovia robia všetko pre to, aby ste sa nechali nachytať na atraktívnu cenu a zážitkovú víziu komfortu. Za svoje peniaze často dostanete nepotrebnú haraburdu.

(Zdroj: Fotofolia/Koláž)

Malé vyhrievacie teleso a motorček bez výkonu kombinujú v nadizajnovaných plastových obaloch do najrôznejších zariadení, ktoré nik nepotrebuje. Stali atraktívnymi kandidátmi na darčeky, ktoré neurazia ani nepotešia. Iba pre to, aby sa peniaze neprestali točiť.

Rýchlovarná kanvica

Ak máte plynový sporák alebo indukčný varný panel, v čajníku vám zovrie voda rovnako rýchlo ako v rýchlovarnej kanvici. Vybrať si môžete zo stoviek rôznych dizajnov a niekoľkých druhov materiálov. Kvalitný čajník prežije aj tri generácie.

Skryť Vypnúť reklamu

Zbavte sa zlozvyku a nekazte si život rýchlovarnou kanvicou zo zapáchajúcich plastov, ktorá už po dvoch rokoch používania vyzerá ako zo smetiaka. Znečistená, s ulomenými páčkami, či nefunkčným termostatom. Neoceniteľným pomocníkom sa stane iba na skromne vybavenej chate a v kuchyni s pomalou elektrickou platničkou či elektrickým varným panelom.

Jogurtovač

Na kvalitný a zdravý jogurt potrebujete iba čerstvé gazdovské mlieko a štartovaciu kultúru. Bez ohľadu na to, či si ho chcete dochutiť lyžicou domácej marmelády alebo čerstvým ovocím. Ak máte k surovinám prístup, potom nie je prekvapením ak vás osloví zázračný spotrebič na výrobu jogurtu.

Ak máte elektrickú rúru, nevyhadzujte peniaze za malý plastový inkubátor pre baktérie mliečneho kvasenia. Naukladajte misky s naočkovaným mliekom na rošt do rúry a nastavte teplotu ohrevu na 35 alebo 40 °C. Prepracujete sa k rovnakému výsledku, s podstatne vyšším komfortom. Bez toho, aby ste si zapratali pracovnú dosku na kuchynskej linke.

Skryť Vypnúť reklamu

Pomalovarný hrniec

Stalo sa módou hovoriť o zdravej výžive, avšak väčšina z nás do košíka vkladá priemyselne spracované potraviny namiesto najobyčajnejších surovín. Pomalovarný hrniec nie je zázrak, ktorý z čohokoľvek vyrobí zdravý pokrm. Je to pomocník, ktorý nahradí kuchárku s vareškou.

Narozdiel od nej však guláš nenavarí za dve hodiny, ale za desať. Bez dozoru. Neexistuje žiadny dôvod na to, aby ste v rýchlej dobe používali pomalé metódy. Mikrovlnná rúra vám hotovú, chladenú či mrazenú porciu jedla zo zásoby zohreje na želanie v priebehu minút. To len výrobcovia starých harabúrd chcú zbohatnúť.

Odšťavovač

Vízia čerstvého ovocného džúsu je pri pohľade na nízku cenu odšťavovacej odstredivky lákavá. Potrebujete však neobmedzený prístup k veľkému množstvu ovocia, aby si každý člen domácnosti mohol dopriať pohárik ovocného nektáru, kedykoľvek mu naň príde chuť.

Skryť Vypnúť reklamu

Vytriezvenie príde veľmi rýchlo. Hlučný stroj sa zložito umýva, v kuchyni je neporiadok a ani tá spenená kalná šťava z ovocia nemá takú chuť, akú by mala mať. Nehovoriac o tom, že s mnohými druhmi ovocia si odstredivka neporadí. Ak vám k ovociu naozaj chýba iba odšťavovač, kúpte si radšej odšťavovací lis.

Parný hrniec

Zdravé stravovanie a chudnutie nemajú s parným hrncom mnoho spoločného. To iba výrobcovia nad rýchlovarnú kanvicu nastavili tri poschodia plastových sít, ktoré máte používať na varenie namiesto hrncov. Ak ste doposiaľ nepoužívali pri varení parák vložený do hrnca, parný hrniec bude pre vás bezcenný.

Pravda je taká, že so zmenou návykov pri varení je jedlo z pary fádne a zväčša bez chuti. O umývaní mastných plastov nehovoriac. Skúste si to najprv tradičným spôsobom a ak vás parné varenie osloví, kúpte si namiesto parného hrnca parnú rúru.

Skryť Vypnúť reklamu

Robotický vysávač

Mnohí si myslia, že plochý disk na kolieskach s dvojicou kefiek privezú domov a vysávanie sa stane minulosťou. Nie je to však pravda. Musíte byť v strehu, aby robotický vysávač nezačal vyhrávať melódiu vždy, keď od vás potrebuje pomoc.

Na každú miestnosť potrebuje 40 minút času a vždy mu pred upratovaním musíte zo zeme všetko poodkladať z cesty. Musíte ho preložiť z miestnosti do miestnosti, potom do ďalšej a kým sa dostanete v poslednej v byte, potrebuje aj nabiť. Vysávanie vám zaberie pol dňa. S akumulátorovým ručným vysávačom to zvládnete za desať minút.

Zmrzlinovač

Zo smotany, žĺtkov, cukru a pochutenín možno vyrobiť zmrzlinu tej najlepšej chuti. Jednoduchý zmrzlinovač z plastu to však nedokáže. Nedokáže chladiť. Spolieha sa na to, že si na porciu čerstvej zmrzliny počkáte viac ako 12 hodín a ešte k tomu navyše priložíte aj ruku k práci.

Skryť Vypnúť reklamu

S 12 hodinovým predstihom treba nádobku vychladiť vo voľnej zásuvke mrazničky, aby ste do nej následne vložili suroviny. Motorček s časovačom bude 40 minút pracovať na miešaní a vy opäť nádobku vložíte do mrazničky, aby zmrzlina stuhla. Výsledok je plný rozporov. Zmes ľadových kryštálikov so stuhnutým tukom. Vzduchové bublinky, ktoré robia zmrzlinu jemnou chýbajú.

Chlebopiecka

Vôňa šíriaca sa spod veka domácej chlebopiecky je rovnako neodolateľná, ako prvý hryz do čerstvo vytiahnutého bochníka chleba. Akonáhle však vychladne, úspešne s ním môže súperiť aj trojdňový krajec chleba z poctivej pekárne. Nech skúšate akékoľvek suroviny a receptúru, vždy upečiete iba sendvič nejasnej kvality.

Aj napriek tomu je však chlebopiecka preborníkom v miesení cesta. Za málo peňazí urobí veľa práce, ak potrebujete vymiesiť kysnuté cesto na koláč s mrveničkou, knedľu, kapustníky alebo posúch. Lacný kuchynský robot je pri takejto práci k ničomu.

Skryť Vypnúť reklamu

Nezmysly v každom regáli

Podobných harabúrd je neúrekom a spotrebitelia sú nepoučiteľní. Stále sa nechajú nachytať na teplovzdušnú sušičku do ktorej nemajú čo vložiť, waflovač ktorý po týždni zapadne prachom, fondue ktoré hravo zastúpi kovová miska podložená čajovou sviečkou, zázračné teplovzdušné remosky z teleshopu, elektrické variče vajec či čokoládové fontány.

Ak vstúpite najbližšie do oddelenia s malými spotrebičmi, nadýchnite sa a prejdite okolo ponuky bez povšimnutia. Možno raz prerušíte nekonečný kolobeh odpadkov, ktoré končia bez využitia na skládkach a smetiskách.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. Profesionáli vedia, o čo ide. Ako si vybrať OZV a nepopáliť sa?
  2. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  3. Prehľad bratislavských komunít. Čo všetko sa dá robiť so susedmi
  4. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  5. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  6. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  7. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu
  8. Slovenský orloj – svetová atrakcia
  9. Kanceláriám ešte neodzvonilo
  10. Predplaťte si SME.sk s garanciou vrátenia peňazí
  1. Prvé bezbariérové fitko vo Zvolene otvára ZŤP cestu k športu
  2. Sledujte naživo pokusy so slovenskými výskumníkmi
  3. Vystúpte z radu, postavte si moderný dom podľa seba
  4. Slováci ochutnali vegánske bagety. Chutili im?
  5. Poznáme slovenské cesty s najkrajším výhľadom!
  6. Schodolez pre imobilných - Viete ako sa testuje?
  7. Mototechna tento rok predala už vyše 8 tisíc zánovných áut
  8. 100% ovocné šťavy pod lupou – Prečo sa ich oplatí konzumovať?
  9. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte
  10. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet
  1. Sedemnásť slovenských hotelov na septembrový last minute výlet 8 728
  2. Mikroplasty sú v produktoch každodennej potreby. V ktorých? 7 944
  3. Slovenský orloj – svetová atrakcia 7 808
  4. Radosť zachytiť tieto krásne krivky 4 329
  5. Zodpovedné investovanie praje budúcnosti a je fér 3 420
  6. 5 tipov, ako si užiť jeseň v Bratislave a okolí 2 982
  7. Zateplenie šikmej strechy PUR penou či minerálnou vlnou? 2 737
  8. Volkswagen na IAA v Mníchove predstavil koncept elektromobilu 2 311
  9. Uznávané štúdio oživilo zanedbané štvrte. Prišlo do Bratislavy 1 798
  10. Takto dokážu aj vaše peniaze zlepšiť život na našej planéte 1 643
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Z 23 ľudí s covidom na Jednotkách intenzívnej starostlivosti je len jeden zaočkovaný.

Do piatka pre covid skončilo v nemocniciach 283 pacientov.


17. sep
Logo podcastu Dobré ráno.

Najhoršie sú na tom okresy na východe.


a 2 ďalší 4 h

Neprehliadnite tiež

Sofia vo svojom štúdiu, v ktorom vznikajú nové piesne.

Predtým bol punkerom Vrabcom, dnes je Sofiou. Až teraz som to ja, hovorí


17. sep
Vojtech Végh verí, že varenie bez odpadu, keď sa využívajú listy, šupky aj stonky, je chutnejšie. Na snímke marakujový krém s pitahayou.

Rozhovor s Vojtechom Véghom.


17. sep
Trojfarebný tvarohový koláč

Koláče, ktorými určite zabodujete.


17. sep

Necitlivosť iných môže brániť liečbe.


a 1 ďalší 16. sep
Skryť Zatvoriť reklamu