SME
Štvrtok, 22. október, 2020 | Meniny má SergejKrížovkyKrížovky

Soľme, pime, vyprážajme?

Odhaľte s nami päť mýtov o zdravom jedle a červenom víne. Soľ zvyšuje hladinu sodíku v krvi, jediný srdcu prospešný alkohol je červené víno, vyprážané jedlo je vždy nezdravé. Čo je mýtus a čo pravda?

(Zdroj: Fotolia.com)

Soľ zvyšuje hladinu sodíku v krvi, jediný srdcu prospešný alkohol je červené víno, vyprážané jedlo je vždy nezdravé. Čo je mýtus a čo pravda?

Portál ona.idnes.cz priniesol prehľad piatich rozšírených mýtov o jedle a snaží sa ich uviesť na pravú mieru. Niektoré z uvádzaných mýtov sú v nás tak hlboko zakorenené, že len ťažko prijímame fakt, že všetko je, zdá sa, inak.

Mýtus: Všetky nasýtené tuky zvyšujú hladinu cholesterolu.

Pravda: Nové výskumy dokazujú, že niektoré nasýtené mastné tuky nemusia byť škodlivé. A nielen to, dokonca, môžu mať pozitívny vplyv na zdravie.

Skryť Vypnúť reklamu

Dlhé roky sa za zdravé považovali len nenasýtené tuky, ktoré sú napríklad v olivovom oleji a vlašských orechoch. Všetky nasýtené tuky boli hádzané do jedného vreca s nálepkou „zlé“. A tak sme jedli mastné jedlá s chuťou, ale aj s predstavou, ako nám nasýtené tuky upchávajú cievy. Nový výskum naznačuje, že odborníci sa zrejme mýlili, a že nie všetky nasýtené tuky sú také škodlivé.

Existuje veľa druhov nasýtených tukov, ktoré náš organizmus spracováva odlišne. Napríklad kyselina stearová, ktorá sa normálne vyskytuje v kakau, mliečnych výrobkoch, v palmovom či kokosovom oleji, nezvyšuje podľa výskumov hladinu zlého LDL cholesterolu. A keby len to. Ona robí pravý opak, teda vytvára dobrý HDL cholesterol.

Mýtus: Jediný zdraviu prospešný alkohol je červené víno.

Pravda: Pivo, víno aj tvrdý alkohol majú rovnaké účinky na zdravie.

Skryť Vypnúť reklamu

Červené víno sa zaradilo medzi zdravé nápoje po tom, čo vedci prišli s tvrdením, že milovníkov tučných syrov a ešte tučnejšej foie gras chránia pre srdcovými chorobami antioxidanty v červenom víne. Jeden z novších výskumov ale zistil, že za ochranou pred srdcovými chorobami nie sú len antioxidanty z červeného vína.

Podľa doktora Erica Rimma, profesora výživy zo School of Public Health at Harvard University, všetok alkohol – presnejšie etanol - zvyšuje hladiny ochranného HDL, čiže dobrého cholesterolu, ktorý pomáha zabraňovať usadzovaniu nánosov v cievach a tak znižuje riziko upchatia ciev, čo prispieva k prevencii pred infarktom a mŕtvicou. Akýkoľvek alkoholický nápoj konzumovaný s mierou (maximálne dva poháriky denne) tak pomáha znižovať riziko srdcových ochorení.

Skryť Vypnúť reklamu

Mýtus: Solenie potravín pri varení zvyšuje hladiny sodíka v tele.

Pravda: Soľ pridaná do vriacej vody môže v skutočnosti zabrániť strate živín z varenej zeleniny.

Všeobecne platí, že soľ nie je vhodná pre ľudí s vysokým tlakom. Osoliť si však vodu pri varení, zdá sa, nie je také škodlivé. "Soľ vo vriacej vode znižuje mieru straty živín zo zeleniny," tvrdí to Harold McGee, autor knihy On Food & Cooking. Podľa neho osolená voda zrýchľuje proces varenia, a tým sa minimalizuje strata živín pri varení. McGee radí používať jednu čajovú lyžičku soli na pohár vody. Množstvo sodíku, ktoré sa pri varení dostane do jedla, je podľa neho, úplne zanedbateľné.

Mýtus: Vyprážané jedlo je vždy príliš tučné.

Pravda: Aj vyprážané jedlá môžu byť zdravé.

Skryť Vypnúť reklamu

Ako funguje vyprážanie? Jedlo vystavíme vplyvu horúceho oleja, vlhkosť vnútri potraviny sa tlačí na povrch a preniká do oleja. Keď vlhkosť odchádza, vytvára sa bariéra, ktorá minimalizuje vstrebávanie oleja – to platí len vtedy, keď vyprážate správne. Trocha oleja, ktorá prenikne do vyprážanej potravy, potom vytvára tú skvelú kôrku. Ak nechcete, aby vaše jedlo bolo samý tuk, vyprážajte podľa týchto pravidiel: Pri väčšine potravín platí, že optimálna teplota oleja na vyprážanie je okolo 190 °C. Ak je teplota nižšia, tuk sa do potravy dostáva vo väčšej miere. Ak si teda postrážite teplotu tuku a vypražené jedlo potom necháte minútku odkvapkať na papierových obrúskoch, tak sa môžete bez výčitiek svedomia zahryznúť do svojho obľúbeného rezňa.

Skryť Vypnúť reklamu

Mýtus: Olivový olej patrí iba do studenej kuchyne.

Pravda: Olivový olej pri varení nestráca zdraviu prospešné vlastnosti.

Aj ten „najpanenskejší“ a najdelikátnejší olivový olej prežije vysoké teploty bez toho, aby sme v ňom zlikvidovali cenné živiny. Podľa odborníkov zvláda olivový olej aj náročné a dlhodobé varenie do 200 °C. V skratke, kým sa z oleja nedymí, chuť aj výživové hodnoty zostávajú. Pri olivovom oleji je oveľa dôležitejšie skladovanie. Tuky a živiny prežijú dokonca až dva roky. Olej však musíte skladovať v tmavých fľašiach pri izbovej teplote a chrániť ho pred svetlom.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  2. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte?
  3. Päť chýb pri zateplení strechy
  4. Vitajte v postapokalyptickom svete
  5. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  6. Downtown Bratislavy sa rozrastie o nový rezidenčný projekt
  7. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  8. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  9. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  10. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  1. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  2. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  3. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  4. Programátori prezradili, čo ich v práci najviac motivuje
  5. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  6. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  7. Úprava osobného motorového vozidla
  8. Important information for Brazilians living in Slovakia
  9. Prečo sú dnes ryby také dôležité?
  10. Vitajte v postapokalyptickom svete
  1. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 17 841
  2. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 15 668
  3. Rysy navštívi päťtisíc ľudí denne. Ako vyzerá denný chod chaty 13 003
  4. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 12 687
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 11 936
  6. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 10 547
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 082
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 578
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 488
  10. Hodnotenie profesionála: Ako obstáli obľúbené hotely v Tatrách? 9 331
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Od soboty sa ulice vyprázdnia.

Od soboty platí zákaz vychádzania, zatvoria sa skoro všetky školy (prehľad)

Ústredný krízový štáb schválil zákaz vychádzania.

Premiér Matovič hovorí o nových opatreniach.
Komentár šéfredaktorky Beaty Balogovej

Matovič nás musí presvedčiť, že vie čo robí

Dnes si už nikto izolovane nevytvorí svoj ostrov bezpečia. Buďme zodpovední.

Beata Balogová, šefredaktorka denníka SME
Dušana Kováčika zadržali aj obvinili.