VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Tradičné slovenské aj holandské jedlo je pre ťažko pracujúcich

Keď Daphne Bergsma spomína „Starý Amsterdam“ (Old Amsterdam, po anglicky), nehovorí o historickom srdci svojho rodného mesta, hlavného mesta Holandska. Nie, reč je o značke typicky holandského jedla, syra.

Do výroby syrových hracích kociek možno zapojiť aj deti.

„Syr je veľmi holandský; je to niečo, čo jeme všetci,“ hovorí Bergsma, veľvyslankyňa Holandského kráľovstva na Slovensku, pričom berie ostrý kuchynský nôž a začína krájať veľký kus „Starého Amsterdamu“, syra predstavujúceho zrelú Goudu. „Jeme ho na raňajky, na obed a potom si ho môžeme dať aj na večeru.“

Bergsma, ktorá je vlastne vyškolená šéfkuchárka – študovala na známom Americkom Kulinárnom inštitúte – vysvetľuje, že syr je rovnakým symbolom Holandska ako Amsterdam ako tulipány: a posledné dva menované patria skutočne k prvým veciam, ktoré si návštevníci všimnú po vstupe do jej oficiálnej rezidencie v Bratislave.

Recepty a postupy:

Syrové hracie kocky

Holandská syrová polievka

Syrový šalát Starý Amsterdam


Prvé jedlo, ktoré Bergsma predstavuje, pozostáva z malých, syrových kociek, ktoré sa dajú zjesť. No hoci toto hravé ponímanie skromnej syrovej desiaty môže pôsobiť jednoducho, veľvyslankyňa podotýka, že príprava v skutočnosti vyžaduje istú zručnosť.

Eva Kaňuščáková, ktorá pracuje pre holandské veľvyslanectvo už viac než 15 rokov, potom predvádza, ako zvládať (hracie) kocky – pričom vtláča malé kúsky ražného celozrnného chleba pumpernickel do dierok na jednej strane syrovej kocky. Bergsma navrhuje, aby rodina poverila touto úlohou deti, ak ich treba nejako zabaviť.

Bergsma, vystrojená v svetlooranžovej zástere reprezentujúcej národnú farbu Holandska, potom ponúkne recept na šalát zo Starého Amsterdamu, ktorý je podľa nej dosť jednoduchý, aby si ho každý bez problémov urobil doma – a dokonca ho prispôsobil a vylepšil ľubovoľnými ingredienciami, ktoré sú poruke.

Veľvyslankyňa poznamenala, že medzi slovenskou a holandskou kuchyňou je len málo rozdielov, pričom istú výnimku tvorí čas dňa, kedy si ľudia sadnú k hlavnému jedlu dňa.

„Svojím spôsobom sa naše kuchyne podobajú, lebo patria k menej komplikovaným v Európe,“ hovorí Bergsma a dodáva, že holandské jedlo historicky pozostávalo z jednoduchých jedál pre ťažko pracujúcich ľudí, ktorí robili na poli a potrebovali kalórie. „Máme zemiaky, ktoré sú obľúbené v oboch krajinách, ale jeden z veľkých rozdielov je kedy jeme a čo jeme: my nemáme teplý obed, akému sa dáva prednosť na Slovensku.“

velvyslankyna.jpgHolandská veľvyslankyňa na Slovensku Daphne Bergsma je vyškolenou šéfkuchárkou.

Holanďania radšej mávajú sendvič alebo chlieb so syrom, veľmi často ho zapíjajúc pohárom mlieka, rozpráva Bergsma a dodáva, že v Holandsku je mlieko silnou súčasťou každodenného jedálničku dospelých rovnako ako detí.

„Poznám mnohých ľudí, a nielen na Slovensku, ktorí by sa usmiali a povedali „Mlieko je len pre deti“. Ale nie, my si nemyslíme, že mlieko je len pre deti, a máme zvyk dať si pohár mlieka k obedu,“ vysvetľuje veľvyslankyňa.

kuchyna.jpgEva Kaňuščáková (uprostred) pracuje pre holandské veľvyslanectvo už viac než 15 rokov.

Pokračuje, že typická večera sa skladá zo zemiakov, zeleniny a mäsa. Bergsma potom ukazuje tretí spôsob, ako využiť syr. S poznámkou, že Slováci si nevedia predstaviť správne jedlo bez polievky, pripravuje holandskú syrovú polievku ako ďalšiu položku menu. Bergsma vysvetľuje, že u Holanďanov sa medzinárodná kuchyňa teší čoraz väčšej obľube, hlavne jedlá spojené s koloniálnymi dejinami ich krajiny, a dodáva, že jej krajania sú dosť otvorení navonok.

„Odjakživa sme cestovali po celom svete; korenie dovážame od roku 1600, a na holandskej kuchyni to vidno,“ hovorí a dodáva, že tento trend sa najsilnejšie objavuje po druhej svetovej vojne, keď bývalé kolónie získali nezávislosť a veľké skupiny prisťahovalcov z krajín ako Indonézia a Surinam prišli do Holandska. „Ich jedlá získali veľkú obľubu a tak sa dnes indonézska kuchyňa považuje v Holandsku za holandskú.“

Podľa veľvyslankyne má mnoho Holanďanov rado tieto kuchyne práve preto, že sú protikladom tradičnej holandskej kuchyne, keďže „ich chute sú oveľa komplikovanejšie a rafinovanejšie“. Ľudia by nešli do reštaurácie na tradičné holandské jedlo, uzatvára Bergsma, „lebo to je niečo, čo si dáte so starými rodičmi“.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  3. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  4. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  5. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  6. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  7. I cez prázdniny testujte elektrobicykle
  8. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM®
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom
  10. Máte už vybranú dovolenku na júl?
  1. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami
  2. Funguje predaj realít aj bez maklérov?
  3. BILLA a ÚNSS skontrolovali zrak 10 380 slovenským deťom
  4. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade
  5. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku
  6. Borguľa žiada vyrúbenie dane pre americkú ambasádu
  7. Stanovisko Klubu pre BA k mimoriadnemu rokovaniu zastupiteľstva
  8. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou
  9. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky
  10. Investícia do dlhopisov s fixným výnosom 6,25 - 7,25 % p.a.
  1. Volkswagen Golf: Odpoveď na takmer všetky otázky 6 629
  2. Vietnam: Krajina, ktorá rozmazná jedlom a uchváti históriou 4 838
  3. Dobrý internet v meste i na vidieku. Dostupný je takmer všade 4 171
  4. Na tieto veci sa oplatí myslieť pred odchodom na dovolenku 3 814
  5. Mexická Oaxaca: Vonia čokoládou a jedinečnými pyramídami 2 488
  6. I cez prázdniny testujte elektrobicykle 2 078
  7. Chcete vedieť všetko o vašej krvi? Čaká vás 6000 typov vyšetrení 1 803
  8. Máte už vybranú dovolenku na júl? 1 574
  9. V meste či mimo mesta, stále s kvalitným internetom 1 120
  10. 5 dôvodov, prečo sa prihlásiť na konferenciu ENERGOFÓRUM® 660

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Spievajúci dom týral operou celú ulicu

Je to najabsurdnejší susedský spor, ktorý sa na Slovensku odohral. V Štúrove žena štrnásť rokov púšťala od rána do večera nahlas operné árie

SVET

Ugandský Tarantino vraždí pre zábavu. Film je život

Afrika má Chucka Norrisa a točí filmy, ako nik iný.

DOMOV

OĽaNO nie je iba Matovič, hovorí jeho líder. Uvažuje, že sa stiahne z politiky

Matovič hovorí, že sa mu stalo niečo závažné.

Neprehliadnite tiež

Pätnásť filmov, ktoré by mala vidieť každá žena

Každý film si nájde svojho fanúšika, niektoré sú zamerané na ženy, aby ich inšpirovali, varovali alebo zabavili.

Čo vás čaká v novom čísle magazínu smeŽeny

Prinášame rozhovor s netradičnou šperkárkou Evou Vokounovou, plavkovú módu aj cestovanie.

Šperkárka Eva Vokounová vyrába netradičné záušnice ako jediná v Európe

Rada dodáva ženám sebavedomie, chýba jej na nich ženskosť.

Britský bulvár ponížil novú hviezdu seriálu Doctor Who, zverejnil jej nahé fotky

V trinástej sérii kultovej série bude z doktora po prvýkrát doktorka.