VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Tradičné slovenské aj holandské jedlo je pre ťažko pracujúcich

Keď Daphne Bergsma spomína „Starý Amsterdam“ (Old Amsterdam, po anglicky), nehovorí o historickom srdci svojho rodného mesta, hlavného mesta Holandska. Nie, reč je o značke typicky holandského jedla, syra.

Do výroby syrových hracích kociek možno zapojiť aj deti.

„Syr je veľmi holandský; je to niečo, čo jeme všetci,“ hovorí Bergsma, veľvyslankyňa Holandského kráľovstva na Slovensku, pričom berie ostrý kuchynský nôž a začína krájať veľký kus „Starého Amsterdamu“, syra predstavujúceho zrelú Goudu. „Jeme ho na raňajky, na obed a potom si ho môžeme dať aj na večeru.“

Bergsma, ktorá je vlastne vyškolená šéfkuchárka – študovala na známom Americkom Kulinárnom inštitúte – vysvetľuje, že syr je rovnakým symbolom Holandska ako Amsterdam ako tulipány: a posledné dva menované patria skutočne k prvým veciam, ktoré si návštevníci všimnú po vstupe do jej oficiálnej rezidencie v Bratislave.

Recepty a postupy:

Syrové hracie kocky

Holandská syrová polievka

Syrový šalát Starý Amsterdam


Prvé jedlo, ktoré Bergsma predstavuje, pozostáva z malých, syrových kociek, ktoré sa dajú zjesť. No hoci toto hravé ponímanie skromnej syrovej desiaty môže pôsobiť jednoducho, veľvyslankyňa podotýka, že príprava v skutočnosti vyžaduje istú zručnosť.

Eva Kaňuščáková, ktorá pracuje pre holandské veľvyslanectvo už viac než 15 rokov, potom predvádza, ako zvládať (hracie) kocky – pričom vtláča malé kúsky ražného celozrnného chleba pumpernickel do dierok na jednej strane syrovej kocky. Bergsma navrhuje, aby rodina poverila touto úlohou deti, ak ich treba nejako zabaviť.

Bergsma, vystrojená v svetlooranžovej zástere reprezentujúcej národnú farbu Holandska, potom ponúkne recept na šalát zo Starého Amsterdamu, ktorý je podľa nej dosť jednoduchý, aby si ho každý bez problémov urobil doma – a dokonca ho prispôsobil a vylepšil ľubovoľnými ingredienciami, ktoré sú poruke.

Veľvyslankyňa poznamenala, že medzi slovenskou a holandskou kuchyňou je len málo rozdielov, pričom istú výnimku tvorí čas dňa, kedy si ľudia sadnú k hlavnému jedlu dňa.

„Svojím spôsobom sa naše kuchyne podobajú, lebo patria k menej komplikovaným v Európe,“ hovorí Bergsma a dodáva, že holandské jedlo historicky pozostávalo z jednoduchých jedál pre ťažko pracujúcich ľudí, ktorí robili na poli a potrebovali kalórie. „Máme zemiaky, ktoré sú obľúbené v oboch krajinách, ale jeden z veľkých rozdielov je kedy jeme a čo jeme: my nemáme teplý obed, akému sa dáva prednosť na Slovensku.“

velvyslankyna.jpgHolandská veľvyslankyňa na Slovensku Daphne Bergsma je vyškolenou šéfkuchárkou.

Holanďania radšej mávajú sendvič alebo chlieb so syrom, veľmi často ho zapíjajúc pohárom mlieka, rozpráva Bergsma a dodáva, že v Holandsku je mlieko silnou súčasťou každodenného jedálničku dospelých rovnako ako detí.

„Poznám mnohých ľudí, a nielen na Slovensku, ktorí by sa usmiali a povedali „Mlieko je len pre deti“. Ale nie, my si nemyslíme, že mlieko je len pre deti, a máme zvyk dať si pohár mlieka k obedu,“ vysvetľuje veľvyslankyňa.

kuchyna.jpgEva Kaňuščáková (uprostred) pracuje pre holandské veľvyslanectvo už viac než 15 rokov.

Pokračuje, že typická večera sa skladá zo zemiakov, zeleniny a mäsa. Bergsma potom ukazuje tretí spôsob, ako využiť syr. S poznámkou, že Slováci si nevedia predstaviť správne jedlo bez polievky, pripravuje holandskú syrovú polievku ako ďalšiu položku menu. Bergsma vysvetľuje, že u Holanďanov sa medzinárodná kuchyňa teší čoraz väčšej obľube, hlavne jedlá spojené s koloniálnymi dejinami ich krajiny, a dodáva, že jej krajania sú dosť otvorení navonok.

„Odjakživa sme cestovali po celom svete; korenie dovážame od roku 1600, a na holandskej kuchyni to vidno,“ hovorí a dodáva, že tento trend sa najsilnejšie objavuje po druhej svetovej vojne, keď bývalé kolónie získali nezávislosť a veľké skupiny prisťahovalcov z krajín ako Indonézia a Surinam prišli do Holandska. „Ich jedlá získali veľkú obľubu a tak sa dnes indonézska kuchyňa považuje v Holandsku za holandskú.“

Podľa veľvyslankyne má mnoho Holanďanov rado tieto kuchyne práve preto, že sú protikladom tradičnej holandskej kuchyne, keďže „ich chute sú oveľa komplikovanejšie a rafinovanejšie“. Ľudia by nešli do reštaurácie na tradičné holandské jedlo, uzatvára Bergsma, „lebo to je niečo, čo si dáte so starými rodičmi“.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  2. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  3. Používate make-up? Potom spozornite
  4. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  5. Legendárna Transsibírska magistrála
  6. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií!
  8. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou
  9. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém
  10. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť
  1. Študenti Stavebnej fakulty STU na exkurzii v Brne
  2. Top 10 inzerovaných áut za posledné 3 roky
  3. Henkel taught 5000 students in Slovakia about sustainability
  4. BonoPay - platobné služby a vernostný program v jednom
  5. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov
  6. Meškanie výstavby diaľnic brzdí ekonomiku aj stavebný sektor
  7. Používate make-up? Potom spozornite
  8. Legendárna Transsibírska magistrála
  9. Auto ako vianočný darček, rastie záujem o zánovné vozidlá
  10. Vianočný bázar chalaňov
  1. Legendárna Transsibírska magistrála 31 857
  2. Týchto 18 rád ako ušetriť som mal počuť ešte pred osemnástkou 5 182
  3. Päť faktorov, prečo môže skolabovať slovenský dôchodkový systém 3 119
  4. Volkswagen a jeho štedrá nádielka modelov 2 019
  5. Top First moment dovolenky na leto 2018 1 028
  6. Hyundai Kona prekvapí výbavou aj dizajnom 1 023
  7. Venujte na Vianoce darček plný informácií! 1 008
  8. Kam chodí Gordulič na vtipy? Ako sa rodí Grape? Zisti to sám 991
  9. Naše Finančné Družstvo - projekt s vlastným riešením dôchodkov 744
  10. Ceny elektriny rastú. Firmy ale môžu ušetriť 695

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

PLUS

Fico dal opäť prednosť sebe, a kto je užitočný idiot politiky

Robert Fico si už musí poslušnosť svojich poslancov i partnerov vynucovať krajnými prostriedkami

SVET

Švajčiari otvorili najstrmšiu pozemnú lanovku na svete

Pozemná lanovka prejde prevýšenie 744 metrov.

KOMENTÁRE

Radšej európsku federáciu než vodu v mäse

Chcem európsku federáciu s otravnými potravinovými kontrolami.

ŠPORT

Dravecký nebol v stave, aby mohol hrať, tvrdí Šatan

Nechceme zlyhanie jedného hráča rozoberať a zakryť dobré výkony.

Neprehliadnite tiež

Toto sa deje s vaším telom, keď máte zlomené srdce

Fyzickými symptómami najčastejšie trpia staršie ženy.

Spoločné bývanie vedie k priberaniu

Už v prvých mesiacoch manželstva a spolužitia dochádza k nárastu váhy.

Vzťahová poradňa: Žena, s ktorou som podvádzal svoju priateľku, nás stále obťažuje

Ako sa správať, keď vás terorizuje bývalá milenka a čo si počať, keď manželka nevie vychádzať s peniazmi.

Najlepšie oblečené ženy v roku 2017

Akými róbami zaujali tento rok známe tváre?

Mariana Kováčová: Najťažšie pre dieťa je, keď sa násilia na ňom dopúšťajú rodičia

Zakladateľka Centra Slniečko nám porozprávala o najakútnejších problémoch detského sveta.