SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky
VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Tradičné slovenské aj holandské jedlo je pre ťažko pracujúcich

Keď Daphne Bergsma spomína „Starý Amsterdam“ (Old Amsterdam, po anglicky), nehovorí o historickom srdci svojho rodného mesta, hlavného mesta Holandska. Nie, reč je o značke typicky holandského jedla, syra.

Do výroby syrových hracích kociek možno zapojiť aj deti.Do výroby syrových hracích kociek možno zapojiť aj deti.

„Syr je veľmi holandský; je to niečo, čo jeme všetci,“ hovorí Bergsma, veľvyslankyňa Holandského kráľovstva na Slovensku, pričom berie ostrý kuchynský nôž a začína krájať veľký kus „Starého Amsterdamu“, syra predstavujúceho zrelú Goudu. „Jeme ho na raňajky, na obed a potom si ho môžeme dať aj na večeru.“

Bergsma, ktorá je vlastne vyškolená šéfkuchárka – študovala na známom Americkom Kulinárnom inštitúte – vysvetľuje, že syr je rovnakým symbolom Holandska ako Amsterdam ako tulipány: a posledné dva menované patria skutočne k prvým veciam, ktoré si návštevníci všimnú po vstupe do jej oficiálnej rezidencie v Bratislave.

Recepty a postupy:

Syrové hracie kocky

Holandská syrová polievka

Syrový šalát Starý Amsterdam


Prvé jedlo, ktoré Bergsma predstavuje, pozostáva z malých, syrových kociek, ktoré sa dajú zjesť. No hoci toto hravé ponímanie skromnej syrovej desiaty môže pôsobiť jednoducho, veľvyslankyňa podotýka, že príprava v skutočnosti vyžaduje istú zručnosť.

Eva Kaňuščáková, ktorá pracuje pre holandské veľvyslanectvo už viac než 15 rokov, potom predvádza, ako zvládať (hracie) kocky – pričom vtláča malé kúsky ražného celozrnného chleba pumpernickel do dierok na jednej strane syrovej kocky. Bergsma navrhuje, aby rodina poverila touto úlohou deti, ak ich treba nejako zabaviť.

Bergsma, vystrojená v svetlooranžovej zástere reprezentujúcej národnú farbu Holandska, potom ponúkne recept na šalát zo Starého Amsterdamu, ktorý je podľa nej dosť jednoduchý, aby si ho každý bez problémov urobil doma – a dokonca ho prispôsobil a vylepšil ľubovoľnými ingredienciami, ktoré sú poruke.

Veľvyslankyňa poznamenala, že medzi slovenskou a holandskou kuchyňou je len málo rozdielov, pričom istú výnimku tvorí čas dňa, kedy si ľudia sadnú k hlavnému jedlu dňa.

„Svojím spôsobom sa naše kuchyne podobajú, lebo patria k menej komplikovaným v Európe,“ hovorí Bergsma a dodáva, že holandské jedlo historicky pozostávalo z jednoduchých jedál pre ťažko pracujúcich ľudí, ktorí robili na poli a potrebovali kalórie. „Máme zemiaky, ktoré sú obľúbené v oboch krajinách, ale jeden z veľkých rozdielov je kedy jeme a čo jeme: my nemáme teplý obed, akému sa dáva prednosť na Slovensku.“

velvyslankyna.jpgHolandská veľvyslankyňa na Slovensku Daphne Bergsma je vyškolenou šéfkuchárkou.

Holanďania radšej mávajú sendvič alebo chlieb so syrom, veľmi často ho zapíjajúc pohárom mlieka, rozpráva Bergsma a dodáva, že v Holandsku je mlieko silnou súčasťou každodenného jedálničku dospelých rovnako ako detí.

„Poznám mnohých ľudí, a nielen na Slovensku, ktorí by sa usmiali a povedali „Mlieko je len pre deti“. Ale nie, my si nemyslíme, že mlieko je len pre deti, a máme zvyk dať si pohár mlieka k obedu,“ vysvetľuje veľvyslankyňa.

kuchyna.jpgEva Kaňuščáková (uprostred) pracuje pre holandské veľvyslanectvo už viac než 15 rokov.

Pokračuje, že typická večera sa skladá zo zemiakov, zeleniny a mäsa. Bergsma potom ukazuje tretí spôsob, ako využiť syr. S poznámkou, že Slováci si nevedia predstaviť správne jedlo bez polievky, pripravuje holandskú syrovú polievku ako ďalšiu položku menu. Bergsma vysvetľuje, že u Holanďanov sa medzinárodná kuchyňa teší čoraz väčšej obľube, hlavne jedlá spojené s koloniálnymi dejinami ich krajiny, a dodáva, že jej krajania sú dosť otvorení navonok.

„Odjakživa sme cestovali po celom svete; korenie dovážame od roku 1600, a na holandskej kuchyni to vidno,“ hovorí a dodáva, že tento trend sa najsilnejšie objavuje po druhej svetovej vojne, keď bývalé kolónie získali nezávislosť a veľké skupiny prisťahovalcov z krajín ako Indonézia a Surinam prišli do Holandska. „Ich jedlá získali veľkú obľubu a tak sa dnes indonézska kuchyňa považuje v Holandsku za holandskú.“

Podľa veľvyslankyne má mnoho Holanďanov rado tieto kuchyne práve preto, že sú protikladom tradičnej holandskej kuchyne, keďže „ich chute sú oveľa komplikovanejšie a rafinovanejšie“. Ľudia by nešli do reštaurácie na tradičné holandské jedlo, uzatvára Bergsma, „lebo to je niečo, čo si dáte so starými rodičmi“.

Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  10. Zelená Bratislava
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 17 985
  2. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 783
  3. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 118
  4. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 12 536
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 090
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 692
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 682
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 866
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 736
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 691
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Varíme s veľvyslancom

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Naď pripúšťa, že možno budú musieť zakázať testovanie ľudí z iných okresov (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných ľudí a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Celkovo si pandémia vyžiadala 159 obetí.

Minister obrany Jaroslav Naď.
Komentár Petra Schutza

Z krajiny sa stal pokusný králik vojny proti Covidu

Koza zarevala, vlk hladný.

Peter Schutz
Ilustračné foto.
Peter Sagan na Giro d'Italia 2020.