VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Tradičné slovenské aj holandské jedlo je pre ťažko pracujúcich

Keď Daphne Bergsma spomína „Starý Amsterdam“ (Old Amsterdam, po anglicky), nehovorí o historickom srdci svojho rodného mesta, hlavného mesta Holandska. Nie, reč je o značke typicky holandského jedla, syra.

Do výroby syrových hracích kociek možno zapojiť aj deti.

„Syr je veľmi holandský; je to niečo, čo jeme všetci,“ hovorí Bergsma, veľvyslankyňa Holandského kráľovstva na Slovensku, pričom berie ostrý kuchynský nôž a začína krájať veľký kus „Starého Amsterdamu“, syra predstavujúceho zrelú Goudu. „Jeme ho na raňajky, na obed a potom si ho môžeme dať aj na večeru.“

Bergsma, ktorá je vlastne vyškolená šéfkuchárka – študovala na známom Americkom Kulinárnom inštitúte – vysvetľuje, že syr je rovnakým symbolom Holandska ako Amsterdam ako tulipány: a posledné dva menované patria skutočne k prvým veciam, ktoré si návštevníci všimnú po vstupe do jej oficiálnej rezidencie v Bratislave.

Recepty a postupy:

Syrové hracie kocky

Holandská syrová polievka

Syrový šalát Starý Amsterdam


Prvé jedlo, ktoré Bergsma predstavuje, pozostáva z malých, syrových kociek, ktoré sa dajú zjesť. No hoci toto hravé ponímanie skromnej syrovej desiaty môže pôsobiť jednoducho, veľvyslankyňa podotýka, že príprava v skutočnosti vyžaduje istú zručnosť.

Eva Kaňuščáková, ktorá pracuje pre holandské veľvyslanectvo už viac než 15 rokov, potom predvádza, ako zvládať (hracie) kocky – pričom vtláča malé kúsky ražného celozrnného chleba pumpernickel do dierok na jednej strane syrovej kocky. Bergsma navrhuje, aby rodina poverila touto úlohou deti, ak ich treba nejako zabaviť.

Bergsma, vystrojená v svetlooranžovej zástere reprezentujúcej národnú farbu Holandska, potom ponúkne recept na šalát zo Starého Amsterdamu, ktorý je podľa nej dosť jednoduchý, aby si ho každý bez problémov urobil doma – a dokonca ho prispôsobil a vylepšil ľubovoľnými ingredienciami, ktoré sú poruke.

Veľvyslankyňa poznamenala, že medzi slovenskou a holandskou kuchyňou je len málo rozdielov, pričom istú výnimku tvorí čas dňa, kedy si ľudia sadnú k hlavnému jedlu dňa.

„Svojím spôsobom sa naše kuchyne podobajú, lebo patria k menej komplikovaným v Európe,“ hovorí Bergsma a dodáva, že holandské jedlo historicky pozostávalo z jednoduchých jedál pre ťažko pracujúcich ľudí, ktorí robili na poli a potrebovali kalórie. „Máme zemiaky, ktoré sú obľúbené v oboch krajinách, ale jeden z veľkých rozdielov je kedy jeme a čo jeme: my nemáme teplý obed, akému sa dáva prednosť na Slovensku.“

velvyslankyna.jpgHolandská veľvyslankyňa na Slovensku Daphne Bergsma je vyškolenou šéfkuchárkou.

Holanďania radšej mávajú sendvič alebo chlieb so syrom, veľmi často ho zapíjajúc pohárom mlieka, rozpráva Bergsma a dodáva, že v Holandsku je mlieko silnou súčasťou každodenného jedálničku dospelých rovnako ako detí.

„Poznám mnohých ľudí, a nielen na Slovensku, ktorí by sa usmiali a povedali „Mlieko je len pre deti“. Ale nie, my si nemyslíme, že mlieko je len pre deti, a máme zvyk dať si pohár mlieka k obedu,“ vysvetľuje veľvyslankyňa.

kuchyna.jpgEva Kaňuščáková (uprostred) pracuje pre holandské veľvyslanectvo už viac než 15 rokov.

Pokračuje, že typická večera sa skladá zo zemiakov, zeleniny a mäsa. Bergsma potom ukazuje tretí spôsob, ako využiť syr. S poznámkou, že Slováci si nevedia predstaviť správne jedlo bez polievky, pripravuje holandskú syrovú polievku ako ďalšiu položku menu. Bergsma vysvetľuje, že u Holanďanov sa medzinárodná kuchyňa teší čoraz väčšej obľube, hlavne jedlá spojené s koloniálnymi dejinami ich krajiny, a dodáva, že jej krajania sú dosť otvorení navonok.

„Odjakživa sme cestovali po celom svete; korenie dovážame od roku 1600, a na holandskej kuchyni to vidno,“ hovorí a dodáva, že tento trend sa najsilnejšie objavuje po druhej svetovej vojne, keď bývalé kolónie získali nezávislosť a veľké skupiny prisťahovalcov z krajín ako Indonézia a Surinam prišli do Holandska. „Ich jedlá získali veľkú obľubu a tak sa dnes indonézska kuchyňa považuje v Holandsku za holandskú.“

Podľa veľvyslankyne má mnoho Holanďanov rado tieto kuchyne práve preto, že sú protikladom tradičnej holandskej kuchyne, keďže „ich chute sú oveľa komplikovanejšie a rafinovanejšie“. Ľudia by nešli do reštaurácie na tradičné holandské jedlo, uzatvára Bergsma, „lebo to je niečo, čo si dáte so starými rodičmi“.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  5. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  6. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  7. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať
  10. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  1. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku
  2. Rastie nám pokrivená generácia?
  3. Intímna hygiena – celoročná záležitosť
  4. Pivovar Šariš podporí cestovný ruch v Prešovskom kraji
  5. AAA AUTO za päť rokov predalo 320 tisíc vozidiel
  6. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba
  7. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj?
  8. FemFest 2017 ponúkne beh na opätkoch i koncert známej speváčky
  9. Slávnostná imatrikulácia SvF STU v Bratislave
  10. Univerzita vyTVORená nápadmi študentov!
  1. 3 mýty, ktorým ste možno uverili. Ale ako je to naozaj? 20 505
  2. Plug-in, hybrid alebo elektromobil? Poradíme, ako správne vybrať 5 162
  3. Rastie nám pokrivená generácia? 4 860
  4. Zanzibar je plný lákadiel na dokonalú exotickú dovolenku 3 943
  5. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 2 257
  6. Kedy sa refinancovanie oplatí? 2 114
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 2 080
  8. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci 2 002
  9. Novinka v realitnom biznise! Zatiaľ dostupné len v Grand Koliba 1 631
  10. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 1 379

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Žitňanská chce, aby polícia vysvetľovala, prečo nekoná. Poslanci váhajú

Ak vyšetrovatelia či prokuratúra podrobnosti nepovedia, musia to zdôvodniť. Mimovládne organizácie možnosť odmietnutia znepokojila.

KOMENTÁRE

Zlomí sa charakter Mosta aj pri infozákone?

Žitňanská môže mať s presadením návrhu pri partii, ktorá desať rokov klondajkuje štát, problém.

DOMOV

Má tu veľkú základňu, hovoria o Uhríkovi v Nitre

Súperi kandidatúru extrémistu zľahčujú.

DOMOV

Slovensku hrozí, že príde o desiatky miliónov eur

Peniaze z Únie Slovensko zrejme nestihne odčerpať do konca roka.

Neprehliadnite tiež

Keď ženy ukazujú pravú tvár, svet je vo vytržení

Hnutiu bez make-upu podľahli aj mnohé známe osobnosti.

Americká gynekologička: Ženy chcú mať dokonalú vagínu, ale taká neexistuje

Sheryl Ross je renomovaná odborníčka, na ktorú nedajú dopustiť ani známe osobnosti. Volajú ju aktivistka za vagínu.

Milujú ju davy aj polovica Hollywoodu. Čím je Ellen DeGeneres výnimočná?

Za jej otvorenosť spred dvadsiatich rokov ju ocenil aj prezident. Prelomila totiž lesbické tabu.

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.