VARÍME S VEĽVYSLANCOM

Tradičné slovenské aj holandské jedlo je pre ťažko pracujúcich

Keď Daphne Bergsma spomína „Starý Amsterdam“ (Old Amsterdam, po anglicky), nehovorí o historickom srdci svojho rodného mesta, hlavného mesta Holandska. Nie, reč je o značke typicky holandského jedla, syra.

Do výroby syrových hracích kociek možno zapojiť aj deti.

„Syr je veľmi holandský; je to niečo, čo jeme všetci,“ hovorí Bergsma, veľvyslankyňa Holandského kráľovstva na Slovensku, pričom berie ostrý kuchynský nôž a začína krájať veľký kus „Starého Amsterdamu“, syra predstavujúceho zrelú Goudu. „Jeme ho na raňajky, na obed a potom si ho môžeme dať aj na večeru.“

Bergsma, ktorá je vlastne vyškolená šéfkuchárka – študovala na známom Americkom Kulinárnom inštitúte – vysvetľuje, že syr je rovnakým symbolom Holandska ako Amsterdam ako tulipány: a posledné dva menované patria skutočne k prvým veciam, ktoré si návštevníci všimnú po vstupe do jej oficiálnej rezidencie v Bratislave.

Recepty a postupy:

Syrové hracie kocky

Holandská syrová polievka

Syrový šalát Starý Amsterdam


Prvé jedlo, ktoré Bergsma predstavuje, pozostáva z malých, syrových kociek, ktoré sa dajú zjesť. No hoci toto hravé ponímanie skromnej syrovej desiaty môže pôsobiť jednoducho, veľvyslankyňa podotýka, že príprava v skutočnosti vyžaduje istú zručnosť.

Eva Kaňuščáková, ktorá pracuje pre holandské veľvyslanectvo už viac než 15 rokov, potom predvádza, ako zvládať (hracie) kocky – pričom vtláča malé kúsky ražného celozrnného chleba pumpernickel do dierok na jednej strane syrovej kocky. Bergsma navrhuje, aby rodina poverila touto úlohou deti, ak ich treba nejako zabaviť.

Bergsma, vystrojená v svetlooranžovej zástere reprezentujúcej národnú farbu Holandska, potom ponúkne recept na šalát zo Starého Amsterdamu, ktorý je podľa nej dosť jednoduchý, aby si ho každý bez problémov urobil doma – a dokonca ho prispôsobil a vylepšil ľubovoľnými ingredienciami, ktoré sú poruke.

Veľvyslankyňa poznamenala, že medzi slovenskou a holandskou kuchyňou je len málo rozdielov, pričom istú výnimku tvorí čas dňa, kedy si ľudia sadnú k hlavnému jedlu dňa.

„Svojím spôsobom sa naše kuchyne podobajú, lebo patria k menej komplikovaným v Európe,“ hovorí Bergsma a dodáva, že holandské jedlo historicky pozostávalo z jednoduchých jedál pre ťažko pracujúcich ľudí, ktorí robili na poli a potrebovali kalórie. „Máme zemiaky, ktoré sú obľúbené v oboch krajinách, ale jeden z veľkých rozdielov je kedy jeme a čo jeme: my nemáme teplý obed, akému sa dáva prednosť na Slovensku.“

velvyslankyna.jpgHolandská veľvyslankyňa na Slovensku Daphne Bergsma je vyškolenou šéfkuchárkou.

Holanďania radšej mávajú sendvič alebo chlieb so syrom, veľmi často ho zapíjajúc pohárom mlieka, rozpráva Bergsma a dodáva, že v Holandsku je mlieko silnou súčasťou každodenného jedálničku dospelých rovnako ako detí.

„Poznám mnohých ľudí, a nielen na Slovensku, ktorí by sa usmiali a povedali „Mlieko je len pre deti“. Ale nie, my si nemyslíme, že mlieko je len pre deti, a máme zvyk dať si pohár mlieka k obedu,“ vysvetľuje veľvyslankyňa.

kuchyna.jpgEva Kaňuščáková (uprostred) pracuje pre holandské veľvyslanectvo už viac než 15 rokov.

Pokračuje, že typická večera sa skladá zo zemiakov, zeleniny a mäsa. Bergsma potom ukazuje tretí spôsob, ako využiť syr. S poznámkou, že Slováci si nevedia predstaviť správne jedlo bez polievky, pripravuje holandskú syrovú polievku ako ďalšiu položku menu. Bergsma vysvetľuje, že u Holanďanov sa medzinárodná kuchyňa teší čoraz väčšej obľube, hlavne jedlá spojené s koloniálnymi dejinami ich krajiny, a dodáva, že jej krajania sú dosť otvorení navonok.

„Odjakživa sme cestovali po celom svete; korenie dovážame od roku 1600, a na holandskej kuchyni to vidno,“ hovorí a dodáva, že tento trend sa najsilnejšie objavuje po druhej svetovej vojne, keď bývalé kolónie získali nezávislosť a veľké skupiny prisťahovalcov z krajín ako Indonézia a Surinam prišli do Holandska. „Ich jedlá získali veľkú obľubu a tak sa dnes indonézska kuchyňa považuje v Holandsku za holandskú.“

Podľa veľvyslankyne má mnoho Holanďanov rado tieto kuchyne práve preto, že sú protikladom tradičnej holandskej kuchyne, keďže „ich chute sú oveľa komplikovanejšie a rafinovanejšie“. Ľudia by nešli do reštaurácie na tradičné holandské jedlo, uzatvára Bergsma, „lebo to je niečo, čo si dáte so starými rodičmi“.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  2. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom
  6. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to
  7. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš
  8. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet
  9. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári
  10. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce
  1. Projekt "Zvýšenie odborných kapacít v oblasti práce s mládežou"
  2. Malé knedličky, veľké dojmy
  3. Volkswagen Golf: Viac, než facelift
  4. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom
  5. Projekt First Lego League podporila Nadácia Pontis
  6. Klienti majú často pocit, že potrebujú spracovať len projekt
  7. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  8. Na bolesti chrbta pomôžu kúpele
  9. 3 úlohy, ktoré vyrieši minerálna vlna najlepšie
  10. Svadba v kraji lietajúceho mnícha Cypriána
  1. Už ste niekedy jedli v garáži? Tá v Trenčíne stojí za to 11 136
  2. Hotovosť, internet či karta? Najbezpečnejšie je platenie mobilom 10 916
  3. Staré Dobré Mexiko: Už vieme prečo východniari chvália Šariš 8 953
  4. Boj s podvodníkmi stáčajúcimi odometre stojí bazáre státisíce 6 365
  5. Najväčšie first moment zľavy končia vo februári 4 956
  6. Plavba východným Stredomorím so slovenským sprievodcom 4 853
  7. Prečo majú Slováci stále radšej hypotéku ako prenájom? 4 423
  8. Bezpečné a prestížne bývanie v Bratislave s novým symbolom mesta 3 614
  9. Klasickým gastrolístkom konkuruje už aj nová stravovacia karta 2 906
  10. Objavte netušené možnosti nových firemných kreditných kariet 2 699

Téma: Varíme s veľvyslancom


Hlavné správy zo Sme.sk

KOMENTÁRE

Pozrite, čo sa stalo na Slovensku, hromží Trump pred kamerami (Komentár Máriusa Kopcsaya)

Preceňovanie utečeneckej témy odpútava pozornosť od úplatkov.

KOMENTÁRE

Férové, ale drsné ultimátum z USA (Schutzov týždeň)

Prečo je balvanom v oku ten iliberál, ktorý nevládne?

EKONOMIKA

Kažimír dostal košom. Sulík odmietol zmenu dlhovej brzdy

Sulík sa stretol s ministrom financií.

ŠPORT

Sagan: Keď idem so Slovákmi, navzájom sa motivujeme

Majstra sveta čaká prvý ostrý štart.

Neprehliadnite tiež

Ako dopriať telu láskyplnú starostlivosť a nadviazať s ním vzťah

V kolobehu rôznorodých podnetov človek ľahko stráca kontakt sám so sebou.

Spánok v podprsenke – áno či nie?

Odporcovia z radov odborníkov argumentujú negatívnym dopadom na zdravie.

Módu na Brit Awards ovládla stávka na istotu, hviezdy zabudli experimentovať

Speváčky, hudobníčky a modelky sa na odovzdávaní cien najlepšej britskej hudby odeli najmä do tmavších farieb.

Modelka visela z mrakodrapu bez istenia, skončila na polícii

Ruská hviezda z Instagramu Viki Odintcova v Dubaji predviedla extrémny kúsok pre efektné fotografie, argumentovala tým, že chcela poukázať na zlú zabezpečenosť budovy.


Už ste čítali?

Domov NajnovšieNajčítanejšieDesktop