Hovädzia polievka
Suroviny na 4 porcie
- 500 g hovädzích chvostov
- 2 l vody
- 2 stredne veľké cibule
- 4 guľôčky celého čierneho korenia
- bobkový list
- celé nové korenie
- 100 g petržlenu
- 150 g mrkvy
- 20 g masla
- petržlenová a zelerová vňať
- soľ, mleté čierne korenie
Rozseknuté hovädzie chvosty dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Do hrnca vlejte studenú vodu, pridajte chvosty, trochu soli, celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list. Pomaly priveďte k varu. Medzitým načistite koreňovú zeleninu, cibuľu umyte a obrežte jej korienky a špičku, ale nešúpte ju. Keď začne vývar vrieť, pridajte celú zeleninu a viazaničku zelerovej vňate a veľmi pomaly varte, kým nie je mäso mäkké. Hotový vývar sceďte, mäso oberte a spolu so zeleninou ho rozkrájajte na kocky. Zelerovú vňať a cibuľu vyhoďte, zeleninu a mäso zalejte vývarom a na vrch nasypte nadrobno posekanú petržlenovú vňať. Podľa chuti dosoľte a okoreňte a servírujte s domácimi rezancami.
- 200 - 250 g hladkej múky
- 2 vajíčka
- štipka soli
- trošku vodu
Na drevenú dosku preosejte múku, nahrňte ju do kopčeka a v jeho strede urobte jamku. Do jamky rozbite vajíčka, pridajte štipku soli a pomocou príborového nožíka začnite zmiešavať. Podľa potreby a veľkosti vajíčok pridajte lyžičku až dve vody. Spracované cesto domieste rukami a rozvaľkajte ho na tenučký plát. Ak máte menšiu dosku alebo menej skúseností môžete si cesto rozdeliť na viacero častí a vyvaľkať niekoľko veľmi tenkých plátov. Tie nechajte na vzduchu chvíľu preschnúť. Plát cesta potom rozrežte na pruhy, nakladajte ich podľa veľkosti na seba a ostrým nožom odkrajujte tenké rezance. Tie rozprestrite na dosku alebo čistú utierku, aby doschli. Tenké rezančeky sú vhodné ako slíže do polievok, hrubšie môžete uvariť ako cestovinu a servírovať s makom, lekvárom alebo tvarohom.
Tip: ak chcete rezance a slíže usušiť a uschovať na neskôr, nikdy do cesta nepridávajte soľ.

Tip: mäkkú cibuľu nemusíte vyhadzovať. Odložte ju do chladničky a po vytlačení zo šupky ju vmiešajte do raňajkovej nátierky.
Tekvicová polievka
Suroviny na 4 porcie
- 600 g tekvice hokkaido
- 3 cibule
- 500 ml zeleninového vývaru
- 3 PL olivového oleja
- hrubší plátok masla
- 250 g kyslej smotany
- muškátový oriešok
- soľ, mleté čierne korenie
Tekvicu pokrájate na kocky , dajte ju na plytkých plech na pečenie a pofŕkajte olivovým olejom. Upečte ju vo vyhriatej rúre pri teplote 150 stupňov aspoň 40 minút alebo kým nie je úplne mäkká. V hrnci rozpustite maslo a opečte na ňom malé kocky cibule dozlatista. Pridajte k nej upečenú tekvicu a zalejte vývarom. Varte niekoľko minút a po odstavení nechajte polievku krátko vychladnúť. Potom mäkkú zeleninu spolu s vývarom rozmixujte, dochuťte soľou, korením, a muškátovým orieškom. Na záver do polievky zľahka vmiešajte kyslú smotanu. Servírujte ešte teplú dozdobenú krutónmi alebo opekanými tekvicovými jadierkami, poprípade niekoľkými kvapkami tekvicového oleja.
Tip: Tekvicu hokkaido netreba pred pečením šúpať, má tenkú a jemnú šupku. Ak sa vám zdá chuť tejto polievky mdlá, pridajte do varenia kúsok čerstvého alebo mletého zázvoru, ktorý rozprúdi chuťové poháriky.
Polievka z ružičkového kelu
Suroviny na 4 porcie
- 600 g ružičkového kelu
- väčšia cibuľa
- 50 g masla
- 750 ml zeleninového vývaru
- 150 ml smotany na varenie
- citrónová šťava
- muškátový oriešok
- petržlenová vňať
- soľ, mleté čierne korenie
Ružičkový kel dočistite a väčšie ružičky rozrežte na polovice. Prepláchnite ich, vložte do osolenej vody a priveďte k varu. Varte približne 15 minút na miernom plameni. Vodu zlejte a kel odložte bokom. Cibuľu pokrájajte na malé kocky, osmažte ju na masle dozlatista, pridajte k nej kel, zalejte vývarom a varte spolu približne 5 – 8 minút, kým zelenina nezmäkne. Prilejte smotanu a polievku rozmixujte dohladka. Na záver ju dochuťte soľou, mletým korením, muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. Servírujte dozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.
Tip: ak nemáte po ruke kvalitný zeleninový vývar, vyrobte si ho z vody, v ktorej sa varil kel.
Zeleninová polievka s haluškami
Suroviny na 4 porcie
- 1,8 l kuracieho vývaru
- 2 mrkvy
- stredne veľký kaleráb
- petržlen
- kúsok zeleru
- cibuľa
- kúsok brokolice
- hrášok
- hrubší plátok masla
- petržlenová vňať
- mletá sladká paprika
- rasca
- soľ, mleté čierne korenie
Na halušky:
- vajíčko
- 2 PL mlieka
- PL nasekanej petržlenovej vňate
- 3 PL detskej krupice
- PL hladkej múky
- soľ
Všetku zeleninu dočistite a nakrájajte. Mrkvu a petržlen na kolieska, zeler a kaleráb na malé plátky, cibuľu na malé kocky a brokolicu rozoberte na malé ružičky. Vo väčšom hrnci speňte na masle cibuľu, po chvíľke pridajte i ostatnú zeleninu, rascu a chvíľku oprážajte. Zalejte vývarom a na miernom plameni varte, kým zelenina nezmäkne. Pred koncom varenia pridajte hrášok. Na záver polievku dochuťte paprikou, korením, soľou a petržlenovou vňaťou. Medzitým, ako sa polievka varí, si pripravte cesto na halušky. Vajíčko rozbite do hlbokého taniera, pridajte soľ a mlieko a vidličkou ho našľahajte. Nakoniec pridajte detskú krupicu, múku a petržlenovú vňať. Nechajte postáť. Ak detská krupica priveľmi napučala, zrieďte cesto trochou mlieka, halušky tak budú jemnejšie. Cez sitko na halušky napúšťajte cesto rovno do variacej sa polievky. Krátko povarte a odstavte. Halušky môžete i vykrajovať dvoma lyžičkami na väčšie knedličky. Polievku servírujte horúcu.
Tip: K zelenine môžete pridať i nakrájané huby. Polievka dostane celkom inú chuť i arómu. Ak chcete, aby boli halušky ešte nadýchanejšie, pridajte k múke i štipku kypriaceho prášku.
Paradajková polievka
Suroviny na 4 porcie
- 600 g lúpaných paradajok
- červená cibuľa
- strúčik cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- liter zeleninového vývaru
- štipka cukru
- mletá škorica
- bylinky podľa chuti (bazalka, tymian...)
- soľ, mleté čierne korenie
Paradajky nasekajte na kúsky, cibuľu a cesnak nakrájajte na malé kocky. V hrnci rozohrejte olej, orestujte na ňom cibuľu s cesnakom dozlatista, pridajte paradajky, zalejte vývarom a nechajte zovrieť. Po zovretí polievku dochuťte soľou, korením a bylinkami. Stiahnite plameň a nechajte ju pomaly variť približne 15 minút. Nakoniec polievku prepasírujte alebo rozmixujte, dochuťte cukrom a podľa chuti i štipkou mletej škorice. Servírujte dozdobené strúhaným parmezánom alebo plátkami mozzarelly.
Tip: zrelé lúpané paradajky si môžete pripraviť i doma, nič sa však nestane, ak siahnete po kvalitnej konzerve. Škoricu môžete nahradiť novým korením.
Korenistá cibuľová polievka
Suroviny na 4 porcie
- 4 veľké žlté cibule
- červená cibuľa
- 2 PL oleja
- malá čili paprička
- 1,4 l silného mäsového vývaru
- 40 ml brandy
- mletá kurkuma
- mletá sladká paprika
- worcestrová omáčka
- soľ, mleté čierne korenie
Červenú cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno. Žlté cibule ošúpte, jemne zrežte pri korienkoch tak, aby držala pokope a z hornej strany ich nakrojte do kríža. V hrnci rozohrejte olej, orestujte na ňom červenú cibuľu, pridajte k nej nadrobno pokrájanú čili papričku zbavenú semienok. Všetko zaprášte mletou paprikou a kurkumou, premiešajte a hneď zalejte vývarom. Do polievky vložte celé žlté cibule a po zovretí ju varte približne 20 minút alebo kým cibule nezmäknú. Pred koncom varenia pridajte brandy a soľ. Nakoniec polievku dochuťte podľa potreby korením a worčestrovou omáčkou. Pri servírovaní vložte do stredu taniera celú cibuľu a zalejte ju vývarom. Dozdobte petržlenovou vňaťou a krutónmi.
Tip: ak sa bojíte, že sa celá cibuľa rozpadne, po dôkladnom umytí ju môžete v polievke vyvariť aj so šupkou. Tú stiahnete tesne pred servírovaním. Ak sa vám zdá polievka málo sýta, môžete ju servírovať so syrovým toastom ako iné typy cibuľových polievok.
Šošovicová polievka s klobásou
Suroviny na 4-6 porcií
- cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 200 g namočenej šošovice
- 2 zemiaky
- nožička klobásy
- 2 PL oleja
- 2 bobkové listy
- 2 guľôčky celého korenia
- petržlenová vňať
- mletá sladká paprika
- soľ, mleté čierne korenie
- štipka hladkej múky na zahustenie
Cibuľu očistite a nakrájajte na malé kocky. Na oleji ju opečte do sklovita, pridajte k nej na plátky pokrájaný cesnak a na kolieska pokrájanú klobásu. Zaprášte mletou paprikou, chvíľku opekajte a zalejte horúcou vodou. Pridajte scedenú šošovicu, bobkový list a celé korenie. Varte pomaly, kým nie je šošovica takmer mäkká. Pridajte soľ a na malé kocky pokrájané zemiaky. Uvarte domäkka, dochuťte soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou a nakoniec podľa potreby zahustite trochou múky rozpustenej v studenej vode. Nechajte prejsť varom a odstavte. Servírujte s chlebom.
Tip: namiesto šošovice môžete siahnuť aj po inej strukovine. Múku môžete nahradiť najemno nastrúhaným surovým zemiakom. Polievka má byť hustá od rôznorodých surovín a nie od múky. Pikantnosť môžete ovplyvniť mletou paprikou alebo klobásou.
Rady skúsených gazdiniek
- Nemyslite si, že do polievok môžete zužitkovať staršiu, zvädnutú alebo inak znehodnotenú zeleninu. Aj tu platí, čím krajšia a sviežejšia zelenina, tým lepšia a zdravšia polievka bude. Mladé mrkvičky a petržlen môžete nechávať vcelku aj s kúskom vňate.
- Peknú farbu čistého mäsového vývaru dosiahnete, ak v ňom vyvaríte jednu paradajku alebo trošku nastrúhanej na masle osmaženej mrkvy.
- Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním vhodíte plátok masla a trošku petržlenovej vňate.
- Pri varení strukovín pamätajte na to, že sa solí až na záver. Ak by ste polievku osolili hneď, šošovica, fazuľa i hrach by stvrdli a varili by sa podstatne dlhšie.
- K strukovinám pridávajte vždy okrem rasce i vhodné bylinky ako saturejku, rozmarín i tymian proti nafukovaniu.
- Presolenú polievku môžete zachrániť, ak do nej pridáte a povaríte v nej aspoň 10 minút kúsok jablka.
- Veľkú pozornosť si vyžaduje varenie polievok s vysokým podielom kyselín, ako je kapustnica a podobne. Vtedy treba mäso, zeleninu, strukoviny či zemiaky uvariť zvlášť. V kyslej vode by sa varili príliš dlho.
- Mletú papriku alebo prelisovaný cesnak pridávajte až k osmaženej cibuli, inak by mohli zhorknúť a ovplyvniť chuť celej polievky.