SME
Sobota, 24. október, 2020 | Meniny má KvetoslavaKrížovkyKrížovky

Čarovná moc polievok

Polievky nielen dobre chutia, ale dokážu aj osviežiť i postaviť na nohy, premôcť chrípku či odohnať „opicu“ po prebdenej noci...

Hovädzia polievka

Suroviny na 4 porcie

  • 500 g hovädzích chvostov
  • 2 l vody
  • 2 stredne veľké cibule
  • 4 guľôčky celého čierneho korenia
  • bobkový list
  • celé nové korenie
  • 100 g petržlenu
  • 150 g mrkvy
  • 20 g masla
  • petržlenová a zelerová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozseknuté hovädzie chvosty dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Do hrnca vlejte studenú vodu, pridajte chvosty, trochu soli, celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list. Pomaly priveďte k varu. Medzitým načistite koreňovú zeleninu, cibuľu umyte a obrežte jej korienky a špičku, ale nešúpte ju. Keď začne vývar vrieť, pridajte celú zeleninu a viazaničku zelerovej vňate a veľmi pomaly varte, kým nie je mäso mäkké. Hotový vývar sceďte, mäso oberte a spolu so zeleninou ho rozkrájajte na kocky. Zelerovú vňať a cibuľu vyhoďte, zeleninu a mäso zalejte vývarom a na vrch nasypte nadrobno posekanú petržlenovú vňať. Podľa chuti dosoľte a okoreňte a servírujte s domácimi rezancami.

Základný recept
Domáce rezance
  • 200 - 250 g hladkej múky
  • 2 vajíčka
  • štipka soli
  • trošku vodu

Na drevenú dosku preosejte múku, nahrňte ju do kopčeka a v jeho strede urobte jamku. Do jamky rozbite vajíčka, pridajte štipku soli a pomocou príborového nožíka začnite zmiešavať. Podľa potreby a veľkosti vajíčok pridajte lyžičku až dve vody. Spracované cesto domieste rukami a rozvaľkajte ho na tenučký plát. Ak máte menšiu dosku alebo menej skúseností môžete si cesto rozdeliť na viacero častí a vyvaľkať niekoľko veľmi tenkých plátov. Tie nechajte na vzduchu chvíľu preschnúť. Plát cesta potom rozrežte na pruhy, nakladajte ich podľa veľkosti na seba a ostrým nožom odkrajujte tenké rezance. Tie rozprestrite na dosku alebo čistú utierku, aby doschli. Tenké rezančeky sú vhodné ako slíže do polievok, hrubšie môžete uvariť ako cestovinu a servírovať s makom, lekvárom alebo tvarohom.

Tip: ak chcete rezance a slíže usušiť a uschovať na neskôr, nikdy do cesta nepridávajte soľ.

Tip: mäkkú cibuľu nemusíte vyhadzovať. Odložte ju do chladničky a po vytlačení zo šupky ju vmiešajte do raňajkovej nátierky.

Tekvicová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g tekvice hokkaido
  • 3 cibule
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 3 PL olivového oleja
  • hrubší plátok masla
  • 250 g kyslej smotany
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Tekvicu pokrájate na kocky , dajte ju na plytkých plech na pečenie a pofŕkajte olivovým olejom. Upečte ju vo vyhriatej rúre pri teplote 150 stupňov aspoň 40 minút alebo kým nie je úplne mäkká. V hrnci rozpustite maslo a opečte na ňom malé kocky cibule dozlatista. Pridajte k nej upečenú tekvicu a zalejte vývarom. Varte niekoľko minút a po odstavení nechajte polievku krátko vychladnúť. Potom mäkkú zeleninu spolu s vývarom rozmixujte, dochuťte soľou, korením, a muškátovým orieškom. Na záver do polievky zľahka vmiešajte kyslú smotanu. Servírujte ešte teplú dozdobenú krutónmi alebo opekanými tekvicovými jadierkami, poprípade niekoľkými kvapkami tekvicového oleja.

Tip: Tekvicu hokkaido netreba pred pečením šúpať, má tenkú a jemnú šupku. Ak sa vám zdá chuť tejto polievky mdlá, pridajte do varenia kúsok čerstvého alebo mletého zázvoru, ktorý rozprúdi chuťové poháriky.


Polievka z ružičkového kelu
Suroviny na 4 porcie

    • 600 g ružičkového kelu
    • väčšia cibuľa
    • 50 g masla
    • 750 ml zeleninového vývaru
    • 150 ml smotany na varenie
    • citrónová šťava
    • muškátový oriešok
    • petržlenová vňať
    • soľ, mleté čierne korenie

Ružičkový kel dočistite a väčšie ružičky rozrežte na polovice. Prepláchnite ich, vložte do osolenej vody a priveďte k varu. Varte približne 15 minút na miernom plameni. Vodu zlejte a kel odložte bokom. Cibuľu pokrájajte na malé kocky, osmažte ju na masle dozlatista, pridajte k nej kel, zalejte vývarom a varte spolu približne 5 – 8 minút, kým zelenina nezmäkne. Prilejte smotanu a polievku rozmixujte dohladka. Na záver ju dochuťte soľou, mletým korením, muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. Servírujte dozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: ak nemáte po ruke kvalitný zeleninový vývar, vyrobte si ho z vody, v ktorej sa varil kel.


Zeleninová polievka s haluškami
Suroviny na 4 porcie

  • 1,8 l kuracieho vývaru
  • 2 mrkvy
  • stredne veľký kaleráb
  • petržlen
  • kúsok zeleru
  • cibuľa
  • kúsok brokolice
  • hrášok
  • hrubší plátok masla
  • petržlenová vňať
  • mletá sladká paprika
  • rasca
  • soľ, mleté čierne korenie

Na halušky:

  • vajíčko
  • 2 PL mlieka
  • PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 3 PL detskej krupice
  • PL hladkej múky
  • soľ

Všetku zeleninu dočistite a nakrájajte. Mrkvu a petržlen na kolieska, zeler a kaleráb na malé plátky, cibuľu na malé kocky a brokolicu rozoberte na malé ružičky. Vo väčšom hrnci speňte na masle cibuľu, po chvíľke pridajte i ostatnú zeleninu, rascu a chvíľku oprážajte. Zalejte vývarom a na miernom plameni varte, kým zelenina nezmäkne. Pred koncom varenia pridajte hrášok. Na záver polievku dochuťte paprikou, korením, soľou a petržlenovou vňaťou. Medzitým, ako sa polievka varí, si pripravte cesto na halušky. Vajíčko rozbite do hlbokého taniera, pridajte soľ a mlieko a vidličkou ho našľahajte. Nakoniec pridajte detskú krupicu, múku a petržlenovú vňať. Nechajte postáť. Ak detská krupica priveľmi napučala, zrieďte cesto trochou mlieka, halušky tak budú jemnejšie. Cez sitko na halušky napúšťajte cesto rovno do variacej sa polievky. Krátko povarte a odstavte. Halušky môžete i vykrajovať dvoma lyžičkami na väčšie knedličky. Polievku servírujte horúcu.

Tip: K zelenine môžete pridať i nakrájané huby. Polievka dostane celkom inú chuť i arómu. Ak chcete, aby boli halušky ešte nadýchanejšie, pridajte k múke i štipku kypriaceho prášku.


Paradajková polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g lúpaných paradajok
  • červená cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • liter zeleninového vývaru
  • štipka cukru
  • mletá škorica
  • bylinky podľa chuti (bazalka, tymian...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Paradajky nasekajte na kúsky, cibuľu a cesnak nakrájajte na malé kocky. V hrnci rozohrejte olej, orestujte na ňom cibuľu s cesnakom dozlatista, pridajte paradajky, zalejte vývarom a nechajte zovrieť. Po zovretí polievku dochuťte soľou, korením a bylinkami. Stiahnite plameň a nechajte ju pomaly variť približne 15 minút. Nakoniec polievku prepasírujte alebo rozmixujte, dochuťte cukrom a podľa chuti i štipkou mletej škorice. Servírujte dozdobené strúhaným parmezánom alebo plátkami mozzarelly.

Tip: zrelé lúpané paradajky si môžete pripraviť i doma, nič sa však nestane, ak siahnete po kvalitnej konzerve. Škoricu môžete nahradiť novým korením.


Korenistá cibuľová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 4 veľké žlté cibule
  • červená cibuľa
  • 2 PL oleja
  • malá čili paprička
  • 1,4 l silného mäsového vývaru
  • 40 ml brandy
  • mletá kurkuma
  • mletá sladká paprika
  • worcestrová omáčka
  • soľ, mleté čierne korenie

Červenú cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno. Žlté cibule ošúpte, jemne zrežte pri korienkoch tak, aby držala pokope a z hornej strany ich nakrojte do kríža. V hrnci rozohrejte olej, orestujte na ňom červenú cibuľu, pridajte k nej nadrobno pokrájanú čili papričku zbavenú semienok. Všetko zaprášte mletou paprikou a kurkumou, premiešajte a hneď zalejte vývarom. Do polievky vložte celé žlté cibule a po zovretí ju varte približne 20 minút alebo kým cibule nezmäknú. Pred koncom varenia pridajte brandy a soľ. Nakoniec polievku dochuťte podľa potreby korením a worčestrovou omáčkou. Pri servírovaní vložte do stredu taniera celú cibuľu a zalejte ju vývarom. Dozdobte petržlenovou vňaťou a krutónmi.

Tip: ak sa bojíte, že sa celá cibuľa rozpadne, po dôkladnom umytí ju môžete v polievke vyvariť aj so šupkou. Tú stiahnete tesne pred servírovaním. Ak sa vám zdá polievka málo sýta, môžete ju servírovať so syrovým toastom ako iné typy cibuľových polievok.


Šošovicová polievka s klobásou
Suroviny na 4-6 porcií

    • cibuľa
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 200 g namočenej šošovice
    • 2 zemiaky
    • nožička klobásy
    • 2 PL oleja
    • 2 bobkové listy
    • 2 guľôčky celého korenia
    • petržlenová vňať
    • mletá sladká paprika
    • soľ, mleté čierne korenie

  • štipka hladkej múky na zahustenie

Cibuľu očistite a nakrájajte na malé kocky. Na oleji ju opečte do sklovita, pridajte k nej na plátky pokrájaný cesnak a na kolieska pokrájanú klobásu. Zaprášte mletou paprikou, chvíľku opekajte a zalejte horúcou vodou. Pridajte scedenú šošovicu, bobkový list a celé korenie. Varte pomaly, kým nie je šošovica takmer mäkká. Pridajte soľ a na malé kocky pokrájané zemiaky. Uvarte domäkka, dochuťte soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou a nakoniec podľa potreby zahustite trochou múky rozpustenej v studenej vode. Nechajte prejsť varom a odstavte. Servírujte s chlebom.

Tip: namiesto šošovice môžete siahnuť aj po inej strukovine. Múku môžete nahradiť najemno nastrúhaným surovým zemiakom. Polievka má byť hustá od rôznorodých surovín a nie od múky. Pikantnosť môžete ovplyvniť mletou paprikou alebo klobásou.


Rady skúsených gazdiniek

  • Nemyslite si, že do polievok môžete zužitkovať staršiu, zvädnutú alebo inak znehodnotenú zeleninu. Aj tu platí, čím krajšia a sviežejšia zelenina, tým lepšia a zdravšia polievka bude. Mladé mrkvičky a petržlen môžete nechávať vcelku aj s kúskom vňate.
  • Peknú farbu čistého mäsového vývaru dosiahnete, ak v ňom vyvaríte jednu paradajku alebo trošku nastrúhanej na masle osmaženej mrkvy.
  • Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním vhodíte plátok masla a trošku petržlenovej vňate.
  • Pri varení strukovín pamätajte na to, že sa solí až na záver. Ak by ste polievku osolili hneď, šošovica, fazuľa i hrach by stvrdli a varili by sa podstatne dlhšie.
  • K strukovinám pridávajte vždy okrem rasce i vhodné bylinky ako saturejku, rozmarín i tymian proti nafukovaniu.
  • Presolenú polievku môžete zachrániť, ak do nej pridáte a povaríte v nej aspoň 10 minút kúsok jablka.
  • Veľkú pozornosť si vyžaduje varenie polievok s vysokým podielom kyselín, ako je kapustnica a podobne. Vtedy treba mäso, zeleninu, strukoviny či zemiaky uvariť zvlášť. V kyslej vode by sa varili príliš dlho.
  • Mletú papriku alebo prelisovaný cesnak pridávajte až k osmaženej cibuli, inak by mohli zhorknúť a ovplyvniť chuť celej polievky.
Skryť Vypnúť reklamu

Najčítanejšie na SME Žena

Inzercia - Tlačové správy

  1. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  3. LEN DNES: Zľava viac ako 50% na ročné predplatné týždenníkov MY
  4. NAŽIVO: Čo čaká ekonomiku? Sledujte #akonato konferenciu
  5. NAŽIVO: Ako na koronu reagujú úspešné firmy? Sledujte #akonato
  6. Kupujte originálne tonerové kazety HP
  7. Investície s fixným ročným výnosom od 6 % do 8 %
  8. Zaplatiť za kávu či obed pomocou správy v čete? Už čoskoro
  9. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár
  10. Covid a post-Covid: Ako sa chrániť pred kybernetickými útokmi?
  1. Tesco prináša zákazníkom potraviny za každých okolností
  2. Vedeli ste, že jablká majú svoj medzinárodný deň?
  3. Zostáva už len 7 dní na predloženie žiadosti o grant
  4. Svet môžeme zlepšiť dobrými skutkami
  5. O levočský „nanozázrak“ sa zaujíma európsky trh
  6. Najnovšie technológie a inovácie na Gemeri? Normálka
  7. Zlaďte vaše šperky s jeseňou
  8. Nové laboratórium ekonomického experimentálneho výskumu na EUBA
  9. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí
  10. 5 vecí, ktoré definujú prémiové bývanie
  1. Vyučujú školy informatiku dobre? Tieto patria medzi ukážkové 18 329
  2. Pracujete v IT? Táto slovenská firma neustále prijíma ľudí 13 439
  3. Kam sa vybrať za jesennými výhľadmi? 13 248
  4. Na Slovensku pribúdajú nové bankomaty. Viete čo v nich vybavíte? 13 163
  5. Pravá strana Dunaja môže vďaka Inchebe získať novú tvár 12 179
  6. Ako pracujú horskí nosiči? Vstávajú ráno o štvrtej 11 470
  7. Toto sú povolania budúcnosti. Niektoré prekvapili 10 791
  8. Ako vidia budúcnosť deti zo základných škôl? Budete prekvapení 9 920
  9. Korenie sexuálneho života po päťdesiatke. Tieto tipy vyskúšajte 9 766
  10. Jedlo v Bratislave: Tieto reštaurácie určite vyskúšajte 9 742
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Téma: Kulinária a recepty

Prečítajte si aj ďalšie články k téme
Skryť Vypnúť reklamu
Skryť Vypnúť reklamu

Hlavné správy zo Sme.sk

Koronavírus na Slovensku: Záujem je ešte vyšší ako v piatok, celkovo otestovali už takmer 100-tisíc ľudí (minúta po minúte)

Na Slovensku pribudlo 2890 pozitívne testovaných na koronavírus a 25 úmrtí pacientov s Covid-19. Na Orave a v Bardejove pokračuje celoplošné testovanie na Covid-19.

Ľudia čakajú na testovanie v obci Kľušov v bardejovskom okrese.
Odberové miesto v dolnokubínskej nemocnici.

Prečo sú tu vojaci, nemajú čo robiť? Veľká reportáž z Oravy

Na testy čakali ľudia v chladnom počasí aj hodinu.

Celološné testovanie na Orave.
Odliatky kostry tyranosaura Stana boli od 90. rokov vystavené vo viacerých múzeách v Európe. Tentoraz však predali vzácnu originálnu kostru, ktorá významne prispela k poznaniu o tyranosauroch.