Čarovná moc polievok

Polievky nielen dobre chutia, ale dokážu aj osviežiť i postaviť na nohy, premôcť chrípku či odohnať „opicu“ po prebdenej noci...

Hovädzia polievka

Suroviny na 4 porcie

  • 500 g hovädzích chvostov
  • 2 l vody
  • 2 stredne veľké cibule
  • 4 guľôčky celého čierneho korenia
  • bobkový list
  • celé nové korenie
  • 100 g petržlenu
  • 150 g mrkvy
  • 20 g masla
  • petržlenová a zelerová vňať
  • soľ, mleté čierne korenie

Rozseknuté hovädzie chvosty dôkladne umyte pod tečúcou vodou. Do hrnca vlejte studenú vodu, pridajte chvosty, trochu soli, celé čierne korenie, nové korenie a bobkový list. Pomaly priveďte k varu. Medzitým načistite koreňovú zeleninu, cibuľu umyte a obrežte jej korienky a špičku, ale nešúpte ju. Keď začne vývar vrieť, pridajte celú zeleninu a viazaničku zelerovej vňate a veľmi pomaly varte, kým nie je mäso mäkké. Hotový vývar sceďte, mäso oberte a spolu so zeleninou ho rozkrájajte na kocky. Zelerovú vňať a cibuľu vyhoďte, zeleninu a mäso zalejte vývarom a na vrch nasypte nadrobno posekanú petržlenovú vňať. Podľa chuti dosoľte a okoreňte a servírujte s domácimi rezancami.

Základný recept
Domáce rezance
  • 200 - 250 g hladkej múky
  • 2 vajíčka
  • štipka soli
  • trošku vodu

Na drevenú dosku preosejte múku, nahrňte ju do kopčeka a v jeho strede urobte jamku. Do jamky rozbite vajíčka, pridajte štipku soli a pomocou príborového nožíka začnite zmiešavať. Podľa potreby a veľkosti vajíčok pridajte lyžičku až dve vody. Spracované cesto domieste rukami a rozvaľkajte ho na tenučký plát. Ak máte menšiu dosku alebo menej skúseností môžete si cesto rozdeliť na viacero častí a vyvaľkať niekoľko veľmi tenkých plátov. Tie nechajte na vzduchu chvíľu preschnúť. Plát cesta potom rozrežte na pruhy, nakladajte ich podľa veľkosti na seba a ostrým nožom odkrajujte tenké rezance. Tie rozprestrite na dosku alebo čistú utierku, aby doschli. Tenké rezančeky sú vhodné ako slíže do polievok, hrubšie môžete uvariť ako cestovinu a servírovať s makom, lekvárom alebo tvarohom.

Tip: ak chcete rezance a slíže usušiť a uschovať na neskôr, nikdy do cesta nepridávajte soľ.

Tip: mäkkú cibuľu nemusíte vyhadzovať. Odložte ju do chladničky a po vytlačení zo šupky ju vmiešajte do raňajkovej nátierky.

Tekvicová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g tekvice hokkaido
  • 3 cibule
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • 3 PL olivového oleja
  • hrubší plátok masla
  • 250 g kyslej smotany
  • muškátový oriešok
  • soľ, mleté čierne korenie

Tekvicu pokrájate na kocky , dajte ju na plytkých plech na pečenie a pofŕkajte olivovým olejom. Upečte ju vo vyhriatej rúre pri teplote 150 stupňov aspoň 40 minút alebo kým nie je úplne mäkká. V hrnci rozpustite maslo a opečte na ňom malé kocky cibule dozlatista. Pridajte k nej upečenú tekvicu a zalejte vývarom. Varte niekoľko minút a po odstavení nechajte polievku krátko vychladnúť. Potom mäkkú zeleninu spolu s vývarom rozmixujte, dochuťte soľou, korením, a muškátovým orieškom. Na záver do polievky zľahka vmiešajte kyslú smotanu. Servírujte ešte teplú dozdobenú krutónmi alebo opekanými tekvicovými jadierkami, poprípade niekoľkými kvapkami tekvicového oleja.

Tip: Tekvicu hokkaido netreba pred pečením šúpať, má tenkú a jemnú šupku. Ak sa vám zdá chuť tejto polievky mdlá, pridajte do varenia kúsok čerstvého alebo mletého zázvoru, ktorý rozprúdi chuťové poháriky.


Polievka z ružičkového kelu
Suroviny na 4 porcie

    • 600 g ružičkového kelu
    • väčšia cibuľa
    • 50 g masla
    • 750 ml zeleninového vývaru
    • 150 ml smotany na varenie
    • citrónová šťava
    • muškátový oriešok
    • petržlenová vňať
    • soľ, mleté čierne korenie

Ružičkový kel dočistite a väčšie ružičky rozrežte na polovice. Prepláchnite ich, vložte do osolenej vody a priveďte k varu. Varte približne 15 minút na miernom plameni. Vodu zlejte a kel odložte bokom. Cibuľu pokrájajte na malé kocky, osmažte ju na masle dozlatista, pridajte k nej kel, zalejte vývarom a varte spolu približne 5 – 8 minút, kým zelenina nezmäkne. Prilejte smotanu a polievku rozmixujte dohladka. Na záver ju dochuťte soľou, mletým korením, muškátovým orieškom a citrónovou šťavou. Servírujte dozdobené nasekanou petržlenovou vňaťou.

Tip: ak nemáte po ruke kvalitný zeleninový vývar, vyrobte si ho z vody, v ktorej sa varil kel.


Zeleninová polievka s haluškami
Suroviny na 4 porcie

  • 1,8 l kuracieho vývaru
  • 2 mrkvy
  • stredne veľký kaleráb
  • petržlen
  • kúsok zeleru
  • cibuľa
  • kúsok brokolice
  • hrášok
  • hrubší plátok masla
  • petržlenová vňať
  • mletá sladká paprika
  • rasca
  • soľ, mleté čierne korenie

Na halušky:

  • vajíčko
  • 2 PL mlieka
  • PL nasekanej petržlenovej vňate
  • 3 PL detskej krupice
  • PL hladkej múky
  • soľ

Všetku zeleninu dočistite a nakrájajte. Mrkvu a petržlen na kolieska, zeler a kaleráb na malé plátky, cibuľu na malé kocky a brokolicu rozoberte na malé ružičky. Vo väčšom hrnci speňte na masle cibuľu, po chvíľke pridajte i ostatnú zeleninu, rascu a chvíľku oprážajte. Zalejte vývarom a na miernom plameni varte, kým zelenina nezmäkne. Pred koncom varenia pridajte hrášok. Na záver polievku dochuťte paprikou, korením, soľou a petržlenovou vňaťou. Medzitým, ako sa polievka varí, si pripravte cesto na halušky. Vajíčko rozbite do hlbokého taniera, pridajte soľ a mlieko a vidličkou ho našľahajte. Nakoniec pridajte detskú krupicu, múku a petržlenovú vňať. Nechajte postáť. Ak detská krupica priveľmi napučala, zrieďte cesto trochou mlieka, halušky tak budú jemnejšie. Cez sitko na halušky napúšťajte cesto rovno do variacej sa polievky. Krátko povarte a odstavte. Halušky môžete i vykrajovať dvoma lyžičkami na väčšie knedličky. Polievku servírujte horúcu.

Tip: K zelenine môžete pridať i nakrájané huby. Polievka dostane celkom inú chuť i arómu. Ak chcete, aby boli halušky ešte nadýchanejšie, pridajte k múke i štipku kypriaceho prášku.


Paradajková polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 600 g lúpaných paradajok
  • červená cibuľa
  • strúčik cesnaku
  • 2 PL olivového oleja
  • liter zeleninového vývaru
  • štipka cukru
  • mletá škorica
  • bylinky podľa chuti (bazalka, tymian...)
  • soľ, mleté čierne korenie

Paradajky nasekajte na kúsky, cibuľu a cesnak nakrájajte na malé kocky. V hrnci rozohrejte olej, orestujte na ňom cibuľu s cesnakom dozlatista, pridajte paradajky, zalejte vývarom a nechajte zovrieť. Po zovretí polievku dochuťte soľou, korením a bylinkami. Stiahnite plameň a nechajte ju pomaly variť približne 15 minút. Nakoniec polievku prepasírujte alebo rozmixujte, dochuťte cukrom a podľa chuti i štipkou mletej škorice. Servírujte dozdobené strúhaným parmezánom alebo plátkami mozzarelly.

Tip: zrelé lúpané paradajky si môžete pripraviť i doma, nič sa však nestane, ak siahnete po kvalitnej konzerve. Škoricu môžete nahradiť novým korením.


Korenistá cibuľová polievka
Suroviny na 4 porcie

  • 4 veľké žlté cibule
  • červená cibuľa
  • 2 PL oleja
  • malá čili paprička
  • 1,4 l silného mäsového vývaru
  • 40 ml brandy
  • mletá kurkuma
  • mletá sladká paprika
  • worcestrová omáčka
  • soľ, mleté čierne korenie

Červenú cibuľu očistite a nakrájajte nadrobno. Žlté cibule ošúpte, jemne zrežte pri korienkoch tak, aby držala pokope a z hornej strany ich nakrojte do kríža. V hrnci rozohrejte olej, orestujte na ňom červenú cibuľu, pridajte k nej nadrobno pokrájanú čili papričku zbavenú semienok. Všetko zaprášte mletou paprikou a kurkumou, premiešajte a hneď zalejte vývarom. Do polievky vložte celé žlté cibule a po zovretí ju varte približne 20 minút alebo kým cibule nezmäknú. Pred koncom varenia pridajte brandy a soľ. Nakoniec polievku dochuťte podľa potreby korením a worčestrovou omáčkou. Pri servírovaní vložte do stredu taniera celú cibuľu a zalejte ju vývarom. Dozdobte petržlenovou vňaťou a krutónmi.

Tip: ak sa bojíte, že sa celá cibuľa rozpadne, po dôkladnom umytí ju môžete v polievke vyvariť aj so šupkou. Tú stiahnete tesne pred servírovaním. Ak sa vám zdá polievka málo sýta, môžete ju servírovať so syrovým toastom ako iné typy cibuľových polievok.


Šošovicová polievka s klobásou
Suroviny na 4-6 porcií

    • cibuľa
    • 3 strúčiky cesnaku
    • 200 g namočenej šošovice
    • 2 zemiaky
    • nožička klobásy
    • 2 PL oleja
    • 2 bobkové listy
    • 2 guľôčky celého korenia
    • petržlenová vňať
    • mletá sladká paprika
    • soľ, mleté čierne korenie

  • štipka hladkej múky na zahustenie

Cibuľu očistite a nakrájajte na malé kocky. Na oleji ju opečte do sklovita, pridajte k nej na plátky pokrájaný cesnak a na kolieska pokrájanú klobásu. Zaprášte mletou paprikou, chvíľku opekajte a zalejte horúcou vodou. Pridajte scedenú šošovicu, bobkový list a celé korenie. Varte pomaly, kým nie je šošovica takmer mäkká. Pridajte soľ a na malé kocky pokrájané zemiaky. Uvarte domäkka, dochuťte soľou, korením a nasekanou petržlenovou vňaťou a nakoniec podľa potreby zahustite trochou múky rozpustenej v studenej vode. Nechajte prejsť varom a odstavte. Servírujte s chlebom.

Tip: namiesto šošovice môžete siahnuť aj po inej strukovine. Múku môžete nahradiť najemno nastrúhaným surovým zemiakom. Polievka má byť hustá od rôznorodých surovín a nie od múky. Pikantnosť môžete ovplyvniť mletou paprikou alebo klobásou.


Rady skúsených gazdiniek

  • Nemyslite si, že do polievok môžete zužitkovať staršiu, zvädnutú alebo inak znehodnotenú zeleninu. Aj tu platí, čím krajšia a sviežejšia zelenina, tým lepšia a zdravšia polievka bude. Mladé mrkvičky a petržlen môžete nechávať vcelku aj s kúskom vňate.
  • Peknú farbu čistého mäsového vývaru dosiahnete, ak v ňom vyvaríte jednu paradajku alebo trošku nastrúhanej na masle osmaženej mrkvy.
  • Chuť polievky zjemníte, ak do nej pred servírovaním vhodíte plátok masla a trošku petržlenovej vňate.
  • Pri varení strukovín pamätajte na to, že sa solí až na záver. Ak by ste polievku osolili hneď, šošovica, fazuľa i hrach by stvrdli a varili by sa podstatne dlhšie.
  • K strukovinám pridávajte vždy okrem rasce i vhodné bylinky ako saturejku, rozmarín i tymian proti nafukovaniu.
  • Presolenú polievku môžete zachrániť, ak do nej pridáte a povaríte v nej aspoň 10 minút kúsok jablka.
  • Veľkú pozornosť si vyžaduje varenie polievok s vysokým podielom kyselín, ako je kapustnica a podobne. Vtedy treba mäso, zeleninu, strukoviny či zemiaky uvariť zvlášť. V kyslej vode by sa varili príliš dlho.
  • Mletú papriku alebo prelisovaný cesnak pridávajte až k osmaženej cibuli, inak by mohli zhorknúť a ovplyvniť chuť celej polievky.

Najčítanejšie na SME Žena


Inzercia - Tlačové správy


  1. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  2. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  3. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  4. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  5. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  6. Žilina Voce Magna 2017 – Medzinárodná súťaž zborového umenia
  7. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty
  8. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande
  9. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne
  10. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished!
  1. Stavebná fakulta STU získala certifikát EUR-ACE
  2. Príďte na Deň otvorených dverí v Novom Ružinove
  3. Študenti sa rozhodli zmeniť svoju školu
  4. Kedy sa refinancovanie oplatí?
  5. Bývajte v budove, po ktorej sa prechádzal Schöne Náci
  6. Samsung Galaxy Note8 umožňuje tvoriť veľké veci
  7. IMMOFINANZ spúšťa medzinárodnú reklamnú kampaň retailovej značky
  8. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty?
  9. ENGIE Services odovzdala do prevádzky novú kotolňu v Košiciach
  10. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár
  1. Exotické destinácie s priamym letom z Viedne 9 133
  2. Poistenci VšZP už nebudú platiť 17 centov v lekárňach za recepty 8 552
  3. Lokalita pod Kolibou výrazne mení svoju tvár 2 067
  4. Päť mýtov, ktoré ste počuli. A možno aj uverili 1 828
  5. Zabudnite na nové a neekologické PC. Je tu Refurbished! 1 801
  6. Potraviny typické pre váš región nájdete už aj v Kauflande 1 797
  7. Trenčania to chcú mať všade blízko. Kde kupujú byty? 1 664
  8. Všetko, čo by ste mali vedieť o umelom oplodnení 1 022
  9. Ušetrite až 60 % nákladov na elektrinu využitím slnečnej energie 1 003
  10. Obchodné centrum Galéria Shopping Košice 718

Téma: Kulinária a recepty


Hlavné správy zo Sme.sk

DOMOV

Ďalší spor v koalícii, ministra za SNS kritizuje jeho tajomník z Mosta

Na čom bude lietať slovenská armáda v budúcnosti, mal povedať minister obrany do konca septembra. Rozhodnutie chce oddialiť o rok, čo je podľa Ondrejcsáka zásadný problém

DOMOV

Ftáčnik vedie v prieskume na bratislavského župana

Jakubec nezískal ani dve percentá.

KOMENTÁRE

Ak nebudeme na Západe, budeme pod Ruskom

Amerika či Británia si môžu populizmus dovoliť, my nie.

Neprehliadnite tiež

Dlhodobé vzťahy ničia záujem o sex. U žien skôr než u mužov

Správanie v intímnej oblasti ovplyvňuje aj viera v stereotypné predstavy.

Tohtoročné Emmy Awards ovládli ženy. Takto to počas večera vyzeralo

V Los Angeles sa v nedeľu v noci odovzdávali takzvané televízne Oscary.

Módna návrhárka Michaela Ľuptáková: Krása nemá konfekčnú veľkosť

Navrhuje kolekcie aj pre bacuľky a jej šaty s hrdosťou nosia aj celebrity.

Na Slovensku bojuje za zdravšiu módu originálny projekt

Módny priemysel je druhým najšpinavším priemyslom na svete, slovenskí návrhári upozorňujú na jeho alarmujúci stav.